JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Bollendorf - Biesdorf

Bollendorf - Römischen Villa - Ossenlay - Fraubillenkreuz - Wikingerburg - Schwarzenbruch - Biesdorf - Predigtstuhl - Muhmenlay - Lingelslay - Mariensäule - Bollendorf

starstarstarstarstar 21,5 Km 720 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Eifel Duitsland)


(Laatste melding route OK: 04-2015 - Bas M. Groningen)


Deze Eifel rondwandeling bij Bollendorf is een pittige. Niet alleen door de afstand, maar ook door de hoogtemeters die er vooral in het begin zijn. De route bevat lange gedeelten over brede boslanen waarop tempo gemaakt kan worden, maar ook smalle stenen bergpaadjes langs rotswanden waar het gemiddelde tempo snel terugloopt. Een prachtige route met veel afwisseling voor de stevige stappers onder ons.

routekaart rondwandeling Bollendorf Eifel
hoogteprofiel rondwandeling Bollendorf Eifel

De rondwandeling start vanaf de parkeerplaats bij Burg Bollendorf aan de rand van dit dorp aan de Sauer, daar is doorgaans ruim voldoende gratis parkeerruimte. Volg vanaf de brug over de Sauer in het centrum van Bollendorf de brede laan langs de rivier, Burg Bollendorf is daar in de bocht naar rechts verderop al te zien. Onder de Burg gaat een weggetje omhoog naar de parkeerplaats, op navigatie systemen de Burgweg in Bollendorf invoeren.

we parkeren bij Burg Bollendorf

Op de parkeerplaats pakken we onze wandeluitrusting uit de kofferbak en lopen de parkeerplaats af met de rug naar de Burg.

achter de parkeerplaats omhoog naar de Römischen Villa

Bij de woning daar achter gaat een asfaltweggetje rechts omhoog, waar de Römischen Villa al wordt aangegeven, evenals de wandelroutes 31 t/m 34 en route 'A'.

Licht klimmend lopen we langs de woningen omhoog tot de volgende splitsing. Deze weg heet toepasselijk 'An der Römischen Villa'. Hier moeten we links, maar we staan er al recht tegenover de Villa en die moeten we natuurlijk wel even bekijken.

Het is een zogenaamd 'Herrenhaus' waarvan de overblijfselen zijn beschermt met een overkapping. Een Schutzbau. We kunnen gratis naar binnen om daar de funderingen en enkele overgebleven muren te bekijken. Informatieborden geven aan waar de ruimten ooit voor gediend hebben, zo zien we onder andere een 'Bad' met een warm en koud water gedeelte. Behoorlijk luxe voor die tijd.

een kijkje in de Römischen Villa een kijkje in de Römischen Villa een kijkje in de Römischen Villa een kijkje in de Römischen Villa
een kijkje in de Römischen Villa een kijkje in de Römischen Villa een kijkje in de Römischen Villa
klik op een kleine foto voor een vergroting
de woonwijk uit wordt het gelijk mooi

Wanneer we weer buiten staan volgen we de 'An der Römischen Villa', op de hoek staan weer alle wandelroutes in die richting aangegeven.

We lopen er in een woonwijk omhoog en als er links geen huizen zouden staan hadden we er zeker een prachtig uitzicht over Bollendorf en de Sauer gehad. Gelukkig krijgen we dit straks nog wel goed te zien.

De eerste zijweg rechts kunnen we negeren, en bij de tweede zijn alle routes weer naar rechts aangegeven. We gaan dus rechts en lopen de 'An der Büchelsbach' in.

Dit blijft stijgen over asfalt en gaat daarna het bos boven de woonwijk in. We blijven het asfalt volgen, voorbij aan de eerste rotswanden rechts, en komen daarna bij een splitsing.

Aan de overzijde ligt daar een leuke vijver met hier en daar een bankje langs de waterkant.

een leuk watertje in het bos bij de splitsing

Op de splitsing gaan we rechtsaf, het water links houdend, vanaf hier een onverharde weg met routemarkering 32/33.

Het brede bospad lopen we af tot waar deze weg naar rechts buigt en er links een smaller paadje omhoog gaat. Hier gaan we links omhoog richting 'Ossenlay 1,6Km' en op de volgende splitsing gelijk weer linksaf.

Vanaf hier volgen we de 'A' en de 33 over wat al snel een leuk bergpaadje wordt. We komen langs mooie rotspartijen en het gaat soms flink op en neer. Maar vooral omhoog.

Op een boom langs het pad zien we een bordje hangen dat we linksaf omlaag kunnen naar 'Bildcheslay', maar we zien vanaf ons pad al dat het niet veel voor stelt en besparen ons de extra afdaling.

het klimmen gaat dan echt beginnen
bergpaadje langs schitterende rotsformaties

Bij de volgende splitsing iets verderop gaan we wel afslaan, deze keer rechtsaf omhoog bij het bordje dat de Ossenlay nog 1Km is. Het blijft route 'A' en 33.

Hier gaat het bij stukken nog steiler omhoog en wordt de natuur ruiger. Een heel mooi gedeelte van deze rondwandeling.

Het pad brengt ons daarna langs een opvallende verticale rotswand, en korte tijd later volgt weer een splitsing.

De 33 gaat er links/rechtdoor, de 'A' gaat via stenen treden tussen de rotsen omhoog.

Voor het geplande uitzichtpunt op de route kunnen we nu elk van deze paden volgen, de 'A' rechts omhoog ziet er op dat moment het interessants uit. We gaan dus voor de traptreden.

Hogerop aangekomen lopen we over een schitterend stuk pad tussen twee rotswanden door, daarna wordt het weer een breder bospad over het bergplateau.

we komen langs een opvallende verticale rotswand

Het is dan nog een kort eindje doorstappen tot we links een afslag tegenkomen naar een Schutzhütte. Straks gaan we het brede pad verder volgen, maar nu eerst naar links naar deze schuilhut met iets links daarvan een erg mooi uitzichtplatvorm.

Nu krijgen we dan wel ons vergezicht en zien we hoe de Sauer door het dal kronkelt tussen Bollendorf aan de Duitse zijde en Bollendorf-Pont aan de Luxemburgse kant.

even genieten bij het uitzichtpunt boven Bollendorf even genieten bij het uitzichtpunt boven Bollendorf even genieten bij het uitzichtpunt boven Bollendorf even genieten bij het uitzichtpunt boven Bollendorf
even genieten bij het uitzichtpunt boven Bollendorf even genieten bij het uitzichtpunt boven Bollendorf even genieten bij het uitzichtpunt boven Bollendorf
klik op een kleine foto voor een vergroting

Vanaf het uitzichtpunt keren we terug naar het brede bospad en gaan er linksaf om de 'A' weer op te pakken. We gaan dan op weg naar een Kultur Denkmal (KD op de kaart), het Fraubillenkreuz, en daarvoor moeten we nu lange tijd de brede paden door de bossen volgen. Dit loopt tamelijk vlak zodat we lekker tempo kunnen maken.

Al na enkele meters gaat de 'A' naar links, daarna alleen maar rechtdoor tot een groot kruispunt waar een schuilhut zou moeten staan volgens onze kaart, maar die we niet hebben gezien. Op deze vijfsprong met een asfaltweg steken we recht over, eigenlijk een beetje naar rechts, en pakken daar weer de 'A' richting Fraubillenkreuz. (Blauw bord rechts op een boom.)

het Kultur Denkmal Fraubillenkreuz

Op het bord staat dat we nog 1,4Km te gaan hebben tot daar. Het volgende pad links zouden we al kunnen nemen en daarbij even van de 'A' afwijken, dit pad komt verderop weer op het brede pad uit. Wij gaan er echter rechtdoor, maar bij het volgende kruispunt moeten we dan alsnog linksaf slaan. Daarna gaat het recht op het kruispunt met het Fraubillenkreuz af.

de Wikingerburg en Hügelgräber maken niet veel indruk

Daar aangekomen zien we rechts op het hoekje weer een Schutzhütte, en aan de overzijde naar links het Kultur Denkmal waar we naar zochten.

Dit blijkt een uit een rotsblok gemaakt Kruisbeeld te zijn, in deze vorm gehakt tussen 657 en 739 na Chr.

Op het kruispunt moeten we linksaf slaan en lopen daarbij langs het Fraubillenkreuz verder. Nog steeds een brede bosweg.

Verder gaat het naar de Wikingerburg, eveneens op de kaart aangegeven als een cultuur monument.

Weer lopen we lange tijd rechtdoor over de tamelijk vlakke bosweg waarbij we de vage zijwegen negeren, tot er schuin van links een brede weg bij komt. De 'A' gaat hier nu rechtsaf naar de Schankweiler Klauze, wij blijven op het pad links aanhouden.

Net na de splitsing staat rechts het informatiebord over de Wikingerburg. Helaas is het informatiebord zo slecht onderhouden dat we wel iets van een tekening van een muur kunnen onderscheiden, maar de tekst lezen lukt niet meer. We zien ook nergens een muur, waarschijnlijk moeten we die onder de heuvel waar we voor staan zoeken. Ook worden er op een bordje Hügelgräber genoemd, dat zijn de heuveltjes in het bos rechts achter het bord. Niet echt indrukwekkend te noemen.

we kruisen de asfaltweg bij Schwarzenbruch

Direct na het informatiebord verlaten we de weg en slaan er scherp linksaf, een afdalend pad in. Rechts op de berghelling in het bos staat nog een schuilhut voor wie even wil pauzeren. Door links te kiezen stappen we over op route 23, alleen is dit op het volgende traject niet overal even duidelijk aangegeven.

Het blijkt echter vrij eenvoudig, deze bosweg door een erg mooi stukje natuur hoeven we alleen maar rechtdoor te blijven volgen tot een kruispunt met meerdere paden.

Rechtdoor gaat het pad omlaag, en scherp rechts een pad steil omhoog de berg op. Daar tussenin gaat een ander vlak verlopend pad naar rechts, om daarna boven een kloof links van de weg verder te gaan. Dat wordt onze vervolgroute. Vanaf hier is het een kwestie van alle zijwegen negeren en alsmaar rechtdoor tot een kruising met een asfaltweg. Weer een flinke tippel door de mooie bossen.

We staan dan in het buurtschap Schwarzenbruch. Aan de overzijde van deze asfaltweg tussen Bollendorf en Nusbaum gaan we het asfaltweggetje omhoog langs de paardenstallen.

Voorbij de boerderij gaat het naar rechts het bos in en wordt het weer een zandweg. Het is dan nog steeds route 23 waar we op zitten, weer door fraaie bossen waarbij ons pad steeds meer naar links buigt.

Op het volgende kruispunt van paden gaat de 23 rechtsaf, daarna blijven we op dit pad en dalen we geleidelijk af tot we bij een driesprong het bos uit komen. Met recht voor ons een wijds uitzicht.

Hier moeten we linksaf, maar omdat het lunchtijd is gaan we eerst een stukje rechts. Daar aan de rand van het sportveld staan een Schutzhütte en enkele bankjes buiten waar we de boterhammen verorberen met een heerlijk uitzicht over de omgeving. De gele koolzaadvelden maken het allemaal nog mooier om te zien.

  • een mooie lunchplekje gevonden met een heerlijk uitzicht
  • een mooie lunchplekje gevonden met een heerlijk uitzicht

Na de lunch keren we terug naar de driesprong en houden er eerst iets links aan, een pad licht stijgend het bos in, maar dan gelijk rechts en na twintig meter weer rechts aanhoudend. (Let hier op, vooraan in het bos niet het pad haaks naar links het bos in nemen met markering 'D', maar rechts op het open landschap aanhouden) Dit is een boerenweg met links de bosrand en rechts al snel mooie open vergezichten.

we kiezen het pad dat naar het open panorama loopt

Het pad draait dan wat naar links en begint daarna af te dalen tot aan een asfaltweggetje. Daar zien we rechts beneden nu ook onze volgende bestemming Biesdorf voor ons liggen, evenals recht voor ons beneden in het prachtige veld een karrenspoor. Op dat pad zullen we na ons bezoekje aan Biesdorf verder wandelen.

mooie vergezichten vanaf de asfaltweg boven Biesdorf mooie vergezichten vanaf de asfaltweg boven Biesdorf mooie vergezichten vanaf de asfaltweg boven Biesdorf mooie vergezichten vanaf de asfaltweg boven Biesdorf
mooie vergezichten vanaf de asfaltweg boven Biesdorf mooie vergezichten vanaf de asfaltweg boven Biesdorf mooie vergezichten vanaf de asfaltweg boven Biesdorf
klik op een kleine foto voor een vergroting

Op het asfalt gaan we rechts en volgen de weg om daarna Biesdorf in te lopen. Daar blijven we de hoofdweg volgen tot we linksaf kunnen over een sintelpad naar een grote schuur en met links van het pad een hoge haag. Bij deze afslag staat een lantaarnpaal waar route 6 op staat aangegeven, maar niet erg duidelijk.

Even een stukje omlaag, dan komen we bij het karrenspoor die we er links door de velden gaan volgen. De uitzichten zijn er geweldig mooi terwijl we naar rechts draaien en op het bos af gaan. Voor het bos buigt het weer naar rechts, daarna komen we bij een kruising aan de bosrand.

weer een vijvertje zo maar midden in de bossen

Hier kiezen we voor linksaf het brede pad het bos in. Nu zitten we wél op de juiste 'D' markering. De 'D' gaan we nu helemaal terug naar Bollendorf volgen, maar moeten daarbij wel de wandelkaart blijven raadplegen omdat de markeringen nog wel eens ontbreken.

Het begint met een eenvoudige wandeling door dicht bos waarbij het pad steeds meer naar links draait. Tot we bij de Hellbach komen, een klein beekje.

We steken over waarna het weer scherp naar rechts verder gaat. Daarna blijven we weer op de 'D' en waar het pad naar links draait volgt weer een kruising waarop we rechtsaf verder gaan.

Ook nu lopen we weer door een mooi afwisselend bosgebied en daalt het een beetje tot we bij een T-splitsing komen. Hier gaat het linksaf verder, daar zien we na enkele meters links in het bos weer een mooi bosmeertje. Bij dit fraaie watertje moeten we weer links aanhouden op de Y-splitsing.

En weer gaat het verder over het zelfde pad, nu eerst weer licht bergop. Pas wanneer het pad weer met een ruime bocht naar links draait gaat het weer wat dalen tot aan een kruispunt bij de volgende beek. De Tiefenbach.

de mijter van Sinterklaas staat rechts in het bos

Voor we bij deze kruising komen staat ergens rechts in de bosrand een opvallend rotsblok met een bordje daarbij. Deze steen doet met zijn vorm denken aan de mijter van Sinterklaas, hier in Duitsland Nikolaus genoemd.

bij gebrek aan een bankje is er pauze midden op het bospad

Op de kruising gaat de 'D' rechtsaf verder, nu wordt het een lange etappe tot we weer dicht bij Bollendorf zijn en daar weer het rotsgebied in trekken.

Daar we al een behoorlijke afstand hebben afgelegd wordt het tijd voor een pauze, maar mooie plekjes met bankjes komen we niet tegen. We besluiten dan om zo maar ergens op het pad te gaan zitten op onze regenjassen, de benen moeten toch even rust krijgen.

Een kwartiertje later staan we enigermate stijf weer op en doen de rugzakken weer om.

Na een pauze is het soms moeilijk weer op gang te komen, naar even later zit het ritme er weer in en stappen we flink door op weg naar de kruising boven Dillingen. De lange wandeling door de bossen was erg leuk, maar na uren lang lopen op brede bospaden zijn we wel toe aan weer een beetje afwisseling.

klauteren op weg naar de Predigtstuhl

Het kruispunt bereiken we nadat het pad weer naar links gaat, hier komen weer veel wandelpaden bij elkaar aan de voet van prachtige rotsformaties.

Het kruispunt bereiken we nadat het pad weer naar links gaat, hier komen weer veel wandelpaden bij elkaar aan de voet van prachtige rotsformaties.

Scherp rechtsaf omlaag gaat het naar Dillingen, de tweede rechtsaf is een smal paadje omhoog langs de rotswand aan de overzijde van waar we staan. Dat paadje wordt onze vervolgroute en is keurig gemarkeerd met de 'D' en een bordje Muhmenlay en Lingelslay.

Al na een kort stukje klimmen zien we een bankje onder een prachtige rotswand. We zijn onder de Predigtstuhl aangekomen, een hele mooie uitzichtrots.

Natuurlijk verlaten we onze route even om dit uitzichtpunt te beklimmen, een heerlijk klauterpaadje omhoog langs onwaarschijnlijk mooie stenen in de vorm van pilaren. Boven krijgen we een schitterend uitzicht en zijn er voldoende picknickbankjes om er een tijdje te kunnen genieten.

het uizichtpunt Predigtstuhl het uizichtpunt Predigtstuhl het uizichtpunt Predigtstuhl het uizichtpunt Predigtstuhl
het uizichtpunt Predigtstuhl het uizichtpunt Predigtstuhl het uizichtpunt Predigtstuhl
klik op een kleine foto voor een vergroting

Het is dan nog wel een stuk lopen terug naar Bollendorf, zodat we niet al te lang rond blijven hangen. Er zijn geen andere paden hier boven, dus moeten we via de zelfde route weer omlaag om daar de 'D' opnieuw te gaan volgen.

even zien we Bollendorf beneden liggen
het gaat weer op en neer over een bergpaadje

Weer beneden gaan we links en volgen we het bergpaadje dat daar helemaal om de berg heen loopt, met een lange boog linksom.

De meest opvallende rotsformaties dragen een naam, en de eerste die we tegen komen is de Muhmenlay. Een inham in de rotswand met wat kleine grotten, en natuurlijk hoort daar een bankje bij.

Weer op pad gaat het eerst nog op en neer, daarna gaat het scherp naar links en wordt het pad wat vlakker, zodat we gemakkelijker door kunnen lopen.

De volgende opvallende rots is de Lingelslay, maar om daar te komen gaat het eerst weer behoorlijk omhoog. Wanneer we dan door een soort kloof tussen steile rotsblokken doorlopen weten we dat we zijn aangekomen.

Gelijk na deze 'kloof' verlaten we het pad en gaan even rechts omhoog. Daar is weer een geweldig mooi uitzichtpunt met zicht op Bollendorf, inclusief schuilhut. We nemen er een laatste pauze voor we aan het laatste deel van de terugweg beginnen.

weer een mooi uitzichtpunt bij Lingelslay weer een mooi uitzichtpunt bij Lingelslay weer een mooi uitzichtpunt bij Lingelslay weer een mooi uitzichtpunt bij Lingelslay
weer een mooi uitzichtpunt bij Lingelslay weer een mooi uitzichtpunt bij Lingelslay weer een mooi uitzichtpunt bij Lingelslay
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na het uitzichtpunt gaan we verderop plots steil omlaag en sluiten daar aan bij een brede bosweg. Rechts beneden staat een kleine Schutzhütte waar we dan aan voorbij lopen om over het brede pad aan de afdaling te beginnen.

Slechts een kort stukje en dan staan we weer bij een kruispunt van brede paden, deze steken we recht over en komen na nog een beetje afdalen bij een hotel uit. De ondergrond word dan asfalt.

Links van het hotel langs lopen we omlaag naar Bollendorf en gaan met de weg mee waar deze haaks naar rechts verder omlaag loopt. We kunnen nu het asfalt blijven volgen tot helemaal beneden, maar er is nog een leuke afkorting te maken door verderop links de afsplitsing te kiezen. Een karrenspoor tussen boomgaarden door en langs de opvallende Mariensäule.

tussen boomgaarden door omlaag naar Bollendorf
de brug over de Sauer naar Bollendorf-pont

Deze mooie afkorting brengt ons helemaal naar beneden tussen twee huizen door, tot aan een asfaltweg in Bollendorf.

Op deze soms drukke weg gaan we linksaf en bij de volgende splitsing met de hoofdweg weer rechts. Dit gaat daarna recht op de brug over de Sauer af met aan de overkant Bollendorf-pont.

Voor de brug gaan we links en lopen daar naar de waterkant. Achter de mooie bomenrij ligt een leuk wandelpad door een parkje langs de Sauer die we nu linksaf terug kunnen volgen tot aan Burg Bollendorf.

Deze Burg kunnen we vanaf dit pad ook al zien, en even later klimmen we dan ook het pad naar de parkeerplaats weer omhoog.

Daarmee sluiten we een lange maar prachtige wandeldag af met zeer veel afwisseling. Voor wie de route eigenlijk te lang vindt zijn er allerlei mogelijkheden om dit in te korten, met de juiste wandelkaart (link boven aan deze pagina) is er eenvoudig een kortere versie van te maken.

Burg Bollendorf komt weer in zicht

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Eifel Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.