Nadrin - Le Hérou - Le Vermoulin - Bérismenil - St. Gotte - Nadrin - Nouette
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
(Laatste melding route OK: augustus 2019 - Bert van den H. Hasselt)
Van deze route hebben we een 10Km versie gelopen, in 2015 hebben we een optie van 14Km toegevoegd. Beide opties zijn hier beschreven. Er kan ook onderweg nog worden gekozen om bijvoorbeeld in te korten of juist door te lopen.
Dit is een van de heftigste routes die wij ooit in België zijn tegengekomen. Smalle rotspaadjes langs steile hellingen en een pittige afdaling met behulp van een ketting.
Daarna lange tijd langs de schitterende Ourthe, door het bos omhoog naar 450m en genieten van prachtige uitzichten richting Nadrin. En als afsluiter opnieuw een smal pad langs een steile helling en een wonderbaarlijk uitzichtpunt.
De hoogtemeters zitten vooral halverwege de wandeling wanneer er 200m moet worden gestegen vanuit het Ourthedal, maar ook langs de oever lopend blijft het op en neer gaan over de vele rotsblokken. Al met al dus veel hoogtemeters.
Deze route is niet geschikt voor kleine kinderen of mensen die minder goed ter been zijn. Hoogtevrees? Begin er dan niet aan of volg de alternatieve route in het eerste en laatste deel van de wandeling.
Nadrin ligt 10km westelijk van Houffalize via de N860. In Nadrin wordt op de eerste grotere kruising linksaf Le Hérou en restaurant 'Le Belvédére' aangegeven.
Via Rue du Hérou gaat het door een woonwijk van Nadrin en daarna het bos in naar het opvallende restaurant met een uitzichttoren. Er voor ligt een ruime parkeerplaats.
Bij ons eerste bezoek konden we voor enkele Euro's de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over het Ourthedal. In 2015 waren het restaurant en de toren helemaal dicht getimmerd. Mocht het weer open gaan dan horen we dat graag van jullie.
De wandelschoenen aan, de rugzak goed gevuld en de stemming opperbest, zo starten we links van het restaurant. Omlaag het Ourthedal in.
Achter 'Le Belvédére' lopen we langs een tweede restaurant, de Taverne, met een leuk terras. Dan is het ook gelijk gedaan met het asfalt en gaat het over in een pittige afdaling het bos in, waar we gelijk al de 'rood/witte' markeringen zien van de GR-57 route die we in het eerste deel zullen gaan volgen.
Al na enkele meters de eerste splitsing van paden. Links zullen we aan het einde van de rondwandeling weer vandaan komen, nu houden we rechtdoor aan. Verder omlaag.
Iets verderop opnieuw een splitsing waar we nu links aan moeten houden. Op een boom bij de rechtse 'poot' is het rood/witte kenmerk geschilderd, maar met een diagonale witte streep er doorheen. Het teken dat de route daar níet langs gaat.
Nu wordt het snel smaller en mooier. Ons hondje Reni is dol op smalle paadjes en is dan ook door het dolle heen. Wij moeten even aan de kant gaan staan zodat zij met een rotvaart en al blaffend op en neer kan rennen. Het lijkt alsof ze af wil rekenen met de vele uren in de auto van gisteren.
We lopen hier een leisteenkam op met de naam Le Hérourots. Een 1500m lange kam waarvan de leisteenplaten horizontaal omhoog staan.
Het pad verloopt dicht langs de steile rotswand, steeds verder omlaag met overal tussen de bomen en struiken door schitterende uitzichten op de Ourthe die er rond deze rotsen moet kronkelen. De rood/wit tekens staan er vooral op de rotsblokken geschilderd en zijn niet te missen.
Op de laatste foto hierboven is de leisteenkam te zien waar we straks nog overheen zullen klimmen.
Na wat gekronkel rond enkele rotsblokken en een regelmatige stop om de nodige foto's te maken, gaat het daarna wat sterker dalen.
Op het diepste punt verdwijnt de begroeiing links nagenoeg geheel. Hier komen we bij het zwaarste deel van de route en gaan we af en toe echt over rotsblokken klauteren 'langs het randje' van de afgrond.
(Hier ligt meer rechts en wat lager een meer begaanbaar pad voor wie de route langs de rood/wit markeringen te eng vindt. Op dat pad is het uitzicht een stuk minder, maar wel zijn er regelmatig leuke doorkijkjes of kan er even een stukje omhoog worden geklommen om er een kijkje te nemen).
Op elke rotspunt krijgen we opnieuw een schitterend uitzicht in het Ourthedal zodat we niet uitgekeken en uitgefotografeerd raken. In dit deel van het traject schieten we niet veel op, maar we hebben de hele dag dus nemen we er de tijd voor. Deze omgeving is dat meer dan waard.
Bij een enkel rotsblok is het pad soms wat minder goed zichtbaar, de rood/wit merktekens zijn bijvoorbeeld wat hoger op de rotsblokken aangebracht waar dan weer naar toe moet worden geklommen.
Op de foto rechts is zo'n situatie te zien. Het lijkt een lastige klim, maar er zijn prima voetsteunen om eenvoudig omhoog te komen. Alleen viervoeter Reni heeft wel een zetje nodig. De afstand tussen de 'tredes' is te groot voor haar korte pootjes.
Het is een avontuurlijk stukje over deze kam en van 'wandelen' is nauwelijks nog sprake. De inzetfoto hieronder laat zien hoe het pad net achter de rotswand langs loopt. Slechts een meter steen tussen ons en de afgrond.
Aan het einde van de recht opstaande leisteenwand wordt het pad breder. Hier gaat de rood/wit route rechts duidelijk omlaag het dal in en gaan wij dit GR pad voorlopig verlaten. We houden er scherp links aan en stappen over op de locaal aangeduide route '3'. Dat wil zeggen, het is route '3' maar de aanduidingen zijn zeer spaarzaam.
Het is echter eenvoudig te vinden. Waar de GR rechts omlaag verdwijnt, lopen we slechts enkele meters verder om daar linksaf een pad steil omlaag te vinden naar de oever van de Ourthe. Deze afdaling is beveiligd met een ketting door de VVV. Geen overbodige luxe, vooral bij nat weer.
Kijk voor het afdalen hier eerst eens over de rand naar beneden. Is het pad daar onder naar rechts duidelijk zichtbaar? Bij 'laagwater' in de zomer is het geen probleem, maar met 'hoogwater' is deze route moeilijker of soms geheel niet begaanbaar.
Bij al onze bezoeken stond het water maar net onder 'padniveau' en wisten wij al dat het op sommige punten lastig zou kunnen worden.
We besloten steeds het er op te wagen en, mocht het niet lukken, dan maar om te keren en alsnog de GR-route te kiezen. (Later komt dit oeverpad weer met de GR samen. Dit is als rode lijn op de kaart bovenaan weergegeven.)
Het pad loopt langs de oever van de rivier, geheel om Le Hérou kam heen. In het eerste deel redelijk vlak langs de waterkant, maar verderop steeds meer op en neer over rotsblokken klimmend.
Dan komen we bij een eerste echte opstakel waar we al op waren gewezen. Het pad rond er een rots maar staat geheel onder water. (Er is wel een alternatieve route; Iets eerder gaat rechts een 'pad' steil omhoog over deze rots heen. Zowel klim als afdaling aan de andere zijde zijn echter behoorlijk pittig).
Wij proberen de hindernis onderlangs te nemen door voorzichtig net boven de waterkant over het steen te kruipen. Overal zoekend naar houvast voor handen en voeten. Dat ging nog net, maar mocht het water nog hoger staan dan is dit niet meer mogelijk.
Verderop komen we nog bij een vergelijkbare situatie, maar daar is het alternatieve stukje pad over de rotsen veel beter begaanbaar. Weer een aardig klimmetje, maar goed te doen.
Uiteindelijk wordt het vlakker en het pad breder tot we bij de scherpe bocht in de Ourthe komen waar deze Le Hérou rondt. Er is bij een lagere waterstand zelfs een klein kiezelstrandje.
Een mooie plaats voor een koffiepauze en een boterham terwijl we intussen niet uitgesproken raken over het zojuist afgelegde parcours.
Helaas is de tussenstop van korte duur want net nu worden we overvallen door een plotselinge regenbui. De enige over de hele dag, precies terwijl we rustig op de grond zitten te eten. Snel worden de regenjassen aangetrokken en dan gaat het verder over het nu brede pad langs de waterkant.
Het is er prachtig lopen, maar na het avontuurlijke deel wat we achter de rug hebben komt dit ons haast saai voor. Dat verandert echter weer snel.
Nu het naar de middag loopt verschijnen er ook steeds meer kano's die de Ourthe afvaren. We stoppen regelmatig bij de stroomversnellingen om te zien hoe sommigen er heel handig doorheen varen en anderen meer hulpeloos zijwaarts tot zelfs achterwaarts in het wilde water voort ploeteren. We wachten op de eerste die een nat pak haalt, maar het loopt steeds net goed af.
Later komt er van rechts een steil pad van bovenaf bij. Dit is de GR-57 route die vanaf de rots afdaalt tot aan de oever. (Wie wandelpad '3' niet heeft ondernomen, komt dus hier omlaag. De rood aangegeven afkorting.)
Ook daar blijven we rechtdoor de oever verder volgen, nu ook weer voorzien van de rood/wit merktekens.
Als snel is het gemoedelijke brede bospad weer een smal rotspad geworden. Weer begint het klauteren over grote stenen en omgevallen bomen.
Over een afstand van ruim een kilometer gaat dit nu zo door. Soms pal aan de waterrand, dan weer hoger op de helling.
Uiteindelijk wordt het pad breder en loopt het rechtsaf bij het water vandaan. Daar is het een bospad geworden, geschikt voor auto's. In 2015 was daar veel bos gekapt.
Links tussen ons en de Ourthe ligt een grasveld waar bij een geparkeerde terreinwagen enkele vissers een vuurtje stoken en de net gevangen forellen bereiden. We worden niet uitgenodigd om een vorkje mee te prikken, dus lopen we nog een stukje verder tot wie iets omhoog gaan naar een T-splitsing van brede paden.
Daar gaan we linksaf opnieuw terug naar het water. (Rechts gaat terug naar Nadrin). Het gaat er nu omhoog en het pad ligt dan ook ver boven de rivier en biedt ons een schitterend uitzicht naar alle zijden.
Daarna daalt het weer en komen we langs een bordje wat verteld dat we bij Chayíre zijn aangekomen op een hoogte van 240m boven N.A.P. Verder is er niets opvallends te zien. We vragen ons dan ook af waarom deze plaats een 'naam' heeft gekregen.
Het raadsel wordt niet opgelost dus vervolgen we het pad langs de Ourthe, nog enkele rotsblokken en boomstammen overwinnend, en komen aan bij een zijdal waaruit een beekje omlaag stroomt en uitmondt in de Ourthe.
Deze plaats draagt de naam Le Vermoulin en hier scheiden zich de 10 en 14Km versie van deze rondwandeling.
Voor we verder gaan is het echter tijd voor een lunchpauze, en dat kan heel mooi onder de rots rechts bij het waterloopje uit het zijdal. Inmiddels is het weer ook dusdanig opgeknapt dat de fleece-vesten los kunnen en als we weer gaan lopen zelfs opgeborgen kunnen worden.
Vervolg route 10Km versie:
(Dit deel is op de kaart boven aangeven met de groene lijn)
Eindelijk verlaten we hier voorlopig de Ourthe, steken het zijbeekje over en gaan links van dit beekje omhoog het bos in. Er wordt ook een locale wandelroute aangegeven naar de St. Gotte. Vanaf 250m stijgen we nu naar 450m hoogte. Soms stevig omhoog en als ook nog het zonnetje doorbreekt krijgen we het al snel aardig warm van de combinatie zon en klim.
Waar het pad wat hoger boven het beekje loopt, is er een splitsing met een pad scherp naar links. Dit zijpad staat niet op de 1:50.000, nog op de 1:25.000 kaart dus houden we rechts (rechtdoor) aan verder langs het stroompje.
Bij een volgende splitsing gaat er rechts een pad over de beek en dan steil omhoog de berg op. Dat voert terug naar Nadrin.
Wij houden er wat links aan en klimmen verder de helling omhoog tot aan een veld waar onlangs de bomen zijn gerooid en waar we een T-splitsing zouden moeten vinden.
Van onderaf is de gezochte weg nauwelijks te zien. De bosarbeiders hebben het routebordje van de locale route gespaard en langs deze weg tegen een rots geplaatst. (In de gele cirkel).
Daar gaan we rechtsaf omhoog naar het dennenbos en blijven dit pad volgen tot op het hoogste punt van vandaag.
We komen nog een enkele zijweg tegen, maar ook die staat niet op de kaart en het is onduidelijk waar het naar toe leidt. Het blijft klimmen over de berghelling die zo steil is dat het soms zelfs met haarspeldbochten omhooggaat, maar wel voortdurend door het bos met aangename schaduw.
Dan wordt het vlakker en komen we vanuit het bos tussen groene weilanden uit waarna het pad een bocht naar rechts maakt en nog een klein stukje verder stijgt tot boven op de prachtige groene heuvels.
Boven aangekomen gaat het met een haakse bocht naar links en zien we dan rechts van ons in de verte Nadrin liggen. Links is nu ook het dorpje Bérismenil zichtbaar.
Na het lange deel onder in het dal is het geweldig om weer eens ver over het prachtige Belgische land te kunnen uitkijken. Zeker met de frisgroene lentekleuren zo vroeg in het jaar.
Het pad komt uit op de hoofdweg N860 tussen Bérismenil en Nadrin bij het kerkje St. Gotte dat beneden bij de Ourthe al was aangegeven. Het gebouwtje staat er in 2009 verwaarloost bij, in 2015 zien we een helemaal opgeknapt gebouw.
Vervolg route 14Km versie:
Voor de langere versie van deze rondwandeling blijven we de Ourthe nog een tijdje volgen. We steken het beekje via de stapstenen over en gaan door op het oeverpad.
Ook nu weer is het soms wat smaller of breder en zijn er weer een paar punten waar we over rotsblokken moeten uitwijken als het oeverpad onder water staat.
Dit zijn echter geen grote hindernissen meer, het is allemaal goed te doen behalve dat die stukken erg glad kunnen zijn bij regenval.
Hier loopt de Ourthe in een scherpe bocht naar rechts om een uitloper van de berg heen. Pas aan de andere zijde van deze bergkam gaan we straks omhoog het Ourthedal uit.
Wanneer we op het verste punt van deze uitloper zijn aangekomen gaat er een steil paadje rechts omhoog naar Bérismenil. Er worden verschillende wandelroutes omhoog aangegeven. Dit is een alternatieve mogelijkheid, de steile variant, wij kiezen voor een eenvoudiger route omhoog en blijven daarom op deze splitsing rechtdoor gaan.
Na weer een stuk oeverpad word het steeds breder en uiteindelijk gaat het vanzelf verder als karrenspoor. Na een parkeerplaats waar vissers hun auto parkeren wordt het zelfs een mooie vlakke bosweg.
Uiteindelijk komen weer bij een splitsing van brede boswegen. Daar is de oever van de Ourthe breed en begroeit met gras. We vinden er een informatiebord en zelfs een picknickbank onder een boom bij het water.
Nu gaan we het Ourthedal echt verlaten door op de splitsing rechtsaf te slaan, links van het waterloopje omhoog over de brede weg. Het gaat niet heel steil, maar na de al afgelegde afstand laten de benen zich goed voelen en krijgen we het weer warm.
We houden de weg aan tot deze een scherpe bocht naar rechts maakt en aan de andere zijde van het watertje verder omhoog loopt.
In deze scherpe bocht gaat links een smal paadje omhoog waarop we verder willen.
Dit modderige paadje kan soms overwoekert zijn, in dat geval kunnen we de brede weg aan blijven houden tot bij de kerk in Bérismenil.
Deze keer is het paadje echter toegankelijk en gaan we daar omhoog en blijven daarmee het stroompje volgen tot aan de bron ervan.
Het gaat door een schitterend dal steeds verder omhoog en buigt dan om het bos heen naar rechts. Van links komt er daar een vaag pad bij, deze kunnen we negeren. Daarna gaat het in het dal door als breder pad en er volgt dan nog een korte klim in een stukje bos.
Na dit bosje zien we steeds meer open vlaktes en ligt links in het kommetje de bron van het beekje dat we omhoog hebben gevolgd.
De weg wordt een graslaan en steeds breder. Dan is er weer een splitsing met een pad van links bij een weiland, ook hier houden we rechtdoor aan en hebben dan de hoogtemeters wel gehad.
We krijgen nu prachtige uitzichten over het glooiende landschap terwijl we tussen meer weilanden door lopen tot we in Bérismenil aankomen bij een asfaltweg. Op het asfalt gaan we dan links en lopen deze weg af tot de splitsing met de hoofdweg door het dorp.
Schuin rechts tegenover deze splitsing staat de fraaie kerk van Bérismenil. Vanaf hier gaat het rechtsaf, de door het dorp kronkelende hoofdweg volgend. Langs de kerk en daarna enkele fraaie gevels en boerderijen.
Nadat we Bérismenil hebben verlaten krijgen we weer schitterende uitzichten en zien we even later in de verte rechts een klein wit kerkje midden in het veld staan. Dat is de St. Gotte. Wandelaars die de korte 10Km versie lopen komen hier bij dit kerkje van het zandpad rechts aanlopen.
Vervolg route 10 en 14 Km versie:
Vanaf Bérismenil komend gaan we hier rechtdoor, vanuit het veldpad komend slaan we rechtsaf. De asfaltweg volgend gaat het verder richting Nadrin. Langs deze drukke weg lopen is niet het leukste deel van de wandeling, maar het uitzicht aan alle zijden met de glooiende weilanden en beboste heuvels rondom maakt veel goed.
Tien minuten later lopen we Nadrin binnen en blijven de hoofdweg nog even volgen tot deze een bocht naar links maakt en waar rechts een 'outdoor bedrijf' zit waar onder ander kano's en fietsen worden verhuurd.
Tussen dit bedrijf en de hoofdweg in loopt een asfaltweggetje omzoomt met grote coniferen iets omlaag. Het is de Rue de Setier en daar gaan we nu in.
Verlost van het drukke verkeer van de hoofdweg blijven we de Rue de Setier helemaal volgen achter de huizen van Nadrin langs.
Links de huizen, rechts prachtige uitzichten op het Ourthedal. Ook af en toe even achteromkijken naar de huisjes die prachtig afsteken tegen de blauwe lucht boven op een heuvelrug is hier leuk.
Als we de weg helemaal zijn afgelopen, staan we op een T-splitsing met de Rue du Hérou waar we rechtsaf ingaan. Deze weg eindigt bij de parkeerplaats waar onze wagen staat, maar we hebben eerst nog een ander plannetje alvorens terug te keren.
(Hoogtevrees, kleine kinderen of slecht er been? Ga dan via deze asfaltweg terug naar het startpunt).
We lopen de Rue du Hérou een stuk op tot voorbij een Hotel/Restaurant links van de weg. Daarna de eerste weg linksaf. Let op, het lijkt in eerste instantie meer op een oprijlaan. Het gaat linksaf voor een wit huis langs waar een elektriciteitsmast in de voortuin vol is gehangen met verschillende wandelrouteaanduidingen. Dit is tevens een bushalte.
Het begint nog als asfalt, maar na de eerste bocht naar rechts en voorbij een parkeerplaats van een restaurant, gaat het verder als halfverharde bosweg.
Langzaam daalt het af met rechts een weiland. Let daar eens op het uitzicht naar links! Een fraai optrekje boven op een heuvel en er onder steil aflopend naar het diepe Ourthedal.
Voorbij het weiland blijven we het pad verder omlaag volgen, (het eerste onduidelijke pad naar rechts negeren) en daarna rechts het karrenspoor omlaag tussen bremstruiken door richting het erachter zichtbare bos bij het bordje 'Nouette'. Le Hérou is daar ook naar rechts aangegeven met een looptijd van 15 minuten.
Daar staan we al snel boven aan een stele helling met onder ons de nu weer zichtbare Ourthe op een T-splitsing. We sluiten er weer aan op de GR57 met de rood/witte markeringen.
We gaan er rechtsaf het smalle bosbad op en volgen nu weer de GR terug tot aan de parkeerplaats. Eerst kronkelt het nog wat door het bos, maar daarna wordt het nog smaller en verloopt het geheel langs de hier zeer steile helling boven de Ourthe. Dit deel is niet geschikt voor kleine kinderen of mensen met hoogtevrees.
Wij hadden maar een reden om hier nog langs te willen, het bijzondere uitzichtpunt bezoeken voor we de wandeldag beëindigen. Deze hebben we dan ook al snel gevonden en het is nog mooier dan verwacht! Vanaf een groot rotsblok is er een ongelofelijk mooi uitzicht over het Ourthedal, maar... nog mooier... ook een fraai gezicht op de Le Hérou kam waar we vanmorgen overheen zijn geklauterd! Vanaf dit uitzichtpunt bekeken lijkt het welhaast onmogelijk dat we daar overheen zijn gekomen. Wat een geweldige afsluiting van deze heerlijke wandeldag.
We nemen alle tijd om van dit uitzicht te genieten en gaan dan verder en volgen het pad langs de helling tot we even later weer bij een splitsing staan. Hier zijn we vanmorgen links omlaag in de diepte verdwenen, nu moeten we rechtsaf omhoog. Al na enkele meters staan we weer op het asfalt bij het restaurant waar we even heerlijk in de zon op het terras gaan zitten bijkomen. De Jupiler smaakte beter dan ooit na deze pittige tocht.
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.