JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelroute van Schmilka naar Königstein (Malerweg 6)

Schmilka - Aschersteig - Schöna - Wolfsberg - Reinardtsdorf - Krippen - Liethenmühle - Kleinhennersdorf - Rastplatz Brennesselecke - Papstein - Gohrisch - Kurort Gohrisch - Pladerberg - Königstein

starstarstarstarstar_border 19,3 Km +630 / -640 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze wandelroute van Schmilka in het Elbtal naar Königstein is een stevige wandeltocht. We lopen ten westen van de Elbe en dat is een geheel andere beleving dan de voorgaande dagen in het Sandsteingebirge ten het oosten van de rivier, meer open landschappen, meer door en langs dorpjes, en we gaan voor het eerst twee tafelbergen beklimmen.

De wandeldag start met een pittige klim via een lange trap vanuit het rivierdal naar het hoogplateau, daarna volgt een route door velden en bossen met soms de meest fantastische vergezichten. Regelmatig lopen we door of net langs een dorpje, dus horeca is er voldoende onderweg, en pas in het laatste deel voor we weer naar de Elbe af gaan dalen zijn er nog twee pittige klimmetjes te maken als we de tafelbergen Papstein en Gohrisch oversteken.

routekaart wandelroute Schmilka Königstein

Het traject van vandaag bestaat voor een derde uit verharde wegen, vooral in en rond de dorpjes lopen we regelmatig over asfaltweggetjes. De rest van de route gaat over halfverharde of onverharde wegen en paden. De klim naar het plateau aan de start en de route over de tafelbergen bevat smalle bergpaadjes met veel trappen en ladders, deze zijn echter goed beveiligd en leveren geen probleem op voor minder ervaren bergwandelaars. Net als op de voorgaande etappes worden we de hele dag weer regelmatig verrast in dit schitterende wandelgebied.

hoogteprofiel wandelroute Schmilka Königstein

De wandeling vanuit Schmilka naar Köningstein is gebaseerd op de zesde etappe van de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Malerweg, maar kan als zelfstandige route worden gelopen. De officiële etappe eindigt na het oversteken van de tafelberg Gohrisch in het daarbij liggende dorp Kurort-Gohrisch van waaruit de Wanderbus terug naar Königstein in het Elbtal genomen kan worden. Tussen deze plaatsen ligt een leuke wandelroute omlaag en het is maar een korte wandeling. In plaats van langer op een bus wachten in een niet echt mooie omgeving hebben wij ervoor gekozen de wandelroute iets te verlengen en lopend af te dalen naar het S-Bahn station.

S-Bahn station Königstein

Deze wandelroute gaat van 'A naar B' en is dus geen rondwandeling zoals nagenoeg alle routes op onze site. In de Sächsische Schweiz is het openbaar vervoer zo dicht en goed geregeld dat we daar optimaal gebruik van hebben gemaakt en de auto de hele vakantie hebben kunnen laten staan. Dit maakt het aantrekkelijk om een wandeling te combineren met het OV. En het is ook nog eens sneller, en gratis voor alle gasten van deze gemeente.

Nu we voor het eerst een etappe ten westen van de Elbe lopen wordt het reizen met het openbaar vervoer nog eenvoudiger, want ook de S-Bahn stations liggen aan deze zijde van de rivier. Vanaf elk stadje langs de Elbe kan de trein worden genomen naar het startpunt Schmilka, de reis duurt nooit langer dan enkele minuten. Vanaf het eindpunt bij het station Köningstein is het dan ook weer mogelijk in enkele minuten terug te reizen naar je verblijfplaats. In ons geval zelfs zonder reis, wij verblijven bij Köningstein.

Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

rechtsaf bij de picknickplaats

Op het stationnetje van Schmilka stappen we uit en zijn dan op het perron aan de berghelling zijde. Dit betekent dan we eerst de tunnel onder het spoor door op moeten zoeken om aan de Elbe zijde te komen. Daar loopt een asfalt fietspad, de Elberadweg, daar is ook de steiger voor het pontje via een trap omlaag te bereiken voor wie nog verse broodjes aan de overkant in Schmilka wil halen.

We gaan het fiets-/wandelpad naar rechts volgen en lopen dan door tot we bij een picknickplek komen waar we rechtsaf slaan en nog eens onder het spoor door stappen.

Aan de voet van de berghelling gaan we links de trap omhoog en beginnen er aan de Aschersteig. De eerste meters kan de trap wat overwoekert zijn maar eenmaal in het bos aangekomen wordt het snel beter. Daar is ook gelijk een splitsing met routeborden, we gaan er links omhoog over de Aschersteig richting de Zirkelstein.

Na enkele haarspeldbochten wordt het een lange trap naar links langs de berghelling omhoog, een lekker begin op de vroege morgen waarbij de eerste zweetdruppels niet lang op zich laten wachten.

  • omhoog op de Aschersteig
  • omhoog op de Aschersteig

Aan het einde van de trap komen we het bos uit achter een akker, daar gaan we rechtdoor en dan iets rechts. Het pad langs dit veld in de richting van de eerste woningen van Schöna. Daar zien we gelijk al de eerste twee tafelbergen, heel indrukwekkend, met iets recht voor ons de Kaiserkrone en links de prachtige rotspunt van de Zirkelstein. Beide tafelbergen zijn te beklimmen maar deze zitten niet in de route van vandaag.

zicht op de Zirkelstein Schöna
wandelend door Schöna

Aan het einde van het pad komen we bij een asfaltweg waarop we rechtsaf slaan en even later het dorpje Schöna inlopen. (links in de verte zijn dan ook de Kleiner- en Grosser Zschirnstein tafelbergen te zien waar we in 2013 al een bijzonder mooi route voor hebben gemaakt).

Bij de volgende Y-splitsing houden we de weg naar links aan voor een piepklein museumpje langs waarin prachtige oude Oostblok auto's te bewonderen zijn. (Ga ook op de splitsing even rechts enkele meters verder om dit van de achterzijde te bekijken waar een antiek tankstation is nagebouwd. Daar is ook een picknickbank beschikbaar).

Met een boog naar links komen we na enkele meters uit op de voorrangsweg Hauptstrasse. Hier gaat het linksaf tot we de splitsing bij het dorpsplein bereiken. Nu gaat het rechtsaf voor het pleintje langs, nog steeds Hauptstrasse, en lopen even later voor het Gasthaus Zirkelstein langs.

Direct voorbij dit Gasthaus slaan we rechtsaf en lopen er de Am Feldrain in, een weg met eerst links nog wat bebouwing maar dan gaat het asfalt over in een sintelweg en gaat het langs de rand van het dorp met links een vrij uitzicht over de weilanden. Rechts zijn er soms leuke doorkijkjes richting de hoofdweg van Schöna.

langs de rand van het dorp

We blijven dit pad alsmaar volgen tot het uiteindelijk weer asfalt wordt en op het einde met een scherpe bocht naar rechts gaat. Dan daalt het af tot bij een T-splitsing met de hoofdweg Grundweg. Hier gaan we scherp linksaf door het buurtschap Reinhardtsdorf-Schöna en volgen deze Grundweg over 800m met een lange boog naar links.

Halverwege is er gelijk na een schuur rechts een parkeerplaats met een bankje, daar achter stroomt de Mühlgrundbach en verdwijnt verderop in het bos. De weg gaat daarna geleidelijk omhoog ook het bos in en dan moeten we zoeken naar een afslag naar rechts. Bij het dorps einde, gelijk na een gele woning links van de weg, gaat er een wandelpad rechtsaf via een brug over het watertje. Hier beginnen we aan een korte steile klim.

uitzicht in het dal bij Schöna

We komen het bos uit bij een asfaltweg, deze steken we recht over en ook de volgende kruising met de Am Kindergarten steken we over. Daarmee gaan we verder op de Forstambtweg en volgen deze met een boog naar rechts. Na huisnummer 30a gaan we het paadje naar links in, de Malerweg richting Wolfsberg is er aangegeven, en steken na enkele meters de weg recht over om dan eerst een stukje af te dalen over een smal wandelpad.

Het paadje blijven we dan volgen waarna het weer omhoog gaat en we even later door het open veld lopen met mooie uitzichten rondom. Verderop passeren we een vijver en picknickplek, een leuk plekje voor onze eerste koffiepauze met naar rechts uitzicht op de steeds weer indrukwekkende Schrammsteine aan de andere zijde van de Elbe en voor ons de Wolfsberg.

  • de vijver met picknickbank
  • de vijver met picknickbank

Het graspad kunnen we dan verder aflopen tot het aansluit bij de asfaltweg voor het Hotel Wolfsberg met rechts een informatiepunt. Op het asfalt gaat het rechtsaf en op de splitsing iets verderop rechtdoor op de halfverharde weg. We gaan nu geleidelijk afdalen naar het voor ons liggende dorpje Reinhardtsdorf met steeds dat prachtige uitzicht in het Elbtal.

uitzicht Elbtal

We lopen het dorp in en staan dan op een parkeerplaats/dorpsplein met rechts het leuke terras van de Wanderrast. Tussen het plein en de hoofdweg stroomt de Reinhardtsdorfer Bach. We gaan er naar links naar de hoofdweg, dan enkele meters naar rechts, en gelijk weer scherp links de omhooglopende weg in.

het dorpsplein Reinhardtsdorf

Hier beginnen we aan de klim door het dorp naar de Krippenberg.

Voor een groot gebouw rechts gaat een smal paadje naar rechts langs de daar achter staande kerk. Dit is een extra (korte) lus van de Malerweg naar een mooi uitzichtpunt achter deze weg. Je komt dan op de klinkerweg aan de andere zijde van het grote gebouw weer terug. (Wij konden dit niet bekijken vanwege een afsluiting, de klinkers werden net opnieuw gelegd).

Na het grote gebouw en links een opvallend oranje bouwwerk buigt de weg Am Viehbigt naar rechts, daar gaan we links/rechtdoor en lopen dan de Krippenberg in. Deze blijven we lange tijd volgen waarbij het voortdurend licht omhoog gaat. Langs de weg staan prachtige oude en nieuwe woningen en andere bijzondere gebouwen, en tussen de bouwsels door zijn er links en rechts regelmatig leuke doorkijkjes.

  • fraaie huizen op de Krippenberg
  • fraaie huizen op de Krippenberg

Eenmaal op hoogte staan de huizen steeds verder uit elkaar en zijn we op de Krippenberg aangekomen. We blijven doorstappen tot de weg daarna rechtdoor het bos in gaat en het asfalt een onverharde bosweg is geworden.

aankomst op de Krippenberg
bospaadje langs de berghellingen

Eenmaal in het bos blijven we de brede bosweg aanhouden tot deze na 700m een bocht naar rechts maakt en we daar linksaf kunnen slaan. Rechts in de bosrand staat een handwijzer met Malerweg aanduiding. Het wordt een smal paadje langs de berghellingen.

Links is er nog een leuk uitzichtpunt met bankjes, dan daalt het af en lopen we op het laagste punt rechtdoor weer omhoog. Het prachtige wandelpaadje gaat dan met een boog naar links en brengt ons nog eens langs een uitzichtpunt waarvoor we even een stukje naar links het bos in moeten lopen. Hier staat ook een informatiebord bij.

Voorlopig gaan we volgens de kaarten geen schuilhutten of picknickbankjes meer tegen komen, en omdat het rond de klok van twaalven is besluiten we hier maar de broodjes te eten. We krijgen daarbij gezelschap van een Belgisch stelletje dat ook een aantal trajecten van de Malerweg loopt. Ze zijn nog erg onervaren in het lange afstand wandelen en zijn blij met de tips die we ze kunnen geven. De tijd vlieg voorbij.

uitzichtpunt bij Krippen

Het paadje wordt vervolgd en even later zijn we hoog boven Krippen aangekomen. Hier is nog een splitsing waarop het mogelijk is om er af te dalen naar Krippen, terug naar de Elbe, wij volgen er de Malerweg routemarkering en lopen dan nog een kort stukje over de steeds smaller wordende bergrug. Aan het einde van het paadje staan we voor een stenen trap die met een scherpe bocht links omlaag loopt.

afdaling over een Steig

Het wordt een geweldig leuke Steig omlaag naar Krippen. Stenen traptreden door een smal kloofje, stukjes wandelpad over de steeds smaller wordende bergrug, dan weer houten traptreden. Er zijn soms meerdere paadjes om over af te dalen waar we de meeste gemakkelijke route blijven zoeken in deze steile afdaling.

de trap omlaag naar Krippen

Bijna beneden en net boven de daken van de huizen van Krippen, gaan we links over het bredere bospad en dalen er dan veel geleidelijker af parallel aan het dal beneden.

Dan is er rechts een houten trap omlaag die we moeten hebben, deze brengt ons het laatste stukje omlaag tot aan de hoofdweg. Nu gaan we rechtsaf en lopen er langs de eerste huizen van Krippen. Links van de weg naast de beek is daar een voetpad beschikbaar.

Aan het einde van de bocht naar links ligt een brug over de Krippenbach en er staat weer een handwijzer bij. Hier gaat het links over de brug het bos weer in. Voor de berghelling houden we links aan en volgen de brede halfverharde bosweg de berghelling op. Het wordt weer een lange stevige klim omhoog door het bos over deze rechte stenige weg.

We blijven rechtdoor stappen tot we een splitsing bereiken met een bosweg scherp rechts omhoog. Daar gaan we rechtsaf en blijven nog een stukje stijgen, maar dan wordt het vlakker en lopen we gemoedelijk langs de berghelling met rechts af en toe open stukken met een leuk uitzicht in het dal.

uitzicht in het dal bij Krippen
boomwortelpad volgen

Weer in het dichte bos gaan het naar links en blijven we doorlopen waarbij we de Malerweg markeringen aanhouden. Waar deze ontbreken richten we ons op de route gemarkeerd met een gele punt.

Als we dicht boven de huizen lopen is er een splitsing waar we rechts/rechtdoor aanhouden, even later volgt nog een splitsing waar het brede pad naar rechts gaat. Hier stappen we rechtdoor het smalle boomwortelpaadje op. De route met een rode punt wordt nu ons richtpunt.

Dit daalt dan ook af en sluit aan bij een brede halfverharde bosweg. Nu gaat het naar links en lopen we op de Liethenmühle af. Dit is een horeca gelegenheid met terras in het bos aan de rand van Kleinhennersdorf bij de Liethenbach.

Langs het terras gaat het verder en wordt het pad weer smaller, en na enkele meters staan we voor een prachtig dalletje met een forellen vijver. De route gaat rechts om deze vijver heen over het bredere wandelpad, maar links er omheen komt op hetzelfde punt uit.

  • bij de Liethenmühle
  • bij de Liethenmühle

We houden het wandelpad aan en het gaat weer lekker omhoog. De ondergrond wordt verhard en gaat dan als asfalt wandelpaadje tussen de huizen door bergop.

vanaf de Liethenbach omhoog

Boven aangekomen staan we voor een T-splitsing met een breder asfaltweggetje, hier slaan we linksaf. Een stukje verder wordt het asfalt een graspad en lopen we achter de laatste woningen langs naar het bos. Het graspad is deels privé terrein maar met het recht van overpad.

Eenmaal in het bos lopen we rechtdoor met links het water van de Liethenbach waar we steeds dichter bij gaan komen. Na het laatste hek rechts is links het water heel dicht bij het wandelpad gekomen, daar maakt de beek een grote bocht met een stroomversnelling. Een stukje verderop links in het bos in de bron van de Liethenbach te vinden.

Hier gaan we de beek echter verlaten door na het laatste hekwerk scherp rechtsaf de houten traptreden op te klimmen en aan de andere zijde van de tuin het paadje omhoog te volgen. Als we het bos weer verlaten volgen we het graspad over de berghelling omhoog, rechts van het bosje langs.

omhoog over het grasland

Het uitzicht wordt weer prachtig met het winnen aan hoogte, dan komt het graspad uit op de Hauptstrasse. Op het asfalt slaan we linksaf en leggen het korte stukje af tot aan de splitsing met een prachtige schuilhut en rechts daar achter een Wanderparkplatz. We gaan er scherp rechts op de asfaltweg.

Schutzhütte boven Kleinhennersdorf

We volgen de asfaltweg met links de glooiende akkers tot we weer het dorp in lopen vlak voor de bosrand. Op de volgende kruising met een bankje gaat het linksaf en gaan we Kleinhennersdorf al weer verlaten. Dit wordt een bosweg met rechts de bosrand en links alsmaar een geweldig mooi uitzicht over de daken van Kleinhennersdorf heen naar de Schrammsteine. En overal zijn leuke picknickplekken en bankjes om van dit fraaie beeld te kunnen genieten.

zicht op de Schrammsteine
bij de Brennesselhütte

We gaan dit brede pad helemaal uitlopen tot het aan het einde weer het bos in gaat. Vooraan in het bos slaan we linksaf en volgen de brede zandweg die daarna met een boog naar links en dan weer naar rechts de bosrand blijft volgen tot we op het hoogste punt bij een volgende schuilhut komen.

De Brennesselhütte op de Am Brennesselecke, wat een mooi uitzichtpunt is dit. We blijven even staan om nog eens goed richting de Schrammsteine te kijken en vervolgen daarna de route door het pad naar rechts langs de bosrand aan te houden. Het gaat weer het bos in.

Het is maar een kort stukje voor we bij een 'Wildgehege' komen, een hertenpark, speeltuintje en overal in het bos verspreid staande bankjes.

We gaan er rechtdoor tot we na enkele meters bij een brede bosweg komen. Hier gaan we rechts en lopen dan tussen de berghellingen door.

trap omhoog richting de Papstein

Na een kleine 100m is er een volgende splitsing, deze keer gaat het linksaf en beginnen we aan de traptreden omhoog het bos in over een leuk wandelpad richting de Papstein. Het is een ontzettend mooi stukje bos waarin we heel geleidelijk aan hoogte winnen. We blijven dit aanhouden tot we rechts tussen twee steile rotswanden een lange rechte trap omhoog zien lopen.

prachtig wandelpad door het bos

Hier staan we aan de voet van de Papstein en gaan we aan de beklimming van deze bijzondere tafelberg beginnen. Aan het einde van de trap wordt het een rotspaadje en draaien we scherp naar links om dan naar de rand van deze tafelberg te lopen. Daar krijgen we links al een heerlijk uitzicht over de Sächsische Schweiz.

klik op een kleine foto voor een vergroting
route omhoog op de Papstein route omhoog op de Papstein route omhoog op de Papstein
route omhoog op de Papstein route omhoog op de Papstein

Het rotspad volgt langere tijd de rand van de Papstein met links, waar dit voor de veiligheid nodig is, een hek. Het is een erg leuk wandelpaadje dat uiteindelijk weer rechts het bos in en omhoog gaat als we de Papstein over gaan steken naar de andere zijde. Het laatste stukje weer via een lange houten trap die eindigt op het terras van de Papsteinbaude.

Dit is een geliefde bestemming voor een uitje en het is er altijd druk op het terras. Er is een mooi uitzichtpunt van waaraf zelfs de vesting Königstein en rechts daarvan de tafelberg Lilienstein te zien zijn. Links van de kiosk kan het hoogste topje van de Papstein beklommen worden, 452m, en rechts achter de gebouwen zijn nog meer prachtige uitzichtpunten waar na een bezoek aan deze uitzichtpunten de route straks ook weer omlaag gaat. Vanaf daar is ook de Gohrisch goed te zien die we dadelijk nog gaan beklimmen. (Overigens is de route omhoog op de Papstein 's avonds verlicht, geschikt voor een avondwandeling naar dit uitzicht terras).

klik op een kleine foto voor een vergroting
Papstein uitzichten en Papsteinbaude Papstein uitzichten en Papsteinbaude Papstein uitzichten en Papsteinbaude
Papstein uitzichten en Papsteinbaude Papstein uitzichten en Papsteinbaude Papstein uitzichten en Papsteinbaude

Vanaf het terras volgen we het pad om de gebouwen heen naar de verderop gelegen uitzichtpunten. Daarbij komen we bij een afslag links omlaag via een lange metalen trap. Na een pauze bij de uitzichten beginnen we aan de afdaling van deze trap en de trappen die daarna volgen.

afdaling via trappen

De route omlaag is weer heel erg leuk, trappen, daarna rotspaadjes tussen de prachtige rotsformaties door, en dan een lange trap van houten traptreden omlaag. Bij het uitzichtpunt met een bankje, de Hunskirchenblick, gaat het linksaf verder omlaag. Nog meer trappen en rotspaadjes tot we een asfaltweg bereiken met aan de overzijde de Wanderparkplatz Galgenschänke.

boomwortelpad bij de Gohrisch

Op deze parkeerplaats is het druk. Vanaf hier kan aan de ene zijde de Papstein beklommen worden en aan de andere kant de Gohrisch. Zowel de lokale bevolking als toeristen maken er veel gebruik van.

We steken de weg schuin rechts over naar de parkeerplaats en lopen deze over om daar aan de achterzijde in de bosrand aan de klim naar de Gohrisch te beginnen. Bij de Malerweg handwijzer gaat het weer via houten traptreden omhoog en buigt het pad naar links over de berghelling waar het dan geleidelijker omhoog gaat.

Dit wordt weer opgevolgd door een stukje boomwortelpad omhoog, dan gaat het rechts steeds meer op de rotswanden van de Gohrisch af. Het wordt een rotspaadje en stukjes bospad richting de rotswanden, die er dan links voor langs loopt.

Dan is er nog een splitsing net voor we aan de echte klim beginnen, daar gaat het rechtsaf en gaan we een smalle kloof in tussen steile rotswanden. Eerst een stukje omhoog via stenen traptreden, dan wordt het alsmaar smaller en staan we voor een metalen ladder.

Nu wordt het echt leuk! We gaan meerder ladders op door de nauwe kloof met om elke hoek weer een verrassing. Tussen de ladders en trappen zijn plateautjes gemaakt waar we even op kunnen staan om goed rond te kijken naar al het moois om ons heen. Als we de kloof uitkomen staan we op een groot rotsplateau met een schuilhut en uitzichtpunt. Op de 440m hoge top van de Gohrisch.

klik op een kleine foto voor een vergroting
de Steig en top van de Gohrisch de Steig en top van de Gohrisch de Steig en top van de Gohrisch
de Steig en top van de Gohrisch de Steig en top van de Gohrisch de Steig en top van de Gohrisch

Na even rond te hebben gekeken op deze fraaie tafelberg top trekken we verder door voor de schuilhut langs iets rechts aan te houden. Het is weer een leuk en eenvoudig te volgen rotspaadje tot we na een heel smal stukje een rooster in het pad over moeten steken. Daar staat een paal bij met een handwijzer, maar deze is vanaf de zijde waar we aan komen lopen niet leesbaar. Gelijk over dit rooster moeten we links omlaag via enkele smalle metalen traptreden.

trappen en ladders in de afdaling

Hier begint de afdaling via een prachtige Steig met zoals steeds vandaag rotspaadjes met regelmatig metalen of houten trappen. Ook ladders zijn er weer in dit gedeelte. De laatste trap komt uit bij een splitsing met rechts een fantastische rotswand. Hierin zijn allerlei alkoven aangebracht en er zijn verschillende stenen zitbanken.

splitsing bij een mooie rotswand
schuilhut Malerweg in het bos

Een duidelijke routemarkering ontbreekt hier, maar op onze wandelkaart wordt de route voor deze rotswand naar links aangegeven. Dit loopt nog even tussen de rotswanden door en daarna met alleen links nog een steile wand als we steeds meer het bos in gaan.

Op de volgende splitsing gaat het linksaf en wordt het pad vlakker, daarna volgt nog eens een splitsing waarop we linksaf slaan. Hier in het bos staan wel weer regelmatig Malerweg routemarkeringen die we kunnen volgen.

Het blijft geleidelijk afdalen over de berghelling tot we bij een kruising komen. Daar gaat het rechtsaf en lopen we even later recht op een schuilhut af midden in het bos.

Voor deze Schutzhütte slaan we rechtsaf en volgen we het brede zandpad alsmaar rechtdoor door het dichte bos tot we na 830m de bosrand bereiken bij een splitsing met veel handwijzer borden.

Op deze T-splitsing met een breed bospad vlak voor de bosrand eindigt de officiële Malerweg etappe 6. Morgen gaan we hier linksaf verder op de 7e etappe, maar nu moeten we vanaf hier de aanlooproute van en naar Kurort Gohrisch volgen waar het dichtst bij zijnde busstation te vinden is.

bosrand boven Kurort Gohrisch

Hiervoor gaan we rechtsaf en na enkele meters bij de bankjes weer links het open veld in. Het wordt een prachtig rechte graslaan, de Muselweg, omzoomt met kastanjes. Rechts tussen de bomen door is Kurort Gohrisch al te zien.

Aan het einde van het pad lopen we tussen de eerste woningen door tot aan de kruising met de asfaltweg Pfaffendorfer Strasse. Hier moeten we definitief besluiten hoe we terug gaan naar het Elbtal.

Om met de bus terug naar Köningstein te gaan moeten we hier rechtsaf de weg aflopen tot aan de hoofdweg van Kurort Gohrisch. Daar enkele meters naar rechts is het eerste busstation en een stukje verderop nog een tweede. Aangezien die rit met de Wanderbus maar kort is en de wachttijd best een uur zou kunnen zijn, besluiten wij ook het laatste deel omlaag naar Königstein maar te voet af te leggen. De wandelkaarten laten een mooie gemarkeerde route omlaag zien die we willen volgen. Morgen gaan we wel met de bus omhoog om in Kurort Gohrisch aan de volgende etappe te beginnen.

Kurort Gohrisch is al zichtbaar

Voor de wandeling terug naar het Köningstein S-Bahn station, voor ons is Köningstein gelijk het eindstation omdat we daar aan de overzijde van de Elbe verblijven, steken we de Pfaffendorfer Strasse recht over en gaan verder over de Muselweg.

splitsing boven Königstein

Het graslaantje tussen de huizen door wordt een halfverhard paadje en komt dan uit op de splitsing met de Pladerbergstrasse. We gaan hier de route met een gele balk naar Pladerberg aanhouden en die gaat er linksaf over de asfaltweg.

Deze weg lopen we helemaal uit waarna we de laatste woningen passeren en het rechtdoor het bos in gaat als halfverharde bosweg.

De volgende kruising steken we recht over en een stukje verderop is er dan een Y-splitsing waar een smaller pad schuin links gaat. Deze moeten we nu hebben en beginnen dan aan de afdaling naar Pladerberg, een buurtschap van Köningstein.

Dit paadje blijven we aanhouden en negeren de zijwegen. Het daalt steeds meer af en wordt dan zelfs een hol stenig pad als het nog steiler omlaag gaat vlak boven Pladerberg. Bijna beneden is er nog even een mooi uitzicht op de Lilienstein tussen de bomen door.

Aan de rand van het dorp aangekomen gaan we linksaf en blijven dit paadje achter de huizen langs aanhouden tot we de splitsing met een asfaltweg bereiken. We gaan er linksaf en na 100m bij de splitsing met de Wiesenweg houden we nog eens links aan. De weg gaat dan in een keer omlaag naar de drukke hoofdweg langs de Elbe met daar achter de spoorbaan.

nog een laatste blik op de Lilienstein

Door de hoofdweg naar links te volgen zijn we na 150m al bij het treinstation voor wie die aansluiting wil gebruiken. Nog een stuk rechtdoor en daar de grote rotonde oversteken brengt ons naar het plein met de terrasjes van Köningstein, en rechts daarvan het busstation. Morgen gaan we vanaf dit busstation met de Wanderbus naar Kurort Gohrisch voor een nieuw wandelavontuur.

Wij doen er nog even de boodschappen voor vanavond en zoeken dan het pontje bij het treinstation op voor de oversteek naar onze vakantiewoning waar we nog even lekker buiten op het terras kunnen zitten napraten over deze heerlijke wandeldag.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.