Tonny - Le Jardin - Lavacherie - Ourthe oever - Lavacherie - oude spoordijk - Amberloup - Tonny
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
(Laatste melding route OK: 05-2017 - Andries en Rita W.)
Een pittige maar unieke wandeling met vele hoogtepunten. Deels over asfalt en bospaden, maar ook een bijzondere halfverharde route over een oude spoordijk met spoorbruggen over de Ourthe die geschikt zijn gemaakt voor wandelaars. Via steile bospaden gaat het dan weer terug.
Wij starten de wandeling in het buurtschap Tonny, bij de camping aldaar. Tonny is bereikbaar via de N4 in westelijke richting, dan linksaf de N826 naar Amberloup.
Voorbij Amberloup wordt Tonny rechts aangegeven. Het is zo klein dat de camping, die over verschillende eilandjes van de Ourthe ligt, gemakkelijk te vinden is.
De camping is hier beschreven. De camping links houdend gaan we van start. Het is een kort stukje tot het kruispunt in het gehucht Tonny. Daar gaan we rechtsaf en volgen deze asfaltweg tot op het volgende kruispunt, waar rechtsaf Lavacherie wordt aangegeven.
Wij gaan hier links richting het bos over de Rue de Jardin. Dit stukje zullen we eind van de dag ook nog eens lopen. De weg loopt in een boog helemaal door tot in Lavacherie over schitterende heuvels. Het uitzicht rechts in het Ourthedal is prachtig! 'Rue de Jardin' is goed gekozen.
In Lavacherie, een mooi dorpje met interessante huizen, houden we eerst rechts aan tot we de hoofdweg bereiken, de Rue de Saint-Hubert.
Deze steken we over en komen in de Rue de Sainte-Ode. Een brede maar niet druk bereden asfaltweg richting een hospital.
Een eindje verderop ligt rechts een brug over de Ourthe. Deze weg over de Ourthe gaat na de oversteek omhoog richting het Hospital Sainte-Ode.
Wij gaan ook over de brug, maar dan gelijk linksaf het bospad op, de parkeerplaats over en dan langs de oever van de rivier verder. Dit pad blijven we volgen tot we uiteindelijk weer op asfalt uitkomen. We lopen er met een grote bocht in de Ourthe mee, langs mooie watervallen bruggen en een oude sluis. Heel mooi is te hier te zien hoe de rivier zich door het landschap kronkelt.
Op de asfaltweg aangekomen kiezen we voor rechtsaf. Nu gaat het flink stijgen naar de top van de berg waar we zojuist omheen zijn gelopen. Na een pittige klim komen we boven bij een rotonde uit.
Midden op de rotonde staat een muur met kantelen, geflankeerd door twee torens en rechts een schitterend huis van natuursteen. Rechtsaf langs het mooie huis loopt de weg naar het hospital middenin de bossen. Een fotogeniek punt.
Als we de rotonde recht oversteken loopt de weg gelijk weer ligt omlaag. Deze komt uit bij de brug over de Ourthe waar we eerder al over zijn gekomen toen we het bos ingingen. We gaan niet helemaal tot aan de brug.
Net voor een scherpe bocht naar rechts, is links een bospad te vinden. Hier gaan we nu in.
We komen in een prachtig natuurgebied met uitzicht op Lavacherie en de Ourthe rechts beneden.
De hellingen zijn hier bijna volledig begroeid met brem. Helaas met Pasen nog niet in bloei, maar het moet schitterend zijn als we hier een maandje later zouden lopen. Als we langs een soort steengroeve komen zien we daarin een prima plek om te lunchen. Tussen de rotsblokken en de bremstruiken en met het mooie uitzicht.... dit is vakantiegevoel!
Door steeds rechts aan te houden is de weg eenvoudig te volgen tot we weer op een brede weg uitkomen. Als we ook hier rechtsaf gaan komen we op een mooie klinkerweg afgezet met witte berken, via een brug over de Ourthe terug in Lavacherie.
Net voor het centrum is er links een weg te vinden langs een boerderij. (Rechts van de boerderij langs)
Hier gaan we in en komen door een stukje woonwijk van het dorp. Waar de weg haaks rechtsaf loopt, kunnen we rechtdoor de onverharde weg in.
We lopen nu over de oude spoordijk waarover vroeger de stoomtreinen door de heuvels reden. Op de kaart heb ik dit deel in rood aangegeven.
Deze gaan we kilometers ver aflopen. Eerst nog vooral zandpad maar al snel half verhard met steentjes en gras. Het stijgt en daalt hier en daar, maar natuurlijk nergens sterk. Een heerlijke wandeling waarbij de uitzichten steeds mooier worden.
Opzij van de spoorbaan zien we een verroeste slagboom midden in het veld, zonder dat er een herkenbaar pad is. Nieuwsgierig als we zijn gaan we er even kijken.
Het witte bordje vermeld dat de sleutel (Le Clé) van de slagboom verkrijgbaar is op het gemeentehuis van Lavacherie. Zouden ze die daar echt nog hebben vragen wij ons af?
Verder over de dijk komen we bij een aantal spoorbruggen over de hier sterk kronkelende Ourthe.
Voor wandelaars zijn deze uitgerust met betonplaten als loopplank. Ook is er een reling aangebracht. Maar goed ook. Omlaag kijkend tussen de ijzeren dwarsbalken zien we de Ourthe vrij diep onder ons langs stromen. Het laatste deel van de dijk is sterk begroeid zodat er alleen nog een smal paadje overblijft.
Vlak voor we de N829, de hoofdweg naar Lavacherie bereiken, verlaten we de spoordijk. We vervolgen onze tocht over een modderig boerenpad rechts van een weiland. We komen uit bij de asfaltweg N829 en gaan er nu rechtsaf.
Net voorbij een café/restaurant komen we weer bij de kruising uit waar we eerder vanmorgen de Rue de la Jardin ingingen. We nemen hier dezelfde route richting het bos, maar niet verder dan tot aan de bosrand waar we nu linksaf het bos inlopen. Een hele steile klim over een holle weg brengt ons naar de top van de heuvels boven Tonny.
Als het vlakker wordt en we langs een jachthut komen, is er verderop een kruising van boswegen. Hier kiezen we linksaf en komen door een stuk bos met jonge aanplant net boven Tonny bij een kruising met een bankje onder een paar bomen en links een mooi grasveld.
Voor het bankje nu rechtsaf en dan zien we al snel weer huizen voor ons opdoemen. Voor het eerste huis geeft een klein bordje aan dat we linksaf weer in Tonny zullen aanbelanden. We dalen nu sterk af tot we inderdaad weer in de bewoonde wereld bij de camping uitkomen.
(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.