Sy - Ourthe - Verlaine - Herbet - Uitzichtpunt Calvariberg - Bomal - Logne - Château Fort de Logne - Ferme de Pälogne - Ourthepad - Sy
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
(Laatste melding route OK: September 2019 - Paul B.)
Deze rondwandeling rond Sy in de Belgische Ardennen behoort tot een van de afwisselendste wandelroutes in de Ardennen met schitterende natuur, prachtige uitzichtpunten en veel watertjes. Maar ook enkele pittige klimmetjes en afdalingen langs de soms loodrechte rotswanden bij Sy en Bomal.
De rondwandeling is oorspronkelijk opgesteld door Dirk v.d. Oetelaar vanuit de Tukhut Sy, en hebben wij in 2007 voor het eerst gelopen. Dit is met wat aanpassingen van onze kant op deze website gepubliceerd. Door de jaren heen kregen we ontzettend veel enthousiaste meldingen over deze tocht, maar er kwamen de laatste tijd ook meer berichten dat het op enkele punten wat aanpassingen behoeft. September 2018 hebben we de route nog eens zelf nagelopen en waar nodig herzien in deze nieuwe versie van de routebeschrijving.
Het gaat door bossen, soms dwars door weilanden, maar we lopen ook door leuke dorpjes in de omgeving. De wandelroute loopt langere stukken door het fraaie beekdal van de Ourthe en wisselt dit af met enkele steile beklimmingen naar bijzondere uitzichtpunten boven steile rotswanden.
Op de zwaarste delen is een trap en zelfs een tunnel aanwezig, maar we hebben ook enkele alternatieve opties beschreven voor de allerzwaarste gedeeltes waarmee de route ook voor minder ervaren wandelaars toegankelijk is. Deze wandeltocht is dan ook door elk type wandelaar goed te doen.
De puzzel begon voor ons bij het eerste bezoek met het vinden van Sy! Nog geen navigatiesysteem en een autokaart waarop Sy niet is aangegeven, dus hebben we uiteindelijk in ons beste Frans de weg moeten vragen. Dat was ook geen echt succes.
Sy ligt aan de N86 van Aywaille naar March-en-Famenne. Net voor Bomal, bij het gehucht Vieux-Ville, is de afslag naar Sy te vinden. (Niet verwarren met het daar dichtbij gelegen My).
Navigatie: Rue de Luins 4, B 4190 Sy Ferrières.
In Sy aangekomen de weg voor het kerkje langs naar rechts volgen, dan onder de spoorwegbrug door en nog even doorrijden tot de weg eindigt bij een grote parkeerplaats pal aan de daar brede Ourthe.
De weg loopt dood bij de toegang tot een camping en rechts van de parkeer- en picknickplaats zijn horeca gelegenheden met gezellige terrasjes.
Daar tussen staat ook de Tukhut, de 'Berghut' voor wandelaars, fietsers, en wintersporters van de NKBV. De Tukhut is een zelfverzorgings verblijf en ontmoetingsplaats.
Als we de wandelschoenen aantrekken en ons klaar maken voor een mooie wandeldag, realiseren we ons dat we op deze route tot nu toe alleen maar mooie zonnige dagen hebben gehad. Of het nu met een paasweekeinde was of nu eind september met de eerste herfstkleuren, in Sy lijkt de zon altijd te schijnen.
We starten door vanaf de parkeerplaats, met de Ourthe rechts, terug te lopen naar het centrum van het gehuchtje Sy via de smalle asfaltweg. Maar niet voordat we nog even naar de oever van de rivier zijn gelopen om daar over het water uit te kijken. Wat een prachtig plekje aarde is het hier onder in het dal.
Dan lopen we links van het mooie restaurant langs tot aan de spoortunnel. Net voor de spoortunnel gaat het bij het informatiebord rechtsaf en de voetgangersbrug over naar de andere zijde van de Ourthe.
Daar slaan we rechtsaf en volgen een tijdlang de asfaltweg parallel aan de rivier richting Verlaine. Net voor we rechts het eerste huis tegenkomen, is er links een smal bospaadje dat de berghelling op gaat. Hier gaan we links en beginnen aan de eerste klim van vandaag het bos in.
We blijven het pad aanhouden, eerst nog even steil maar daarna wat vlakker, tot we het bos verlaten en pal rechts van een woning langs lopen. Het komt uit op een asfaltweg voor het huis in Verlaine.
Nu lopen we rechtdoor op het asfalt en hebben dan rechts hier en daar een mooi uitzicht over het Ourthedal en de beboste hellingen aan de overzijde.
Bij de volgende splitsing slaan we linksaf, en al snel is er weer een splitsing met een pad naar rechts met op het hoekje een kruisbeek. Daar gaan we rechts in, nog een stukje asfalt, en daarna verder als karrenspoor met nog meer mooie vergezichten.
Het pad gaat verder omhoog tot we andermaal op een asfaltweg staan, daar gaat het weer linksaf en blijven we stijgen tot we even later op het hoogste punt van deze weg zijn. Bij een open stuk (Parkeerplaats?) rechts in het bos op de top van de heuvel. Er staat een bord dat we hier Verlaine weer verlaten.
Hier gaan we rechts het bos in langs de parkeerplaats, eerst nog een breed pad, en na 150m bij de volgende splitsing houden we linksaf aan en wordt het steeds meer een karrenspoor. Even later dalen we af tot we onder in een klein dalletje tegen een weiland aanlopen, een mooi stukje golvend landschap. We steken het weiland over en vinden aan de overkant het vervolg van het bospad, dan weer licht stijgend en naar links. Na enkele meters gaat het weer naar rechts en lopen we langs de bosrand met uitzicht over het grasland tot we het bos verlaten. Daar sluiten we aan op een karrenspoor de heuvel op.
We volgen het karrenspoor omhoog langs de hoogspanningslijnen tot op het hoogste punt van de wandelroute op 255m. Met elke stap wordt het uitzicht beter en kunnen we nog verder weg kijken. Prachtig op een zonnige dag als vandaag.
We houden het pad aan tot we bij een asfaltweggetje aankomen waarop we rechtsaf slaan en daarna gelijk weer linksaf het asfaltpad omlaag volgen. Het gaat langzaam omlaag, tussen een boerderij en de bijbehorende stallen door, naar het dorpje Herbet dat we al snel zien liggen.
Als we Herbet inlopen, gaan we op de T-splitsing rechtsaf tussen enkele boerderijen door waaruit het dorp bestaat. Links in een grote hoeve zien we een prachtige poort met vermelding '1852', daarna is er gelijk een weg naar links waar we dan inlopen.
Dit asfaltweggetje eindigt bij een woning waar we recht tegenaan lopen. Hier hebben we twee opties: Rechts van dit huis langs over het grasveld en daarna rechtdoor het smalle graspad langs het weiland volgen is het leukste, naast het huis zijn routemarkeringen in die richting aangegeven voor de Trail en Famenne.
Het is ook mogelijk om het bredere pad te kiezen door voor het huis rechtsaf te slaan en deze weg daarna links het bos in te volgen.
Wij kiezen voor het wat avontuurlijker paadje en ook deze gaat al snel het bos in en gaat even afdalen om daarna weer omhoog verder te gaan. Voor beide opties geldt, het pad alsmaar aanhouden en de zijpaden negeren, tot het uiteindelijk steeds meer omhoog loopt door het dichte bos tot een T-splitsing pal achter een bijzonder uitzichtpunt op de top van de Calvariberg.
Straks moeten we weer kiezen of we hier links geleidelijk af willen dalen of rechts een zeer zware afdaling willen doen, maar eerst lopen we iets rechts het paadje nog enkele meters in waar we de grote witte beelden al zien staan.
Het zijn een drietal beelden van Jezus, geflankeerd door Josef en Maria. Voor deze beelden hebben we een overweldigend mooi uitzicht over het stadje Bomal, waar de Ourthe en Aisne doorheen stromen, omringt door prachtige heuvels. En we staan er vlak boven de dubbele spoorbaan en het station van Bomal diep onder ons, de berghelling voor onze voeten gaat loodrecht omlaag tot aan het spoor.
Hier nog iets verder naar rechts het smalle paadje volgend komen we bij nog enkele rotsblokken waarop we meer mooie uitzichten hebben, maar dan lijkt het paadje daar dood te lopen.
Voor de eenvoudige afdaling moeten we terug naar de splitsing achter de beelden en dan rechts langs de rotswand aanhouden tot we beneden bij het pad langs de spoorbaan uitkomen. Daar dan rechtsaf richting het station lopen.
Voor de avontuurlijke wandelaars is er een leuk alternatief, maar let op, dit is een hele pittige afdaling. Vanaf het laatste rotsblok gaat heel vaag een smal paadje scherp rechts achter het rotsblok omlaag. Afhankelijk van het jaargetijde, het weer, en hoeveel dit onlangs nog is belopen, is het paadje beter of zeer slecht te zien.
Het gaat even rechts achter het bergtopje langs, daarna is het pad al beter zichtbaar, en gaat dan scherp links omlaag tot onder in het dal waar een smal watertje stroomt. Vanaf het punt waar het links omlaag loopt gaat het zo steil, dat we eigenlijk een beetje van boomstam naar boomstam springen om wat houvast te hebben. De wandelstokken zijn er ook een onmisbaar hulpje, tenzij je op je achterste omlaag glijd. Wat lager op de helling wordt het allemaal weer eenvoudiger en kunnen we weer volstaan met de wandelstokken als extra rem.
Door beneden in het dal enkele meters naar links aan te houden komen we van deze zijde ook bij het zandpad langs het spoor uit dat we dan naar rechts volgen. Al snel lopen we langs het onlangs vernieuwde station van Bomal en gaan er linksaf voor het station langs en dan de brug over de Ourthe over. Het stadje verder inlopend.
Eenmaal in Bomal kiezen we de eerstvolgende weg linksaf, voor het Café de la Poste, en volgen deze dan naar rechts langs de Aisne. Een beekje dat in de Ourthe uitmond. Bij de splitsing met links de brug over de Aisne houden we schuin rechts aan.
In 2018 waren we hier net rond de lunchtijd en zagen we aan de overzijde van de Aisne een leuk parkje met speeltuin en veel bankjes waar we zouden kunnen eten. We zijn daarom bij de kruising eerst links de brug over gelopen en daarna aan de andere zijde van het beekje terug tot in de volgende bocht. Daar staan een paar bankjes mooi in de schaduw van de heg en is er zicht op zowel de Ourthe als de Aisne. Via stenen traptreden is het mogelijk om even naar de waterkant af te dalen.
Op de volgende kruising met de hoofdweg N86 steken we recht over naar de Rue de Ardennes. "Manhay 17Km" wordt er aangegeven.
De volgende weg slaan we linksaf in, dit is een eenrichtingsverkeersweg naar de parkeerplaats bij het sportpark. De weg gaat naar rechts en dan zien we de parkeerplaats en de voetbalvelden voor ons liggen. We houden links aan, de sportvelden rechts houdend, en lopen dan verder tot we weer voor de Aisne staan bij een leuke brug.
Voor deze brug gaan we rechts en lopen dan tussen de Aisne en het sportveld door tot we het bos in gaan en bij een volgende brug komen. Hier steken we over en kiezen het pad naar rechts langs de oever van de beek.
De Aisne kronkelt hier prachtig door het dal met links de beboste berghellingen en al snel wordt het pad smaller. Een heerlijk wandelpaadje in de schaduw.
En dan wordt het nog leuker, de berghelling wordt steiler en welhaast een loodrechte rotswand waar we zo dadelijk bovenop moeten klimmen. Er is een brug om over een kloofje te kunnen komen, daarna gaat het echt omhoog en staan we plots voor een tunnel! In de hier uitstekende steile rotswand is een tunnel uitgehakt, de enige voetgangerstunnel die wij in België kennen.
Eenmaal aan de andere zijde gaat het steeds steiler omhoog, maar daarna wordt het zo steil dat er een trap nodig was om verder te komen. Er is dan ook een stenen trap aangelegd langs de rotswand. (Enkele jaren geleden wat het hier lastig lopen, en eigenlijk afgesloten omdat de trapleuningen zeer slecht waren geworden en deels zelfs ontbraken. Onlangs is dit echter weer in orde gemaakt zodat we weer veilig omhoog kunnen klimmen).
Bovenaan de trap wordt het weer een smal wandelpad, nu boven een rotswand langs en deels over een van stenen gestapelde muur. Dan buigt het pad scherp naar links het bos bovenop de berg in. Ergens in het bos is een Y-splitsing met een slecht zichtbaar paadje naar links. Deze kunnen we nemen en dan doorlopen tot een schuilhut en uitzichtpunt. Mis je de afslag, geen probleem. Het op en neer kronkelende pad rechts brengt ons tot aan een asfaltweg waarop we dan een klein stukje naar links kunnen lopen om dan links in het bos ook de mooie schuilhut te zien staan.
Vanaf het uitzichtpunt lopen we enkele meters door het bos terug naar de asfaltweg en gaan er rechtsaf. De weg gaat daarna linksaf voor enkele woningen langs en loopt dan het bos in.
Eenmaal dieper in het bos komen we bij een kruising met daarbij twee enorme Lindebomen. We kiezen het bospad tussen deze twee bomen door verder het bos in. Het daalt langzaam en we verlaten het bos om dan tussen weilanden door het pad te vervolgen. Een smal graspaadje met links en rechts de afrasteringen van de weiden en voor ons weer een toenemend mooi uitzicht op de hier prachtige omgeving.
Het paadje buigt een beetje naar rechts, daarna blijven we doorlopen tot we aan de rechterzijde weer een stukje bos krijgen en waar we links een appartementen complex zien staan.
Voorbij dit complex gaan we haaks naar links en lopen naar een bosje rechts van het gebouw. Recht door dit bosje lopend komen dan uit bij een asfaltweg. Hier steken we recht over naar een volgend smal paadje het bos in.
Nu gaat het afdalen door een donker strookje bos, maar al snel eindigt het voor een breder stenig pad aan de rand van het bos. Op deze splitsing lopen we naar rechts en gaan we opnieuw een schitterend stukje natuur in. Het gaat weer een beetje stijgen tot we bij een kruising aankomen. Deze steken we rechtdoor over.
Dit prachtige pad houden we nu langere tijd aan tussen de golvende heuvels door met veel weilanden en overal stukjes bos. Bij het volgende bosje aan de linkerzijde gaat een slecht onderhouden paadje links naar een kapelletje met daarachter de ruïnes van een kluizenaarswoning. Chapelle St. Rahi.
Na het bekijken van de kapel zoeken we het brede pad weer op en volgen deze verder door de mooie omgeving. Al met al hebben we weer flink geklommen en zijn we geleidelijk aan weer op 240m hoogte gekomen.
Het volgende pad naar rechts kunnen we negeren, dat gaat naar een boerderij, daarna ruimt het bos links van het pad en zien we nu achter de bomenrijen aan beide zijden een golvend weiland. Het pad buigt steeds meer naar rechts en even later is er links weer een bosstrook als afscheiding tussen twee weilanden.
Na weer een open gedeelte lopen we op een splitsing af voor een volgend bosje. Het doorgaande pad gaat iets links omlaag in het bos, naar rechts loopt een karrenspoor voor het bosje langs. Hier gaan we haaks linksaf en dwars door het weiland recht op de bosrand in de verte af. Op de afrasteringpaal is een wit/rood GR markering aangebracht. (De afslag is precies 500m na de kapel. Op de paal voorbij de splitsing is een wit/rood kruis aangegeven wat betekent dat de route daar níet langs gaat). Dichterbij de bosrand gekomen is al snel weer een markeringspaal met wit/rood te zien waar een smal paadje het bos in verdwijnt.
In het bos gaat het paadje naar links en volgen we deze langs een houten schuurtje en lopen verder tot we bij een hekwerk uitkomen dat om een oude tennisbaan is geplaatst.
Daar houden we rechtsaf aan en volgen het pad langs de hoge afrastering door het dichte bos. Zo lopen we helemaal om het niet meer als tennisbaan te herkennen terrein heen en negeren de zijpaden.
Aan het einde van de afrastering gaat het pad ineens naar links en steil omlaag tot aan een asfaltweg. Het paadje is hier voorzien van relingen en enkele traptreden.
We steken de asfaltweg recht over, klimmen over de vangrail, en vinden daar achter een bospad verder omlaag tot aan een watertje onder in het dal. Dit is de Lambrée die we linksaf gaan volgen. Het pad is hier in de zomermaanden soms minder goed begaanbaar, maar het is geen erg lang stuk.
Nadat we langs een tuin en een woning zijn gelopen komt het pad uit in het gehucht Logne op een asfaltweggetje.
Links bij het kruisbeeld gaat een heel smal paadje omhoog de berg op, deze moeten we nu hebben en lopen even later achter de woningen van Logne langs omhoog. Op weg naar het Château Fort de Logne.
Na een korte maar pittige klim komen we op een breed bospad met links van ons het Chateau. Straks moeten we rechts het brede pad afdalen, maar natuurlijk gaan we eerst nog even bij het mooie bouwwerk kijken.
Voor de ingang van het Chateau staan enkele bankjes, een leuk plekje om nog even te pauzeren en een appeltje te eten. Net als tijdens onze vorige bezoeken komt er een vrouw vanuit het kasteel op ons aflopen om ons uit te nodigen ook binnen even te kijken. Ze is zelfs behoorlijk opdringerig, maar de entreekosten staan niet in relatie tot het half uurtje tijd die we eventueel zouden hebben.
We zoeken het brede pad weer op en beginnen aan de afdaling door het bos. De weg draait een tijdje naar links en dan is er een haarspeldbocht naar rechts verder het dal in.
Daarna lopen we vlakker langs de berghelling en is er nog eens een scherpe bocht naar links. Even later houden we weer links aan en lopen het mooie pad richting Pälogne en langs een leuke rotswand helemaal af tot we recht op het terras van het restaurant bij Ferme de Pälogne aflopen.
Het Ferme de Pälogne is een hertenkamp, er zijn tennisbanen en speeltuinen, en het ligt pal aan de Ourthe met eromheen mooie terrasjes. Alleen al het hoofdgebouw is bezienswaardig en extra speciaal door dit bijzondere plekje aan het water.
Voor het gebouw gaan we rechts, voor het terras langs, en moeten weer een keuze over het vervolg van de route maken. Het volgende traject kan bij hoog water in de Ourthe niet toegankelijk zijn, en dit gedeelte sluit af met een zeer steile en zware klim. Een avontuurlijk stukje dat niet geschikt is voor onervaren wandelaars.
De eenvoudige optie: Loop om het gebouw heen en steek de Ourthe over via de mooie brug. Aan de overzijde rechtsaf het asfaltpad op en alsmaar de oever van de Ourthe volgen door een prachtige kloof tot aan de spoorwegbrug in Sy. Dit is de brug die we vanmorgen al over zijn gekomen, de parkeerplaats is er eenvoudig terug te vinden aan de overzijde in Sy.
Wij gaan het avontuurlijke traject weer doen en lopen vanaf het terras richting de tennisbaan en er rechts aan langs tot de asfaltweg naar rechts buigt en we de brug over de Lambrée bereiken. We steken deze over en slaan na het huis met de ommuurde tuin linksaf achter deze tuin langs de zandweg in.
Het pad wordt al snel smaller. Eerst loopt het nog wat hoger langs de berghelling, maar daarna daalt het af en is het een echt oeverpad. (Bij hoogwater staat het pad hier soms onder water, dan rest alleen de optie terugkeren en de alternatieve route kiezen). Het paadje is deels gemakkelijk te volgen maar soms moeten we even goed kijken hoe het verder gaat.
Uiteindelijk loopt het dood voor een steile rotswand in de kloof, maar daar moeten we net niet helemaal aan toe. Iets ervoor, net na een helemaal over het pad gebogen boomstam, gaat een vaag en nog smaller pad haaks naar rechts de steile berghelling op. Het eerste stukje is soms slecht te zien door omgevallen bomen en de aanwezige struiken, daarna wordt het echter duidelijker.
We klimmen er tegen de hoge rots van de Nanduire op en hebben er veel baat bij de wandelstokken. Soms is het zo steil van we ons omhoog trekken aan de bomen en zo wat meer grip krijgen. Bijna bovenaan moeten we links aanhouden op de mooie steile rotswand aan die we er links dan zien.
Het gaat dan verder naar links en na een laatste klimmetje komen we bovenop de rotsformatie aan bij een weer duidelijk pad.
Vanaf hier volgen we het pad naar de bosrand, daar achter de bomen komen we bij een asfaltweg precies waar deze een scherpe bocht maakt. Daar gaat ook een bosweg naar links met een slagboom ervoor, deze moeten we nu hebben. Mooi langs de bosrand waar het bord 'Sentier des 100 Crétes' heen wijst. Eigenlijk blijven we hier steeds zo veel mogelijk de wit/rood markeringen volgen.
Dit gaat daarna weer links een smaller pad in dat daarna vlak langs de steile rotswand boven de Ourthe gaat met enkele prachtige uitzichtplekjes. (Mocht je dit paadje missen en op de asfaltweg uitkomen, ga dan links op het asfalt en neem een van de volgende paadjes links de berghelling weer op. Boven de rotswand dan weer rechts aanhouden).
Als we een tijdje dit pad hebben gevolgd en soms vanachter de afrasteringen het uitzicht hebben bekeken, komen we bij een splitsing waar het rechts steil omlaag gaat. Daar moeten we in, maar enkele meters naar links is een hek zichtbaar waar we nog even doorheen kunnen om zonder afrastering voor de neus het uitzicht te bewonderen.
Daarna zoeken we het pad omlaag op dat met haarspelbochten en traptreden de steile helling af gaat. Beneden komen we bij de 'hoofdweg' van Sy uit, net rechts van het kleine kerkje van het dorp.
Nu hoeven we alleen nog maar de asfaltweg naar links aan te houden, voor de kerk langs en dan met de bocht mee naar rechts, voor we dadelijk de parkeerplaats aan de Ourthe terug zien.
De zon heeft zich de hele dag goed laten voelen en de terrasjes zijn vandaag dan ook open. We nemen het er even van voor we terug keren naar onze caravan op de camping Tonny bij Amberloup Saint-Ode.
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.