JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

De zilte lucht van Bad Rothenfelde

Eggeweg - Bad Laer - Blomberg - Lüdenstein - Bad Rothenfelde - Bismarkhütte - Eggeweg

starstarstar_borderstar_borderstar_border 14 Km 310 Hm 4:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: februari 2019 - Patrick B. Roswinkel)


Anders dan we vooraf op papier hadden verwacht is dit een erg lichte rondwandeling geworden. In de bossen rond Bad Rothenfelde, een kuuroord, zijn alle boswegen en paden aangelegd alsof het een park is. Geschikt dus voor rolstoelen, rolators, krukken en met een scootmobiel.

Zelfs de hoogtemeters zijn eenvoudig te overwinnen daar de paden zo zijn aangelegd dat het nergens steil wordt en iedereen deze route, of met een afkorting voor wie de afstand te veel vindt, kan doen. Legio mogelijkheden. Daarbij liggen de paden ook nog eens voor 90% in de schaduw zodat het zelfs op warme dagen aangenaam wandelen is.

Wandelaars met hulpmiddelen kom je er dan ook veel tegen en allen zijn ze even vriendelijk. Niet wat we hadden verwacht maar toch een erg leuke tocht en met een bijzondere verrassing in Bad Rothenfelde, waar we voor het eerst kennis maakten met 'Gradierwerke....'

routekaart rondwandeling Bad Rothenfelde - Bad Laer

De auto parkeren we op Wanderparkplatz aan de weg tussen Bad Rothenfelde en Bad Laer. Deze L94, de Niedersachsenring, komt samen met de Münstersche Strasse vanuit Bad Rothenfelde en op dat kruispunt splits zich een doodlopend weggetje af. De Eggeweg. Deze weg eindigt tegen de bosrand op de goed aangegeven wandelparkeerplaats.

(Parkeren kan ook bij Gasthof Blomberg in Bad Laer. Het drukke stadje Bad Rothenfelde is beter te mijden als startplaats).

even verlaten we het bos

Nog steeds met het idee dat we over leuke bospaadjes gaan lopen en aardige hellinkjes gaan beklimmen, maken we ons gereed en trekken de wandelschoenen aan. De rugzakken worden omgehangen en de wandelstokken afgesteld.

Vanaf de parkeerplaats gaan we via de slagboom het bos in en slaan daar gelijk linksaf.

De routes 'V' en 'A1' staan er aangegeven en het is tevens de richting naar Bad Laer. Op de wandelkaart lijkt het pad langs de bosrand te lopen, maar in de praktijk zit er nog een bosstrook tussen het open landschap en het mooi geplaveide pad. Dit betekent schaduw, ook in de zomer, maar wel ten koste van een mogelijk mooi uitzicht over het heuvelgebied.

We blijven op dit brede pad tot het verderop haaks naar links buigt en begint af te dalen. Heel geleidelijk een beetje omlaag tot we bij een kruising komen.

Nu buigt ons pad rechtsaf en komt uit bij een T-splitsing. We slaan er linksaf en verlaten dan via de slagboom het bos. Dan rechtsaf de weg op bestaande uit twee betonstroken.

90% van deze route loopt in de schaduw door het bos

Nu lopen we wel langs de bosrand en kunnen even genieten van het uitzicht. Helaas is het weer daarvoor niet geweldig vandaag, maar dat mag de pret niet drukken.

Dan buigt het naar rechts met de bosrand mee en lopen we verderop weer het bos in. Ook daar slaan we weer linksaf om parallel aan de bosrand verder te gaan. Wanneer het naar links gaat afbuigen komen we een zijweg naar rechts tegen. Een prachtig pad de berg op dat een onderdeel is van de Ahornweg. Een lange afstand wandelroute. (LAW) Maar daar boven gaan we pas later rondlopen, wij gaan vanaf hier de Ahorn volgen in de andere richting; rechtdoor. Er staat ook een erg mooie wegwijzer die ons rechtdoor naar Bad Laer stuurt, maar het is eenvoudiger nu de Ahorn markeringen te volgen. Deze wordt aangegeven als een wit Ahornblad op een zwarte achtergrond.

op de splitsing geraken we op de Ahornweg

Het begint tot ons door te dringen dat alle paden hier wel heel erg goed zijn onderhouden. Er bestaat geen enkele kans om over een boomwortel of kuil in de weg te strompelen, die zijn er gewoon niet. Ook zagen we hier en daar al verschillende mensen met krukken rondlopen en nu begint het bij ons te dagen dat dit bosgebied tussen de twee kuuroorden wel erg toegankelijk is gemaakt voor herstellende Duitsers. Dat blijkt nog meer uit de speciale palen die op regelmatige afstand staan met opschrift 'Rettungspunkt' en een letter/nummer. Mocht het niet meer lukken kan de 'lopende patiënt' aan 112 het nummer van de paal doorgeven en de hulp komt toegesneld naar de exacte locatie in het bos.

de huizen van Bad Laer komen in zicht

Iets verderop komen we bij een asfaltweg uit dat rechts naar een vuilstort gaat. We pakken de Ahorn op en steken nagenoeg recht over andermaal het bos in.

Bij de volgende kruising met een asfaltweg gaat de Ahornroute linksaf over dit asfalt verder. Even later dan opnieuw weer naar rechts door het bos tot we bij een open plek aankomen en eindelijk weer iets van de omgeving kunnen zien.

Een boerenpad gaat er rechtdoor naar Bad Laer waarvan we de huizen al zien staan, ons perfect verzorgd pad buigt op de splitsing rechts weer het bos in.

Een bijzonder mooi bos deze keer. De ondergroei valt ons al snel op. Overal ligt een dicht tapijt van campanula.

Verderop buigen we met de Ahorn linksaf en komen dan aan bij een schuur midden in het bos. Voorbij deze schuur slaan we rechtsaf en zien pas dan dat de tuin rond dit gebouw er prachtig bij ligt. Een heerlijk plekje om een zondag in de natuur door te brengen.

midden in het bos een schuur met leuk onderhouden tuin

De Ahorn markeringen brengen ons eenvoudig door het laatste stukje bos tot aan het Gasthof Blomberg. Een restaurant, Biergarten en groot terras buiten. Er voor ligt een enorme speelweide en er staan zelfs speeltoestellen in voor de kinderen. Dit is de eerste gelegenheid van vandaag om iets te eten of te drinken voor wie niet zelf alles op de rug mee wil nemen.

Het Gasthof staat op een splitsing van het pad waar we vandaan komen en een asfaltweg aan de andere zijde van het gebouw langs waar tevens een ruime Wanderparkplatz ligt. Dit is de andere startmogelijkheid voor deze wandeling.

Gasthof Blomberg

Wij moeten om het gebouw heen en kunnen doorlopen tot op de splitsing en dan scherp rechtsaf slaan, of voor het terras langs het grasveld oversteken. Wij gaan binnendoor en gaan dan rechts de parkeerplaats op richting de informatieborden.

Achter het Gasthof, bij het einde van de parkeerplaats, gaan we op de Y - splitsing links het asfaltweggetje in. Recht op een grote schuilhut/BBQ-hut af.

Achter deze Hütte staat een heel mooi gebouwtje dat we nog kunnen bezoeken. Het is de Lehrbienenstand voor de jeugd uit Dissen en omgeving. Rond het huisje en in de tuin valt van alles te lezen en te bekijken over het houden van bijen.

Ook nu lopen we weer het bos in, voorbij het huisje en iets omhoog. Bij de volgende splitsing kiezen we voor linksaf, een pad dat daarna prachtig daalt en licht slingert door weer een erg mooi bosgebied. Eindelijk piept ook de zon een beetje tussen de bladeren door wat het prachtige bos met het lichtspel van de zonnestralen nog mooier maakt.

Als we dan ook nog een bankje tegenkomen besluiten we halt te houden en de broodjes op te knabbelen. Een heerlijk rustig plekje, slechts af en toe verstoord door een enkele langskomende wandelaar.

Dan lopen we het pad verder omlaag, ook hier weer steeds dat keurig onderhouden plaveisel van fijne grijze graffel. Bij de volgende kruising aangekomen moeten we even zoeken hoe verder te gaan. Hier komen op de kaart een aantal paden bij elkaar. Van links komt een ander wandelpad, rechtdoor is een bosweg. Iets rechts van deze bosweg gaat een smaller wandelpad verder, en dat moet de juiste zijn.

het pad langs de bosrand is op wandelkaarten aangemerkt als uitzichtpunt

Enkele meters verderop dan nogmaals een kruising van wegen en paden. Nu steken we recht over en blijven zo het smalle sintelpad volgen. Deze buigt dan gelijk naar rechts en zo komen we weer bij een open gedeelte van de route. Het paadje langs de bosrand wordt op de kaart weergegeven als uitzichtpunt. Na zo veel bos is elk open plekje welhaast 'uitzichtpunt' te noemen, maar hier is het inderdaad heel mooi. In de verte zien we de hogere heuvels van het Teutoburgerwald liggen waar we bovenlangs al eens meerdere delen van de Hermannsweg hebben gelopen.

voorbij de kruising gaan we aan de klim van de Kleiner Berg beginnen

Na dit eerste open gedeelte buigt het haaks rechtsaf en kronkelt het opnieuw door het bos. Er volgt een zijweg naar links volgens de kaart, maar deze is zo slecht dat het pad nauwelijks opvalt, dan komen we na nog wat afwisseling tussen bossen en open stukjes bij een kruising.

Hier gaat een breed pad naar links door de velden naar de bewoonde wereld. Ook hier steken we recht over.

Nog een bosje, dan een akker links van ons terwijl we op een T-splitsing aflopen bij een rij hoge bomen.

Op de splitsing nu rechtsaf, dan hebben we ons pad de berg op gevonden. We gaan de 'Kleiner Berg' beklimmen tot aan de top op 208 meter hoogte. Ook de Bismarkhütte wordt in deze richting aangegeven. Een pittig stukje, maar nergens steil.

Heel geleidelijk gaat het continu omhoog, en daar waar we steilere hellingen tegenkomen is het pad in lussen aangelegd om de hellinghoek constant te houden. Hierdoor is deze klim eigenlijk een beetje saai voor geoefende wandelaars.

Nergens zijn zijwegen waar we op moeten letten, tot het pad op 190 meter hoogte bij een T-splitsing eindigt. Hier sluiten we aan op de gemarkeerde 'LAW X5' die we linksaf gaan volgen. Op kruisingen wordt deze aangegeven als 'X5' en overal tussendoor op de bomen met een enkele witte 'X'.

Nogmaals passeren we een bosgebied met prachtige ondergroei. Deze keer is het een grove grassoort dat nu, in mei, in bloei staat met witte knopjes. Erg mooi om te zien.

een gemoedelijk pad boven over de brede bergrug

Het pad loopt nagenoeg vlak en opnieuw is het een lichte wandeling hier boven over deze berg. De ondergrond weer net als overal van grijze graffel, vaak afgedekt met een laagje bladeren. Maar daarom niet minder goed toegankelijk.

Dit is tevens een stuk 'Lehrpfad' en op regelmatige afstanden zien we dan ook informatiebordjes met teksten en plaatjes over de flora en fauna op de 'Kleiner Berg'.

We blijven de 'X' volgen en komen weer bij een schuilhut langs met ernaast een elektriciteitmast. Ook hier weer rechtdoor, en verderop links aanhouden waar de 'X5' ook linksaf buigt. Tot we uiteindelijk op een kruispunt van grotere wegen aankomen. We gaan nu rechtsaf, maar gelijk op de aanpalende Y-splitsing weer links omhoog.

De 'Aussichtsturm' staat er aangegeven en dat is waar we naar toe willen. Het hoogste puntje van 208 meter. Nu is het nog slechts enkele meters voor we de toren te zien krijgen door het gebladerte heen.

  • op 208m de uitzichttoren met helaas maar weinig uitzicht
  • op 208m de uitzichttoren met helaas maar weinig uitzicht
  • op 208m de uitzichttoren met helaas maar weinig uitzicht

Helaas is ook deze 'Turm' van het type dat we veel in het Teutoburgerwald tegenkomen. In het ontwerpen van torens zijn ze hier niet erg creatief geweest. Enkele uitzonderingen daargelaten. Natuurlijk klimmen we ook even omhoog in de verwachting eens boven de boomtoppen uit te kunnen kijken, maar de bomen hebben hier erg hun best gedaan om dit te voorkomen. Ja, er is wel enig uitzicht op de omgeving, maar om nu te roepen 'wauw wat mooi....'; Nee.

Na een korte pauze trekken we verder en kiezen daarbij het vervolg van het pad waar we vandaan kwamen. Dus de toren rechts houdend. Dit brengt ons snel naar een volgende T-splitsing waar we rechtsaf weer licht omhoog gaan. Bij dit kruispunt staat 'Rettungspunkt U1'. We volgen hier de richting van route '8' naar rechts.

Op de eerstvolgende splitsing gaan we linksaf en lopen dan via een breed en rustig bospad boven over de berg helemaal door tot de volgende schuilhut. Hier buigt de weg naar rechts en gaat dan omlaag. (Zijwegen achter de hut negerend).

vanaf de schuilhut dalen we af

Slechts een korte daling voor we nogmaals op een splitsing aankomen. Door hier weer links te gaan hebben we opnieuw de 'X5' teruggevonden en dalen we nog een stukje verder af tot we tegen een bijzonder mooi gebouw aanlopen. De weg buigt naar rechts en dan staan we in Bad Rothenfelde op het asfalt. Linksaf gaat het verder.

bij het uitkomen van het bos staan we voor dit schitterende gebouw

Door op het asfalt linksaf te slaan lopen we om dit fraaie gebouw heen, een van de vele die we nog te zien krijgen. We zien een oogkliniek, huidkliniek, ditkliniek en datknliniek. Bad Rothenfelde is met recht een kuuroord voor mensen die herstellen van allerlei operaties en aandoeningen.

In ons eigen land worden we geopereerd en daarna zo snel mogelijk huiswaarts gezonden om te revalideren. Vaak met hulp van familie en thuiszorg. In Duitsland en Oostenrijk kennen ze nauwelijks thuiszorg. Je gaat naar huis om te herstellen met hulp van de familie of je gaat naar een Kurort gespecialiseerd in jouw aandoening.

Voor de welgestelde staan er veel luxe hotels ter beschikking voor de patiënt of diens familie, daarnaast zien we enkele zeer chique appartementen te koop aangeboden. Zou dit voor de mensen zijn die permanent willen kuren?

uitzichtpunt aan het randje van Bad Rothenfelde

We blijven deze asfaltweg via de stoep aan de rechterzijde volgen en negeren de enkele zijwegen. Links komt nog een mooi uitzicht langs waar we een ouder stel op een bankje zien zitten genieten van de omgeving.

Het blijft nu afdalen tot we in het centrum van het stadje tegen een voorrangsweg aanlopen. Door hier rechtsaf te slaan en deze weg het centrum in verder te volgen, komen we langs vele drukbezochte terrasjes en dan aan de rechterzijde zelfs een overdekt winkelcentrum. De winkels zijn hier op zondag open wat tamelijk uniek is voor Duitsland.

De etalages verliezen al snel hun aantrekkingskracht als we voor ons een enorme muur op zien doemen. Eerst denken we nog aan een oude stadsmuur, maar dichterbij komend laten we dat al snel weer varen. Het is een 'Gradierwerk' staat er aangegeven. We lopen recht op de poort af, gaan er onderdoor, en staan dan in een prachtig park aan de andere zijde van de 'muur' in het centrum van Bad Rothenfelde.

Bad Rothenfelde Bad Rothenfelde Gradierwerk Bad Rothenfelde Gradierwerk Bad Rothenfelde Gradierwerk Bad Rothenfelde
Gradierwerk Bad Rothenfelde Gradierwerk Bad Rothenfelde Gradierwerk Bad Rothenfelde Gradierwerk Bad Rothenfelde
klik op een kleine foto voor een vergroting

Natuurlijk hebben we geen enkel benul wat een Gradierwerk is, wel zien we een hoog en lang houten bouwwerk waar een soort langharige tapijten overheen hangen. En er loopt water omlaag tussen de 'haren van het tapijt' door. Al snel denken we aan een soort van verneveling van water, misschien voor een gezonde luchtvochtigheid? Oh, en dan staat er nog een veel langere muur van dezelfde soort naar links verderop in het stadje! Dit moet iets belangwekkends zijn...

...Daar komen we pas achter nadat we 's avonds thuis over internet beschikken en onze Belgische bron Annette kunnen raadplegen. Annette's Duitse vriendin Elisabeth komt al snel met een antwoord:

"Ein Gradierwerk ist ursprünglich eine Anlage zur Salzgewinnung. Aber es wird in der heutigen Zeit auch zu Therapiezwecken für Allergiker oder Asthmatiker genutzt, da die salzhaltige Luft bei solchen Gradierwerken eben gut dafür ist".

Een Gradierwerk werd in de 18e eeuw gebruikt voor de zoutwinning maar tevens om zoutwaterbaden te vullen voor genezende doeleinden. Het water kon een zoutgehalte tot 27% bereiken. In de Kurorte anno nu is het proces omgedraaid en geeft het Gradierwerk door het vernevelen van water, waarbij de wind door de twijgen waait waaruit de 'muur' bestaat, zout af aan de omgeving. Bij gebrek aan gezonde zeelucht maakt men hier zelf een zilte lucht voor astmapatiënten en tegen allerlei allergieën. (Meer weten? Klik hier)

door het stadje klimmen we omhoog naar de bosrand

Na het inademen van de zuurstofrijke boslucht vandaag en daarna de zilte lucht van het Gradierwerk zijn we weer topfit en maken ons op om een uitweg uit dit drukke stadje te vinden. Ons plan behelst het volgen van een deel van de Ahornroute de stad uit, dus gaan we op zoek naar de markeringen van die route waarvan we weten dat het ergens langs deze 'muren' moet lopen.

Na even zoeken in het park lukt dit ook. Het eenvoudigst is het om de muur naar rechts te volgen aan de parkzijde, richting de fontein bij het einde van het bouwwerk. Op het pleintje daar staan enkele grote bomen waarop de markeringen van zowel de 'X5' als het Ahornblad zijn aangebracht.

Rechtdoor het plein oversteken en dan de straat in die wat omhoog gaat. Vanaf daar staan de Ahorn tekens op lantaarnpalen en verkeersborden.

We stijgen tot deze weg haaks rechtsaf gaat en slaan daar linksaf de woonwijk in. Langs enkele appartementen en een lange open garagebox, zo weer het bos in.

In het bos dan links aanhoudend waar de Ahorn route goed staat aangegeven. Snel komen daar ook enkele bordjes bij die naar de Bismarkhütte verwijzen. Prima, want dat is ons volgende doel. Verderop komen we bij een kruising van vele paden aan weerszijden van een brug over een droge greppel. Hier steken we recht over en dan is het een kwestie van de Ahorn blijven volgen, nog eens rechtsaf en verder de berg omhoog.

Bij een groot kruispunt staat weer een schuilhut en we gaan er rechts en daarna gelijk links voor de schuilhut langs. Bij de eerstvolgende splitsing staat de Bismarkhütte duidelijk rechtsaf omhoog aangegeven. Hier volgt het steilste stukje van vandaag, maar al snel zijn we boven op een brede weg die ons 300 meter naar links bij de hut laat uitkomen.

rustpunt Bismarkhütte

Een groot terras nodigt uit om hier nog even te genieten van de bijzondere wandeldag, want het is nu nog slechts enkele meters voor we terug zijn bij het startpunt.

Terug kan via het pad vanaf het terras links steil omlaag, of 100 meter voorbij de Hütte scherp linksaf omlaag om een geleidelijker afdaling te krijgen. Beide paden lopen rechtstreeks omlaag naar de parkeerplaats Eggeweg.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.