JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Leeden - Lengerich Hermannsweg

Leeden - Kortlüke - Hohle Berg - Mittelberg - Kahle Berg - Sudenfeld - Kalksteeengroeve - Lengericher Berg - Oberberge - Leeden

starstarstarstarstar_border 22,5 Km 565 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: januari 2018 - Linda R.)


Deze stevige rondwandeling in het Teutoburgerwald bij Leeden Tecklenburg is een zeer afwisselende wandeltocht met open heuvellandschappen en prachtige vergezichten, pittige klimmetjes, door mooie bossen over de bergruggen. En het gaat langs een groot aantal kalksteengroeves. Deels oude verlaten groeves, maar ook imposant grote terreinen waar nog altijd mijnbouw plaatsvindt.

De route bevat rustige asfaltweggetjes, brede zandwegen en smalle bergpaadjes, voor een groot deel gebaseerd op twee takken van de lange afstand wandelroute Hermannsweg.

routekaart rondwandeling Leeden

De LAW (Lange afstand wandelroute) Hermannsweg gaat over de bergkammen van het Teutoburgerwald van Rheine naar Velmerstot in het Sauerland, een route van 156 Km. Bij Tecklenburg splits de route en kan de wandelaar kiezen om via Lengerich of via Leeden te lopen. Ten oosten van Lengerich komen deze twee trajecten weer samen. Voor onze tocht hebben we deze twee trajecten door toevoeging van wat extra paden gecombineerd tot deze schitterende rondwandeling.

hoogteprofiel rondwandeling Leeden

(In deze omgeving hebben we al eerder een aantal mooie tochten beschreven. (Rondwandeling Tecklenburg - Leeden - Lengerich en Hagen Am Teutoburgerwald rondwandeling ). Voor deze wandeling konden we er niet aan ontkomen om enkele stukjes van onze andere routes opnieuw te gebruiken om tot een mooie rondwandeling te komen. Deels lopen we deze gedeelten nu in tegenovergestelde richting.)

De Stift, hoofdweg door Leeden

Navigatie: Stift 7, Leeden Tecklenburg. (Parkeerplaats tegenover huisnummer 7)

Via de A30 Oldenzaal Osnabrück rijdend nemen we de afslag 12 Laggenbeck en rijden dan via Ledde en onderlangs Tecklenburg door naar Leeden. Via deze route rijden we naar het centrum van Leeden gelijk al op de juiste weg, de Stift, een doorlopende hoofdweg door dit stadje.

Na de kerk, links van de weg, is er rechts een grote parkeerplaats bij de begraafplaats. We kiezen echter de kleinere parkeerplaats gelijk daarna aan de rechter zijde, deze is bedoeld voor bezoekers en wandelaars zoals blijkt uit de daar geplaatste informatieborden met wandelroutes in de omgeving.

Zoals altijd beginnen we met het in orde maken van de wandeluitrusting, de wandelschoenen worden aangetrokken en als ook de wandelstokken weer zijn ingesteld gaan we terug naar de hoofdweg en steken deze over. Aan de overzijde op de stoep gaan we linksaf langs het grote horeca pand naar de kerk.

Daarbij komen we langs een zijweg van links, en dat is waar de Hermannsweg vandaan komt en gelijk zien we ook de eerste 'H' markeringen. Bij de kerk gaan we rechtsaf, de doorgang in de muur om het kerkterrein, en lopen dan langs het mooie kerkgebouw over het met grind geplaveide plein.

Naast het gebouw dalen we enkele traptreden af en gaan dan na de prachtige Fachwerk aanbouw rechts om dit gebouw heen, en via het beklinkerde plein naar de asfaltweg.

Kerkgebouw Leeden Kerkgebouw Leeden Kerkgebouw Leeden
Kerkgebouw Leeden Kerkgebouw Leeden Kerkgebouw Leeden
klik op een kleine foto voor een vergroting
langs de rand van Leeden

Op de asfaltweg gaan we linksaf en lopen deze af, langs het mooie parkje rechts met een schuilhut en vijver, tot we de hoofdweg Rosenstrasse bereiken. Nu kiezen we rechtsaf via het fiets/voetpad rechts van deze drukke weg.

Na de lange bocht naar links komt er van rechts een pad omlaag waar de 'H' in gaat, daar gaan wij op de terugweg vandaan komen. Nu blijven we rechtdoor gaan en lopen het rechte stuk tussen woningen door tot aan de drukke hoofdweg. De Natrup-Hagener Strasse.

We steken de hoofdweg over en houden dan links omhoog aan, waarmee we een woonwijk inlopen. Bij de tweede zijweg rechtsaf de Fürstenstrasse in, daarna volgen we deze weg haaks naar links, steken de volgende kruising recht over, en lopen dan recht op een beboste heuveltop af. Hier volgen we de 'X' markeringen.

Door rechtdoor aan te houden lopen we voorbij de laatste woningen het bos in, daar blijven we op het pad tot deze naar links buigt en we na de bocht rechts een bankje zien staan.

Een bankje, tijd voor de koffie

Gelijk na het bankje gaan we rechts omlaag het dalletje in, langs een hoge boom naar een bosje lopend. Hier is de 'X' ook weer duidelijk aangegeven.

Maar we dalen niet af voordat we na de lange rit van vanmorgen eerst even een lekkere mok koffie maken en op het bankje hiervan gaan zitten genieten. Heerlijk in het zonnetje boven de in april in bloei staande koolzaadvelden. Een heel mooi plekje met uitzicht over de nu volledig gele hellingen.

Beneden in het bos splitst zich het paadje. Daar houden we links aan richting de betonpaal met inscripties. Wat dit precies inhoud wordt ons niet duidelijk, het lijkt erop dat het iets met de Compostella te maken heeft. We volgen het smalle paadje door het bosje tot deze weer eindigt bij een asfaltweggetje.

  • koolzaadvelden in april
  • koolzaadvelden in april
  • koolzaadvelden in april

Op het asfalt, de Heideweg, gaan we rechtsaf. We lopen deze weg uit tot aan een kruising met een hoofdweg, daar steken we over naar de Leedener Mühlenweg die we daarna aanhouden. Hier loopt onze route op met de regionale wandelweg 1648.

Eerst lopen we nog langs een rijtje woningen, daarna komen we langs mooie stukjes natuur en wordt het opener. We houden alsmaar rechtdoor aan tot de weg na een bocht naar rechts eindigt bij een groepje gebouwen. Een boerderij, de oude Mühe Kortlüke, en een winkel voor agrarische benodigdheden staan hier op een prachtig plekje bijeen.

Gelijk na de Mühle, het witte gebouw links, slaan we linksaf en steken het water over. Daar is ook te zien hoe het water de molen nog altijd aandrijft. Daarna steken we de dubbele spoorweg over en volgen de weg naar links en langs enkele woningen die daar prachtig aan de bosrand staan.

uitzicht op Kortlüke

We zijn dan op de Am Ritterkamp, een korte weg die we uitlopen tot we na het oude horecagebouw links, de hoofdweg Lengericher Strasse bereiken. Deze steken we over om op het fiets/voetpad aan de overzijde linksaf te gaan en de Lengericher Strasse te volgen.

glooiende wandelpaden rond Leeden

Het pad vanaf de kruising rechtdoor het bos in, gaat naar camping Teutoburger Waldsee. Een camping diep in het bos bij het gelijknamige meer. Een hele rustige kampeerplek waar we al eens een lang weekend met de caravan hebben doorgebracht en waar je nauwelijks iets over kunt vinden op het internet. Een van die fijne plekjes die bijna niemand nog kent, geen massatoerisme, en zeer voordelig.

De weg gaat met een bocht naar rechts, en na het passeren van een boerderij (links van de weg), draait de weg naar links. In die bocht gaat rechts een bosweg omhoog die we nu moeten hebben. Deze is gemarkeerd met de regionale route 'O'.

Hier gaat het even lekker omhoog het bos in. De Hohle Berg op. Op de kruising waar het links omlaag loopt naar een boerderij, slaan we rechtsaf en blijven dit aanhouden tot een splitsing waar het pad rechtdoor weer omlaag loopt. Links op het hoekje staat daar een bankje met een grote rotsblok als tafel. Hier slaan we linksaf waarmee we route '7' volgen.

Ook nu zijn er weer wat splitsingen met zijwegen maar blijven we alsmaar rechtdoor aanhouden door het dichte bos. Daarna gaat het even tamelijk steil afdalen en zien we daarna rechts weer het open golvende landschap. Dan is het niet ver meer tot de bosweg uitkomt op een smalle asfaltweg. We gaan weer rechtsaf.

zicht op Natrup-Hagen

Slechts een kort stukje, niet verder dan tot aan de volgende bocht naar rechts, waar in de bocht achter een schuur een graslaan naar links loopt. Over de weilanden heen krijgen we dan uitzicht op Gellenberg, een woonwijk met een opvallend mooie Kerk.

Het volgende pad rechts het bos in blijven we negeren, daar gaan we rechtdoor langs de bosrand met links dat leuke uitzicht. Het pad loopt dan op een groot complex in Fachwerk-stijl af en buigt er links voorlangs. Het lijkt een grote oude hoeve, maar er zitten nu allerlei kleine bedrijfjes in waarbij wel het aanzicht bewaard is gebleven.

Fachwerk boerderij

Het pad eindigt op een splitsing met een asfaltweg. We gaan rechtsaf voor het complex langs en kunnen daarna rechts nog eens goed naar de prachtige voorgevel vol inscripties kijken van wat ooit een boerderij moet zijn geweest. Al snel is het asfalt weer bosweg geworden en gaat het weer licht de berg op en daarna het bos in tot aan een kruising bij een woning aan de linkerzijde.

Bij dit huis moeten we de kruising schuin naar links oversteken, een pad de berg omhoog dat niet erg duidelijk zichtbaar is. Eenmaal het groene hek voorbij wordt dat beter en zien we links op een boom ook de markeringen van route 7 terug. Nu gaan we stevig klimmen, deze keer omhoog op de Butterberg.

Al na een stukje klimmen komen we langs een oude kalksteengroeve. In de hoge wal met de vele boomwortels zien we een mooi plekje om hier te pauzeren en gelijk de broodjes te eten, mooi beschut tegen de zon en de wind in deze verrassende omgeving.

een van de vele oude steengroeves

Wanneer we weer verder klimmen zien we zelfs stukjes met schitterende rotswanden en steile berghellingen waar het pad tussendoor kronkelt. Bijna boven aangekomen moeten we rechts aanhouden, daar loopt ook een pad naar links, om na enkele meters weer op een brede Forstweg uit te komen.

afdaling van de Butterberg
uitzichtpunt Mittelberg

Op deze bosweg gaan we linksaf en dalen daarmee heel geleidelijk weer af. Links is dan nog een uitzichtpunt, en daarna blijven we het brede pad aanhouden tot deze eindigt op een splitsing met daarbij richtingaanwijzers.

Hier gaan we rechtsaf en na enkele meters krijgen we dan aan de linkerzijde een prachtig mooi uitzicht over de omgeving. Een werkelijk schitterend plekje voor een rustbankje of schuilhut, maar helaas...

Onze rondwandeling Hagen Am Teutoburgerwald waar we nu een gedeelte mee hebben opgelopen, gaat op deze splitsing linksaf omlaag.

Het gaat weer licht omhoog het bos in en even later komen we bovenaan bij een splitsing met een slagboom. Route '7' komt er hier weer bij (vanaf de top van de Mittelberg) en die gaan we nu rechtdoor andermaal volgen. Na de splitsing wordt het een kaarsrecht pad met rechts een beboste berghelling en links een toenemend mooi uitzicht richting Sudenfeld diep in het dal.

Dit is het wat voor ons het Teutoburgerwald zo aantrekkelijk maakt, glooiende hellingen met een heerlijke afwisseling van bossen en open landschappen en steeds weer verrassend. Deze keer is er verderop langs de bosrand wél een bankje geplaatst onder het topje van de Kahle Berg.

op de Kahle Berg bij Sudenfeld op de Kahle Berg bij Sudenfeld op de Kahle Berg bij Sudenfeld op de Kahle Berg bij Sudenfeld
op de Kahle Berg bij Sudenfeld op de Kahle Berg bij Sudenfeld op de Kahle Berg bij Sudenfeld op de Kahle Berg bij Sudenfeld
klik op een kleine foto voor een vergroting

De zandweg gaat uiteindelijk iets omlaag en komt uit op een asfaltweg bij een bushalte waarop we linksaf gaan en verder afdalen. We blijven de asfaltweg volgen, met steeds weer verrassende vergezichten en mooie boerderijen, tot in het dorpje Sudenfeld op de splitsing in het centrum tussen de horeca gelegenheden.

Op de splitsing houden we links aan en daarna gelijk rechtsaf op het asfaltweggetje tussen het grote witte pand en het bushaltehuisje in Fachwerk stijl.

Deze bushalte is al eens handig gebleken toen we hier in november in een zware hagel- en regenbui liepen en we er mooi droog hebben kunnen lunchen terwijl we het zwaarste weer aan ons voorbij lieten trekken.

het dal bij Sudenfeld
langs de bosrand met faaie vergezichten

Het weggetje gaat langs een speeltuin, daarna blijven we rechtdoor lopen tot het asfalt lijkt te eindigen bij een woning. Voor we de oprijlaan van het huis opstappen kunnen we linksaf naar aan halfverhard pad dat achter de tuinen van de woningen langs loopt.

We lopen hier aan de achterzijde van de woningen langs waar de bewoners hun garages en schuurtjes hebben, ook een van die open schuurtjes, toen toevallig leeg, hebben we al eens als schuilplaats gebruikt tijdens noodweer.

Daarna is er voor een oude boerderij een splitsing naar rechts omlaag. Deze moeten we negeren en rechtdoor op de achtergevel van de boerderij aanhouden. We lopen dan tegen een bebost heuveltje op waar we, eigenlijk een beetje via de tuin van de boerderij, naar toe moeten lopen en er dan rechts om het heuveltje heen.

We lopen dan langs de bosrand met links het bos en rechts beneden een asfaltweg, rechtdoor tot het graspad afdaalt en uitkomt op een splitsing met een karrenspoor. Het uitzicht op het dal en de hellingen voor ons is hier ontzettend mooi, vooral als er even geen verkeer over de weg beneden ons rijdt.

langs de bosrand met faaie vergezichten
stevige klim langs de kalksteengroeve

Op het karrenspoor gaat het rechtsaf, deze lopen we uit tot aan de asfaltweg. Nu gaan we rechtsaf en weer omhoog.

Let op! Loop hier links van de weg, het verkeer rijdt hier tamelijk hard en is pas heel kort vooraf zichtbaar vanwege de heuvel verderop in de weg.

Op het hoogste punt van de weg verlaten we deze al weer, daar nemen we de halfverharde Holperdorp naar links. De lokale route A12 staat hier op de paal met het straatnaambord aangegeven. Voor de bosrand houden we rechts aan en gaan na de slagboom de A12 en 'H' omhoog het bos in.

Hier maken we weer hoogtemeters maar nog geleidelijk, daarna zien we bij een oude steengroeve een betonnen gebouwtje waar we rechts achterlangs omhoog gaan. Hier wordt het pas echt steil!

Bijna boven aangekomen is ergens links wat prikkeldraad bij elkaar geknoopt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we daar overheen gaan, maar we maken dit uitstapje toch even omdat hier achter de eerste bomen een plateau is boven de steile wand van de oude steengroeve. Een erg mooi uitzichtpunt waarvoor we toch maar even de toegangsregels overtreden.

uitzichtpunt oude groeve uitzichtpunt oude groeve uitzichtpunt oude groeve
uitzichtpunt oude groeve uitzichtpunt oude groeve uitzichtpunt oude groeve
klik op een kleine foto voor een vergroting

Als we ook het laatste stukje omhoog hebben afgelegd komen we, na een betonnen fundering van wat ooit waarschijnlijk een hut is geweest, bij een splitsing waarop we rechtdoor het bos ingaan. Hier zijn we op de andere tak van de Hermannsweg via Lengerich aangekomen.

terug op de Hermannsweg

Wie nog even een pauze wil die kan hier iets verderop naar links een grote schuilhut vinden met een uitzicht vergelijkbaar met waar we zojuist achter het prikkeldraad waren.

Voorlopig gaan we de 'H' weer volgen, dit gaat na de splitsing iets verderop in het bos schuin naar rechts om daarna op de brede Kammweg uit te komen. Op deze weg gaan we rechtsaf. Iets naar links aan deze brede weg is een houten stellage zichtbaar, dat is een uitzichtpunt naar de andere zijde van de bergrug met zicht op een nog in bedrijf zijnde kalksteengroeve. Daar gaan we later nog veel meer van zien.

We blijven deze weg lange tijd alsmaar rechtdoor volgen, kronkelend en op en neer de bergrug volgend. Uiteindelijk daalt de weg af en komen we bij een parkeerplaats met eroverheen hoogspanningskabels.

Verder omlaag doorlopend komen we bij een asfaltweg, maar net voor deze weg gaat de 'H' schuin links en blijft het nog even zandweg tot deze alsnog op de asfaltweg aansluit. Hier steken we de weg over.

mooie vergezichten langs de afrastering

In het bos aan de overzijde blijven we nog even de 'H' aanhouden en lopen door een schitterend stukje bos met overal prachtige heuvels om ons heen. Bij de handwijzer gaat het rechtdoor, daarna buigt het pad naar rechts en zien we dat we dadelijk weer een zeer steile helling omhoog gaan lopen.

mooie vergezichten langs de afrastering

Eenmaal aan de klim begonnen is er rechts een prachtig uitzicht vanachter een hoge afrastering. Op de hoek met de afrastering splitst het pad en houden we rechts langs de afrastering aan. De Hermannsweg gaat hier links omhoog over de bergrug, maar die verlaten we nu tijdelijk voor een veel mooiere route.

afdalen via haarspeldbochten

Door de afrastering aan te houden lopen we een beetje om de bergtop heen en al snel gaan we serieus afdalen tot onder in het dal. Het afdalen gaat deels met haarspeldbochten en traptreden, en we verbazen ons opnieuw hoe mooi het kan zijn zo vlak over de grens met Nederland.

een prachtig bos onderlangs de berghelling

Het paadje loopt lange tijd onderlangs de berghelling door een zeer afwisselende omgeving. Deels gaat het door dichte bossen, hier en daar zijn er rechts open gedeelten met uitzicht over het dal met overal boerderijen en een enkel leuk dorpje in de verte. Het paadje kan soms wel tamelijk modderig zijn in het eerste gedeelte en regelmatig gaat het weer wat omhoog op de berghelling en weer omlaag.

Bij een inkeping in de berghelling links is een splitsing waar de 'H' weer omlaag komt, we blijven daar rechtdoor gaan waarmee we terug zijn op de Hermannsweg.

Na nog een mooi gedeelte met toenemend uitzicht rechts, komen we tenslotte bij een T-splitsing in het bos. De 'H' gaat hier zowel rechts als linksaf, de Hermannsweg wandelaar kan kiezen voor bovenlangs of onder in het dal blijven.

Hier gaan we links en klimmen omhoog tot het pad bij een afrastering op de bergrug uitkomt met daarachter een grote kalksteengroeve. Deze is nog in bedrijf en indrukwekkend van omvang. In de verte achter de afgraving is het fabriekscomplex te zien waar de kalksteen wordt verwerkt.

Voor de afrastering gaan we rechtsaf, daarna buigt het pad naar rechts en klimmen we verder omhoog bovenlangs de groeve door een dicht stukje bos. Het is een lange geleidelijke klim tot we in een hoekje bij een volgend uitzichtpunt komen met bankjes.

uitzicht op een enorme kalksteengroeve uitzicht op een enorme kalksteengroeve uitzicht op een enorme kalksteengroeve
uitzicht op een enorme kalksteengroeve uitzicht op een enorme kalksteengroeve uitzicht op een enorme kalksteengroeve
klik op een kleine foto voor een vergroting

We hebben weer een flinke tocht gemaakt sinds de lunchpauze, deze bankjes staan mooi beschut achter de struiken met naar het zuiden het fraaie uitzicht. Tijd om even te pauzeren op dit mooie plekje.

Voorbij de bankjes gaat het rechts omlaag maar daarna gelijk weer links omhoog het bos in. Ook dit komt weer uit bij de afrastering boven de groeve die we andermaal blijven volgen. Het is hier weer een heel ander soort loofbos en ook hier kan het pad behoorlijk modderig zijn na een regendag.

beneden in de oude groeve

Het pad gaat daarna tamelijk steil afdalen. Een oude steengroeve in. Beneden buigt het naar links en daarna voor de bosrand weer naar rechts. Het eerste pad links lopen we voorbij, daarna gaan we alsnog linksaf omhoog het bos in. Dit pad gaat weer schuin naar rechts over de bergrug, waarbij we vooral in het eerste deel goed op de markeringen moeten letten.

In de zomer is het pad goed te volgen, maar toen we dit eens in de herfst liepen en het blad net van de bomen was gevallen, was het pad op zich nauwelijks te vinden en moesten we echt van markering naar markering zelf onze weg door het bos vinden.

Het eindigt bij een T-splitsing waarop we rechtsaf af gaan en daarna afdalen. Daarna houden we links aan en wordt het een asfaltweggetje. Verderop is dan al snel een hek te zien, daar moeten we aan voorbij om bij een hoofdweg uit te komen waarop het linksaf verder gaat.

Op deze asfaltweg blijven we niet, het gaat gelijk weer linksaf langs de huizen bij de weg vandaan, de 'H' weer volgend. Achter de huizen buigt het voor een open plek naar rechts, en bijna terug bij de hoofdweg gaat het daarna linksaf. Een smal paadje langs de bosrand. Verderop wordt het pad weer breder en negeren we de zijwegen tot we andermaal bij de hoofdweg aankomen en links de eerste woningen van Lengerich zien.

fraai bospad bij Lengerich

We steken recht over en gaan het bos weer in waarbij we de markeringen aanhouden voorbij een prachtige groeve rechts. Daarna gaat het pad omhoog en buigt naar rechts om boven de groeve langs te gaan. Weer een stevig stukje klimmen. Boven aangekomen is er weer een splitsing, deze keer gaan we linksaf en blijven dan rechtdoor gaan tot we weer op asfalt aankomen. Aan de overzijde ligt de parkeerplaats Lengericher Berg.

dal tussen Lengerich en Leeden
mooi vormgegeven schuilhut

Rechtsaf op de asfaltweg gaat het verder en in de volgende bocht gelijk weer rechts, een smalle asfaltweg het bos in. Het daalt heel geleidelijk af en bij het verlaten van het bos is er een schitterend uitzicht over het uitgestrekte dal.

We volgen de weg beneden naar links en daarna voor de boerderij weer naar rechts. Achter de vangrails links gaat een dubbel treinspoor onder ons door een tunnel in.

Daarna blijven we de asfaltweg, de Tunnelweg, aanhouden tot een T-splitsing met de Talstrasse. Hier gaan we linksaf richting Leeden en steken daarna de verdiepte spoorbaan over. De weg buigt naar rechts en gaat dan recht op een bijzonder vormgegeven schuilhut af.

We gaan voor de schuilhut met de weg mee naar links en daarna op de kruising weer rechts. Deze weg gaat daarna een stukje bos in en komt uit bij een T-splitsing waarop we rechtsaf gaan.

onderweg naar Leeden

Deze asfaltweg lopen we helemaal uit tot aan een splitsing met de hoofdweg naar Leeden en slaan dan rechtsaf en volgen deze rustige weg tot in het verderop gelegen bos. Halverwege het bos links, voor we de voor ons liggende woningen bereiken, gaat er links een pad over een dam het bos in waar de 'H' en lokale routes staan aangegeven.

onderweg naar Leeden
beklimming van de Oberberge

Hier gaan we het asfalt verlaten en lopen het mooie bos in waarbij we het pad aanhouden tot voorbij de eerste hellingen. Daarna buigt het pad naar links en beginnen we weer aan een lekker klimmetje die daarna met een bocht naar rechts gaat en ons naar het hoogste punt van de bergrug brengt.

Op het hoogste punt is weer een splitsing. Aan de overzijde hebben we vrij zicht richting de buitenwijk van Leeden waar we vanmorgen hebben gelopen, op het hoekje staat ook een bankje om hier even van te genieten.

We gaan linksaf en lopen even later het bos in. Verderop in het bos is een splitsing waar de 'H' en A2 zijn aangegeven, daar gaan we rechtsaf en beginnen daarna aan de afdaling.

Onderaan de berghelling gaan we linksaf en blijven daarmee de bosrand links houden. Dit wordt dan een karrenspoor waarop we alsmaar rechtdoor blijven gaan even later langs enkele woonhuizen en boerderijen lopen.

de heuveltop waar we vanmorgen zijn begonnen

Bij de bewoning aangekomen wordt het een halfverharde weg die we volgen tot deze uiteindelijk naar rechts en omlaag gaat en dan aansluit op de hoofdweg door Leeden. Op het fiets/wandelpad gaan we linksaf, we zijn dan terug op de route waarop we vanmorgen Leeden hebben verlaten.

wandelpad boven Leeden

Na de lange bocht komen we bij de splitsing met links het parkje, daar gaan we weer linksaf en lopen door tot we de kerk terugzien en waar we dan rechtsaf en daarna weer rechts om de kerk heen lopen, terug naar de hoofdweg waaraan de parkeerplaats ligt.

terug bij het startpunt

Door op deze hoofdweg linksaf te gaan zien we even later aan de overzijde de parkeerplaats weer liggen waar we zijn begonnen.

Het was een stevige rondwandeling met veel kilometers en hoogtemeters, maar meer dan de moeite waard. Wij hebben deze route zowel in april, terwijl alle koolzaadvelden in bloei staan, maar ook in november al wel eens gelopen. In de herfst, wanneer er geen bladeren meer aan de bomen zitten, zijn er meer mogelijkheden om van de uitzichten te genieten, maar in elk jaargetijde is dit een bijzonder leuke wandeltocht.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.