JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Barkhausen - Bad Essen

Barkhausen - Linner Berg - Rattinghausen - Friedeberghütte - Essener Berg - Sonnenbrik toren - Bad Essen - Hüsede - Linnerheide - Barkhausen

starstarstarstarstar_border 22 Km 730 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: Mei 2019 - John, Haren)


Deze rondwandeling tussen Barkhausen en Bad Essen in het Teutoburgerwald is een stevige wandeltocht door de combinatie van de uitdagende afstand en de vele hoogtemeters. De bergketen ten zuiden van Bad Essen waar we gaan wandelen is niet hoog, maar het gaat de hele dag op en neer.

De eerste helft van onze route is gebaseerd op de Wittekindsweg die boven over de bergkam naar Bad Essen loopt. Deze verlaten we echter regelmatig omdat deze lange afstand wandelroute vooral door dichte bossen over de bergrug gaat en dat is ons wat te saai. Voor de terugweg vanuit Bad Essen hebben we gekozen voor een schitterende route onderlangs de berghelling langs de bosrand met geweldig mooie vergezichten.

routekaart rondwandeling Bad Essen

Het juiste Barkhausen vind je door vanaf Oldenzaal de A30 af te rijden tot Melle, een plaats voorbij Osnabrück. Daar richting Buer, noordelijk van Melle, en dan via de L82 richting Rabber. Vanaf Melle is het ongeveer 4,5 km tot aan de 'Wanderparkplatz', net voor het correcte dorp Barkhausen. Er zijn meer parkeerplaatsen langs deze weg, maar de juiste kun je niet missen gezien de vele borden met 'Saurierspuren' vermelding. Vanaf Oldenzaal is het een uur rijden.

Navigatie: Barkhausen Bad Essen, Buersche Strasse 152. Coördinaten 52.284388, 8.416580.

hoogteprofiel rondwandeling Bad Essen
parkeerplaats Saurierfährten

Tip: Het 'foute' Barkhausen, het dichtst bij Melle gelegen, is een aanbevelenswaardige alternatieve route. Door dit dorpje rijden en dan richting Rabber gaat via een schitterend kronkelend weggetje door het heuvellandschap.

We zijn op tijd van huis vertrokken, vanuit oost Groningen een aardige rit, en komen dan op de voor ons bekende parkeerplaats aan waarvandaan ook onze andere wandelroute bij Barkhausen begint. Het is nog vochtig na de vele regen van de afgelopen nacht, maar de verwachting luid dat het een zeer zonnige en warme oktoberdag gaat worden.

Routinematig hebben we in korte tijd de wandelschoenen aan en hangen de rugzakken om, klaar voor een pittige wandeling. We hebben er zin in!

We beginnen aan de tocht door terug te lopen naar de toerit van de parkeerplaats, en daar de weg over te steken bij de borden Saurierspuren en Saurierfährten. (Dinosauriër sporen/pootafdrukken).

een levensgrote dinosauriër

Aan de overzijde gaan we het bos in en al snel komen we bij een kruising met ervoor links een levensgrote Dino. Op deze kruising gaan we rechtsaf. Dit is tevens de Wittekindsweg, aangegeven met de wit/rode markeringen van alle lange afstand wandelpaden. Ook wel GR-paden genoemd.

Wie hier voor het eerst komt en onze andere route bij Barkhausen nog niet kent, die moet op de kruising eerst nog even rechtdoor lopen om naar de Dinosauriër sporen te gaan kijken. Slechts een korte wandeling naar een bijzonder monument met duidelijke pootafdrukken in de rotswanden. Voor foto's hiervan zie de andere Barkhausen rondwandeling.

Eenmaal rechtsaf lopen we onderaan een berghelling, langs de bosrand, met enkele leuke doorkijkjes. Nu in de herfst met de prachtige kleuren van de beukenboomblaadjes en erg sfeervol door de zonnestralen die op de vroege morgen door de boomtakken schijnen.

herfstsfeerje op de vroege morgen

We blijven de wit/rood markeringen volgen en als het verderop aan de rechterzijde even open wordt, krijgen we een mooi uitzicht over de berghellingen en even later zijn ook de daken van de huizen in Barkhausen te zien.

uitzicht op Barkhausen
de Wittekindsweg de berg op

We blijven de bosrand aanhouden tot de wit/rode tekens ons bij een houten reling links het bos in sturen. Dan is het nog een kort stukje tot we bij een splitsing met een asfaltweggetje aankomen. Op het asfalt gaan we linksaf.

Het asfalt wordt ook al snel weer verlaten bij de volgende splitsing waarop de Wittekindsweg linksaf is aangegeven. Deze zandweg gaat licht omhoog het bos in.

Bij de volgende Y-splitsing gaan we na de slagboom rechts aanhouden, daar gaat het pad steeds steiler de berg op.

Dieper het bos in volgt een afsplitsing naar rechts die we negeren, we houden links aan waarna het nog steiler wordt en we doorklimmen tot we het bos weer verlaten. Het laatste deel via een prachtig stukje holle weg tussen rotswanden door.

Bovenaan houden we rechts aan, tot de volgende splitsing waarop de Wittekindsweg rechtsaf nog verder via een brede zandweg omhoog gaat.

Op deze splitsing besluiten we om maar aan een vroege koffiepauze te beginnen. Het uitzicht is hier ontzettend mooi en omdat we zo dadelijk de bossen in gaan willen we hier nog even van genieten, heerlijk in het oktober zonnetje.

uitzichtpunt boven Barkhausen uitzichtpunt boven Barkhausen uitzichtpunt boven Barkhausen uitzichtpunt boven Barkhausen
uitzichtpunt boven Barkhausen uitzichtpunt boven Barkhausen uitzichtpunt boven Barkhausen uitzichtpunt boven Barkhausen
klik op een kleine foto voor een vergroting

Daarna gaan we op de splitsing rechtsaf omhoog, het wit/rood volgend. Vanaf hier zal de Wittekindsweg vooral boven over de bergrug blijven lopen door hoofdzakelijk dichte bossen, dus gaan we de wit/rood tekens maar verlaten. Dat doen we door vanaf nu de lokale route 10 aan te houden. Na nog een stukje gelopen te hebben komen we bij een splitsing, een soort driesprong met in het midden een boom. De 10 gaat hier scherp linksaf en dat wordt nu ook onze route.

route 10, een modderig graspad

Het is een modderig graspad, maar dat wordt al snel beter als we verderop rechtsaf worden gewezen en via een leuk smal bospaadje af gaan dalen langs de berghelling.

Er zijn meer paden hier op de helling, maar die kunnen we negeren door steeds de goed aangegeven 10 aan te houden. Nadat we langs een leuke greppel zijn gelopen is er een splitsing waarop de 10 naar rechts gaat, dan volgt de laatste afdaling tot in het dal bij een T-splitsing waarop de 10 scherp naar links loopt. Hier verlaten we de 10 weer door er rechtsaf te slaan in de richting van een open lichting.

Op de splitsing voor de afrastering bij de bosrand slaan we linksaf (lokale route 7), en bij het einde van het hek, gelijk na een slagboom, rechtsaf het veld in.

Dit is een mooie graslaan tussen de akkers door die eerst recht op een groot wit huis lijkt af te gaan, maar daarvoor heel geleidelijk naar links draait. Het uitzicht is hier weer schitterend, vandaag extra mooi door de eerste vroege herfstkleuren van dit jaar.

  • fraaie herfstkleuren in het dal
  • fraaie herfstkleuren in het dal
  • fraaie herfstkleuren in het dal

Bij de bosrand gaan we linksaf en volgen het pad tot aan de asfaltweg. Hier moeten we rechtsaf even een stukje asfalt lopen, maar het is een weggetje met weinig verkeer. (Achter de rustplaats 'Rother Pfahl' rechts van de weg, is een groot veld ingezaaid met wilde bloemen. Een zeer verrassend kleurrijk veld langs de weg). Iets verderop is dan de 'Wanderparkplatz' al te zien, daar gaan we linksaf over de parkeerplaats en daarna rechtdoor het bos in. Nog steeds route 7 aanhoudend.

een kleurrijk veld wilde bloemen

Vanaf de asfaltweg gaan we deze brede bosweg 700m rechtdoor volgen tot een splitsing waar we met de 7 rechtsaf slaan. Weer 100m verder gaat het linksaf, en na nog eens 100m staan we weer bij een bosrand waar we rechtsaf een prachtig pad af gaan dalen.

steeds weer mooie doorkijkjes

Links achter de bomenrij nog even een wijds uitzicht, daarna wordt het talud hoger en kunnen we er niet meer overheen kijken. Terwijl we verder afdalen gaat het weer de dichte bossen in tot onder in het dal.

prachtige afdaling door het bos

Wanneer we beneden lijken te zijn aangekomen komt er van links een pad bij, we houden rechts aan en blijven zo op de 7.

Het wordt dan wat vlakker maar we blijven wel licht dalen. Door alle zijwegen te negeren en bij een volgende splitsing ook het pad schuin naar rechts te blijven volgen, komen we na een laatste afdaling weer uit op een asfaltweg.

Op het asfalt gaan we links en gelijk na de kloof opnieuw links omhoog. Daarmee zijn we weer terug op de Wittekindsweg met de wit/rood markeringen.

Het wordt weer een stevige klim door een prachtig stukje natuur. Op een bordje aan een boom staat onder andere de Friedeberghütte aangegeven, dat is onze volgende bestemming.

Bovenaan de helling is weer een splitsing naar rechts. Hier gaan we rechtdoor en blijven op het pad over de bergrug en op de splitsing met de enorme eik nog eens rechtdoor, tot we bij de gezochte Hütte aankomen. Deze staat rechts van het pad in het bos, een mooi plekje om aan onze lunch te beginnen.

de Friedeberghütte

Na de pauze gaan we verder door het bos en houden op de volgende splitsing weer de wit/rood tekens naar links aan. Na een knikje in het pad wijkt het bos aan de linker zijde en is er rechts een afrastering om een tuin. Bij de woning komen we weer op een kruising met een asfaltweg die we recht oversteken naar een smalle asfaltweggetje.

terug in het open veld

Dit blijft asfalt tot we na een boerderij links weer een splitsing tegenkomen met daarbij veel borden. De Wittekindsweg gaat rechtdoor op het zandpad, wij gaan hier echter weer even van afwijken door linksaf te slaan. Een halfverharde weg langs de bosrand omlaag lopend. Op de volgende splitsing gaan we rechts de brede bosweg in.

halfverharde weg langs de bosrand

Eigenlijk wilden wij nog een afslag verder omlaag nemen, bij een Wanderparkplatz. Volgens onze kaart zou daar een leuk paadje zijn onderlangs de berghelling, maar helaas bleek deze niet onderhouden te zijn zodat we terug zijn gelopen om alsnog dit brede en minder leuke pad te kiezen. Mocht het smalle paadje weer hersteld worden dan gaan we de route daarop aanpassen.

Het is een lang recht stuk door dicht bos, niet het mooiste gedeelte van de route. Bij de eerste wat vage kruising gaan we rechtdoor, daarna volgt een kruispunt van brede boswegen waarop we weer rechtsaf gaan. (Dit is de kruising waarop te zien is dat het pad rechtdoor dadelijk naar links buigt en omlaag gaat)

Bij de volgende kruising zijn we terug op de Wittekindsweg bij een oud schuilhutje, nu gaat het linksaf verder en gaan we ons weer langere tijd op de wit/rood bordjes richten.

En weer gaat het lange tijd rechtdoor op de beboste bergrug. Ook bij een kruising met een bankje en handwijzer gaan we rechtdoor en komen dan bij het vakantiepark Haus Sonnewinkel met een mooi terras en rechts een kinderdagverblijf.

Haus Sonnenwinkel

Door tussen de gebouwen door te blijven lopen komen we langs een parkeerplaats en daarna bij een hoofdweg. Deze steken we recht over en lopen nog een klein stukje door tot aan het plaatsnaambord 'Bad Essen'.

aankomst in Bad Essen
de beboste helling op naar de Aussichtsturm

Direct na dit bord slaan we rechtsaf, een klinkerpaadje voor voetgangers en fietsers achter woningen langs.

Aan het einde van het pad volgt een kruising met een asfaltweg, nu steken we recht over en lopen dan voor het Gasthof Altes Berghaus rechts en de Klinik links van de weg langs.

Voorbij de Klinik volgt een pleintje waar de Wittekindsweg linksaf gaat. Hier verlaten we deze route weer door er rechts aan te houden in de richting van de Aussichtsturm. (500m)

Weldra klimmen we weer het bos in en houden verderop links aan tot we daarna, bijna boven aangekomen, weer naar links naar de toren kunnen lopen.

Bij de toegang tot de toren staat een bord dat we moeten betalen om naar boven te mogen, maar de hekken en de betaalautomaat zijn duidelijk al jaren geleden weggehaald. De toegang is open en we mogen dus gratis omhoog.

De naam 'uitzichttoren Sonnenbrik' schept verwachtingen, maar na de klim door de ronde toren worden we toch enigszins teleurgesteld. We moeten moeite doen om over de boomtoppen heen te kunnen kijken en van het uitzicht te genieten. We adviseren de Duitsers om de bomen eens flink te snoeien, of deze toren wat hogerop te metselen.

uitzichttoren Sonnenbrik Bad Essen uitzichttoren Sonnenbrik Bad Essen uitzichttoren Sonnenbrik Bad Essen
uitzichttoren Sonnenbrik Bad Essen uitzichttoren Sonnenbrik Bad Essen uitzichttoren Sonnenbrik Bad Essen
klik op een kleine foto voor een vergroting

Weer aan de voet van de toren aangekomen zoeken we de bankjes op voor een korte appelpauze. We zijn nu op het verste punt van vandaag en hebben nog een lange terugweg af te leggen, dus al snel staan we weer op en vervolgen de wandeling voor de toren en het bijgebouw langs.

Het is maar een kort stukje tot een splitsing waarop we rechtsaf gaan richting de Mühle en weer aan de afdaling beginnen. Een heel leuk smal paadje die we omlaag blijven volgen tot een splitsing bij de eerste woningen. Nu houden we linksaf/rechtdoor omlaag aan, daarna rechts om de woningen heen. Dit gaat over op een stukje klinkerpad en door aan het einde weer linksaf te slaan komen we bij een oversteekplaats op de hoofdweg.

Hier steken we recht over naar de parkeerplaats en gaan dan linksaf over het voetpad dat achter een mooi prieeltje langs gaat.

achter een prieeltje langs

Achter het prieel ligt een waterplas met daar weer achter de eigenlijke Mühle aan de rand van Bad Essen. Deze Wassermühle, oorsprong 1359, is in 1780 opgebouwd zoals het nu te zien is. In de zomermaanden is de molen open voor bezoekers.

Wassermühle Bad Essen
veel markeringen op de grote eik

In oktober zijn de dagen al kort, dus veel tijd om de molen uitgebreid te bekijken gunnen we ons niet. Maar natuurlijk lopen we wel even om het gebouw heen om naar het grote waterrad te gaan kijken.

Tussen het water en de Mühle staat een grote eik behangen met routebordjes, daar gaan we rechts de trap omhoog. Vanaf nu richten we ons op de markeringen van de DivaWalk (oranje/blauw) die samenloopt met de Saurierfährten route.

Bovenaan de trap gaan we rechtdoor via het parkachtig aangelegde pad langs de beboste berghelling en links het stadje Bad Essen.

Een klein stukje verder komen we langs een schitterend uitzichtpunt, een soort pleintje links van het pad met bankjes, een kunstwerk en informatiebord. Dit soort parkachtige attracties is zoals we weten bijna standaard als in Duitsland een plaatsnaam met 'Bad' begint en dus een officieel een kuuroord is.

  • het uitzichtpunt Bad Essen
  • het uitzichtpunt Bad Essen

Het pad loopt dan verder boven het stadje langs met onderweg nog wat meer 'kunstwerken', daarna daalt het af naar een T-splitsing waarop we scherp rechtsaf slaan. Bij de bosrand met rechts een informatiecentrum gaan we weer linksaf.

mooie vergezichten langs de bosrand
regelmatig bankjes en schuilhutten

We blijven nu de hele terugweg vooral langs de bosrand lopen met voortdurend schitterende vergezichten over de golvende omgeving en steeds de DivaWalk/Saurierfährten bordjes aanhoudend.

Het gaat de hele tijd op en neer, een stukje het bos in en de berghelling op, daarna weer afdalend naar de bosrand en langs de weilanden en akkers.

Na het passeren van een schuilhut in Tipi-model, dalen we weer af naar een informatiebord met picknickbankje. Daar lopen we verder omlaag langs het weiland en gaan dan op de kruising tussen de weilanden door, waarin bij ons bezoek paarden lopen, weer rechts omhoog.

Bij de bosrand gaat het opnieuw linksaf achter het weiland langs. Verderop gaat het weer omhoog het bos in en komen we uit bij een asfaltweggetje.

uitzicht op het dal

Op het asfalt gaan we rechtsaf omhoog het bos in en na de afrastering het volgende pad weer linksaf. Weer een stevige klim die al snel wordt beloont met een prachtig uitzichtpunt bij de bosrand.

uitzicht op het dal

Opnieuw lopen we weer langs de bosrand verder over wat daarna een karrenspoor wordt. We gaan bij het pad dat links bij de huizen vandaan komt andermaal rechtdoor, en daarna weer verder omhoog. Bij een Hochstand buigt de weg rechts omhoog en daarna hoger op de berghelling weer linksaf.

Op en neer langs de bosrand blijven we de DivaWalk volgen tot we langs een monument uit WO-I komen ter hoogte van Hüsede. Na dit monument gaat het weer even het bos in waar we dan op een splitsing komen met rechts, in het bos verscholen, een grote schuilhut.

afdaling in een leuk dalletje

Op deze splitsing gaan we links in een schitterend dalletje afdalen met helemaal beneden een hoofdweg. Als de weg haaks naar links buigt wordt het een asfaltweggetje, daarop moeten we enkele meters verderop rechtsaf bij de scheiding tussen het grasland en het lager gelegen akkerland. Door het gras aan de rand van de akker lopen we op een bosje af waar de hoofdweg achter ligt.

Bij de bosjes aangekomen vinden we een smal paadje dat rechts omlaag gaat naar de asfaltweg. Hier stonden bij ons bezoek geen markeringen, maar onze wandelkaart was wel duidelijk. Op het asfalt even linksaf en daarna tussen de vangrails door gelijk weer rechts het brede graspad omhoog naar de bosrand.

Na het eerste bosje gaat het weer rechts het bos in, daarna weer linksaf terug naar de bosrand met weer die mooie uitzichten. Opnieuw volgen we alsmaar het karrenspoor op en neer langs de bosrand waar de markeringen van de DivaWalk ook weer aanwezig zijn.

Bij een breder bospad aangekomen wijzen de markeringen ons naar rechts, daarna wordt het een mooi breed pad die weer helemaal de berg op gaat en steeds meer naar rechts buigt. Weer een flinke klim tot aan een T-splitsing. Deze splitsing kennen we, hier zijn we op de heenweg van links omhoog gekomen en we gaan er nu linksaf omlaag tot aan de asfaltweg.

steeds weer prachtige uitzichtpunten

De asfaltweg wordt nu rechtdoor overgestoken, en andermaal klimmen we de berghelling op. Ook deze keer buigt het pad weldra naar links en komt uit bij de bosrand met uitzicht op het dorpje Linnerheide. Nu blijven we het pad vervolgen tot de splitsing waarop we kunnen kiezen om rechtsaf de berg weer op te klimmen terug naar de Wittekindsweg en via die route terug te keren, of linksaf te slaan en via het asfaltweggetje naar de huizen in het dal te lopen.

Wij gaan voor de tweede optie en gaan links tot de T-splitsing bij de huizen waarop we dan rechtsaf de asfaltweg gaan volgen. Bij de volgende splitsing houden we rechts aan, daarna gaat het weer licht bergop het dorp uit en uiteindelijk het bos in.

een grote boerderij in het dal

In het bos komen we weer langs de splitsing naar rechts waar we vanmorgen vanaf het asfalt links omhoog zijn gegaan, we gaan nu rechtdoor en bij de bosrand weer rechtsaf. Dit is het zelfde wit/rood gemarkeerde stukje langs de bosrand terug naar de kruising met de grote dinosauriër. Door daar weer linksaf omlaag te lopen zien we even later de parkeerplaats weer terug.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.