Tschapina - Murbruch - Baumgarten - (Bürser Schlucht) - Bürserberg Boden - Tschapina
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Optie verlengen met route Bürser Schlucht Totaal 5:30 uur, 11 Km en 700 hoogtemeters)
Het Duitse woord 'Murbruch' lijkt zich het best te laten vertalen in 'aardverschuiving'. Deze Murbruch, veroorzaakt door gletsjerwerking van de Schesatobel, is de grootste in Europa met een doorsnee van 700 meter. Een enorm gat dus waar we naar op zoek gaan.
De wandelpaden zijn erg gevarieerd en gaan over asfalt, Forstwegen, smalle bospaadjes en door het gras van een zeer rustig gelegen Alpenwei. Het belooft dus wat...
Onze planning was een langere rondwandeling 'Bürser Schlucht - Schesatobel Murbruch- Kuhloch'. Het slechte weer gooide roet in het eten zodat we de twee delen op verschillende (halve) dagen hebben gelopen.
Beide zijn op de site afzonderlijk beschreven, maar zijn tot een dagtocht samen te voegen. (De Schlucht route is vager op de kaart weergegeven, bij deel I omgekeerd).
Wie beide gaat lopen kan het beste beginnen met de kloof. (Zie deel I)
De route begint aan de hoofdweg Brandnertal van Bludenz naar Brand in het dorpje Tschapina. Kort voorbij Bürserberg Boden komt net na een bocht naar rechts de Tschapina tunnel in beeld. Voor de tunnel, in de bocht, is links een ruime parkeerhaven waar we de auto neerzetten.
(Navigatie: Tschapina 1 Bürserberg invoeren en voor dit huis en de tunnel links in de bocht parkeren)
Degene die eerst de Schlucht heeft gelopen komt bij deze parkeerplaats op de hoofdweg uit.
Zodra de wandelschoenen zijn aangetrokken en de overige uitrusting op de rug hangt, lopen we de weg af naar de tunnel.
We hoeven er niet doorheen, maar kunnen links ervan het asfaltweggetje om de tunnel heen nemen langs enkele huizen.
Vanaf het eerste moment hebben we al een mooi uitzicht in het dal links onder ons en in de verte op de gletsjers achter in het Brandnertal.
Voorbij de tunnel lopen we nog een stukje hoofdweg af, er is aan de overzijde een trottoir, tot aan de eerste zijweg rechts. De Zugwaldsweg.
Deze nemen we rechtsaf omhoog en laten dan de huizen achter ons om via enkele bochten door een stukje bos op mooie Alpenweiden aan te komen. Daarbij volgen we de bordjes naar de Burtschaalpe.
Na een bocht naar rechts lopen we op een splitsing af bij een blokhut/schuur waar we linksaf opnieuw richting Burtschaalpe de asfaltweg aanhouden.
Het is er even flink klimmen, maar daar krijgen we een steeds weidser uitzicht voor terug. Achterom gekeken zien we zelfs Bludenz onder ons liggen, maar later zullen we nog veel mooiere kijkjes op deze stad gepresenteerd krijgen.
Het is er prachtig en als we niet net waren gestart zouden we graag even rustig op de daar staande bankjes willen zitten genieten van het uitzicht.
Nog hogerop voert de weg naar een paar verspreid staande boerderijen waar we eerst onderlangs lopen en dan tussen een boerderij (links) en schuur (rechts) door, rechtsaf het sintelpad op gaan.
Een vrij steil pad, en na een scherpe bocht naar links nog vele malen steiler. Een echte kuitenbijter deze helling.
We verkorten de paslengte en zwoegen verder tot aan het bosje verderop waar het pad weer een haal naar rechts maakt en dan iets vlakker verloopt.
Op het eind gaat het haaks linksaf verder waar we onder aan een kleine schitterend golvende Alm staan, bezaaid met kleine houten hutjes.
We moeten er tussendoor omhoog waar het pad, voor zover er soms sprake is van een pad, vooral uit gras bestaat.
En, dachten we zojuist een steile helling gelopen te hebben. Ha, hierin zit een minstens zo zwaar stukje helling.
Hier en daar op de houten schuurtjes is een wit/rood/wit teken zichtbaar, maar mocht dit niet zo zijn... gewoon een kwestie van de Alm naar boven klauteren naar het bos daarachter. Het loopt boven taps toe, dus is het niet te missen.
Nog steeds is het erg vroeg, anders zou dit een geweldige locatie voor de lunch zijn geweest. Ver boven het verkeerslawaai in het Brandnertal is het een oase van stilte, prachtig groene hellingen en een uitzicht!
Aan de bosrand aangekomen zien we iets links van ons het gezochte paadje het bos in lopen. Gelijk na de eerste bomen houden we rechts aan en beginnen aan de volgende klim.
In een verslag van een Duits echtpaar werd dit pad beschreven als: 'Eine aussergewöhnlich steile Waldweg'. En dat is het. De pasafstand moet nog verder worden verkort om deze hindernis te kunnen nemen.
Ook nu weer geen hele lange klim, verderop wordt het al wat vlakker, en dan bijna horizontaal als het met een bocht naar links loopt om daar aan te sluiten op een Forstweg.
We staan nu aan de rand van de enorme Murbruch, maar kunnen er nog niets van zien. Het grote gat ligt achter de dijk waar we nu tegen aan kijken.
Verderop krijgen we straks veel beter uitzicht op de Schesatobel, maar we kunnen niet wachten dus klimmen we de dijk omhoog om er een glimp van op te vangen.
Op respectvolle afstand van de rand gaan we even zitten om wat we zien te kunnen bevatten.
Lang blijven we echter niet zitten. Niet omdat het niet voldoende indrukwekkend is, maar al snel blijkt dat er op de dijk wel heel erg veel mieren rondlopen die aan ons willen gaan knagen. Er rest ons niets dan maar weer omlaag te glijden.
Door de Forstweg rechtsaf omlaag te lopen en iets verderop de wit/rood/wit markeringen bij een smal paadje naar links te volgen, komen we voorbij de dijk op een veel mooier uitzichtpunt. Vanaf daar is de hele trechtervormige Murbruch te overzien en kan ik de onderstaande panoramafoto maken.
Het is schier onvoorstelbaar hoe in 1861 deze grootste aardverschuiving van Europa als gevolg van ontbossing en erosie dit gigantische gat heeft kunnen veroorzaken. Een indrukwekkend gezicht hier vanaf de rand.
Het smalle paadje voert ons vlak langs de steile hellingen van uitzicht naar uitzicht, om dan, waar het het bos in loopt, af te dalen tot het weer op een Forstweg uitkomt. Op deze weg gaan we links.
Wij hadden al bemerkt dat de Forstwege/Schotterwege in de omgeving van Bludenz overal zeer netjes onderhouden zijn, net of er pas onlangs overal een nieuwe laag steentjes was gestrooid.
Wie deze Murbruch heeft gezien kan zich voorstellen waar dat allemaal vandaan komt. Ons hondje Reni was er niet heel blij mee, dit steengruis is wel heel erg scherp voor hondenpoten.
Al bij de afdaling naar de Forstweg krijgen we een mooi uitzicht op Bludenz en omgeving, na de aansluiting op deze weg wordt dat nog beter.
Nagenoeg de hele weg omlaag houden we dit soort vergezichten waarbij we soms diep in het Vordere Grosswalsertal kijken, dan weer naar de andere zijde in het Klostertal.
Verderop gaat er weer een smal pad links omlaag met wit/rood/wit aanduiding en verlaten we andermaal het brede pad, zoals we de hele route omlaag naar Bürserberg Boden zullen blijven doen.
Ook dan sluit het na een stukje bospad weer op de Forstweg aan, met nieuwe uitzicht mogelijkheden.
Ondertussen heeft Reni het zo te kwaad dat we haar voorpootjes verbinden met een rolletje verband uit de EHBO-set die we allemaal bij ons hebben. In de hoop dat dit een beetje als 'hondenwandelschoen' zal kunnen functioneren, zodat ze de nog resterende meters over de Schotterweg zelfstandig af kan maken.
Het is even onwennig, maar al snel lijkt ze de verbetering te merken en krijgt ze duidelijk meer vertrouwen. Al zoekt ze nog wel voortdurend naar grasstroken om de scherpe steentjes te mijden.
Zo dadelijk laten we definitief de Forstweg achter ons, na nog eens een mooi uitzichtpunt. (Foto onder)
Lager op de helling volgt een haarspeldbocht naar links, het overwoekerde pad naar rechts laten we voor wat het is, en in het daarna rechte stuk omlaag is dan halverwege rechts opnieuw een bospad omlaag.
Deze loopt nu weg van de Murbruch en komt uit boven een Alpenwei met bovenaan een wit houten Kruis. (2015: Imiddels is het een blauw/wit kruis)
Door het gras gaat het boven een huis langs om daarna op het erf daarvan aan te sluiten op een asfaltweg. We lopen dan in Baumgarten.
We volgen het asfalt omlaag, op de T-splitsing daarna rechtsaf verder het dal in tussen de boerderijen en huizen door.
Deze asfaltweg blijven we volgen tot deze ons via verschillende bochten naar Bürserberg Boden brengt.
Daar, net voor we de hoofdweg Brandnertal bereiken, gaan we rechts, schuin op de hoofdweg uitkomend. Aan het eind van dit straatje is dan een groot Hotel zichtbaar aan de hoofdweg door het dal. (Links ernaast is een 'Bushaltestelle en informatiepunt').
Aansluiting Bürser Schlucht route:
Hier gaan de 'Bürser Schlucht' wandelaars voor het Hotel linksaf een stukje langs de hoofdweg. De volgende weg dan rechtsaf omlaag en verderop de bordjes 'Bürser Schlucht/Kuhloch' volgen tot de splitsing onder op de berghelling waar ze eerder de Schlucht route verlieten. Op deze splitsing linksaf. Daarna kan het tweede deel van de Schlucht route over Spial en Kuhloch worden gevolgd.
Wij keren vanaf hier terug naar de parkeerhaven voor de Tschapina tunnel door voor het hotel rechtsaf te slaan, en rechts van de weg over de stoep de hoofdweg te blijven volgen tot aan het startpunt. Dit is nog ongeveer 10 minuten lopen.
Enkele dagen na deze wandelroute beklimmen we de Hoher Frassen, de huisberg van Bludenz aan de overzijde van het dal. Vanaf die bergtop krijgen we nogmaals de Murbruch in zicht en kan ik met veel 'tele-gebruik' onderstaande foto maken.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.