JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Brand I

Brand Innertal - Bügmi - Höhenweg - Dorfbahn - Dierenpark - Kneippanlage - Naturbadesee - Brand Innertal

starstar_borderstar_borderstar_borderstar_border 6,5 Km 350 Hm 2:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


routekaart rondwandeling Brand Brandnertal

Deze korte rondwandeling bovenlangs en door het dorpje Brand in het Brandnertal is eenvoudig maar wel erg leuk.

We beginnen met de Höhenweg bovenlangs met mooie uitzichten op de omgeving en het dorpje. Terug gaat het door Brand langs de Alvier Bach waar voor toeristen veel te doen en te bekijken is.

De paden zijn hoofdzakelijk brede sintelwegen en hier en daar wat asfalt. Het afdalen en stijgen gaat overal heel geleidelijk en zal voor niemand een probleem opleveren.

Onze wandeling beginnen we in Brand Innertal. Wij houden vakantie bij Landal Brandnertal en rijden vanaf Bürserberg dieper het dal in naar Brand.

Voor wie niet in het Brandnertal verblijft gaat de route over Bludenz het 15Km lange Brandnertal in via Bürs en Bürserberg naar Brand.

We rijden dan door het centrum van Brand heen en als we de bebouwing bijna weer verlaten bij kilometerpaal 12.2, is er rechts een parkeerplaats net voor de Palüdbach en Palüdbahn.

(Navigatiesysteem: Innertal 34, Brand invoeren)

hoogteprofiel rondwandeling Brand Brandnertal

Brand is vooral een bekende wintersportplaats, maar ook in de zomer is het een mooi dal voor wandelaars en fietsers. Vanuit het Brandnertal zijn ook andere aantrekkelijke dalen snel bereikbaar zoals het Grosswalsertal en het Montafon. Zwitserland en Liechtenstein liggen op een steenworp afstand. (Zie ook onze rondrit beschrijving Vorarlberg)

Dit bergdorp met slechts 700 inwoners aan de Alvier ligt aan de voet van de 2965m hoge Schesaplana, de hoogste berg van het Rätikon. Aan het einde van het dal is de Lünersee een bekende trekpleister. (Lünersee rondwandeling)

het weggetje achter de parkeerplaats

Wij hebben vanmiddag andere plannen en zijn daarom al vroeg bij de parkeerplaats. De wandelscoenen gaan weer aan en daarna gaan we aan de achterzijde van de parkeerplaats bij het informatiebord het paadje op door het grasveld.

Het pad komt uit op een weg waarop we linksaf slaan. Al snel buigt het naar rechts en horen we links van ons het water van de Palüdbach stromen.

Iets verderop is het mogelijk om links even naar het snelstromende water af te dalen, het pad omlaag wordt echter slecht onderhouden.

Na een parkeerhaven rechts komen we bij een splitsing, daar houden we rechts aan over de brede weg omhoog richting Bügmi. Hier gaat het even een stukje flink omhoog zodat we snel warm zijn gelopen.

oponthoud door de Almabtrieb

Wanneer de weg daarna een scherpe bocht naar links maakt is er weer een afsplitsing naar rechts die we dan moeten hebben.

het eerste uitzicht op de Lünersee dam

Hier worden we even opgehouden, er vindt net weer een Almabtrieb plaats zoals we in deze late september vakantie vaker hebben gezien. De koeien worden van de hooggelegen Almen voor de winter weer omlaag naar het dal gedreven. Soms gebeurd dat rustig zoals hier, soms met veel feestelijkheden wat we deze week al hebben mogen zien in Bürserberg.

Nadat we rechtsaf zijn gegaan zijn we op de Höhenweg Brand aanbeland, en deze panoramaweg doet de naam gelijk eer aan. Achter ons hebben we al snel een heel mooi uitzicht op de Lünersee dam en ook de eerste doorkijkjes op Brand mogen er zijn.

Er volgt een lang recht stuk langs de berghelling met overal mooie uitzichten en op regelmatige afstanden bankjes om daar even van te genieten. Daarna wordt het bos dichter en nadat het wat begint af te dalen volgt een haarspeldbocht waarin het even tamelijk steil omlaag loopt.

de Höhenweg Brand Brandnertal de Höhenweg Brand Brandnertal de Höhenweg Brand Brandnertal de Höhenweg Brand Brandnertal
de Höhenweg Brand Brandnertal de Höhenweg Brand Brandnertal de Höhenweg Brand Brandnertal
klik op een kleine foto voor een vergroting

Bij de volgende splitsing gaat het via een Steig (blauw aangegeven) naar de Niggenkopf, daar houden we rechts en omlaag aan over de Thurnerweg. Rechts zijn er dan weer meer mooie kijkjes op Brand, we lopen dan ter hoogte van het centrum van het dorp.

Op de volgende splitsing gaan we rechtdoor en houden weer de Thurnerweg aan, daarna is er nog een keer een splitsing naar links waar het via een smal pad nog eens naar de Niggenkopf gaat. Deze kunnen we negeren.

na de oude schuur wordt het pad smaller

Nadat we een oude schuur links van de weg voorbij zijn gelopen gaat het pad weldra sterk versmallen. Het wordt dan een schitterend wandelpad langs steile berghellingen, waar nodig zijn hekken aangebracht langs dit zeer goed onderhouden pad.

in een kloof steken we een beekje over
een zeer goed onderhouden wandelpad

Daarna gaat het naar links een prachtige kloof in waar we via een brug een beek oversteken en dan weer bij een splitsing aankomen. Hier blijven we rechtdoor lopen tot we een nog eens voor een splitsing staan, deze keer bij een zeer brede sintelweg in een scherpe bocht.

Deze weg wordt onze weg terug naar Brand, we gaan er rechtsaf omlaag.

Het is een lange weg naar beneden via veel (haarspeld) bochten, steeds onder de kabels van de Dorfbahn Brandnertal door. Een gemoedelijke afdaling door het bos met hier en daar een doorkijkje op de omgeving.

Bij een boerderij komen we het bos uit en gaat de weg verder als asfaltweg. We blijven deze weg in de scherpe bocht naar links aanhouden, daarna daalt het verder af tot achter het dalstation van de Dorfbahn Brandnertal.

zicht op het Ratikon gebergte
de hoofdweg bij de Dorfbahn Brand

Achter het gebouw van de kabelbaan ligt een parkeerplaats waar we op uitkomen, daarna gaan we links van het pand langs naar de hoofdweg door het Brandnertal.

Deze weg steken we over en gaan op de stoep aan de andere kant naar links, slechts een kort stukje.

Tussen de huizen door is dan rechts een deel van de golfbaan te zien met aan de overkant van de Alvier een dierenparkje. Daar willen we naar toe.

Bij de volgende parkeerplaats kunnen we tussen twee gebouwen door omlaag, het Tiererlebnispfad staat daar op een rood bord aangegeven.

Het pad daalt af naar de golfbaan, daar houden we omlaag aan naar de Alvier en gaan bij deze beek aangekomen rechtsaf naar de brug. Straks gaan we langs de brug rechtdoor de oever van de Alvier volgen, maar we maken eerst een uitstapje naar het dierenpark door deze brug nu over te steken.

afdalen langs de golfbaan naar de Alvier Bach

Aan de overzijde lopen we vanzelf het dierenpark in, een weg gaat daar omhoog tussen de verschillende dierenverblijven door. Het is een leuk parkje, een soort kinderboerderij met diersoorten zoals we van de boerderijen kennen. Beneden bij de Alvier zijn ook forellen te bekijken in de heldere vijver.

Wie deze rondwandeling wat langer wil maken kan hier de rondwandeling Tiererlebnispfad volgen, dit gaat helemaal door het park maar ook langs het er boven gelegen Kletterpark. Wij lopen tot bovenaan het park en keren daarna via de zelfde weg terug naar de brug over de Alvier.

het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad
het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad het dierenpark Brand met een Tiererlebnispfad
klik op een kleine foto voor een vergroting

Terug bij de brug steken we weer over en gaan dan links over het oeverpad stroomopwaarts en blijven dit pad langere tijd aanhouden. Dit wordt de Alvierbachweg genoemd.

Bijna alle toeristische attracties van Brand zijn hier langs het water te vinden, zo komen we langs een weiland met hangbuikzwijnen, en daarna langs verschillende waterattracties. Een Kneippanlage, een Naturbadesee, allerlei watermogelijkheden in en om het water. Vooral erg leuk voor kinderen. Natuurlijk zijn er ook de nodige terrasjes te vinden.

waterattracties langs de Alvier waterattracties langs de Alvier waterattracties langs de Alvier waterattracties langs de Alvier
waterattracties langs de Alvier waterattracties langs de Alvier waterattracties langs de Alvier
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na het natuurzwembad volgt een kruising met een asfaltweg, daar steken we recht over. Verderop is er weer een brug over de Alvier die we oversteken, waarna we aan de overzijde de beek weer volgen tot een volgende brug.

het wandelpad Alvierbachwweg
de Alvier Bach

Bij deze brug gaat er wel een paadje rechtdoor, maar dat loopt verderop dood. We moeten hier dus nog eens oversteken en in de bocht daarna linksaf om de Alvier verder te kunnen volgen met het water aan onze linker zijde.

We blijven steeds in de richting van Innertal aanhouden over het mooie oeverpad.

Bij de volgende splitsing met een brug links gaat een asfaltweg scherp rechts. Rechtdoor lopen is hier niet toegestaan, om weer bij de parkeerplaats te kunnen komen moeten we deze asfaltweg naar rechts gaan volgen tot deze uitkomt op de hoofdweg.

Op de hoofdweg is het linksaf dan nog slecht een klein eindje wandelen terug naar de parkeerplaats. Onderweg komen we daarbij nog langs een gezellig terrasje, maar natuurlijk zijn er ook volop gelegenheden in Brand zelf waar we toch weer met de wagen doorheen terug moeten rijden.

terug in Innertal Brand

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.