JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Panorama route Mühlbach am Hochkönig

Mühlbach am Hochkönig - Karbachalm - Skiklub Hütte - Schneeberg - Schneebergkreuz - Salzburger Almenweg - (Klingelbergalm) - Kabachalm - Mühlbach am Hochkönig

starstarstar_borderstar_borderstar_border 7,5 Km 590 Hm 4:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Deze eenvoudige rondwandeling bij Mühlbach am Hochkönig in de Salzburger Schieferalpen op de rand van het Pongau en het Pinzgau, biedt tijdens de hele tocht uitzicht op het indrukwekkende bergmassief van de Hochkönig. Het is alleen daarom al een perfecte invulling van een vakantiedag.

routekaart rondwandeling Mühlbach am Hochkönig

Vanuit Mühlbach am Hochkönig gaat een kabelbaan naar de Karbachalm, daarna volgt een stevige klim tot boven de bomengrens. Eenmaal op hoogte is het een gemoedelijke rondwandeling via goed begaanbare bergpaadjes over glooiende Alpenweiden en naar verschillende bergtopjes.

hoogteprofiel rondwandeling Mühlbach am Hochkönig9

De terugweg loopt deels door een prachtig bos en moeras onderlangs de berghellingen, maar wel met regelmatig meer fraaie vergezichten op de Hochkönig. Een verrassend leuke route door een afwisselend natuurgebied.

het dalstation in Mühlbach

Het dorpje Mühlbach am Hochkönig, startpunt van onze wandeling, ligt aan de 164 tussen Bischofshofen en Dienten am Hochkönig. De autoroute via de 164 alleen al is leuk om eens te rijden.

In Mühlbach zoeken we het dalstation van de kabelbaan op, deze is snel gevonden want het is maar een klein dorpje.

(Navigatie: Schloglberg 63, Mühlbach a. HK)

We gaan vandaag alleen op hoogte lopen, dus kopen we een retourtje en laten ons naar 1564m hoogte bij de Karbachalm vervoeren.

Het begin van de door ons geplande wandelroute is al snel gevonden, maar eerst gaan we om het bergstation heen om aan de andere zijde van het gebouw naar het uitzichtpunt te lopen. Daar staan veel informatieborden en er zijn bankjes met zicht op de Hochkönig.

Iets lager dan het bergstation ligt de Karbachalm en nodigt ons, met een grote speeltuin en ruim terras, nu al uit voor een bezoek na de wandeltocht.

poseren voor de Hochkönig

We maken onze wandeluitrusting in orde en keren van het uitzichtpunt terug. Achter het gebouw langs. De twee brede wegen naar rechts negeren we, daarna komen we aan de zuidzijde van het pand een geel routebord tegen.

We volgen de aanwijzingen rechts naar de Skiklub Hütte en Schneebergkreuz via route 15, een smal pad de berg op.

  • omhoog via een smal paadje
  • omhoog via een smal paadje
  • omhoog via een smal paadje
we bereiken de Skiklub Hutte

In het eerste stukje kunnen we nog even genieten van de vergezichten, daarna gaat het pad het bos in.

Wat kronkelend winnen we steeds meer aan hoogte, vooraleerst nog heel geleidelijk. Als we dieper in het bos via houten bruggen enkele stroompjes hebben overgestoken, wordt het daarna steeds steiler.

Dit is echter van korte duur, want al snel komen we het bos weer uit en zien we een houten hut staan. Dit is de Skiklub Hütte.

Langs de Hütte lopend houden we rechts aan en klimmen daar nog even door tot op de al zichtbare bergrug.

Op de bergrug houden we links over het smalle paadje aan naar het eerste topje. Een mooi bergtopje met iets verderop een bankje om op bij te komen van de lange aaneengesloten klim.

de bergrug in zicht waar we overheen gaan lopen

De meeste hoogtemeters van vandaag hebben we dan echter gehad, rest ons alleen de korte klim straks naar de Schneeberg. Vanaf de top vervolgen we het paadje in de richting van een volgend kabelbaanstation. Net voor deze skilift komen ons smalle paadje en de brede weg bij elkaar.

over de bergrug naar de Schneeberg over de bergrug naar de Schneeberg over de bergrug naar de Schneeberg over de bergrug naar de Schneeberg
over de bergrug naar de Schneeberg over de bergrug naar de Schneeberg over de bergrug naar de Schneeberg
klik op een kleine foto voor een vergroting
het brede pad komt er bij

In een omheind gebied is extra groot formaat tuinmeubilair geplaatst waar volop gebruik van wordt gemaakt om er kinderen op te fotograferen.

Achter het kabelbaanstation houden we weer links aan, het smalle pad omhoog naar de top van de Scheeberg.

Dit is nog even een pittig stukje klimwerk, maar na een laatste haarspeldbocht net onder het topkruis, komen we boven op de berg aan. Daar kunnen we even rustig bijkomen van de klim, onderwijl genietend van een werkelijk prachtig panorama.

Onze volgende geplande bestemmingen, een naamloze bergtop links achter de Schneeberg en de Schneebergkreuz meer rechts, zijn vanaf deze hoogte al goed te zien.

boven op de Schneeberg boven op de Schneeberg boven op de Schneeberg boven op de Schneeberg
boven op de Schneeberg boven op de Schneeberg boven op de Schneeberg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Wanneer we weer op adem zijn gekomen en ons stempelboekje is voorzien van een nieuwe afdruk, dalen we aan de andere zijde van de Schneeberg weer af.

Nu kunnen we het pad rechtstreeks naar de Schneebergkreuz aanhouden waarop we het volgende topkruis al zien staan, we kunnen echter ook eerst naar links uitwijken naar een iets lagere top tussen deze bergen in.

een naamloos topje met mooie vergezichten

Dit laatste doen wij dan ook, deze berg ligt pal aan het dal en we hopen daar nog een mooi vergezicht in het dal te krijgen. Dat uitzicht is er ook, maar omdat we dan meer naar het zuiden kijken lijkt het daar veel heiïger en minder helder dan het zicht op de Hochkönig in noordelijke richting.

naar het zuiden is het heiïg

Vanaf het hoogste punt loopt geen echt pad aan de andere zijde omlaag. We moeten dus terug of, de andere optie, een paar meter terug tot de laatste Sattel en dan links afdalen door het gras naar het zichtbare pad beneden langs de berghelling. Van bovenaf zien we dat daar onderlangs een pad loopt en verderop aansluit bij het wandelpad tussen de Schneeberg en Schneebergkreuz.

We kiezen voor het gras, gaan beneden naar rechts op het smalle paadje, en daarna op de splitsing bij het routebord weer linksaf in de richting van het volgende topkruis.

op weg naar de volgende bergtop

Even later zijn we op het hoogste puntje van de Schneebergkreuz (1938m) en zoeken we ons een plekje om aan de meegebrachte lunch te beginnen in het hoge gras net onder de top. Lekker in het gras en uit de wind. Het uitzicht onder het eten is formidabel en de Duitse broodjes smaken hier nog beter dan anders.

op de top van de Schneebergkreuz op de top van de Schneebergkreuz op de top van de Schneebergkreuz op de top van de Schneebergkreuz op de top van de Schneebergkreuz
op de top van de Schneebergkreuz op de top van de Schneebergkreuz op de top van de Schneebergkreuz op de top van de Schneebergkreuz
klik op een kleine foto voor een vergroting

Dan wordt het tijd om verder te trekken. We verlaten de top aan de andere zijde waar het pad heel geleidelijk omlaag loopt over de bergrug. Vooralsnog blijft het de route 15 door een schitterend Almlandschap.

een schitterende geleidelijke afdaling over de Alm
beneden komen we bij een splitsing

Het gaat licht op en neer met alsmaar dat mooie uitzicht op de wijde omgeving. Vlak achter de Schneebergkreuz volgt een splitsing en komt er een pad van rechts bij. We blijven daar links de 15 naar de Klingelbergalm, Bürglalm en Dienten aanhouden.

Rustig aan dalen we weer naar de bomengrens en passeren we enkele dennenbosjes. Daarna zijn er prachtige uitgestrekte velden met bosbesstruiken waar we doorheen trekken.

Na een korte afdaling lopen we over net onder een bergrug langs met een wijde boog naar rechts. Net voor de weg weer omhoog loopt is er weer een splitsing bij een afrastering.

Hier verlaten we de 15, gaan het hekje door en slaan rechtsaf op wandelpad 75. Dit is de Salzburger Almenweg naar de Klingelbergalm.

de route omlaag met fantastisch uitzicht

Eerst lopen we nog even tussen twee berghellingen door omlaag, daarna wordt het weidser en hebben we recht voor ons een schitterend uitzicht over de groene Almen met de Hochkönig als achtergrond. Dit uitzicht tijdens het wandelen maakt het een top-afdaling!

Janny zoekt het hogerop

We blijven het paadje verder omlaag volgen en dalen steeds meer af in het bos met af en toe leuke doorkijkjes. De ondergrond bestaat dan steeds meer uit boomwortels en eenmaal in het bos zijn er wat drassige stukjes.

we komen weer onder de bomengrens
leuke afdaling naar de Klingelbergalm

Op de slechtse plekken zijn echter planken neergelegd waardoor we de diepste modder kunnen ontwijken.

Het pad komt weer uit bij een volgende afrastering waar we via een klimrekje overheen moeten. Aan de andere zijde van het draad zijn we op een splitsing aangekomen van de 75 met de 75A.

Hier slaan we rechtsaf en kiezen daarmee voor de 75A naar de Karbachalm.

Vanaf hier is het mogelijk om nog even de 75 omlaag te blijven volgen en een bezoek te brengen aan het terras van de Klingelbergalm. Dit gaat echter omlaag en de terugweg naar deze splitsing betekent dus extra hoogtemeter maken.

Vanaf hier gaan we eerst een tijdlang door dicht bos lopen, steeds maar op en neer kronkelend. Het is een verrassend mooi en afwisselend bosgebied met bijzondere begroeiing.

Afwisselend wandelpad onderlangs de berghelling Afwisselend wandelpad onderlangs de berghelling Afwisselend wandelpad onderlangs de berghelling Afwisselend wandelpad onderlangs de berghelling
Afwisselend wandelpad onderlangs de berghelling Afwisselend wandelpad onderlangs de berghelling Afwisselend wandelpad onderlangs de berghelling
klik op een kleine foto voor een vergroting

Over boomwortels omhoog en omlaag, tussen hoge varens door, dan weer watertjes passerend, zo lopen we verder. In het eerste deel vooral bergop.

weer terug in meer open terrein

Eenmaal op hoogte trekken we door een moerasgebied, toegankelijk gemaakt door een grote hoeveelheid loopplanken. Erg leuk wandelen en het blijft een eenvoudig te belopen pad.

Het smalle pad wordt plots een breed karrenspoor, even later wordt het ook weer opener en zijn er links weer mooie doorkijkjes.

Verderop lopen we onder de kabels van een skilift door en passeren we een skihelling. Bij de volgende veel bredere skihelling zien we aan de overzijde een betonnen muur met daarin een deur. Een afgesloten toegang tot een ruimte in de berghelling.

Na de passage van deze skihelling gaat het weer het bos in over de brede weg. We lopen nu door tot we bij een splitsing met een smaller pad naar rechts komen. Links in de berm aangegeven door een geel routebord. Dit paadje naar rechts wordt onze terugweg naar de Karbachalm over route 75B.

nog een doorkijkje op de Hochkönig

De route naar het bergstation is hier overal goed aangegeven. Het begint met een stukje stijgen door het bos, daarna gaat het pad verder langs de rand van de skipiste.

langs de skipiste weer omhoog

Wat hogerop de helling kunnen we de skihelling blijven volgen, gemakkelijker is het om daar het pad rechts door het bos aan te houden.

Uiteindelijk sluiten we aan bij een brede sintelweg waarop we na enkele meters naar links lopend de Karbachalm in zicht krijgen.

Bij de Karbachalm is het een drukte van belang, de waterplas de grote speeltuin bij het terras zijn aantrekkelijk voor gezinnen met jonge kinderen.

We vinden nog een mooi plekje op het terras met uitzicht op het dal. Tijd voor een koel biertje na deze prachtige panorama wandeling voor we aan de afdaling met de kabelbaan naar Mühlbach am Hochkönig beginnen.

tijd voor een drankje op het terras van de Karbachalm

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.