JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Ourthedal Tonny Bonnerue

Tonny - Ourthe - Bonnerue - Pironpré - Haies de Tillet - Tompré - Tonny

starstarstar_borderstar_borderstar_border 8,5 Km 170 Hm 2:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


(Laatste melding route OK: 05-2015 - Henk en Jannie uit Westerland)


routekaart Tonny Amberloup Tillet

Een lichte wandelroute door het fraaie Ourthedal door bossen en velden met verschillende schitterende uitzichtspunten. Stukken asfalt, maar ook zand- en bospaden wisselen elkaar af tijdens deze tocht. De route is niet erg zwaar maar er zitten wel twee stevige hellingen in.

Tonny Amberloup ligt aan de N826, 20 minuten vanaf Houffalize of via Bertogne de N4/N826. Gelijk voorbij Amberloup wordt Tonny rechts aangegeven. Het is zo klein dat de camping, die over verschillende eilandjes van de Ourthe ligt, gemakkelijk te vinden is. Daar is voldoende ruimte voor het parkeren van de auto.

Vanmorgen zijn we heel vroeg vanuit zuid Groningen vertrokken naar Tonny en kwamen er rond de middag aan. Even de bagage in de gehuurde stacaravan deponeren en gelijk de wandelschoenen aan voor een eerste wandeling in de buurt van de camping. (De camping wordt hier beschreven)

het dorpje Tonny

We lopen de camping af en gaan links het dorpje Tonny in. Al na 50 meter op de kruising weer linksaf tussen de huizen en boerderijen van dit grappige dorpje door. (Foto)

Voorbij de eerste rij huizen gaat het geleidelijk iets omhoog en krijgen we links het eerste uitzicht op de prachtige Ourthe en kijken we van bovenaf op de camping neer waar de verschillende takken van de Ourthe doorheen stromen.

Het zonnige weer van dit weekeinde maakt het uitzicht extra mooi en versterkt ons enthousiasme om er een heerlijk wandelweekeinde van te maken.

We blijven de asfaltweg volgen, langzaam stijgend, en negeren de zijwegen naar rechts.

Voorbij het hoogste punt daalt het weer wat af tot voorbij de laatste huizen van Tonny en verandert het asfalt in een bospad. Voor we het bos in gaan zijn er echter links nog een paar mooie vergezichten in het Ourthedal met overal groepen in bloei staande gele narcissen die hier veel in het wild voorkomen.

we laten de huizen achter ons en krijgen daar mooie uitzichten voor in de plaats
brug over de Ourthe

Het bospad daalt nu af tot op 'oeverhoogte' maar nog wel een stuk rechts van de Ourthe zelf. Al snel komen we bij een afslag naar links, een pad dat naar het water loopt. Eigenlijk moeten we rechtdoor, maar we willen toch ook wel graag even bij de Ourthe kijken en gaan deze zijweg dan ook even in.

Al snel staan we aan de oever van de beek bij een smalle brug. (Foto) Aan de overkant een prachtig huis. Een bord aan de overkant van de brug laat weten dat de oever aan de andere zijde privébezit is en voor ons niet toegankelijk

Natuurlijk steek ik de brug toch maar even over om alles goed te kunnen bekijken en wat foto's te maken.

Rechts van het 'optrekje' zien we straks nog een flinke waterval langs de zijmuur omlaagkomen. Het lijkt er op dat ze er zelf hun energie opwekken met het Ourthe-water.

Daarna keren we terug tot aan de afslag en vervolgen onze voettocht door het bos waar net de eerste frisgroene bladeren aan de bomen verschijnen.

paadje langs de helling om natte voeten te voorkomen

Verderop bij een bankje rechts van het pad, gaat een steil paadje omhoog als onderdeel van de locale wandelroute A7. De A7 is een aanrader voor eenieder die nog meer mooie wandelingen in deze omgeving wil maken. De A7 is aangeduid met blauwe rechthoeken, is 6Km lang en voert naar 500m hoogte. Vooral door dicht bosgebied met af en toe een fraai uitzicht. (Mijn wandelroute 'Ourthedal en bossen bij Tonny' bevat ook een deel van die A7).

Wij blijven de brede bosweg verder volgen waarbij we soms wat verder van de Ourthe af lopen en dan weer dicht langs de waterkant.

Op het laagste punt veranderd het pad in een 'holle weg' waar het na regenval flink blank kan staan. Er is daar een alternatief paadje rechts langs de helling waar we de voeten wel droog kunnen houden.

Verderop stijgt het hoofdpad weer en is de wateroverlast voorbij.

achter de heuveltop ligt Bonnerue

Nog een stukje door het bos en dan stijgt het weer en verandert het bos aan de linkerzijde in struikgewas en weilanden. Het winnen aan hoogte en de afwezigheid van bomen komt te goede aan het uitzicht en bij elke stap kunnen we dieper het dal in kijken. Een schitterende omgeving.

Rechts nog een steile rotswand en dan zijn we weer op asfalt aangekomen.

Langzaam stijgt het nu verder tussen de weilanden door, omhoog naar een in de verte zichtbare heuveltop waarop elektriciteitpalen staan.

Vlak achter die heuvel ligt Bonnerue, maar het dorpje is pas zichtbaar als we helemaal boven zijn aangekomen. Het laatste stukje is best pittig klimmen zo na een lange winterstop.

De combinatie van de warmte en de klim laat ons, boven aangekomen, dan ook al snel de watervoorraad aanspreken voor we aan de afdaling naar Bonnerue beginnen.

Het dorpje bestaat uit slechts enkele huizen en boerderijen en verder een opvallend leuk wit kerkje. (Foto onder) Alles haast nonchalant neergestrooid in het heuvellandschap.

fraai wit kerkje in Bonnerue
een afdaling  met een heuse haarspeldbocht....

Voorbij de kerk komen we op een T-splitsing waar het nu linksaf verder gaat. Opnieuw iets stijgend over het asfalt tussen mooi golvende weilanden door.

Even later lijkt de weg te eindigen bij een bosrand. Bij het bos aangekomen gaat het verder, haaks linksaf en omlaag via een heuse haarspeldbocht. Een leuke afdaling naar de nu voor ons stromende Ourthe.

In de bermen bloeien ook hier weer grote hoeveelheden narcissen en we komen zelfs een man en vrouw tegen die er bosjes bloemen plukken en in de wagen leggen.

Als snel zijn we het bos weer uit en komen dan op het laagste punt van het dal bij een brug over de Ourthe, afgezet met natuurstenen muurtjes.

De frisse voorjaarskleuren en het in de zon schitterende water bieden ons een fraai plaatje, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts.

schitterend uitzicht in het Ourthedal
een stukje langs de hoofdweg naar Amberloup

Vervolgens gaat het weer omhoog tot aan de hoofdweg N826. We moeten nu linksaf een stuk langs deze drukke verkeersweg lopen tot we weer rechtsaf het bos in gaan.

Niet het mooiste wandelpad, maar dat wordt verzacht door het geweldig uitzicht aan de linkerzijde.

Uit voorzorg lopen we links van de hoofdweg door de berm zodat we goed zichtbaar zijn voor de Belgische chauffeurs die soms in flink tempo de bochten uit komen.

Het eerste bospad rechts gaan we voorbij. Deze gaat met een grote boog naar Tillet maar die afstand is helaas te ver voor deze middagwandeling.

Verderop verdwijnt de weg in het bos, met een bocht naar rechts. Voor die bocht gaat een tweede bospad rechtsaf bij een bankje langs de straatrand.

links prachtige uitzichten
en dan weer een mooi bosgebied in

Achter het bankje gaat een vaag pad links omhoog en een duidelijker pad rechts, terug in de richting waaruit we kwamen.

Rechts moeten we hebben en na 20 meter gaat het met een bocht naar links omhoog het bos in, steeds verder weg van het verkeerslawaai.

De route door het bos wordt vergemakkelijkt door af en toe een routeaanduiding met een geel of rood rechthoekje op witte achtergrond. (Foto)

We komen in een zeer afwisselend bosgebied. Groepen sparren, dennen, beuken en berken wisselen af met open stroken waar alle hout is gekapt of stukken begroeit met brem of ander struikgewas.

Soms een zandpad, dan weer vooral boomwortels of hoog gras waarbij tussen de nauwelijks zichtbare rijsporen lage bremstruikjes proberen te overleven.

Zo lopen we dan ook beurtelings in de koele schaduw van een sparrenbos maar zo ook weer in de felle zon bij de meer open delen.

  • sparren, dennen, beuken en berken wisselen elkaar af
  • sparren, dennen, beuken en berken wisselen elkaar af
plots wijkt het bos bij een T-splitsing

Steeds maar rechtdoor het pad vervolgend en alle zijwegen negerend tot het uiteindelijk duidelijk merkbaar steeds meer naar rechts afbuigt, genieten we van deze afwisselende wandeling. De gele en rode bordjes blijven de route duidelijk aanwijzen.

Plots wijkt het bos bij een T-splitsing en staan we boven op een heuvel in het groene grasland.

We moeten er linksaf, maar lopen eerst nog het gras op waar het nog een paar meter omhoog gaat met de verwachting vanaf dit hoogste punt meer uitzicht in het dal erachter te krijgen.

Daarin worden we niet teleurgesteld. Tillet ligt er onder in het dal met op de achtergrond een rij windmolens op de heuveltoppen aan de overkant. Opnieuw prachtig om te zien.

we lopen parallel aan het pad door de weide voor meer uitzicht

Om nog langer van het uitzicht te kunnen genieten nemen we niet het pad linksaf, maar lopen we parallel aan het pad door de weide. Net iets hoger en daarmee een fraaier vergezicht behoudend.

En dan komt er ook nog een opening links bij wat uitzicht biedt op ons 'thuis' voor de komende dagen; Tonny. We moeten ons we even vrij maken van de nieuwsgierige koeien om het uitzicht volledig in ons op te kunnen nemen.

uitzicht op Tonny
terug bij de camping

We volgen nu verder het halfverharde pad geleidelijk omlaag, langs een GSM zendmast, tot aan de asfaltweg die Tonny met Tillet verbindt.

Daar gaan we weer naar links en verder omlaag richting het nu duidelijk zichtbare Tonny.

We dalen tot we opnieuw aan de hoofdweg N826 staan, steken deze over en dalen verder af tot aan de camping.

Daar zijn op deze zonnige en zeer warme dag ondertussen de parasols te voorschijn gehaald en op het terras aan de Ourthe geplaatst. Enkele campinggasten hebben dat ook al ontdekt en zitten er aan een drankje. Na een heerlijke wandeling is dat wel heel aanlokkelijk...

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Ardennen)

(Ontdek hier je ANWB camping Belgische Ardennen)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.