JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Krimmler watervallen

Krimml - Waterval 1, 2, 3 - Jausenstation Hölzlahneralm - Waterval - Krimml

starstarstarstar_borderstar_border 16 Km 450 Hm 6:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


"De grootste waterval van Europa" moet je echt proberen te bezoeken als je in de omgeving bent. Trek er wel een hele dag voor uit, zeker als je een wat langere reistijd hebt. De watervallen zijn echt een belevenis. Maar neem vooral ook de tijd om nog een stukje boven het dal verder in te lopen op 1470m.

Probeer deze trip op een doordeweekse dag te doen. Het is er altijd druk, maar vooral in de weekenden. Velen komen niet verder dan de eerste waterval (zware klim). Na dit eerste deel wordt het rustiger. Boven in het Krimmler Achental komen nog minder toeristen.

De klim is zwaar te noemen. De oorzaak is een asfaltweg van 4 km die onder een constante hoek omhoog gaat. Ervaren wandelaars weten dat dit zwaarder kan zijn om te lopen dan een bergpad met veel stenen en rotsen. Het dal boven is heel vlak zodat daar snel een aardige afstand kan worden afgelegd.

Wandelkaart Krimml

Het dorp Krimml is te vinden tussen Zell am Ziller en Mittersill. Of je nu van de Innsbruckzijde of Kitzbühelkant komt, de weg ernaar toe gaat door veel dorpjes, bergpassen en haarspeldbochten. De 80 km vanuit Wörgl die wij moesten rijden nam heen 1,5 uur (via Kitzbühel) en terug 2 uur (door het Zillertal) in beslag!

Aan de westkant van Krimml zijn hele grote parkeerplaatsen aangelegd (Parkeren € 5,- per dag). Via een tunnel onder de hoofdweg loop je naar de ingang van het Nationalpark Hohe Tauern en de waterval (niet gratis).

De bovenstaande GPS track van deze route hebben we augustus 2015 van Eef R. uit Hoogeveen ontvangen. Eef heeft voor de terugweg een alternatief gevonden via een rustig wandelpad aan de andere kant van de rivier, deze track wijkt dus deels af van deze beschrijving.

Natuurlijk vind je bij de ingang de nodige souvenirwinkels en eetgelegenheden, maar als je de kassa gepasseerd bent is dat gelijk over en begint de klim. De eerste waterval is gelijk aan de linkerkant zichtbaar. De 4 km lange asfaltweg omhoog loopt soms dicht langs de rand, dan weer wat verder ervan af.

parkeerplaats met op de achtergrond de waterval

Op verschillende plaatsen zijn er korte zijpaadjes die naar een uitzichtpunt lopen. Deze worden hier Kanzel genoemd.

Gezien de grote drukte 's morgens besluiten wij eerst maar door naar boven te lopen en deze Kanzels niet allemaal direct te bezoeken. Wij nemen ons voor pas aan het eind van de dag, als we terugkomen, hier te gaan kijken.

Onze vermoedens dat het dan veel rustiger op die punten zal zijn, blijkt te kloppen.

Deze eerste van drie watervallen heeft een verval van 140 meter! Ook vanaf het hoofdpad is dit indrukwekkende schouwspel al goed te zien en het lawaai is oorverdovend. Op de heenweg tref ik het ook nog dat er net een regenboog te zien is.

Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was
Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was Krimml waterval met veel Kanzels die we vooral op de terugweg bezocht hebben toen het er rustiger was
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na het eerste deel volgt een wat vlakker stuk van de beek, met ruime oevers vol grote rotsblokken. Dit is een prima plek om even te rusten van de steile klim die wij met opzet wat snel hebben gelopen. Het is nog wat vroeg, maar we besluiten om hier onze broodvoorraad al vast deels aan te spreken. Wie niets bij zich heeft kan hier terecht in Gasthof Schönangerl.

het vlakke deel na de eerste waterval gebruiken we om de broodjes te eten

In deel twee is het verval 100 meter. Het asfaltpad blijft onder dezelfde hellinghoek omhoog lopen maar komt vaker langs de rand van de kloof. We wandelen nu in een wat rustiger tempo door, en blijven wat vaker bij de uitzichtpunten staan. Er zijn al beduidend minder wandelaars in dit deel zodat we niet steeds meer tegen mensen opbotsen die midden op het pad plotseling blijven staan.

Al snel komt ook deel drie in zicht. Nogmaals een waterval van 140 meter hoogte. Op sommige plekken maakt het neerstortende water zo veel lawaai dat we ons haast niet meer verstaanbaar kunnen maken. Boven aan deel drie aangekomen is er weer een Kanzel waarbij je vlak boven de rand staat en het water, van de tot hiertoe vlakke beek, vlak voor je voeten 380 meter naar beneden ziet razen. Schitterend!

Wij willen vandaag nog verder het dal in en volgen de Krimmler Ache stroomopwaarts. Een breed pad loopt het dal in en blijft voor de rest vrij vlak.

de magen zijn gevuld en we breken weer op voor meer waterval.... het laatste deel van de waterval vanaf deze laatste Kanzel is mooi te zien hoe het water over de rand omlaag stort foto vanaf de kanzel waarop het water oorverdovend in de diepte verdwijnt
de Krimmler Ache we volgen de Ache verder het dal in het is er prachtig dus zit de stemming er goed in
klik op een kleine foto voor een vergroting

We lopen in dit dal op 1470 meter hoogte een prachtig natuurgebied binnen. De eerste kilometer is het nog erg rotsachtig, later wordt het steeds meer groen. In het eerste deel is er links een helling van grote rotsblokken waar we geluid horen. Er blijkt een flinke waterstroom onder de rotsen door te lopen.

...in de verte de gletsjers waar het Krimmler Ache water vandaan komt kristalhelder groenig water en ijkoud.... in het dal staan enkele Hutten bij het Jausenstation Holzlahneralm gaat we op de terugweg een hapje proeven
...maar eerst lopen nog een eindje verder het fraaie dal in ...ja, het is echt koud water Sabina... Sabina geniet zichtbaar van de wonderschone natuur om haar heen
klik op een kleine foto voor een vergroting
...pas op! Deze spuit menig voorbijganger nat...

In de verte voor ons zien we de gletsjers liggen waar het water van de Krimmler Ache vandaan komt (foto 1 boven).

Vanaf daar stroomt de Ache ruim 20 km door het vrijwel vlakke dal, tot het over de rand omlaag stort als de Krimmler Wasserfall.

Het brede pad loopt tot diep in het dal door, maar de opgeven looptijd van 6 uur tot het eindpunt hebben wij helaas niet.

We lopen eerst door tot aan het Jausenstation Hölzlahneralm. Daar stoppen we bij deze Alm om op een koud terras te gaan zitten voor een langere pauze.

De Käseplatte en de Wurstplatte kan ik van harte aanbevelen, de waterbak aan de zijkant van het gebouw niet. Die spuit af en toe waterstralen over het pad. Net als je er langs wilt...

bij het Jausenstation Holzlahneralm is het gezellig druk, maar de Kase- en Wurstplatte waren er dan ook heerlijk
...we zijn weer terug na een fantastische dag wandelen

We lopen verder het dal in, maar houden de tijd in de gaten zodat we genoeg ruimte hebben om in ieder geval voor de schemering terug bij de auto te zijn.

Het is alleen maar rechtdoor, dus goed te timen wanneer er omgedraaid moet worden. Zeker omdat we op de terugweg ook nog wat meer stil willen staan bij de verschillende Kanzels van de onderste waterval.

Inderdaad is het op de uitzichtpunten nu veel rustiger en kunnen we ruimschoots van het natuurgeweld genieten, voor we teruglopen naar de parkeerplaats en dan in twee uur terugrijden naar Wörgl.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.