JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

De Rüsselsheimer Hütte

Plangeross - Kitzlesbach - Waterval - Rüsselsheimer Hütte - Kitzlesbach - Plangeross

starstarstarstarstar 6 Km 880 Hm 4:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


Een wandeltocht naar de Rüsselsheimer Hütte is een belevenis, maar het is een zware tocht. Niet alleen vanwege de vele hoogtemeters, het gaat veelal over een zeer smal paadje langs steile hellingen en diepe afgronden. Deze route is niet geschikt voor kinderen en ongeoefende bergwandelaars.

routekaart wandeling Rüsselsheimer Hütte
hoogteprofiel wandeling Rüsselsheimer Hütte

Onze voorkeur gaat uit naar rondwandelingen, maar hier is geen 'rondje' van te maken. Er zijn verder geen paden, dus moeten we heen en terug de zelfde route afleggen.

de parkeerplaats net voor Plangeross

Het gebrek aan andere paden maakt het eenvoudig om de route te beschrijven, eenmaal op het juiste pad omhoog wijst het zich vanzelf.

Toch hebben we van deze tocht een verslag willen maken om zo dit bijzondere uitstapje onder de aandacht te brengen. Dit geeft ook de mogelijkheid om foto's te kunnen laten zien die jullie mogelijk over de streep kunnen trekken om deze wandeling ook te gaan doen.

Wij hebben deze wandeling aan het einde van onze vakantie in het Pitztal gepland, vanwege de zwaarte vonden wij het raadzaam eerst een tijdje te acclimatiseren voor we er aan zouden beginnen.

Al vroeg staan we op de parkeerplaats tussen de dorpjes Weisswald en Plangeross (1612m), want voor later op de dag is er onweer aangegeven. Reden om extra vroeg van start te gaan.

Vanaf deze parkeerplaats worden twee huttentochten aangegeven; Naar de Rüsselsheimer Hütte, en aan de overzijde van het dal naar de Kaunergrathütte. Een nog zwaardere tocht.

de boomgrens is bereikt

Eerst moeten we de weg oversteken, daarna wijzen gele routeborden ons de weg links de berg omhoog. De daar aangegeven officiële looptijd is twee uur tot aan de Hütte zonder pauzes. Neem daarbij anderhalf uur terug en een uur aan pauzes onderweg, en een langere stop bij de Hütte, dan is de door ons gelopen tijd van viereneenhalf uur totaal volgens het boekje geweest.

Plangeross en de fraaie Plangerossalpe er boven

Het klimmen begint vanaf de eerste meter, eerst nog geleidelijk omhoog tussen de struiken en bomen door. Al snel wordt het echter steiler en gaat het via haarspeldbochten verder omhoog tot boven de bomengrens. We lopen dan een steeds smaller wordend dal in en komen steeds dichter bij de Kitzlesbach. Maar zonder dat we bij de beek zelf kunnen komen.

  • een hachelijk stukje over een gladde noodbrug
  • een hachelijk stukje over een gladde noodbrug
  • een hachelijk stukje over een gladde noodbrug
een waterval van de Kitzlesbach

Lastig wordt het pas wanneer er van links een beekje bij komt. Daar is een groot gedeelte van het pad verdwenen, de oversteek van dit stroompje is mogelijk gemaakt door een stellage van stalen buizen en metalen planken te bouwen.

De planken zijn glad en er is nergens houvast, dit maakt het tot een eng stukje voor iemand met valangst zoals ondergetekende. De hindernis wordt dan ook zo snel mogelijk genomen.

Na dit kloofje is het een en al haarspeldbochten omhoog via een nog slechts zeer smal en steil paadje. Wel is er daar op de moeilijkste punten gezekerd met staaldraad of kettingen waarmee we goed omhoog kunnen komen.

Zo gaat het op deze route van begin tot het eindpunt kilometers lang langs de berghelling omhoog met nauwelijks ergens een vlakker gedeelte. Een echte kuitenbijter.

haarspeldbochten van begin tot eind

Regelmatig blijven we even staan om weer op adem te komen na een pittig stukje, maar vooral ook om even van het uitzicht naar achteren te genieten dat alsmaar fraaier wordt. Ook voor het maken van foto's is het op dit paadje voor de veiligheid absoluut nodig om even te blijven staan.

steeds meer gletsjers worden zichtbaar
de Kaunergrat wordt alsmaar imposanter

Het uitzicht is vooral zo indrukwekkend omdat we hier aan de overzijde van het Pitztal tegen de Kaunergrat aankijken. Een prachtige bergketen met recht voor ons de Verpeilspitze van 3423m hoog. Links daarvan de Watzespitze met zijn 3532m en onder andere de Seekogel met een respectabele 3357m.

Met het winnen aan hoogte zien we ook de gletsjers op de Kaunergrat, en heel mooi probeert de Plangerossalpe ons uit te dagen daar eens te komen wandelen.

Via deze opvallende Plangerossalpe, waar duidelijk zichtbaar de Lussbach doorheen stroomt, gaat de bekende wandelroute 927 omhoog naar de hoger gelegen Kaunergrathütte. (2817m)

Genietend van dit uitzicht op de omgeving van het Pitztal trekken we weer verder. Meer haarspeldbochten volgen nog op onze weg naar boven.

Wanneer het eindelijk minder steil wordt zijn er ook steeds meer paadjes. Vaak zijn het afkortingen van langere lussen van het hoofdpad, soms is maar nauwelijks te onderscheiden wat nu de eigenlijke route is.

Kaunergrat met links de Plangerossalpe

Als we na weer een bocht dan de Rüsselsheimer Hütte voor het eerst zien, lijkt deze snel dichterbij te komen. Het einddoel is in zicht. Het laatste stuk tot aan de hut valt echter tegen. Het lijkt dichter bij dan het in werkelijkheid is en het pad maakt nog veel kronkels en lussen heen en weer zodat de afstand toch nog aanzienlijk is.

Maar dan staan we eindelijk onder een steile rotspiek waar de Hütte bovenop staat. Het laatste steile stukje klimmen we nog omhoog en gaan dan gelijk door naar de achterzijde waar het terras ons lokt. Er staat een harde wind hier boven en het terras ligt er heerlijk beschut bij in een gebied bezaait met grote rotsblokken.

rond de Rüsselsheimer Hütte rond de Rüsselsheimer Hütte rond de Rüsselsheimer Hütte rond de Rüsselsheimer Hütte rond de Rüsselsheimer Hütte
rond de Rüsselsheimer Hütte rond de Rüsselsheimer Hütte rond de Rüsselsheimer Hütte rond de Rüsselsheimer Hütte
klik op een kleine foto voor een vergroting
kronkelpaadje over de berghelling

Bijkomen op het terras is heerlijk na alle hoogtemeters die we hebben afgelegd, het mooiste uitzicht hebben we van daaraf echter niet.

Daarvoor moeten we nog iets verder omhoog klimmen tot om de rotsformatie achter de Hütte heen. Daar gaan we nog even op een rotsblok zitten om de omgeving eens goed in ons op te nemen.

Vanaf dat plekje hebben we zicht op minstens vijf gletsjers. Rond de Kaunergrat moeten dat de Neururer Ferner, de Plangerossferner en de Seekartesferner wel zijn.

We kunnen echter nu ook helemaal links tot achter in het Pitztal kijken waar bij Mandarfen de trein omhoog gaat naar de nu zichtbare Mittelbergferner en Taschachferner. Daar hebben we eerder deze week al over het ijs mogen lopen.

Helaas is het al veel te snel weer tijd om op te breken. De dichttrekkende lucht laat ons weten dat het voorspelde onweer niet heel erg lang meer op zich laat wachten, en we rekenen nog op anderhalf uur lopen naar het dal.

staalkabels en kettingen helpen ons omlaag te komen

De terugweg gaat over de zelfde route, dus zoeken is niet nodig. We proberen lekker door te stappen voor zover dat op dit soort paadjes mogelijk is, waarbij we ook nog eens te maken krijgen met een sterk toenemende wind. Precies volgens planning komen we weer bij de auto terug en is er nog net tijd om de wandelschoenen uit te trekken voor de regen met bakken uit de lucht valt. Een typische warme zomerdag in Oostenrijk.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Tirol Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Tirol Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.