JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Kolm Saigurn Raurisertal

Lenzanger - Rauriser Urwald - Durchgangsalm - Gainschniggalm - Ammererhof - Naturfreundehaus Kolm Saigurn - NP Museum - Lenzanger - (Goldwaschplatz Bodenhaus)

starstarstar_borderstar_borderstar_border 5,5 Km 225 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Op onze eerste dag in het Raurisertal, ook onze eerste wandelvakantie in het Salzburgerland, starten we met een lichte wandeling achter in het dal om wat in te lopen voor we aan het zwaardere werk beginnen.

routekaart Kolm Saigurn

Het eerste gedeelte gaat door het Rauriser Urwald omhoog, een prachtig natuurgebied, en daarin zitten ook gelijk alle hoogtemeters van deze rondwandeling.

De wandeling over de Almen is heel gemoedelijk, de afdaling naar het Naturfreundehaus eenvoudig maar even een stukje steil. Bij Kolm Saigurn zijn er echter veel mogelijkheden om weer even bij te komen; door het museum te bezoeken of lekker een terrasje te pakken terwijl de kinderen zich in de enorme speeltuin vermaken.

Daarna volgt een vlakke wandeling door een mooi dal terug naar de parkeerplaats. Aansluitend kan nog een bezoek worden gebracht aan een Goldwaschplatz.

We beginnen aan de wandeling vanaf parkeerplaats Lenzarger achter in het dal. Na het Gasthof Bodenhaus wordt het een tolweg met als eindpunt deze parkeergelegenheid op 1550m hoogte.

Met onze Raurisertal gastenkaart krijgen we korting op de Mautstrasse, met een Salzburgerland- of Hohe Tauern Card is de toegang gratis.

hoogteprofiel rondwandeling Kolm Saigurn
het Rauriser Tal

Op de grote parkeerplaats kunnen we gemakkelijk de auto kwijt, dan begint het ritueel van wandelschoenen aan, stokken op lengte afstellen en de rugzakken om.

Omdat we vanmorgen eerst boodschappen hebben gedaan in Rauris en daar nog bij de Information langs zijn geweest, beginnen we pas laat in de morgen.

Het is dan ook al tamelijk warm als we klaar zijn voor vertrek, later zal blijken dat die warmte 3 weken lang zal aanhouden met continu temperaturen tussen de 30 en 40 graden. Ongekend voor Oostenrijk

Rechts bij de toegang tot de parkeerplaats staat een informatiehuisje van de Hohe Tauern, wij moeten echter links naar de bosrand om daar een wandelpad met markeringen van route 31 te zoeken.

Door bij de picknickbanken links aan te houden vinden we het pad gelijk, voorzien van rood-wit-rood markeringen.

wandeling door het Rauriser Urwald

Bij de bosrand gaat het pad tussen twee dicht opeen staande bomen door, dan zijn we in het bos en begint het dadelijk te stijgen.

boomwortelpad

Dit is het Rauriser Urwald, vanaf de eerste meters al een prachtig en gevarieerd bosgebied. Het pad bestaat dan nog voornamelijk uit boomwortels.

De bomen geven veel schaduw, wat een groot voordeel is vandaag. Rustig klimmen we omhoog en blijven alsmaar het pad met de duidelijke markeringen volgen.

Hogerop wordt het natter in het bos. Hier komen we in een veengebied met veel varens en mossen, en overal prachtige kleine vennetjes.

Later in deze vakantie komen we hier laat in de middag nog eens omlaag, dan blijkt dat dit natte gebied ook een groot nadeel kent. Het stilstaande water in de plassen is een perfecte omgeving voor steekmuggen. Vooral 's morgens vroeg en op het eind van de dag wordt je er helemaal lek gestoken.

De natuur is hier schitterend, maar onder natte omstandigheden kan het behoorlijk modderig zijn. De paden zijn echter keurig onderhouden en waar nodig zijn vlonderpaden aangelegd om de voeten droog te kunnen houden.

  • veengebied met beekjes en vennetjes
  • veengebied met beekjes en vennetjes

In het laatste stukje van de klim wordt het bos duidelijk minder dicht. Daar loopt het pad ook wat vlakker en komen we even later het bos uit op een prachtige Alm met er omheen de eerste hoge toppen van de Hohe Tauern Goldberggruppe. Eerst moeten we dan iets rechts via een brug de fraaie beek oversteken, waar op deze warme dag al volop in het water wordt gespeeld. We zijn dan op 1750m aangekomen.

op de Durchgangsalm aangekomen

De gebouwen links op de Alm behoren bij de Durchgangsalm met daar achter links de bergketen tussen het Raurisertal en het Gasteiner Tal. De Sattel links boven de bomen is de 2226m hoge Bockhartscharte die we later deze vakantie hebben beklommen vanuit Nassfeld in het Gasteiner Tal. Vanaf die Sattel hadden we een prachtig uitzicht op de Alm waar we nu staan.

De Gainschniggalm en Hohe Sonnblick

Als we het pad verder volgen tot deze aansluit bij een brede weg door de Alpenweiden, dan zien we rechts al de volgende Alm liggen. Dat is de Gainschniggalm.

Op dit brede pad gaan we rechtsaf en blijven deze volgen onder de Gainschniggalm langs het bos weer in.

Natuurlijk kan er even een afsteker worden gemaakt naar de Gainschniggalm waar een gezellig terras is ingericht. Extra tip: Kijk ook eens binnen rond in de gezellige Stube.

Hier volgen we de lokale wandelroute 24/121 richting Ammererhof en Kolm Saigurn met zicht op de rotsmassieven rond de 3106m Hoher Sonnblick.

Bij helder weer is met de verrekijker of telelens het topje van de Hoger Sonnblick goed te zien, deze top is bebouwd. Dit is een Observatorium.

In het bos loopt de weg eerst nog tamelijk vlak door het dichte bos. In een scherpe bocht naar links komen we dan langs een schitterend uitzichtpunt, een goed gekozen plaats voor enkele rustbankjes.

Dan dalen we verder af en is het op een gedeelte van de route zelfs tamelijk steil, maar het blijft wel steeds een breed en goed toegankelijk pad.

een prachtig uitzichtpunt onderweg

Door alsmaar op de zelfde weg te blijven en Kolm Saigurn aan te houden, komen we vanzelf weer het bos uit op een Alm met bebouwing. Het pand rechts, waarvan we eerst alleen de bovenetage zien, is de Ammererhof. Door verderop rechts aan te houden lopen we even later het terras van de Ammererhof op.

bij de Ammererhof
mooie heldere beken bij Kolm Saigurn

Hier moeten we het terras voor het huis langs oversteken, maar niet voordat we links bij het hekje even een kijkje hebben genomen op Kolm Saigurn en het Naturfreundehaus daar beneden.

Dat wordt ons volgende doel, dat we kunnen bereiken door voorbij de Ammererhof het eerste smalle paadje linksaf omlaag te nemen.

Mocht dit paadje bij nat weer ontoegankelijk zijn, blijf dan de brede weg omlaag volgen tot een Y-splitsing. Daar dan scherp linksaf is het alternatief.

We dalen het kleine stukje af tot we weer op een brede sintelweg staan en slaan daar linksaf naar het groepje gebouwen. (Op deze sintelweg rechtsaf wordt straks onze terugweg.)

Hier zijn we in Kolm Saigurn aangekomen, een aantal gebouwen waaronder het Naturfreundehaus met Informationsstelle Naturpark Hohe Tauern, en daar achter het Nationalparkmuseum.

het Naturfreundehaus Kolm Saigurn
terras, speeltuin en dierentuin

Bij het Naturfreundehaus ligt een groot terras aan de voor- en achterzijde. Achter het gebouw zijn ook een grote speeltuin en een dierentuintje aanwezig. Het is er druk met dagjesmensen die hier samenkomen na een wandeltocht, of hier per speciaal busje vanaf de parkeerplaats heen zijn gebracht.

Wij lopen links om het gebouw heen en gaan dan op het museum af waar we gratis naar binnen mogen om er iets te leren over de natuur rond de Hohe Tauern.

Tegenover het museum zitten twee dames onder een parasol verkoeling te zoeken, en als wij het museum inlopen komt een van de dames uit de schaduw vandaan ons achterna. Binnen praten we kort met de allervriendelijkste mevrouw, maar het is ons daar echt te heet. En haar ook. Al snel zoeken we de frisse lucht weer op en de dame haar parasol.

We maken ons rondje om de gebouwen van Kolm Saigurn af door steeds rechts aan te houden, en keren zo terug naar de brede sintelweg.

het Nationalparkmuseum Kolm Saigurn
afstekertje op zoek naar de waterval

Nu gaan we links deze weg volgen, een eenvoudige vlakke wandeling door het hier prachtige dal met links van ons de brede heldere beek.

Verderop komen we links een bruggetje tegen. We moeten weliswaar rechtdoor, maar links tegen de bosrand hebben we een prachtige waterval gezien en hopen daar bij te kunnen komen door deze brug over te steken.

We lopen naar het gebouwtje verderop, en zoeken daar een pad linksaf om bij deze waterval te komen. Helaas gaat er vanaf het gebouw geen pad naar links, dus keren we weer terug naar de hoofdweg.

Bij de Y-splitsing blijven we rechtdoor gaan met de loop van de mooie beek links mee, en zien links onder de Hohe Sonnblick nog veel meer enorme watervallen. Volgens onze wandelkaart is dit gebied de Lachegggraben.

De route terug naar de parkeerplaats is nu heel eenvoudig. Alsmaar deze weg blijven volgen, eerst nog door dit prachtige natuurgebied met mooie bergcoulissen, daarna gaat het weer het bos in tot we de parkeerplaats bereiken.

De Lachegggraben onder de Hohe Sonnblick

Met deze korte maar mooie wandeling hebben we voor dit jaar onze eerste stapjes in de bergen weer gemaakt, hebben we al wat aan de hoogte kunnen wennen, en hebben we een eerste indruk gekregen van de Hoge Tauern in het Salzburgerland.

een prachtige stille Alm

Het is nog vroeg in de middag, zodat we besluiten nog niet rechtstreeks naar de camping terug te keren maar de goudwasplaats bij het begin van de tolweg eens te bekijken. Na de slagboom kunnen we bij het Alpengasthof Bodenhaus parkeren en het korte eindje naar de Goldwaschplatz teruglopen. Er gaat een wandelpaadje links van het asfalt rechtstreeks naar deze bijzondere plek.

rond de Goldwaschplatz rond de Goldwaschplatz rond de Goldwaschplatz rond de Goldwaschplatz
rond de Goldwaschplatz rond de Goldwaschplatz rond de Goldwaschplatz
klik op een kleine foto voor een vergroting

In dit gebied is vroeger veel goud gevonden en nog steeds kunnen toeristen hier in de beek goud proberen te vinden. Overigens kom je dit soort plaatsen hier in de buurt meer tegen. Met speciale pannen en installaties wordt er ijverig gezocht, de kans om stofgoud te vinden is er heel reëel. Onlangs is hier nog een klompje goud van 10gram gevonden, volgens een van de kenners vijfduizend euro's waard.

Leuk om eens gezien te hebben, en we zullen deze vakantie nog meer sporen uit de tijd van de gouddelving vinden. We laten ons echter niet verleiden om mee te wassen maar zoeken in plaats daarvan het terras van het Bodenhaus op. Er moeten plannen worden gemaakt voor de wandeldag van morgen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.