JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

---- Camping Grosswalsertal Raggal ----

Onze ervaringen met Camping Grosswalsertal Raggal (Laatste bezoek 2010)


Camping Grosswalsertal ligt net buiten het dorpje Raggal, centraal gelegen in dit prachtige wandeldal met als belangrijkste attractie het uitzicht. De camping ligt op een 875m hoog terras, en naar alle zijden loopt het stijl naar beneden. Een garantie voor prachtige vergezichten in alle richtingen.

camping Grosswalsertal bij Raggal Vorarlberg

Of het nu de Walserberge aan de overzijde van het dal zijn met de dorpen St. Gerold en Bons, of in het westen Raggal, je raakt er niet uitgekeken. Daarvoor een dikke 10!

De staanplaatsen zijn redelijk groot, met bijzettentje en auto op de plaats soms wel krap. Auto's kunnen echter gemakkelijk op de parkeerplaats, dat is nooit meer dan een paar meter lopen. Bomen van enige betekenis, voor een beetje schaduw, zijn er op de camping niet. Dat zou volgens eigenaar Siegmar dit bijzondere uitzicht alleen maar belemmeren.

(Helaas werd tijdens ons verblijf toegestaan dat een monsterlijk hoge camper tegenover ons mocht gaan staan. Enkele dagen konden we niet verder kijken dan een metershoge aluminiumkleurige wand op vijf meter afstand.)

Siegmar Zech en zijn vrouw Anita worden bijgestaan door zoon Jurgen. De laatste spreekt zeer goed Nederlands.

Alles wordt tot in de puntjes onderhouden door dit gastvrije team. Vertrekkende gasten zijn nog maar net de camping af of Anita komt al aangereden op de zitmaaier om de staplaats weer in orde te maken.

In de kleine kiosk kunnen dagelijks de broodjes worden besteld en gehaald. Verder is er een ijsje verkrijgbaar en een klein assortiment levensmiddelen. Uit eten kan op de camping niet, maar wel in de directe omgeving. In Marul, op loopafstand, bij Gasthof Walserklause. Prima Oostenrijkse keuken, Oostenrijkse sfeer, en heel betaalbaar.

camping Grosswalsertal bij Raggal Vorarlberg

In Raggal is een restaurant, maar dit moderne bouwwerk sprak ons in het geheel niet aan. Een klein Italiaans restaurant waarvoor je moet bespreken is wel goed. Het Gasthof Wallis in Raggal hebben wij ook bezocht, maar sinds de overname enige tijd geleden is het ronduit slecht. Onze kip moesten we teruggeven, rauw van binnen, en al het eten was zout. Heeel erg zout. Alleen al het teruggeven van de kip dreigde uit te lopen op grote ruzie... Andere campinggasten bleken er soortgelijke aanvaringen te hebben gehad.

Het sanitair op de camping is eenvoudig wit uitgevoerd, maar heel erg netjes. Schoonmaken van het sanitair wordt ook erg serieus genomen, niets dan lof daarover. Helaas zijn er slechts twee heren en twee dames douches. Voor 60 staanplaatsen met gemiddeld 3 gasten, zijn er dus 4 douches voor 180 mensen! In de rij staan is in het hoogseizoen dan ook aan de orde van de dag. Dit geldt ook voor de toiletten.

En dan is er nog het 'waterprobleem'. Er is bij deze drukte slechts af en toe water in de douches beschikbaar. Niet alleen een gebrek aan warm water, maar ook geen koud water om je af te spoelen. In drie weken tijd hebben wij een op de drie dagen (een beetje) warm water beschikbaar gehad voor een douche, zodat we, bezweet na een zware wandeltocht, ons soms bij een teiltje water in de caravan hebben moeten wassen. In voor- of naseizoen zal er misschien geen waterprobleem zijn, maar in de zomer... Toen ik Siegmar hierover sprak kreeg ik als antwoord; 'Er is al eens naar gekeken'. Woorden als 'Ja?' of 'Und...?' schoten mij te binnen, maar de strekking was mij wel duidelijk. Daar gaat voorlopig niets mee gebeuren.

  • Camping op een 875m hoog terras met prachtig uitzicht in het Grosswalsertal
  • Camping op een 875m hoog terras met prachtig uitzicht in het Grosswalsertal
  • Camping op een 875m hoog terras met prachtig uitzicht in het Grosswalsertal

Voor de kinderen beschikt camping Grosswalsertal over een kleine maar nette speeltuin, twee tafeltennis tafels en een ruimte om binnen te spelen bij slecht weer. Een zwembadje is er ook, en buiten de camping, aan de overzijde van de weg, ligt een heel mooi volleybalveld waar menige gast 's avonds een partijtje meespeelt. Ook Siegmar en Zech laten zich graag porren voor een match.

Het Grosswalsertal is vooral een prachtig wandeldal. Gasten die drie dagen of langer in de gemeente verblijven, ontvangen een GästeKarte waarmee ze gratis gebruik kunnen maken van de busverbindingen naar een wandelstartplaats of dorp in het Grosswalsertal. In de zijdalen rijden speciale 'Wanderbusse' naar hoger gelegen Alpenhütten, deze kosten met de Karte slechts 3,- per persoon/per dag.

naast de camping gaat het steil naar beneden uitzicht op de Walserberge aan de overzijde van het dal ligt Bons ook Raggal is vanaf elke plaats zichtbaar
uitzichtcamping Grosswalsertal toegang tot de camping de kiosk en verblijfsruimte
klik op een kleine foto voor een vergroting

Op hun website roemen de eigenaren ook de rust op de camping, en dat kan ik beamen. Deels tenminste. De weg achter de camping geeft geen overlast, en ook de verdere omgeving is inderdaad heerlijk stil. Maar als je het toestaat dat er 's avonds tussen elf en twaalf nog gasten mogen aankomen, dan zou ik het niet direct rustig willen noemen. Ook inpakken midden in de nacht om 's morgens vroeg te kunnen vertrekken met alle bijbehorende herrie... Nee, het was er ook soms 'niet rustig'.

kapel bij de camping aan de weg door Raggal Plazera het nette maar kleine sanitairgebouw slechts 3 toiletten en 2 douches bij de 'heren' eenvoudig wit, maar netjes en heel schoon
het zwembad is 4 x 10m speeltuin op de camping prachtig volleybalveld aan de overzijde van de weg
klik op een kleine foto voor een vergroting

De camping wordt nagenoeg alleen door Nederlanders bezocht, waarvan sommigen er al vele jaren terugkomen. Allemaal komen ze voor het uitzicht en de gastvrijheid. En terecht. Anderen hebben na een keer genoeg, vooral vanwege het sanitair, maar ook het gebrek aan een dichte slagboom om 22.00 en enig toezicht op vervelende herriemakers stoort menigeen.

Camping Grosswalsertal kan ik zeker aanbevelen in het voor- of naseizoen, wanneer er voldoende warm (douche-) water beschikbaar is en de belofte van rust wordt waargemaakt. Het uitzicht alleen al is onvergetelijk.

Website camping Grosswalsertal

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backTerug camping overzicht