Grandmenil - Petite-Hoursinne - Mormont - Grandmenil
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
(Laatste melding route OK: 05-2015 - Janny en Bert S. Ter Apel)
Wandelen langs de bosranden is vaak veel interessanter dan door de bossen zelf, deze rondwandeling door de bossen rond Manhay en Mormont bevat echter wel veel afwisseling met schitterende hellingen, veel water en verrassende doorkijkjes.
De route bevat maar een minimum aan asfalt, het is nagenoeg allemaal onverharde boswegen en paden onder de wandelschoenen. Er worden wel de nodige hoogtemeters gemaakt maar alleen heel geleidelijk en zonder steile hellingen. Deze rondwandeling is dan ook voor elk type wandelaar met een redelijke conditie goed te doen.
We starten onze wandeldag in Grandmenil, een gehucht net ten westen van Manhay. In Grandmenil kunnen we de wagen kwijt op de ruime parkeerplaats bij de kerk, sterker, we staan er deze dag zelfs helemaal alleen.
(Navigatie: Grandmenil, Grandrue 15)
De lucht is blauw op deze meidag na een lange periode van slecht weer. We verheugen ons dan ook op een lekker zonnig dagje wandelen en hebben in recordtempo de wandelschoenen aan en de rugzakken om.
Met de rug naar de voordeur van de kerk gaan we rechtsaf, het kerkhof links houdend, en negeren de volgende zijweg van links. De weg buigt naar rechts en al snel is er weer een splitsing waarop we scherp linksaf slaan.
De weg daalt licht af naar de hoofdweg N806 die we daarna recht oversteken. We houden de asfaltweg dan aan tussen boerderijen door en blijven ook rechtdoor gaan bij de volgende weg naar rechts.
Hier zien we de eerste markeringen van een locale wandelroute aangegeven met een rode ruit. Deze kunnen we nu gaan aanhouden.
Het gaat licht omhoog en al snel wordt ook het uitzicht over de golvende velden al mooi. Zeker nu in mei de fruitbomen hun witte bloei laten zien tegen de frisgroene achtergrond.
Er volgen meer hoogtemeters en dan zijn we bij een kruising van halfverharde wegen. Ook hier gaat het rechtdoor verder zoals de rode ruit aangeeft.
De weg wordt een onverharde bosweg en gaat in de richting van het bos met links nog een weiland. Na het weiland, net voor we het bos in zouden lopen, gaan we linksaf.
Dit boerenpad loopt boven het weiland langs en geeft ons daarom de mogelijkheid om weldra terug te kijken naar Grandmenil, een heerlijk plaatje om de wandeling mee te beginnen.
Na het weiland gaat het dan alsnog het bos in, een donker stukje bos, en daar wijst de rode ruit ons iets naar links om daarna op een splitsing met een brede zandweg uit te komen. Op de zandweg gaan we rechtsaf.
Nu gaan we diep de bossen in met eerst veel naaldhout en later mooie loofboom, percelen waar de weg licht op en neer doorheen loopt.
Deze wandelweg maakt ook deel uit van een GR-pad. GR staat voor 'Grande Randonné' of 'Grote Routepad', in Nederland ook vaak LAW genoemd. Lange Afstand Wandelroute.
In heel Europa worden deze GR routes aangegeven met wit/rood markeringen, en ook hier in het bos zien we deze tekens op bomen en palen. Daar kunnen we ons nu op richten.
Hier en daar komen we een zijweg tegen die we kunnen negeren, maar bij de Y- splitsingen die we tegen komen moeten we steeds links aanhouden.
De GR markeringen wijzen daar ook links met een lange wit/rode streep boven en een korte wit/rode streep er rechts onder. Dit is te lezen als een pijl naar links
En dan lopen we alsnog bijna fout! Net als we afdalen door een prachtig dennenbos met recht voor ons uitzicht op fraaie heuveltoppen, zouden we weer een Y-splitsing moeten zien waarop we links gaan.
Daar is onlangs een groot bosperceel gekapt en de restanten van de boomstronken liggen over het pad naar links zodat deze ons niet opvalt. We lopen dan ook te ver door, maar zien gelukkig nog net op tijd rechts op een boom een wit/rood kruis gemarkeerd.
Een wit/rood kruis is het GR teken van 'hier niet langs', zodat we oplettend worden en goed om ons heen kijken.
Dan zien we alsnog het smalle pad links schuin omhoog lopen naar de bosrand, en daar in het bos is in de verte ook nog net weer een wit/rood markering waarneembaar.
We zoeken dan onze weg alsnog omhoog en gaan er weer het bos in. Daar verbreed het pad tot een bolle bosweg door dicht naaldhout.
Waar er een pad van links bij komt houden we de GR markeringen aan naar rechts. Daarna blijven we de wit/rood tekens rechtdoor volgen tot we uiteindelijk steeds meer afdalen en rechts een toenemend uitzicht krijgen over glooiende weilanden net boven Petite Hoursinne. De weg daalt daarna verder tot we bij de eerste huizen van Petite Hoursinne op een kruising uitkomen.
Op de kruising slaan we rechtsaf, een zandweg in tussen de woningen met huisnummers 10 en 11. Het is een schitterende laan met meer fraaie vergezichten. Het begint met een lichte afdaling, maar eenmaal naar en in het bos veel sterker dalend.
Deze zandweg volgen we tot we onder in het dal aankomen bij een brug over het riviertje Hoursinne.
Onze reisgids maakt melding van een betonbrug over het water, maar 'betonbrug' is wel een groot woord voor de brug die we daar beneden aantreffen.
Hier moeten we dan oversteken, links en gelijk nog eens linksaf. Dit pad loopt parallel aan de Hoursinne, soms er dicht aan langs en soms er verder vandaan of er ver boven.
Het is weer een breed pad dat daarna naar links buigt waarna de rivier weer vaker zichtbaar is vanaf het pad.
Helaas kunnen we nergens even bij het water komen, dat kan wel bij de volgende splitsing met een pad naar links bij het bord 'Hoursinne'. We moeten er rechtdoor, maar even naar links naar het bruggetje lopen en daar bij het water gaan kijken is wel aanlokkelijk.
We vervolgen onze wandeling, nog steeds het water links houdend, tot een volgende splitsing.
Bij deze splitsing staat een bord met de naam 'Intinchera' en daar onder markeringen voor de lokale routes 10 en 14.
Deze 10/14 moeten we nu volgen door er linksaf te slaan, daarmee blijven we weer de Hoursinne links houden.
Hoog boven het riviertje gaat het nu verder, dit is een schitterend wandelpad langs de berghellingen.
Alsmaar rechtdoor op het zelfde pad blijven we doorlopen tot we links weer open landschap zien, een weiland met een daar na, links voor ons, een boerderij. Het is dan nog maar een kort stukje tot we op asfalt uitkomen. De N806.
Nu moeten we een kort stukje de verkeersweg naar links volgen, tot we rechtsaf kunnen slaan via een smallere weg richting Mormont.
We steken het riviertje du Fond de Menil over, daarna begint de klim naar het mooie dorpje Mormont langs soms hele fraaie optrekjes.
Na het plaatsnaambord blijven we deze weg aanhouden die daarna naar links draait. We lopen even later op de achterzijde van de kerk af met een ruim grasveld er voor. We gaan links langs de kerk.
Daar het ondertussen middag is besluiten we eerst op de brede muur om het kerkhof een plekje uit de wind te zoeken en daar aan de broodjes te beginnen. We kunnen er rustig eten, het hele dorp lijkt wel uitgestorven.
Hier in Mormont waren we jaren geleden al eens per abuis terecht gekomen, we wilden een wandeling langs de Ourthe maken die startte in Mormont. De Ourthe konden we hier echter niet vinden, we kwamen er achter dat er nog een Mormont bij Houffalize is waar we hadden moeten zijn. Dat wordt eigenlijk Grande Mormont genoemd.
Na de lunchpauze moeten we op de splitsing gelijk voorbij de kerk recht oversteken naar de Rue Haute. We houden dan de plaatselijke route 11 aan. Op de volgende Y-splitsingen houden we steeds links aan, de asfaltweg begint dan omlaag te lopen en even later verlaten we Mormont.
Eenmaal buiten het dorpje is er links weer vrij zicht over het mooie landschap terwijl we helemaal afdalen tot de weg bijna beneden een scherpe bocht naar links maakt.
In die bocht gaat een zijweg naar rechts die we nu nemen, volgens het verkeersbord een doodlopende weg. De volgende afslag naar rechts negeren we, we blijven links/rechtdoor aanhouden. Al snel wordt het een onverharde bosweg en gaan we een schitterend natuurgebied in.
Nu extra mooi omdat we tot nu toe een tamelijk zonnige dag hadden maar net hier donkere regenwolken aan zien komen. De combinatie van dreigende schaduwgevende wolken en mooie stukje door de zon beschenen lentegroen, verrassen ons met een prachtig kleurenpallet op de toch al mooie omgeving.
We blijven alsmaar op de zelfde weg, eerst nog kronkelend en licht op en neer, daarna steeds meer stijgend. Stukjes bos, open velden en weilanden wisselen elkaar af.
Bijna boven komen we langs een privé grondstuk, afgesloten met een hek met op de pilaren twee molens geplaatst.
Een vreemde verschijning hier in de natuur, maar wel heel handig als herkenningspunt. Dit is het punt waarop we de weg gaan verlaten.
Gelijk na het hek moeten we namelijk linksaf een veel smaller pad in, niet veel meer dan een karrenspoor.
Langs het pad staan veel struiken waaronder brem, door de regen van gisteren hangen de struiken deels over het pad heen en moeten we er een beetje doorheen kruipen.
Dit is echter maar een kort stukje, want daarna gaat het pad rechtdoor het bos in en wordt het veel beter begaanbaar. We gaan deze bosweg helemaal uitlopen, een lang stuk alsmaar op en neer door soms prachtige bossen. We kunnen dus alle zijwegen en paden negeren.
In het laatste deel loopt het pad parallel aan de rivier Rau de Mayeni, even later eindigt het bij een oversteekplaats over de rivier waar we aan de andere zijde de hoofdweg N806 weer terug zien. We blijven echter aan deze zijde van het water door daar rechtsaf te slaan.
Ook nu is het eerst weer een bosweg, maar dan wijkt het bos en krijgen we meer gras onder de voeten terwijl we recht op startpunt in Grandmenil aflopen. In het laatste stukje gaat het pad verder als asfaltweg en zien we de kerktoren van Grandmenil al voor ons. Het is dan nog maar een paar minuten voor we in Grandmenil op een splitsing uitkomen recht tegenover parkeerplaats bij de kerk.
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.