JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Speiereck Sankt Michael im Lungau

Peterbaueralm Stube Sonnenbahn - Speiereckhalterhütte - Speiereck 2411m - Grosseck - Oberer Trogalmsee - Peterbauernalm Sonnenbahn

starstarstarstarstar_border 8,8 Km 730 Hm 5:15 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


De Speiereck is een geweldige bestemming tijdens een vakantie in de Salzburger Lungau, het is een fantastische 'uitzichtberg'. Vanaf de top kun je tot ver in drie verschillende Oostenrijkse Bundesländer kijken. Het Salzburgerland, Kärnten en zelfs de Steiermark liggen er aan je voeten.

De eenvoudigste manier om er te komen is met de Sonnenbahn vanuit Sankt Michael im Lungau omhoog en dan de rechtstreekste weg naar de top en terug te kiezen. Dat is wat de meeste toeristen doen en is zeker aanbevelenswaardig. Wij houden van een mooie langere wandeldag in de bergen en hebben een prachtige rondwandeling uitgezet die ook over de Speiereck gaat, maar nog veel meer moois te bieden heeft.

routekaart rondwandeling Speiereck St. Michael

Onze rondwandeling is qua totale hoogtemeters en lengte niet bijzonder zwaar, maar de klim naar de top is een traject waarbij we over een afstand van 1Km 480m in een keer door omhoog klimmen. Dat is een tamelijk pittige klim. Vanaf de top gaan we via een Steig afdalen, een veilige route, maar we gaan afdalen over grote rotsblokken en dat maakt het voor meer onervaren wandelaars best moeilijk zoals we onderweg hebben gezien. We hebben deze wandeltocht dan ook 4 sterren als moeilijkheidsgraad meegegeven.

hoogteprofiel rondwandeling Speiereck St. Michael

Deze rondwandeling gaat voor enkele stukjes over brede halfverharde wegen, de rest leggen we uitsluitend af via goed toegankelijke en gemarkeerde bergpaadjes. We starten net boven de bomengrens en gaan daarna alleen maar nog hoger, dus langs de hele route kun je genieten van de uitzonderlijke mooie uitzichten en de altijd prachtige natuur hoger in het berglandschap.

een nog lege parkeerplaats bij de Sonnenbahn

Er zijn onderweg meerdere horeca gelegenheden bestaande uit leuke kleinschalige Almhütten met hun terrasjes midden in de natuur. Op een kleine Alm zoals de Speiereckhalterhütte zijn ze nog echt blij als er eens een gast komt, dat zijn de pareltjes in de bergen.

Vanaf onze camping in Tamsweg is het maar een kort stukje rijden naar Sankt Michael, maar daar gaat het even mis. Met de informatie dat de kabelbaan Sonnenalm aan de rand van dit stadje ligt rijden we het centrum in en door naar de noordzijde in de verwachting daar de Sonnenbahn te vinden. Mis dus. Ook nergens borden gezien die naar de kabelbaan verwijzen.

Het ligt wel aan de rand van St. Michael, maar aan de noordoost zijde tussen dit stadje en het er gelijk naastgelegen dorpje Sankt Martin in. Na wat ronddwalen rijden we vanuit het centrum alsnog richting St. Martin en vinden even later de juiste afslag.

Daar staat wel een richtingaanwijzer en even later parkeren we op een nog nagenoeg leeg parkeerterrein waar de kabelbaan net wordt opgestart op wat een zeer warme en zonnige zomerdag gaat worden.

Navigatie: Liftstrasse 216, 5582 Sankt Martin im Lungau.

Voor gasten die in de Lungau verblijven en dan ook van de gastgevers een Lungau Gästekarte hebben gekregen, is deze kabelbaan gratis. Dit geldt ook voor wie een Salzburgerland Gästekarte heeft.

bergstation Sonnenbahn

Eenmaal bij het bergstation aangekomen verlaten we het gebouw om de wandelkleding in orde te brengen, de wandelstokken nog even op de juiste lengte af te stellen en te zorgen voor voldoende drinkwater in de rugzakken. Dan zijn we klaar om aan een prachtige wandeldag te beginnen.

voor de skipiste hekken linksaf

Met onze rug naar de uitgang gaan we het hek door, enkele meters rechtsaf en dan gelijk links de steile halfverharde weg omhoog waarheen ook de Speiereck wordt aangegeven.

Dit is gelijk al een lekkere kuitenbijter als we de stenige weg omhoog volgen, maar we gaan het brede pad al snel weer verlaten. Waar we de hoge houten hekken van de skipiste zien moeten we uitkijken naar een afslag links. We zien dan inderdaad gele handwijzer bordjes links op het hoge hekwerk zitten, daar moeten we nu heen waar we bij de bordjes een leuk bergpaadje vinden over de groene Alm.

In de verte voor ons is de top van de Speiereck al te zien, maar eerst gaan we de Speiereckhalterhütte bezoeken die op het bordje al is aangegeven.

We zien dat we hier de rood/wit/rood markeringen aangebracht op palen en rotsblokken kunnen gaan volgen.

Al vanaf de eerste stappen op dit paadje is het een prachtige route over de alpenweide en al snel krijgen we links het eerste mooie uitzicht in het Zederhaustal waar zelfs de Tauernautobahn te zien is waar deze de Katschbergtunnel in gaat.

het uitzicht in het Zederhaustal

We gaat dit paadje blijven aanhouden tot we de Speiereckhalterhütte bereiken, andere echte paden zijn er onderweg niet zodat we alleen maar op de rood/wit/rood tekens hoeven blijven letten. Dit gaat slechts geleidelijk omhoog langs de berghelling door open alpengebied en af en toe stukjes bos bestaande uit de lage dennenbomen, Alpenden en veel bosbessen struiken. En natuurlijk veel andere mooie alpenflora zoals je overal boven de bomengrens wel tegen komt.

klik op een kleine foto voor een vergroting
heerlijke route over de berghellingen heerlijke route over de berghellingen
heerlijke route over de berghellingen heerlijke route over de berghellingen

Als we in de buurt van de Hütte komen gaat het weer afdalen over een bijzonder mooie Alm omringt door de imposante toppen van de Hoge Tauern. Dit is een ontzettend mooi vlak traject voor we aan de overzijde weer een beboster deel in lopen. Het is dan niet ver meer voor we de Hütte in zicht krijgen.

blik op de Hohe Tauern

Het beboste stukje uitkomend zien we verderop links en iets lager op de berghelling het dak van de Speiereckhalterhütte. Als we nog wat verder doorlopen is er een wat vage splitsing waar we links omlaag aanhouden zodat we recht op de Hütte aflopen. Wat een mooi plekje is dit. Het terras is al open en biedt een prachtig uitzicht op de Alm en de bergen rondom.

  • bij de Speiereckhalterhütte
  • bij de Speiereckhalterhütte

Voor het vervolg van de route moeten we voor het terras rechtsaf en daar het smalle bergpaadje bergop kiezen. Vanaf hier begint de lange zware klim naar de top van de Speiereck, van 1933m hoogte in een stuk door naar 2411m.

De Speiereck top is al zichtbaar

Even gaat het nog geleidelijk omhoog, maar eenmaal tussen de lage Alpendennen wordt het een stevige klim over het bergpaadje met boomwortels en stenige delen. We hebben nog niet eens veel hoogtemeters gemaakt of we zien de top van de Speiereck al voor ons en krijgen daarmee al een indruk van wat we nog moeten afleggen om daar te komen.

Het is hier nog niet zo steil dat er met haarspeldbochten omhoog wordt geklommen, het gaat tamelijk recht omhoog en eenmaal boven de struiken uitgekomen gaat het vooralsnog weer geleidelijker stijgen.

We pauzeren regelmatig om de benen even bij te laten komen en even om ons heen te kijken waarbij we telkens ook een slok water nemen. Schaduw is er hierboven niet meer en in de brandende zon moet er zeker bij deze zware inspanning flink gedronken worden. We hebben elk twee liter water in onze rugzakken, hopelijk is dit voldoende want op deze klim wordt de voorraad flink aangesproken.

klik op een kleine foto voor een vergroting
een zware klim naar de top een zware klim naar de top een zware klim naar de top
een zware klim naar de top een zware klim naar de top een zware klim naar de top

Na het wat minder steile gedeelte staan we pas echt aan de voet van de bergtop. Dit laatste deel omhoog ziet er van hieruit bijzonder steil uit, maar zoals altijd valt het mee als je er eens aan bent begonnen. Daar gaat het pad niet meer als een rechte streep omhoog maar met ontelbare haarspeldbochten de berg op zodat het lopen minder zwaar wordt als vooraf gedacht.

het uizicht is geweldig

Maar pittig is het zeker wel, het tempo daalt behoorlijk en natuurlijk maken we veel extra meters heen en weer over de berghelling. Ook hier zijn wel overal rood/wit/rood markeringen aangebracht op rotsblokken, maar er zijn ook ontzettend veel paadjes ontstaan en het is niet overal duidelijk welke we moeten kiezen omdat de markeringen op de rotsenblokken zo dicht bij de grond zitten en tussen het gras soms niet eenvoudig te vinden zijn.

eindelijk boven!

Uiteindelijk maakt het ook niet veel uit. Over het laatste deel is het een kwestie van je eigen weg omhoog zoeken. De een zal een steiler stukje pakken, de ander zal weer een extra haarspeldbocht kiezen om de benen te ontlasten, zolang het maar omhoog blijft gaan naar dat kleine topje daar boven.

Op de laatste meters komen alle 'paadjes' bij elkaar en volgt nog een kort zeer steil stukje tot aan een houten afrastering. Eenmaal over dit hekwerk wordt het vlakker en is het nog slechts enkele passen voor we bij het topkruis zijn. Boven op de Speiereck!

Het is precies middag als we boven zijn dus gelijk maar een mooi plekje zoeken om te lunchen en het uitzicht te bewonderen richting de Hohe Tauern in Kärnten, de Schladminger Tauern in het Salzburgerland en de Nockberge in de Steiermark. Maar een plekje vinden is nog niet eenvoudig, naast verschillende wandelaars die vanaf de kabelbaan rechtstreeks omhoog zijn geklommen is er ook net een grote groep schoolkinderen aangekomen.

Het zijn kinderen van alle leeftijden, dus waarschijnlijk een volledige school op de toch tamelijk kleine bergtop. Het is er gezellig druk, en het wordt zelfs indrukwekkend als alle kinderen elkaar op aanwijzingen van de begeleiders een hand geven en daar boven op die berg samen een prachtig berglied beginnen te zingen! Daar worden ze met een hartelijk applaus van de overige bezoekers voor beloond. Een kwartiertje later verlaat de grote groep de bergtop en dalen ze af via het paadje waarlangs wij omhoog zijn gekomen. De oudere klassen krijgen nadrukkelijk de opdracht mee om de jongsten een hand te geven bij deze steile afdaling.

klik op een kleine foto voor een vergroting
boven op de uitzichtberg Speiereck boven op de uitzichtberg Speiereck boven op de uitzichtberg Speiereck boven op de uitzichtberg Speiereck
boven op de uitzichtberg Speiereck boven op de uitzichtberg Speiereck boven op de uitzichtberg Speiereck boven op de uitzichtberg Speiereck

Na een half uurtje pauze breken we weer op en maken ons klaar voor een bijzondere afdaling vanaf de Speiereck. Voor de afdaling zijn er twee mogelijkheden. Waar we omhoog zijn gekomen kunnen we scherp rechts, dat is de rechtstreekse route omlaag naar de kabelbaan. Wij steken de top over, langs het topkruis, om daar achter een paadje omlaag te zoeken. Deze vinden we iets links achter het kruis.

Beneden is de route over de bergrug die we dadelijk gaan afleggen al heel mooi te zien, maar eerst moeten we links omlaag en dan met een boog rechts om de top heen afdalen naar dit pad. En dit is een lastig stukje waarbij we wat over rotsblokken afdalen en soms flinke afstappen moeten maken.

wandelpad over de bergrug

Het is een korte afdaling voor we op de bergrug staan en het leuke vlakke paadje tussen de kleine topjes door volgen. Wat een ontzettend mooi stukje is dit met verrassende rotspartijen en natuurlijk het mooie uitzicht rondom. Naar rechts is nog een mooie bergkam te zien waar een wandelpad overheen loopt, daar gaan wij dadelijk ook over op weg naar de Grosseck. (De Grosseck is het topje rechts in de verte waar een zendmast op staat).

die uitzichten, je komt ogen te kort

Als we links van een hoger topje langs zijn gekomen staan we plots voor een hele bijzondere afdaling om op de nog lager gelegen bergrug te komen. Het is een smal stukje bergrug en bestaat uit alleen maar grote rotsblokken waarvan er sommige zijn voorzien van de ondertussen bekende rood/wit/rood tekens. Daarover moeten we af zien te dalen!

Wij hebben veel ervaring met dit soort afdalingen en gebruiken standaard onze wandelstokken voor extra steun zodat we rechtop kunnen afdalen en niet op handen en voeten omlaag hoeven. We zien toch dat veel wandelaars erg veel moeite hebben om hier omlaag of zelfs omhoog te komen. Een enkel verstuiken of erger is hier niet denkbeeldig, als je jezelf hierin niet vertrouwd neem dan geen risico's en kies dan voor de andere weg omlaag naar het kabelbaanstation.

bijzonder lastige afdaling over rotsblokken
afdaling naar de volgende bergrug

Zodra we het steilste deel hebben gehad en weer een mooi pad over de bergrug voor ons zien is er een splitsing waar je eenvoudig aan voorbij zou kunnen lopen zonder deze op te merken. Het pad rechtdoor gaat naar de Kleiner Landschütz, de volgende bergtop recht voor ons, maar wij moeten er uitzien naar een bergpaadje rechts omlaag waarmee we deze bergrug gaan verlaten.

Eerst lopen we iets te ver door maar zien dan alsnog het paadje rechts onder ons waar we hadden moeten zijn en gaan een paar meter terug om alsnog op dat bergpaadje te kunnen komen.

Dit gaat prachtig omlaag langs de berghelling en buigt dan naar rechts waarbij we afdalen tot op de bergrug die we rechts al zo mooi zien liggen. Het paadje gaat daar helemaal over de bergrug heen naar de Grosseck.

Eenmaal op deze eerst nog brede bergrug gaat het nog slechts licht op en neer met opnieuw weer ontzettend mooie vergezichten op de Schladminger Tauern links van ons.

  • wandelend over de brede bergrug
  • wandelend over de brede bergrug

Terwijl we lekker voortstappen over het leuke paadje zien we voor ons een kleine maar zeer steile bergtop opdoemen. Al snel is het duidelijk dat het pad waarop we lopen daar ook omhoog gaat, rechts van het topje langs. Vanaf een afstand lijkt het een behoorlijke uitdaging, maar eenmaal omhoog klimmend valt het toch wel erg mee.

de volgende uitdaging recht vooruit

Over het hoogste punt gekomen volgt een mooie afdaling tot op het laagste punt tussen het net overwonnen topje en een volgende waarop we de zendmast en radiotoren zien staan. Rechts onder ons is dan een brede sintelweg te zien waar we naar toe moeten.

bij de afslag Schmetterlings Weg

Die weg kunnen we bereiken door vanaf dit laagste punt rechts een paadje omlaag te zoeken door het gras, daar is het niet erg steil meer, of we moeten doorstappen omhoog naar de volgende top en bij de gebouwen de brede weg rechts omlaag nemen.

Wij gaan voor de korte afdaling de berghelling af tot aan de weg en slaan hierop rechtsaf. Dit blijven we volgen met de haarspeldbocht naar links mee en dalen dan verder af waar de weg even later het bos in gaat.

Als het voor ons weer open wordt zien we dat we recht op een bergstation aflopen, dat is de Panorama Karussell. We moeten niet helemaal tot aan dit kabelbaanstation, voor we daar zijn staat rechts in de berm een paal met gele handwijzers waar een paadje scherp rechts omlaag loopt. Deze moeten we hebben. Een houten bord geeft aan dat dit de Schmetterlings Weg is.

Het smalle paadje gaat omlaag langs de berghelling naar de Oberer Trogalmsee. Een heel leuk paadje omlaag, maar vlinders hebben we er niet gezien. In het onderste deel draait het pad naar links en staan we even later vlak boven het meertje. Een mooie plaats om nog een korte pauze te hebben.

  • de Oberer Trogalmsee
  • de Oberer Trogalmsee
wandelpaadje over de Sonnenalm

Het enige bankje links bij de waterkant is bezet. Omdat we dadelijk rechts om de See gaan lopen zoeken we rechts naar een mooi plekje op wat rotsen waar we kunnen zitten om op de meegebrachte appels aan te vallen en de benen even wat rust te geven.

Na een korte onderbreking volgen we het pad naar rechts langs de See om aan de overzijde van het water te komen. Daar sluit het aan bij een breder pad waarop we rechtsaf gaan en gelijk een houten brug oversteken. Direct na de brug verlaten we de bredere weg en slaan schuin rechtsaf naar het smalle paadje over de Alm.

Dit blijven we nu rechtdoor aanhouden waarbij we op een beboste berghelling aflopen. Aan de bosrand gaat het pad naar links en wordt het een recht pad, tamelijk steil de berghelling op. Daarbij lopen we onder de Speiereck Gipfelbahn door en steken we even later de skipiste 'Untere Steilhang' over.

Aan de andere zijde van de skipiste lopen we weer een prachtig stukje natuur in waar het paadje doorheen kronkelt. Steeds verder omhoog met weer veel stukjes rotspad tussen een zee van bosbessenstruiken door.

terug kijkend op de Sonnenalm

Hogerop op de berghelling komen we bij een mooie rotspartij uit waar het pad even naar rechts steil omhoog gaat. Daarna wordt het vlakker en zien we even later de hoge houten hekken van de skipiste voor ons met gelijk daar achter het topje 'Peterbauerkreuz'. Er is een opening in het hek om vanaf het wandelpaadje de brede sintelweg te kunnen bereiken. Dit is de rechtstreekse weg vanaf het bergstation naar de Speiereck top waar we vanmorgen een stukje van omhoog zijn gelopen tot we voor de hekken linksaf zijn gegaan.

de hekken van de skipiste komen in zicht

We zijn nu hogerop op deze weg aangekomen en slaan er nu linksaf en blijven de brede sintelweg over de skipiste aanhouden. Helemaal omlaag tot we de Peterbauernalm Stube terug zien met daar achter het bergstation Sonnenbahn waar het nu, anders dan vanmorgen, wel behoorlijk druk is.

de brede sintelweg omlaag naar het startpunt

Natuurlijk hadden we hier graag nog even een terrasjes mee willen pakken, maar tijdens het laatste stukje afdalen zijn we de grote groep schoolkinderen gepasseerd die ons nu op de hielen zitten. Als die dadelijk allemaal met de kabelbaan omlaag moeten, dan wordt het lang wachten voor wij af kunnen dalen. We besluiten maar gelijk door te lopen en de eerst beste cabine te pakken.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in het Salzburgerland Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.