JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Overzicht laatste updates SUPERFAMILIE.nl

(Ontdek hier je favoriete vakantie bestemming)

(Ontdek hier je leuke kleine ANWB camping)


5 januari 2023

Onze rondwandeling in de Nockberge behoort bij de mooiste tochten in de Lungau Salzburg op de grens met Kärnten en de Steiermark. Een heerlijke tocht door het Rosanintal naar de Rosaninsee en Königstuhl en terug over een spectaculaire Kammweg via verschillende bergtoppen.


19 december 2022

Deze keer hebben we een eenvoudige rondwandeling beschreven rond onze camping bij Tamsweg in de Salzburger Lungau. Een leuke route in de omgeving rond Tamsweg, de hoofdstad van de Lungau.


11 december 2022

Er is weer een nieuwe rondwandeling in de Salzburger Lungau beschikbaar, deze keer een lichte maar bijzonder mooie wandeling over de Fanningberg bij Weisspriach. Het gaat over drie bergtoppen, de Frischlinghöhe, Fanninghöhe en Zechrerriegel, en een prachtige afdaling over de Aibl Alm.


4 december 2022

Onze prachtige rondwandeling bij Hagen am Teutoburgerwald was na 12 jaar veel na te zijn gelopen aan herziening toe. Na werkzaamheden in de bossen rond Hagen was de route nog wel toegankelijk maar de routebeschrijving niet meer voldoende duidelijk. We hebben de route gelijk ook iets aangepast waardoor we nu minder asfalt lopen rond Sudenfeld.


27 november 2022

Deze keer zijn we gegaan voor de mooiste 'uitzichtberg' in de Salzburger Lungau, een rondwandeling om en over de 2411m hoge Speiereck bergtop . Een prachtige wandeltocht met unieke vergezichten in drie verschillende Oostenrijkse Bundesländer.22 november 2022

Onze nieuwe rondwandeling in de Salzburger Lungau is een tocht van de Prebersee naar de Preberhöhe door een schitterend natuurgebied ten noordoosten van Tamsweg.


15 november 2022

Vanaf de Katschberghöhe op de grens van Kärnten en Salzburg hebben we een panorama rondwandeling gemaakt om en over de Aineck. Met zonnig weer een mooie eenvoudige wandeling met fraaie vergezichten naar de Hohe Tauern en in de Lungau.


8 november 2022

Een van de mooiste dalen in de Lungau Salzburgerland is misschien wel het Lessachtal. We hebben een schitterende wandeltocht gemaakt vanuit het Lessachtal naar drie Landschitzseen. Een ontzettend mooie route door de unieke bergwereld boven dit dal naar drie hooggelegen bergmeren omringt door bergtoppen tot 2700m hoog.


20 oktober 2022

Bij Niederer Tauern, aan de rand van de Lungau Salzburgerland, hebben we een schitterende wandeltocht gemaakt in de Steiermark vanaf de Sölkpass naar de Zwieflerseen. Ongerepte natuur in een hooggelegen bergdal via modderige paadjes en een Steig.


2 oktober 2022

Bij het hooggelegen Obertauern aan de rand van de Lungau hebben we deze wandeltocht gemaakt via de Hirschwandsteig naar de Johanneswasserfall. Een schitterende tocht vol unieke vergezichten en andere verrassingen.


19 september 2022

Een van de mooiste dalen in de Salzburger Lungau is het Riedingtal achter Zederhaus. We hebben er een schitterende wandeltocht gemaakt door het Riedingtal langs de Schlierersee, een route langs de Riedingbach en de vele Almhütten met hun gezellige terrasjes.


12 september 2022

Om de eerste dagen te acclimatiseren hebben we een eenvoudige route uitgezet op hoogte, op de bergpass Turracherhöhe. De route heeft voor het inlopen weinig hoogtemeters maar gaat wel door een schitterend gebied. Bekijk nu onze 3 meren rondwandeling op de Turracherhöhe in de Steiermark, op de grens met de Lungau Salzburgerland en Kärnten.


11 september 2022

Deze zomer hebben we weer drie weken in Oostenrijk kunnen wandelen, deze keer in de zeer rustige omgeving van de Salzburger Lungau. De Lungau is een van die verborgen schatten die nog niet is ontdekt door de grote massa. Een prachtig plateau op 1000m hoogte omringt door drie verschillende bergketens. Als eerste hebben we de door ons bezochte Waldcamping Tamsweg Lungau beschreven die we gebruikten als uitgangspunt voor heel veel heerlijke dagtochten.


6 juli 2022

Onze rondwandeling vanuit Holzhausen-Externsteine bij Detmold naar de Falkenburg, Hermannsdenkmal en Berlebeck is tijdens een lang weekend in het Teutoburgerwald ook opnieuw gelopen en deels aangepast. Deze nog mooiere vernieuwde versie is nu hier te vinden.


29 juni 2022

Onlangs hebben we weer een lang weekend doorgebracht in het Teutoburgerwald bij Barntrup. Een aantal routes waren aan vernieuwing toe, te beginnen met de schitterende rondwandeling van Horn-Bad Meinberg naar de Externsteine, het Silberbachtal en de Eggeturm. We hebben een nog mooiere route kunnen maken en de route is verlengt van 13,5 naar 18,1Km.


2 april 2022

Deze schitterende rondwandeling vanuit Nordenau Schmallenberg over de Kahler Asten die we op een zonnige winterdag maakten bevat alles wat het Sauerland zo aantrekkelijk maakt voor wandelliefhebbers. De routebeschrijving is nu beschikbaar.


27 maart 2022

Eind februari hebben we het Sauerland weer opgezocht en mooie nieuwe tochten kunnen maken onder winterse omstandigheden met veel sneeuw maar ook een paar zonnige dagen in een vooral witte bergwereld. We starten met een korte rondwandeling bij Selbecke Kirchhundem die we 's middags na de heenreis hebben gelopen.


12 februari 2022

Onze al 15 jaar oude rondwandeling bij Bippen ten noordoosten van Osnabrück is geheel herzien en aangevuld met nieuwe prachtige wandelpaden, de route is ook langer geworden en bevat meer hoogtemeters dan voorheen. Deze nieuwe rondwandeling Bippen Maiburg is nu beschikbaar.


20 januari 2022

We sluiten de Sächsische Schweiz Malerweg route beschrijvingen af met etappe 8, het laatste deel van de Malerweg van Kurort Rathen naar Pötzscha Stadt Wehlen in het Elbtal. Hoogtepunt van deze korte route is de tocht over de Rauenstein, een bijzondere belevenis.


10 januari 2022

Onze nieuwe wandelroute gebaseerd op de Malerweg etappe 7 van Kurort Gohrisch naar Kurort Rathen in het Elbtal Sächsische Schweiz is een pittige maar schitterende tocht. De beklimming van de Pfaffenstein en bezoek aan de Barbarine zijn hoogtepunten, de tafelberg Quirl, maar ook de mooie wandelpaden hoog over het Elbe plateau met de meest fantastische vergezichten.


27 december 2021

Een bezoek aan de Festung Königstein is een aanrader, wij maakten er een korte rondwandeling van vanuit Königstein met bezoek aan de vesting . In deze vesting is ontzettend veel te zien en te beleven, het is de meest bezochte toeristische bestemming in de Sächsische Schweiz.


20 december 2021

Een korte maar erg leuke rondwandeling is de route vanuit Königstein over de tafelberg Lilienstein in de Sächsische Schweiz. We beklimmen de enige tafelberg ten oosten van de Elbe met geweldig mooie uitzichten in het Elbtal.


13 december 2021

Er is weer een nieuwe Malerweg etappe beschikbaar, deze keer deel 6 van Schmilka in het Elbtal naar Königstein in de Sächsische Schweiz. Dit is de eerste etappe ten westen van de Elbe waar we de tafelbergen gaan beklimmen.


5 december 2021

Het vervolg van onze Malerweg routes is een schitterende wandeltocht van de Neumannmühle in het Kirnitzschtal naar Schmilka in de Sächsische Schweiz. De routebeschrijving van deze prachtige wandeltocht over de hoogste bergop in het Sandsteingebirge is nu beschikbaar.


30 november 2021

Het volgende deel van de Malerweg gaat door het mooiste gedeelte van het Sandsteingebirge, een wandeltocht vanaf de Ostrauer Mühle Bad Schandau naar de Felselmühle in de Sächsische Schweiz. De routebeschrijving van deze prachtige wandeltocht is nu beschikbaar.


21 november 2021

Deel 3 van de Malerweg gaat van Hohnstein naar Altendorf, deze hebben we verlengt om vanuit Altendorf terug te kunnen lopen naar Bad Schandau van waaruit we de bus naar startplaats Hohnstein hebben genomen. Onze routebeschrijving van de wandeltocht Hohnstein naar Bad Schandau in de Sächsische Schweiz is nu beschikbaar.


14 november 2021

In deel 2 van de Malerweg hebben we de wandelroute aangepast om nog meer hoogtepunten aan te kunnen doen die de Sächsische Schweiz zo bijzonder maken. Onze routebeschrijving van deze tocht van Stadt Wehlen naar Kurort Rathen is nu beschikbaar.


8 november 2021

De volgende routebeschrijving in de Sächsische Schweiz is nu beschikbaar, een wandeltocht van Pirna naar Stadt Wehlen in een unieke omgeving. Deze route is gebaseerd op de 1e etappe van de Malerweg.


25 oktober 2021

De Sächsische Schweiz is waarschijnlijk het mooiste wandelgebied van Duitsland! De Malerweg door deze regio is zelfs al tot mooiste wandelroute van Duitsland uitgeroepen, en toch is het nog niet echt bekent bij ons Nederlanders. Wij gaan heel veel wandelroutebeschrijvingen uit deze unieke streek met soms bizarre Elbsandsteingebirge tochten toevoegen, maar beginnen met een uitgebreide pagina met allerhande informatie en tips over de Sächsische Schweiz. als wandelvakantie bestemming. En we staan uitgebreid stil bij de mogelijkheden van de Malerweg. Of je nu voor de volledige route gaat of er enkele mooie etappes van kiest, het is echt een belevenis!


12 oktober 2021

Onlangs hebben we weer twee weken rond mogen lopen in het unieke Sächsichen Schweiz gebied waarbij we onder andere de volledige Malerweg hebben afgelegd. Maar starten doen we met een rondwandeling bij Stolpen en een bezoek aan Burg Stolpen. Een leuke eenvoudige tocht om in te lopen,


10 oktober 2021

Ook in het Teutoburgerwald net over de grens bij Nederland, zijn zo langzaamaan de gevolgen zichtbaar van de kever die de dennenbossen aantast. Net als in de Harz, Thuringerwald en andere bosgebieden wordt ook hier nu veel gekapt waarmee ook sommige wandelpaden wijzigen, verdwijnen of nieuwe paden ontstaan. Onze veel nagelopen route bij Dissen is nu aangepast naar de nieuwe situatie nadat we vorig jaar, net voor de grens dicht ging, hier een melding over hadden ontvangen van Linda R. maar daar toen niet meer gelijk op konden acteren.

Elk nadeel heeft zijn voordeel, de vaak dichtbeboste bergtoppen worden door deze kap steeds meer open met nu nog meer dan voorheen vaak prachtige vergezichten tot gevolg! Helpen jullie ook mee door eventuele wijzigingen op de Teutoburgerwald routes te melden? Dan houden we samen deze mooie rondwandelingen actueel!


10 oktober 2021

Beste superfamilie fan, hallo wandelaar,

Velen van jullie hebben de afgelopen tijd gevraagd of er nog nieuwe wandelroutes zullen gaan komen. Het is inderdaad heel erg stil geweest op deze website, dit heeft er alles mee te maken dat onze site nu eenmaal over het wandelen in het buitenland gaat. En daar waren we het afgelopen jaar niet welkom vanwege de Corona situatie. Inmiddels hebben we weer fijn kunnen lopen in het Teutoburgerwald, hebben we twee weken lang door de Sächsische Schweiz getrokken, en zijn we net terug van een vakantie aan de Rhein bij de Loreley. Deze nieuwe wandeltochten zullen de komende weken en maanden weer worden toegevoegd!

Natuurlijk zijn we ook tijdens Corona veel blijven wandelen, maar netjes volgens de regels alleen in Nederland. En dus geen routes die we hier kunnen plaatsen. We hebben ook in Nederland prachtige wandeltochten kunnen maken, nieuwe gebieden verkent en ook veel plekjes uit het verleden weer eens opgezocht zoals de Holterberg, Lemelerberg, Havelte. We hebben een heerlijke vakantie gehad bij Hellendoorn, en nog een week door kunnen brengen in ons mooie Limburg net voor het daar onder water is gelopen. (Dat heeft ons behoorlijk aangegrepen, een week eerder nog mooi langs de Geul en de Gulp gelopen en dan net weer thuis zie je op TV de ramp voltrekken).

Net als heel veel Nederlanders hebben we de rustige tijd ook gebruikt om onze woning compleet te renoveren, de tuin is over de kop geweest, en dit voorjaar hebben we een grote nieuwe garage gebouwd. En, onze ooit nieuw gekochte Dethleffs caravan waar we 28 jaar plezier van hebben gehad is de deur uit. Hier is een LMC Musica 470 TE voor in de plaats gekomen, we zijn er dus weer klaar voor om er met de wandelschoenen op uit te trekken en heel veel nieuwe wandelavonturen met jullie te delen!

Hartelijke wandelgroet, Janny en Bert


16 november 2020

Een hele mooie rondwandeling is deze bij Schierke. De route gaat vanuit Schierke over de Höllenstieg, langs de Hohneklippen en naar de Leistenklippe. Terug gaat het door mooie natuurgebieden en via de Brockenbahn station Schierke naar het centrum van het toeristische stadje.


2 november 2020

Een eenvoudige wandelroute is deze bij Friedrichsbrunn Thale. Een mooie natuurwandeltocht door de bossen rond het Uhlenbachtal en een bezoek aan de Burgruïne Erichsburg.


28 oktober 2020

Een van de mooiste rondwandelingen is deze tocht door het Bodetal bij Thale. Door de prachtige kloof via de Hexentanzplatz, Treseburg en langs de Königsruhe met Jungfernbrücke.


24 oktober 2020

Tijdens een vakantie in de Harz mag de hoogste bergtop natuurlijk niet ontbreken. Onze nieuwe rondwandeling naar de top van de Brocken via de Teufelsstieg en Goetheweg is nu beschikbaar.


13 oktober 2020

De volgende schitterende rondwandeling hebben we gelopen bij Ilsenburg door het Ilsetal en over de Schindelstieg naar de prachtige Klippen.


8 oktober 2020

Onze nieuwste routebeschrijving is de rondwandeling Königshütte Wasserfall, burcht en stuwmeren. Een schitterende wandeltocht met heel veel afwisseling.


4 oktober 2020

Een korte maar spectaculaire rondwandeling is deze route over de Teufelsmauer bij Blankenburg. De route is aangevuld met een bezoek aan de Schlossgarten van het Kleines Schloss Blankenburg.


28 september 2020

De volgende Harz rondwandeling is een route bij Trautenstein Hasselfelde langs de stuwmeren door een prachtig natuurgebied.


24 september 2020

Er is weer een nieuwe rondwandeling toegevoegd, de rondwandeling Stolberg Harz Josephskreuz. Onze eerste kennismaking met het voormalige oost-Duitse Harz gebergte, er zullen nog veel meer volgen.


21 september 2020

De afgelopen weken hebben we veel meldingen ontvangen dat de website niet bereikbaar was, onze excuses hiervoor. (Na een update ben ik wat onhandig geweest en heb externe hulp in moeten roepen om het weer in orde te krijgen). De website is nu weer volledig functioneel en binnenkort gaan we weer nieuwe wandeltochten toevoegen.


5 augustus 2020

Onze schitterende rondwandeling vanuit Tecklenburg via de Hermannsweg naar Leeden en Lengerich is vernieuwd, met name het middendeel is een nieuwe traject geworden waarmee we veel asfaltweggetjes hebben kunnen vervangen voor prachtige wandelpaden door een uniek dal: rondwandeling Tecklenburg-Leeden-Lengerich.


24 juli 2020

Opnieuw hebben we een oude route in een nieuw jasje gestoken, opnieuw beschreven en wat nieuwe trajecten opgenomen die deze rondwandeling Bad Iburg-Georgsmarienhütte nog aantrekkelijker maken.


14 juli 2020

Corona, grenzen dicht dus helaas een tijdlang niet in Duitsland kunnen wandelen. We hebben het nu weer op kunnen pakken en zijn een aantal van onze oudere rondwandelingen in het Teutoburgerwald aan het herzien. In mei hebben we als eerste de rondwandeling Borgholzhausen opgepakt. De route is iets gewijzigd en de routebeschrijving weer helemaal herzien.


2 april 2020

Er is weer een nieuwe routebeschrijving beschikbaar, ook deze hebben we in februari in het Sauerland bij Schmallenberg gelopen. Deze route vanuit Winkhausen via Nordenau en Oberkirchen, is een echte aanrader in elk seizoen!


14 maart 2020

In februari hebben we weer een erg mooie rondwandeling kunnen maken in het Sauerland bij Schmallenberg. Deze route, Saalhausen Rinsleyfelsen en Greitemann-Stein, is nu beschikbaar.


1 maart 2020

Vanaf vandaag staat dan eindelijk de nieuwe website online! Na maanden werk is de hele site omgebouwd naar Lavavel techniek. Hiermee is onze wandelwebsite weer klaar voor de toekomst, veel veiliger geworden voor de bezoekers. En met veel nieuwe mogelijkheden die we deels al hebben toegevoegd, bijvoorbeeld de camping pagina's en het gastenboek, en nog meer interessante opties die we op een later moment nog beschikbaar willen maken.


6 februari 2020

Er is weer een nieuwe wandeltocht beschikbaar op de site. Deze keer een gemoedelijke boswandeling tussen Lenne Schmallenberg en Jagdhaus in het fraaie Hoch Sauerland.


24 januari 2020

Op een winterse februari dag liepen we een schitterende rondwandeling in het Sauerland, gebaseerd op de Rothaarsteig bij Girkhausen Schmallenberg. Deze route is nu toegevoegd.


20 januari 2020

In het vroege voorjaar 2019 hebben we een gemoedelijke panorama rondwandeling gelopen bij Hellenthal via (Burg-) Reifferscheid en Hollerath in de Eifel. Deze route is nu toegevoegd.


15 januari 2020

We hebben weer een bijzondere rondwandeling kunnen maken in de Eifel bij Mechernich Vussem. Een heerlijke wandeltocht met veel hoogtepunten en een bezoek aan de Kakushöhle. Deze route kun je nu hier vinden: Rondwandeling Vussem en Kakushöhle


7 december 2019

Beste superfamilie bezoeker,

Veel van onze trouwe fans is het al opgevallen dat het al langere tijd stil is geweest op onze wandelwebsite met nieuwe wandeltips. Er zijn twee redenen geweest waardoor we vanaf de zomer niet in meer staat waren de website bij te houden en verder te ontwikkelen, maar gelukkig ligt dat nu achter ons en gaan we binnenkort weer voortvarend aan de slag. Tijdens onze geplande drie weken zomervakantie in Oostenrijk, we waren nog geen week weg, kregen we alarmerende berichten dat er een auto onze woning is binnengereden. We zijn met spoed teruggekomen en hebben daarna vier maanden nodig gehad om het huis weer op te bouwen. Sinds vorige week is het weer bewoonbaar en kunnen we het normale leven weer oppakken. Daarnaast zou onze site naar een nieuwe betere en snellere server verhuizen bij onze provider, maar daarvoor moest de site technisch worden omgebouwd waar veel tijd in is gaan zitten. Tijd die we de afgelopen maanden eigenlijk niet hadden. Deze week is de website verhuizing afgerond en de nieuwe site staat klaar om geimplementeerd te worden. De inhoud zal daarmee niet gelijk wijzigen, wel zal het er hier en daar anders uit gaan zien. Met deze nieuwe techniek komen er hele mooie mogelijkheden beschikbaar die we in de tijd ook toe zullen voegen en daarmee superfamilie.nl nog interessanter proberen te maken.

Hartelijke wandelgroet, Janny en Bert


16 maart 2019

Begin maart hebben we weer een weekend kunnen wandelen in het Sauerland ten zuiden van Schmallenburg bij Lennestadt Kirchhundem. De eerste routebeschrijving is van onze nieuwe rondwandeling Albaum Sauerland , een wandeltocht door het Naturpark Rothaargebirge via Kriegerweg en NSG Krähenpfuhl.


7 maart 2019

Onze rondwandeling Beffe Rendeux is volledig vernieuwd. Meer kilometers, meer hoogtemeters en veel meer prachtige natuur.


18 februari 2019

Onze Sy - Bomal Ardennen rondwandeling is aangepast en weer volledig toegankelijk.


31 januari 2019

De rondwandeling bij Han Sur Lesse in de Ardennen is helemaal herzien en nu nog mooier geworden. De nieuwe routebeschrijving is nu beschikbaar.


27 januari 2019

Onze mooie rondwandeling bij Hüntel langs de oude Eems bij Meppen is vernieuwd. De route is langer geworden en bevat meer schitterende natuurgebieden als voorheen.


5 januari 2019

Een van onze oudste routes in Duitsland was aan een update toe. De rondwandeling Wellingholzhausen is herzien en nu nog mooier geworden.


2 december 2018

In September hebben we de Ardennen bezocht en een aantal van onze oudere routes opnieuw gelopen en aangepast. De eerste aanpassing betreft de rondwandeling langs de Lomme bij Rochefort en Éprave


19 oktober 2018

Ook de laatste serie dagverslagen van de Beara Way in Ierland zijn afgerond en nu beschikbaar:

- Nog een dagje rondkuieren in Cork

- Terug naar huis...


7 oktober 2018

De dagverslagen van de Beara Way in Ierland zijn weer uitgebreid met de volgende twee trajecten:

- De laatste etappe langs de Kenmare River kust

- Kust tot kust oversteek van het Beara schiereiland


6 september 2018

De dagverslagen van de Beara Way in Ierland zijn weer uitgebreid met de volgende twee trajecten:

- Een rustdag met bezoek aan het kleurige dorpje en een prachtige kustwandeling

- Etappe van Eyeries via Ardgroom naar Lauragh


26 augustus 2018

Er zijn weer twee dagverslagen van onze tocht over de Beara Way Ierland toegevoegd:

- Bezoek aan een heel bijzonder eiland met een kabelbaan!

- van Garinish Dursey Sound via Allihies naar Eyeries


13 augustus 2018

Er zijn weer twee dagverslagen van onze tocht over de Beara Way Ierland toegevoegd:

- Rustdag met een wandeling door en rond Castletownbere

- van Castletownbere naar Garinish Dursey Sound


4 augustus 2018

Er zijn weer twee dagverslagen van onze tocht over de Beara Way Ierland toegevoegd:

- van Adrigole naar Castletown

- Wandeltocht over het Bere Island


28 juli 2018

Onze vakantie hebben we dit jaar in Ierland doorgebracht met twee weken wandelen op de Beara Way op het Beara schiereiland. De eerste drie verslagen zijn nu geplaatst:

- De reis Amsterdam - Cork - Glengarriff

- Wandeltocht rond Glengarriff

- Beara Way van Glengarriff naar Adrigole


26 maart 2018

Er is weer een nieuwe rondwandeling in de Eifel toegevoegd aan de site. Deze keer een prachtige tocht vanuit Burg Reifferscheid en langs Burg Wildenburg door het golvende Eifellandschap.


18 februari 2018

De nieuwste rondwandeling maakten we bij Willingen. Deze rondwandeling Langenberg en Clemensberg over de hoogste toppen van het Sauerland is nu beschikbaar.


4 februari 2018

Onze meeste nagelopen rondwandeling Brochterbeck-Tecklenburg was de afgelopen jaren niet meer beschikbaar. Maar, hij is terug! De route is weer begaanbaar, aangepast, iets langer geworden, en nog mooier dat voorheen!


21 januari 2018

De bossen rond het dorpje Elpe bij Olsberg/Winterberg in het Sauerland zijn ontzettend mooi. Deze rondwandeling vanuit Elpe gaat door de bossen hoog bovenop de bergrug.


5 januari 2018

Een korte maar zeer mooie wandeltocht maakten we van Kirchrarbach naar Mönekind bij Schmallenberg in het Sauerland. De routebeschrijving is nu beschikbaar.


23 december 2017

Februari zijn we ons dorp ontvlucht voor het carnaval en hebben we een wandelweekend in het Sauerland doorgebracht. De eerste tocht die we daar hebben gelopen, gebaseerd op de Rothaarsteig, is nu beschikbaar. Een prachtige rondwandeling bij Jagdhaus Schmallenberg.


4 december 2017

In april hebben we weer een prachtige nieuwe rondwandeling verkent in het Teutoburgerwald bij Tecklenburg - Leeden. Deze route hebben we in november nog eens gedaan en nu beschreven.


28 oktober 2017

Er is weer een nieuwe Teutoburgerwald rondwandeling geplaatst, een stevige tocht van van Barkhausen naar Bad Essen bij Melle - Osnabrück.


16 september 2017

Het is lange tijd stil geweest op onze site voor wat betreft nieuwe wandelroutes. In de tussentijd is er hard gewerkt om na ruim 14 jaar de website helemaal om te bouwen en daarmee de site geschikt te maken voor de vele verschillende beeldschermen die er op de markt zijn gekomen. De nieuwe website is nu te bekijken op smartphones, tablets en op allerlei grotere laptops en desktop beeldschermen. Natuurlijk zijn we al die tijd veel blijven wandelen om nieuwe natuurgebieden en wandelpaden te ontdekken, het beschrijven van die nieuwe wandeltochten wordt nu snel weer opgepakt.


28 augustus 2016

De laatste twee delen van ons Schotland reisverslag gaan over de terugreis per trein naar Aberdeen en een verkenning van Aberdeen voor we terug naar huis vliegen.


24 augustus 2016

De laatste wandeldag van onze Schotland wandelvakantie ging het Cairngorms gebergte in. Van Glenmore via Footbridge en Loch an Eilein naar Aviemore.


21 augustus 2016

Aansluitend op de Speyside Way hebben we een traject van de East Highland Way gelopen van Kincraig naar Aviemore.


19 augustus 2016

Het nu beschreven laatste traject van de Speyside Way gaat van Boat of Garten naar Aviemore.


18 augustus 2016

Vanuit Grantown on Spey trekken we weer verder, via Nethy Bridge en een Osprey Centre naar Boat of Garten.


14 augustus 2016

Met het laatste verslag komen we in de buurt van de bergen en de daarbij behorende natuurschoon tijdens de tocht van Ballindalloch naar Grantown on Spey.


11 augustus 2016

Halverwege de Speyside Way wandelvakantie hebben we een rustdag. Maar natuurlijk blijven we niet stil zitten, we zijn de omgeving van Ballindalloch gaan verkennen.


8 augustus 2016

Een van de mooiste traject van de Speyside Way is de Tomintoul Spur. Dit verslag is nu toegevoegd.


4 augustus 2016

De vaart zit er weer in, het volgende Schotland verslag van Craigellachie naar Ballindalloch Cragganmore staat online.


3 augustus 2016

Vandaag is er weer een dagverslag geplaats van onze Schotland reis, het traject Dufftown Loop vanuit Craigellachie.


1 augustus 2016

Het volgende Schotland reisdagboek verslag is het Speyside Way traject van Fochabers naar Crailgellachie.


23 juli 2016

Het derde reisverslag van Schotland is weer geplaatst, deze keer het traject van Buckie naar Fochabers.


21 juli 2016

Dit jaar ging de eerste lange vakantie weer naar Schotland. De eerste twee delen van ons dag tot dag verslag zijn aan de site toegevoegd. De beschrijving van onze plannen en de reis naar Buckie, en de eerste dagwandeltocht van Cullen naar Buckie.


14 april 2016

Onze laatste Salzburgerland rondwandeling is een prachtige tocht bij Filzmoos. De wandeltocht gaat via een mooi gedeelte van de Dachstein Rundwanderweg.


6 april 2016

Vandaag is weer een nieuwe wandelroutebeschrijving toegevoegd, een eenvoudige rondwandeling bij Abtenau langs de Egelsee en de Lammer.


8 maart 2016

Deze rondwandeling die wij maakten bij Muhlbach am Hochkonig is een echte panorama route geworden met fantastische vergezichten.


29 februari 2016

Een mooie route over een bergkam hebben we gelopen bij Wagrain im Pongau over de Saukarkopf. Deze route is nu beschikbaar.


17 februari 2016

Een van de allermooiste rondwandelingen in het Salzburgerland is de rondwandeling bij Obertraun in het Dachstein Gebirge. De routebeschrijving is nu beschikbaar.


21 januari 2016

Onze nieuwste rondwandeling in het Salzburgerland is te vinden in het Hintertal bij Gosau. Een wandeltocht bij de Gosausee langs de Gosaukamm en Sonnenalm.


9 januari 2016

De volgende Salzburgerland rondwandeling heeft wat langer op zich laten wachten vanwege prive omstandigheden. Maar een nieuwe prachtige wandeltocht is weer geplaatst, deze keer een rondwandeling vanuit Filzmoos Im Pongau over de Dachstein Rundwanderweg.


27 oktober 2015

De volgende Salzburgerland rondwandeling gaat vanuit Russbach over de Traunwaldalm naar de Rinnbergalm. Een eenvoudige maar prachtige wandeltocht.


24 oktober 2015

Een nieuwe zware rondwandeling in het Salzburgerland is nu beschreven, van Annaberg in het Lammertal via de Dachtein Rundwanderweg onderlangs de Gosaukamm.


19 oktober 2015

Er is een nieuwe rondwandeling in het Salzburgerland toegevoegd, een huttentocht over de Postalm in het Lammertal bij Abtenau.


13 oktober 2015

Er is weer een begin gemaakt met de nieuwe wandelingen gemaakt dit jaar in het Salzburgerland. Beginnen doen we met onze ervaringen/beschrijving van de camping Oberwotzlhof bij Abtenau in het Lammertal Salzburgerland waar we drie weken verbleven.


24 juni 2015

Het overzicht van de Belgische rondwandelingen is gewijzigd. De indeling op gebied/plaats is overzichtelijker gemaakt.

Tevens is er bij een groot aantal routes bovenaan weergegeven wanneer deze route voor het laatst is gelopen. Dit moet aangeven wanneer de route nog 'OK' was. Deze informatie komt uit email- en gastenboek meldingen van wandelaars die aan hebben gegeven dat ze de route hebben gelopen en de beschrijving nog klopte. Deze toevoeging wordt dezer dagen uitgebreid naar alle wandelingen waar we meldingen van hebben ontvangen, daarna wordt dit toegevoegd aan de routes van de andere landen.

Loopt jij ook een van onze routes waar nog een oudere datum bij staat? Na melding hiervan wordt je naam op de volgende manier bij de wandeling geplaatst:

Laatste melding route OK: 06-2015 - Janny en Bert S. Ter Apel


22 juni 2015

In mei zijn we een week in de Ardennen geweest op de Panorama camping Petite Suise in Dochamps bij La Roche-en-Ardenne. Onze ervaringen met deze camping zijn nu online gezet.


18 juni 2015

Weer een nieuwe Ardennen route aan de site toegevoegd, een mooie lichte boswandeling bij Manhay van Grandmenil over Mormont.


10 juni 2015

Vandaag is weer een nieuwe rondwandeling geplaatst, een prachtige tocht over de heuvels en dalen van het Ourthedal bij La Roche-en-Ardenne.


28 mei 2015

Onze schitterende rondwandeling bij Nadrin hebben we dit jaar nog eens over gedaan en daar tevens een langere versie bij gemaakt.


21 mei 2015

Een week kamperen en wandelen in de Ardennen heeft weer een aantal nieuwe routes opgelevert. De eerste rondwandeling daarvan is nu beschikbaar, een oude route van onze site is herzien en nog mooier geworden. Een tocht door het Ourthedal en langs het uitzichtpunt 'De Twee Ourthes'.


31 maart 2015

Vorige week hebben we een nieuwe route gelopen in de prachtige bergwereld rond Hagen am Teutoburgerwald. Deze nieuwe rondwandeling is nu beschikbaar.


19 maart 2015

Voorjaar, start van een nieuw wandelseisoen. We hebben onze eerste nieuwe dagtocht weer gemaakt rond Hardenberg. Het gaat door het Vechtdal bij het brinkdorp Rheeze en de Rheezerbelten.


22 december 2014

Er is een tweede rondwandeling in het Brandnertal rond Brand geplaatst, deze keer maken we gebruik van de Dorfbahn Brand om op hoogte te komen.


14 december 2014

Deze nieuwe rondwandeling is een eenvoudige tocht bovenlangs en door Brand in het Brandnertal met een bezoek aan de dierentuin Brand


7 december 2014

De volgende rondwandeling hebben we gemaakt in het Montafontal boven Tschagguns naar de Kreuzjoch. Een route over de bergkam met bijzondere vergezichten.


29 november 2014

Er is weer een nieuwe rondwandeling in het Brandnertal geplaatst, deze keer langs de Murbruch en naar de Loischkopf boven Bürserberg.


21 november 2014

Een korte maar hele mooie wandeling in het Brandnertal is deze route langs de unieke Steinkreise en naar de Mottakopf.


3 november 2014

In het Brandnertal hebben vanaf Tschengla een hele mooie rondwandeling gemaakt naar de uitzichtberg Mondspitze. Deze route staat nu online.


21 oktober 2014

De volgende nieuwe rondwandeling gaat vanaf de Brand Dorfbahn naar het Amatschonjoch in het Brandnertal.


16 oktober 2014

Er is weer een nieuwe rondwandeling toegevoegd, deze keer een tocht onder door het dal van het Brandnertal.


14 oktober 2014

Dit jaar hebben we veel gelopen in het Brandnertal Vorarlberg, deze wandeling om de Lunersee via de Boser-Tritt-Steig is de eerste nieuwe rondwandeling van de reeks.


9 oktober 2014

In september waren we in het Brandnertal Vorarlberg en hebben daar een mooie rondrit gemaakt via Lichtenstein, Zwitserland en het Bregenzerwald. Deze auto-route langs oude stadjes, mooie dorpjen en over verschillende bergpassen, is nu beschreven in twee delen.


3 september 2014

Het mooie Twente ontbrak nog aan onze site, nu is onze eerste rondwandeling in het prachtige natuurgebied rond Ootmarsum geplaatst.


6 augustus 2014

Voorlopig de laatste nieuwe wandeling in het Eifel gebied is een rondwandeling bij Ernzen door de Teufelsschlucht en via de unieke Felserweiher.


24 juli 2014
31 juli 2014

Het heeft even op zich laten wachten, maar nu is alsnog onze wandeling in de Eifel bij Bollendorf afgerond die we met Pasen hebben gelopen. Volgende week zal ook de wandeling door de Teufelsschlucht worden toegevoegd.


24 juli 2014

Met op dag 13 een prachtige treinreis terug naar Glasgow en op dag 14 een bezoek aan Glasgow stad, zijn de verslagen van ons Schotland avontuur hiermee afgerond.


21 juli 2014

De laatste wandeletappe van de West Highland Way dag 11 naar Fort William is toegevoegd, evenals een uitstapje vanuit Fort William op dag 12 naar Isle of Skye Clan Donald Armadale castle.


16 juli 2014

Vanaf vandaag staan ook de Schotland verslagen dag 9 naar Kingshouse en dag 10 naar Kinlochleven klaar voor de liefhebber.


9 juli 2014

Het reisverslag Schotland is weer verder uitgewerkt, dag 7 in Tyndrum en dag 8 Bridge of Orchy zijn nu beschikbaar.


6 juli 2014

Het reisverslag dag 5 naar Inverarnan en dag 6 naar Tyndrum van de West Highland Way zijn nu beschikbaar voor de trouwe volgers van onze site.


3 juli 2014

Van ons Schotland reisverslag is nu dag 4 beschikbaar.


2 juli 2014

Sabina en Ingrid hebben weer een nieuwe route gelopen door het Renkums Beekdal bij Wageningen. Deze routebeschrijving is aan de site toegevoegd.


1 juli 2014

Deel drie van het West Highland Way verslag van Drymen naar Rowardennan staat weer klaar en is te lezen.


30 juni 2014

We zijn net terug van een heel bijzondere vakantie, een wandeling dwars door Schotland van Glasgow naar Fort William. We hebben de West Highland Way gevolgd over 154km. Van deze vakantie eens geen routebeschrijving, maar wel een reisverslag. Het verslag van de eerste twee dagen is nu beschikbaar. Dag1 de heenreis. Dag 2 Van Milngavie naar Drymen.


13 mei 2014

Met Pasen hebben we enkele wandelingen gemaakt in de Eifel op de grens Duitsland - Luxemburg. De eerste nieuwe route is nu beschikbaar, een rondwandeling door het prachtige Mullerthal vanuit Grundhof in Luxemburg.


18 maart 2014

Onlangs hebben we weer een nieuwe route gelopen net over de grens met Duitsland. Een zware maar prachtige wandeling over de Kammweg rond Dissen am Teutoburgerwald bij Osnabrück.


2 januari 2014

Met deze nieuwe rondwandeling rond het Sportgastein Na_feld in het Gasteinertal zijn de routebeschrijvingen van de laatste zomervakantie afgerond.


25 december 2013

Een nieuwe routebeschrijving is geplaatst van een wandeltocht achter in het Gasteinertal vanaf Sportgastein Na_feld naar de Bockhartscharte Sattel.


12 december 2013

Een nieuw geplaatste wandeltocht is een route vanuit het Raurisertal/Hüttwinkltal naar de prachtige Feldereralm.


3 december 2013

Er is weer een nieuwe wandelroutebeschrijving geplaatst, deze keer een wandeling door het Raurisertal van Worth naar Rauris.


23 november 2013

Een van de mooiste rondwandelingen gaat over de Tauerngold rundwanderweg bij Kolm Saigurn in het Raurisertal. Een route langs de ruïnes van goudmijnen en langs de gletsjer Goldbergkees.


13 november 2013

In het Raurisertal bij Rauris hebben we een mooie rondwandeling gemaakt over de Schwarzwand en de Reissrachkopf via een Grat met geweldige uitzichten.


27 oktober 2013

Een indrukwekkend kijkje op de gletsjerwereld krijg je tijdens een rondwandeling om de Wei_see in het Stubachtal.


23 oktober 2013

In het Gasteinertal bij Dorfgastein hebben we zware maar prachtige wandeltocht gemaakt over de Schuhflicker. De routebeschrijving is nu beschikbaar.


14 oktober 2013

De nieuwste rondwandeling loopt in het Gasteinertal bij Bad Gastein. Een mooie tocht vanaf en naar de Stubnerkogel.


8 oktober 2013

Een hele mooie en eenvoudige wandeling gaat via Embach en door de Kitzlochklamm. De route is nu beschikbaar.


15 september 2013

Er is weer een nieuwe rondwandeling toegevoegd vanuit het Rairisertal in het Salzburgerland bij Kolm Saigurn


3 september 2013

Wij waren voor het eerst op vakantie in het Salzburgerland, en hebben daarmee ook een nog onbekende camping bezocht en beschreven. Camping Andrelwirt in Rauris Worth.


15 augustus 2013

Onlangs hebben we een nieuwe overnachtingcamping langs de Duitse Autobahn bij Fulda ontdekt. Knaus Campingpark Hunfeld Prafrost is een aanrader


17 juni 2013

Onze Paasvakantie hebben we doorgebracht op camping pension Ostrauer Mühle bij Bad Schandau aan de Elbe. De camping is hier beschreven.


12 juni 2013

De volgende Sachsen rondwandeling start in Kleingiesshübel en gaat over de tafelberg Grosser Zschirnstein.


5 juni 2013

De volgende Sachsen rondwandeling start in Hinterhermsdorf. Een wandeltocht met Kahnfahrt bij de Obere Schleuse en een bezoek aan het uitzichtpunt Königsplatz.


29 mei 2013

Een nieuwe Sächsischen Schweiz rondwandeling bij Schmilka over de Grosser Winterberg is aan de site toegevoegd.


8 mei 2013

De volgende Sächsischen Schweiz route is uitgewerkt en online gezet. Deze prachtige wandeling vanuit Bad Schandau gaat via de Felsenhohle Kuhstall naar de Affensteine en Schrammsteine.


25 april 2013

Met de Paasweek zijn er weer een aantal nieuwe wandelingen gemaakt, deze keer in de Sächsischen Schweiz onder Dresden. De eerste van deze bijzondere rondwandelingen staat nu online, een wandeling over de Bastei en de Rauenstein.


14 april 2013

Sabina en Ingrid hebben met pasen een prachtige route bedacht en gelopen langs de Geul tussen Wijlre en Houthem via Valkenburg.


18 maart 2013

Onlangs hebben we een rondwandeling gemaakt tussen Borgholzhausen en Halle rond de Burg Ravensberg bij Oldendorf. Het is een erg mooie route geworden met lekker veel hoogtemeters.


25 februari 2013

Webmaster let op: Wijziging links Oostenrijk pagina's


Beste Webmaster,


Met het alsmaar groter worden van de site heb ik helaas moeten besluiten een groot aantal pagina's te verplaatsten naar een nieuwe map. Eventuele rechtstreekse links vanaf jullie sites naar onze Oostenrijkse wandelroutes, uitstapjes en campings, zullen vanaf heden niet meer werken. Om de link te herstellen moet er een verwijzing naar deze map in worden opgenomen, de mapnaam is 'routesAT'. Een rechtstreekse paginalink moet er dan ook als volgt uit zien:


//www.superfamilie.nl/routesAT/............php


Deze wijziging geldt niet voor de drie verzamelpagina's wandelroutes, uitstapjes en campings Oostenrijk, alleen voor de onderliggende Oostenrijk pagina's.


Excuses voor het ongemak


19 februari 2013

Onlangs hebben we een prachtige sneeuwwandeling gemaakt vanuit Georgsmarienhütte over de Dörenberg naar Bad Iburg en Am Urberg. Deze route wordt hier beschreven.


3 februari 2013

Vanuit Pfunds in Tirol hebben we een indrukwekkende Bergpassenrondrit gemaakt door Zwitserland en Italië. Een rondje over de Ofenpass, Umbrail-pass, Stilfser Joch en Reschenpass is nu beschreven.


23 januari 2013

Het nieuwste verslag gaat over een bezoek aan het Kaunertal. Met de wagen tot aan de gletsjers en met veel bezienswaardigheden onderweg daar naar toe.


16 januari 2013

Een Pitztal vakantie daar hoort natuurlijk een bezoek aan de Pitztaler Gletscher bij. Vanuit Mittelberg gaat het met de Tunnelbahn omhoog, het begin van een bijzondere dag


9 januari 2013

De Rosengartenschlucht bij Imst in het Oberinntal is ook zeker een bezoekje waard. We hebben de kloofroute uitgebreid tot een langere wandeltocht met meer leuke hoogtepunten.


2 januari 2013

In het Pitztal hebben we een prachtige wandeldag gehad met een bezoek aan de Russelsheimer Hutte waarvan het verslag nu is toegevoegd.


1 januari 2013

Een nieuw jaar, een nieuwe wandelroute. De laatste dagen van december hebben we benut om een prachtige wandeling te maken in de Meller Berge bij Melle Osnabrück.


28 december 2012

Een eenvoudige maar zeer mooie route is deze vanuit Arzl over de Benni Raich Brucke en door de Pitzeklamm over de Luis Trenker Steig.


20 december 2012

Vanuit Fendels in het Oberinntal hebben we een geweldig mooie tocht gemaakt naar de bijzondere waterval onder de Anton Renk Hutte.


13 december 2012

Het Kaunertal is nog een dal met heerlijke wandelmogelijheden. Er is nu een wandeltocht in dit dal beschreven, een bezoek aan de Verpeilhutte vanuit Feichten.


10 december 2012

In het Oberinntal bij Pfunds hebben we een kloofwandeling gemaakt door het Radurschltal en de Radurschl-Schlucht. Deze route is nu beschreven.


4 december 2012

Er is weer een nieuwe rondwandeling in het Pitztal aan de site toegevoegd. Een wandeltocht boven Jerzens via de Hochzeiger en de Sechszeiger.


29 november 2012

Gezien het succes van onze korte route bij de Dörenther Klippen is er nu een tweede langere route bijgekomen. De Dorenther Klippen II.


26 november 2012

Met het nieuwe verslag over een wandeltocht door het Pitztal is er weer een begin gemaakt met een reeks nieuwe wandelroutes uit het Pitztal en Duitsland.


27 september 2012

In het najaar hebben we weer een mooie rondwandeling ontdekt vanuit Borgholzhausen tussen Osnabrück en Bieleveld.


19 september 2012

Tussen het Pitztal en het Kaunertal ligt een Sattel met een prachtig moerasgebied bij het dorpje Piller. Onze nieuwe route gaat door het Pillermoor en naar de Pillerhohe.


11 september 2012

De volgende nieuwe Pitztal route start bij Eggenstall en volgt een prachtig deel van de Pitztaler Almenweg.


7 september 2012

De eerste nieuwe route in het Pitztal Oostenrijk is aan de site toegevoegd. Een heerlijke wandeltocht rond de Rifflsee bij Mandarfen.


31 mei 2012

Vandaag is een hele bijzondere wandelroutebeschrijving geplaatst waarin we starten op blote voeten bij het Barfusspark Lienen. Een schitterende tocht bij het Duitse stadje Lienen onder Osnabrück.


20 mei 2012

De rondwandeling bij Bouillon in de Gaume is volledig herschreven. Er zijn nu een 8 en 14Km versie van deze mooie tocht beschikbaar.


11 mei 2012

Een andere schitterende route op de grens van de Ardennen en Gaume is deze bij Chiny. Langs de romantische Semois en het stuwmeer van de Vierre.


25 april 2012

Met Pasen hebben we weer een paar routes uitgezet in de Belgische Gaume. De eerste, een route bij Cugnon en Mortehan langs de Semois staat nu online.


14 april 2012

Onze nieuwste rondwandeling Duitsland is een tocht rond Tecklenburg en Ledde. Een stevige wandeling met veel hoogtepunten.


28 maart 2012

Van de onlangs geplaatste Duitsland route bij Hagen Am Teutoburgerwald hebben we nu tweede versie toegevoegd. De route is nu naar keuze 13 of 17Km lang en van beide zijn ook GPS-tracks beschikbaar.


16 maart 2012

De nieuwste rondwandeling gaat van Onstwedde via Ter Wupping naar Wessinghuizen. Een bijzonder stukje westerwolde.


4 maart 2012

Er is weer een nieuwe wandeling geplaatst in onze eigen streek. Een rondwandeling door het Ruiten Aa beekdal tussen Vlagtwedde, Weend een Smeerling.


12 februari 2012

Eindelijk hebben we eens een langere route uitgezet door onze eigen omgeving. Ter Apel en de Ter Apeler bossen vanaf het klooster. De route loopt ook over de grens met Duitsland


5 februari 2012

Onlangs hebben we weer een nieuwe rondwandeling in Duitsland gemaakt door een prachtig gebied. De route loopt bij Bramsche Engter vanaf het Varusschlacht Museum over de Kalkrieser Berg.


15 januari 2012

De website is vanaf nu meer interactief gemaakt door toevoeging van een extra keuzemenu bij elke wandelroute, direkt onder de titel van de betreffende route. Zo is er meer informatie beschikbaar over afstanden, looptijden en hoogtemeters. Ook nieuw is de toevoeging van GPS-tracks en de mogelijkheid om de route gedetaileerd te bekijken in Google Earth. Daarmee is ook de 3D mogelijkheid beschikbaar gekomen wat erg leuk is bij routes in berglandschappen.


GPS-tracks zijn nu al beschikbaar bij de nieuwste Duitse route Hasbergen en enkele wandelingen in Nederland. Dit zal nog regelmatig worden uitgebreid voor zowel de nieuwe wandelingen als de bestaande.


9 januari 2012

De eerste nieuw route van het jaar is weer een feit. En het is een hele mooie rondwandeling bij Hasbergen gewonrden onder de rook van Osnabrück.


15 november 2011

Tussen Haren en Meppen, vlak over de grens met Nederland, hebben we een wandelroute uitgezet rond een oude lus van de Eems bij Huntel. Lekker dichtbij maar toch in het buitenland.


8 november 2011

We hebben weer een nieuwe wandeltocht uitgezet net over de grens bij Coevorden/Hardenberg in het heuvellandschap rond Wilsum en de Wilsumer Berge. Deze rondwandeling staat nu online.


28 oktober 2011

Onlangs hebben we weer een schitterende rondwandeling in Duitsland kunnen verkennen waarbij we de twee aftakkingen van de Hermannsweg naar Leeden en Lengerich hebben verbonden vanaf Tecklenburg.


20 oktober 2011

In 2011 hebben we camping Alpenferienpark Reisach weer bezocht. Het cempingverslag is aangepast en voorzien van nieuwe foto's.


Ook de Duitse doorreiscamping Am Auwaldsee in Ingolstadt hebben we weer aangedaan en daarvan is het verslag nu ook up-to-date gemaakt.


Als laatste is het campingverslag van het Tenda-park in Feilnbach aangepast. Ook hier waren wij dit jaar weer te gast.


17 oktober 2011

Er is weer een prachtige rondrit aan de site toegevoegd. Een route van 230 Km door Oostenrijk en Italie met als hoogtepunten onder andere het Lesachtal en de Staller Sattel.


8 oktober 2011

Bij de Weissensee hadden we nog nooit eerder gelopen, hoog tijd dit alsnog eens te doen. Boven de Weissensee zijn veel wandelmogelijheden, een aantal opties zijn hiermee beschreven


6 oktober 2011

De nieuwste rondwandeling heet 'Rondje Gailtal bij Kirchbach', een prachtige wandeling onder door het dal en over de berghelling via een Panoramaweg.


21 september 2011

Dit jaar hebben we ook weer eens een rondwandeling op de Goldeck gemaakt, een mooie wandel- en uitzichtberg boven het Spittal met onder andere uitzicht op de Millstattersee en de Nockberge.


17 september 2011

De route naar het Freilichtmuseum op de Kleine Pal is helemaal herschreven na een hernieuwd bezoek dit jaar en de gewijzigde omstandigheden die we er tegenkwamen. Hiermee wordt de route nog mooier en uitdagender.


8 september 2011

Een leuke lichte wandeling door een kloof is deze in de bij Kötschach-Mauthen in het Gailtal. Deze kloof is nu beschreven en online gezet.


4 september 2011

Een wandeling over de Auernig top en langs de Garnitzenberg is een belevenis. Drie jaar geleden konden we het niet voltooien vanwege een blessure, deze zomervakantie zijn we met deze route gestart omdat het geen zware beklimming is maar wel heel avontuurlijk.


30 augustus 2011

De schitterende Weissenbachklamm hebben wij al vaker gelopen, alleen was de terugweg nogal saai. Dit jaar hebben we een mooiere route terug kunnen vinden en het verslag daar op aangepast.


21 augustus 2011

Deze vakantie konden we eindelijk een route gaan lopen die al lang op ons lijstje stond. Een rondwandeling om de Ringmauer vanaf de Straniger Alm. De route staat nu online.


18 augustus 2011

De zomervakantie zit er weer op dus kunnen de nieuwe Oostenrijk routes weer worden aangevuld. Te beginnen met een zeer mooie rondwandeling vanaf de Plockenpass door Italie.


9 juni 2011

In het voorjaar hebben we na jaren weer eens het hoogveengebied Bargerveen bij Zwartemeer bezocht en er een prachtige lange rondwandeling gemaakt. Kijk hier voor de routebeschrijving.


1 juni 2011

De afgelopen week hebben we een bijzondere ontdekking gedaan in het Teutoburgerwald bij Bad Rothenfelde; 'Gradierwerke'. Meer weten? Ga hier naar het verslag van de rondwandeling.


18 mei 2011

Met Pasen hebben we weer een nieuwe camping in België bezocht op de grens van de Gaume streek en de Ardennen. Over deze camping Le Canada in Chiny is nu een verslag geplaatst


13 mei 2011

Op onze nieuwe wandeling tussen Sainte-Cecile en Herbeumont kwamen we iets bijzonders tegen. Een enorme kudde Moeflons trok aan ons voorbij. Het verslag staat nu online.


5 mei 2011

Een nieuwe België wandeling in de Gaume streek, randje Ardennen, is aan de site toegevoegd. Deze keer een wandeling met drie lussen rond Herbeumont.


29 april 2011

Er zijn weer enkele nieuwe tochten in Belgiè gemaakt. De eerste nieuwe uitgewerkte route is een rondwandeling bij Bouillon.


17 april 2011

Vandaag is een nieuwe route toegevoegd rond Wageningen. Door de uiterwaarden, de Wageningse Berg om hoog en door het Arboretum.


7 april 2011

Het Ruiten Aa dal en de oerbossen in de omgeving van Vlagtwedde zijn aanraders om er een wandeling te gaan maken. Dit hebben we dan ook gedaan en de routebeschrijving is nu toegevoegd.


31 maart 2011

Met een groep wandelvrienden hebben we een prachtige wandeling gemaakt rond de vesting van Bourtange. Geen lange route, maar wel een tocht met een mooi verhaal. Even waanden we ons in 1742.


26 maart 2011

Sabina en Ingrid hebben een mooie wandeling door de Gelderse Vallei langs de Grift gemaakt. Sabina heeft de beschrijving ervan uitgewerkt zodat de route geplaatst kon worden.


10 maart 2011

Nederland heeft heel veel moois te bieden, dat geldt zeker voor het Westerwolde in Oost-Groningen. Rond het dorpje Sellingen hebben we deze rondwandeling van 8,5 Km gelopen en nu beschreven.


28 februari 2011

Een nieuwe rondwandeling in Westerwolde is weer gereed. Deze route bij Ter Borg en Laude is prima te combineren met de Sellingerbeetse tocht tot een lange dagtocht.


20 februari 2011

Link fouten naar Belgische en Duitse wandelroutes of campings!


Beste website beheerder. Met het steeds groter worden van de site heb ik moeten beslissen een nieuwe mapstructuur te maken om het overzicht te kunnen bewaren. De Belgische/Duitse rondwandelingen en campings zijn verhuist naar de map 'routesBE' en 'routesDE'. Mocht je link niet meer functioneren, zet dan 'routesBE/' of 'routesDE/' voor de routenaam om de fout te herstellen. Excuses voor het ongemak.


19 februari 2011

Zondag hebben we een nieuwe rondwandeling gedaan vanuit Ter Apel langs het beekje de Runde naar Drenthe. Daarna de grens over met Duitsland en terug via de Leidijk. Een simpel dijkje met een rijke geschiedenis. Klik hier voor de routebeschrijving


12 februari 2011

De volgende geplaatste route in Groningen is een prachtige wandeling door het natuurgebied Ter Borg bij Sellingerbeetse.


8 februari 2011

De eerste Nederlandse route is gepubliceert, een rondwandeling in en rond Simpelveld in Zuid-Limburg met speciale aandacht voor het 'Miljoenenlijntje'.


6 februari 2011

Er wordt de komende tijd weer een nieuw hoofdstuk aan de site toegevoeg; 'Wandelroutes in Nederland'. De site is er vandaag voor aangepast, de uitwerking van de routes zullen spoedig volgen.


31 oktober 2010

Vandaag is een nieuwe rondrit geplaatst. Deze gaat door een van de mooiste gebieden van het Vorarlberg


23 oktober 2010

Onderweg in Duitsland hebben we een nieuwe camping gevonden die erg geschikt is voor een overnachting, maar ook een aanrader voor een langer verblijf. Dit is Camping am Muhlenteich in Lingerhahn onder Koblenz.


20 oktober 2010

Dit jaar verbleven wij op camping Grosswalsertal bij Raggal in het Vorarlberg. Onze ervaringen met deze camping zijn nu beschreven en aan de site toegevoegd


11 oktober 2010

Weer een nieuwe routebeschrijving, deze keer een prachtige panorama rondwandeling vanaf de Muttersbergbahn bij Bludenz, met beklimming van de Hoher Frassen.


6 oktober 2010

Een wandeltocht vanuit Sonntag en Stein naar de Glattmar top is aan de site toegevoegd. Klik hier voor de routebeschrijving


3 oktober 2010

De nieuwe rondwandeling gaat over delen van de Rothaarsteig in het Sauerland bij Winterberg met als startplaats het bijzondere Kühhude achter in het dal bij Bad Berleburg. Klik hier voor de routebeschrijving.


21 september 2010

De volgende wandelroute in het Grosswalsertal Vorarlberg is geplaatst. Deze tocht gaat van van Marul naar de Laguzalpe


10 september 2010

Er is weer een nieuwe rondwandeling geplaatst, een rondje door het Grosswalsertal, deels over de oude Walserweg.


29 augustus 2010

Vandaag is de rondwandeling naar de Seewaldsee bij Sonntag Seeberg geplaatst.


26 augustus 2010

Het nieuwste verslag betreft een rondwandeling vanuit Faschina in het Grosses Walsertal over de Furka Sattel en naar de Zafernhorn bertop


26 augustus 2010

Bij de routebeschrijving van de Externsteine - Eggturm, miste ik nog een mooie foto van de nieuw gebouwde toren. Vandaag kreeg ik een paar hele mooie afbeeldingen van Wouter en Fabiola, met zelfs een foto van de toren bij nacht. Deze zijn toegevoegd aan het verslag.


21 augustus 2010

De volgende geplande route hebben wij vanwege de weersomstandigheden in twee afzonderlijke delen moeten lopen Beide routes zijn beschreven op een manier dat ze ook samen als een dagtocht gedaan kunnen worden. Burser Schlucht - Kuhloch en de aangrenzende rondwandeling Schesatobel Murbruch


19 augustus 2010

De volgende route in het Vorarlberg is een rondwandeling Buchboden Groswalsertal over de Wangspitze.


18 augustus 2010

Dit jaar is de vakantie doorgebracht in het Vorarlberg rond het Grosswalsertal, Brandnertal, Bludenz en Montafon/Klostertal. De eerste nieuwe wandeltocht is weer geplaatst, een rondwandeling bij Raggal/Marul langs een Walderlebnispfad naar de Faludrigabach.


28 mei 2010

Er is weer een nieuwe wandeling in Duitsland geplaatst. Het volgt delen van de Ahornweg tussen Bad Iburg en Hagen am Teutoburgerwald. Klik hier om naar de route te gaan.


2 mei 2010

Onlangs bezochten we een nieuwe camping in Duitsland. Ferienpark Teutoburgerwald in Barntrup bij Detmold/Bieleveld. Een aanrader voor een kortere of langere vankantie met geweldige wandelmogelijkheden.


27 april 2010

Het onderdeel 'Routes plannen en navigeren' is volledig nieuw opgezet en uitgebreid. De zes verschillende onderwerpen hebben nu per item een eigen pagina gekregen:


14 april 2010

De volgende wandelroute is geplaatst, een pittige tocht naar het Hermanns Denkmal het door het mooi stadje Berlebeck bij Horn-Bad Meinberg. Klik hier om naar de route te gaan


9 april 2010

Het nieuwe seizoen is weer begonnen. Met pasen hebben we drie nieuwe wandeltochten gemaakt waarvan de eerste twee nu online staan. Een rondwandeling bij Barntrup en een prachtige tocht rond de Externsteine bij Horn-Bad Meinberg


31 december 2009

Van alle tochten zijn de printbare PDF bestanden aangepast en in een nieuw jasje gegoten.


29 november 2009

Het nieuwste verslag gaat over een kort bezoekje aan Matrei am Brenner in het Wipptal, het Schmirntal en het Valsertal. Een kort verslag, maar deze bestemmingen zijn het vermelden waard. Klik hier.


29 november 2009

Een nieuwe rondrit staat online. Een tocht door het Kühtal, over de Hahntennjoch en Fernpass. Klik hier om naar deze route te gaan.


23 november 2009

Uitstapje naar de Stubaier Gletscher met bezoek aan het Gipfelplattform en gletsjerwandeling omlaag naar het restaurant Eisgrat. Klik hier om naar het verslag te gaan.


18 november 2009

Een nieuwe autorondrit geplaatst. Vanuit Innsbruck naar het stadje Bruneck in Italiè. De terugreis gaat via de schitterende Wùrzjoch en over Brixen. Klik hier voor deze route.


2 oktober 2009

Afgelopen zondag was het perfect wandelweer. We zijn weer eens Duitsland ingedoken en hebben een heerlijke wandeling gedaan rond Bad Iburg-Georgsmarienhùtte. Klik hier voor deze route.


8 september 2009

Opnieuw een wandeling online gezet. Vanuit Volderau naar de Falbesoner Ochsenalm en terug over Falbeson.


6 september 2009

Er staat weer een nieuwe wandeling klaar. Vanuit Spitz in het Stubaital naar de Nurnbergerhutte via de Bsuachalm.


3 september 2009

Twee nieuwe pagina's geplaatst. Een rondwandeling vanuit Volderau over de Bacherwandalm en Falbeson, en een reisverslag van onze dochters over hun treinreis door het Stubaital van Fulpmes naar Innsbruck


30 augustus 2009

De schitterende tocht over de Blaser in het Wipptal is toegevoegd. Klik hier voor de beschrijving


26 augustus 2009

Een prachtige wandeltocht langs de Elferhùtte en via de Zwòlfernieder Sattel terug over een ´zwarte route´ is nu geplaatst. Klik hier om rechtstreeks naar de omschrijving te gaan.


21 augustus 2009

Weer een verslag toegevoegd. Met de Schlick 2000 bij Fulpmes omhoog naar de Kreuzjoch en Starkenburger Hutte.


20 augustus 2009

Een hele bekende bestemming is de Franz-Senn-Hütte in het Oberbergtal. Wij zijn na de hut nog verder gegaan richting de gletsjers en de Höllenrachen. Klik hier voor de wandelroute beschrijving.


17 augustus 2009

Deze keer een heel bijzondere wandeltocht. Een bezoek aan de Grawa waterval of verder door naar de Sulzenaualm. Doorzetters kunnen daarna nog de Sulzenauhütte bezoeken. Alle drie trajecten zijn hier beschreven.


15 augustus 2009

De eerste rondwandeling Oostenrijk 2009 is gereed en op het internet geplaatst. Een schitterende tocht naar de Mutterberger See in het Sutbaital.


12 augustus 2009

Drie weken hebben we doorgebracht op camping Edelweiss in het Stubaital bij het dorpje Volderau. Deze camping heb ik hier beschreven.


11 augustus 2009

Onderweg naar Oostenrijk weer eens een nieuwe camping aangedaan in Duitsland bij Ingolstadt. Deze camping Am Auwaldsee is nu toegevoegd aan de stie.


19 juni 2009

Nog een wandelroute in Duitsland toegevoegd. Deze keer langs bijzondere natuurmonumenten en met schitterende vergezichten bij Wellingholzhausen.


5 juni 2009

Een prachtige wandelroute in Duitsland toegevoegd. Volg de sporen van de Dinosauriers bij Barkhausen.


7 mei 2009

Met Pasen hebben wij camping Tonny in België bezocht. De camping beschrijving is nu aangepast. Klik hier.


6 mei 2009

Nieuwe wandeling Belgie toegevoegd. Door het dal van de Lomme bij Bure. Klik hier.


1 mei 2009

Nieuwe wandeling Belgie toegevoegd. Over de Herou rots en langs de Ourthe bij Nadrin. Klik hier.


27 april 2009

Nieuwe wandeling Belgie toegevoegd. Ourthedal rondwandeling tussen Tonny en Bonnerue. Klik hier.


29 maart 2009

Van alle routes zijn de printbare PDF files aangepast.


09 maart 2009

De laatsta pagina's zijn aangepast. Alle wandelroutes Oostenrijk zijn opnieuw opgemaakt en van 52Mb aan exta foto's voorzien. Klik hier voor de gewijzigde wandelroutes.


20 februari 2009

Ook de kwaliteit van de foto's 'Campings in Oostenrijk en 'Campings Duitsland zijn nu aangepast en waar nodig zijn extra foto's toegevoegd. Klik hier voor Oostenrijk - Klik hier voor Duitsland.


15 februari 2009

De kwaliteit van de foto's op de pagina's 'Campings in België waren aan verbetering toe. Alle verslagen van de door ons bezochte campings en bungalowparken zijn nu voorzien van meer en verbeterde foto's. Klik hier.


9 februari 2009

De overige Belgische wandelroutes zijn nu ook herzien en staan online.


Montquintin route - Rochefort Eprave - Saint-Cecile - Tonny Aberloup route - Sy-Bomal-Sy - Amberloup Spoorbaan


4 februari 2009

Een aantal Belgische routes zijn herzien. Verbeterde routekaarten , extra en duidelijker foto's. De overige Belgische routes volgen binnenkort.


Route Achouffe - Route Beffe - Route Chassepierre - Grand Mormont Ourthe - Han-sur-Lesse route - Route Resteigne


2 januari 2009

De indeling van de pagina 'links' is gewijzigd en overzichtelijker gemaakt. Tevens zijn vele nieuwe links opgenomen naar interessante websites over het wandelen.


22 november 2008

Uit de vele vragen die ik mocht ontvangen over de wandeluitrusting, bleek dit onderwerp duidelijk in een behoefte te voorzien. Deze informatie heb ik nu veel uitvoeriger op de site beschreven. Klik hier voor het deel over de wandeluitrusting.


2 november 2008

Opnieuw twee wandelroutes in Duitsland af kunnen ronden. Een prachtige wandeling over de Dorenther Klippen, en een tweede naar het hoogste punt van het Osnabrücker Land bij Georgs Marïenhütte.


26 oktober 2008

De volgende wandelroute Duitsland staat nu online. Een korte wandeling bij Riesenbeck over de Hermannsweg en langs het 'Nasses Dreieck'. De route....


24 oktober 2008

Eén van mijn bezoekers is dit jaar een hele avond bezig geweest om alle Oostenrijk routes uit te printen en mee te nemen op vakantie. Eerst kopiëren naar Words, daarna printen. Ook anderen geven aan dat printen soms lastig is in te stellen.


Vanaf vandaag dus onderaan iedere omschrijving een 'printknop' waarmee een printbaar PDF bestand wordt geopend. De printversie heeft grotere kaarten, en nog slechts enkele foto's.


22 oktober 2008

De volgende Duitsland wandeling is gereed. Een prachtige route met meerdere opties bij .


18 oktober 2008

Eindelijk is het zo ver. De eerste twee wandelroutes in Duitsland zijn nu beschikbaar.
Rondje Brochterbeck - Tecklenburg
Het 'Naturschutzgebied Maiburg' bij Bippen


4 oktober 2008

De startpagina is gewijzigd. Ook de titels boven de pagina's zijn aangepast zodat het voor bezoekers meer duidelijk is in welk deel van de site ze zich bevinden. In het menu is de keuze 'Wandelen Duitsland' toegevoegd, maar de wandelingen staan er nog niet op. Deze komen binnenkort.


7 september 2008

Een bezoek aan het Pöllatal blijft geweldig. In 2008 zijn we er opnieuw geweest. De nieuwste foto's zijn nu toegevoegd.
Ook de wandelroute door het Pöllatal is herschreven en van nieuwe informatie en foto's voorzien.


6 september 2008

Op de Madritschen is in 2008 het een en ander gewijzigd. Hierover heb ik extra informatie en foto's toegevoegd bij de wandeling.


6 september 2008

De rondwandeling om Reisach is aangepast en uitgebreid met een tweede nieuwe route. Deze twee zijn ook te combineren tot één langere wandeling.


25 augustus 2008

Een nieuwe wandeling vanaf de Rattendorfer Alm, voorafgegaan door een bijzonder autoritje. Dit verslag is geschreven door Sabina en door mij iets aangepast. (De onleesbare delen)


20 augustus 2008

Vandaag een eenvoudige wandelroute van slechts twee uur beschreven en op de site geplaatst. Wandelen langs de diverse oorlogsmonumenten rond de Plöckenpass en door het mooie Angerbachtal.


17 augustus 2008

Weer een nieuwe wandelroute, nu in het Drautal bij Irschen Oberdrautal. Deze panoramaweg vanaf de Leppner Alm krijgt een plekje bij mijn persoonlijke favorieten. Klik hier voor het verslag.


13 augustus 2008

Onze dochters hebben een mooie treinreis gemaakt door het Gailtal naar het centrum van Villach en het Atrio Winkelcentrum. De tekst en foto's zijn van hun hand. Ga hier naar het verslag.


11 augustus 2008

De pagina's van de verschillen campings in Duitsland zijn aangepast en voorzien van de nieuwste foto's 2008. (Zierenberg, Schwartzenau, Bad Feilnbach)

Ook de Oostenrijkse campings Reisach en Rennweg zijn in 2008 weer bezocht en de pagina's nu gewijzigd.


10 augustus 2008

Vandaag een lichte wandeling over de bergrug van de Tschiernock bij de Millstätter See geplaatst. De prachtige Panoramastrasse is ook heel geschikt om er eens een dagje met de auto op uit te trekken.


9 augustus 2008

En weer een nieuwe wandelroute online - De prachtige Hochwipfel


8 augustus 2008

De eerste uitstapjes en wandelroutes Oostenrijk 2008 staan nu online. Dit zal de komende tijd steeds verder worden uitgebreid.
- Wandelroute naar de top van de Jukbichl
- Wandelroute over de Auernig
- Een nieuwe autorondrit
- Dagje naar het Drielandenpunt


5 augustus 2008

Eindeljk is het zover.... de website is verhuisd zodat er nu 500Mb beschikbaar is waar dat voorheen 50Mb was. De site is niet meer gekoppelt aan een 'homepage' maar volledig onder de domeinnaam www.superfamilie.nl. te vinden.

Komend weekend kunnen nu de eerste nieuwe routes 2008 worden geplaatst met meer en grotere foto's dan voorheen.


8 juni 2008

Nieuwe layout menu en wijziging van de vormgeving voor de gehele site. (CSS stylesheet geheel aangepast)


7 juni 2008

Deze pagina toegevoegd met een overzicht van de updates


4 juni 2008

Enkele foto's bij de wandelroutes in groter formaat opgenomen


1 juni 2008

Een aantal kaarten bij de wandelroutes vergroot/verduidelijkt


15 mei 2008

Site uitgebreid met 16 uitstapjes en bijzondere bestemmingen voor Oostenrijk
Klik hier voor een overzicht.

arrow_backTerug