Tecklenburg - Altstadt - Brandenberg - Leedener Berg - Leeden - Lengericher Berg - Tecklenburg - Burg Ruïne
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: Juli 2020 Janny en Bert S. Ter Apel)
Het Tecklenburgerland, wat een fantastische omgeving voor het maken van wandeltochten! De rondwandeling start en eindigt in het oude stadje bovenop de bergrug net onder de Burg Ruïne Tecklenburg. Dus aan het einde van de wandeldag kunnen we het stadje nog bekijken, een terrasje pakken, en natuurlijk ligt een bezoek aan de Burg dan ook voor de hand.
In en rond Tecklenburg lopen we over asfalt, verder krijgen we nagenoeg alleen maar halfverharde- en onverharde wegen en wandelpaadjes onder de wandelschoenen. Niet alleen het oude stadje is bijzonder aantrekkelijk, ook de natuur van het Tecklenburgerland verrast ons telkens weer met de mooie berghellingen, groene dalen en de vele uitzichtpunten en andere bezienswaardigheden onderweg.
In 2020 hebben we deze al 15 jaar oude route Tecklenburg-Leeden-Lengerich deels herzien. Voorheen bestond het middendeel vanuit Leeden naar Lengerich veel uit asfaltweggetjes, met deze nieuwe versie hebben we de route nog aantrekkelijker kunnen maken door een nieuwe verbindingsroute via een werkelijk schitterend dal op te nemen.
Deze wandeltocht is gebaseerd op delen van de lange afstand wandelroute Hermannsweg. Bij Tecklenburg splitst deze zich in een route naar Leeden en een andere aftakking naar Lengerich. Door op de heenweg de Hermannsweg naar Leeden te volgen en van daaruit door een schitterend dal een weg naar Lengerich te zoeken, kunnen we daar de andere tak weer terug nemen. Zo hebben we op een eenvoudige manier een top rondwandeling uit kunnen zetten.
Vanuit onze woonplaats in het Groningse rijden we in een uurtje naar Tecklenburg via de A31 en dan de A30 richting Osnabrück. Vanaf de grensovergang bij Oldenzaal is het ongeveer 40 minuten rijden. Door vanaf de A30 afslag 12 Laggenbeck/Tecklenburg te nemen komen we aan de juiste kant het stadje binnen.
Onder aan de afslag gaat het rechtsaf, dan doorrijden tot aan een rotonde. Linksaf richting Tecklenburg is de Tecklenburger Damm, deze gaat later over in de Am Weingarten. In het laatste stukje gaat het behoorlijk omhoog en met een bocht naar rechts. In de volgende bocht naar links ligt links de parkeerplaats aan de rand van Tecklenburg.
Het is er betaald parkeren, een dagkaart koste ons € 4,-. Pinnen is helaas niet mogelijk.
Navigatie: Parkeerplaats tegenover Am Weingarten 45, 49545 Tecklenburg.
Als we de wandeluitrusting bij elkaar hebben gezocht beginnen we aan de wandeldag door de parkeerplaats verder af te lopen. Achter de parkeerplaats gaat een klinkerpad rechts omhoog naar de hoofdweg. Daar steken we over en gaan linksaf over de stoep.
Na enkele meters kunnen we rechts nog een kijkje nemen bij de beroemde toren van Tecklenburg, de Bismarckturm. Als we de hoofdweg verder volgen zijn er rechts al enkele mooie doorkijkjes tussen de woningen en is goed te zien hoe hoog we hier al zijn.
We blijven rechtdoor gaan tot aan de volgende parkeerplaats met de naam Münsterlandblick. Hier hadden we ook kunnen parkeren, maar omdat hier achter de parkeerplaats een prachtig uitzichtpunt ligt is het er altijd een komen en gaan van auto's en motoren. De wagen staat hier veel minder rustig met meer risico op parkeerschade, en zeker in de weekeinden is het hier vaak snel vol.
Aan het einde van de parkeerplaats steken we de weg weer over naar het asfaltweggetje dat daar schuin rechts omhoog loopt naar de Jugendherberge. Deze volgen we slechts 20m, dan is er een Y-splitsing met een wandelpad naar rechts die we nu inslaan.
Het paadje loopt boven een smalle wijngaard langs tot aan een poort in de oude stadsmuur. Daar pakken we de 'H' markeringen van de Hermannsweg op door gelijk na deze poort rechtsaf de traptreden af te dalen. (De trap links gaat omhoog naar de Burg Ruïne, daar komen we aan het einde van de route omlaag).
Verderop sluit het pad aan bij een parkeerplaats, daar blijven we de oude muur volgen over de klinkerweg en daarna mee naar links tot we op een plein aankomen met een prachtig wit pand. Het gebouw rechts is het Kulturhaus Tecklenburg. We lopen er door de poort onder het witte gebouw door.
We zijn dan in de oude binnenstad en slaan rechtsaf tot we het plein in het centrum van Tecklenburg bereiken waar het nog stil is op de vroege morgen. (Vanmiddag komen we hier van rechts weer omhoog en steken dan over naar op weg naar de ruïne van de Burg). Nu steken we recht over en volgen de 'H' de winkelstraat in.
Verderop zien we iets links een trap omhoog lopen naar de kerk, daar blijven we nog rechtdoor gaan en nemen dan de volgende weg linksaf. Dit is de Jahnstrasse die we aanhouden tot aan het openbare natuurstenen toiletgebouw waar we weer rechtsaf inslaan.
Het is een leuk omhoog gaand steegje dat op het hoogste punt een weggetje wordt. We blijven er doorgaan en passeren het schitterende schoolgebouw. Voorbij de parkeerplaats van de school wordt de weg weer breder en houden we rechts/rechtdoor aan over de stoep.
We lopen we weg helemaal uit tot aan het knooppunt met de hoofdweg Pagenstrasse. Links ligt een kort stukje klinkerpad waar we de drukke weg over kunnen steken. Aan de overzijde slaan we linksaf, een smal pad met een heg tussen ons en het verkeer.
Verderop is er geen heg meer en lopen we over het pad door de berm tot we een halfverharde parkeerstrook met aan het einde ervan een splitsing vinden.
Nu slaan we rechtsaf en daarna schuin links de trap omhoog naar een grote akker. Bovenaan loopt het pad naar links om het akkerland heen.
Daarna komen we samen met een asfaltweggetje, rechts van het asfalt blijven we rechtdoor gaan tot aan een volgende splitsing. Een soort driesprong met in het midden bomen. We steken recht over naar het wandelpad parallel aan het weg, deze keer van het asfalt afgescheiden door een strook bos.
Rechts zijn er dan bij de open plekjes de eerste mooie doorkijkjes op het Tecklenburgerland terwijl het pad tussen de bomen door kronkelt en al snel licht omhoog begint te lopen door een prachtig golvend bosgebied.
Ondertussen zijn we aan een koffiepauze toe en we weten dat we dadelijk verschillende bankjes tegen gaan komen. Die staan deels echter bij eikenbomen en gezien de aangebrachte waarschuwingen voor de eikenprocessierups stoppen we al eerder onder wat bomen waar we daar geen last van kunnen krijgen.
We blijven het leuke wandelpad aanhouden, steken nog eens een asfaltweggetje recht over, en daarna lijkt het pad naar een schuur te gaan. Daar houden we meer naar links aan waar een breder recht bospad loopt en blijven deze dan verder bergop aanhouden.
De weg gaat daarna achter een Fachwerk huis langs en komen we bij het toegangshek tot deze woning. Weer gaan we rechtdoor met dan links het bos en rechts de afrastering van de golvende weilanden. Bij een grasland links kunnen we daar even naar toe lopen voor een mooi uitzicht op de 'Fernmeldeturm', een toren die we vandaag regelmatig ook op grotere afstand kunnen zien.
Er volgt een Y-splitsing naar rechts met de 'Hermannsweg', deze moeten we negeren. Deze straat heet zo maar dat is wat anders dan de wandelroute Hermannsweg die we volgen. Bij de volgende woning rechts is een kruising, we steken weer recht over en lopen dan op een asfaltweggetje met vooral rechts soms prachtige vergezichten.
Het gaat weer rechtdoor over de bergrug. Als we ook links mooie uitzichten naar het noorden krijgen komen we bij een kruising waar het links naar het Habichtswald gaat. We gaan wederom rechtdoor, maar vanaf hier is het geen asfalt meer.
Rechts hebben we nu de bossen en links regelmatig open stukken. Soms met uitzicht, maar soms een open hoge top waar we niet overheen kunnen kijken.
Uiteindelijk gaat het pad afdalen en lopen we op een viaduct af over de Autobahn A1. Net voor deze 'Hermannsbrücke' staat rechts een schuilhut. Model paddenstoel zoals er veel langs de Hermannsweg staan.
Aan de overzijde komen veel wandelpaden bij elkaar. De 'H' gaat er linksaf, maar deze gaan we nu verlaten door er schuin links voor het smalle pad de berg op te kiezen. Omhoog op de Leedener Berg. Op het bord wordt ook de Canyon aangegeven, daar komen we vanmiddag aan langs.
Eerst gaat het nog wat geleidelijk omhoog, daarna volgt een wat steiler gedeelte kronkelend over de bergrug. Op de top staat een topkruis met ervoor een van natuursteen gemetselde ronde muur met daar binnenin bankjes. Een mooi plekje om even bij te komen en te genieten van het uitzicht.
Ook de afdaling vanaf de Leedener Berg is bijzonder mooi. Het wandelpad verloopt eerst nog wat vlak maar gaat daarna steeds steiler omlaag. We moeten tussen dichte velden varens door en op enkele plekjes is het uitzicht voor ons tussen de bomen door echt prachtig.
Beneden aangekomen lopen we het bos uit met rechts een open veld, daar wordt het een karrenspoor die we aanhouden tot een splitsing met een breder pad. We gaan links en zien dan links het stadje Leeden liggen. Er volgt een tweede T-splitsing, deze keer met een asfaltweggetje waarop we ook linksaf slaan en dan recht op Leeden aflopen.
We gaan niet tot aan het stadje, maar bij de volgend afslag naar rechts verlaten we het asfalt al weer. De richting van de Canyon aanhoudend over een graspad. Op graspad tussen de akkers kunnen we nog eens genieten van de mooie omgeving.
Natuurlijk is het ook mogelijk om nog even rechtdoor Leeden in te lopen. Bij de splitsing met de hoofdweg is rechts aan de overzijde een Gastwirtschaft. Door op de hoofdweg een stukje naar links te gaan kun je nog meer horeca vinden, nog een Gasthof en iets verder een hotel-restaurant. Het is ook maar een klein stukje tot aan de kerk. Het park bij deze kerk aan de andere zijde is ook erg leuk om te bekijken.
Na het rechte stuk negeren we het smallere paadje rechtdoor en volgen de graslaan naar rechts tot we weer bij een woning aankomen met daarvoor een asfaltweg. We nu zijn in Plenter.
Op het asfalt slaan we linksaf. Het rechte weggetje daalt nog een beetje tussen de bomen door tot we op het laagste punt langs een vijver lopen, daarna gaat het tamelijk steil omhoog tot aan een volgende T-splitsing.
Bovenaan gaan we rechtsaf, voor de toegang tot een vakantieboerderij langs, tot waar de weg iets verderop een bocht naar rechts maakt. Hier gaat het linksaf een karrenspoor in met rechts het bos en links een akker. Slechts een kort stukje, want aan het einde van de akker gaan we al weer rechtsaf. Het bos in.
Er volgt een prachtig wandelpad over de berghellingen door het bos. Even lekker in de schaduw lopen. Bij de T-splitsing waar er een pad van rechtsboven bij komt houden we links omlaag aan, en even later staan we nog eens voor een asfaltweggetje onder in een dal.
Op het asfalt slaan we linksaf, steken een watertje over, en krijgen dan rechts weer een open veld. Deze graslanden horen bij het Gut Stapenhorst, een grote hoeve dat daar achter de heuveltop ligt.
Daar bij enkele grote eiken staan twee rustbankjes waar we al eens op een andere wandeltocht in de winter hebben zitten lunchen met een mooi uitzicht. Nu in de zomer zou ik niemand aan willen raden onder de eikenbomen te gaan zitten.
Waar de asfaltweg even later een haakse bocht naar rechts maakt slaan we linksaf een brede bosweg in.
Vanaf hier is het ook mogelijk de route wat in te korten. Blijf dan het asfalt volgen tot het Gut Stapenhorst. Daar op het hoeve terrein tussen de gebouwen linksaf, daarna loop je in een rechte lijn omhoog naar de bergrug boven Lengerich waar we via onze route dan van links weer aan komen lopen.
Vooraan in dit dichte bos steken we een leuk beekje over en volgen het pad nog een klein stukje tot aan de volgende splitsing naar rechts. Daar gaan we dan in. Het wordt een smal paadje, eerst een tijdje rechtdoor, daarna kronkelt het iets tot we steeds meer naar rechts gaan en weer bij een bosrand uitkomen.
Nu slaan we linksaf op het karrenspoor langs de bosrand met rondom een fantastisch uitzicht over de velden en het bos er omheen. Echt een prachtig dal dat we pas onlangs hebben ontdekt. We blijven licht stijgen tot we bovenaan bij de bosrand een Hochsitz bereiken. Voor deze jachthut slaan we linksaf.
Als we het bos weer ingaan gaat het even lekker omhoog, daarna is er rechts weer een grasland. Het paadje wordt smaller en loopt er links van een afrastering langs en we passeren een informatiebord.
Aan het einde van het grasland gaat het rechtsaf verder, het pad naar links negerend, en ook daar blijven we de afrastering volgen en ondertussen uitkijken over de prachtige omgeving rechts van het pad.
Dan gaat het paadje weer naar links en lopen we langs een akker. Deze keer zonder afrastering. Ook dit gaat aan het einde weer rechts, waar we dan een bijzonder mooi plaatje zien van een enorme boom midden in het veld met in de verte de hoge toren waar we aan het begin van de wandeldag aan langs zijn gelopen.
We komen uit bij de splitsing bovenop de Lengericher Berg waar we de andere afsplitsing van de Hermannsweg bereiken. Dat wordt straks rechtsaf onze terugweg, maar eerst gaan we er even naar links.
Links is dan al een Schutzhütte zichtbaar, en daar bij die schuilhut is het uitzichtpunt over Lengerich. En, het is net twaalf uur geweest, dus tijd om een lunchplekje op te zoeken en dit is natuurlijk een perfecte plek om even een half uurtje te gaan zitten. Hier komen van alle kanten wandelpaden bij elkaar en het is er doorgaans dan ook gezellig druk met wandelaars die even het uitzicht komen bekijken, even kort pauzeren, of net als wij de rugzakken openen en aan een lunch beginnen.
Vanaf de schuilhut lopen we terug over de bergrug en voorbij aan de splitsing waarop we van rechts zijn gekomen. We richten ons weer op de 'H' markeringen van de Hermannsweg en genieten nog even van het uitzicht rechts voor we het bos in gaan.
Eenmaal in het bos splitst het pad, rechtdoor wordt het een karrenspoor en parallel links daarvan is het wandelpad waarop de 'H' wordt aangegeven. Beide zijn goed, ze komen verderop weer bij elkaar.
Waar we bij een kruising met een asfaltweggetje komen steken we schuin rechts over en vervolgen het pad het bos in. (Wie de verkorte route via Gut Stapenhorst heeft gelopen komt hier er van rechts weer bij).
Iets verderop gaat links een pad omlaag naar Lengerich die we negeren, daarna komt er nog een pad van rechts die we ook laten voor wat het is en blijven rechtdoor gaan tot we nog eens een asfaltweg bereiken.
Op het asfalt gaan we rechtsaf en daarna gelijk weer linksaf het bos in.
Even dalen we af, maar in de volgende bocht naar rechts is er al weer een splitsing waarop we rechtsaf gaan en weer beginnen te klimmen.
Onder natte omstandigheden kan het verderop behoorlijk modderig en glad zijn. Het alternatief is dan om op de kruising het asfaltweggetje naar rechts en dan langs de bosrand aan te houden. Waar het bos links wijkt gaat een karrenspoor linksaf, daarna rechtdoor blijven lopen tot aan het uitzichtpunt waar de route weer opgepakt kan worden.
Het gaat geleidelijk omhoog, daarna wordt het smaller en nog iets steiler waar we vlak achter een diepe kloof langs lopen. Bij een splitsing met markeringen slaan we linksaf tussen twee ijzeren palen door en zijn dan na enkele meters bij het Canyon uitzichtpunt.
Het uitzicht naar het zuiden over het Münsterland is er mooi, maar van bovenaf in de diepe 'Canyon' met het heldere gifgroene water kijken is ook leuk. Helaas lopen er beneden geen wandelpaden dichter langs deze oude steengroeve om dichterbij te kunnen komen.
Vanaf het uitzichtpunt lopen we enkele meters recht er vandaan en gaan dan linksaf een smal paadje in. Even is het nog bos, daarna krijgen we links een afrastering om een weide waarin geiten grazen. Bij de splitsing met de brede Kammweg gaan we linksaf, weer over de bergrug.
Nu hebben we zowel links als ook rechts een enorm uitzicht terwijl we lekker vlak doorstappen. Verderop is er links nog eens een uitzichtpunt met een ligbank en een informatiebord over de natuur rond de Canyon. Qua uitzicht voegt deze niet veel meer toe aan wat we onder het lopen niet al hebben kunnen zien.
Dan gaat het rechtdoor weer het bos in via een karrenspoor en blijven we het pad aanhouden tot we voor een trap staan. Deze gaan we afdalen en lopen beneden nog iets door tot we bij een splitsing komen. Het wandelpad gaat er links, wij houden rechts aan naar de asfaltweg.
Bij deze hoofdweg slaan we rechtsaf, daar loopt een smal wandelpaadje achter de vangrail langs naar het viaduct onder de A1 Autobahn. Bij de kruising Exterheide moeten we de hoofdweg linksaf oversteken naar het asfaltweggetje Wolfsmühlenweg. Daar is soms enig geduld voor nodig want het is een drukke en onoverzichtelijke weg.
Eenmaal aan de andere zijde gaan we het weggetje omhoog en lopen daar weer het bos in waar het een halfverharde weg wordt. Het is een lang recht stuk met links een beboste berghelling en rechts mooie doorkijkjes over het dal met daar achter de boerderijen en woningen rond Tecklenburg.
We passeren nog een woning, daarna wordt het pad smaller, modderiger, en gaat het verderop ook weer licht omhoog het bos in. Dan volgt een steilere korte afdaling naar een T-splitsing voor een bosrand. Hier slaan we rechtsaf en zien even later grote vijvers liggen met ervoor een oude Fachwerkschuur.
Hier kunnen we naar rechts lopen en dan weer links, om de fraaie schuur heen, of voor het gebouw linksaf over het gras en dan rechts de smalle dijk nemen tussen twee van de grootste vijvers door.
We besluiten nog even te pauzeren voor we dadelijk omhoog gaan klimmen naar Tecklenburg. Op de smalle dijk links staan bankjes, wij gaan echter voor het bredere pad rechts en vinden daar vooraan een plekje bij een oude betonnen trap waar we even lekker aan het water kunnen zitten.
Na de pauze lopen we de weg af tot aan een asfaltweg waarop we linksaf slaan en dan doorlopen tot aan de toegang tot een parkeerplaats. Als we via het dijkje zouden zijn gegaan komen we achter deze parkeerplaats uit en moeten dan even schuin rechts naar de toegang tot de parkeerplaats bij de asfaltweg.
Tegenover deze toegang gaat een wandelpad rechtsaf het bos in, deze moeten we nu hebben. Even is het nog vlak, maar daarna wordt het paadje smaller en gaat het tamelijk steil omhoog tussen de eerste woningen van Tecklenburg door.
Bovenaan staat rechts nog een bankje voor wie even bij moet komen van de klim, enkele meters verderop ligt een kruising waarop we dan recht oversteken. Weer omhoog, maar nu over het asfalt.
De weg naar links kunnen we negeren en verder omhoog doorgaan op de 'Am Himmelreich' waar het weer het bos in gaat en we rechts nog even een mooi uitzicht krijgen. Na nog een steil stukje komen we bij een splitsing met een asfaltweg, de Bahnhofstrasse, en gaan daar rechtsaf het korte stukje nog afleggen tot aan de hoofdweg 'Am Weingarten'.
Hier gaan we rechtsaf langs de hoofdweg, maar kunnen beter eerst even oversteken om straks gemakkelijker linksaf te kunnen slaan.
Verderop is een uitsparing in de steile berghelling met een overdekte waterbron en bankjes, daarna gaan we voor de eerste woning aan de linkerkant linksaf een trap omhoog. Deze trap vinden we net voor de hoofdweg een bocht naar rechts maakt en we recht voor ons het Tecklenburger Puppenmuseum zien.
Het is een zware klim zo aan het eind van de wandelroute, maar wel ontzettend leuk. Daarna gaat het over in een steegje en iets verderop bereiken we dan het plein in het centrum van de oude binnenstad waar we vanmorgen al langs zijn gekomen.
Nu hebben we een aantal opties, wij laten het vaak afhangen van de tijd wat we nu gaan doen. Willen we snel terug dan kunnen we hier linksaf slaan en voor dezelfde route als vanmorgen terug kiezen, of we kijken nog even rond in de leuke winkelstraatjes en pakken misschien een terrasje mee voor we verder gaan. Maar wie dit nog niet kent zou de route af moeten sluiten met een bezoek aan de Burg Ruïne hier links boven op het bergtopje. Van daaraf is het natuurlijk ook mogelijk om daarna alsnog terug te gaan naar dit plein.
Voor een bezoek aan de Burg steken we het plein recht over, voor het Gemeindehaus langs die ook de VVV herbergt, naar de oude stadspoort. Aan de andere zijde van deze poort buigt de weg naar links en lopen we tussen meer horeca met terrasjes links en rechts door. Verderop zijn rechts leuke bankjes gemaakt met een mooi uitzicht over de daken van de stad.
Na het café-restaurant Gräfin Anna is er links nog een Fachwerkhaus, daarna gaat er voor het volgende witte huis een smal paadje naar links. Daar worden de Wierturm en de Jugendherberge aangegeven. Hier gaan we in en volgen het paadje dat achter de woning trappen worden.
Eenmaal boven aangekomen bij een pleintje met bankjes kunnen we natuurlijk rond gaan lopen en alles bekijken. De meest logische route is echter om hier links aan te houden en dat pad helemaal rond de ruïne te volgen, en daarbij af en toe even een uitstapje te maken naar uitzichtpunten, de toren of het leuke parkje bekijken.
Eenmaal voorbij de Turm is er links nog een parkje met bankjes, daarna zien we voor ons de Jugendherberge. Daar gaat rechts nog een brede trap omhoog waar we het fraaie Amfitheater kunnen gaan bekijken. Daar worden voorstellingen maar ook muziekavonden georganiseerd.
Ook voor de Jugendherberg kunnen we nog naar rechts om nog meer oude muren te bekijken, trappen te beklimmen of daar achter de top weer verlaten en dan via het dorp linksaf af te dalen naar de hoofdweg en terug naar de parkeerplaats.
Wij vinden het een leuke route om voor de jeugdherberg de trap in de muur links omlaag te nemen door het parkje. Eenmaal beneden staan we voor de poort waar we vanmorgen doorheen zijn gelopen. Door daar rechts onder de poort door te gaan lopen we terug naar de hoofdweg die we dan rechtsaf volgen tot aan de parkeerplaats bij de Bismarckturm.
(Voor de poort linksaf brengt ons weer terug naar het centrum om daar nog even op een terras te kunnen zitten).
Tip: Bezoek Tecklenburg ook eens in de weken voorafgaand aan de Kerstdagen. Er wordt hier met name in de weekenden een erg leuke kerstmarkt opgebouwd, vaak met life muziek. Het is geen grote markt maar leuk voor even een dagje er tussenuit, al dan niet gecombineerd met een winterse wandeling in de omgeving.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.