JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Avonturenwandeling bij Achouffe

Achouffe - Dal der Feeën - Ruisseau de Chevral - Eau de Martin Moulin - Achouffe

starstarstarstar_borderstar_border 6 Km 130 Hm 2:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


(Laatste melding route OK: 08-2015 - Rob V. St. Odiliënberg)


Wandelkaart Achouffe

Een korte maar zeer avontuurlijke wandeling. Deels over brede bosbaden, maar ook veel steile rotspaadjes, primitieve bruggetjes, klauteren en omlaagglijden via de vele gladde boomwortels.

Het doet hier en daar denken aan de smalle rotspaadjes die we veel in Oostenrijk tegenkomen. En dat alles door het meest schitterende natuurgebied van de Ardennen. Een aanrader dus!

4 Km noordwest van Houffalize ligt Achouffe Een klein dorpje in een heel groot natuurgebied. In het dorpje zijn al snel de kapel en de brouwerij te vinden, aan de rand van het gehucht. Daar is ook een grote parkeerplaats rechts van deze brouwerij.

Deze prachtige route blijft in ons geheugen als de natste die we ooit hebben gelopen, maar de pret was er niet minder om. Het begon met een lichte motregen vanaf de start van de wandeling, maar in plaats van het beloofde 'droger' werden de omstandigheden hoe langer hoe slechter. Op tweederde van de afstand kregen we zelfs een heuse wolkbreuk en hagelstenen over ons heen.

Maar we hebben toch enorm van de wandeling genoten. De weersomstandigheden hadden helaas wel een negatieve invloed op het maken van foto's.

Met de parkeerplaats rechts houdend lopen we het bos in langs de brouwerij en volgen de plaatselijke route 27 (rood cijfer op witte achtergrond). Voorbij de gebouwen over de beek, gaan we op de eerste splitsing linksaf.

parkeerplaats bij de brouwerij

Een korte maar sterke stijging langs een oude steengroeve en we zijn bij de volgende splitsing waar we ook weer de linker zijde nemen. Het is nu een daling geworden en even later lopen we over een breed bospad door een schitterend dal: De Vallei der Feeën.

we lopen het dal der Feeën in
we ontwijken enkele grote plassen

Als het pad nog breder wordt is er opnieuw een splitsing. Nu gaan we voor de afwisseling rechtsaf, nog steeds route 27 volgend en weer stijgend. Rechts is nu een steile helling, en links stroomt het beekje de Ruisseau de Chevral door dit mooie natuurgebied.

brug over de Ruisseau de Chevral

We vervolgen dit brede bospad tot we aan de linkerzijde een houten bruggetje zien liggen. Het regent nog licht en we moeten regelmatig grote modderpoelen op het hoofdpad ontwijken.

We nemen dan het sluippaadje over de helling rechts naast het pad tussen de bomen door om droge voeten te blijven houden.

Bij een kruispunt van brede bospaden vinden we links het gezochte bruggetje. Lijkt dit al een primitief bruggetje?... wacht dan maar af tot de volgende.

We steken de beek over en gaan aan de overzijde het smalle pad in, wat aan de overkant van de beek rechtsaf verder gaat. Kronkelend over boomwortels en tussen rotsblokken gaat het op en neer tot we weer de beek over moeten steken.

de bruggen worden nog primitiever

We blijven nog even schuilen onder de dichte bomen want het begint weer steviger te regenen. Als het er niet op lijkt dat het droger wordt gaan we toch maar verder, nu met de capuchons diep over de ogen getrokken.

We steken de twee armen van de beek over via deze keer echt primitieve bruggetjes. Bestaande uit niet meer dan enkele los neergelegde boomstammen. Uitglijden tussen twee van die stammetjes betekent hier onherroepelijk natte voeten, en dat maakt het lekker avontuurlijk.

Aan de overzijde gaat de 27 langs een mooie rotspartij tot aan een zijdalletje verder waar we nogmaals de beek oversteken.

Dan gaan we links aanhoudend verder. Dit leuke bospad bestaat voor bijna 100% uit boomwortels die erg glad zijn van de nattigheid van vandaag.

In het bos ligt het hoogste punt van de route
mooie stijle afdaling door het bos

In het dichte dennenbos tot waar het pad weer breder wordt, hebben we nog enige beschutting tegen de regen onder de bomen. We stoppen daar om ons broodje te eten. Staande want om te zitten is het er te nat. Verderop op het hoogste punt komen we in een meer open gedeelte van het bos. (foto boven) Een prachtig stukje natuur met brem en naaldbomen. Jammer dat de brem nog niet bloeit!

We blijven rechtdoor lopen en negeren alle zijwegen tot we opnieuw in het bos zijn. Ook daar blijven we rechtdoor gaan waar het pad daarna langzaam weer begint te dalen.

In het laatste deel van afdaling gaat het bospad steeds meer kronkelen en wordt het wat steiler tot de laatste meters zelfs zeer steil.

We glibberen door de modder omlaag en komen nu in het dal van de Eau de Martin Moulin aan, een hele mooie wilde beek stroomt er door dit dal.

Hier is een brug over de rivier te vinden met aan de overkant een gebouw; Een oude watermolen. We laten de brug letterlijk links liggen en gaan het smalle pad rechts van de beek nu in.

Afdaling naar de Eau de Martin Moulin
Er is geen sprake meer van regen; alleen nog van wolkbreuken

Al na een kort stukje volgt weer een korte maar zeer steile afdaling naar de oever van de beek. Met behulp van onze wandelstokken laten we ons omlaagglijden en gaan verder langs de oever stroomafwaarts. (foto linksboven)

Reni heeft ook last van het hondeweer

Soms is het een begaanbaar pad door een stukje bos langs de beek, dan weer een stukje rotsblokken afgewisseld met modderpoelen waarin stukken steen als stapstenen dienen.

Elders zijn planken en boomstammetjes neergegooid die op een soort pad duiden. Voorzichtig zoeken we er onze weg. Het regent stevig, we zijn al aardig nat en de stemming is optimaal!

Als de hevige regen overgaat in wolkbreuken en ook nog gaat hagelen, (het mag de pret niet drukken, nat waren we toch al), komen we bij enkele grote rotsblokken die de weg versperren.

het vervolg van de route is ondergelopen
betonbrug tussen forellenvijvers

Waarschijnlijk loopt het pad er onderlangs, maar bij een hoge waterstand als vandaag is deze niet waar te nemen.

We zullen dus over de rotsen door het bos moeten kruipen om deze hindernis te nemen. Daarna wordt het pad weer beter begaanbaar en zijn er zelfs af en toe droge stukken bospad.

De oever verder volgend komen we bij een serie viskwekerijen. Nu is het nog een kort stukje tussen de vijvers door, tot we weer bij de parkeerplaats uitkomen na een heerlijke dag in de natuur.

Het was hier en daar afzien door zowel het weer als het zware parcours, maar we zijn helemaal in een overwinningsroes!

Daarna spoeden we ons terug naar de camping en leggen de nat geworden kleding en uitrusting dampend voor de kachel te drogen. Morgen moet het immers weer droog zijn voor een volgende wandeltocht!

dam net achter de brouwerij

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.