JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Grande Mormont; De Twee Ourthes rondwandeling

Grande Mormont - Ourthe - Uitzichtpunt 'Twee Ourthes' - Uitzichtpunten Barrage de Nisramont - Filly - Grande Mormont

starstarstarstar_borderstar_border 11,5 Km 400 Hm 4:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


(Laatste melding route OK: September 2019 - Paul B.)


Deze prachtige rondwandeling begint met een steile afdaling in het Ourthedal. Dan verder langs de oever van deze schitterende rivier, langs mooie rotspartijen naar de plaats waar de twee takken van de Ourthe bij elkaar komen. Dan een mooi uitzichtpunt op de 'Twee Ourthes' vanuit een schuilhut, en een steile klim uit het dal naar meer fraaie vergezichten. Daarna is er nog via Filly een stuk te lopen door het heerlijke heuvellandschap. Een hele mooie route dus!

routekaart rondwandeling De Twee Ourthes Ardennen

De route langs de oever van de Ourthe is een smal pad met soms bredere gedeelten. In de smallere stukken gaat het veel op en neer en op enkele plekken is het zelfs tamelijk smal. Onder natte omstandigheden kan het behoorlijk modderig en glad zijn, op die plekken dus goed opletten!

De rest van de rondwandeling gaat over bredere halfverharde wegen en asfaltweggetjes door het heuvellandschap. Daar kan weer flink worden doorgestapt.

hoogteprofiel rondwandeling De Twee Ourthes Ardennen

We moeten starten bij Mormont. Op de kaart gekeken zien we boven Baraque de Fraiture Mormont liggen en zijn daar de eerste keer dat we deze route deden dan ook naartoe gereden. Een prachtig klein dorpje op een kleine heuvel, alleen via een steile B-weg te bereiken. Daar bleek dat er twee Mormonts zijn en dat dit helaas niet de juiste is. Het is er wel zó mooi dat we besloten later een wandeling rond dit dorp te plannen wat we in 2015 ook hebben gedaan.

Het startpunt 'Grande Mormont', het andere en enig juiste Mormont, is te vinden door vanaf Houffalize de N860 naar het westen te rijden. Al na een klein stukje ligt onder Wibrin het bedoelde dorp. Grande dekt de lading niet geheel. Enkele huizen en een gebouw dat ooit een kroeg is geweest. Er tegenover ligt een wandelparkeerplaats.

Voor navigatiesystemen: Grande Mormont huisnummer 17, 6666 Houffalize. Een kruising met een zijweg is niet aan te geven omdat alle zijwegen daar 'Grande Mormont' heten, maar huisnummer 17 ligt pal aan de parkeerplaats met daarbij een informatiebord over het natuurgebied 'Des Deux Ourthes'.

bij het verlaten van Grande Mormont

Vanaf de parkeerplaats lopen we, met de rug naar de hoofdweg toe, het asfaltweggetje tussen de woningen door in en gaan al na enkele meters gelijk de eerste weg linksaf. Er wordt aangegeven dat dit een doodlopende weg is voor verkeer.

Dit is ook een smalle asfaltweg, maar eenmaal voorbij een grote schuur links van de weg gaat het verder als karrenspoor tussen de weilanden door.

het eerste kruispunt in het bos

Voorbij de weilanden gaat het iets omlaag en dan het bos in, waar we al snel bij een kruispunt van meerdere zandpaden komen.

Hier houden we schuin rechts en licht omhoog lopend aan, verder het daar dichte bos in. Er volgen enkele open plekken waar in het verleden bos is gekapt, maar het is vooral dicht bos waarin we licht op en neer gaan tot we bij een T-splitsing naar links komen. Op deze splitsing wordt een locale wandelroute linksaf aangegeven met een blauwe ruit op een witte achtergrond.

Daar gaan wij ook linksaf, een dalende weg, en waar deze weg verderop haaks naar rechts buigt gaan we het pad weer verlaten door daar links het smalle paadje te kiezen. Bij deze afslag staat weer een wit bordje met blauwe ruit.

Deze route hebben we enkele jaren geleden met Pasen al eens gelopen onder zonnige omstandigheden, nu treffen we het slecht met het weer en moesten we gelijk bij de wagen de regenkleding al uit de rugzak halen. Hier aangekomen begint het zo te regenen dat we besluiten op onze poncho's over te stappen en krijgen deze de hele dag niet meer uit.

En nu wordt het spannend. Tamelijk steil gaat het nu omlaag, af en toe zigzaggend langs de helling, en nu extra glad door de regen. We blijven afdalen tot het pad breder wordt en daar recht omlaag richting de Ourthe gaat.

Nu is de Ourthe ook al te zien. We dalen het laatste stuk tot aan de oever en gaan eenmaal beneden aangekomen rechtsaf. Met de stroming mee.

een prachtige afdaling in het Ourthedal

We blijven de Ourthe volgen tot we na een smaller gedeelte bij een hoge steile rotswand komen. Daar moeten we tussen deze prachtige rotsformatie en de rivier verder, maar het water in de Ourthe staat nu zo hoog dat het maar nauwelijks lukt met droge voeten. We hoeven de wandelschoenen nog net niet uit te trekken. Even beschut voor de regen vinden we bij de rotswand wel een mooi plekje om een kop koffie te maken. Een eerste vroege pauze.

indrukken van het oeverpad langs de Ourthe indrukken van het oeverpad langs de Ourthe indrukken van het oeverpad langs de Ourthe indrukken van het oeverpad langs de Ourthe
indrukken van het oeverpad langs de Ourthe indrukken van het oeverpad langs de Ourthe indrukken van het oeverpad langs de Ourthe
klik op een kleine foto voor een vergroting

In onze vele wandeljaren hebben we veel van dit soort oeverpaden mogen volgen van evenzoveel Belgische rivieren en beken. Het is altijd heerlijk om te doen. Deze paden kronkelen altijd langs een oever, soms breed, smaller waar weinig ruimte is, dan weer open plekken of door dicht struikgewas en bosgebieden. Altijd afwisselend. Onderhoud van het bos is er vaak lastig en ook nu moeten we regelmatig over omgevallen bomen klimmen of stukjes slecht pad omzeilen, maar deze paden wordt veel belopen en zijn doorgaans eenvoudig te volgen ondanks de soms avontuurlijke hindernissen.

de Ourthe op het mooist

Voorbij de rotswand verbreedt het Ourthedal weer en wordt ook het pad weer breder en vlakker. Hier gaat de rivier met een grote bocht naar links en lopen we door een schitterend natuurgebied met een veelvoud aan frisgroene lentekleuren, de eerste bloeiende bomen, en veel soorten en kleuren mos op de rotswanden rechts. Ondanks de regen is het genieten.

het bredere deel van het Ourthedal, een natuurgebied het bredere deel van het Ourthedal, een natuurgebied het bredere deel van het Ourthedal, een natuurgebied het bredere deel van het Ourthedal, een natuurgebied
het bredere deel van het Ourthedal, een natuurgebied het bredere deel van het Ourthedal, een natuurgebied het bredere deel van het Ourthedal, een natuurgebied
klik op een kleine foto voor een vergroting

Het oeverpad volgen we alsmaar verder, tot we uiteindelijk bij een brug over de Ourthe komen. (Voor we daar zijn komt er nog ergens een pad van rechts omlaag, die kunnen we negeren.) Deze brug is de Pont de Nasse, een loopbrug met waterkering. Er gaat ook een wandelroute over de brug, maar in het jachtseizoen is deze vaak afgesloten.

De Pont de Nasse

We lopen aan de brug voorbij en dan volgt een splitsing waarop er weer een breder pad van rechts bij komt. Daar houden links aan en gaan deze zandweg verder langs de hier steeds breder wordende Ourthe volgen.

rechts het smalle pad in naar het uitzichtpunt

Als we nog eens bij een splitsing van paden komen zien we voorbij deze splitsing een groot informatiebord staan, een teken dat we in de buurt van het uitzichtpunt 'De Twee Ourthes' komen.

Op deze splitsing gaat het nog eens links, maar daarna gelijk schuin rechts omhoog via een smaller paadje.

Bij dit pad staan heel veel locale wandelroutes aangegeven, allemaal omhoog naar het bijzondere uitzichtpunt.

De route is eenvoudig, we blijven op dit weldra prachtig kronkelend paadje langs de berghelling, soms hoog boven de Ourthe en dan weer dicht bij het water, tot we bij een grote vlakke ruimte komen met een informatiebord. Dit is het uitzichtpunt op de plaats waar twee armen van de Ourthe bij elkaar komen en daarna als een brede rivier verder gaan.

Iets verderop zien we ook de schuilhut staan, hoog op een steile rotswand boven de Ourthe, van waaruit het uitzicht ook schitterend is. De schuilhut komt ons heel goed van pas want het begint net zwaar te regenen.

het uitzichtpunt De Twee Ourthes het uitzichtpunt De Twee Ourthes het uitzichtpunt De Twee Ourthes het uitzichtpunt De Twee Ourthes
het uitzichtpunt De Twee Ourthes het uitzichtpunt De Twee Ourthes het uitzichtpunt De Twee Ourthes
klik op een kleine foto voor een vergroting

Daar het toch net middag is geworden grijpen we deze kans om in deze schuilhut enigermate droog aan de boterhammen en een kop hete soep te beginnen. Enigermate, want er zitten wel een paar lekken in het dak. Een half uur later zijn de broodjes op en is de zware regen weer een gestage lichte regen geworden. We kunnen weer vol energie verder.

met bruggen en trappen uit het dal klimmen

Eerst keren we nog even terug naar het uitzichtpunt, nu de hevige regen voorbij is krijgen we toch nog een kans er even wat foto's te maken.

Het vervolg van de route, hoe kan het ook anders, is dat we de Ourthe nog verder gaan volgen.

We zoeken het pad weer op en lopen door, nu hoog boven het water. Het pad gaat dan weer versmallen en even later moeten we echt het dal uit klimmen langs een steile helling.

Hier zijn een aantal bruggen en trappen aangelegd die het eenvoudig voor ons maken. Er volgt nog een stukje wandelen door het bos, dan komen we het dal uit bij een splitsing met een bankje en informatiebord. Dit is het volgende uitzichtpunt op deze rondwandeling, voor het mooiste uitzicht moeten we echter nog enkele meters door lopen.

Straks gaan we op deze splitsing scherp rechtsaf richting het dorpje Filly, maar eerst willen we nog iets anders moois gaan zien en daarvoor moeten we nog even rechtdoor de Ourthe blijven volgen.

  • bij het uitzichtpunt op de spiltsing naar Filly
  • bij het uitzichtpunt op de spiltsing naar Filly
  • bij het uitzichtpunt op de spiltsing naar Filly

Het wordt een smal rotspaadje over de bergrug met eerst links en daarna rechts schitterende vergezichten. We kunnen dit paadje helemaal aflopen tot aan de Barrage de Nisramont, een stuwdam in de Ourthe die we dadelijk rechts kunnen zien liggen.

Gezien het slechte weer van vandaag besluiten we niet helemaal omlaag te gaan en daarna hier terug te komen, we lopen het pad af tot het volgende prachtige uitzichtpunt met een rustbankje. Daarna gaat het pad sterk dalen en houden we het voor vandaag voor gezien.

Barrage de Nisramon, de Ourthe stuwdam

Weer terug bij het uitzichtpunt op de splitsing gaan we alsnog het brede pad rechtdoor op. Vanuit het Ourthedal komend zou dit dus scherp rechtsaf zijn geweest. Deze bosweg brengt ons naar het dorpje Filly.

we verruilen het bos voor golvend Ardennen landschap

Het gaat dan een dicht bos in met hier en daar links de mogelijkheid om over het glooiende Ardennen landschap uit te kijken.

Op de volgende kruising van paden houden we rechtdoor aan, en ook de enkele afslagen naar rechts kunnen we negeren en daar voor rechtdoor kiezen.

Na het verlaten van het bos loopt het karrenspoor tussen een weiland rechts en een woning links door, en komt dan uit op een splitsing met een betonpad vlak voor de hoofdweg N843.

Op het beton kiezen we rechts en na enkele meters komen we bij de hoofdweg uit. Hier steken we schuin naar rechts over naar een smalle asfaltweg richting Filly. Filly wordt er duidelijk aangegeven.

De asfaltweg loopt leuk door de heuvels en buigt dan scherp naar links waar de klim naar Filly begint en waarvan we de eerste huizen dan al zien staan. Zodra we recht voor ons een wit gebouw zien staan kunnen we bij een bosje rechtsaf een zandweg in, aangegeven met de locale routemarkering van een blauw plusteken op een wit bordje.

links omhoog gaat het naar Filly

Dit is een afkorting, want even later staan we weer op de zelfde asfaltweg voor een leuk natuurstenen huis. Nu blijven we het asfalt onder de wandelschoenen houden en lopen verder het dorpje in waar de weg doorheen kronkelt.

De weg eindigt bij een T-splitsing met rechts aan de overzijde een schuilhut annex bushalte. Op deze splitsing gaan we rechtsaf.

natuursteenhuis in Filly

De weg loopt hier omhoog en we gaan we gelijk de eerste weer linksaf een andere asfaltweg in, pal langs een woning. Dit asfaltweggetje lopen we af tot deze eindigt bij een kruising van onverharde paden. Op een bord staat dat we hier bij Gennay zijn op 400m hoogte.

We willen hier rechtdoor, maar moeten daarvoor iets naar rechts en dan gelijk links om op het karrenspoor te kunnen komen. Even is er dan nog een stukje met bosjes, daarna lopen we tussen prachtige glooiende weilanden door met een wijds uitzicht op de omgeving.

Het karrenspoor brengt ons terug naar de N843 die we recht over kunnen steken naar een omhoog lopend asfaltweggetje in de richting van een boerderij.

de N843 wordt overgestoken

We blijven tot aan deze boerderij doorlopen, onderweg genietend van de geweldige uitzichten, en houden daarna het asfalt aan waar deze weg weer omlaag loopt en naar links gaat.

de laatste afdaling, terug naar Grande Mormont

Hier begint de afdaling terug naar Grande Mormont. Door deze weg nu alsmaar aan te blijven houden lopen we Grande Mormont weer in en komen we aan het einde van de weg uit op de parkeerplaats bij onze wagen. Een half uur later zijn we terug op de camping bij Dochamps.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.