Bouillon - uitzichttoren - bergkam - uitzichtpunten - Abdij - Bouillon - uitzichtpunten - Bouillon
De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.
Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.
Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.
Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.
Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd
Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.
Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)
De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.
Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.
Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.
Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.
Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.
Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.
star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute
Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis
star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute
Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters
star star star star_border star_border = middelzware wandelroute
Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B
star star star star star_border = pittige wandelroute
Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')
star star star star star = zware wandelroute
Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.
Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.
De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.
Tip:
In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.
Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).
(zie ook Routes plannen)
(Laatste melding route OK: augustus 2018 - Jos en Caroline N.)
Dat een korte rondwandeling toch veel hoogtepunten kan hebben dat bewijst de 8 Km lus van deze route bij Bouillon. Langer van deze prachtige Semois omgeving genieten kan door ook de tweede lus te gaan lopen waarmee de totale route op 14 Km komt. (Het GPS bestand bevat beide versies).
Beide delen bevatten zowel asfalt tot smalle bergpaadjes door een van de mooiste gebieden van het Semois stroomdal. De rivier maakt er een grote lus rond het bezienswaardige oude Bouillon met zijn opvallende boven de stad uittorende burcht.
Lus 1 begint met een stevige klim, loopt daarna over een stukje bergkam met fraaie uitzichtpunten, om dan terug te keren naar Bouillon met een gemoedelijke wandeling door het Semoisdal en langs de fraaie Abdij.
Lus 2 voert ons door het stadje naar mooie uitzichtpunten aan de andere zijde van de Semois, opnieuw een flinke klim, om daarna weer naar Bouillon af te dalen met adembenemende uitzichten op de burcht en het centrum.
Beginnen doen we in Bouillon, een stadje dat in een lus van de rivier de Semois ligt op een steenworp afstand van de Franse grens. Bouillon is te bereiken via de N89 en N828 vanuit het westen of de N810 vanuit het oosten van België.
Aan de westzijde van de stad ligt een brug over de Semois, de Pont de Cordemois. Aan beide zijden van de brug is voldoende ruimte om de wagen te parkeren, dicht onder de opvallende burcht. Mocht het er druk zijn, hou dan de brug links en blijf de Semois nog een stukje volgen. Verderop zijn meer ruime parkeerplaatsen bij het centrum.
Bouillon is een erg toeristisch stadje met 5500 inwoners. Vooral de middeleeuwse burcht centraal in de stad trekt veel bezoekers, maar ook de ligging in de lus van de Semois met een heerlijk parkje rond de Pont de Cordemois geven de stad de gezellige uitstraling waar bezoekers graag op afkomen.
In de aantrekkelijke burcht worden onder andere roofvogelshows gegeven. Het mooie stadhuis, het Hertogenlijk Museum en de Petrus en Pauluskerk zijn de andere bezienswaardigheden van Bouillon om de dag mee te vullen.
De wandeluitrusting wordt in orde gemaakt, daarna beginnen we door de Pont de Cordemois over te steken waarbij we genieten van het uitzicht over de rivier met het parkje langs de oevers. (Natuurlijk alleen oversteken voor wie dat nog niet met de wagen heeft gedaan).
Aan de overzijde gaan we rechtsaf een betontrap omhoog, dan om een dikke boom heen naar links draaien en het smalle pad bergop volgend.
We kunnen het grootste deel van de wandeling de routeborden van de lokale wandeling 7 aanhouden, aangegeven met een wit bordje met rode rechthoek en de cijfers 7. Ook het wit/rood van het Grote Routepad en de overige wandelroutes gaan nagenoeg allemaal langs het eerstvolgende doel; De uitzichttoren.
(Op enkele plaatsen wijken we van deze route 7 af en in het laatste deel ontbreken deze tekens deels.
We zijn dan begonnen aan een klim van ruim 140 hoogtemeters via ontelbare haarspeldbochten. Soms zien we enkele zijpaden, maar door route 7 aan te houden vinden we eenvoudig de juiste weg omhoog.
Bijna op hoogte, komen we langs een bankje rechts in het bos vanwaar we een schitterend uitzicht krijgen over Bouillon, het Stadhuis en de opvallende kerk. Helaas is de burcht vanaf hier net niet zichtbaar, maar dat komt later tijdens de wandeling nog wel vanaf de uitkijktoren.
Naar links kijkend zien we er op de berg een uitkijktoren boven de bomen uitsteken. Daar zullen we straks aan langs komen en natuurlijk willen we de toren graag beklimmen voor een nog mooier uitzicht.
Dan neemt het bochtenwerk af en lopen we vlakker langs de berghelling. Bijna onder de uitzichttoren aangekomen moeten we nog even links aanhouden voor een laatste klim met haarspeldbochten tot aan de voet van de toren.
Boven wacht ons in 2011 echter een kleine teleurstelling. De toren is in 2009 door brand zwaar beschadigd. De reparatiewerkzaamheden zijn nog in volle gang gezien het geplaatste steigermateriaal, en helaas is het bouwwerk nog gesloten. In 2012 liepen we dit nog eens en konden we de toren alsnog beklimmen. Zeker ook doen hoor, het uitzicht van daarboven over Bouillon is niet met woorden te beschrijven zo mooi!
Rechtsaf over het brede pad onder de toren door vervolgen we dan de tocht, en na 50 meter slaan we scherp linksaf een holle bosweg in. Het rode wybertje is hier bij de bocht slecht aangegeven, maar nadat we heerlijk in de schaduw het pad ruim 200 meter zijn afgedaald gaat er een smal paadje rechts omhoog en is de markering wel weer duidelijk zichtbaar. We slaan dus rechtsaf.
Ook weer slechts enkele meters, dan sluit het weer aan op een brede bosweg en slaan we dit keer linksaf.
Iets omlaag door het bos, dan komen we bij een Y-splitsing waar we rechts aanhouden. (Het linkerpad daalt sterk af). Deze weg boven over de berg gaan we langere tijd volgen. Het verloopt vrij vlak over de bergkam, mooi door een gevarieerd bosgebied.
Steeds maar rechtdoor lopen we door het bos, de vage zijwegen negerend, tot we uiteindelijk weer bij een splitsing aankomen met een breed pad naar rechts. Wij gaan ook daar rechtdoor op wat nu snel een smal bergpaadje wordt.
Het gaat dan weer bergop, even een stukje klimmen, tot op een topje. Nog eens een mooi uitzichtpunt.
De bomen wijken en de Semois wordt onder ons zichtbaar, kronkelend door het dal met op de achtergrond de Notre-Dame de Clairefontaine, de fraaie Cisterciënzerabdij. Ook zien we daar beneden de asfaltweg langs de Abdij waar we straks zelf over zullen gaan lopen.
We dalen via de andere zijde af van het topje waar het rechts sterk omlaag loopt. Een klein stukje, dan buigt het naar links en lopen we even later het tweede uitzichtpunt op. Vanaf deze plaats is er nogmaals een ruime blik te werpen over de omgeving, maar hier zijn het vooral mooie beboste hellingen wat we te zien krijgen.
Ook dit uitzichtpunt verlaten we via de rechterkant omlaag. Nu volgt een lange steile afdaling met weer veel haarspeldbochten tot helemaal onder in het dal.
Het paadje komt uit op een T-splitsing met een bredere weg bij een woning verscholen in het groen. We gaan er enkele meters linksaf tot aan de oprit naar het huis.
Nu moeten we een keuze maken. De eigenlijke route kan worden vervolgd via de asfaltweg links aanhoudend, maar voor de avonturiers onder ons is er nog een aantrekkelijke optie die ik in 2011 met mijn jongste dochter heb gelopen.
Daarvoor nemen we voorbij de oprit het paadje rechts dat ons omlaag brengt naar de oever van de Semois.
Daar gaan we linksaf en proberen zo lang mogelijk de oever te blijven volgen. Dat lukt nu het in het voorjaar nog niet te dicht is begroeid over een tamelijk groot gedeelte. Soms wat minder toegankelijke plekjes, maar ook delen waar duidelijk regelmatig wordt gelopen.
Dit geeft ons de mogelijkheid om een paar mooie foto's langs de waterkant van deze prachtige rivier te maken. Helaas, voor we het weiland verderop bereiken waar we weer op het asfalt terug wilden keren, wordt het bijna onmogelijk om ons nog verder een weg te banen. Daar kruipen we dan de steile helling omhoog om op die manier alsnog de asfaltweg te bereiken.
Met het asfalt onder de wandelschoenen, beginnen we aan de wandeling door het schitterende Semoisdal dat pas echt mooi begint te worden als rechts de bomen wijken en we vrij uitzicht krijgen over de weilanden langs de oever.
In de bermen staat met Pasen alles rijkelijk in bloei, wat de totale natuurbeleving nog fijner maakt.
Verderop houden we dezelfde weg aan met een bocht naar rechts.
Links aan de bosrand bij een klein zijbeekje staat een grote schuilhut. Dat wisten we nog van de eerste keer dat we hier liepen, en hadden het vandaag dan ook zo gepland om hier juist rond de middag aan te komen. Tijd voor de lunch.
Na het eten lopen we verder de asfaltweg af, recht op de Notre-Dame de Clairefontaine toe, waarbij we in de laatste meters nog even wat hoogte moeten winnen.
Deze abdij is open voor bezoekers die daar de gebeden van de Cisterciënzer zusters kunnen volgen. De zusters leven er volgens de regels van de heilige Benoit waarbij hun dagelijkse leven bestaat uit gebeden en handarbeid.
Er is ook een winkeltje waar religieuze voorwerpen worden verkocht. Onder andere boeken, cd's, schilderijen en keramiek.
We vervolgen de rondwandeling door voor de abdij langs te lopen. Het gebouw heeft duidelijk betere tijden gekend.
Het gaat dan naar een prachtige laan waar we weer heerlijk in de schaduw verder kunnen lopen met rechts steeds dat mooie uitzicht op de Semois. Links stekt zich tot in de verte een lange muur uit die de grote abdijtuin afschermt.
Op regelmatige afstand staan er bankjes in de berm waar het heerlijk zitten is in de schaduw. En met dit wonderschone uitzicht is dat wel verleidelijk... Eindelijk buigt de lange muur naar links en iets verderop doet de weg hetzelfde.
Voorbij de bocht lopen we het bos weer in en daar is, net voor we rechts een camping zien liggen, aan de linkerzijde een smal paadje te vinden die tamelijk steil de berghelling op loopt. Beginnend met enkele traptreden.
Het pad linksaf door het bos wordt aangegeven als de lokale wandelroute 14. Ook weer op een wit bordje met rode rechthoek. Nogmaals kunnen we een keuze maken. Nemen we route 14 door het bos langs de berghelling terug, of blijven we vanaf hier de asfaltweg volgen tot aan de parkeerplaats bij de brug.
Wandelpad 14 gaat door vooral dichte bossen en er zitten nog twee leuke klimmetjes in voor het pad aansluit bij route 7 waar deze via het trapje bij de brug begon.
Wij kiezen voor rechtdoor in de hoop hier en daar nog een mooi uitzicht op de Semois te houden, ook al ligt de weg wel grotendeels in de brandende zon.
Dat uitzicht is er in het eerste gedeelte ook zeker, maar na het passeren van de camping niet meer. Eerst is er weer een stuk bos, daarna een kampeerterrein voor campers.
Wanneer we dan langs een sportcomplex lopen krijgen we achter de voetbalvelden de burcht boven Bouillon in ons blikveld en natuurlijk voor de lens. Nog even doorstappen, dan zijn we weer bij de Pont de Cordemois, de brug waar aan de overzijde onze auto nog staat.
Hiermee hebben we de eerste lus van 8 Km afgelegd. Voor wie het nu voor gezien houdt is een bezoek aan het centrum van Bouillon een aanrader, natuurlijk kan ook de burcht nog worden bezocht. Als het wat rustiger mag zijn is het parkje rond de Pont de Cordemois een heerlijk plekje om de tijd door te brengen. Bijvoorbeeld aan de overzijde van de brug links bij het bankje onder de grote kastanjeboom.
Doorlopen en lus 2 nog afleggen loont ook zeker de moeite, er is nog veel te zien in deze omgeving. We steken de brug over en slaan dan rechtsaf langs het Bastion de Bougogne, onder de burcht van Bouillon langs. Hier pakken we de wit/rood markeringen op van het Grote Routepad door de stad.
Op de volgende splitsing slaan we daarna linksaf en gaan onder de tunnel door het centrum in. Daar ligt dan de Pont de France recht voor ons. We steken ook die brug over en gaan aan de overzijde rechtsaf weer langs de Semois verder.
Nog steeds volgen we de wit/rood markeringen, maar hier komt daar tijdelijk de lokale wandelroute 18 bij. Weer aangegeven met een rode rechthoek.
Na de laatste huizen gaan we weer een bos in en wordt het een bosweg waarop we lopen. Deze buigt dan naar links bij een beekje en dan gaat het weer bergop.
Eerst nog even geleidelijk, daarna wordt het pad steeds smaller en gaat route 18 rechts omhoog. We volgen er het pad de berghelling op en het wordt even heel zwaar klimmen.
Boven op de top aangekomen slaan we linksaf, we lopen dan vlak boven een asfaltweg langs naar een voetgangersbrug.
Deze brug is helaas niet meer toegankelijk zodat we er rechtdoor voorlangs lopen om daarna af te dalen tot aan de autoweg.
Op het asfalt gaan we links tot aan het volgende kruispunt. Even een lastig stukje langs deze brede en drukke weg, maar al snel zijn we bij de kruising en kunnen we de weg weer linksaf verlaten.
Dat wordt dan links en gelijk weer rechts over de smalle asfaltweg parallel aan de hoofdweg waar de wit/rood markeringen weer goed staan aangegeven.
Omhoog gaat het dan weer, waarbij we alleen nog op de wit/rood tekens blijven letten tot aan het hoogste punt van vandaag.
De asfaltweg blijft alsmaar stijgen, langs een vijver, daarna rechtsaf via de brug over de hoofdweg.
Aan de overzijde gaat het weer links tot de asfaltweg met een haarspeldbocht naar rechts loopt. In deze haarspeldbocht nemen we afscheid van het asfalt en gaan er links (rechtdoor) de halverharde weg omhoog. Al snel hebben we dan links de eerste mooie vergezichten.
Alsmaar blijft het stijgen, langs de bosrand, met links in de diepte de N89 die we eerder overstaken.
Met het winnen aan hoogte wordt het uitzicht steeds mooier, maar helaas hebben wij vandaag de pech dat de lucht dicht begint te trekken en er even later zelfs regen begint te vallen.
Dat tempert het uitzicht danig, en waar de weg verderop naar rechts buigt bij een oud gebouwtje, moeten we zelfs even schuilen en de regenkleding tevoorschijn halen.
Gelukkig duurt het niet lang en kunnen we het pad verder bergop vervolgen. Na de haakse bocht naar rechts golft het een beetje tot bij een volgende kruising waar we tegen een bos aanlopen.
Daar volgen we de 18 en wit/rood naar links. Nu eerst even vlakker maar al snel weer verder omhoog tot bij een volgend kruispunt van zandwegen.
Hier zijn we op het hoogste punt van deze rondwandeling aangekomen, 378m, en gaan er linksaf omlaag tussen de weilanden door richting een boerderij. Daarmee verlaten we ook de markeringen van de GR-route en de lokale 18.
Niet alleen dalen we af naar de boerderij, het pad loopt zelfs tussen de stallen door over het boerenerf. Dat men er hier aan gewend is om wandelaars langs te zien komen blijkt wel uit de opgestoken armen en 'Bonjours' die we ontvangen.
Als we daarna ook de lange oprit van de boerderij hebben afgelopen, komen we aan bij een asfaltweg waar veel wandelroutes samenkomen getuige de bordjes op een boom voorbij deze splitsing.
Op het asfalt gaan we nu linksaf en steken daarna via de brug de hoofdweg N89 over.
Bij de volgende grote Y-splitsing kiezen we voor rechts en lopen even later voor een Kartbaan langs weer richting Bouillon.
We blijven de weg volgen en negeren de zijwegen, zoveel mogelijk op de af en toe aanwezige bordjes van route 16 af.
Rechts passeren we een gedeelte met weer fraaie vergezichten, daarna begint het stevig af te dalen en lopen we rechtdoor voorbij het plaatsnaambord Bouillon.
Dat het even een saai stukje was vanaf de Kartbaan wordt weer goed gemaakt wanneer we plots de burcht van Bouillon recht voor ons zien. Wat een schitterend gezicht vanaf deze zijde van het stadje.
Bij alle zijwegen blijven we de weg omlaag vervolgen met een toenemend mooi gezicht op het centrum van de stad met de prachtige kerk. Dit echter tot we langs een brede muur rechts lopen met erachter een steile helling.
Daar op een lantaarnpaal vinden we weer een routebord 16, nadat de muur overgaat in een hek en er rechts een trap de helling omlaag gaat.
We nemen deze trap en gaan beneden aangekomen linksaf tot we tegen de Semois aanlopen.
Daar gaan we links over de stoep tot aan de volgende brug, steken de rivier dan over, om aan de overzijde weer rechtsaf langs de oever verder te gaan.
Ondertussen genieten we natuurlijk volop van het mooie stadje waar we zo doorheen lopen. Het ronde plein voor de brug, de schitterende gevels, dit is zeker een bezoekje waard.
Vanaf hier kunnen we alsmaar de oever blijven volgen tot aan de volgende brug waar we onze auto hebben achtergelaten, nog een mooie oeverwandeling ter afsluiting van de heerlijke wandeldag.
arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route
De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.