JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Tecklenburg Ledde

Tecklenburg - Ledde - Hupenberg - Habichtswald - Brandenberg - Knoblauchsberg - Tecklenburg

starstarstarstarstar_border 19 Km 360 Hm 5:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: September 2019 - John. Haren)


Deze rondwandeling ten noorden van Tecklenburg biedt de afwisseling van enkele bossen maar vooral open velden, een wandeling door golvend terrein met schitterende uitzichten.

De afstand maakt dit een pittige tocht, niet de hellingen. Het gaat vooral heel geleidelijk op en neer met slechts enkele steilere gedeelten. De ondergrond bestaat vooral uit asfalt en goed begaanbare bospaden, er kan dus stevig worden doorgestapt.

rondwandeling routekaart Tecklenburg

Vanaf Oldenzaal is het 70Km naar het startpunt van deze wandeling in het centrum van Tecklenburg. Slechts een kort stukje de grens over, en je waant je gelijk helemaal in het buitenland. Via de A30 richting Osnabrück, daarna nemen we afslag 12 naar de K24 waar Tecklenburg al staat aangegeven. Bij de eerstvolgende rotonde gaat het dan linksaf over de L504, een weg die rechtstreeks Tecklenburg in loopt. Maar eerst moet er nog wel even worden geklommen, want dit middeleeuwse stadje ligt op 200m hoogte!

het is nog nevelig op weg naar het centrum

Bij het binnenrijden van Tecklenburg is er eerst links een grote parkeerplaats, vooral in gebruik door campers, daarna volgt rechts een tweede parkeerruimte die we ons voor vandaag hadden uitgezocht.

Deze parkeerplaats valt op door de speciale ligging bovenaan een tamelijk steile berghelling. Daarmee is het uitzicht al fantastisch voor we überhaupt zijn uitgestapt.

Voor slechts drie Euro mogen we hier de hele dag blijven staan, op zondag is het zelfs gratis parkeren. ´s Morgens is er altijd wel ruimte, later op de dag komen de 'shoppers' en kan het er wel eens druk zijn. Verderop aan de hoofdweg liggen dan nog meer parkeerplaatsen dicht bijeen waar doorgaans voldoende ruimte is.

Het belooft een prachtige zonnige dag te worden, maar we zijn vroeg aan de start verschenen en het zicht is nog zeer beperkt. Het mooie uitzicht vanaf de parkeerplaats zal dus tot vanmiddag moeten wachten.

We kleden ons op een lange dagtocht, trekken de wandelschoenen aan en hangen de goed gevulde rugzakken om.

Dan beginnen we aan de tocht door vanaf de parkeerplaats de hoofdweg over te steken naar het asfaltweggetje dat daar aan de overzijde schuin rechts omhoog loopt. Na 10 meter houden we weer rechts aan over het smalle pad waar ook de 'H' markering van de Hermannsweg naar toe wijst.

Dit gaat naar een poort in een oude stadsmuur. Daar lopen we onderdoor, dan gelijk rechts aanhoudend over de brede traptreden omlaag gaat het verder.

onder de poort in de oude stadsmuur door

Vanaf hier is er nog een erg mooi extra uitstapje te maken als de 19Km niet uitdagend genoeg zijn. Ga dan vanaf de poort rechtdoor omhoog om daar het prachtige amfitheater van Tecklenburg te bekijken. Voor meer informatie en foto's van dit openluchttheater zie ook deze wandelroute. Op de terugweg komen we hier ook langs, dit extraatje is dus ook tot later te bewaren.

Na afdaling van de traptreden sluit het aan op een klinkerweg/parkeerplaats die we nu rechtdoor blijven volgen. De oude stadsmuur links houdend, tot deze op een binnenplein uitkomt.

Daar gaan we nog eens onder een poort door, dan rechtsaf, en lopen zo het centrum van Tecklenburg in. Op het plein in het centrum zijn de terrasjes nog verlaten, dat zal later vandaag wel anders zijn.

(Aan het eind van de dag zullen we van de overkant van het plein weer hier terugkomen).

Op het centrumplein slaan we linksaf, lopen voor de VVV langs en gaan weer onder een fraai poortgebouw door. Dan volgen we de klinkerweg, de Schlossstrasse, steeds de muur rechts houdend. Op dat moment breekt de zon ook door en kunnen we van de eerste mooie uitzichten over de stad genieten.

het fraaie Tecklenburg het fraaie Tecklenburg het fraaie Tecklenburg het fraaie Tecklenburg
het fraaie Tecklenburg het fraaie Tecklenburg het fraaie Tecklenburg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Verderop loopt de weg iets omhoog, daarna komen we bij een Y-splitsing. Scherp naar links loopt het terug naar het Schloss en het openluchttheater boven Tecklenburg, rechts is de Brochterbeckerstrasse en het vervolg van de tocht.

tegenover de Bismarktürm slaan we rechts af

We lopen tussen enkele prachtige panden door en gaan verderop met de weg mee scherp naar links. In deze bocht is er rechts weer een geweldig mooi uitzicht met in de verte het Freibad. Daar gaan we zo dadelijk aan langs lopen.

De weg kronkelt door het stadje en komt dan uit op de hoofdweg L504. Over de stoep gaan we er rechtsaf naar de Bismarktürm, dan tegenover de toren weer rechts het pad omlaag de grote parkeerplaats op. Beneden dan linksaf, tot we halverwege de parkeerplaats een smal paadje naar rechts vinden. Er staat een richtingaanwijzer bij naar het Waldfreibad en daaronder is route A3 aangegeven.

We nemen het paadje en lopen een bosje in, daarna dalen we af tot het paadje weer bij een asfaltweg uitkomt.

Op het asfalt gaan we dan 50m linksaf, ook A3, naar de volgende splitsing. Daar dan rechtsaf de brede asfaltweg even volgend tot we met een bocht naar rechts gaan en we aan de linkerzijde weer bos hebben.

Nu moeten we zo dadelijk linksaf dit bos in, een smal paadje net voor we weer open veld bereiken. Nog steeds gemarkeerd met A3. Er volgt een leuke klim naar het Waldfreibad dat we eenmaal op hoogte bij een kruising aangekomen rechts zien liggen. Op deze kruising moeten we recht oversteken, maar eerst even naar rechts om daar bij het bankje het uitzicht op Tecklenburg te bekijken.

een mooi plekje voor het Waldfreibad Teckelenburg

Rechtdoor overgestoken daalt het gelijk weer en lopen we op een stukje van de lokale A6 route. Dit daalt prachtig af in een kom door een dicht bos. We passeren een stroompje en ergens komt er van links nog een pad bij. We houden echter rechts de A6 aan tot we helemaal beneden bij een T-splitsing uitkomen.

bossen en open velde wisselen elkaar af

Op deze splitsing gaan we naar rechts en lopen langs de slagboom het bos uit het open veld in langs een boerderij.

Daar wordt het weer asfalt en de weg loopt al snel weer recht op een bos af. Bij de bosrand volgen we haaks de weg naar links en gaan nu voorlopig de A2/A6 lopen. Deze markeringen zijn aangegeven op de eerste paal links.

We blijven op het asfalt en gaan verderop met de bocht mee naar links en weer rechts, daarna gaat het weer op een paar woningen af.

Voor het witte huis buigt de weg weer haaks rechtsaf en volgen we deze tot we voorbij een bosje weer bij een T-splitsing staan.

Nu houden we weer links aan richting de huizen en komen even later op de hoofdweg L594 naar Ledde uit.

Hier gaan we rechtsaf over het fietspad in de richting van het plaatsnaambord Ledde, maar we gaan het dorp niet in. Al na enkele meters kunnen we linksaf oversteken naar een asfaltweggetje waar op een paal de lokale route A1 wordt aangegeven.

uitzicht vlak voor Ledde

Deze A1 gaan we nu langere tijd volgen, met een boog om Ledde heen. Verderop kruist het rustige weggetje een stroompje, dan voor de huizen gaat het weer naar links en lopen we de weg af tot deze weer bij een T-splitsing eindigt.

het zandpad wordt het vervolg van de rondwandeling

Op de splitsing kiezen we voor linksaf en volgen we de weg nog een stukje met een mooi uitzicht over het glooiende landschap tot het asfalt weer een haakse bocht naar links maakt.

In die scherpe bocht loopt een zandpad naar rechts en op de hoek staat een bankje onder een boom. Nu gaan we de zandweg rechtsaf inslaan, nog steeds de A1, langs enkele berkenbomen en met een toenemend mooi uitzicht. Hier zijn we in het Wiecker Moor aanbeland.

Aan het einde van de zandweg is er weer een splitsing, ook hier gaan we naar rechts en krijgen andermaal asfalt onder de wandelschoenen als we op Wieck aflopen.

Wieck is slechts een gehucht met een enkel huis en boerderijen in de omgeving, met als centrum een kruising van asfaltpaden. Op de kruising moeten we om de A1 te kunnen volgen recht oversteken, eigenlijk een beetje naar links en gelijk weer rechts, om daar aan een helling omhoog te gaan beginnen.

Op hoogte aangekomen bij een bosje staat links een bankje. Het uitzicht hier laat ons besluiten te stoppen en daar de boterhammen naar binnen te werken. Wanneer we later verder lopen komen we echter nog eens langs een bankje met nog fraaiere vergezichten. Achteraf dus net iets te vroeg gestopt.

een kijkje richting Wieck

Een tijdje blijft de weg op hoogte lopen, daarna daalt het weer en komen we bij een splitsing. De A1 gaat er weer rechtsaf, wij ook. (Links is een doodlopende weg). Al na 100m is er weer een splitsing, nu gaan we scherp linksaf en verlaten we daarmee de A1 die vanaf hier teruggaat naar Ledde.

de uitzichten worden weer mooier als we op hoogte komen

Vanaf hier gaan we over op de regionale route X25, aangegeven met alleen een 'X' en waar nodig volledig als 'X25'. (Gelijk vooraan bij de splitsing hebben wij de 'X' niet kunnen vinden, verderop is deze wel duidelijk aanwezig). Eenmaal linksaf stijgt het weer een beetje, lopen we langs een woning, en gaan dan op de volgende splitsing nogmaals links.

Nog steeds asfalt, maar nu wel steiler omhoog op een boerderij af. Voorbij deze boerderij wordt het weer onverharde weg en klimmen we door tot op de bergrug met weer die mooie vergezichten. In de verte rechts is dan ook de 'Ferntürm' te zien, daar komen we straks nog aan langs.

een stil plekje om te wonen

Als het pad weer daalt komen we bij een kruising met een asfaltweg, deze steken we nu recht over en gaan opnieuw omhoog. De Hupenberg op.

Links is het dan bos, aan de andere zijde alleen maar het ene mooie uitzichtpunt na het andere. Daarna is het alleen nog bos om ons heen terwijl we de 'X' en daarmee dit pad alsmaar rechtdoor blijven volgen over de bergrug. De enkele zijpaden kunnen we gewoon negeren.

De Hupenberg is 133m hoog, en wanneer we het hoogste punt hebben gehad zien we zowel links als rechts in de diepte water tussen de bomen glinsteren. Aan beide zijden van de berg liggen hier vijvers, later zien we daar rechts nog iets meer van.

Dan bereiken we weer een woning en wordt het zandpad weer asfalt terwijl we het laatste deel van de berg afdalen tot op een kruising.

Nogmaals steken we recht over, de 'X' wijst ons rechtdoor de doodlopende weg in. Ook hier weer links het bos en weldra rechts weer vrij uitzicht tot in de verre omgeving.

door het prachtige Habichtswald

De weg eindigt verderop bij een laatste boerderij, maar net voor deze hoeve gaat de 'X' haaks linksaf het bos in. (Markering op een elektriciteitpaal rechts) Nu gaan we het Habichtswald in. Eenmaal in het bos draait het gelijk weer naar rechts en volgen we de 'X' via een karrenspoor tot deze nogmaals naar rechts gaat zodra het pad voorbij de boerderij is gekomen. Het loopt er eigenlijk met een boogje om de boerderij heen.

langs het weiland naar een asfaltweg

Daarna is het nog slechts een klein stukje tot we op een splitsing van brede lanen aankomen. Hier slaan we haaks linksaf, waar ook de 'X' ons weer keurig de weg wijst.

Er volgt een lange kaarsrechte boslaan en op de volgende kruising slaan we rechtsaf om nogmaals een lange rechte laan af te lopen. Deze gaat echter wat meer op en neer, tot we afdalen naar weer een T-splitsing met aan de overzijde een rustbankje.

Vlak voor deze splitsing steken we nog een leuk watertje over. Bij het bankje met erboven een wegwijzer gaan we andermaal rechtsaf, richting Tecklenburg. We stijgen en dalen dan door een zeer mooi en afwisselend bosgebied, ook nu weer alle zijwegen negerend.

In het bos zien we meer leuke stroompjes, maar in de zomer zouden deze best eens droog kunnen staan. Uiteindelijk komen we het bos uit achter een weiland.

een schuilhut, tijd voor een pauze

Hier houden we het weiland links en de houtwal rechts, en lopen zo rechtdoor tot we weer op een brede asfaltweg zijn aangekomen.

Deze weg volgen we enkele meters naar rechts, daarna gaan we links aan de overzijde de zandweg tussen twee vijvers door in.

Het gaat nu recht op een schuilhut af. Wij zijn wel weer toe aan een pauze en laten ons voor een kwartiertje op het bankje zakken.

Het vervolg van de route gaat nu links langs de schuilhut verder, waar we al spoedig tussen hoge houtwallen doorlopen. Prachtig hier, het lijkt bijna een kleine kloof.

Wel is het weer klimmen, maar al snel staan we nogmaals op asfalt. Deze weg gaat naar rechts langs de hoge Ferntürm en we gaan ook een klein stukje die kant op, maar na enkele meters ook gelijk al weer linksaf de volgende helling op. Hier klimmen we langs een weiland, tamelijk steil, maar geholpen door enkele traptreden.

  • weer omhoog, nu naar de Brandenberg
  • weer omhoog, nu naar de Brandenberg
  • weer omhoog, nu naar de Brandenberg
  • weer omhoog, nu naar de Brandenberg

Boven aangekomen stuiten we op een breed pad met bekende markeringen. Hier zijn we weer op een gedeelte van de 'Hermannsweg' en gaan er rechtsaf een tijdje de 'H' achterna.

we volgen weer een stuk van de Hermannsweg

Het brede pad blijven we alsmaar volgen tot deze verderop een asfaltweg kruist. Dan gaat het verderop bij een prachtige Fachwerk boerderij een beetje rechts het bos in maar daarna toch weer parallel aan de bosrand verder.

De 'H' wordt ook smaller en laat ons nog eens genieten van een zeer mooie omgeving, dan komt er rechts onder ons weer een asfaltweggetje bij dat daarna parallel van het wandelpad loopt.

Op de splitsing met de Lehmkuhlenweg, een smalle asfaltweg, slaan we deze linksaf in en verlaten daarmee weer de 'H' om over te stappen op de 'A2'.

Nu moeten we goed gaan opletten. Zo dadelijk gaat de asfaltweg scherp naar rechts vlak voor een huis langs, daarvoor gaat de A2 links maar wordt er slecht aangegeven.

Net voor de woning nemen we daar het zandpad linksaf, eigenlijk rechtdoor, maar al na 10m toch weer rechts het nog smallere pad nemend dat dan vlak langs de woning omlaag gaat lopen tussen twee houtwallen door. Links op het weidepaaltje is de A2 nog enigermate leesbaar.

Er volgt een prachtige afdaling tot we bijna beneden weer een splitsing tegenkomen. Op een wegwijzer wordt daar de A2 wel weer goed aangegeven, ook staat er duidelijk dat het rechtsaf naar Tecklenburg gaat. Die kant lopen we dan ook op.

na de afdaling is er weer een prachtig uitzichtpunt

Ook hier weer een fraai uitzicht, maar al snel lopen we weer een bosje in en volgen daar het kronkelpad. Wanneer er voor ons weer open ruimte verschijnt draait de A2 naar rechts en lopen we langs een weilandje links.

het gaat helemaal om het weiland heen

Aan het einde van dit weiland lijkt het pad rechtdoor omhoog te gaan, maar na even goed rondgekeken te hebben zien we dat de A2 nu linksaf gaat en dus eigenlijk helemaal om het weiland heen loopt.

Het is werkelijk schitterend hier, en als we daarna ook nog een trapje afdalen, een mooie rotswand zien om daarna via een hooggelegen pad op Tecklenburg af te lopen, kunnen we alleen nog maar genieten van deze bijzondere omgeving.

Uiteindelijk belanden we weer op asfalt aan de rand van Tecklenburg. Ook hier blijven we de A2 volgen maar zijn de markeringen soms minder goed te vinden. Ze zijn er wel, maar de vele borden en palen laten ons af en toe wel even zoeken.

Op het asfalt slaan we linksaf en dan na 20m op de splitsing weer rechtsaf. Rechts over de stoep volgen we de brede weg licht omhoog lopend.

Verderop een bocht naar links, daarna moeten we over gaan steken wanneer we aan de linker zijde van de weg voor een restaurant een bushaltehokje zien.

Tussen het bushokje rechts en een woning links gaat een smal paadje scherp links omhoog. Een asfaltweg dat tussen prachtige rotstuinen door achter het huis langs loopt en ons daarna tot bij een uitzichtpunt boven op de berg brengt. Daar staat weer een bankje onder een boom van waaraf van het uitzicht kan worden genoten.

weer een mooi stukje Tecklenburg weer een mooi stukje Tecklenburg weer een mooi stukje Tecklenburg weer een mooi stukje Tecklenburg
weer een mooi stukje Tecklenburg weer een mooi stukje Tecklenburg weer een mooi stukje Tecklenburg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Zodra we de foto's van het uitzicht hebben genomen pakken we de A2 weer op en gaan voor het bankje scherp rechtsaf verder omhoog. We blijven het pad rechtdoor volgen, onderwijl genietend van het uitzicht op Tecklenburg rechts van ons. Tot het pad het terrein van de Schützenverein op loopt langs de schietbaan. Een paar bijzondere gebouwen, een kapel, daarna loopt het recht op een laag gebouwtje af.

nog een keer uitzicht voor we de stad in gaan

Nog eens moeten we zoeken naar de A2-tekens, en vinden deze dan op een boom. Voor het lage gebouwtje langs moeten we rechtsaf slaan en loopt het omlaag de stad in. Op de volgende splitsing lopen we om een woning heen rechtsaf om daar dan op de brede hoofdweg linksaf te slaan.

in Tecklenbrug is het dan druk geworden

Nu gaat het over de stoep omhoog tot aan een groot kruispunt met stoplichten. Ook daar is de A2 aangegeven maar weer lastig te vinden, dat maakt echter niet meer uit. Gewoon recht oversteken en de weg verder het centrum in volgen brengt ons terug naar het plein in het centrum. (Let op, de doorgaande weg voor auto's gaat na de stoplichten naar rechts, het wandelpad dat we moeten volgen letterlijk rechtdoor).

In het centrum vinden we de terrasjes vol zonaanbidders, in tegenstelling met vanmorgen toen het allemaal nog leeg was.

Voor het terrasje aan de beurt is lopen we eerst nog even naar het winkeltje in de zijstraat waar ze heerlijke huisgemaakte lekkernijen aan de man brengen, het begint al bijna een gewoonte te worden dat we daar even aanwippen en de rugzak vullen.

Vanuit het centrum is het dan nog slechts een kort stukje terugwandelen tot we onze auto op de parkeerplaats terugvinden. Anders dan vanmorgen is het nu wel helder en kunnen we nog even van het uitzicht genieten voor we aan de terugreis naar Groningen beginnen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.