JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Nassfeld Gasteinertal

Sportgastein Nassfeld - Naturschauweg - Uitzichtpunt - Veitbauernhütte - Nassfeldfalm - Pottinger Hütte - Moises Hütte - Schareckalm - Sportgastein

starstar_borderstarstar_borderstar_border 8 Km 280 Hm 4:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


routekaart rondwandeling Sportgastein Nassfeld

Deze rondwandeling bij Sportgastein Nassfeld is een eenvoudige route door een schitterend natuurgebied en langs veel Hüttes met uitnodigende terrasjes.

De wandeling is dan ook heel geschikt voor een gezellige huttentocht op de zondag of, zoals in ons geval, als afsluiter van een fijne wandelvakantie.

De route gaat deels over smalle paadjes met maar weinig hoogtemeters, maar vooral over brede halfverharde wegen.

Een groot gedeelte volgen we de Nassfeld Naturschauweg langs alle mooie plekjes en veel beken en watervallen. Daarbij worden we onderweg onderhouden door de vele informatieborden langs het traject over de flora, fauna en geschiedenis van het gebied.

De aangegeven looptijd is heel ruim te nemen, de wandeling is ook in 3 uur goed haalbaar maar het lezen van de informatie en wat terrasbezoek kost natuurlijk veel tijd.

hoogteprofiel rondwandeling Sportgastein Nassfeld
de brede brug links achter de parkeerplaats

De wandeling start achter in het Gasteinertal vanaf de grote Sportgastein Nassfeld parkeerplaats. Deze is te bereiken achter in het dal door vanaf Bad Gastein de borden te volgen naar de tolweg Gasteiner Alpenstrasse via Böckstein.

Deze Mautstrasse is gratis toegankelijk voor Hohe Tauern Card bezitters en een mooie route om te rijden. De weg loopt via veel bochten en tunnels tot aan een grote parkeerplaats op 1598m hoogte.

In de zomermaanden is er meer dan genoeg ruimte om de wagen kwijt te kunnen op deze parkeerplaats die gezien de capaciteit vooral voor de wintersport is ingericht.

Vanaf dit startpunt hebben we ook een langere wandeling beschreven naar de Bockhartscharte langs het stuwmeer Bockhartsee.

  • het eerste kijkje op in prachtige dal
  • het eerste kijkje op in prachtige dal
  • het eerste kijkje op in prachtige dal
  • het eerste kijkje op in prachtige dal
langs verschillende Naturschauweg informatieborden

Bij de brede beek achter de parkeerplaats gaan we naar links om daar de houten brug over te steken. De Naturschauweg wordt er op een geel bordje aangegeven.

De Naturschauweg is op de route aangegeven met een witte 'N' op een blauwe achtergrond en verder met blauw/wit/blauw markeringen zodat de route eenvoudig te volgen is.

Na het oversteken van de brug volgt een breed pad het dal in en al snel komen we langs het eerste informatiebord. Daar zullen er nog veel van volgen.

De charme van deze route is vooral de vele watertjes en de schitterende natuur in dit dal. Al na de eerste meters is het uitzicht rondom al geweldig mooi en kunnen we genieten van een rustige wandeling in deze mooie en rustige omgeving.

een stil en rustig wandeldal

Slechts licht stijgend volgen we de markeringen over het pad waarbij we hier en daar even naar rechts lopen om bij het water van de fraaie beek te kunnen kijken. Dit water komt vooral van een paar grote watervallen rechts aan de overzijde van het dal die er ook te zien zijn.

van Alm naar Alm via hekken over de weg
de splitsing boven de Nassfeldalm

We passeren een hek, daarna volgt er een kleine klim over een heuveltje waar links de sporen te zien zijn van vroegere mijnbouw.

Verderop komen we bij een splitsing met rechts een brug over de beek. Er staat ook een monument en weer een informatiebord.

Hier blijven we op de linker oever het pad verder volgen tot we bij een splitsing kunnen kiezen voor de lange of de korte versie van de Naturschauweg. Bij deze splitsing staat ook weer een informatiebord.

Wij gaan voor de langere die daar linksaf omhoog gaat, weldra via een smal paadje tussen het struikgewas door. In dit gedeelte gaan we de meeste hoogtemeters van vandaag maken.

een smal paadje door het natuurgebied
regelmatig moeten we kleine watertjes oversteken

Het gaat vooral heel geleidelijk omhoog over een goed gemarkeerd paadje. In de wat steilere gedeelten gaat het met lange halen heen en weer verder omhoog, tot we op een vlakker gedeelte meer naar links afbuigen en op een volgend hek af gaan.

Achter dit hek loopt een breed pad die we linksaf omhoog moeten volgen. Na een scherpe bocht naar rechts verlaten we het pad weer aan de rechter zijde om daar weer een smal paadje te kiezen.

Na enkele meters steken we een klein stroompje over en volgt er een planken brug. We zijn in een drassige omgeving aangekomen waarbij we hier en daar een waterplas passeren. Op regelmatige afstand staan er bankjes op plaatsen met mooie vergezichten.

toch maar even een omtrekkende beweging maken...

Dan wordt het weer vlakker en gaat het vooral nog rechtdoor over de Alm met hier en daar een klein stukje bos bestaande uit lage naaldbomen. Even moeten we nog van de route afwijken als het pad wordt geblokkeerd door een koe met twee kalfjes. Als er kalfjes zijn is het beter om er met een boog omheen te trekken, ook de anders rustige koeien op een Alpenwei kunnen dan agressief worden als je te dicht bij komt of tussen koe en kalf doorloopt.

natuurschoon Hohe Tauern
de beek over via primitieve loopplanken

Verderop gaat het pad rechtdoor tussen twee bergen door een smal dalletje in. Daar volgt dan weer een splitsing waarbij het pad rechtdoor tot diep in het linker zijdal verder gaat.

Wij gaan er rechts omlaag naar het watertje en steken deze over via een primitieve loopplank.

Aan de overzijde beklimmen we de helling, even een steil stukje, om bovenop de bergrug links aan te houden naar de picknickplaats met weer een informatiebord.

Dit is een fantastische plek voor de lunch. Een heerlijk uitzichtpunt met zicht op de omliggende besneeuwde bergtoppen en ook is het brede dal vanaf hier heel erg mooi te overzien.

Beneden zien we daar ook de vele hutten waar we vanmiddag op de terugweg aan langs zullen lopen over de brede weg door het dal.

uitzichtpunt bij een picknickplaats uitzichtpunt bij een picknickplaats uitzichtpunt bij een picknickplaats uitzichtpunt bij een picknickplaats
uitzichtpunt bij een picknickplaats uitzichtpunt bij een picknickplaats uitzichtpunt bij een picknickplaats
klik op een kleine foto voor een vergroting

De rondwandeling gaat verder door voorbij het informatiebord bij de gele bordjes rechtsaf te slaan en aan de afdaling te beginnen. We volgen het brede pad omlaag en gaan scherp linksaf verder bergafwaarts na het passeren van een hek.

afdaling naar de Demlingalm
vanaf de brug is de mooie waterval te zien

Daarna volgt er weer een scherpe bocht naar rechts vlak voor een diepe kloof waar beneden een mooie beek stroomt. Links in de kloof ligt een grote waterval maar deze is vanaf hier nog niet erg goed te zien. Straks van beneden af wel.

Bijna beneden aangekomen gaat het recht op de Demlingalm af. We houden daar ook links aan om op het erf af te lopen en bij de schuur verder linksaf omlaag te gaan naar de brug over de brede beek.

Vanaf de brug is de waterval die we eerder hoorden wel goed te zien.

De route tot onder in het dal bij de hoofdweg is nu gemakkelijk te vinden. Er lopen meerdere paden omlaag en we kiezen naar eigen inzicht een aantrekkelijke pad om daar beneden bij het water uit te komen.

de brede ondiepe beek onder in het dal
pootjebaden in het koude water

Op het laagste punt aangekomen staan we voor een brede ondiepe beek, bij een grote houten brug.

Aan de overzijde ligt de Veitbauernhütte met een terras in de schaduw waar verschillende toeristen al een plekje hebben gevonden. Veel anderen zitten her en der langs de beek met de voeten in het water.

Daar het ruim boven de 30 graden is besluiten we net als die mensen om een mooi plekje links van de brug bij het water te zoeken en de wandelschoenen uit te trekken.

Het is vandaag geen lange wandeltocht zodat we tijd genoeg hebben om even in het water te spelen en straks op de terugweg een leuk terrasje te zoeken. Die zijn er zo dadelijk in overvloed.

het terras van de Veitbauernhütte

Wanneer we voldoende zijn afgekoeld trekken we de schoenen weer aan en gaan de brede sintelweg door het dal langs de vele Almen volgen. Een gemoedelijke wandeling waarbij we genieten van het prachtige dal en de gezellige drukte daar.

de terugweg door het dal

De eerste Bewirtschafteter Alm die we tegenkomen is de Brandtneralm aan de overzijde van de beek, te bereiken via een brug. Bij de volgende brug kunnen we oversteken naar de Moaralm, maar ook die laten we voor wat het is.

de watervallen van de Schlapperebenbach
toegang tot de Nassfeldalm

De volgende Hütte ligt pal rechts langs de route, dat is de Nassfeldalm. Vanaf nu krijgen we links steeds meer zicht op de prachtige waterval van de Schlapperebenbach hoog links in de bergen. Deze beek, die verderop uitmond in de hoofdbeek, steken we dan ook over.

Op het terras van de Nassfeldalm is het erg druk zodat we besluiten eerst nog verder door te lopen voor een wat rustiger plekje.

Dat kan verderop waar twee Hüttes pal naast elkaar staan. Dat zijn de Pottinger Hütte en de Moises Hütte, te bereiken via een afslag naar links.

Wij gaan echter voor de Schareckalm, dat is de volgende links. Er gaat een smal paadje naar links de berg omhoog die direct op het kleine terras van de Schareckalm uitkomt.

Deze Alm heeft ons gelokt met haar uithangbord voor een Hausgemachte Jausenplatte, waar we even later van kunnen genieten terwijl de kippen om onze benen lopen en hopen een hapje af te krijgen. Volgens Janny zijn dit geen scharrelkippen maar schooikippen.

Jausen bij de Schareckalm Jausen bij de Schareckalm Jausen bij de Schareckalm Jausen bij de Schareckalm Jausen bij de Schareckalm
Jausen bij de Schareckalm Jausen bij de Schareckalm Jausen bij de Schareckalm Jausen bij de Schareckalm
klik op een kleine foto voor een vergroting

We verlaten de Alm via de achterzijde waar een brede weg verderop naar rechts weer aansluit bij de hoofdweg door het dal. Door de hoofdweg nu links te blijven volgen zijn we even later terug bij de parkeerplaats waar de wagen in de brandende zon op ons staat te wachten.

nog een klein stukje tot aan de parkeerplaats

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.