Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: April 2019 - Janny en Bert S.)
Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen we veel positieve reacties, alleen is het een nogal korte route voor veel van onze geoefende wandelfans. Het kon dan ook niet anders dan dat we rond het Natur Denkmal Hockendes Weib nog eens een mooie wandeltocht uit gingen zetten. Deze keer met wat meer kilometers en extra klimwerk.
Deze rondwandeling gaat vooral over onverharde wegen en paden, deels ook over minder toegankelijke rotsblokken via een 'Kletterweg'. Het 'Kletter-gedeelte' is echter ook eenvoudig te omzeilen.
Onderweg zijn er veel fraaie rotspartijen en mooie uitzichtpunten, en extra uitdagingen zitten in een echte Kletterwand en Trimmpfad. Je kunt er naar keuze gewoon aan langs lopen of je kunt er iets mee doen als je het leuk vindt. Kortom, een route vol uitdagingen, maar niets hoeft.
Vanaf Oldenzaal via de A30 is het 30 minuten tot aan de afslag 11b Ibbenbüren. Onder aan de afslag rechtsaf richting Dörenthe, waar de weg al snel omhoog gaat; De Dörenther Berg op. Voorbij de ingang van de Sommerrodelbahn, daarna daalt het weer af in een lange bocht naar links naar Dörenthe.
We rijden de toegangsweg naar een camping voorbij, en na de bocht is er dan links een ruime parkeerplaats vanwaar de wandelroute start. Pal achter de camping.
Navigatie: Münsterstraße 419, 49479 Ibbenbüren
Vanaf de parkeerplaats nemen we het pad achter de informatieborden het bos in. Een heel mooi stukje natuur met prachtige beboste hellingen rondom.
Dit deel wordt veel belopen en er zijn verschillende paden in alle richtingen. Maar we blijven gewoon de hoofdrichting volgen tot we voorbij de camping rechts op een asfaltweg weg komen.
Daar gaat het rechtsaf achter de camping langs. Dit is een onderdeel van de Hermannsweg, te herkennen aan de alom aanwezige 'H' tekens op bomen en palen. Deze Hermannsweg zullen we vandaag nog een paar keer tegenkomen. Ter hoogte van het campingterras, wat daar schitterend in de bossen ligt, gaat het linksaf het brede bospad op.
Al na enkele meters volgt een Y-splitsing. De bredere Hermannsweg gaat rechtdoor en heel geleidelijk omhoog naar de verderop gelegen rotsformatie Hockendes Weib. Het smallere paadje rechts is wat wij kiezen.
Deze gaat veel steiler omhoog naar dezelfde eindbestemming, maar is veel leuker om te doen want het loopt langs nog meer leuke rotspartijen en uitzichtpunten waar de Hermannsweg aan voorbij gaat.
Het eerste deel gaat nog wat geleidelijk omhoog, maar eenmaal tussen de rotsblokken is even flink aanpoten om omhoog te komen.
In de herfst is het verloop van het pad soms slecht te zien, het bladerdek kan het lastig maken. Op zich maakt het niet veel uit, boven tussen de rotsen lopen overal smalle paadjes en daar is het toch een kwestie van een beetje je eigen weg zoeken. Gewoon een kwestie van verder omhoog klauteren langs de berghelling tot we boven zijn en het pad weer goed herkenbaar is.
Eenmaal boven is de algemene richting van het pad links langs de rotsformaties, maar regelmatig lopen we even rechts tussen soms hele mooie rotsdoorgangen door om even aan de andere zijde van de bergrug te kijken. Of we klimmen weer eens op een van de meer toegankelijke rotsblokken, zomaar, omdat het leuk is. Wij komen hier al jaren en het blijft fantastisch om te zien.
Als we een mooi stukje achter ons laten volgt steevast een nog mooier plekje of uitzichtpunt. We winnen aan hoogte en dus ook aan uitzicht en de rotsen worden ruiger en grilliger. Tot we verderop bij de mooiste rotsformatie van allemaal aankomen; Das Hockendes Weib.
Ook deze bijzondere rotsblokken kunnen we van alle kanten verkennen. Voor het vervolg van de route moeten we nu echter links achter deze hoge rotsblokken verder omhoog klimmen en het pad er omheen volgen. Dat daalt daarna weer af, draait links, en sluit dan aan op de brede Hermannsweg.
Op deze met de 'H' gemarkeerde weg gaan we rechtsaf en lopen na enkele meters langs een bijzondere horeca gelegenheid. De Almhütte. Boven op de bergrug en met een mooi terras voor en achter het gebouw. Deze Gemütliche Hütte is het hele jaar open.
Al snel gaan we de 'H' weer achter ons laten door voorbij de Almhütte het eerste pad rechtsaf in te slaan. Het pad gaat schuin rechtsaf en iets omlaag. (Er gaat bij dezelfde splitsing ook een pad scherp rechts terug naar de Hütte, deze kunnen we negeren.)
Het paadje loopt verderop tussen twee grote rotsblokken door en buigt naar links. Nu gaat het in een stuk door afdalen tot onder in het dal.
Beneden aangekomen, ter hoogte van een boerderij rechts, is er weer een splitsing. Rechts loopt een vaag pad langs een weiland naar deze boerderij, wij houden er links aan het bos in. Het pad gaat dan langs de bosrand verder.
Er volgt een mooi gedeelte door het bos over de berghellingen, steeds verder naar rechts draaiend. Daarna eindigt het pad bij een driesprong aan een bosrand. Hier houden we links aan en volgen de zandweg langs de bosrand.
Verderop buigt het weer naar links het bos in, en even later wordt duidelijk dat we een soort kloof inlopen. Wanneer we verwachten dat het pad scherp naar rechts terug zal gaan langs de berghelling aan de overzijde, loopt er een smal pad naar links (rechtdoor) recht op een steile gladde rotswand af. We hebben de Kletterwand gevonden.
In de bocht naar rechts zoeken we het smalle paadje rechts van de rotswand op. Dit paadje is voorzien van traptreden waarop we dan omhoog klimmen pal langs de prachtige rotswand. Vanaf het paadje zijn er een paar hele mooie doorkijkjes op de wand waar regelmatig bergbeklimmers bezig zijn. Waar de trap zich splitst houden we links aan en gaat het steeds verder omhoog en alsmaar links om de rots heen. Achter de rotsformatie zijn de traptreden zeer hoog en onregelmatig, een heerlijke uitdaging! Na de zware klim komen we achter de rotswand boven op de bergrug aan.
Hier gaan we zo dadelijk rechtsaf via een van de vele paadjes tussen de varens en struiken door, maar eerst lopen we ook het laatste stukje naar links om bij een volgend schitterend uitzichtpunt te komen. Recht boven de klimwand waar de bergbeklimmers nog eens van bovenaf te volgens zijn.
Nadat de nodige foto's zijn genomen keren we terug naar het pad tussen de varens. Hier lopen heel veel paadjes en het maakt niet veel uit welke we kiezen. Als we maar globaal recht van de rots af blijven lopen zijn we via elk van deze routes zo weer op de brede Hermannsweg.
Deze volgen we dan naar rechts tot aan een Y-splitsing met tussen twee van de paden een Ehrenfriedhof. Rechts, rechtdoor, gaan we nu voorlopig de goed gemarkeerde 'H' volgen.
Het is ondertussen lunchtijd geworden en we weten dat we zo dadelijk bij een splitsing langs een schuilhut komen links in het bos. Die zoeken we dan ook op om daar de broodjes te eten met een kop hete soep.
Na de pauze pakken we de 'H' weer op. We negeren de zijpaden en lopen verder tot we bij een kruising met links een bankje bij een ooit wit/rood hek.
(We moeten nog steeds rechtdoor maar controleren er even of de A2 route hier nog steeds bij de bankjes naar links gaat. Dit gedeelte maakt ook onderdeel uit van onze Dörenther Klippen I route, en die gaat volgens de beschrijving hier links omlaag. Altijd prettig om te zien dat dit nog steeds klopt met onze beschrijving.)
We blijven er rechtdoor lopen, vanaf dit punt is het niet ver meer tot de volgende opvallende schuilhut in de vorm van een paddenstoel. Net na een bocht naar rechts.
Vanaf hier gaan we 'H' een tijdje verlaten en ons op de A2 richten door op dit kruispunt, tegenover de schuilhut, links omlaag te gaan via een smal paadje.
Als er nog wandelaars zijn die nog niet genoeg hebben van mooie rotspartijen en uitzichten, dan kunnen die de 'H' nog eens 250m verder volgen tot aan de Dreikeiserstühl. Een prachtig uitzichtpunt en deze keer naar het noorden. De fotografen onder ons zullen begrijpen waarom dit een voordeel is.
De A2 gaat links tamelijk steil omlaag, een leuk paadje het bos in. Bijna beneden is al te zien dat het pad daarna veel breder gaat worden en dat we gaan aansluiten op een Trimmpfad. De trimattributen zijn onmiskenbaar.
Hier komen ook allerlei andere bospaden bij elkaar, maar we blijven gewoon rechtdoor verder afdalen en het Trimmpfad volgen naar de bosrand in het Bocketal. Daar aan de rand van het bos worden we nog eens verblijd met een heerlijk uitzicht door het dal en aan de overzijde een leuke berg met daaronder een camping.
Op de splitsing aan de bosrand gaan we nu rechts, nog steeds een deel van het Trimmpfad. Verderop buigt het pad naar links in de richting van een parkeerplaats. Net voor deze bocht echter zijn er op één splitsing twee paden rechts de berg op. Een beetje rechtdoor en een pad scherp naar rechts. We kiezen hier de 'rechts/rechtdoor' variant en klimmen weer omhoog tot boven op de bergrug.
Weer een stevig stukje klimmen waarbij we de andere zijpaden negeren. Bovenop aangekomen buigt het naar rechts en zien we weer een splitsing. We lopen er nog eens tegen de Hermannsweg aan. Nu gaan we linksaf de 'H' omlaag volgen tot aan de rand van het dorpje Brochterbeck.
Vlak voor dit dorp lopen we tussen fraaie boomgaarden door en steken daarna rechtdoor het spoor over waar we rechts de huizen van Brochterbeck al over het veld kunnen zien staan. Daar lopen we straks tussendoor in de richting van de kerk. Dat doen we door op de volgende splitsing met een asfaltweggetje rechtsaf te gaan. Op een paal worden daar ook de lokale wandelroutes A3 en A4 aangegeven.
Nu blijven we deze weg door het dorp helemaal volgen tot deze eindigt bij een T-splitsing. Vanaf hier pakken we de lange afstand route X25 op, deze gaat daar rechtsaf. Dit wordt op lantaarnpalen aangegeven met een witte 'X25' op een zwarte sticker, soms ook alleen met de letter 'X'.
De X25 brengt ons rechtdoor het centrum van Brochterbeck in tot we rechts een prachtige kerk tegenkomen. Zo dadelijk gaan we na de kerk rechtsaf, maar eerst steken we er over naar het stadsparkje aan de overzijde.
Daar kunnen we een vijver met een 'Mühle' bekijken, een Wassertrettbad, een oorlogsmonument, en een heel bijzondere Salinenstein. Deze komt uit Bad Rothenfelde, nog een mooi stadje waar we al eens een wandeling hebben gedaan.
Vanuit het parkje steken we terug de weg over en gaan dan rechts voor de kerk langs.
Heel geleidelijk gaat het weer bergop tussen de huizen door. Hier en daar zijn zijwegen die we kunnen negeren, de X25 blijft de weg wijzen.
Na het laatste huis gaan we nog steeds rechtdoor, maar vanaf hier is het weer onverharde ondergrond. De bosweg volgt steeds de rand van het bos met links soms een mooi uitzicht en rechts een berghelling.
Even later is er rechts een inham met een bankje. Dit is een uitzichtpunt en voor ons mooi genoeg om nog even een pauze te nemen.
Dit pad blijven vanaf het verlaten van de woonwijk nu 2 kilometer volgen. Ergens onderweg is er de mogelijkheid om links even van de route af te wijken en daar een oude kalkoven te bekijken.
De eerste splitsing met een pad scherp rechts omhoog moeten we negeren. Links zien we af en toe de spoorbaan die parallel aan onze route loopt. Pas wanneer deze spoorbaan naar links afbuigt, komen we even later bij een splitsing waarop we de X25 gaan verlaten. We slaan rechtsaf, een pad dat weer omhoog loopt.
(Vanaf deze splitsing is ook al een verderop gelegen kruispunt te zien met een asfaltweg waar we dus niet aan toe moeten lopen.)
Nu we rechts omhoog lopen komen we langs de ruïnes van een oude kalkzandsteen fabriek. Eenmaal boven kunnen we nog eens van een schitterend vergezicht genieten, het pad loopt daar even vlak door de velden alvorens weer sterk af te gaan dalen.
Na de korte afdaling is er weer een splitsing met een asfaltweg. (Recht omlaag zien we de boerenhoeve waar we achterlangs zijn gelopen op weg naar de Kletterwand). Op de asfaltweg slaan we nu linksaf.
De asfaltweg gaat weer licht omhoog en daarna naar links en weer omlaag. Het eindigt op een T-splitsing. Deze keer gaan we rechtsaf op de huizen af, en op het eerstvolgende kruispunt bij deze woningen nog eens rechts.
Dit hele gedeelte van deze wandeltocht hebben we een prachtig uitzicht over de velden en de bergrug van het Teutoburgerwald, het mooist echter is dat we vanaf hier ook Das Hockendes Weib vanuit het dal kunnen bekijken. Een indrukwekkend schouwspel als je bedenkt dat dit Zandsteen is. Dit was 13mln jaar geleden de kuststrook!
De asfaltweg gaat hier met een boog door de velden, en verderop bij een woning is er nog eens een splitsing naar rechts. We blijven echter rechtdoor gaan op het bos af.
In het bos ligt een grote kruising. Rechtdoor het smalle pad omhoog gaat weer naar Das Hockendes Weib met daarachter de Almhütte voor wie daar nog iets wil nuttigen.
Wij gaan er linksaf op het onverharde pad dat daarna net in het bos de bosrand volgt. Dit is tevens weer de A1 en A3.
Door het pad alsmaar te blijven volgen komen we weer bij de camping uit waar we de route begonnen. Deze keer lopen we aan de andere zijde tegen de omheining van de camping aan. Daar kunnen we dan rechtsaf om de camping heen lopen, en terug naar de parkeerplaats. Natuurlijk is het ook mogelijk om nog bij de camping binnen te stappen of op het terras te gaan zitten. De Kuchen daar kunnen we van harte aanbevelen.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.