JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Bockhartscharte Sportgastein

Sportgastein Nassfeld - Bockhartseehütte - Herrensteig - Bockhartsee - Obere Bockhartsee - Bockhartscharte - Sportgastein Nassfeld

starstarstarstarstar_border 10,5 Km 950 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


In de winter is de omgeving Sportgastein een druk bezocht skigebied, in de zomer kan er fantastisch worden gewandeld in dit prachtige natuurgebied. Deze rondwandeling bevat veel hoogtemeters die worden overwonnen via uitsluitend smalle bergpaadjes. De hoogtemeters zitten in twee pittige beklimmingen, verder verloopt de route tamelijk vlak.

routekaart Bockhartscharte

Het gebied tussen de Untere- en Obere Bockhartsee is zo bijzonder dat het een doel op zich kan zijn, daarmee kan de route worden bekort en hoeft de laatste klim naar de Sattel niet meer gemaakt te worden voor wie dit te zwaar wordt.

hoogteprofiel Bockhartscharte

Heen en terug gaat grotendeels via de zelfde route. Er is slechts een mogelijkheid om er een echte rondwandeling van te maken door terug voorbij de Obere Bockhartsee linksaf de 111, de H. von Zimburgweg te nemen. En daarna rechtsaf omlaag via de 110/128. Deze extra hoogte- en kilometers waren onder de heersende weersomstandigheden met 32 graden niet haalbaar.

parkeerplaats Sportgastein Gasteinertal

De wandeling begint achter in het Gasteinertal. Vanuit Bad Gastein volgen we de borden Sportgastein Nassfeld en rijden na Böckstein de Mautstrasse op.

het Valeriehaus

Afrekenen hoeven we niet, met onze Hohe Tauern Card mogen we gratis doorrijden. Er volgt een prachtige route naar de parkeerplaats op 1589m hoogte met enkele leuke tunneltjes onderweg.

De parkeerplaats Sportgastein is enorm groot. De capaciteit zal waarschijnlijk in de winter noodzakelijk zijn, in het zomerseizoen staan er maar enkele wagens waar we de onze snel tussen parkeren.

Vanaf deze parkeerplaats hebben we ook een kortere wandelroute door het Nassfeldtal beschreven.

In recordtempo trekken we de wandelschoenen aan, het asfalt op de parkeerplaats begint al snel heet te worden, en lopen eerst naar een brug over een prachtige beek waar ook informatieborden staan waarop we ons kunnen oriënteren.

De route voor vandaag is al wel uitgezocht, maar we hebben ook een wandel-idee voor morgen vanaf deze plek die we hier verder in kunnen vullen.

kijkje in het Sportgastein Nassfelt dal
de mooie route rond de bomengrens

Dan gaan we op weg waarvoor we rechts richting het Valeriehaus gaan. Bij het Valeriehaus staan gele routeborden waarop rechtsaf de Bockhartseehütte staat aangegeven via een smal paadje. Het wandelpad is met rood/wit/rood gemarkeerd.

We steken een watertje over en beginnen, eerst geleidelijk, aan de klim. Ter hoogte van een vervallen gebouw links is het pad een tijdje breder, daarna wordt het weer smal en lopen we even later over een aantal glad gesleten rotsblokken verder.

Een enkel nat stukje wordt overgestoken via planken, daarna wordt het snel steiler. De eerste trap dient zich aan om een steil gedeelte te kunnen beklimmen, en er volgen talloze haarspeldbochten de berghelling op.

  • een steil maar goed onderhouden paadjes omhoog
  • een steil maar goed onderhouden paadjes omhoog
  • een steil maar goed onderhouden paadjes omhoog
zigzag langs de berghelling

Het wandelpad is zeer goed onderhouden en overal zijn hulpmiddelen aangebracht om de route veilig af te kunnen leggen. Houten of stalen trappen en treden, staaldraad relingen langs steile afgronden, het maakt het pad ook voor onervaren wandelaars goed beloopbaar.

Het gaat er tamelijk snel omhoog waarmee ook het uitzicht toeneemt. Regelmatig blijven we even staan om een blik achterom te werpen op het van boven af werkelijk schitterende dal. Onze plannen om daar morgen door het dal te trekken worden met het zien van dit panorama definitief.

Na nog een laatste inspanning lopen we dan onderlangs de Bockhartseehütte en houden daarna links aan om even later op het terras van deze Hütte uit te komen.

bij de Bockhartseehütte

De eerste helling heeft onze watervoorraad al flink doen slinken zodat we gezien de hitte vandaag uit voorzorg bij de Hütte vragen de waterflessen bij te mogen vullen. Dat mag na enig aarzelen, maar ik moet dit doen bij het fonteintje in het toilet waar het kraantje natuurlijk veel te laag is om een normale fles onder te kunnen houden. Heel ongewoon voor Oostenrijk is hier van gastvrijheid en service geen sprake, het zal er wel net te toeristisch zijn. Ook als we hier op de terugweg op het terras wat gebruiken vinden we de bediening hier on-Oostenrijks.

blik op de Hohe Tauern

Vanaf de Bockhartseehütte lopen we in de richting van de stuwdam van de Bockhartsee en houden daar links aan waar een paadje iets omhoog loopt en daarna boven de Stausee langs.

hoog boven de Stausee langs
de Untere Bockhartsee

Het gaat nog even omhoog in de richting van de Obere Bockhartsee, daarna is het een vlak pad hoog boven het water langs de berghellingen. De klimspieren kunnen weer even bijkomen.

Aan de overzijde van het stuwmeer loopt boven over de bergtoppen het wandelpad 111 die we in gedachten hebben voor de terugweg. Later zal blijken dat we dit plan moeten laten varen gezien de temperaturen.

Het is een ontspannen wandeling boven de See langs met mooie vergezichten, maar het wordt nog veel leuker als we de achterzijde van het meer hebben bereikt.

Daar komen we via een hekje op de hooggelegen Alm en gaat het weer langzaam aan meer omhoog. We lopen hier een voormalig mijnbouwgebied in.

het laatste stukje op weg naar de waterval
overblijfselen uit een mijnbouw verleden

Met de hoge toppen van de Silberpfenning rechts (2600m) en de Kolmkarspitz (2529m) links, naderen we via een mooi van stenen gestapeld pad een klaterende waterval.

Net onder deze waterval zijn rechts restanten van bewoning zichtbaar uit de mijnbouwtijd. Ook links zijn er tekenen dat hier ooit mijnbouw is gepleegd getuige een waarschuwingsbord over Stollenanlagen.

Links van de waterval langs gaat het nog even een stukje flink omhoog, daarna zijn we in een schitterend hooggelegen dal aangekomen.

Het is er nagenoeg vlak en overal stromen kronkelende beekjes door dit dal waar we onze weg tussendoor moeten zoeken. Er zijn hier twee mogelijkheden om naar de Obere Bockhartsee verder te gaan.

natuurschoon tussen de Untere en Obere Bockhartsee natuurschoon tussen de Untere en Obere Bockhartsee natuurschoon tussen de Untere en Obere Bockhartsee natuurschoon tussen de Untere en Obere Bockhartsee
natuurschoon tussen de Untere en Obere Bockhartsee natuurschoon tussen de Untere en Obere Bockhartsee natuurschoon tussen de Untere en Obere Bockhartsee
klik op een kleine foto voor een vergroting

Gelijk boven de waterval rechts aanhoudend via de gemarkeerde rood/wit/rood route, of meer links van het dal over een smal paadje. We kiezen voor rechts en gaan op de terugweg voor de linker variant.

de Obere Bockhartsee is een zwemmeertje
een heerlijk vlak pad door het dal

Het pad bestaat er eerst nog vooral uit rotsblokken waar we tussendoor of overheen moeten en langs nog een paar ruïnes. Daarna lopen we tegen een groot rotsblok aan waar de markeringen weer op zijn aangebracht, evenals een geel routebord naar de Bockhartscharte.

(Naar rechts gaat hier de 111 over de H. Von Zimburgweg naar de Miesbichlscharte. Vanaf daar kan de 110/128 als terugweg worden genomen naar de Bockhartseehütte.)

Na de rotswand wordt het een prachtig vlak pad over de hooggelegen Alm dat verderop rechts boven de Obere Bockhartsee (2076m) langs loopt.

Recht voor ons uit is dan de Sattel met de naam Bockhartscharte al te zien, ons einddoel voor vandaag. Ook achterom kijken loont hier de moeite, het uitzicht is op de Hohe Tauern is er wonderschoon.

even achterom kijken...

Halverwege de Obere Bockhartsee buigt het pad steeds meer naar rechts in de richting van een steile rotswand en gaat er ook helemaal naar toe. Daar gaat het links onderlangs deze indrukwekkende wand omhoog naar de Sattel.

...tot aan een steile rotswand

Hier volgt het tweede klimgedeelte van vandaag, over een rotsig pad met veel haarspeldbochten in een keer door omhoog tot op de Sattel.

de tweede klim van vandaag naar de Sattel

Onderweg wordt het uitzicht in het dal waar we uitklimmen alsmaar imposanter, ook de Obere Bockhartsee waar op deze dag volop wordt gezwommen levert mooie plaatjes op.

De Bockhartscharte waar we op af klimmen is een Sattel tussen twee bergtoppen en knooppunt van wandelpaden. Komende vanuit Gasteinertal Sportgastein Nassfeld kunnen we hier oversteken in het Raurisertal naar Kolm Saigurn. Ook een mooi wandeldal waar we een route van hebben beschreven.

Vanaf de Sattel zien we de Almhütten Durchgangsalm en Gainschniggalm rond Kolm Saigurn ook onder ons liggen met op de achtergrond daarvan de prachtige Hoher Sonnblick (3106m) links en rechts daarvan de Hocharn. (3254m) Een geweldig mooi uitzicht!

Op de Sattel gaat ook een pad linksaf, dat is Steig naar de Seekopf en het op 2471m hoogte gelegen Niedersachsenhaus.

op de Bockharscharte op de Bockharscharte op de Bockharscharte op de Bockharscharte
op de Bockharscharte op de Bockharscharte op de Bockharscharte
klik op een kleine foto voor een vergroting

Op het topje rechts van de Bockhartscharte staat een topkruis dicht bij het knooppunt van wandelpaden, deze is echter van de Sattel zijde niet te beklimmen. Wie deze top wil bereiken moet er rechtsaf onderlangs en daarna de top van de achterzijde aanvallen.

terug bij de See even pootjebaden

Na een langere pauze onder het genot van het bijzondere uitzicht lopen we terug langs de Stempelstelle voor een afdruk in ons wandelboekje.

Daarna dalen we weer af via het zelfde pad als de heenweg tot aan de steile rotswand.

Vanaf deze wand blijven we op het pad zolang deze in de richting van het water loopt, als het echter meer naar links gaat verlaten we de gebaande weg en lopen er door het gras naar de waterkant met een leuk kiezelstrandje.

Deze hooggelegen See is schijnbaar bekend als zwemwater, er zijn overal groepjes die duidelijk op een middagje zwemmen zijn voorbereid. Aan de achterzijde van de See wordt ook bloot gerecreëerd waar enkele niet op zwemmen voorbereide wandelaars zich bij aansluiten door er zich van de wandelkleding te ontdoen en het koude water in te duiken.

strandwandeling op 2076m hoogte

Wij volgen het strandje linksaf tot we aan het einde van de See de overloop ervan over kunnen steken en dan het paadje naar rechts kiezen als alternatief van de route op de heenweg.

Er zijn meerdere aftakkingen, maar uiteindelijk komt alles weer samen bij de versmalling van het dal bij de waterval. We zoeken onze weg tussen de vele watertjes door en blijven daarbij zo veel mogelijk rechts houden.

via de alternatieve route naar de waterval via de alternatieve route naar de waterval via de alternatieve route naar de waterval via de alternatieve route naar de waterval
via de alternatieve route naar de waterval via de alternatieve route naar de waterval via de alternatieve route naar de waterval
klik op een kleine foto voor een vergroting
verfrissing op het terras

Vanaf de waterval zijn er geen alternatieven meer, de route over de 111 links boven de See langs wordt ons te zwaar voor deze hete dag, dus kiezen voor de zelfde route terug naar de Bockhartseehütte bovenlangs de Untere Bockhartsee.

Deze keer maken we wel een stop bij de Hütte voor een verfrissing, maar de bediening is er nog even nors als vanmorgen.

Ook de route terug naar de parkeerplaats gaat via het zelfde paadje, alleen is het steile pad bergafwaarts zwaarder om te doen dan bergop. Het uitzicht onderweg maakt echter veel goed.

Na de laatste lange trap omlaag is er de mogelijkheid om het smalle paadje te laten voor wat het is en daar over te stappen op de brede sintelweg omlaag. Dat loopt veel eenvoudiger omlaag maar het is wel een langere route tot onder in het dal.

beginnen aan de afdaling

Terug op de parkeerplaats maken we kennis met een gezin waarvan de jonge dochter (7 jaar?) in het Duits vraagt of ze mijn camera mag zien. Ze wil als ze groot is fotografe worden volgens de ouders en laat geen kans lopen om fototoestellen te bekijken. Op mijn aanbod om een foto van ons samen te maken aarzelt ze dan ook geen moment...

ook eens samen op de foto

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.