JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Obertraun Dachstein rondwandeling

Hoher Krippenstein - Heilbronnerweg - IJsgrot - Däumelsee - Hai - Steig Margschierf - Heilbronner Kreuz - Mariedl - Hirzkarkogel - (Gjaidalm) - Niederer Krippenstein

starstarstarstarstar 10 Km +280/-560 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Deze bijzondere rondwandeling bij de Dachstein op de grens tussen het Salzburgerland en Steiermark, gaat deels via een Steig door voormalig gletsjergebied. Een unieke omgeving en een geweldige ervaring. Voor wie de Steig niet haalbaar is, is er lokaal een mooie alternatieve rondwandeling beschikbaar van 3 uur, exclusief pauzes, via brede goed begaanbare paden.

routekaart rondwandeling Obertraun Dachstein

Onze rondwandeling volgt aan het begin en einde de lokale route Heilbronnerweg, we maken daar echter een paar variaties op en hebben de volledig Steig Margschierf in de wandeltocht opgenomen.

Deze Steig en het bezoek aan de Däumelsee zijn niet geschikt voor onervaren wandelaars, kinderen, of tijdens slechte weersomstandigheden. Naast geschikte B of C wandelschoenen, en bij voorkeur wandelstokken, is er voor deze trajecten geen andere berguitrusting nodig.

hoogteprofiel rondwandeling Obertraun Dachstein

De wandeling begint met een kabelbaantocht van Obertraun naar de Hoher Krippenstein. Obertraun ligt net in de Steiermark bij het zuidelijkste puntje van de Hallstättersee. In Obertraun is de 'Welterbe Seilbahn' goed aangegeven.

Deze kabelbaan bestaat uit drie gedeelten. De eerste cabine brengt ons naar het Mittelstation bij de Schönbergalm, daar gaat het verder omhoog naar het hoogste punt op 2108m bij de Hoher Krippenstein.

Bergstation Hoher Krippenstein

Het laatste deel gaat vanaf daar weer omlaag naar de Niederer Krippenstein, deze baan gaan we alleen gebruiken aan het einde van de wandeldag om daar weer mee terug te keren naar de Hoher Krippenstein. Aan onze Salzburger Card hebben we helaas niets, deze Seilbahn start in de Steiermark en daar is onze Card helaas niet geldig.

(Hier hebben we tijdens onze Salzburgerland vakantie rond het Dachstein Gebirge vaker mee te maken gehad, de kortingkaarten worden uitgegeven per Bundesland en hier, op de grens van drie Bundesländer, is de kans groot dat je alsnog volledig moet betalen bij een grensoverschrijding. Helaas worden de toeristische Cards niet uitgebracht voor een 'specifiek toeristisch gebied'.)

We stappen beneden in de eerste kabelbaan en daarna gaan we verder op het tweede traject tot aan de Hoher Krippenstein. Daar stappen we uit en vergapen ons buiten aangekomen eerst aan het schitterende uitzicht op de Schladminger en Hallstätter Gletscher. Wat een mooie omgeving! We realiseren ons dat we daar de hele dag doorheen gaan trekken en kunnen niet wachten om er aan te beginnen.

Hoher Dachstein en Hallstätter Gletscher

De rugzakken worden omgehangen en we stellen de wandelstokken goed af, daarna lopen we van het bergstation weg in de richting van de informatieborden die verderop staan.

Lodge am Krippenstein
een ruig voormalig gletsjergebied

Dan houden we links aan in de richting van de Lodge am Krippensee, en net onder de Lodge op de splitsing weer links omlaag. We zijn dan op de Heilbronnerweg wandelroute waarvan we de borden kunnen volgen.

Het draait om de Lodge heen, daarna gaat het tamelijk steil omlaag. Beneden in de scherpe bocht naar links staan weer routeborden, we moeten er links aanhouden en het brede pad volgen.

Het is een indrukwekkende omgeving waar we doorheen lopen, overal bijzondere rotsformaties met duidelijke sporen ontstaan door kruiend gletsjerijs.

De aanblik van de hoogste toppen van het Dachsteingebirge zoals de Koppenkarstein, de Hoger Gjaidstein en de Hoher Dachstein, maken het plaatje compleet. Zeker op een zonovergoten dag als vandaag is het er onbeschrijfelijk mooi.

splitsing onder de Lodge

We volgen de aanwijzingen in de richting van de Dachstein Hai, en lopen dan langs een bijzondere schuilhut. Een oude gele kabelbaancabine doet hier dienst als schuilplaats.

op weg naar een ijsgrot

Op de wandelkaart hebben we vooraf een aantal attracties uitgezocht die we aan willen doen, waaronder een ijsgrot, de Däumelsee en de Hai. Een haai in de bergen kunnen we ons niet veel bij voorstellen, maar we gaan het zien.

De eerste bestemming is de ijsgrot. We volgen daarvoor het brede pad de bergen in tot we links van het pad een geel bordje zien staan met de melding 'Krippenstein Eishöhle'.

Daar volgen we het smalle paadje naar links en na enkele minuten zien we de grot in de bergwand opdoemen. Dichterbij gekomen blijkt deze inderdaad toegankelijk te zijn, sterker, het is er zelfs tamelijk druk met toeristen.

In de grot gaat het behoorlijk steil omlaag, rechts is echter een kabeltouw gespannen om ons bij de afdaling aan vast te kunnen houden. Onder in de grot aangekomen zien we dat hier inderdaad ook in augustus nog ijs te vinden is.

de Krippenstein Eishöhle de Krippenstein Eishöhle de Krippenstein Eishöhle de Krippenstein Eishöhle
de Krippenstein Eishöhle de Krippenstein Eishöhle de Krippenstein Eishöhle
klik op een kleine foto voor een vergroting
toegang tot de Margschierf Steig

Vanuit de ijsgrot komend gaan we linksaf en volgen het paadje verder tot deze weer op het brede pad uitkomt. Hier gaan we linksaf de weg verder volgen.

Na enkele meters zien we weer gele routeborden rechts van de weg. Hier gaat route 662 naar rechts, evenals de 661. De laatste is de Steig naar de Margschierf die we straks willen gaan nemen, maar eerst gaan we nog rechtdoor richting de Dachstein Hai en keren hier later terug.

De Hai, op slechts 10 minuten lopen, is echter nog niet onze eerste bestemming. Net voor we de Hai bereiken gaat weer een smaller bergpaadje naar links, dit loopt naar de Däumelsee via de 662.

Op het gele routebord bij de afslag wordt het de Däumelkoglsee genoemd, op onze wandelkaart heet het Däumelsee. Het is maar enkele minuten lopen vanaf het brede pad.

onderweg naar de Däumelsee

We slaan linksaf en volgen het rotspadje door de rood/wit/rood markeringen te volgen die er in grote getale op de rotsen zijn geschilderd. Een zeer avontuurlijk paadje waarbij we over diepe spleten in de rotsen moeten stappen en het laatste stukje omlaag zelfs even de handen én voeten nodig hebben.

De See is dan al te zien en het is inderdaad niet ver, even later staan we dan ook in een diepe kom aan de oever van een leuk helder meertje.

Minder ervaren bergwandelaars doen er goed aan om de zelfde route terug te nemen en op de brede weg dan linksaf te slaan, het is dan nog slechts enkele minuten tot aan de Hai.

een korte Steig naar de Däumelsee een korte Steig naar de Däumelsee een korte Steig naar de Däumelsee een korte Steig naar de Däumelsee
een korte Steig naar de Däumelsee een korte Steig naar de Däumelsee een korte Steig naar de Däumelsee
klik op een kleine foto voor een vergroting

Wij gaan voor een zwaardere uitdaging en volgen de 662 nog een stukje de kom uit en komen dan in een volgende kom waar geen water in staat. De 662 moeten we dan verlaten, die loopt vanaf hier terug naar de Schönbergalm bij het kabelbaan tussenstation.

We verlaten het pad door haaks rechts de rotsen op te klimmen en zelf onze weg tussen de rotsen en veel diepe kloven te zoeken. Off-piste, omhoog naar de Hai. We houden daarbij pal zuid aan en na wat heen en weer laveren tussen de obstakels, en na wat aan hoogte te hebben gewonnen, zien we het opvallende uitzichtpunt Hai langs de brede weg staan.

Het was erg leuk om zomaar lukraak de weg omhoog te zoeken, pittig, maar er is geen gevaar om de brede weg te missen. Door ongeveer het zuiden aan te houden kom je hoe dan ook op de brede weg uit die daar langs de hele berghelling haaks voor je langs loopt.

Off-piste naar de Hai Off-piste naar de Hai Off-piste naar de Hai Off-piste naar de Hai
Off-piste naar de Hai Off-piste naar de Hai Off-piste naar de Hai
klik op een kleine foto voor een vergroting

Het Duitse woord 'Hai' kan letterlijk worden genomen, het is een van ijzer gemaakte grote haai waar we via een ladder in kunnen klimmen. Achter de tanden in de openstaande bek van het beest kan van het uitzicht worden genoten. Waarom een 'haai' hier in de bergen? Dat lijkt niet logisch en het wordt ter plekke ook niet toegelicht.

een haai in de bergen

Vanaf de Hai moeten we een keuze gaan maken. Wandelaars zonder goede wandelschoenen of mensen die de afdaling naar de Däumelsee al 'op het randje' vinden, die kunnen beter het brede pad vervolgen en de mooie Heilbronnerweg helemaal om de berg heen lopen tot aan het Heilbronner Kreuz. Daar is onze beschrijving dan weer op te pakken.

Voor een avontuurlijker tocht gaan we niet om de berg Margschierf heen, maar er over heen via een Steig. Daarvoor gaan we via het brede pad weer terug, langs het informatiebord, en dan langs de afslag naar de Däumelsee tot we de splitsing met de 661/662 weer bereiken.

we beginnen aan de uitdagende Steig

Daar gaan we linksaf, daarna gelijk weer links de 661 aanhoudend. Vanaf hier tot aan de aansluiting met de brede weg bij het Heilbronner Kreuz is geen verdere routebeschrijving nodig, het is maar één pad, aangegeven met rood/wit/rood.

lunch met een klein beetje schaduw

Al na een kort stukje lopen komen we langs een steile rotswand die wat schaduw geeft op het pad, we besluiten om van die schaduw gebruik te maken en aan de lunch te beginnen alvorens we de echte Steig aanvallen.

Deze Margschierf Steig brengt ons daarna kriskras door een tot voor kort nog gletsjergebied, vanaf de eerste meters van de tocht al adembenemend mooi. Het zijn vooral kale rotsen en er is nauwelijks begroeiing, deze ruige ongerepte natuur heeft een geheel eigen charme. Daarbij komen dan nog de mooie vergezichten op de Dachstein, zodat we al snel onder de indruk zijn.

onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
klik op een kleine foto voor een vergroting

De rood/wit/rood markeringen zijn in overvloed aangebracht. We volgen deze beschilderingen op de rotsen nauwgezet, want vlak naast de route zijn soms smalle of bredere kloven en gaten tot tientallen meters diep, sommige met nog veel sneeuw onderin.

We komen zelfs rood/wit markeringen tegen in de vorm van een kruis (x-vorm), deze waarschuwen ervoor om vooral niet op deze gemarkeerde rotsen te stappen. De gevaarlijkste plekken zijn dus keurig aangegeven.

onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
klik op een kleine foto voor een vergroting

Volop genietend van de omgeving lopen we over een afwisselende ondergrond van glad geslepen rotsen die doen denken aan een betonvloer, tot gedeelten met veel keien en steentjes. We hebben alle tijd en doen het rustig aan, daarbij in het eerste deel vooral geleidelijk omhoog gaand.

Net onder het topje van de Margschierf (2080m) aangekomen zien we een houten huisje staan waar het pad aan langs loopt. We zijn dan op het hoogste punt van de route aangekomen. Tijd voor een korte extra pauze en daarbij de gelegenheid om nog even de omgeving op ons in te laten werken.

onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
klik op een kleine foto voor een vergroting

Vanaf het hoogste punt wordt de route zo mogelijk nog mooier! In het eerste deel omlaag zien we schitterende sporen die de gletsjer in de rotsen gekerfd hebben, en overal zo heel verschillend. Diepe krassen, spleten, scheuren, grote stukken met wat je zou kunnen omschrijven als 'butsen', maar ook prachtige rotsen met sporen van water dat er honderden jaren lang een weg heeft gezocht. Mijn camera maakt overuren vandaag!

onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig onderweg op de Margschierf Steig
klik op een kleine foto voor een vergroting

In het laatste deel komen we meer begroeiing tegen in de vorm van lage Alpendennen, het pad wordt er echter nog niet eenvoudiger te belopen. Ook tussen de dennen zijn overal diepe kloven waar we voor moeten waken of die we over moeten steken, maar dan zien we uiteindelijk de brede weg beneden ons liggen.

Even later zijn we daar aangekomen en kan Janny het niet laten om een soort van overwinningskreet te uiten.

Ja, het is volbracht...

Bij de splitsing staat weer een routebord met daarbij een bankje. We willen wel even stoppen om een appel te eten en wat te drinken, maar kiezen niet voor dit bankje omdat we al heel dicht bij het Heilbronner Kreuz zijn. En dat lijkt ons een mooier plekje voor een onderbreking.

  • pauze bij het Heilbronner Kreuz
  • pauze bij het Heilbronner Kreuz
  • pauze bij het Heilbronner Kreuz

We gaan op de brede weg naar rechts en bij de volgende splitsing kunnen we naar links op het kruis aflopen. Schaduw kunnen we er helaas niet vinden, behalve een klein beetje door dicht tegen de sokkel van het kruis aan te gaan zitten.

een terugweg met uitzicht

Ondertussen is de middag aan het vorderen en we hebben nog een flinke terugweg af te leggen. Niet alleen lopend, maar we hebben ook nog drie kabelbaantrajecten te gaan voor we terug zijn.

We verlaten ons plekje bij het topkruis en lopen terug naar de hoofdweg. Daar gaan we linksaf en beginnen aan de wandeling naar de Seilbahn bij de Niederer Krippenstein.

een breed pad terug naar het dalstation

Kaartlezen is niet meer nodig, het is één brede weg helemaal tot aan het kabelbaanstation, dus kunnen we lekker doorstappen en onder het wandelen van de natuur blijven genieten. Op de terugweg hebben we bijna voortdurend zicht op de hoogste toppen van het Dachstein Gebirge, met daar tussen de fraaie Gletschers.

het is een geleidelijke afdaling

De weg gaat nog veel licht op en neer, maar vooral daalt het heel geleidelijk af richting de Gjaidalm. Deze Alm zien we ook regelmatig in de verte liggen, net er voor en er onder ligt het kabelbaanstation.

Voor wie nog tijd en energie heeft zijn er tijdens de afdaling nog extra uitstapjes te maken, zoals een bron onder de Hirzkaralm bij de Mariedl.

Nog voor deze Alm komen we langs de splitsing waar de 662 omlaag komt, door daar even rechts omhoog te gaan en dan nog eens rechts aan te houden, kan in enkele minuten lopen het meertje Hirzkarseelein nog bezocht worden.

Het laatste stukje naar het dalstation moeten we weer flink klimmen, maar dan kunnen we toch eindelijk de rugzakken af doen en in de schaduw gaan zitten uitrusten in afwachting van het vertrek van de volgende cabine.

eindelijk, het Niederer Krippenstein station
uitrusten in de schaduw van het gebouw

Deze kabelbaan brengt ons daarna omhoog naar station Hoher Krippenstein waar we aan onze rondwandeling zijn begonnen, daar stappen we over op de volgende Bahn naar het Mittelstation bij de Schönbergalm.

Vanaf de Schönbergalm kan het Höhlenpark worden bezocht met onder andere de Rieseneishöhle alvorens verder af te dalen.

De entreeprijs hiervoor is echter niet gering en gezien de korte tijd die ons daarvoor rest zien we er van af.

We houden het bij een koud drankje op het terras, daarna dalen we alsnog ook het laatste deel met de Seilbahn af naar het dalstation.

Onderweg terug naar onze caravan op de camping bij Abtenau verheugen we ons al op vanavond. Nog even terugkijken op een geweldig mooie vakantiedag aan de hand van de vele foto's die we hebben gemaakt, daar komen we de avond wel mee door.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.