JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandeltocht Riedingtal in de Lungau

Riedingtal Zederhaus - Brünnwand Quellen - Schlierersee Schlierereralm - Gruberalm - Hoislalm - Ilgalm - Königalm

starstarstarstar_borderstar_border 4 tot 17 Km 160 tot 538 Hm 2 - 6 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Het natuurpark Riedingtal in het district Tamsweg Lungau behoort tot de mooiste dalen van het Salzburgerland. Het dal ligt tussen de hoge toppen van de Radstädter Tauern met als hoogtepunten de Schlierersee en de vele Almhütten met hun gezellige terrasjes. Reden genoeg voor ons om er een rondwandeling te maken.

Het is een smal diep dal zodat je in principe heen en terug loopt over dezelfde route, maar er zijn ook andere opties mogelijk die wij hebben onderzocht. In het Riedingtal is een zeer frequente Wanderbus verbinding beschikbaar, zo kunnen we een deel van het dal per voet afleggen en bijvoorbeeld met het busje terugkeren naar het startpunt. Gasten die in de Lungau overnachten ontvangen altijd de Lungau gastenkaart waarmee er op alle busverbindingen slechts een eigen bijdrage van € 1,- geldt. Daar hoeven we de busreis dus niet voor te laten.

routekaart wandeltocht Riedingtal Lungau

Daarmee kan deze route eenvoudig in lengte worden gevarieerd van slecht enkele kilometers tot de 8,5Km naar het eindpunt Königalm, of nog langer als je een deel of het hele stuk weer terug gaat lopen. Vanzelfsprekend zijn ook de af te leggen hoogtemeters en de looptijd afhankelijk van wat je hier te voet wilt doen. De route die wij hebben afgelegd en hier beschrijven is 12Km, 495m stijgen en 160m afdalen. Waarbij we een deel van de terugweg met het busje hebben afgelegd. Gewoon omdat dat ook leuk is.

Wij hebben voor de optie van de echte wandelpaden gekozen en de brede sintelweg, waar ook de bus op rijdt, vermeden. Je kunt het dal inlopen via de wandelpaden of geheel danwel gedeeltelijk kiezen voor de halfverharde weg. Daarmee is dit dal geschikt voor elk type wandelaar. En wat je ook kiest, het is er overal fantastisch.

hoogteprofiel wandeltocht Riedingtal Lungau

Onze rondwandeling begint met een deel over een sintelweg, daarna tot aan de Schliereralm via iets smallere bospaden. Voorbij deze Alm is het rond de Schlierersee nog steeds een breder pad, daarna wordt het een prachtig smal wandelpaadje dat steeds de beek blijft volgen. Stukjes boomwortelpad, delen bestaande uit een stenig pad, en ook wat graspaden krijgen we onder de wandelschoenen. Over een heel kort stukje moeten we wat licht klauteren over traptreden en een smalle loopplank. Maar niets moeilijks.

Het Riedingtal is, als we de tolkosten van de Tauernautobahn willen vermijden, het beste te bereiken over een ontzettend leuke route via het dorpje Zederhaus. Dat kan vanuit Kärnten door bij Rennweg am Katschberg de 99 naar Sankt Michael im Lungau te nemen. Komende vanaf Tamsweg im Lungau waar wij verbleven, rijden we over de 96 naar Sankt Michael.

In Sankt Michael im Lungau gaat de 96 door dit stadje heen richting de A10 Tauernautobahn aansluiting. Net voor het tolhuis houden we dan rechts aan. Zederhaus wordt daar al aangegeven via een route parallel aan de A10. We rijden door een serie kleine dorpjes als Oberweissburg, Fell en Brettstein tot we Zederhaus bereiken.

parkeerplaats Riedingtal

Vanaf Zederhaus heet de weg die we volgen Zederhauser Landesstrasse en daar wordt het Riedingtal al aangeven. Het is dan nog 6 á 7km. Steeds weer onder de A10 door, waar je verder niets van ziet, een prachtig dal in. De weg wordt smal en de route is ontzettend leuk om te rijden.

Net voor de ingang van het Riedingtal ligt links een lange parkeerplaats en enkele meters verderop staat rechts een gebouwtje. Een openbaar toilet midden in de bossen. Gelijk na dit gebouwtje zijn links nog enkele parkeerplaatsen voor een sintelweg naar links, de Wald genaamd, met daarbij informatieborden. De laatste plekjes zijn al bezet, dus keren we om en kiezen voor de langere parkeerplaats waar nog slecht een andere wagen staat.

Navigatie: Wald 12, Wald. Kruising Zederhauser Landesstrasse/Wald. (Als je de wandelroute wilt verkorten is het mogelijk om nog verder door te rijden tot aan de Schliereralm. Daar ligt een grote parkeerplaats, de laatste vrij toegankelijke).

  • prachtige route het dal in
  • prachtige route het dal in

Vanaf de parkeerplaats lopen we voorbij het toiletgebouw en gaan dan linksaf de sintelweg in via het hekje. We komen langs een woning en gaan verder met het bos en de Riedingbach links en rechts open Almen met leuke vergezichten. We lopen door tot we het bos in gaan wat we ook al snel weer verlaten. We staan dan voor een mooie Alm met achter het groene veld weer een woning. Hier houden we links aan langs de bosrand en licht omhoog om dan pal langs dat huis weer het bos in te gaan.

het hekje vlak voor de watervallen

Het pad wordt smaller en de berghellingen naast ons steiler met links en rechts soms loodrechte rotswanden. De beek is ook nadrukkelijker aanwezig en het geluid van stromend water weerkaatst tegen de rotswanden. We passeren een hekje en lopen dan alsmaar geleidelijk omhoog tot we links plots stukjes van twee bijzondere watervallen te zien krijgen.

Hier ergens staat rechts van het pad een gele handwijzer. Rechts gaat een smal paadje omhoog naar een hoger gelegen uitzichtpunt met uitzicht op deze watervallen. Het Natur Denkmal Brünnwand Quellen. Volgens het bordje slechts 10 minuten vanaf het hoofdpad, dus dat willen we wel even bekijken om daarna hier weer terug te keren.

Het is deels wel een pittig klimmetje over het smalle paadje, maar al snel komt het met een houten hek omheinde uitzichtplateau in zicht.

Vanaf het uitzichtpunt zijn de waterbronnen die vanuit de steile rotswand komen goed te zien en er is een informatiebord met meer info over deze Brünnwand Quellen. Er is ook een mooie brede bank beschikbaar, daar maken we gelijk maar even gebruik van voor een eerste korte pauze.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen
bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen bij het uitzichtpunt Brünnwand Quellen

Weer terug op het pad langs de Riedingbach vervolgen we onze route tot we een dichter bos in gaan en het even later weer opener wordt. Het pad wordt een karrenspoor en komt daarna uit op de Wald, hier nog een asfaltweg vlak voor de Schliereralm. Het gaat linksaf op het asfalt waar we gelijk al de grote parkeerplaats zien.

Voorbij de parkeerplaats gaat het naar links en zien we om de bocht de prachtige Alm liggen met ervoor de Schlierersee. Voor deze See kunnen we links door een hekje en moeten we daar de rechte dam op. Maar dat doen we dadelijk pas. Eerst maar eens deze Alm wat beter bekijken.

aankomst bij de Schliereralm

Rechts staat het hoofdgebouw, het Almgasthof met een groot terras, links een mooie speeltuin. Gelijk na de speeltuin staat nog een gebouwtje, dat is het Naturparkhaus. Informatiepunt en souvenirwinkel. De Schliereralm is tevens een busstation. De kleine Wanderbusse gaan vanaf hier verder het Riedingtal in, en voor de grote lijnbussen is dit vanuit Zederhaus het eindpunt.

Bij een eventuele terugreis met de Wanderbus moeten we er rekening mee houden dat we tot hier mee kunnen rijden. Willen we ook het laatste deel naar ons startpunt met de bus doen, dan moeten we hier dus overstappen op de lijnbus voor enkele kilometers.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij de Schliereralm en Schlierersee bij de Schliereralm en Schlierersee bij de Schliereralm en Schlierersee
bij de Schliereralm en Schlierersee bij de Schliereralm en Schlierersee bij de Schliereralm en Schlierersee

Na ons bezoekje aan de leuke Alm zoeken we de dam op en steken deze over naar de andere zijde van de Schlierersee. Daar gaat het rechtsaf waarmee we het schitterende meer blijven volgen via een breed pad met op regelmatige afstanden bankjes langs de waterkant. Het uitzicht op de 2500m hoge bergtoppen achter de See is er fantastisch, zeker op een zonnige hete dag als vandaag.

We blijven het pad rond het meer aanhouden waarna deze naar rechts om het water buigt en we richting de Hubertuskapelle gaan. Het pad loopt langs deze mooie kapel. Daarna steken we een brug over een nu droge rivierbedding over en houden links aan en lopen een stukje bos in via de brede sintelweg. Tot we een kruising bereiken.

een laatste blik op de Schlierersee

Op de kruising van brede paden steken we recht over naar een smal paadje. Het gaat het bos in langs een bankje tot we de oever van de Riedingbach bereiken. Daar buigt het pad iets naar links en gaan we een ontzettend mooi stukje bos in, eerst weer wat verder van de beek vandaan.

de Riedingbach op zijn mooist

Hoogtemeters maken we hier nauwelijks terwijl we het bijzonder leuke wandelpad alsmaar blijven volgen met een afwisseling van gedeelte met bos en regelmatig ook weer vlak langs de beek. Soms zijn er wat zijpaden en splitsingen, maar we blijven het pad volgen dat hier tevens is aangegeven als 'Almen Wanderweg'.

wandelend langs de beek

Deze Almen Wanderweg in het Riedingtal lijkt de rest van de route tot aan de Königalm nagenoeg gelijk te lopen aan het door ons geplande traject. Bij twijfel kun je deze borden dus ook gewoon aan blijven houden. Voor zover ze er staan, want er zijn ook langere stukken, vooral meer achter in het dal, waar we deze borden niet meer tegen zijn gekomen. (Mogelijk wijkt de route daar soms uit naar de brede sintelweg).

Als we weer eens een smal stukje pad pal langs de prachtig stromende beek volgen met links het dichte bos, zien we aan de overzijde een boerderij. Dat is de tweede Alm van vandaag, de Gruberalm. Even later steken we via een brug de beek over en staan dan bij de Almgasthof. Vanaf de achterzijde waar wij staan is het terras niet te zien, dat is aan de voorzijde bij de brede weg te vinden.

Over de brug gaan we linksaf het graspad op. Bijna ongemerkt zijn we hier op 1514m hoogte aangekomen en ook op dit graspad lijken we nauwelijks aan hoogte te winnen. Maar mooi is het wel hier op de Alm met de beek nu aan onze linkerzijde.

bij de Gruberalm

Aan het einde van de Alm steken we de houten brug over en vervolgen het pad het bos in. De beek is hier zo mogelijk nog mooier met overal stenige strandjes, het pad blijft er steeds vlak aan langs lopen. Het is vandaag een zonnige en zeer warme dag, maar met het koude water van de beek onder in het dal en de vele stukken bos waar we doorheen trekken is het er zeer aangenaam.

fris water en schaduwrijke bossen
de Hoislalm komt in zicht

Ondertussen kijken we uit naar een mooi schaduwplekje om op de meegebrachte lunch aan te kunnen vallen. Er staan wel regelmatig bankjes langs de route maar deze staan of in de brandende zon of op een schaduwplekje te ver van de Riedingbach naar onze smaak. Dan zien we een breder stuk stenig strand met ook een paar grotere rotsblokken die geschikt zijn om op te zitten en om als tafel te dienen. En we kunnen er ook nog even lekker de voeten in de beek afkoelen!

Als het tijd is om weer verder te trekken vervolgen we het paadje door het bos, maar al snel wordt het opener en zien we voor ons een volgende Almhütte. We komen aan bij de Hoislalm, weer een mooi plekje met een omheind terras pal langs de beek.

Voor de Alm houden we links aan en volgen het paadje langs het terras om daarna het bredere pad voor de Hütte langs te kiezen. Slechts enkele meters, dan kiezen we het eerste bredere pad naar links. We steken een klein stroompje over en gaan weer richting het water en het bos.

Kijk hier voor je het bos in loopt nog even links achterom naar de spectaculaire rotswand van de Riedingspitze. Je ziet er hele bijzondere door erosie gevormde zandsteen rotsformaties! Wij hebben dit slechts een keer eerder gezien op Tenerife enkele jaren geleden.

indrukwekkende zandsteen rotsformaties

Daar wordt het pad weer smaller en komen we bij het wat lastiger deel van het traject. We gaan wat meer klimmen en afdalen. Soms via enkele traptreden of grote boomwortels, een loopplank met houten reling wordt overgestoken, en achter een hek moeten we weer een stukje steil omlaag. Maar alles is goed voorzien van leuningen en andere hulpmiddelen om dit eenvoudig en veilig te kunnen doen.

Ook deze keer verlaten we al snel weer het bos en wordt het opener, we wandelen weer over een smal paadje pal langs de mooie Riedingbach.

steeds verder langs de beek

Waar het dal vlakker en breder wordt gaat het rechtdoor over een breder stenig pad tussen de daar verspreid staande bomen door, daarna wordt het een graspad over de volgende Alm en zien we ook de volgende Almgasthof al weer staan waar we recht op af gaan. We zijn bij de Ilgalm aangekomen met ook hier weer een uitnodigend terras met uitzicht op de schitterende bergtoppen rond het Riedingtal.

  • mooie Alm rond de Ilgalm
  • mooie Alm rond de Ilgalm

Nog voor we bij de Almhütte zijn houden we het pad naar links richting de bomen met daarachter de beek aan. Eenmaal bij het water kunnen we naar rechts achter de omheining van de Alm langs en dan... zien we plots geen pad meer.

omhoog over het asfalt

We zien alleen een vaag paadje door hoog onkruid, dat kan het niet zijn. Links van ons ligt een dijkje en pas als we deze hebben beklommen is het pad weer goed te zien. Het loopt er een tijdje over de dijk en dan meer naar rechts en omhoog weer een bosje in.

Ook nu slecht een kort stukje, dan sluiten we aan bij de hoofdweg door het dal. Voor het laatste stukje tot aan het eindpunt bij de Königalm is er geen alternatief meer. We moeten nu de brede weg naar links volgen. Dit is deels een sintelpad, en waar het dadelijk steiler wordt is asfalt neergelegd.

Het uitzicht is er weer ontzettend mooi, maar we lopen nu wel even in de brandende zon en moeten ook nog behoorlijk omhoog om bij de laatste Hütte te komen. Eerst zien we links van de weg een boerderij waar we aan voorbij gaan, maar er vlak achter ligt dan toch de Königalm. De laatste Almgasthof met een Wanderbus bushalte.

De bus staat zelfs al klaar en we kunnen gelijk instappen, maar daar zien we vooralsnog vanaf nu we aan het einde van de wandeltocht zijn. Deze keer zoeken we wel even het terras op om van een koud biertje te genieten met vanaf het terras een schitterend uitzicht op de bergwereld. Wij wachten wel even op het volgende busje, ze rijden er heel regelmatig.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Königalm met uitzicht vanaf het terras Königalm met uitzicht vanaf het terras
Königalm met uitzicht vanaf het terras Königalm met uitzicht vanaf het terras

Als de volgende bus ons alsnog op komt halen dragen we onze € 1,- p/p bij en worden we heel comfortabel teruggereden tot aan de Schliereralm, het eindpunt voor deze kleine busjes en waar de grote lijnbus al weer staat te wachten voor wie nog verder per bus wil reizen. Wij kiezen ervoor om vanaf de Schliereralm terug te gaan lopen naar de parkeerplaats via dezelfde route als op de heenweg, wetende dat dit weer veel door het bos gaat met voldoende schaduw. Dat is nog slechts 3,5km en alleen maar geleidelijk omlaag.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.