JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne - Belvédére - Wildpark - de Ourthe - La Roche - Beausaint La Roche - Uitzichtpunt - La Roche-en-Ardenne

starstarstarstar_borderstar_border 15 Km 570 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


(Laatste melding route OK: september 2018 - Bert en Janny S. Ter Apel)


Deze rondwandeling vormt twee lussen vanuit La Roche-en-Ardenne en is daarmee ook als twee korte wandelingen te lopen. Het gaat beide keren vanuit het onder in het Ourthedal liggende centrum van La Roche omhoog, door en over de beboste heuvels met prachtige uitzichtpunten en langs een oude kasteelruïne.

routekaart rondwandeling La Roche-en-Ardenne

De ondergrond bestaat deels uit asfalt en deels uit onverharde wegen en paden. Er zijn enkele korte steile stukjes en soms smalle paadjes te verwachten, maar niets spannends en voor iedere wandelaar goed te doen. Omdat we twee keer uit het Ourthedal omhoog gaan bevat de route flink wat hoogtemeters.

hoogteprofiel rondwandeling La Roche-en-Ardenne

Onze wandeldag begint in het toeristische stadje La Roche-en-Ardenne waar we vanaf onze camping in Dochamps ook dagelijks de boodschappen doen.

Ten zuiden van het centrum, aan de overzijde van de Ourthebrug, ligt de Place du Bronze vanwaar we van start willen gaan. Rond het centrum is het betaald parkeren, maar ten zuiden van de Place du Bronze kunnen we onze wagen kwijt in de Rue Nulay, een van de zijwegen van het plein waar parkeren nog gratis is.

(Navigatie: La Roche-en-Ardenne, Place du Bronze/Rue Nulay)

De Ourthe vanaf de Ourthebrug gezien

Daar trekken we de wandelschoenen aan en maken we ons op voor een heerlijke dag in de natuur en lopen dan het korte stukje terug naar het grote plein.

we gaan links het weggetje omhoog

Vanaf het plein gaan we via de Rue du Pont naar de brug over de Ourthe en het daar achter gelegen centrum. Vanaf de brug kunnen we een kijkje nemen over de prachtige rivier met en de oude kasteelruïne boven de stad.

We steken de brug verder over en volgen daar de hoofdweg, de rue Clerue, die daarna gelijk naar rechts gaat in de richting van Houffalize.

Het is een tamelijk drukke weg, maar we hoeven maar een kort stukje voor we links van de weg een steil asfaltweggetje schuin omhoog zien lopen. Daar gaan we de hoofdweg al weer verlaten en begint de eerste klim.

Hier maken we snel hoogte en daarmee neemt ook het uitzicht over La Roche-en-Ardenne snel toe. Er zijn een paar mooie doorkijkjes over de Ourthe en de Ourthebrug, vooral iets hogerop waar we langs een hoge muur links van de weg lopen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
uitzicht op La Roche-en-Ardenne uitzicht op La Roche-en-Ardenne uitzicht op La Roche-en-Ardenne uitzicht op La Roche-en-Ardenne
uitzicht op La Roche-en-Ardenne uitzicht op La Roche-en-Ardenne uitzicht op La Roche-en-Ardenne
uitzicht vanaf de Sint-Margrietskapel

Aan het einde van deze muur slaan we scherp linksaf. We hadden ook de trappen in de muur omhoog kunnen nemen om daar te komen.

Het gaat verder omhoog tot de weg daarna bij een bankje naar rechts buigt. In deze bocht naar rechts staan we aan de achterzijde van de kasteelruïne en hebben er prachtig zicht op dit voor La Roche beeldbepalende monument.

De weg wordt nu vlakker en even later lopen we langs de Sint-Margrietskapel. Gelijk na deze kapel gaat een smal paadje rechts de berg op. Hier gaan we omhoog en beginnen aan het steile stukje tussen rotsblokken door. De berghelling is hier dichtbegroeid met bomen en struiken waaronder veel brem dat nu net in bloei komt. Een mooi gezicht.

Het pad kronkelt omhoog en loopt daarna dicht langs het opvallende Belvédére, een achthoekig uitzichtpaviljoen hoog boven de stad. Het is nog wel vroeg, maar een mooier plekje om koffie te drinken zullen we niet snel vinden. Dus gaan we voor een vroege eerste pauze en genieten er van de koffie met uitzicht.

nog even een blik op de Ourthe

Na de Belvédére gaat het verder omhoog. Er is nog een splitsing met een ander pad en volgens onze gids kunnen we elk van deze kiezen omdat ze weer bij elkaar komen, maar het pad naar links lijkt al lang niet meer in gebruik dus houden we maar rechts aan.

de laatste helling in het Arboretum

Op het hoogste punt passeren we een hek en komen dan op een T-splitsing met een breder bospad uit.

Hier gaan we linksaf, een nagenoeg vlak pad over de bergrug. Het pad verderop naar rechts kunnen we negeren, daar blijven we rechtdoor gaan.

Volgens de reisgids lopen we hier een Arboretum in en er zou een informatiebord moeten zijn over dit 'Woudpark van de Deister'. Maar er heeft onlangs zeer drastisch bosonderhoud plaatsgevonden en van een Arboretum zoals wij dat kennen of van een informatiebord is geen spoor te bekennen.

Het pad komt weer uit op een brede zandweg en we houden weer links aan. Even gaat het nog een stukje omhoog, daarna blijven we deze weg alsmaar licht omlaag volgen tot we bij een asfaltweg uitkomen.

Aan de overzijde van de weg ligt een Wildpark. Vanaf de weg zien we gelijk al een wolf onrustig heen en weer lopen. Binnen zit een man de krant te lezen en buiten staat een auto, waarschijnlijk van de man binnen, verder is er helemaal niemand! De kassa rinkelt hier vandaag niet.

het wildpark is nog totaal verlaten

Voor het wildpark slaan we scherp linksaf, de omlaag lopende asfaltweg in. Op de volgende splitsing voorbij het park gaat het rechtsaf verder, een asfaltweg die daar licht omhoog loopt en met een wijde bocht naar links het bos in gaat.

prachtig weggetje door het bos

Na de lange bocht gaan we door tot het hoogste punt, daar ligt links een ommuurde kerkhof. Een zeer rustig en hooggelegen plekje. Tegenover de ingang van het kerkhof gaat een pad rechts het bos in die we negeren, maar voorbij het kerkhof, waar de weg scherp naar links buigt, gaat het alsnog rechtsaf het zandpad op.

de afgelopen dagen is er veel regen gevallen

Dit zandpad loopt hoog boven de Ourthe, langs een berghelling. We gaan deze weg helemaal uitlopen, een lang stuk redelijk vlak door een schitterend bosgebied.

Als er links eens wat bos zou worden gekapt dan zouden we er een heerlijk uitzicht moeten hebben. Maar dit bos, de Hé de Harzé met eiken en haagbeuken, is ook zo al heel aantrekkelijk om doorheen te wandelen.

Op het einde gaat het nog even flink stijgen en daarna dalen we af tot aan een T-splitsing.

Op deze splitsing gaat het linksaf, dan tamelijk steil omlaag tot aan een asfaltweg. We komen op de asfaltweg uit bij een splitsing met aan de overzijde een schuilhut. We steken over naar deze schuilhut en slaan rechtsaf richting Cielle, maar na enkele meters weer links het brede bospad in met ervoor een hek waar we omheen kunnen lopen.

Het bospad volgen we tot een open plek met opslag van stenen en grind. We moeten deze plaats recht oversteken, het pad naar links negerend, om aan de andere zijde van de opslagplaats weer in het bos uit te komen op een mooi wandelpad.

Dit bospad wordt steeds smaller en daalt af naar de Ourthe. Deze rivier, met aan de overzijde een grote camping, zien we dan ook al snel tussen de bomen door verschijnen. Bijna beneden komen we op een splitsing.

aankomst bij het oeverpad langs de Ourthe

Het pad naar rechts gaat een smal stroompje over dat daar in de Ourthe uit komt, wij gaan links verder omlaag tot aan de oever van de rivier en daar dan weer links het oeverpad op. Het water stroomopwaarts volgend gaat het wat licht op en neer waarbij er enkele tamelijk smalle stukjes in zitten.

het oeverpad naar La Roche

Daarna wordt het weer een breed bospad en stijgt het stevig naar een splitsing met een andere bosweg.

Nu gaan we rechtsaf en dalen weer met hier en daar een leuk doorkijkje op de Ourthe. Bij de volgende Y-splitsing moeten we links aanhouden, de rechter poot loopt dood, en stijgen we opnieuw tot we op een drukke hoofdweg aankomen.

Deze verkeersweg naar La Roche-en-Ardenne gaan we dan rechtsaf volgen, rechts van de weg loopt een smal wandelpad waar we gebruik van kunnen maken. Al snel komt La Roche in zicht en passeren we het plaatsnaambord. Dan is er de prachtige blik op de Ourthebrug en de stuw in de Ourthe.

Bij de brug steken we recht over en moeten dan door tot de volgende brug bij de Place du Bronze waar we aan deze lus zijn begonnen. We kunnen daar op verschillende manieren komen.

1 - We kunnen de Ourthe blijven volgen langs de Spar, de WOII tank en de parkeerplaats om dan om de bocht naar links de brug terug te zien.

klik op een kleine foto voor een vergroting
lopend door La Roche-en-Ardenne lopend door La Roche-en-Ardenne lopend door La Roche-en-Ardenne lopend door La Roche-en-Ardenne lopend door La Roche-en-Ardenne
lopend door La Roche-en-Ardenne lopend door La Roche-en-Ardenne lopend door La Roche-en-Ardenne lopend door La Roche-en-Ardenne

2 - Een andere optie is het om na de Spar Supermarkt bij de tank linksaf te gaan naar de winkelstraat en in de winkelstraat rechtsaf. (Door de Spar lopen, een boodschapje meenemen, en aan de andere zijde de winkel weer verlaten in de winkelstraat kan ook.) De winkelstraat komt uit op de place du Marché met aan de overzijde het stadshuis. Voor het stadshuis houden we iets links aan en zien dan al snel de brug over de Ourthe terug.

uitzicht vanaf de andere zijde van de stad

Iets voor het stadshuis kunnen we linksaf een steegje in om nog een uitstapje maken naar de kasteelruïne. Voor wie alleen deze eerste lus van de rondwandeling loopt is dit een interessante optie, maar ook na de tweede lus kan het kasteel natuurlijk nog worden bezocht.

en dan gaat het weer de natuur in

De brug over de Ourthe steken we weer over en wandelen dan rechtdoor naar de place du Bronze. We houden het plein links en lopen door tot het verkeersplein.

Op deze kruising/rotonde moeten we niet rechtdoor of rechtsaf, maar er tussendoor. Daar loopt een steegje tussen de huizen door omhoog genaamd Vieille de Beausaint. Hier zijn ook wit/rood markeringen van het Grote Routepad 14 te vinden die we kunnen volgen.

In het steegje gaat het omhoog en bij de volgende zijweg gaan we linksaf om daarna nog sterker te stijgen.

We klimmen boven La Roche uit en krijgen links dan een schitterend uitzicht op de stad met de ruïne er boven.

We blijven de asfaltweg daarna volgen langs het plaatsnaambord waarmee we La Roche-en-Ardenne voor de tweede keer verlaten.

over een watertje bij de tuin van een woning

Eerst is er links nog een lange muur en zien we rechts van de weg de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekapel midden in het bos. Dan volgen we het licht stijgende asfaltweggetje verder tot waar deze het bos verlaat.

Precies aan de bosrand staat links een huis. Tussen dit huis en het bos gaat een smal paadje naar links die we nu moeten hebben.

Het loopt pal langs de tuin en dan moet er een klein watertje worden overgestoken om weer het bos in te gaan.

In het bos word het gelijk een zeer steil paadje dat we hier rechtdoor de berghelling op volgen. Pittig maar niet lang.

Eenmaal boven komen we het bos weer uit hebben we voor en rechts van ons een schitterend uitzicht. Langs de bosrand gaan we links en daarna de eerste weg links negerend, gaan we steeds de bosrand links houdend het karrenspoor omlaag. De wit/rood markeringen wijzen er de weg.

Eerst geleidelijk omlaag en daarna steeds steiler waar het dan een holle weg wordt. Even later komen we uit op de verkeersweg N89. De wit/rood tekens gaan daar naar links, wij slaan echter op de asfaltweg rechtsaf.

eerste zicht op het heuvellandschap van het Ourthedal

Deze drukke asfaltweg blijven we nu licht bergop volgen tot in Beausaint La Roche. Niet het leukste stukje wandelpad van de route, maar links van de weg kunnen we goed vooruit komen in de berm en daarbij genieten van het uitzicht in de diepte van het dal van de Ri de Bronze.

de eerste huizen van Beausaint La Roche

Na een bocht naar rechts en daarna naar links wordt dit uitzicht nog mooier en zien we beneden de Ri de Bronze stromen, een zijrivier van de Ourthe. Na een laatste haakse bocht naar rechts zien we dan de eerste huizen van Beausaint.

mooie vergezichten, helaas is het wat nevelig

We lopen dit hooggelegen dorpje in en 50m na het plaatsnaambord komen we aan bij een Lourdeskapel uit 1926. Gelijk na de kapel slaan we rechtsaf het smalle asfaltweggetje in. Daarmee gaan we weer licht stijgen.

Verderop neemt het uitzicht weer toe en krijgen we een eerste kijkje over het fraaie heuvellandschap van het Ourthedal.

De weg draait verderop iets naar links en dan lopen we tussen de woningen door op een T-splitsing af. Op deze splitsing staat aan de overzijde onder een grote linde een houten kruis.

Hier slaan we linksaf en lopen dan op het oude centrum van het dorp af. Daarbij komen we nog eens langs een Onze-Lieve-Vrouwekapel links van de weg.

In het centrum zien we duidelijk oudere panden staan, vooral opgetrokken in prachtig natuursteen. Op de volgende kruising gaan we rechtsaf en weer even licht omhoog.

oude natuursteen panden in het centrum

Dan moeten we de volgende weg weer links in, dit is de Rue de la Cleusure. Nog even tussen de woningen en boerderijen door op asfalt, daarna verlaten we Beausaint al weer en krijgen we sintelsteentjes onder de wandelschoenen.

het dorp uit, de laatste stijging

Weer gaan we wat stijgen tot we bij de volgende splitsing het hoogste punt bereiken. Volgens een bord dat daar staat zijn we dan op 390m hoogte bij Croix de Jérusalem. Een panoramapunt volgens het bordje, en dat is het zeker!

een prachtig uitzicht richting La Roche

We gaan er rechtsaf en dan het brede pad aanhouden. (Er gaat ook een smal paadje naar links maar die staat niet op onze topografische kaart.) Nu daalt het licht en daarbij lopen we weer op de laatste huizen van Beausaint af.

een gemoedelijke afdaling naar het bos

Op de volgende kruising gaat het linksaf verder, daar pakken we de wit/rood markeringen van de GR 57 op.

Op deze brede halfverharde weg gaan we heel geleidelijk afdalen door het prachtige heuvellandschap.

We hebben er schitterende uitzichten over de golvende weilanden. Rechts richting La Roche en voor ons in de verte zien we het dorpje Cielle liggen. De weilanden zijn er ook bezaait met kleine bosjes en na elk stukje bos is het uitzicht weer een verrassing.

Het zal helemaal mooi zijn bij zonnig weer, helaas hebben wij dat vandaag niet en moeten we het met wat lichte nevel doen.

Na een lang recht stuk lopen we op een bosgebied af. Bij de bosrand aangekomen gaat een wandelpad met de wit/rood tekens naar rechts, tussen het weiland rechts en het bos links door. Deze moeten we nu hebben.

Het wandelpad wordt verderop smaller en gaat steeds meer kronkelen tussen de weilanden, stukjes bos en houtwallen.

overal verrassende doorkijkjes

Het pad blijven we nu alsmaar volgen met bij sommige open stukken prachtige uitzichten en dan weer delen door dichter bos. Na een van die bossen is er een open plek met een bankje en links een schitterend uitzicht in het Ourthedal. De Ourthe kronkelt daar goed zichtbaar door het groene dal met daarin een brug over de rivier en we zien er een grote camping liggen.

Na het uitzichtpunt zet de daling pas goed in, het laatste deel zelfs pittig omlaag, terwijl we tussen de bomen door de eerste huizen van La Roche-en-Ardenne al weer zien staan.

uitzichtpunt met zicht op het Ourthedal

We blijven op het pad dat daarna verbreed en dan recht op de kasteelruïne lijkt af te lopen. Voor de heg met daarachter een fraai uitzicht over de stad houden we rechts aan en dalen verder af langs een steile rotswand rechts.

Net voor we weer asfalt bereiken staat er links weer een rustbankje waar vanaf het uitzicht echt geweldig mooi is. We besluiten daar een laatste pauze te houden, maar dit bankje is wel op zijn Belgisch opgesteld. Om te kunnen zitten moeten we tussen de kabels van de afrastering kruipen, en eigenlijk is van zitten ook geen sprake. Meer een vorm van achterover hangen. Het uitzicht maakt echter veel goed.

  • pauze met een schitterend uitzicht op La Roche
  • pauze met een schitterend uitzicht op La Roche
  • pauze met een schitterend uitzicht op La Roche
  • pauze met een schitterend uitzicht op La Roche

Daarna moeten we het laatste stukje nog afleggen door verder af te dalen op het asfalt. De weg aflopend komen we vanzelf weer uit op de kruising bij de place du Bronze. Vanaf het plein zoeken we onze wagen weer op en keren we na een bezoekje aan de Spar terug naar onze camping in Dochamps. Het was weer een geweldig leuke wandeldag.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.