Bippen Maiburg - Tangenschlucht - Stottenhausen - Harpke - Maihaus - (Teufelstein) - Klein Bokern - Queckenberg - Dalum - Waldbach Schlucht - (Phaolenstein) - Lehmberg - Bippen Maiburg
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: februari 2022 - Janny en Bert S. Ter Apel)
Deze eenvoudige en ontzettend leuke rondwandeling bij Bippen gaat door een zeer aantrekkelijk natuurgebied ten noordoosten van Osnabrück tussen Haselünne en Bramsche. Het is een heuvellandschap tot 140m hoog met enkele leuke kloven, veel waterloopjes en een groot aantal vijvers rond de Maiburg waar we aan langs gaan trekken.
We lopen door soms verrassend mooie bossen op en neer maar ook regelmatig langs de bosranden met heerlijke vergezichten over de glooiende hellingen, en waar bijzondere vakwerkhuizen en boerderijen het plaatje compleet maken.
De route gaat voornamelijk over smalle en bredere bospaden met af en toe een stukje over asfaltweggetjes. Het gaat veel op en neer door de heuvels maar het traject kent geen steile paden en is dus voor eenieder goed te doen.
Deze 15 jaar geleden voor het eerst gepubliceerde rondwandeling bij Bippen hebben we in 2022 helemaal herzien nadat er in de afgelopen tijd nieuwe paden en routes beschikbaar zijn gekomen. Waaronder de vorig jaar herziene Hünenweg waarvan delen in deze route zijn opgenomen. Deze route is hiermee nog aantrekkelijker geworden voor een heerlijk dagje wandelen in Duitsland.
We starten met de wandeltocht vanaf de Wanderparkplatz Bippen aan de Maiburgstrasse L102 net ten zuiden van Bippen. Rijdend vanuit het noorden gaat het via Meppen en Haselünne naar Bippen, vanaf Oldenzaal is de kortste route via de A30 naar Schüttorf en dan de A31 omhoog en dan via Lingen naar Bippen.
In Bippen moeten we het dorpje door naar het centrum en dan rechtsaf naar de Maiburgstrasse richting Klein Bokern/Schwagstorf. Net buiten Bippen waar links het bos begint ligt de ruime parkeerplaats links van de weg. (300m verderop rechts is de horeca gelegenheid Forsthaus Maiburg).
Navigatie: Maiburgstrasse 26, Bippen. (Vanuit Bippen 300m vóór huisnummer 26 (Forsthaus) links, vanuit het zuiden 300m na Forsthaus P-plaats rechts)
We parkeren op de ruime Wanderparkplatz met een schuilhut, picknickbanken en informatie borden, en trekken onze wandelschoenen aan. De rugzakken met proviand en water om en dan zijn we klaar om aan een mooie wandeldag te beginnen.
Vanaf de parkeerplaats lopen we langs de picknickbanken en kiezen het zandpad achter de parkeerplaats schuin naar links langs het grasland, de bosrand rechts houdend. We blijven deze weg aanhouden tot we voorbij het grasland links zijn en het bos in stappen.
Rechts in het bos liggen ongeveer 12 vijvers op een rij waar we straks meer van gaan zien, maar na een stukje het pad te hebben gevolgd kunnen we er al even een kijkje nemen door bij de afslag naar rechts met een groen afsluithek een kort stukje het bos in te lopen. Het is een heel mooi en stil plekje bij het water. Vlak voor we het bos in gaan is er nog een modderig karrenspoor naar rechts waar er naar de vijvers gekeken kan worden.
Eenmaal in het bos nemen we waar het pad een klein knikje maakt de eerste afslag rechtsaf, ook dit is weer een brede bosweg. Al na een kort stukje lopen we langs twee vijvers rechts van het pad met tussen deze waterpartijen een dam. Aan de overzijde staat een bankje op een erg mooi plekje.
We houden de eerste twee vijvers rechts, dan lijkt het pad dood te lopen waar recht voor ons nog een brede vijver in het bos ligt. Voor deze vijver gaat het haaks rechtsaf en steken we daar de dam over naar de bosrand aan de overzijde.
Nu moeten we in het bos rechtdoor omhoog, het pad is hier niet erg duidelijk, maar eenmaal boven aangekomen is deze wel weer wel goed te volgen. Daar blijven we rechtdoor stappen op het smalle paadje tussen de bomen door waar we al snel een handwijzer bij een splitsing in het bos zien staan. Hier links ligt de Tangenschlucht die we dadelijk over gaan steken.
Eerst lopen we op de splitsing nog een klein stukje door naar de Schutzhütte boven deze kloof. Die kennen we nog van eerdere bezoeken en het is na de autorit en het eerste stukje wandelen altijd een mooi plekje voor een eerste koffiepauze waarbij we de kloof met de vele trappen van bovenaf mooi kunnen bekijken.
Weer terug bij de splitsing dalen we via de trap af in de kloof, steken de houten brug over en volgen het nu modderige paadje naar rechts omhoog. Er volgt een serie trappen vanuit de kloof weer het bos in. Hier lopen we tevens op de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Hünenweg, aangegeven met gele markeringen.
Na een laatste trap staan we boven op een heuveltje en houden daar rechts aan over het smalle paadje dat de loop van de kloof met onderin het watertje blijft volgen.
Het paadje eindigt met een houten brug met links een informatiebord bij een brede Forstweg. Op deze weg houden we de Hünenweg aan en slaan er linksaf. Het is een mooie kaarsrechte weg door het bos over de Maiburg.
Bij de volgende kruising steken we recht over. Aan de overzijde van de kruising staan links in het bos twee mooie overdekte picknick banken verscholen in het groen. Nu blijven we doorgaan tot aan een splitsing naar rechts met een smal paadje. Bij deze splitsing staat links van de weg een handwijzer.
We verlaten er voorlopig de Hünenweg door er rechtsaf te slaan richting de Hexentreppe.
Of dit smalle paadje de naam Hexentreppe heeft of dat er toch ergens een trap is daar komen we niet achter, dan hebben wij het in elk geval gemist.
Het paadje draait verderop naar links en weer terug naar rechts, we blijven dit daarna wat kronkelend aanhouden door een prachtig stukje bos tot we op een T-splitsing staan met een breed karrenspoor. Hier slaan we linksaf op het lange rechte pad. Op de kruisingen met meer brede boswegen steken we telkens recht over tot we uiteindelijk bij de bosrand aankomen.
Op de splitsing net voor het open veld gaat het linksaf, nu een smaller paadje tussen de bomen door met soms leuke doorkijkjes rechts over het golvende terrein onder Stottenhausen. Dit mooie wandelpad lopen we helemaal uit tot we weer een bij een brede weg aankomen waarop we nu rechtsaf gaan. Hier zijn we ook voor even weer terug op de Hünenweg.
Al snel verlaten we het bos en lopen over het graspad langs een woning. Bij de oprit naar het dit huis wordt het een asfaltweggetje met rechts een prachtig uitzicht. Als de weg daarna een bocht naar links en dan weer naar rechts maakt zien we voor ons een grote hoeve. De weg daalt af in het dal tot aan deze boerderij in Stottenhausen.
Tegenover de vakwerkboerderij, nog voor we het waterloopje op het diepste punt van het dal bereiken, staat rechts een ommuurde mestkuil. Daar gaan we rechtsaf op de halfverharde weg met dadelijk links van het pad een sloot. (Daarmee verlaten we ook opnieuw de Hünenweg die hier rechtdoor gaat).
Hier lopen we nu het open veld in door dit mooie dal met veel uitzicht rondom op de vele stukjes bos in de omgeving. Net voor we weer de bosrand bereiken is er nog een pad naar links die we negeren, we stappen er rechtdoor het bos in.
Eenmaal in het bos met links nog veel jonge aanplant blijven we het bospad aanhouden tot een volgende splitsing. Rechtdoor lijkt slecht begaanbaar, maar dat is geen punt omdat we hier toch linksaf moeten. Na enkele meters staan we voor een dam tussen twee vijvers die we recht oversteken. Aan de overzijde van het water houden we de weg naar links aan en dan voor de bosrand met de weg mee naar rechts.
We blijven de bosrand volgen tot aan de volgende splitsing en slaan weer linksaf het bos in. Na enkele meters ligt links tussen de bomen een volgende vijver.
Het gaat nu licht bergop het dichte bos in tot we een kruising met een brede halfverharde weg bereiken. Deze weg gaan we nu langere tijd naar rechts volgen naar het Maihaus.
Na een stuk de weg gevolgd te hebben wordt de bosstrook rechts smaller en zien we daar al weer vijvers liggen, daarna is er een afslag naar rechts wat de toerit tot de boerderij is. Het Maihaus. We blijven ook hier rechtdoor lopen waar het dan een karrenspoor wordt tot we de boomgaard rechts voorbij zijn en bij de bosrand een T-splitsing bereiken.
Het vervolg van onze wandelroute gaat er linksaf, maar hier is nog even een extra uitstapje mogelijk naar de Teufelstein. Voor het bezoeken van de Teufelstein moeten we hier rechtsaf en daarna terugkeren naar deze splitsing.
Na ongeveer 300m komen we bij de Teufelstein, een groot rotsblok links in de bosrand. De grote steen op zich is niet zo interessant, maar wel de sage rond deze steen. Het informatiebord bij het rotsblok geeft daar opheldering over, dat gaan we hier niet verklappen.
Na het uitstapje Teufelstein keren we terug naar de splitsing en gaan op de splitsing rechtdoor en na 50m gelijk weer rechtsaf langs de slagboom. (Vanaf de oorspronkelijke aanlooproute dus links en gelijk weer rechts). We lopen een bijzonder mooi bosgebied in waar het pad iets op en neer gaat. De verschillende zijwegen kunnen we negeren en dit rechtdoor aan blijven houden tot we het bos weer verlaten.
We lopen al een tijdje uit te kijken naar een geschikte lunchplek nu het rond de middag is, wetende dat we straks langere tijd het open veld in gaan waar nu op deze februari dag een harde gure wind staat. Halverwege het bos zien we rechts een hele grote Hochstand, dat zou wel eens een prima plekje kunnen zijn. Eenmaal boven zien we dat er zelfs bankjes zijn gemaakt, de perfecte plek om even uit de wind en met een mooi uitzicht over de bospaden op deze splitsing de broodjes tevoorschijn te halen.
Na de snelle lunch vervolgen we de route door het leuke bos tot we het bos achter ons laten en een splitsing met een graslaan bereiken. Het gaat naar rechts verder over de graslaan waarbij we de bosrand rechts houden en links een toenemend mooi uitzicht krijgen. Verderop wordt het weer een karrenspoor en even later steken we rechtdoor over door een houtwal met daarin links weer een jachthut.
Voorbij de houtwal wordt het opnieuw leuker en dalen we uiteindelijk af tot aan een asfaltweggetje, dit is de toerit naar een schitterende boerderij rechts. Aan de overzijde van de weg ligt weer een vijver, we gaan er linksaf op het asfalt en daarna weer rechts zodat we om deze vijver heen lopen. Daar gaat het even omhoog en dan weer omlaag het buurtschap Harpke in.
Dit asfaltweggetje lopen we helemaal uit, tussen enkele boerderijen door, tot we de hoofdweg L102 naar Bippen bereiken. Hier moeten we linksaf naar Klein Bokern, maar we hoeven niet langs de straatweg. We steken de weg over naar de bushalte en zien dan achter de bomenrij een al lange tijd slecht onderhouden fiets/wandelpad waarop we linksaf gaan.
Het deels geasfalteerde pad loopt parallel aan de Maiburgstrasse, mooi gescheiden van het verkeer door een groenstrook met bomen. Rechts, en vooral ook naar achteren, is het golvende landschap ontzettend leuk om te zien. In de verte rechts voor ons zien we een hogere beboste top, dat is de 140m hoge Queckenberg waar we dadelijk overheen zullen gaan.
In een lange bocht naar rechts dalen we af in een klein dalletje, als we daarna weer omhoog gaan komen we bij een splitsing met naar rechts de Olde Schaulweg. We zijn dan in Klein Bokern aangekomen.
Op de Olde Schaulweg gaan we rechts en lopen er op een woning links van het weggetje af. Voor dit huis slaan we linksaf over het graspad langs het tuinhek.
Bij deze afslag naar links kunnen we ook nog even enkele meters rechtdoor gaan om naar het witte gebouw van de Schutzenverein te kijken, ervoor ligt een klein parkje met een gazon en er zijn picknickbanken beschikbaar voor wie nog even wil pauzeren. (Voor bij nat weer, we komen dadelijk ook langs een mooie Schutzhütte).
Gelijk voorbij deze tuin gaat het rechtsaf de berghelling op. Om het hoekje zien we dat we daarmee ook weer oplopen met de Hünenweg getuige het gele bordje op een paal. Langs de bosrand en met links het open veld stappen we omhoog tot we weer een bosstrook in gaan, het pad komt even later het bos weer uit en blijft de bosrand naar links en dan met een bocht naar rechts volgen.
Als het weer een recht pad wordt zien we voor ons in de verte nog een woning staan. Voor we daar aankomen is er rechts in de bosrand nog een hele leuke schuilhut van waaruit er een mooi uitzicht over de omgeving is.
We lopen verder tot we bij de woning weer het bos in gaan, rechtdoor, waar het pad steeds smaller wordt. Een ontzettend leuk paadje dat we dan volgen tot aan een T-splitsing. Hier gaat het rechtsaf, dieper het bos in. Even gaat het een stukje omhoog en houden we daarna het pad haaks naar links aan.
Na het paadje over 280m rechtdoor te hebben gevolgd komen we bij een kruising met brede boswegen, hier steken we recht over en houden ons daarmee aan de gele Hünenweg markering die aan de overzijde op een boomstam is aangebracht.
Net voor de volgende kruising staat rechts een Hochsitz en ook hier blijven we rechtdoor stappen. Dit gedeelte loopt met een boog langs de berghelling van de Queckenberg en pal links naast het pad zien we in het bos het 140m hoge topje van deze berg.
Kort na de ronding volgt nog eens een kruising van brede boswegen en ook deze keer steken we recht over tot we daarna bij een T-splitsing komen. Hier kiezen we rechtsaf verder door het bos en het pad gaat dan wat meer op en neer in dit zeer dichte bosgebied.
Het volgende pad naar rechts kunnen we negeren en door blijven gaan tot een volgende kruising waar weer een handwijzer bij staat. Hier gaat de Hünenweg aan de overzijde schuin rechts verder via een smal paadje, maar gaan wij de gele markeringen verlaten door er linksaf te slaan.
En weer lopen we over een breed en kaarsrecht bospad. Er is nog een pad naar links en verderop gaan ook bospaden rechtsaf, maar we blijven er alsmaar rechtdoor gaan tot we bij een T-splitsing komen vlak achter de bosrand met daar achter de eerste daken van het dorpje Dalum. Hier slaan we rechtsaf.
Halverwege het rechte pad staan soms grote waterplassen en is het ontzettend modderig na de regenval van de afgelopen dagen, maar links tussen de bomen is een smal paadje ontstaan waarmee we het slechtste deel kunnen omzeilen.
Het pad blijft in het bos lopen maar links zien we steeds de bosrand en de omliggende omgeving rond Dalum. Verderop maakt de bosweg een knikje naar links en is er nog een pad naar rechts die we negeren. We blijven rechtdoor lopen en dalen langzaam af tot we bij een splitsing met een asfaltweggetje komen.
Na de lange etappe door het bos zien we voor ons weer een meer open landschap en links in de bosrand staat een bankje met uitzicht op de omgeving. De asfaltweg naar links gaat naar het centrum van Dalum, wij gaan er echter rechtsaf en voorbij het weiland gelijk weer links.
Ook dit is over het eerste deel asfalt maar nu hebben we rondom regelmatig weer mooie uitzichten over de heuvels met glooiende velden.
Na 400m gelopen te hebben zien we links onder in het dalletje weer vijvers liggen en wordt het asfalt een meer halfverharde weg. Nog eens 50m verder, na de laatste bomen rechts, ligt daar een mooi groen weiland met erachter een bosrand.
Hier zijn we op het laagste punt aangekomen en zoeken naar een wandelpad naar rechts. Deze vinden we dan ook gelijk na de bomenrij en voor het weiland langs. Een drassig graspad tussen weilanden door naar het bos aan de overzijde.
Als we het bos weer in stappen houden we het pad schuin rechts de berghelling op aan. Na enkele meters hangt er een bordje aan een boom, vanaf hier gaat een paadje 200m naar rechts voor een bezoek aan de Phaolenstein.
Net als eerder op de route naar de Teufelstein kunnen we dit optioneel doen, 200m heen en weer terug. Deze uitjes zijn best leuk om even te doen, maar aangezien wij bijna tussen de veel indrukwekkender Drentse Hunnenbedden wonen vinden we het altijd wat tegenvallen. Het gaat ook hier weer niet om het rotsblok zelf maar om het verhaal erachter.
Bij de boom met het bordje gaat het rechtdoor het bos in via het leuke smalle paadje. Heel geleidelijk winnen we weer aan hoogte. Verderop komen we bij een verrassend leuk kloofje midden in het bos uit. We dalen er in af en volgen het pad naar links langs het waterloopje.
Even later komen we bij een houten brug over het beekje en kunnen daar op een bordje lezen dat dit leuke kloofje de Helle Waldbach Schlucht is.
Hier is maar een optie, de brug oversteken en aan de andere zijde het pad weer omhoog volgen de kloof uit. Na 50m staan we weer bij een kruising met voor ons een uitdagende bosweg de berghelling op. We gaan rechtdoor en beginnen aan de leuke klim waarmee we het bos van de Lehmberg in gaan.
Zijwegen zijn hier niet meer, we kunnen door blijven gaan tot we op hoogte zijn en bij de kruising met de L102 Maiburgstrasse aankomen. Deze steken we recht over en gaan langs het afsluithek weer een schitterend bosgebied in over een bijzonder mooi golvende Waldweg.
Het eerste paadje naar links kunnen we weer negeren, daar loopt nog eens de Hünenweg, waarna we dan afdalen tot we weer bij een grote vijver rechts van de weg staan. Dit is er een van de lange serie vijvers die we vanmorgen bij de Tangenschlucht over zijn gestoken.
De Waldweg blijven we op en neer aanhouden, voorbij aan de afslag naar rechts waar een handwijzer bij staat, tot we weer bij een kruising van brede boswegen komen.
Volgens onze wandelkaart moeten we hier scherp linksaf maar we zien dat pad in eerste instantie niet. Deze vinden we dan alsnog enkele meters voor de kruising links, er staat een houten wandelroutebord links in de bosrand waar we aan langs moeten lopen.
Het is weer een smal wandelpaadje kronkelend door het bos en even later zien we de Tangenschlucht onder ons liggen waar het pad in af gaat dalen. We volgen het pad naar de vijvers en de daar tussen liggende dam.
Hier liggen weer twee vijvers in de kloof, maar deze staan nu droog. Er is een gat in de dam tussen de vijvers gemaakt of ontstaan waardoor het water niet vast wordt gehouden.
De dam wordt overgestoken, door het gat erin gaat dit het beste links onderlangs de vijverrand, en vervolgen het paadje weer de helling op het bos in. Na weer een mooi stukje kronkelen door het bos komt dit uit bij een T-splitsing met een breder pad. Nu slaan we rechtsaf. Al snel is er weer een splitsing met een pad naar rechts met daarbij een handwijzer, hier vervolgen we het pad rechtdoor.
Het is dan nog maar een kort stukje voor we een brede halverharde bosweg voor ons zien. Net voor we die bereiken kunnen we het smalle paadje links kiezen en onder de daar gebouwde rietgedekte boog doorlopen naar de brede weg. Rechts naast dit bouwwerkje staan weer twee grote rotsblokken.
Wie de route af wil sluiten met een bezoek aan een horeca gelegenheid kan deze brede weg naar links nemen tot aan de iets verderop gelegen Maiburgstrasse. 100m naar links langs deze hoofdweg brengt je bij het Forsthaus Maiburg.
Wij steken de brede weg schuin over waar een smal paadje het bos in gaat en volgen deze tot we in de bosrand vlak achter de hoofdweg zijn waar we weer rechts aan kunnen houden. Dit loopt daarna in het bos pal langs de weg en eindigt even later op de parkeerplaats waar we vanmorgen zijn begonnen.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.