JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Reifferscheid en Wildenberg burchten Hellenthal

Burg Reifferscheid Hellenthal - Burg - Bungenberg - Winten - Burg Wildenburg - Benenberg - Zingscheid - Kuhberg - Felsen - Wollenberg - Burg Reifferscheid Hellenthal

starstarstarstar_borderstar_border 20,6 Km 795 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Eifel Duitsland)


Laatste melding route OK: Juni 2018 - Ramon van D. en Mark S. (Mannen, hartelijk dank voor jullie top review en tips!))


Deze rondwandeling vanuit Reifferscheid Hellenthal heeft alles voor een geweldig mooie wandeldag. De wandeling gaat door prachtige dorpjes, langs twee burchten, door mooie dalen en via schitterende panorama wegen over de bergruggen. Zelfs een leuke afdaling via een smal paadje met haarspeldbochten is onderdeel van deze rondwandeling.

routekaart rondwandeling Reifferscheid Hellenthal

De route bevat asfalt en klinkerpaadjes, vooral in en rond de dorpjes, brede boswegen, graslanen tot smalle paadjes buiten de dorpskernen. Afwisseling te over dus!

Onderweg zijn veel horeca gelegenheden te vinden, soms met heerlijke terrasjes met uitzicht over de bijzonder mooie omgeving. En natuurlijk voldoende tijd inruimen om de twee burchten te kunnen bekijken en de vele mooie Fachwerk huizen die we tegen gaan komen. De aangegeven looptijd is inclusief een lunchpauze en een korte bezichtiging van Burg Reifferscheid en Burg Wildenberg.

hoogteprofiel rondwandeling Reifferscheid Hellenthal

Vanaf onze camping bij Hellenthal rijden we naar het dorpje Reifferscheid via een panoramische route en zoeken de parkeerplaats bij Burg Reifferscheid op. Deze parkeerplaats ligt hoog boven het dorpje, pal naast de poort die toegang geeft tot de burcht. 's Middags is het vaak druk op de kleine parkeerplaats, dan kan verderop in het dorp wel een plekje worden gevonden. Wij starten echter vroeg in de morgen en vinden er een nog bijna lege parkeerplaats.

Navigatie: Burgstrasse 18, Reifferscheid Hellenthal.

ingang Reifferscheid vanaf de parkeerplaats

Lekker in het zonnetje trekken we de wandelschoenen aan en hangen de rugzakken om, daarna lopen we naar de klinkerweg die naast de parkeerplaats omhoog loopt naar de poort in de burchtmuur.

Eenmaal in de prachtige burcht gaan we op de volgende Y-splitsing rechtdoor, de Zehntweg aanhoudend, en ook op de volgende splitsing blijven we rechtdoor lopen. Rechts boven ons zien we de Burgruïne al, dat wordt onze eerste bestemming.

Door alsmaar rechtdoor te blijven gaan, lopen we uiteindelijk op het prachtige gebouw van Café Eulenspiegel af. (Net voor we het café bereiken is links in een wit pand een openbaar toilet, en daar is een poort waar we straks doorheen gaan om aan de eigenlijke wandeltocht te beginnen.)

Bij Café Eulenspiegel ligt links een geweldig mooi terras met uitzicht over Reifferscheid. Zo vroeg op de morgen is deze echter nog gesloten. Daar gaan we aan het einde van de dag zeker even zitten om de wandeldag goed af te sluiten.

Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid
Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid
klik op een kleine foto voor een vergroting

Door voor het Café rechts aan te houden kunnen we een klinkerpad omhoog volgen naar de burcht. Via een mooie poort gaat het dan de burcht in en kunnen we overal vrij rond kijken.

Burg Reifferscheid is eigenlijk een burchtruïne. Deze burcht wordt in de literatuur voor het eerst genoemd in 1130 toen het is afgebrand. De Burg is verschillende keren herbouwd na evenzoveel branden en (oorlogs-)vernielingen tussen de 14e en 19e eeuw. Sinds 1965 is het weer in handen van de Gemeinde Hellenthal en wordt het weer goed onderhouden om de resterende delen voor de toekomst te bewaren.

Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid
Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid Burg Reifferscheid
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na het bezoek aan de Burgruïne lopen we terug, voor het Café langs, en dan de straat volgend tot aan de boogpoort bij het openbaar toilet. We gaan rechtsaf onder de poort door en dalen daarna de trappen af naar een klinkerweg.

start van de wandelroute

Op de klinkerweg lopen we dan rechts omlaag tot aan de Marktplatz. Voor de kerk, bij de mooie fontein met een oude eik, gaat het links omlaag langs huisnummer 2 en dan gelijk weer rechtsaf bij nummer 1. We lopen dan recht op een oude stadspoort af. Eenmaal onder de poort door gelopen is er vanachter de muur bij een wegkruis een mooi uitzicht over Reifferscheid.

  • door het fraaie Reifferscheid
  • door het fraaie Reifferscheid
  • door het fraaie Reifferscheid
afdallng naar de hoofdweg

Na de poort gaan we linksaf omlaag op de klinkerweg. Op de Y-splitsing met de Burgweg gaan we weer scherp rechts en dalen dan de klinkerweg verder af het stadje in tot het aansluit bij een asfaltweg.

Op het asfalt gaan we rechtdoor en passeren een paar hele mooie Fachwerk woningen, vooral nummer 10, terwijl we het centrum in gaan. De zijwegen bij nummer 10 negeren we en lopen rechtdoor verder, iets omhoog, tot aan een volgende splitsing bij nummer 38. Im Tal. Ook hier gaan we rechtdoor en volgt andermaal een Y-splitsing bij huisnummer 48. Hier gaan we linksaf de doodlopende weg in.

Bij de hoofdweg tegenover nummer 54 steken we over en volgen het asfaltpaadje naar rechts dat daarna bij het klooster een asfaltweg wordt. Dit is de Liebfrauenstrasse.

Op de kruising met de hoofdweg steken we schuin rechts over de Römerstrasse in. In de bocht is er weer een weg naar links die we dan kiezen, dit begint als een smalle asfaltweg en wordt daarna halfverhard.

terugblik op de burcht
en dan de natuur in

De volgende asfaltweg naar rechts kunnen we negeren, we blijven omhoog doorlopen. Boven aangekomen buigt de weg naar rechts en ook daar negeren we de zijwegen. Het pad wordt daarna een graslaan met links de bosrand en rechts beneden de woningen van Reifferscheid.

Verderop gaat het pad afdalen en wordt het een graspad die we helemaal aflopen. Aan het einde gaat het rechtsaf en gelijk weer links de asfaltweg op.

Er volgt weer een kruising met een asfaltweg die we recht oversteken, de Reifferscheider Bach over, en bij de volgende splitsing gaan we linksaf de Rosenweg in.

Al snel gaan we weer klimmen. Eerst nog langs enkele huizen, daarna verlaten we de bebouwing en blijven we omhoog doorgaan tot we na 800m het hoogste punt bereiken in een bosje. Daar gaat het rechtsaf, het brede zandpad omhoog het bos in.

naar de top van de bergrug

De zijwegen worden weer genegeerd, en even later verlaten we het bos en het zandpad wordt een karrenspoor hoog over de bergrug met de eerste prachtige vergezichten van vandaag. Wat kan de Eifel toch mooi zijn, en nu in het vroege voorjaar helemaal met de gele brem overal om ons heen.

  • de eerste vergezichten over de Eifel
  • de eerste vergezichten over de Eifel

Wanneer we het pad ongeveer 900m hebben gevolgd komen we bij een kruispunt met daarbij een bankje. Nu slaan we linksaf en gaan daar een mooie veldweg omlaag met rechts een afrastering. Het uitzicht is hier zo mogelijk nog mooier, we lopen recht op een Burcht af die we in de verte aan de overzijde van het dal aan zien staan.

wat een heerlijk uitzicht
afdaling naar Bungenberg

Het mooie pad brengt ons al weer snel naar een splitsing waarop we rechtsaf gaan en verder afdalen in de richting van de huizen beneden.

Na weer een stukje moeten we nog eens rechtdoor verder, daar staat het gras tamelijk hoog en even twijfelen we of het wel een echt pad is. Maar het wordt snel weer beter en daalt dan verder af tot aan de woningen van het gehucht Bungenberg aan toe.

Waar het graspad voor een weiland scherp naar links buigt zien we hele bijzondere varkens in de weide rond scharrelen. Dit ras is sterk behaard met krulhaar! Varkens met krulletjes op de rug zijn voor ons een nieuwe ontdekking.

Op de asfaltweg gaan we weer linksaf tot aan een kruising met een houten bushaltehokje. Nu steken we recht over naar een bosweg en volgen het karrenspoor langs de rand van het bos en links het dal.

Eifeldal bij Bungenberg

Onder in het dal buigt het naar links en aan de overzijde bij de bosrand is weer een splitsing waarop we rechtsaf slaan. Een zandpad omhoog het bos in. Dit pad blijven we aanhouden en klimmen door tot we het dorpje Winten inlopen en we weer asfalt onder de wandelschoenen hebben.

voorjaarskleuren in de Eifel
een schuilhut in Winten

Hier moeten we de asfaltweg door het dorp blijven volgen, maar bij de eerste splitsing zien we links het sportpark met daarbij een schuilhut en informatieborden. Voor we verder gaan zoeken we de schuilhut op voor een vroege koffiepauze.

Een kwartiertje later zoeken we de weg door Winten weer op en lopen het dorp verder in langs enkele boerderijen en de prachtige Fachwerk Gaststätte.

We houden de weg aan en lopen na het horeca gebouw links van het kruisbeeld omlaag tot op de kruising met de hoofdweg. Deze steken we recht over. (Hier is links een schitterend uitzicht op de burcht Wildenburg waar we later nog aan langs gaan komen).

Dan dalen we de bosweg af tot de volgende splitsing met een bankje. Hier gaan we rechtdoor het bospad omhoog langs de bosrand. Bijna boven gekomen is er weer een splitsing, nu gaan we linksaf een halverhard pad op van kinderkopjes. Gelijk is er al weer een splitsing waarop we rechtdoor blijven lopen.

Gaststätte Winten

De prachtige natuur hier blijft ons maar verrassen vandaag, het is hier op de toppen tussen de dorpjes echt schitterend en zo heerlijk stil. Behalve in de dorpjes die we passeren komen we op wandelpaden helemaal niemand tegen, we hebben de hele natuur voor ons zelf vandaag.

opnieuw op hoogte

Geleidelijk dalen we weer wat af tot we bij een T-splitsing staan, hier gaan we rechtsaf verder omlaag. Er volgt nog een splitsing met een bospad die we negeren, daarna komen we bij een kruising met een asfaltweg. Deze wordt schuin naar rechts overgestoken om de route te vervolgen.

We blijven de bosweg nu aanhouden tot we bij een brug over de Manscheider Bach aankomen in een prachtig mooi dal met er tegenover een beboste berghelling. We moeten de brug oversteken en dan links langs de beek.

Het is net middag geweest en aan de overzijde aan de bosrand staat een bankje in de zon en uit de nog koude voorjaarswind. Dat moet dan maar ons lunchplekje van vandaag worden en even later staat er een kop hete soep te dampen. We moeten dadelijk linksaf, maar tijdens de pauze lopen we ook nog even de andere kant op waar we een prachtige weide zien liggen met er omheen de mooie berghellingen. Daar staat ook een informatiebord in de berm.

glooiende weilanden bij Wildenburg

Na een half uurtje pauze zijn we weer klaar om de tocht te vervolgen en gaan vanaf de brug linksaf en houden daarmee de Bach aan de linkerzijde. Dit brede bospad biedt een mooi uitzicht op Burg Wildenburg. We blijven de weg ongeveer 1Km aanhouden, negeren de bosweg bij een brug, en houden de bosrand aan.

Verderop lopen we bovenlangs de Mander Bach tot we bij een kruising aankomen waar de weg naar rechts buigt. Links zijn tussen de bomen door woningen te zien en rechts gaat een smal paadje omhoog met ervoor ijzeren hekken. Dit paadje wordt het vervolg van onze wandeltocht

de eerste blik op Burg Wildenburg

Het is een lekker pittig klimmetje die we al snel in de benen voelen, maar bij het tweede bankje wordt het even wat vlakker. Daarna klimmen we wat geleidelijker door over het leuke bergpaadje en volgen daarna het pad langs de muur om Burg Wildenburg.

Er loopt een paadje omhoog om de toren die we willen nemen, maar deze route is tijdelijk afgesloten. Wel kunnen we iets verderop via trappen omhoog naar een schitterend plein en van daaruit oversteken naar de klinkerweg die ons linksaf het dorp in zal brengen.

Burg Wildenburg Burg Wildenburg Burg Wildenburg
Burg Wildenburg Burg Wildenburg Burg Wildenburg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Voor we dat gaan doen kijken we natuurlijk rond bij de goed behouden gebleven Burg en de mooie kerk, kijken ook even binnen, en zoeken dan de Burg-Laden en Hexenturm op. We zijn nog te vroeg in het jaar, en alles is gesloten. Maar ook zo is het er leuk om even rond te lopen. (Weer thuis gekomen lezen we dat deze Burg uit 1202 een van de weinigen is die nooit beschadigd is geweest tijdens oorlogen.)

een mooi terras bij Wildenburg

Op de klinkerweg gaan we linksaf omlaag langs de mooie huizen tot aan een prachtig Fachwerk restaurant met ernaast een mooi terras met uitzicht over de omgeving. Daarna blijven we rechtdoor gaan tot aan de hoofdweg met een bijzondere stenen wegkruis.

We steken de weg naar rechts over naar het asfaltpad dat daarna gelijk links gaat langs huisnummer 13. Na het huis met nummer 11 gaan we linksaf de Geissgasse in en de asfaltweg langs nummer 14 omhoog. Het asfalt wordt dan een hol bospad. De volgende bosweg naar links negerend klimmen we door.

nog een laatste kijkje

Eenmaal op hoogte staat er rechts op de berghelling een schuilhut, achteruit kijkend is er daar nog een laatste mooie blik op Burg Wildenburg.

Boven op de kruising gaat het weer rechtdoor, route 2 en 4 zijn er aangegeven, een bosweg die dan gaat afdalen maar daarna ook weer omhoog loopt langs een bosrand. Bij de driesprong gaan we linksaf over de 2,4 en 9, opnieuw een bosweg langs de bosrand en deels door het open veld.

wandelen rond Benenberg

Daarna blijven we doorstappen tot we het dorp Benenberg inlopen.

Voor de hoofdweg slaan we linksaf de Hohlweg in die na de huizen over gaat in een zandweg. Bij de splitsing kiezen we rechtsaf, het pad omhoog langs de bosrand. Daarna blijven we de bosrand alsmaar aanhouden en lopen zo met een boog om Benenberg heen met links het bos en rechts een mooi uitzicht op het dorp.

Beschut tegen de wind wordt het zelfs een beetje warm, de zon krijgt al kracht en voor het eerst vandaag is dat goed te voelen als we met een lekker tempo door stappen.

Het pad eindigt bij een parkeerplaats met informatiebord, daar gaan we bij het verkeersbord linksaf op de 2,4 en 9.

Dan buigt het pad naar links bij een infobord over het Naturschutzgebiet Sistig-Krekeler Heide, daarna gaan we op de eerstvolgende splitsing linksaf en negeren daarna het pad naar rechts.

Nu komen we op een avontuurlijker stukje van deze rondwandeling als het pad verderop naar rechts omlaag loopt. Waar het pad na 250m daarna naar links buigt en licht omlaag gaat, moeten we rechtdoor, een niet erg goed zichtbaar pad omlaag richting de beek dat daarna gelijk naar links draait. (Volgt route 2 en 4).

de brem staat in bloei

Weer een stuk verder buigt het pad naar links en gaat verder als bosweg omhoog tot aan een Y-splitsing. Links gaat een begroeid pad omlaag, wij kiezen er voor rechts en dat betekent weer even flink klimmen.

Dan verlaten we het bos en krijgen we opnieuw mooie vergezichten over de golvende weilanden. We lopen tussen de afrasteringen door met rechts in het veld een schuur/afdak. De weg is weer veel beter en na een tijdje volgt een kruispunt van brede paden boven op de bergrug.

een mooi wandelpad naar Zingscheid

Linksaf wordt het hier, links over de brede halfverharde weg boven over de bergrug. Deze weg gaan we nu 1,5km aanhouden waarbij we alle zijwegen en paden negeren. Na een open gedeelte gaat het een fraai bosgebied in en wordt het een asfaltweggetje, maar daarna wordt het ook weer een halfverharde weg met scherpe asfaltsteentjes.

Steeds meer wijkt het bos en zijn er leuke doorkijkjes, maar echt mooi wordt het nadat we een geel/oranje nutsgebouw rechts van het pad zijn gepasseerd. Daarna buigt het pad iets naar rechts en volgt een splitsing met een asfaltweg naar links met op het hoekje een picknickbank.

  • uitzicht boven Zingscheid
  • uitzicht boven Zingscheid
een mooi plekje voor een pauze

Bij deze splitsing is het uitzicht naar rechts echt mooi. Onder ons ligt het dorpje Zingscheid, maar vooral het zicht er achter op Burg Reifferscheid waar we aan de wandeldag zijn begonnen is prachtig.

Een dergelijk mooi plekje kunnen we natuurlijk niet zo aan voorbij lopen. We hebben er al weer flink veel kilometers op zitten, dus een excuus om hier even te pauzeren is snel gevonden. Een appeltje, wat te drinken natuurlijk, maar vooral even genieten van het uitzicht in de zon terwijl het alsmaar warmer begint te worden!

Na de onderbreking gaan we op de splitsing nog even rechtdoor, maar bij het volgende pad naar rechts kiezen we deze en dalen we af naar het dorpje beneden. Even is het nog asfalt, daarna steken we de hoofdweg recht over en dalen verder af over het karrenspoor tot aan de T-splitsing op het laagste punt.

Hier gaat het rechtsaf verder en we lopen het karrenspoor helemaal af tot we uitkomen bij een asfaltweg.

onderlangs Zingscheid

Dit is de Wildenburger Strasse die we naar rechts gaan volgen, en daarna op de Y-splitsing in het dorp gaan we weer linksaf de Felserstrasse in. Eerst zijn er nog een paar huizen, maar dan gaat het weer het bos in en de asfaltweg wordt weer zandpad.

Bij het verlaten van het bos negeren we het pad naar rechts door er iets links aan te houden, ook het paadje daarna naar links kunnen we negeren. Dan bereiken we een kruising met rechts en rechtdoor graslanen. Hier blijven we op het brede pad door er linksaf te gaan.

opnieuw over de bergrug

Dit is misschien wel het mooiste stukje van de rondwandeling, ook dit pad loopt weer hoog over de bergrug van de Kuhberg op 526m hoogte met heerlijke vergezichten zover we kunnen kijken. Nadat we onder stroomkabels door zijn gelopen volgt rechts een stukje bos met aan het einde van het bosje weer een splitsing.

Hier gaan we rechtsaf met links weer een prachtig stukje golvend weidegebied omringt door bossen. We gaan weer wat afdalen en volgen de zandweg tot we de bosrand bereiken.

afdaling in een prachtig dal

Bij het bos gaan we op de T-splitsing linksaf, weer een heerlijk pad met vandaag overal geel bloeiende bremstruiken waar we soms net overheen kunnen kijken naar de huizen in de verte boven op de bergrug. Dat moet het hooggelegen Wollenberg zijn waar we later nog doorheen gaan lopen!

afdaling in een prachtig dal

Links hebben we het weiland, en wanneer we ook links weer bos krijgen, volgt opnieuw een T-splitsing. Deze keer gaat het rechtsaf en dalen we geleidelijk verder af tot onder in een mooi dalletje waar een asfaltweg doorheen loopt.

In het dal gaat het rechtsaf, dieper het bos in, en de ondergrond wordt weer asfalt. Bij de volgende splitsing volgen we de weg naar links en gaan dan met een grote bocht de berg weer op.

Alle zijwegen en paden kunnen we weer negeren en alsmaar de weg aan blijven houden, door de bossen klimmend, tot we uiteindelijk boven aankomen waar het bos wijkt en we de eerste huizen van Felser al zien staan.

We lopen recht op dit dorp af en blijven de asfaltweg alsmaar rechtdoor verder het dorp in volgen. Weer negeren we alle zijwegen en stappen door tot de weg uiteindelijk iets naar rechts buigt en we een Y-splitsing tegenkomen. Hier gaan we linksaf en passeren even later een mooie witte Kapel.

de kapel in Felser

Even verder komen we bij een Y-splitsing met daarbij een marmeren wegkruis. Daar gaan we linksaf een smalle asfaltweg omlaag. En dan wordt het even spannend…

over een verscholen brug

Na de boerderij links is er links een weiland, na 100 meter wordt het links weer bos. Hier, net voor de bosrand, moeten we linksaf het weiland op.

Het paadje is niet goed te zien als het gras pas is gemaaid of als het gras hoog staat en er een tijdje niemand heeft gelopen. Maar door er links het weiland in te gaan en dan de bosrand naar rechts aan te houden wordt het al snel weer een goed te volgen pad.

(Volg het prikkeldraad langs het weiland en ga gelijk na het prikkeldraad links het weiland in, dan komt het goed).

Bij de bosrand is het paadje zeker weer duidelijk, hier gaan we even lekker steil omlaag het bos in. De afdaling eindigt bij een T-splitsing, hier slaan we linksaf over het bospad waarop het gras hoog staat. Daarna is er weer een Y-splitsing en steken we de stenen brug naar rechts over om dan licht omhoog te lopen over een karrenspoor tot aan de hoofdweg.

omhoog naar de hoofdweg

De asfaltweg kunnen we recht oversteken naar een asfaltweggetje dat daar omhoog loopt en gelijk naar links draait. We lopen dan weldra Wollenberg in. Op de eerst kruising in Wollenberg kiezen we linksaf, langs huisnummer 17.

In het dorp passeren we de kerk met aan de overzijde een kruisbeeld, negeren de volgende zijwegen, blijven de weg dan alsmaar volgen tot we Wollenberg weer verlaten. Er volgt een prachtig asfaltweggetje met heerlijke uitzichten, nu in het voorjaar opgesmukt met de geel bloeiende brem en de witte bloesems van de krentenbomen.

  • mooie uitzichten bij Felser
  • mooie uitzichten bij Felser

De zijwegen worden weer genegeerd, en we blijven het weggetje over een afstand van 700m rechtdoor aanhouden tot deze eindigt bij een parkeerplaats met een schuilhut/Grillhütte aan de bosrand.

Grillhütte Felser
pittige afdaling naar Reifferscheid

We overleggen of we hier op dit mooie plekje nog een laatste pauze beleggen, maar de kaart laat zien dat we niet ver meer van het eindpunt zijn en daar lokt ook het mooie terras van het Café Eulenspiegel. We gaan dan toch maar voor het laatste.

Links van de Grillhütte gaat een smal paadje omlaag en dat wordt het vervolg van de wandeltocht. Het wordt een schitterende afdaling compleet met haarspeldbochten door het bos.

Het eerste paadje rechts kunnen we negeren, dan buigt het pad naar rechts en lopen we langs een bankje. Daarna gaat het zigzaggend verder omlaag het wordt het behoorlijk steil.

Bij het grote kruis in het bos houden we rechtdoor aan en blijven kronkelend afdalen, langs enkele metalen hekken die diepe kloven afschermen, daarna is er een trap die we nog afdalen en het pad uitlopen tot deze achter een groot gebouw eindigt.

kronkelend bospad Reifferscheid

Voor het gebouw gaan we rechts en dan gelijk weer links, en aan de voorzijde zien we dan een houten brug over de Reifferscheid Bach die we over moeten steken. Bij de hoofdweg gaan we rechtsaf over de stoep en gelijk de eerste zijweg linksaf omhoog. Daar wordt Oberreifferscheid aangegeven.

Op de volgende splitsing voor nummer 38 lopen we rechts omlaag en zijn dan terug op de route die we op de heenweg vanuit de Burg al hebben gelopen.

terug bij het startpunt

We volgen nu dezelfde route terug naar Burg Reifferscheid, weer omhoog en dan scherp linksaf naar de oude poort, en zijn dan even later terug bij de kerk. Daar zoeken we de route weer op langs de fontein en via de trap naar de poort waarna we links Café Eulenspiegel terug zien.

Nu is het café wel open en het terras zit nagenoeg vol met mensen die nog even van de vroege voorjaarszon en het mooie uitzicht zitten te genieten. We sluiten ons er snel bij aan voor we terug rijden naar onze camping in Hellenthal.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Eifel Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.