JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Hellenthal (Burg-) Reifferscheid en Hollerath

Hellenthal - Schitzberg - Dickerscheid - Dohlenberg - Burg Reifferscheid - Oberreifferscheid - Brenshöhe - Prethtalhütte - Hollerath - Hellenthal

starstarstarstar_borderstar_border 17,7 Km 809 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Eifel Duitsland)


(Laatste melding route OK: maart 2019 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Onze rondwandeling tussen Hellenthal, Reifferscheid en Hollerath is een echte Eifel panoramaroute. Behalve een bezoek aan Burg Reifferscheid zijn er geen echt bijzondere hoogtepunten, maar gedurende de hele tocht worden we verrast op heerlijke vergezichten in deze prachtige omgeving.

De foto's op deze pagina laten dit helaas niet echt goed zien, wij hebben dit in slechte omstandigheden gelopen met heel veel regen en laaghangende bewolking. We adviseren dan ook om voor deze rondwandeling een mooie dag uit te zoeken.

Routekaart rondwandeling Hellenthal

Het is een betrekkelijk eenvoudige wandeling over rustige asfaltweggetjes en goed begaanbare bospaden met slechts enkele korte steile klimmetjes verspreid over de route. Het wordt een afwisseling van bosgebieden en leuke dorpjes, maar vooral hoog over de heuvels met mooie uitzichten over de omgeving. Horeca gelegenheden zijn er bij start- en eindpunt in de vorm van het restaurant met terras aan de Platissbach op de camping, maar er zijn ook volop mogelijkheden in de dorpen die we aan gaan doen.

Hoogteprofiel rondwandeling Hellenthal

De rondwandeling start achter Camping Hellenthal net ten zuiden van het dorp Hellenthal. Wij verbleven op deze camping en konden de wagen deze keer eens laten staan. Het startpunt is te vinden door vanuit Hellenthal de 265 richting Hollerath te rijden, net buiten Hellenthal ligt links de camping. Gelijk voorbij de camping is er links een veldweg achter de camping langs naar de Platissbach. De beek oversteken, daar ergens in de bosrand zijn parkeer mogelijkheden.

route 8 over de camping

Nog even doorrijden op de 265 naar Unterpreth kan ook. Vanuit dit dorpje gaat ook een leuk weggetje naar links tot over de beek. Rond de splitsing achter de beek is nog meer ruimte om de wagen te parkeren. (Vanaf hier de beek naar links volgen tot aan de camping waar de route start).

Navigatie: Platiss 1, Hellenthal. (Na de camping linksaf, over de beek parkeren) of Unterpreth 16, Hellenthal. (Bij huisnummer 16 linksaf de beek over en bij de bosrand parkeren)

De wandeldag begint door de bosweg te volgen met de Platissbach links, tot het pad eerst achter de camping langs loopt en we daarna vanzelf de camping op gaan. Lokaal is dit route 8 waar we ons op richten. Daar wordt het asfalt terwijl we voor het toiletgebouw en het restaurant langs lopen.

Route 8 aanhouden brengt ons verderop naar rechts achter de camping waar een bosweg pal achter langs loopt, die we dan naar links volgen, of we kunnen de weg over de camping aan blijven houden tot we de achteruitgang bereiken.

Net voor we de hoofdweg met aan de overzijde de opvallend oranje woning bereiken gaan we rechtsaf langs de bosrand. We houden het bos rechts en blijven hier weer de 8 volgen over het zandpad. Even later gaat het wat naar rechts en wordt het even behoorlijk steil. Een pittig maar kort stukje tot we boven aangekomen bij het Seminarhaus Abrahm staan.

uitzicht op Hellenthal
een Y-splitsing in Dickerscheid

De 8 weer volgend steken we de halverharde weg over en lopen er rechtdoor het bos in via de brede zandweg.

In het bos buigt het pad naar links en daarna weer rechtsaf en komen we in het open veld met links het bos. Hier stappen we rechtdoor tot we Camping Dickerscheid bereiken en zijn dan bovenop de Schnitzberg. Voor deze camping langs gaat het rechtdoor en wordt het daarna een asfaltweg.

Even is het weer bos, maar al snel lopen we langs de eerste woningen van het gehucht Dickerscheid tot we bij een splitsing komen. Hier gaan we schuin links omhoog, -eigenlijk links en gelijk weer rechts- de witte garage rechts houdend en verder omhoog over het asfalt. Even nog een stukje recht, maar daarna draait de weg met een hele lange bocht steeds meer naar links omhoog.

Hier kunnen we rechts tussen de verspreid staande woningen door genieten van de eerste mooie vergezichten van vandaag. Bij het bankje is in de verte zelfs Hollerath te zien met de kerk in het centrum van het dorp waar we later vanmiddag aan langs gaan komen.

de mooie vergezichten dienen zich aan

De zijwegen negerend houden we deze weg aan tot bij een T-splitsing waarop we rechtsaf slaan. Nog een klein stukje tot we de laatste woning links met huisnummer 2 passeren. Net voor het gele bord dat aangeeft dat we Dickerscheid gaan verlaten, slaan we het eerste pad linksaf in. Nog enkele meters asfalt en daarna een grindweg. Daarmee verlaten we ook de route 8.

  • het mooie Eifel landschap
  • het mooie Eifel landschap
bospad over de Dohlenberg

Hier lopen we op de beboste top van de 590m hoge Dohlenberg af. Eerst nog door het open veld met al snel een heerlijk uitzicht terwijl we licht afdalen.

Bijna beneden aangekomen kunnen we het bospad scherp naar links negeren en stappen we verder het bos in over de hellingen van de Dohlenberg. Alsmaar rechtdoor tot we het bos weer verlaten en vooral links van ons weer een prachtig landschap te zien krijgen.

De veldweg komt uit bij een asfaltweg. Bij de splitsing is in de verte al de toren van Burg Reifferscheid te zien waarnaar we onderweg zijn.

Hier gaan we de asfaltweg een stukje naar rechts volgen, dat is het eenvoudigst links van deze weg. Na 100m verlaten we de weg alweer door er linksaf te slaan. Een graspad de berghelling omlaag. Dit is een vaag paadje rechts van een rij struiken langs en onder de elektra kabels door. Verderop staat een jachthut achter de bomen, daar gaan we iets links en lopen het weiland verder omlaag. Maar nu met het struikgewas aan onze rechterzijde.

afdalen door het grasland

Dit komt bij een halverharde weg uit die we weer naar rechts aanhouden. Waar deze weg gaat dalen en naar rechts buigt, bij een bankje met daarbij een bordje 'mountainbike route', slaan we linksaf/rechtdoor het graspad in. Tussen de afrasteringen door omlaag naar een dennenbos. Het laatste stukje is behoorlijk drassig op deze natte dag. (Vooralsnog hebben we alleen druilregen en nog geen zware buien, maar die gaan nog wel komen vandaag).

uitzicht richting Reifferscheid

Onderin het bos gaan we op de splitsing linksaf de bosweg in. Deze gaan we een kilometer lang volgen door een prachtig dalletje met eerst rechts en later links een beekje.

Nadat het een tijdje ligt is gaan dalen wordt het links wat opener en komen bij een kruising met een smalle asfaltweg. Bij deze kruising staat een bankje en aan de overzijde aan een boom hangt een kruisbeeld. De toren van Burg Reifferscheid is er ook weer te zien, deze keer van dichtbij. We gaan linksaf en volgen het asfalt de beek over en daarna de zijwegen negerend het asfalt omhoog in de richting van de burcht.

toren van Burg Reifferscheid
via de Matthiaspoort

De weg komt uit op een drukke voorrangsweg met rechts een parkeerplaats voor bezoekers van Burg Reifferscheid. We lopen er langs de parkeerplaats en daarna rechtsaf naar de toegangspoort tot het historische dorpje. Dit is de Matthiaspoort.

Onder de poort door lopend gaat het klinkerweggetje eerst omhoog. Op de splitsing met de Zehntweg gaan we rechtdoor langs huisnummer 4 en door bij de Y-splitsing rechts aan te houden langs het hek komen we uit op het voorplein van de burcht.

Op dit plein staan picknickbanken onder de hoge muur van de Burg. We lopen rechtdoor en komen dan langs een poort links in een witte gevel waar een brede trap omlaag gaat. Daar moeten we straks de route vervolgen. Naast de poort gaat ook een smalle trap omlaag naar een openbaar toilet.

Voor ons zien we dan al het Burgcafé Eulenspiegel met links daarvan een mooi terras met uitzicht over Reifferscheid. Het is er heerlijk zitten in de schaduw zoals we al eerder hebben ervaren, maar vandaag is het café nog gesloten en het terras weinig aanlokkelijk in de lichte regen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
het historische Reifferscheid het historische Reifferscheid het historische Reifferscheid het historische Reifferscheid
het historische Reifferscheid het historische Reifferscheid het historische Reifferscheid

Door voor het café rechts omhoog te gaan komen we in de eigenlijke burcht waar we vrij rond mogen kijken. Het is net middag geworden dus tijd om aan de broodjes te beginnen. We zoeken ons in de Burg een hoekje met beschutting tegen de koude wind en waar we enigermate beschermd zijn tegen de regen om even te eten. De pauze wordt kort vandaag, het is te koud om lang stil te zitten in de buitenlucht.

Burg Reifferscheid is eigenlijk een burchtruïne. Deze burcht wordt in de literatuur voor het eerst genoemd in 1130 toen het is afgebrand. De Burg is verschillende keren herbouwd na evenzoveel branden en (oorlogs-)vernielingen tussen de 14e en 19e eeuw. Sinds 1965 is het weer in handen van de Gemeinde Hellenthal en wordt het weer goed onderhouden om de resterende delen voor de toekomst te bewaren.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid
Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid

We lopen dan terug naar het Osttor, de poort in de witte gevel rechts, en dalen af via de brede traptreden. Beneden op de klinkerweg gaan we rechtsaf en dalen af naar een leuk parkje, de vroegere oude marktplaats, met aan de overzijde de St. Matthias kerk. In het parkje vinden we de Maria fontein en er staat een schitterende oude eikenboom uit 1893.

Hier gaan we links omlaag met de fontein links huisnummer 2 rechts, en daarna weer rechts een steegje omlaag naar het Späteres Tor. Een stadspoort uit de 15e/16e eeuw. Daar vinden we bij het kruisbeeld een prachtig uitzicht over Reifferscheid waar we nu naar toe gaan door er linksaf de klinkerweg af te dalen.

de oude marktplaats voor de St Matthias kerk

Het gaat flink omlaag via de gladde klinkers tot we beneden bij een splitsing komen en er rechtsaf slaan het dorp in. Weer een klinkerweg omlaag. Eerst nog tussen woningen door, daarna meer winkeltjes, tot de klinkerweg bij een Y-splitsing aansluit op een asfaltweg. Nu houden we rechts aan, verder het dorp in over de stoep langs soms mooie Fachwerk gevels.

Verderop in het dorp aangekomen loont het de moeite om even achterom te kijken, er is een prachtige uitzicht op Burg Reifferscheid. Op de kruising met de Mühlenweg steken we recht over, deze weg heet 'Im Tal'. Ook bij de volgende splitsing naar links, met daar links om de hoek de parkeerplaats Ortsmitte, blijven we nog even rechtdoor lopen op de 'Im Tal' tot aan een Y-splitsing.

uitzicht op Reifferscheid

Schuin links is een doodlopende weg naar een industrieterrein en rechts wordt nu onze route waar het overgaat in de Oberreifferscheider Strasse. De weg gaat wat omhoog en buigt naar rechts als we weer een Y-splitsing bereiken. Links is de Fuhrweg, maar we blijven rechts aanhouden en daarmee de Oberreifferscheider Strasse volgen. Verder de berg op.

een rustige weg naar Oberreifferscheid

Even later is er naar rechts de Fritz von Wille Weg, in ons oorspronkelijke plan zouden we daar in willen en dan door de bossen en weilanden naar Oberreifferscheid lopen. Ondertussen is het echter hard beginnen te regenen en lopen we nu in onze poncho's. Om nu tussen de natte struiken en door het hoge natte gras te lopen lijkt niet aantrekkelijk. We besluiten de route maar aan te passen door rechtdoor de asfaltweg aan te blijven houden.

bankje en kruisbeeld voor het dorp

We blijven de weg bergop volgen door een afwisseling van bossen en mooie open berghellingen in de stromende regen. Het is een stevige wandeling, alsmaar omhoog, maar eenmaal op hoogte wordt het beter en kunnen we weer een lekker tempo maken. In een stuk bos buigt de weg naar rechts en daarna gaat het weer naar links over de heuvels met toenemend uitzicht.

oude boerderijen in Oberreifferscheid
het stille centrum van Oberreifferscheid

Net voor de eerste bebouwing zien we een picknickbank bij een kruisbeeld en dan zien we ook het dorp al voor ons liggen. Net na een bocht naar rechts volgt een splitsing met een asfaltweg naar links waar we rechtdoor blijven lopen langs het bord 'Oberreifferscheid' en zo tussen de woningen van het dorp aankomen.

Op de volgende splitsing gaan we voor de grote boerderij linksaf en blijven dit asfaltweggetje helemaal uitlopen tot waar deze naar rechts buigt en dan uitkomt op een T-splitsing achter Oberreifferscheid voor een boerderij uit 1927. (Het asfaltweggetje door het dorp langs de woningen heeft weinig te bieden, het is het saaiste stukje van de route maar de enig mogelijke weg om naar het natuurgebied achter Oberreifferscheid te komen).

Nu gaat het linksaf, een stil asfaltweggetje langs nog een enkel boerenbedrijf, en dan verder naar de top van de Brenshöhe. Eenmaal buiten het dorp wordt het uitzicht snel weer mooi, zelfs in de regen, en gaat het alsmaar rechtdoor en ligt omhoog.

  • hoog over de toppen van de Eifel
  • hoog over de toppen van de Eifel

Bij de volgende splitsing met een pad naar links houden we rechtdoor aan en komen even later bij een kapschuur met daarbij een bemost bankje. Hier zijn we op het hoogste punt, de 602m hoge top Brenshöhe met een fraai uitzicht naar alle zijden. Helaas treffen wij het er niet en begint het opnieuw te regenen, zodat we andermaal de poncho's aan moeten trekken voor we de tocht kunnen vervolgen.

bankje op de Brenshöhe

Voorbij de schuur zien we al een bord dat aangeeft dat we een voorrangsweg naderen. Daar lopen we op af, steken de hoofdweg recht over, en gaan dan verder op het bospad het bos in. De zijwegen negerend lopen we wat op en neer over modderige boswegen tot aan een Y-splitsing waarop we links aanhouden. (Eigenlijk gaat het hoofdpad hier naar rechts en verlaten we deze door linksaf te slaan).

De Prether Bach
bij de Prethertalhütte

We gaan nu langere tijd alsmaar rechtdoor afdalen tot we helemaal beneden bij een T-splitsing aankomen. Hier slaan we linksaf en volgen weldra de Prether Bach door de dichte bossen in dit diepe Prether Tal.

Dit halverharde pad is veel beter begaanbaar dan de modderpaden van zojuist, en ook nog eens door een prachtig dal. Bij een driesprong bereiken we de Prethtalhütte met een bankje en een informatiebord. Een mooi plekje, maar voor ons nu te koud om zittend te pauzeren dus stappen we maar rustig aan verder.

Op de splitsing gaan we rechts voor de Hütte langs en steken de beek over. Dit is de Matthiasweg fietsroute.

Aan de overzijde van de brug gaan we op de splitsing weer linksaf en houden daarmee de Matthiasweg door het Prether Tal aan. Na een kilometer komen we bij een kruising met een smalle asfaltweg bij een wegkruis en een bankje. Hier steken we recht over naar het karrenspoor dat er bergop gaat.

in de regen op weg naar Hollerath
nog even een pittig klimmetje

Dit pad houden we slechts 40m aan. Daar moeten we volgens onze wandelkaart zoeken naar een smal paadje rechts de berghelling van de Leseberg op.

Er zijn geen route markeringen om ons te helpen, maar we vinden het pad en beginnen aan de pittige klim omhoog door het bos. Halverwege de klim is het pad maar nauwelijks meer zichtbaar door de afgevallen bladeren, maar het is slechts een kort stukje van 200m omhoog en als we maar gewoon rechtdoor blijven klimmen komen we vanzelf weer het bos uit achter een afrastering om een weiland. Met weer een prachtig open landschap voor ons.

Eenmaal boven gaan we nog 30 rechtdoor tot we een halverhard karrenspoor bereiken die we naar links bergop gaan volgen. Ook hier gaat het nog even tamelijk steil omhoog.

prachtig pad door de heuvels

We kunnen het pad helemaal uitlopen tot we op een splitsing voor een woning weer asfalt bereiken. Nu gaat het linksaf op deze Ramscheider Weg. Even later gaat het weer dalen waarbij we de bosweg rechts omhoog negeren. Even lopen we weer een bosje in en dalen dan verder tot aan een driesprong met een kruisbeeld en een wit huis aan de overzijde.

driesprong onder Hollerath
De Kirchstrasse in Hollerath

Op deze splitsing gaan we naar rechts en weer steil omhoog naar Hollerath. Eenmaal boven stappen we verder tot aan een T-splitsing, daar blijven we de Ramscheider Weg naar rechts aanhouden tot aan een volgende T-splitsing.

Nu gaat het linksaf tot we de splitsing met de Kirchstrasse bereiken waarop we nog eens voor linksaf kiezen. Op deze splitsing zien we rechts de kerk van Hollerath die we vanmorgen vanuit Dickerscheid al zagen staan.

De Kirchstrasse naar links volgend brengt ons even later bij de drukke verkeersweg 265 door het dorp. Deze gaan we nu even naar rechts volgen voor het café langs.

Er volgt een bocht naar links, daarna lopen we voor een opvallend geel/oranje boerderij langs en is duidelijk te zien dat we Hollerath al weer gaan verlaten.

  • langs het café
  • langs het café

Gelijk na deze boerderij is er een splitsing met een weg haaks naar rechts en een smaller asfaltweggetje schuin rechts langs bankjes en een 'Wanderparkplatz'. Dit weggetje schuin rechts moeten we nu hebben. De parkeerplaats links houdend.

afdaling naar Unterpreth

Dit is de lokale route 2 die ons door een prachtig natuurgebied terug gaat brengen naar onder in het dal bij Unterpreth en daarna terug naar Hellenthal. We beginnen aan de afdaling en kijken uit naar een Y-splitsing waarop route 3 rechts gaat en de 2 links. We houden links aan op de 2 en dalen daarna verder af het bos in.

door een prachtig natuurgebied
aankomst in Unterpreth

Dan draait de weg naar rechts nog dichtere bossen in, en blijven we het asfaltweggetje verder omlaag aanhouden door een prachtige omgeving. Soms langs een waterloopje en met hier en daar leuke open gedeelten tussen het dichte groen.

Bijna beneden gaat het met een bocht naar rechts en gelijk weer naar links, daarna dalen we verder tot we de eerste woningen van Unterpreth zien.

We lopen er met een boog om een boerderij heen en komen dan weer een T-splitsing waarop we rechtsaf gaan, en nog een beetje afdalen tot de volgende splitsing met een pad naar links.

Het gaat linksaf en we steken de Prether Bach over. Dan lopen we door tot de splitsing bij de bosrand. Degenen die hun wagen hier hebben geparkeerd hebben de rondwandeling nu afgerond, staat de wagen bij Camping Hellenthal dan gaat het hier linksaf over het bospad verder.

mooie boerderijen in het gehucht

De bosweg volgt de Prether Bach die verderop de Platissbach wordt langs de berghelling tot aan de camping door het verrassend mooie Prether Tal. En met op regelmatige afstanden rustbankjes voor wie nog even van de omgeving wil genieten.

langs Prether Bach en Platissbach terug

Voor ons deze keer geen terugrit naar een camping of andere verblijfplaats, wij zoeken onze caravan op en steken snel de gaskachel aan om een lekker warme avond op de camping door te brengen terwijl even later de regen weer op het dak tikt.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Eifel Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.