JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Bodetal Thale via Hexentanzplatz en Treseburg

Thale Harz - Friedenspark - Thalener Hexenstieg - Homburgwarte Bergtheater - Hexentanzplatz - (Prinzensicht) - Pfeildenkmal - Weisser Hirsch uitzichtpunt - Treseburg - Bodetal Harzer Hexenstieg - Königsruhe Jungfernbrücke - Thale

starstarstarstarstar_border 18 Km 948 Hm 6:50 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: augustus 2020 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Een van de hoogtepunten in de Harz is het Bodetal bij Thale, een spectaculaire kloof waar de Bode doorheen stroomt. Het Bodetal is het mooist door van bovenaf vanuit Treseburg naar Thale in het dal af te dalen. Wij hebben er een rondwandeling van weten te maken door eerst vanuit Thale via de uitdagende Hexenstieg naar de Hexentanzplatz te gaan en dan bovenlangs door mooie bossen naar Treseburg te lopen naar de bovenste ingang van het Bodetal.

routekaart rondwandeling Thale Bodetal en Treseburg

Het is een pittige wandeltocht geworden en begint al met een zigzag Stieg, (Steig in de Alpen), via een rotspaadje omhoog naar het Harz Plateau. Daarna zijn het tot boven Treseburg gemoedelijke brede boswegen, weer af te sluiten met een stevige afdaling naar dit stadje. De terugweg door het Bodetal is een heel goed begaanbare en waar nodig prima beveiligd wandelpad. Met name in het laatste deel zijn er een aantal trappen en bruggen door de daar zeer smalle kloof tussen de honderden meters hoge rotswanden door.

hoogteprofiel rondwandeling Thale Bodetal en Treseburg

In deze rondwandeling zijn heel veel van de hoogtepunten opgenomen die er rond het Bodetal te vinden zijn, neem de tijd hiervoor want er is ontzettend veel te zien onderweg. Ook horeca gelegenheden zijn er voldoende bij de Hexentanzplatz, in Treseburg, en we komen langs het zeer speciale Königsruhe diep onder in het Bodetal. Dit sfeervolle terras bij de Jungfernbrücke onder in de kloof mag je niet missen!

We starten de rondwandeling vanuit Thale, een stadje tussen de grotere steden Blankenburg en Quedlinburg aan de noordelijke rand van het Harz plateau. In Thale is het eenvoudig om de borden naar het treinstation te volgen en dan de Bahnhofstrasse voor het station langs uit te rijden tot aan de verderop gelegen rotonde. Op de rotonde rechtsaf, en je rijdt zo de enorme parkeerplaats op.

een nog lege parkeerplaats

Navigatie: Parkplatz Rosstrappe und Bergbahnen Thale; An der Hütte, Thale Bodetal.

Als we aan komen rijden met het treinstation rechts en links het Friedenspark zien we de rotonde al liggen en rijden rechtsaf naar de parkeerplaats. Deze is zeer groot en we zijn er nog nagenoeg alleen als we de wagen gelijk vooraan parkeren achter de oude fabriekshallen. Dit is de centrale parkeerplaats voor bezoekers van de Bergbahnen, Tiergarten en het Erlebniswelt, maar zo vroeg op de morgen is daar duidelijk nog weinig belangstelling voor.

De wandelschoenen worden aangetrokken, de rugzakken om, en dan gaan we van start door eerst terug te lopen naar de rotonde voor het park. Aan de overzijde van de rotonde kunnen we het voetpad opzoeken dat het Friedenspark in loopt.

Op het knooppunt van paden midden in dit park gaan we de tweede rechtsaf dat verderop pal rechts van de St. Petri Kirche langs gaat. Het is een bezienswaardige kerk op een prachtige plek in het park. Gelijk na de kerk houden we links aan en staan na enkele meters op de Hubertusstrasse.

  • in het Friedenspark Thale
  • in het Friedenspark Thale

We gaan deze weg naar rechts volgen, steken bij de kruising met de Heimburgstrasse en Parkstrasse recht over, en lopen daarna Thale uit langs een Imbiss en met een bocht naar links tot we rechts een afslag zien met een brug over de Bode. Aan de overzijde ligt het Erlebniswelt Thale bij de bergbanen, daar gaan we op het einde van de dag weer vandaan komen.

voor de brug over de Bode

Nu lopen we nog enkele meters rechtdoor en gaan dan voor de eerste woning links het smalle pad achter dit huis langs omhoog. Deze route is gemarkeerd met een blauwe stip en een kruis.

Bij de brug worden we aangesproken door een Duits echtpaar met de vraag hoe wij gaan lopen. Ze hebben ongeveer hetzelfde rondje bedacht maar in omgekeerde richting. Nadat we hebben uitgelegd waarom wij het juist rechtsom gaan doen zien ze daar het voordeel van in en gooien hun plannen om. Altijd leuk als Duitsers in Duitsland ons Nederlanders om raad vragen. We komen deze vriendelijke mensen uit Hannover nog heel vaak tegen vandaag.

We zijn dan begonnen aan de Thalener Hexenstieg, en het wordt dadelijk ook een échte Stieg. Het eerste deel gaat het leuke wandelpad nog geleidelijk omhoog achter de woning langs en dan het bos in langs de steile berghelling.

Het eerste pad naar links de berg op kunnen we negeren en blijven we er rechtdoor gaan waarbij we de route met de blauwe punt aanhouden. Steeds dieper het dal in en steeds hoger langs de berghelling. Vlak voor een steile rotswand gaat het wel scherp linksaf en beginnen we aan de echte beklimming.

het begint een echte Stieg te worden

We blijven dit pad daarna volgen met steeds meer haarspeldbochten omhoog, soms met langere en soms kortere halen. Regelmatig is er tussen de bomen door ruimte om uit te kijken naar het Bodetal en Thale, maar er zijn ook meerdere prachtige Kanzels van waaraf het uitzicht nog mooier is. Dit is helemaal een bergpaadje zoals wij het graag hebben!

klik op een kleine foto voor een vergroting
de Thalener Hexenstieg de Thalener Hexenstieg de Thalener Hexenstieg de Thalener Hexenstieg
de Thalener Hexenstieg de Thalener Hexenstieg de Thalener Hexenstieg

Bijna boven aangekomen is er rechts van het pad het gebouw van het Harzeum, met links daarvan nog een laatste Kanzel om te beklimmen. De Homburgwarte. Vanaf het uitzichtpunt is het mogelijk nog eens over het lagere landschap naar het noorden uit te kijken. Dan gaat het rechts voor het mooie gebouw langs naar een plein met een grote handwijzer.

aankomst bij het Harzeum
handwijzer op het plein

Rond dit plein is er normaal heel veel te zien en te beleven, maar Coronatijd, dus het meeste is nu dicht. Op een beter moment kan hier het Harzeum met de Walpurgisgrotte worden bezocht, het enorme Harzer Bergtheater Thale, de Walpurgishallen en daar net achter de archeologische Sachenwall.

Wij stappen verder naar de ingang van het Bergtheater en houden dan iets rechts aan over de klinkerweg richting de Hexentanzplatz. Met de rug naar het theater lopen we de klinkerweg het bos in en passeren even later het kabelbaan bergstation rechts van ons en links een Waffelbäckerei waar het al behoorlijk rookt vanuit de keuken.

Wie de Thalener Hexenstieg als aanloop iets te zwaar vindt kan dus vanuit Thale tot hier voor de kabelbaan kiezen en dat gedeelte van de route overslaan.

Voor de Bäckerei langs gaan we nog een stukje rechtdoor tot de Y-splitsing met daarbij een bankje met een heks en weer een routebord. Daar gaat het rechts het mooie wandelpad in richting de aangegeven Hexengolf en Tiergarten. Dit wandelpad komt uit midden op de Hexentanzplatz bij een steencirkel met de Teufelstatue.

  • afslag naar de Hexentanzplatz
  • afslag naar de Hexentanzplatz

Ook hier is weer heel veel te zien, we hebben dan ook een rondje gepland om het te kunnen bekijken en hebben dit hieronder beschreven. Wie liever gewoon door wil lopen kan hier rechtdoor langs het grote routebord en voor de gebouwen langs gaan en daar de route met de rode punt oppakken richting Prinzensicht en Pfeildenkmal via de Hirschgrund.

het Hexenhaus

Wij gaan een uitgebreider rondje maken door er rechtsaf te slaan met links het hotel restaurant en rechts de uitgestalde waren van de souvenirwinkel. Maar voor we dat gaan doen lopen we eerst een paar stappen naar links voor de Steinkreis langs om vanachter de hekken nog even naar het op de kop staande Hexenhaus te kijken.

Rond de Hexentanzplatz is voor elk wat wils te vinden; De genoemde souvenirwinkel, meerdere horecagelegenheden met terrassen, ijssalons, Biergarten, mooie uitzichtpunten, golfbaan, zomerrodelbaan en dierentuin met lokale diersoorten.

Het straatje rechtsaf gaat voor Sanette's souvenirwinkel langs, we passeren het Hexenbüffet, en lopen daarna door over het terras naar een uitzichtpunt. Achter het terras gaat een rotspaadje deels met trappen linksaf hoog boven de steile rotswand langs, een heel mooi stukje.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij de Hexentanzplatz bij de Hexentanzplatz bij de Hexentanzplatz
bij de Hexentanzplatz bij de Hexentanzplatz bij de Hexentanzplatz

Achter het hotel-restaurant zien we ineens in de diepte de rode dakpannen van gebouwen onderin het Bodetal tussen imposante steile rotswanden. Dat is de Königsruhe bij de Jungfernbrücke waar we aan het einde van de wandeldag langs gaan komen! Boven op de rots aan de overzijde is het observatiestation Rosstreppe, deze is te bereiken vanuit Thale via een prachtige Stieg.

de Königsruhe diep in het Bodetal

We blijven langs de afgrond doorlopen en komen voorbij het restaurant bij een volgende uitzicht-Kanzel. Na ook dit bekeken te hebben houden we het pad rechts van het langgerekte gebouw aan en daarna nog voor de asfaltweg met daarachter de grote parkeerplaats rechtsaf.

op weg achter de dierentuin

Hier gaan we ons richten op de met een rode stip gemarkeerde wandelroute naar de Prinzensicht en Pfeildenkmal door vooraan in het bos op de kruising rechts aan te houden naar het pad bezaaid met rotsblokken.

Weer een fijn wandelpad dat steeds in de buurt van het diepe dal rechts blijft lopen. Iets verderop krijgen we links lange tijd de afrastering van de Tiergarten en kunnen we soms ook even wat van de dieren en dierenverblijven zien.

We blijven dit pad langere tijd volgen waarbij we al snel een afslag naar rechts krijgen waarbij wordt aangegeven dat er 200m naar rechts een uitzichtpunt is.

Wij hebben dit uitzichtpunt Vierhöhe nog wel opgezocht, maar daar is het nu zo dicht begroeit dat we ons de moeite hadden kunnen besparen. Dat pad gaat daarna verder omlaag via de Hirschgrund Stieg naar de Königsruhe, maar dat zou onze route wel heel erg kort maken.

Bij de splitsing blijven we dan ook rechtdoor lopen en ons aan de rode punt markeringen houden. De route gaat steeds dieper het bos in via een brede bosweg. De volgende afslag naar links kunnen we ook negeren, daarna volgt weer een kruising van boswegen.

Bij deze kruising staat een schuilhut en er zijn meerdere bankjes. Hier is er de extra optie om rechts naar het uitzichtpunt Prinzensicht te lopen en aan de route toe te voegen. Daarmee wordt de route met 2Km verlengt. Het vorige extra uitstapje viel tegen en dit is ook best een behoorlijke extra afstand, dus deze keer laten wij het er bij.

heerlijk wandelen door de bossen

Weer doorstappend komen we andermaal bij een knooppunt, en hier maken ze het ons even lastig. Ze zijn er druk met bosbouw werkzaamheden en mogelijk zijn de markeringen achter stapels boomstammen verstopt of zijn de bomen met markeringen gesneuveld, maar we vinden even niets. Na afronding van het werk zal het wel weer in orde worden gemaakt, maar na raadpleging van de wandelkaart en het kompas zien we dat we er schuin links aan moeten houden. Bijna rechtdoor.

Het lijkt even iets omlaag te gaan waarbij we het diepere dal rechts houden, daarna loopt het weer licht omhoog en komen we vanuit het bos bij de asfaltweg L240. Net voor de weg staat een boom met een bank eromheen en een mooie granieten paal waarop de route is aangegeven. We gaan er voor de asfaltweg rechtsaf de rechte en brede halfverharde weg in.

aankomst bij de asfaltweg
hoog op het Harz plateau

Tot nu toe ging het nog goed met het weer ondanks een voorspelling van een miezerige morgen, maar nog maar net op het pad begint het voor het eerst alsnog te regenen. We keren even terug naar de beschutting van de boom met het bankje om de regenkleding aan te trekken. Even later kan het ook al weer uit, de rest van de dag zien we vooral nog de zon.

Deze weg blijven we 1Km aanhouden waarbij we de zijwegen rechts negeren, en daarna bij een Y-splitsing de weg links aanhoudend vervolgen. Even later komen we bij een kruising van brede paden met rechts een bordje dat naar het Pfeildenkmal verwijst. We gaan hier dadelijk op de kruising recht oversteken, maar dit uitstapje naar rechts maken we wel even want het bijzondere standbeeld staat daar gelijk om het hoekje.

Het is een groot bronzen hert op een hoge sokkel met ervoor een mooie picknickbank. Een mooi plekje om te pauzeren. Vooraan bij de weg staat een informatiebord waarop te lezen valt wat Friedrich W.L. Pfeil voor de omgeving heeft betekent.

  • kijkje bij het Pfeildenkmal
  • kijkje bij het Pfeildenkmal

Weer verder lopend gaat het nog eens een dicht bos in en moeten we soms ook weer wat hoogtemeters maken. We blijven er rechtdoor gaan op de kruising met smallere paadjes, en als we daarna met een hele lange boog naar rechts gaan is er nog ergens een pad naar links die we negeren. Hier zijn de rode punten regelmatig aangegeven, de route is eenvoudig te volgen.

Aan het einde van de lange bocht is er een Y-splitsing waar ons brede pad naar links draait en dat houden we ook aan, dan zijn we na een laatste geleidelijke klim op hoogte aangekomen en staan we voor een T-splitsing met aan de overzijde een schuilhut.

een vijfsprong in het bos

Op deze schuilhut wordt het uitzichtpunt Weisser Hirsch naar rechts al aangegeven, nog 1Km, dat wordt onze volgende bestemming. Bij het uitzichtpunt hebben we onze lunchpauze gepland.

splitsing voor de Weisser Hirsch

Verderop komen we bij een vijfsprong waarop we rechtsaf slaan. De route wordt hier met elke stap mooier als we in het dichte bos iets afdalen en links een mooi open veld vinden.

Bij het daarop volgende knooppunt zijn er twee afslagen naar links, de eerste haaks links en de tweede schuin links het bos in. Deze laatste moeten we nu hebben. Het bord bij dit pad laat weten dat het uitzichtpunt nog 400m verderop ligt.

Het begint nog als een breder wandelpad maar wordt steeds smaller. Als we even later langs een antennemast lopen draait het naar links en zien we het uitzichtpunt al voor ons uit.

Het Weisser Hirsch uitzichtpunt ligt op een prachtig plekje met een heerlijk uitzicht op het dal en het stadje Treseburg. Straks gaan we afdalen naar Treseburg, maar eerst gebruiken we de aanwezige bankjes om even lekker te gaan zitten lunchen met voor ons het fraaie vergezicht.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Treseburg uitzichtpunt Weisser Hirsch Treseburg uitzichtpunt Weisser Hirsch Treseburg uitzichtpunt Weisser Hirsch
Treseburg uitzichtpunt Weisser Hirsch Treseburg uitzichtpunt Weisser Hirsch
afdaling naar Treseburg

Weer klaar voor het vervolg van de wandeltocht gaan we achter de bankjes links omlaag langs de steile berghelling. Het is weer een ontzettend leuk bergpaadje, soms tamelijk steil en voorzien van voldoende rotsblokken, stenen en boomwortels om het wat uitdagend te maken.

Waar het even wat vlakker wordt is het paadje ook weer breder, maar eenmaal vlak boven Treseburg aangekomen wordt het heel smal vanwege het woekerende onkruid. Ter hoogte van de daken draait het pad naar rechts en komen we bij een T-splitsing waarop we rechtsaf verder gaan.

Als het pad naar rechts eens slecht begaanbaar is dan is links aanhouden ook goed, maar eenmaal op de hoofdweg moet je dan iets langer de asfaltweg naar rechts volgen tot in Treseburg.

Dan steken we de Luppbode over en lopen door naar de hoofdweg van Treseburg die we naar rechts gaan volgen richting het centrum.

In Treseburg zijn weer meerdere horeca gelegenheden, gelijk rechts al het hotel met een terras, daarnaast de Jägerstube, en verderop bij de rotonde links nog eens een Gaststätte en een hotel pal aan de daar stromende Bode. Rechts van de brug voor de rotonde komen de bredere Bode en de Luppbode die we net zijn overgestoken bij elkaar.

horeca in Treseburg

Wij hoeven niet doorlopen tot aan de brug, maar gaan al gelijk na de leuke houten kerk rechtsaf de zijweg in. Aan het einde steken we andermaal de Luppbode over en gaan aan de overzijde linksaf. Links van het pad hebben we vanaf daar dan de Bode. De toegang tot onze volgende bestemming, het Bodetal, wordt hier al aangegeven.

bij de houten kerk in Treseburg

Het is een mooi vlak wandelpad waarop we rechts een steile rotswand hebben en links steeds weer uitzicht op het wild stromende water van de Bode dat we straks ook het Bodetal in gaan volgen.

wandelpad langs de Bode
de bovenste ingang Bodetal

Deze route maakt ook weer deel uit van de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Harzer Hexenstieg, een prachtige route dwars door het hele Harz gebergte waarvan we verschillende delen in onze eigen Harz rondwandelingen op hebben genomen. Deze Hexenstieg markeringen gaan we regelmatig zien op weg terug naar Thale.

Verderop komen we bij een aantal vlakke rotsblokken, de Sonnenklippe Bodetal, daarna komen er meerder paden bij elkaar. We blijven er rechtdoor verdergaan tot we rechts de toegangspoort tot het Bodetal zien. Daar moeten we onderdoor om aan de terugweg te kunnen beginnen.

In het eerste nog bredere gedeelte van het Bodetal is het nog een weinig spectaculair breed wandelpad en zijn er nauwelijks hoogtemeters omhoog of omlaag. We stappen er lekker stevig door nu dat nog kan door de bossen met soms leuke rotsformaties.

eerste bruggen en trappen

Na een tijdje wordt het echter mooier, het pad smaller, en steeds vaker krijgen we te maken met bruggen en trappen. Het Bodetal wordt ook smaller, de Bode komt dichterbij en is vaker te zien, en de rotswanden worden steiler als we geleidelijk aan steeds verder afdalen. We blijven er alsmaar rechtdoor gaan en kunnen het pad verderop naar rechts negeren.

klik op een kleine foto voor een vergroting
diep in het prachtige Bodetal diep in het prachtige Bodetal diep in het prachtige Bodetal diep in het prachtige Bodetal
diep in het prachtige Bodetal diep in het prachtige Bodetal diep in het prachtige Bodetal diep in het prachtige Bodetal
even zitten aan de waterkant

Bij een oversteek van een smal watertje staat aan de overzijde links een schuilhut, deze is nog in aanbouw als wij langslopen, ook daar kunnen we de route naar rechts negeren.

Heel geleidelijk komt het pad daarna dichter bij de Bode te lopen en zijn er daarna meerdere plekken waar de wandelaar even links naar beneden kan klauteren om bij het water te kijken of daar te pauzeren. Zo vinden wij ook een leuk plekje om nog een pauze te beleggen en de appels uit de rugzakken te halen.

Daarna gaat het afwisselend weer omhoog en omlaag, soms lopen we hoog boven de Bode en dan weer dicht langs de waterkant. Het is een ontzettend mooi gedeelte met een prima onderhouden en goed te belopen wandelpad.

omhoog en omlaag langs de Bode

Als we al heel diep in het Bodetal zijn aangekomen gaat het nog eens behoorlijk omhoog en krijgen we voor ons uitzicht op de imposante rotswanden die we van bovenaf bij de Hexentanzplatz ook al hebben gezien. Daar voor ons, achter die steile berghellingen, ligt in de diepte de volgende bestemming; De Königsruhe en Jungfernbrücke.

zicht op de steile rotswanden

Om daar te kunnen komen moeten we dan eerst het smalste stukje van de kloof nog door, een zeer nauw gedeelte waar de Bode zich doorheen perst en waarvoor we eerst wat stenen trappen af moeten dalen langs een rotswand. Links zijn daar soms prachtige uitzichtpunten op het water waar we weer steeds dichterbij komen.

trappen in de kloof

Na het deel met de traptreden gaat het pas echt omlaag, er volgt een smal paadje dat met haarspeldbochten verder afdaalt tot vlak bij het water.

Deze afdaling eindigt bij een uitzichtpunt, precies in het smalste deel van het Bodetal. Dit punt wordt de Bodekessel genoemd waar het water behoorlijk tekeer kan gaan bij voldoende aanvoer na een regenperiode. Aan de glad gepolijste rotswanden is ook goed te zien dat het water van de Bode hier ook regelmatig heel hoog kan staan.

bij de Bodekessel

Na de Bodekessel wordt het dal weer breder en vorm een grote kom tussen de steile rotswanden. Dit is het deel dat we vanmorgen van bovenaf hebben gezien vanaf het uitzichtpunt Hexentanzplatz. Het pad wordt hier deels weer vlakker en beter beloopbaar. Niet veel verder is er links een hoge overhangende rotswand waar het pad omheen kronkelt, en waar we dan de Teufels Brücke oversteken om de diepe kloof onder ons over te kunnen komen.

  • bij de Teufels Brücke
  • bij de Teufels Brücke

Daarna volgt er nog een lange brug en dan hebben we het bijna gehad. Na weer even doorstappen daalt het licht af tot we even later de eerste gebouwen zien staan van de Königsruhe! We lopen er recht op af.

eindelijk bij de Königsruhe

Vanaf hier is nog 2Km tot aan de parkeerplaats, niet heel ver meer dus kunnen we het ons permitteren om hier nog iets te drinken voor we terug gaan. Het is heerlijk weer, het terras langs de Bode bij de Jungfernbrücke heel uitnodigend, en alles is nu met Corona ruim opgesteld zodat we er prima even wat tijd door kunnen brengen.

De Königsruhe is eigenlijk een kleine oude Siedlung, een landgoed, bestaande uit slechts het restaurant en enkele bijgebouwen. De prachtig boogbrug Jungfernbrücke is oorspronkelijk een houten brug geweest, maar in 1925 bij hoog water in de Bode weggespoeld. Sinds 1927 is er deze stenen boogbrug waar we vlak naast kunnen zitten.

klik op een kleine foto voor een vergroting
de Königsruhe en Jungfernbrücke de Königsruhe en Jungfernbrücke de Königsruhe en Jungfernbrücke
de Königsruhe en Jungfernbrücke de Königsruhe en Jungfernbrücke
onderste ingang van het Bodetal

Voor de rest van de terugweg kiezen we de route in het verlengde van het terras. De brug oversteken en aan de overzijde terug kan ook, dat is weer een bergpaadje met de nodig hoogtemeters. Wij gaan nu voor de eenvoudige versie.

Daarmee blijven we de Bode volgen die rechts dicht bij het pad stroomt tot aan de ingang van het Bodetal. Dit is bij een trap naar een volgende brug over het water ter hoogte van een jeugdherberg.

De route gaat daarna door een heel leuk park met mooie wandelpaden, daar zoeken we een beetje onze weg rechtdoor om even later achter het Erlebniswelt uit te komen bij het kabelbaanstation. Hier gaat de weg onder de kabels van de Bahn door en lopen we langs het gebouw tot we daarna rechtsaf verder het park in kunnen recht op de brug over de Bode af.

Aan de overzijde van de brug zijn we op de weg waar we vanmorgen ook al hebben gestaan en gaan er linksaf.

  • Erlebniswelt Thale
  • Erlebniswelt Thale

We volgen de weg langs de kiosk tot het kruispunt waar we vanmorgen vanaf de overzijde aan zijn komen lopen, maar nu gaan we niet nog eens door het park en slaan linksaf de Parkstrasse in. Deze komt uit bij de rotonde waar we recht oversteken en daarna recht op de parkeerplaats aflopen waar nu wel veel meer auto's staan.

Tijdens de terugrit naar Güntersberge zijn we het er over eens dat het weer een geslaagde wandeldag vol hoogtepunten is geweest, de Harz heeft ons weer positief verrast vandaag.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.