JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Brochterbeck Tecklenburg rondwandeling

Bocketal - Trimmpfad - Dreikaiserstuhl - Konigsteig - Brochterbeck - Blücherfelsen - Waldkapelle - Waldlehrpfad - Oelrich Sundern - Tecklenburg - Schloss - Munsterland Blick - Felsenstieg - Brochterbeck - Bocketal

starstarstarstar_borderstar_border 18 Km 700 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: September 2019 - John. Haren)


Terug van weggeweest! Onze rondwandeling Brochterbeck-Tecklenburg was bijna 15 jaar geleden een van de eerste routebeschrijvingen op onze site. Deze route is in al die jaren ontzettend veel nagelopen maar helaas hebben we de wandeling twee jaar geleden offline moeten halen. Door wijzigingen ter plaatse was het niet meer beloopbaar. Maar hij is terug! Met een paar aanpassingen, iets langer, en nog mooier dan ooit!

Deze rondwandeling door het Teutoburgerwald, op slecht 35 minuten rijden van Oldenzaal, bevat alles wat een wandeling aantrekkelijk kan maken. Lopen over beboste bergruggen, door prachtige dalen, rotspartijen die aan de Alpen doen denken met fraaie uitzichtpunten, en enkele leuke beekloopjes. Een dagje wandelen voelt dan al snel als een vakantiedag.

routekaart rondwandeling Brochterbeck Tecklenburg

Onderweg zijn er steeds weer bijzonderheden te vinden zoals een Trimmpfad, een Waldlehrpfad en mooie schuilhutten. En in deze nieuwe versie gaan we ook nog door het toeristische stadje Tecklenburg met een bezoekje aan het daarboven gelegen Schloss.

Ook qua wandelpaden zit er van alles in. Asfalt, brede boswegen, smalle paadjes en een enkel avontuurlijk sluip-door-kruip-door stukje, steeds weer nieuwe verrassingen die deze rondwandeling zo bijzonder maken. Wij hebben er inclusief koffie en lunchpauze 5:30 over gedaan, maar als je de hoogtepunten onderweg nader wilt bekijken komt daar extra tijd bij.

hoogteprofiel rondwandeling Brochterbeck Tecklenburg

Vanuit het 'hoge noorden' zakken we de A31 af tot de kruising met de A30 vanaf Oldenzaal en slaan linksaf richting Osnabrück. Bij Laggenbeck, afslag 12, verlaten we de A30 en rijden rechtsaf de K24 op naar Brochterbeck.

In het laatste stuk tot Brochterbeck rijden we een dal in,rechts van ons loopt een spoorbaan parallel aan de K24. Deze moeten we zo oversteken, net voor een camping links van de weg. Een smal paadje gaat van de weg omlaag over de spoorbaan, en eindigt enkele meters verderop bij een ruime parkeerplaats. Dit is de Wanderparkplatz 'Im Bocketal' met informatieborden en een schuilhut.

schuilhut parkeerplaats Bocketal

Navigatie: Im Bocketal 12, Brochterbeck Tecklenburg.

Zoals gewoonlijk beginnen we met het gereed maken van de wandeluitrusting vanuit de kofferbak. Wandelschoenen aan, wandelstokken paraat, en dan de rugzakken om. We zijn weer klaar voor een mooie wandeldag.

We lopen de parkeerplaats verder af, rechts van de schuilhut langs, en houden dan rechts aan. We volgen het brede pad en negeren de eerste zijwegen de berghelling op. We wandelen hier tussen links de berghelling en rechts het fraaie dal met gelijk al een mooi uitzicht op het Bocketal. De weg wordt aangeduid als A2 en 'Trimmpfad'.

Het laatste wordt al snel bevestigd als we na een stuk het pad gevold te hebben bordjes tegenkomen die uitleggen wat we op de verschillende 'hindernissen' dienen uit te voeren om fit te blijven.

uitzicht Bocketal Brochterbeck

We komen natuurlijk om te wandelen, maar bij sommige attributen is de verleiding om 'even te proberen' gewoon net iets te groot. Daarmee het wandeltempo al na tien minuten lopen drastisch omlaag brengend.

Net na het gebouwtje rechts in het veld, volgt een open stuk en is er een splitsing naar links. Zowel A2 als 'Trimmpfad gaan linksaf het bos in en we blijven dit volgen. Ook nu weer de zijpaden negerend lopen we door tot na het laatste trimattribuut, de ringen. Nog iets verder doorlopend is er weer een splitsing bij een bankje, daar gaan we linksaf de A2 aanhoudend.

  • het Trimmpfad
  • het Trimmpfad
  • het Trimmpfad
leuke klim naar 160m

Al snel begint het te stijgen en wordt het pad smaller, daarna wordt het nog steiler en klimmen we over de eerste rotsblokken. Links in het bos zijn de eerste mooie rotsformaties tussen de bomen door al te zien. We wanen ons even in de Alpen, maar die illusie is ook al snel weer voorbij als we op 160m hoogte de bergrug bereiken.

De A2 komt uit op een breed pad tegenover een schuilhut. Hier stuiten we op de Hermannsweg, deze Höhenweg gaan we een stuk volgen tot voorbij Brochterbeck. Gemakkelijk gemaakt door de alom aanwezige duidelijke 'H-markeringen'.

De Hermannsweg is een langeafstandroute van 156KM (Höhenweg), van Rheine naar de rotsen van Velmerstot op 441m hoogte in het Sauerland. Vaak nemen wij een mooi deel van dit soort afstandroutes als basis voor wandelingen en zoeken we daarbij dan terugkeermogelijkheden via andere wegen en paden, zoveel mogelijke markante punten en plaatsen opnemend. En een nieuwe 'rondwandeling' is geboren.

We gaan voor de schuilhut links en daarna gelijk weer links het brede bospad over de bergrug volgend. (Of dit nu bergrug of heuvelrug moet heten is punt van discussie. Als bergfanaat blijf ik maar bij 'berg'. Dat voelt beter).

schuilhut langs de Hermannsweg

De 'H' blijft hier via het brede pad rechtdoor gaan, we wijken er echter bij de eerste splitsing links alweer van af om daar voor het smalle paadje te kiezen. Door steeds links van de hoofdweg de smalle paadjes aan te houden, lopen we langs de rand van de berghelling en komen we langs enkele prachtige rotsformaties.

Eerst is dit de Dreikaiserstuhl, en iets verderop wordt het nog mooier bij de Siamesische Zwillinge. We kunnen het weer niet laten om er even omhoog te klauteren, zoals we hier al zo vaak hebben gedaan.

Vanaf dat punt gaat het paadje weer terug naar de hoofdroute, en iets verderop kunnen we bij een bankje nogmaals linksaf en lopen dan op het schitterende uitzichtpunt 'Bocketal Blick' af. Deze rotsformatie wordt Konigstein genoemd. Hier kijken we van bovenaf in het Bocketal en zien aan de overzijde heel mooi Camping Bocketal liggen.

prachtige rotsformaties en uitzichtpunten prachtige rotsformaties en uitzichtpunten prachtige rotsformaties en uitzichtpunten prachtige rotsformaties en uitzichtpunten
prachtige rotsformaties en uitzichtpunten prachtige rotsformaties en uitzichtpunten prachtige rotsformaties en uitzichtpunten prachtige rotsformaties en uitzichtpunten
klik op een kleine foto voor een vergroting

Vanaf de Konigstein zoeken we opnieuw het brede pad met de 'H-tekens' op en volgen deze richting het dorpje Brochterbeck. Nu hoofdzakelijk door het dichte bos met helaas weinig mogelijkheden om van mooie vergezichten te genieten.

Bij de kruising met een handwijzer gaan we rechtdoor en dan begint de afdaling naar het Brochterbeck. Dan verlaten we het bos en wordt het uitzicht weer beter. Een prachtig glooiend landschap komt tevoorschijn aan de rechter zijde met uitzicht op Brochterbeck, en links zien we een informatiebord met uitleg over de boomgaard waar we aan langs lopen.

uitzicht op het centrum van Brochterbeck

Helemaal beneden komen we bij een oude spoorweg, de Teutoburgerwald Eisenbahn, die we moeten oversteken. Na de eerste huizen links van het pad, volgt een splitsing waarop we linksaf gaan en lopen daarna Brochterbeck in.

de Teutoburgerwald Eisenbahn

We volgen de asfaltweg naar rechts door de woonwijk tot deze eindigt bij de hoofdweg K24 door Brochterbeck. Deze drukke weg moeten we oversteken en dan links aanhouden naar de parkeerplaats links van het grote Ringhotel. (Voor een kop koffie en Duitse Küchen of voor een maaltijd, kun je hier op de heen- of terugweg heel goed terecht).

Dit is het oude spoorwegstation. Aan de achterzijde van de parkeerplaats zoeken we de doorgang om het spoor over te kunnen steken, ook dit is weer niet moeilijk te volgen daar we nog steeds de Hermannsweg lopen en de 'H' overal goed de weg wijst.

Aan de overkant gaan we links en gelijk weer rechts aanhoudend naar het schuin weglopende bospad met een bankje onder een opvallende boom. Daarna gaat het rechtsaf en volgt een lange pittige klim de berg op.

Let hier eens op deze mooie bomen langs het holle pad en hoe daar soms leuke 'gezichtjes' op zijn aangebracht!

kunstwerkjes langs het holle bergpad kunstwerkjes langs het holle bergpad kunstwerkjes langs het holle bergpad
kunstwerkjes langs het holle bergpad kunstwerkjes langs het holle bergpad kunstwerkjes langs het holle bergpad
klik op een kleine foto voor een vergroting
weer de Hermannsweg omhoog

Het gaat opnieuw naar 160m hoogte, door een schitterend bos waarin de bomen soms op zeer steile hellingen staan.

We blijven doorklimmen tot we een Y-splitsing bereiken met een handwijzer. Links aanhoudend richting de Blücherfelsen lopen we verder. Even een stukje wat vlakker, en daarna opnieuw omhoog.

Na het passeren van een bankje op een verhoging volgt even later een splitsing waarop we rechtdoor gaan, daarna komen we bij een groter kruispunt op het voorlopig hoogste punt van het pad.

Hier gaat het straks schuin rechts richting de aangegeven Waldkapelle, het pad dat daar rechts voor een boerderij langsgaat.

Voor we die kant op lopen gaan we echter eerst even linksaf, hier wordt de Blücherfelsen aangegeven. Deze rotsformatie ligt maar 100m van de splitsing vandaan, dus zeker even bekijken.

klimrots Blücherfelsen
langs het weiland de H volgen

De Blücherfelsen is een mooie klimrots voor kinderen, maar de begroeiing er omheen is helaas te hoog om hier van mooie vergezichten op Brochterbeck en het Bocketal te kunnen genieten. Het is wel een leuk plekje om even te pauzeren en een kop koffie te zetten na de stevige klim van zoeven.

Vanaf de rotsen keren we terug naar de kruising en pakken de 'H' weer op richting de Waldkapelle. Voor de boerderij langs lopen we op het weiland af en kiezen het pad langs de afrastering en de bosrand.

Het uitzicht naar links is er prachtig met de overal verspreid staande boerderijen in het landschap. Alleen de enorme energiecentrale bij Ibbenbüren misstaat een beetje in deze bergwereld.

Het pad buigt daarna rechtsaf het bos in en daar zien we ook gelijk de Waldkapelle in het bos staan. Niet alleen de Kapelle is mooi om te bekijken, maar ook de steile rotswand er links achter is indrukwekkend.

uitzichtpunt bij de Waldkapelle

Nadat we ook even binnen in de kapel hebben gekeken gaan we rechts van de Waldkapelle langs en slaan daarna linksaf. Dit is weer een brede Forstweg over de bergrug, onderdeel van de Hermannsweg. Hier gaat het maar licht op en neer zodat we weer even wat tempo kunnen maken.

De Waldkapelle

De Hermannsweg houden we voorlopig nog aan. Eerst een stukje bos, daarna volgt een weiland boven op de bergrug, en dan opnieuw weer rechtuit door dicht bosgebied. Dan begint het pad plots af te dalen en komen we bij een grote kruising met aan de overzijde een schuilhut. Hier gaan we de Hermannsweg verlaten.

kruising met schuilhut, een mooie lunchplek

Wij kennen deze schuilhut van eerdere bezoeken en zijn er een beetje op gaan lopen om hier rond lunchtijd aan te komen. Dat lukte prima zodat we er in het beschutte dalletje een mok erwtensoep kunnen maken en de broodjes te voorschijn kunnen halen. In de zomer zitten we hier graag in de schaduw, nu in januari vinden we er enige bescherming tegen de koude wind.

De 'H' laten we los en richten ons op de lokale wandelroute gemarkeerd met een 'groene gieter' door linksaf te slaan. De tuit van de gieter wijst de richting van deze route aan, maar wij lopen dit in tegengestelde richting.

Mariabeeld langs het pad

Het gaat schuin rechts even omhoog, daarna daalt het af en draait het pad naar rechts langs de berghelling. Op het laatste punt, net voor we een asfaltweg bereiken, staat links een Mariabeeld. Daar houden we rechts aan en gaan weer omhoog het bos in.

Op een steil gedeelte zijn traptreden aangebracht, daarna gaat het tamelijk vlak verder, alsmaar onderlangs de berghelling door het bos.

Nadat we het pad lange tijd hebben gevolgd komen we bij een Y-splitsing met ervoor een informatiebord. Vanaf hier is het een Waldlehrpfad en zien we overal bordjes in het bos staan met informatie over de bomen en struiken die daar te vinden zijn. Ook het maken van 'Steinmännchen', zoals we uit de Alpen kennen, wordt hier enthousiast beoefend.

Op deze Y-splitsing blijven we rechtdoor gaan en volgen het pad tot we onderlangs de Goldtreppe lopen. (Deze trap gaat omhoog tot bovenop de bergrug waar het aansluit met de Hermannsweg). Maar deze keer gaan we niet omhoog en blijven doorgaan tot het pad eindigt bij een asfaltweg achter twee woningen.

de Goldtreppe

Hier komen we op de lokale route A6 die we linksaf gaan aanhouden. Hier moeten we even goed kijken, het gaat via een heel smal paadje links tussen de twee woningen door. Het smalle pad eindigt aan het eind van de tuin in open weidegebied bovenaan een helling met beneden ons de asfaltweg L504.

Het uitzicht is er fantastisch. Iets rechts aan de overkant van de weg is goed de 150m hoge berg Sundern te zien met links daaronder enkele boerderijen. Straks gaan we nog om en over die berg heen.

  • uitzichtpunt Oelrich Sundern
  • uitzichtpunt Oelrich Sundern

Achter de tuin gaan we linksaf, pal langs de heg richting het bos. Eenmaal in het bos op de Y-splitsing gaan we rechts omlaag en blijven het pad met de haarspeldbochten omlaag volgen tot we bovenaan een akker staan met daar onder de asfaltweg. Hier houden we links aan en volgen de rand van het bouwland tot aan de asfaltweg.

Deze steken we over en vervolgen op het zandpad aan de overkant een stukje om daarna rechtsaf te gaan richting de daar zichtbare huizen. Bij de woningen aangekomen gaan we linksaf, het asfaltweggetje op, en lopen verder tot voorbij een schitterende boerenhoeve rechts van de weg.

een statige hoeve

Achter deze boerderij komen we langs de 'Regenrückhaltebecken', noem het maar een eendenvijver, daarna is er rechts weer bos. Waar de asfaltweg iets naar links loopt moeten we via een dam over een greppel rechtsaf het bos in. Deze afslag is gemarkeerd met de X van de X18 LAW route. (De X18 loopt van Rheine naar Lienen over 114km)

Als we de greppel over zijn, in het natte seizoen is het een beekje, lopen we rechtdoor het bos in. Dit is bijna het hele jaar door een modderpad, een beetje dicht langs de bomen lopen is hier het beste. Het is ook maar een kort stukje, we volgen de op de bomen gemarkeerde X tot het pad lijkt te eindigen bij een strook struiken met daarachter een hoger gelegen dicht bos.

Schuin naar rechts langs de struiken gaat een modderige graslaan met pollen Veldrus, maar daar zijn geen X markeringen meer te vinden. Het is bijna niet te zien, maar hier moeten we echt een smal paadje zoeken door het struikgewas, midden tussen de twee bomen die er iets verderop in de strook struiken staan. Al na enkele meters is op de rechterboom weer een X aangebracht, daar gaat het paadje iets naar links en weer enkele meters verderop verlaten we de bosschages en staan plots op een brede bosweg.

zoeken naar het paadje tussen de struiken

(Het is slechts een kort stukje, maar soms, als er een tijdje geen onderhoud is gedaan, dan zijn de braamstruiken hier erg vervelend. Wij hebben dan veel baat bij onze wandelstokken, maar heb je die niet, neem bij dichte begroeiing eventueel een stok mee uit het bos om de doorgang te vereenvoudigen. Meestal is dat echter niet nodig).

Op de mooie bosweg gaan we linksaf en lopen dan met een grote boog om de bergtop Sundern heen. Het pad gaat steeds meer naar rechts door het bos, daarna wordt het rechter en krijgen we aan de linker zijde een open stukje met uitzicht op de boerderijen van het gehucht Oelrich en daar achter het dorp Ledde.

uitzicht op Oerich en Ledde

(Daar gaat ook een stukje pad links naar het weiland waar een bankje aan de bosrand staat. Een leuk rustig plekje om even te pauzeren en van het uitzicht te genieten tijdens een korte pauze).

Het pad verder aflopend komen we bij een splitsing naar rechts. Iets verderop is een slagboom te zien die de toegang tot dit bos verspert. Hier slaan we rechtsaf. Het is leuk om eerst nog even door te lopen tot deze slagboom, daar komt een prachtig kronkelend beekje van de berghelling rechts omlaag en gaat er links verder het dal in.

kruispunt bij een mooi bosbeekje
omhoog naar het Wald Freibad

Door nu rechtsaf te gaan verlaten we de X18 en zijn dan op de A6. Deze is niet altijd goed aangegeven, maar de route is er eenvoudig te volgen. Het begint nog even als vlak breed bospad, maar daarna gaat het geleidelijk wat omhoog door dit mooie bos met links af en toe zicht op het beekje.

In de volgende bocht naar rechts volgt een Y-splitsing, hier gaan we linksaf waar het Freibad en Kurpark staan aangegeven. Hier gaat het wat steviger omhoog en gaat het weer naar 150m hoogte. Op het hoogste punt is een kruising waarop we linksaf slaand het bos verlaten en na enkele meters voor het Waldfreibad van Tecklenburg staan.

Daar, achter de afrastering van betonblokken langslopend, worden we verrast op een schitterend mooi uitzicht op de eerste huizen van Tecklenburg die er tegen de berghellingen geplakt lijken. Iets verderop richting de parkeerplaats wordt ook het uitzicht naar rechtsachter geweldig mooi.

vergezicht bij het Freibad Tecklenburg

We lopen verder en gaan dan via de parkeerplaats naar de asfaltweg. (Links is nog een horeca gelegenheid, het Landhaus Sundern). Deze steken we recht over en gaan de Steinstrasse omhoog en volgen deze daarna met een bocht naar links. Gelijk na de bocht is er weer een kruising, nu gaan we rechtsaf het eerste smalle pad in.

mooie uitzichten rondom

Daarmee lopen we het 'Kur- und Landschaftpark Tecklenburg' in, een prachtig stadspark met Wassertretbad, Heilkräutergarten, watertjes en fonteinen. Dit alles tegen de berghelling aan met rechts voordurend een prachtig uitzicht op Tecklenburg en omgeving.

het Kurpark Tecklenburg het Kurpark Tecklenburg het Kurpark Tecklenburg
het Kurpark Tecklenburg het Kurpark Tecklenburg het Kurpark Tecklenburg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Op de eerste Y-splitsing houden we rechts aan. (Eerst links doorlopen en later naar rechts om op dit lager gelegen pad terug te komen kan ook). We lopen hier langs de rand van het park met eerst rechts nog een stukje bos. Het gaat steeds meer naar links en dan krijgen we aan de rechter zijde uitzicht op de mooie Fachwerk huizen van de stad en onder ons een leuk diep dal.

de Ibbenbürener Strasse

We moeten dit pad aan blijven houden tot een kruising met aan de overzijde een trap de woonwijk in, en ervoor een jeu de boules baan. Hier gaan we rechtsaf en volgen het mooi kronkelende klinkerpad naar de stad.

Ineens staan we voor een prachtige poort, dat wordt onze toegang tot Tecklenburg. Nog een stukje steeg, en dan zijn we op Ibbenbürener Strasse waarop we linksaf richting het centrum gaan.

Tussen de fraaie huizen door waar Tecklenburg zo bekend om staat, blijven we doorlopen tot we bij een splitsing komen met links het oude 'Gasthaus anno 1560'. Dit is de hoofdwinkelstraat van de stad en door hier rechtsaf te slaan lopen we recht op het centrum van Tecklenburg af.

Dit centrum, de Markt, bestaat uit een mooi plein, inclusief een fontein, en omringt door horeca gelegenheden. Aan de overzijde rechts staat het Gemeindeambt met het 'Haus des Gastes'. Oftewel de VVV.

Voor wie (nog) niet bekend is met het hooggelegen stadje Tecklenburg, is het een aanrader om deze eens te bezoeken rond de Kerstdagen. Dan is er altijd een mooie kerstmarkt, niet heel groot, maar daarom wel heel 'Gemutlich'. Natuurlijk is dit dan leuk te combineren met een rondwandelingetje naar de nog hoger gelegen Burcht en het fraaie Amfitheater/Musik Theater.

het centrum van Tecklenburg het centrum van Tecklenburg het centrum van Tecklenburg
het centrum van Tecklenburg het centrum van Tecklenburg het centrum van Tecklenburg
klik op een kleine foto voor een vergroting
uitzicht over de daken

Op het centrumplein gaan we rechtsaf, voor het gemeentehuis langs het steegje in. We gaan onder de fraaie poort door en zijn dan op de Schlossstrasse. Rechts van deze weg loopt een stenen muur met daarachter een geweldig mooi uitzicht over de daken van de lager gelegen woningen.

We volgen deze weg maar een klein eindje, op zoek naar steegje links tussen twee woningen door. Er staat een handwijzer richting de Wierturm en Jugendherberge, en het is tevens gemarkeerd met de X18 en A3 routes. Daar gaan we linksaf in en aan het einde klimmen we via de trap naar links de berg op.

Boven aangekomen zien we een wandelpad dat naar links en rechts om de overblijfselen van het slot heen loopt. Wij gaan naar links en blijven het pad aanhouden om de oude muren heen tot voorbij de Wierturm.

Voor bezoekers die hier voor het eerst zijn en nog wat tijd over hebben, is het mooi om er even wat rond te dwalen en dan natuurlijk ook zeker het Amfitheater dat rechts achter de toren ligt op te zoeken. Bij de Jugendherberge, niet te missen, is deze routebeschrijving dan eenvoudig weer op te pakken.

Schloss Tecklenburg op de berg Schloss Tecklenburg op de berg Schloss Tecklenburg op de berg
Schloss Tecklenburg op de berg Schloss Tecklenburg op de berg Schloss Tecklenburg op de berg
klik op een kleine foto voor een vergroting
afdaling via het parkje

Bij de Wierturm wordt het smaller en is er links een muur met daarachter een lager gelegen parkje. Het pad gaat er verder tot aan de Jugendherberge, en net voor dit gebouw is een opening in de muur links waar we op af gaan.

Daar loopt een betonnen trap omlaag naar het parkje beneden die we nu nemen, daarna houden we rechts aan en lopen dan op de fraaie poort in een oude burchtmuur af.

We gaan er onderdoor en naar rechts. Het asfaltpaadje daalt even later geleidelijk af en sluit aan bij een weg die er rechts van bovenaf bij komt. We gaan er links verder omlaag tot aan de hoofdweg.

Bij de hoofdweg aangekomen steken we over en gaan er de stoep naar rechts een tijdje volgen, echter maken we nog even een korte extra omweg door de parkeerplaats aan de overkant van de weg even rond te lopen. Daar achter ligt een prachtig uitzichtpunt dat de naam 'Munsterland Blick' heeft gekregen.

  • Burchtpoort en Munsterland Blick
  • Burchtpoort en Munsterland Blick

Dan zoeken we het trottoir weer op en volgen die een tijdje naar rechts richting de Bismarkturm, maar niet helemaal tot aan deze markante toren aan toe. (Nog nooit gezien? Dan wel even opzoeken en daarna hier terugkeren!)

de Felsenstieg

De volgende weg linksaf is de Saatkampsknapp, daar gaan we in en kunnen ons dan richten op de Terra Trail, een 'T' met een kronkeldakje, maar ook de Hexenpfad, X6 en A4 gaan deze kant op.

Slechts enkele meters, dan is er weer een splitsing en gaat het opnieuw linksaf door de Felsenstiege. Nog even een stukje asfalt, maar na de laatste woning wordt het een smal paadje en lopen we het bos in.

Het gaat dan naar rechts en we beginnen aan de volgende afdaling van vandaag. Het is een heel mooi stukje bos en het pad gaat er soms tamelijk steil omlaag. Er zijn ook wat traptreden en leuningen aangebracht, dus het is best goed te doen. (Of dit ook lukt in de winter met sneeuw?)

Beneden in het dal gaan we op de T-splitsing rechtsaf, de Hexenpfad en 'T' gaan ook onze kant op. We moeten even een greppel oversteken en lopen daarna langs de bosrand en na een huis het bos in.

In het bos houden we het pad rechtdoor aan waar deze met een boog om een diep gat heen draait. Daar beneden liggen een paar vijvers waar we omheen moeten. Het pad gaat dan terug naar de bosrand en links is het prachtige golvende groene landschap te zien.

bij het huis het bos in

Na nog een stukje gelopen te hebben met links het open veld, gaat het pad weer het bos in en steigt het even later als een hol bospad. Waar het weer vlakker wordt is een splitsing naar links waar we nu af moeten dalen, daarmee verlaten we het Hexenpfad. Links omlaag staan de X en de Südhangweg aangegeven.

We komen weer het bos uit bij een weiland en volgen daarna het pad naar links langs de afrastering. Daar volgt een T-splitsing waarop we rechtsaf lopen, nog een strookje bos door, om dan weer langs de bosrand door te lopen richting een woning.

overal schitterende uitzichten

Ook bij de volgende splitsing met een asfaltweg naar links blijven we rechtdoor gaan, weer achter een huis langs, en negeren we daarna de zijwegen die rechts de berg op gaan. Op regelmatige afstand staan hier bankjes, perfect voor een korte onderbreking want ze bieden bijna allemaal uitzicht op het prachtige landschap.

Alsmaar verder langs de bosrand volgen we het geweldig mooie wandelpad met korte stukjes bos en veel open gedeelten, tot we aan het einde van een weiland iets afdalen het bos in naar een splitsing met daarbij handwijzers. Links achter het weiland is ook de spoorbaan te zien.

  • overal schitterende uitzichten
  • overal schitterende uitzichten

Alter Bahnhof Brochterbeck staat er naar links aangegeven, en ook de T, de Südhangweg en wij zelf gaan er linksaf. We dalen verder af en steken het spoor over. Voorbij de spoorbaan volgt na 15 meter een afslag rechts het bos in, gemarkeerd met de T en X6. Daar gaan we nu in en blijven dit pad door het bos volgen achter een golfbaan langs, tot deze uitkomt op een klinkerweg. Dit is de toegangsweg naar de golfbaan.

en alweer de spoorweg over

Daar gaan we rechts, licht omhoog, en komen op het hoogste punt van de weg weer op asfalt. Deze fraaie weg door het dal blijven we een tijdje volgen met rechts nu vrij uitzicht op de Teutoburgerwald bergrug tussen Brochterbeck en Tecklenburg.

Verderop moeten we rechtsaf, terug naar de spoorbaan. Daarvoor blijven we de weg volgen tot deze licht omhoog loopt en een soort dijk lijkt te kruisen met rechts onder de bomen een bankje. Een lange rij bomen naar rechts geeft het verloop van deze 'dijk' aan.

terug door het golvende dal
de A4 route

Deze karrenweg, gemarkeerd met A4, slaan we rechtsaf in en lopen zo terug richting de spoorweg. In het laatste stukje tot aan het spoor steken we een watertje over, daarna klimmen we omhoog en naar links het spoortalut op.

Eenmaal het spoor over slaan we linksaf het bos in, een brede zandweg, en blijven deze rechtdoor langs het spoor volgen tot aan een splitsing met een asfaltweg. We stappen over op het asfalt en blijven langs de spoorbaan verder gaan.

We hebben dan de eerste huizen van Brochterbeck bereikt. Op de volgende splitsing slaan we linksaf en steken het spoor over, deze asfaltweg lopen we dan uit tot deze uitkomt links van het Ringhotel aan de hoofdweg K24.

Voor de hoofdweg gaan we rechtsaf en voor het hotel langs, tot we de parkeerplaats bij het Bahnhof terugzien waar we vanmorgen over zijn gestoken.

Teutoburgerwald Eisenbahn

Daar steken we de hoofdweg weer over en kiezen de zelfde route tussen de huizen door terug zoals we op de heenweg zijn gelopen. We kunnen hier de 'H' weer aanhouden.

Bij de splitsing waar we het asfalt weer verlaten door rechtsaf het pad richting de spoorwegovergang te kiezen, blijven we dit al eerder gelopen pad verder volgen tot na de laatste witte woning rechts. Gelijk achter dit huis kunnen we rechtsaf een paadje omhoog in, het wordt aangegeven als richting het Bocketal en Trimmpfad.

Teutoburgerwald Eisenbahn

Dit is nog een erg mooi stukje wandelpad langs de berghelling met uitzicht op Brochterbeck. We blijven linksom langs de berghelling doorgaan, net boven de huizen langs, en steken weer de Teutoburgerwald Eisenbahn over.

laatste blik op Brochterbeck

We negeren de zijpaden en blijven doorlopen tot we een bruggetje over een Quelle zijn overgestoken en een trappetje zijn tegengekomen. Dan is het nog maar een kort stukje rechtdoor voor we tussen de bomen door de auto's op de parkeerplaats al zien staan.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.