JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Gries bij Rennweg Katschberg

Gries - Saraberg - Obersdorf - Zanaischg - Pöllinger - Obersdorf - Gries

starstar_borderstar_borderstar_borderstar_border 8 Km 250 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Een lichte en afwisselende rondwandeling voor een morgen of middag over alpenweiden, door het bos en door enkele pittoreske dorpjes. Gries en omgeving staan bekend om hun aandacht voor bloemen. Balkons, vensterbanken en tuinen staan overal weelderig in bloei. Een kijkje waard.

Wandelkaart Rennweg

Deze wandeling is langer te maken door hem te combineren met de vorige beschreven route: het Pollatal. Bij Pöllinger 50m rechtsaf lopen naar de Tendl Alm en we zijn bij het startpunt van die route.

Rennweg is de eerste afslag van de autoweg na de Tauern- en Katschbergtunnels vanuit Duitsland.

We kunnen in het centrum van Rennweg parkeren en per Tschu-Tschu-Bahn trein naar Gries reizen, of in het centrum rechtsaf slaan en doorrijden tot bij de camping van het gehucht Gries om daar de auto neer te zetten. De camping wordt goed aangegeven en hier besproken.

Steile klim van de camping naar de bosrand.

Vanuit Gries kunnen we links over de alm om de camping heen lopen naar het startpunt, een hek in de omheining, waardoor kampeerders op de alpenwei kunnen komen. Als we de auto bij de ingang van deze camping parkeren, lopen we een stukje over de camping, tot we rechts het hek naar de Alm tegenkomen.

Met onze rug naar het hek beginnen we de steile helling te beklimmen richting de bosrand (zie foto), waar een bankje net in het bos staat. Hier loopt een pad verder stijgend het bos in.

Een stukje verder komen we bij een T-splitsing met een iets breder pad waar we links af gaan. Het gaat nog wel op en neer, maar het ergste is achter de rug.

Vanuit het bos hebben we op regelmatige afstand mooie doorkijkjes over het dal, de Almen en de kleine dorpjes waar we later vandaag doorheen zullen lopen.

Een blik in het Pöllatal

We blijven het pad volgen tot we bij de Fallbach komen. De keuzes zijn verspringen of doorwaden als er onlangs regen is gevallen.

Na de beek gaat het scherp linksaf en bij de volgende bocht staat een bordje die naar de kapel verwijst waar we heen willen. Het pad omlaag is een soort diep uitgesleten karrenspoor, met om de paar meter een wit kapelletje. (foto onder)

Langs het pad veel kleine kapelletjes

We nemen het smalle pad rechts en staan al snel bij het leuke kerkje, bijna overwoekerd door het bos. We blijven dit pad 1,5km volgen tot aan Zanaischg, enkele huisjes links onder ons.

Het pad komt uit bij een grote kapel in het bos.

Het is even zoeken naar een weggetje omlaag om bij de huizen te komen, maar we komen toch bij een asfaltweg in het dorpje uit. We houden daar links aan tot we op een T-splitsing komen. We nemen de weg naar rechts die vlak en recht door de velden en bossen loopt.

Na 1.5km zien we links onder ons tractorsporen omlaag naar Pöllinger lopen. Maar er is geen verbinding met ons pad te vinden.

We zoeken onze weg door het bosje om bij het pad onder ons te komen, en zijn even later bij de dalbeek Lieser.

We blijven aan deze kant van de beek en gaan weer linksaf tot we bij een asfaltweg uitkomen. Hier rechtsaf naar de Ortschaft Winkler Abwerzg. Door het dorpje lopen we achter het kerkje langs, tot we weer bij de hoofdweg van het dal uitkomen.

We overwinnen de Fallbach
Door de wei naar de nu zichtbare camping

We lopen langs de hoofdweg linksaf tot in Obersdorf. Hier vallen de prachtige, met bloemen versierde huizen en boerderijen heel erg op. Een prachtig gezicht.

Zowel net voor of net na de bushalte in het dorp kunnen we weer links richting een kapel. Even later staan we bij het karrenspoor omhoog, waarlangs een groot aantal kapellen zijn gebouwd en die we eerder van bovenaf zagen.

Ook vinden we een houten omheining om een weiland. Deze gaan we nu volgen door het hekwerk aan onze rechterzijde te houden en lopen we zo tussen de alpenweiden door die volop in bloei staan.

Na het nogmaals oversteken van de Fallbach wordt het pad snel slechter. Het splits zich in allerlei vage sporen.

Heerlijk door het lange gras en tussen de vele bloemen

Maar,..... over de alpenweiden zien we in de verte de camping liggen waar we zijn begonnen. We besluiten het pad niet verder moeizaam te zoeken en te volgen, maar recht over de Alm naar de camping te lopen. Heerlijk door het hoge gras en de duizenden bloeiende bloemen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.