JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Montquintin en Torgny; Gaume streek

Montquintin - Couvreux - Ecouviez (Fr) - Torgny - Lamorteau - Hamoncourt - Rouvroy - Montquintin

starstarstarstar_borderstar_border 18,5 Km 380 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Gaume)

(Ontdek hier je ANWB camping in België)


(Laatste melding route OK: 09-2014 - Boudewijn H. Steenwijk)


Wandelkaart Montquintin.

Deze wandelroute gaat vooral over asfalt en beton en biedt een goed beeld van de Gaumestreek met heerlijke vergezichten en wonderschone dorpjes in dit heuvelachtige gebied.

Enkele steile hellingen moeten we beklimmen maar vooral kilometers lang langzaam stijgen en dalen. Een lekker pittige wandeltocht.

Vlak bij het mooie zuidelijke stadje Virton ligt het dorpje Rouvroy. Aan de hoofdweg 871 door Rouvroy, schuin tegenover de kerk, gaat een klein asfaltweggetje omhoog naar Montquintin naar het startpunt van vandaag.

Dit steile pad omhoog moeten we aan het eind van de dag ook lopend overwinnen. Parkeren in Rouvroy kan ook, maar dan wordt direct al met deze stevige klim gestart.

Tussen de weilanden door kronkelt het weggetje omhoog, voldoende breed in het geval van tegenliggers.

Boven komen we in een klein dorpje op een hoge maar kleine heuvel; Montquintin. We rijden rechtsaf het dorp in richting de kerk waar we een kleine parkeerruimte aantreffen. Naast de kerk staat een wit gebouw. Een museum over het landleven in deze streek, maar op deze paasdag is er erg weinig leven.

Achter ons zien we een schitterende kasteelruíne, voor ons een kerk van Gaume steen en naast ons het witte museum. Wat een plek!!! De vakantiestemming zit er gelijk goed in.

hoogteprofiel rondwandeling
we parkeren voor een kerk in Montquintin
Een museum pal naast de kerk

De wandelschoenen gaan aan, de rugzakken om, en we zijn klaar voor een wandeldag die nu al erg mooi is begonnen.

We starten de wandeling door eerst de weg terug het dorp in te lopen.

Bij een tuin met een lange natuurstenen muur eromheen gaan we dan rechtsaf en komen aan de voorzijde van de ruíne uit. De ruíne is vanaf deze kant veel beter te bekijken dan vanachter de kasteelmuur bij de parkeerplaats.

We lopen ook het kasteelterrein op en om de ruíne heen. Het uitzicht over de dalen is vanaf dit hoge punt schitterend, ondanks de lichte mist van vandaag.

aan de rand van het dorp een prachige ruíne
de wandeling begint met een afdaling

Als we het hele terrein hebben rondgelopen en het uitzicht aan alle zijden hebben bewonderd, staan we weer op de asfaltweg om eindelijk wat kilometers onder de wandelschoenen te krijgen.

We lopen heuvelafwaarts Montquintin uit tot we bij een wegsplitsing uitkomen. Daar gaan we linksaf en weer links.

Verderop voor ons uit zien we al snel een volgend dorpje liggen, Couvreux genaamd.

Het ligt prachtig tegen de heuvels waar de Franse grens ergens moet zijn en waar we later die grens ook gaan oversteken. Voor onze twee dochters de eerst keer in hun leven dat ze Frankrijk bezoeken.

voor ons het dorpje Couvreux
ergens op dit pad passeren we de Franse grens.....

Na een ommuurd monument links van de weg te hebben bekeken en daarna een brug te zijn overgestoken, zijn we echt in het dorp aangekomen.

Een kleine veertig meter voor de kerk nemen we de tweede afslag linksaf in Couvreux. Deze volgen we weer het dorp uit tot aan een T-splitsing bij een oude boerderij omgeven door hopen oud roest.

We gaan opnieuw linksaf en nemen daar het betonpad met eerst nog een bochtje naar rechts en daarna langzaam stijgend het heuvellandschap in.

Een lange tijd loopt het pad rechtdoor tussen de groene heuvels. Deze weg moeten we blijven volgen tot we in Frankrijk zullen aankomen.

De zon komt er nu ook langzaam wat door en we lopen in een heerlijk tempo door het mooie landschap. We wachten op een teken dat we in Frankrijk zijn.

een opvallende kerk in Ecouviez

Het beton verandert in een asfaltachtige bestrating, en na nog een lang stuk langs een beekje te hebben gelopen zien we huizen voor ons opdoemen met een bordje wat aangeeft dat we in Ecouviez (Fr) zijn, bij een fraai gerestaureerde watermolen.

We zijn de grens dus al geruime tijd gepasseerd zonder het te hebben bemerkt. Aan de omgeving was het niet merkbaar. Deze zijde van de grens is net zo mooi bezaait met heuvels, bossen en glooiende weilanden als de Belgische kant.

In het dorp houden we eerst rechts aan en lopen daarna wat links op de kerk af. Voor de kerk staande kijken we met verbazing naar de bolvormige naar binnen gebogen ingang.

De hoofdstraat van het dorp uitlopend met onze rug naar de kerk, komen we aan bij een beek met daar overheen een smal voetgangersbruggetje. Op de voorrangsweg 30 meter verderop gaan we linksaf.

veel geparkeerde auto's in een verder verlaten straat
de brug over en we verlaten Ecouviez

We volgen deze hoofdweg tot het volgende kruispunt waar we naar rechts de avenue Victor Hugo ingaan. Aan het eind bij de D981 gaan we weer linksaf, nu richting Virton en al snel zijn we weer in België. (Verderop kunnen we de eerste weg linksaf nemen om de route te bekorten. Zie kaart).

Groningers zijn doordouwers dus gaan we rechtdoor naar Lamorteau. Rechts naast deze drukke hoofdweg is een voetpad waarop we lekker tempo kunnen maken. Als we Lamorteau binnenkomen gaan we rechtsaf, de brug over de Ton over en voor de kerk langs. Bij het volgende kruispunt dan rechtsaf richting Torgny.

de perfecte plaats voor een picknick

En daar overkwam het ons: Een auto stopt met gierende banden midden op dit kruispunt, en blokkeert ermee al het verkeer. Een man springt uit de auto en holt op ons toe. Wild gebarend en kennelijk flink Frans sprekend. Wat al een groot voordeel is. Ik spreek geen woord Frans!

Als hij wat rustiger wordt en we op handen- en voetentaal overgaan, begrijpen we uiteindelijk dat wij volgens hem de verkeerde kant oplopen. Vreemd, daar we toch echt onze eigen tocht hebben uitgezet...

Sabina probeert er met haar schoolfrans wat van te maken en hoort dat er rond dit dorp een soort wandelevenement gaande is.

De man in kwestie denkt dat wij, uitgedost met onze wandeluitrusting, bij die wandelaars horen. En dan dus blijkbaar helemaal verkeerd lopen.... Dan begint hij het te begrijpen. Handen schuddend lachend en nog wat Frans keuvelend, maakt hij de weg weer vrij en kunnen wij verder onze eigen weg gaan.

Het is een lange klim, deze weg naar Torgny. Er zijn wel veel prachtige vergezichten en zelfs de dorpjes Montquintin en Ecouviez zien we nu in de heuvels rechts van ons liggen.

Halverwege komen we langs een stapel gekapte boomstammen die we als lunchplek kunnen gebruiken. Na een dergelijk wandeling smaakt het altijd prima.

Torgny, het zuidelijkste stadje van België Torgny, het zuidelijkste stadje van België Torgny, het zuidelijkste stadje van België Torgny, het zuidelijkste stadje van België
Torgny, het zuidelijkste stadje van België Torgny, het zuidelijkste stadje van België Torgny, het zuidelijkste stadje van België
klik op een kleine foto voor een vergroting

Daarna moeten we opnieuw een stuk klimmen tot we uiteindelijk Torgny in de verte zien liggen. In dit laatste deel tot aan Torgny loopt de weg weer langzaam omlaag tot in het dorp.

chalets van het model 'weinvat'

Bij het eerste kruispunt in het dorp moeten we linksaf. We zijn al vaker in Torgny geweest en we kunnen het niet nalaten om eerst nog even rechtdoor naar het centrum van het dorpje te gaan.

Dit zuidelijkste stadje van België is prachtig mooi. Zonde om niet even tussen de natuurstenen huizen door te lopen nu we er toch weer eens zijn!

Na dit bezoekje gaan we dus weer een stukje terug tot aan dit eerste kruipunt en van onze kant gezien nu rechtsaf omhoog. Op deze straat is het weer even flink klimmen geblazen. 200 Meter verder zijn we het dorp weer uit en lopen we tussen de wijngaarden. Op het volgende kruispunt gaan we dan opnieuw rechtsaf.

Een stukje verderop rechts aanhoudend, klimt het weer een beetje tot we langs twee wijnvaten komen die ooit als een soort tuinhuisje dienst hebben gedaan. Deze waren vanuit Torgny al zichtbaar en zijn dus eenvoudig te vinden.

natuurpark buiten Torgny

We klimmen verder tot we op een volgend kruispunt staan met ertegenover een grasveld voorzien van picknickbankjes ligt. Tevens staat er een monument achter op dit veld. Voor het grasveld gaan we linksaf.

Daarna gelijk weer rechts een brede weg in met links steeds meer bos, en rechts akkerland. Als de asfaltweg eindigt lopen we rechtdoor, zijwegen negerend, tot we na een bocht naar rechts ligt afdalen. Net voorbij deze bocht is een smal bospad links omlaag, iets teruglopend. Er staan geel/witte tekens bij.

Het bospad door dit natuurgebied loopt omlaag door het bos zonder zijwegen. Alleen halverwege is een soort splitsing, maar deze paden komen 50 meter verder weer bij elkaar.

Waar we het bos weer uitkomen, staan we op een brede halfverharde weg (foto) waar we linksaf kiezen richting Lamorteau. Ook hier zijn weer hele mooie uitzichten te vinden!

even orienteren. Gaan we de goed kant op.....

We zien dat Reni moeilijk begint te lopen en aan een voorpootje bloedt. Ze blijkt een gescheurde nagel te hebben opgelopen. De rugzakken worden omgepakt om de patiënt te kunnen vervoeren. Gelukkig hebben we geen Duitse herder. Zelfs onze kleine terriër is een aanzienlijk gewicht op de rug!

Een gewond pootje.... dan maar in de rugzak

In het dorp gaan we op de hoofdweg rechtsaf richting Harnoncourt. In het laatste deel van deze straat zien we links naast de weg een soort oud spoorwegtalud lopen.

We steken over en blijven de 'spoorbaan' volgen tot we in Harnoncourt bij een brug over de Ton komen. Deze steken we over en lopen dan rechtdoor Rouvroy binnen.

In Rouvroy laten we Janny en de gewonde Reni bij de kerk in het centrum achter. Er staat een bankje achter de kerk op een grasveldje.

De rest steekt voor de kerk de hoofdweg over en begint aan de zware klim naar Montquintin, maar gelukkig nu zonder het gewicht van de hond op de rug. Dit is de weg omhoog die we vanmorgen al met de auto hebben afgelegd. Pittig om te lopen!

In Montquintin aangekomen halen we de auto en pikken op de terugweg de andere twee weer op bij de kerk in Rouvroy.

op de heuvel ligt het eindpunt Montquintin

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Gaume)

(Ontdek hier je ANWB camping in België)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.