JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Montafontal Kreuzjoch

Stausee Latschau - Golmerbahn - Berghof Golm - Golmer Joch - Latschätzkopf - Kreuzjoch - Latschätzer Höhenweg - Berghof Golm - Stausee Latschau

starstarstarstar_borderstar_border 7,5 Km 665 Hm 5:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


De bergwereld boven Tschagguns in het Montafontal is indrukwekkend, tijdens deze rondwandeling lopen we hoog over een bergrug met wonderschone uitzichten naar alle kanten. Onze beschrijving van deze route is maar kort, er zijn daar boven maar weinig paden en kruisingen en alles is in dit toeristisch gebied goed aangegeven. In deze beschrijving leg ik dan ook de nadruk op de foto's om te laten zien hoe mooi het er is.

routekaart rondwandeling Tschagguns Montafontal Kreuzjoch

De wandeling gaat over deels smalle bergpaadjes, soms langs steile hellingen met diepe afgronden. Het pad is echter breed genoeg zodat het nergens eng wordt, dit is met goede wandelschoenen voor elke wandelliefhebber veilig te doen.

hoogteprofiel rondwandeling Tschagguns Montafontal Kreuzjoch

Om aan de wandeling te kunnen beginnen moeten we eerst met de Golmerbahn boven Tschagguns omhoog. Wij komen vanuit het Brandnertal en rijden via Bludenz het Montafon in over de 188.

het dalstation van de Golmerbahn

Deze 188 loopt helemaal door het 39Km lange Montafontal naar de Silvretta en we volgen deze weg tot we rechtsaf het centrum van Tschagguns in kunnen.

Dit is de Latschaustrasse L84 die we langs het Gemeindeambt blijven volgen, daarna Tschagguns weer uit en de berg op tot aan de Stausee Latschau.

Achter dit stuwmeer ligt een grote parkeerplaats bij het dalstation van de Golmerbahn.

(navigatiesysteem: Tschagguns Latschaustrasse invoeren en deze weg alsmaar omhoog blijven aanhouden.)

Nu in september is het behoorlijk rustig op deze anders zo drukke parkeerplaats, we kunnen de wagen gemakkelijk kwijt en bereiden ons dan voor op de wandeldag door de wandelschoenen aan te trekken en de rugzakken om te doen.

Daarna lopen we eerst nog even naar het stuwmeer, deze is juist helemaal leeg gemaakt en met graafmachines wordt de achtergebleven meters dikke laag modder weggehaald.

  • het Latschau stuwmeer
  • het Latschau stuwmeer
  • het Latschau stuwmeer

Dan is het tijd om kaartjes voor de gondelbaan te kopen en aan de weg omhoog te beginnen. Eerst de Golmerbahn II en daarna nog verder door met de Golmerbahn III tot we uit kunnen stappen bij het Berghof Golm op 1890m.

omhoog vanaf het Berghof Golm

Bij het grote terras rest ons nog de wandelstokken op de juiste lengte in te stellen, dan zijn we klaar om aan de eerste stevige klim te beginnen.

Met onze rug naar het Berghof gaan we de brede weg omhoog, op het informatiebord wordt ons eerste doel, de Golmer Höhenweg, al aangegeven.

Daarna gaan we gelijk rechts het smalle maar mooi geplaveide paadje op, deze kronkelt weldra de berg omhoog naar het bergstation Hüttenkopfbahn op 2028m hoogte.

Het paadje komt uit op een breder pad, daar kunnen we links deze brede weg aanhouden naar het bergstation, of nog iets verder omhoog lopen om over de top van de Golmer Joch te gaan. Op dit 2124m hoge topje staat een topkruis die daar al goed te zien is.

de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch
de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch de Golmer Höhenweg naar de Golmer Joch
klik op een kleine foto voor een vergroting
tunnel onder de Golmer Joch

Er gaan vandaag nog veel topjes volgen, deze eerste slaan we maar over en houden de gemakkelijk route aan. Bij het bergstation maken we echter nog even een afsteker, daar loopt rechts een tunnel onder de Golmer Joch door met aan de andere kant een mooi uitzicht.

Terug bij het bergstation vervolgen we de route waarna het snel smaller wordt.

Eerst nog langs de berghelling en daarna steeds meer over de bergrug. Een Kammweg zoals ze dat hier noemen.

De bergwereld wordt vooral aan de linker kant met elke stap indrukwekkender, we zijn het snel eens dat dit wel een heel mooi gebied is. Natuurlijk speelt wel mee dat we nu zo laat in het jaar nog een heerlijk zonnige dag hebben.

de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf
de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf de Kammweg van de Golmer Joch naar de Latschätzkopf
klik op een kleine foto voor een vergroting
de enige splitsing die we tegen komen

We blijven het wandelpaadje volgen, andere paden zijn er ook niet, en al snel klimmen we naar het eerste kleine topje.

Daarna weer afdalen en dan omhoog naar de volgende top, dit is de 2219m hoge Latschätzkopf.

In de verte voor ons zien we dan al duidelijk onze hoogste bestemming van vandaag, de Kreuzjoch.

Om daar te komen moeten we eerst weer een flink stuk afdalen, daarna is er voor het eerst een splitsing waar we rechts en omhoog kiezen naar de top van de Kreuzjoch.

Weer een pittig stukje naar de 2261m hoge top, maar precies om lunchtijd komen we boven aan en kunnen we daar een mooi plekje uitzoeken om aan de broodjes te beginnen. Lunch onder het genot van een overweldigend mooi uitzicht, het ultieme vakantiegevoel.

lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch
lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch lunchpauze met fraaie vergezichten op de Kreuzjoch
klik op een kleine foto voor een vergroting

Links van de top zien we de opvallende Geissspitze en het mooie paadje via de Sattel onder ons topje die daar naar toe loopt. Afdalen naar die Sattel gaan wij na de lunch ook doen, dit is het lastigste stukje van de wandeling.

Achter de top gaat het omlaag met een paar vlakkere stukjes maar ook een paar gedeelten waar we soms even de handen en voeten voor nodig hebben. Het gaat echter over de brede berghelling en hoewel soms steil, gevaarlijk wordt het nergens.

de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel
de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel de prachtige afdaling van de Kreuzjoch naar de Sattel
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na een laatste stukje omlaag met hulp van de handen staan we op de Sattel tussen de twee bergtoppen. Rechts gaat het er zeer steil omlaag en kijken we boven op Untere- en Obere Zaluandaalpe.

op de Sattel een splitsing waar we omlaag gaan

We waren in onze voorbereiding van plan om via de Wilder Mann door te gaan naar de Geissspitze en dan af te dalen naar de Lindauer Hütte. Vanaf deze Hütte dan over de Latschätzalpe terug naar het Berghof Golm.

Hier in de praktijk is al snel duidelijk dat we dit op deze korte septemberdag niet gaan redden, vooral de afdaling vanaf de Geissspitze is een pittige waar veel tijd in gaat zitten.

We gaan dan ook voor een andere terugweg, maar de flinke doortrappers onder jullie zouden deze extra lus kunnen overwegen.

(In 2016 hebben onze dochters deze extra lus wel gelopen. Deze is echt schitterend laten ze weten, maar hiervoor is wel Schwindelfreiheit en Trittsicherheit nodig.)

Op de Sattel lopen we door tot de splitsing bij de richtingaanwijzer. Rechtdoor gaat naar de Geissspitze, scherp links onderlangs terug naar waar we vandaan zijn gekomen. Wij gaan omlaag en dan rechts aanhoudend in de richting van de Latschätzalpe.

Het is een schitterend pad omlaag het dal in. In het voorjaar en in de zomer zal het er een bloemenpracht zijn, nu is de charme de eerste warme herfstkleuren met felgroen tot donkergroen, en bruin tot oranjerood.

prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling
prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling prachtige kleuren tijdens de afdaling
klik op een kleine foto voor een vergroting

Het is een lange weg alsmaar geleidelijk omlaag, en komt uit bij een splitsing met het wandelpad tussen de Latschätzalpe en Berghof Golm. Hier gaan we linksaf om via deze Latschätzer Höhenweg terug te lopen naar het beginpunt bij het bergstation Golmerbahn.

Deze Latschätzer Höhenweg is een soort sculpturen pad. Ook nu weer lopen we door een prachtig natuurgebied, en dichter bij het eindpunt komen we regelmatig 'vreemde objecten' tegen. Sommige aansprekend, andere die alleen maar fronsende wenkbrauwen oproepen.

terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg
terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg terug via de sculpturenweg Latschätzer Höhenweg
klik op een kleine foto voor een vergroting
nagenieten op het terras van Berghof Golm

Ook nu weer zijn er geen andere paden zodat fout lopen onmogelijk is.

We zijn vanaf de Sattel tamelijk ver afgedaald en dat betekent dat we nu wel weer omhoog gaan. Maar op een enkel stukje na gaat het allemaal heel geleidelijk en is het een aangename wandeling terug.

Wel zijn we al zo lang onderweg dat we na elke bocht denken het bergstation te zullen zien, maar nee, steeds is er verderop weer een bosje of bocht en nergens enige vorm van bebouwing te zien.

Pas vlak voor we het eindstation bereiken komt deze ook in zicht. We lopen daarna de laatste meters en zoeken een plekje met fraai uitzicht op het terras. Het september zonnetje is zo aangenaam dat we nog even een half uurtje buiten in de zon mee pakken voor we terug rijden naar ons Landal appartement in het Brandnertal.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.