JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelroute van Neumannmühle Kirnitzschtal naar Schmilka (Malerweg 5)

Neumannmühle - Kleinsteinhöhle - Räumlichtmühle - Grosses Pohlshorn - Kirnitzsch Brücke - Altes Zeughaus - Rosssteig - Goldsteinaussicht - Grosser Winterberg - (optie Kipphornaussicht) - Bergsteigpfad - Schmilka

starstarstarstar_borderstar_border 14,2 Km +630 / -685 Hm 5,5 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze wandelroute van Neumannmühle naar Schmilka door de Sächsische Schweiz is geen lange maar door de vele hoogtemeters in het traject wel een stevige wandeltocht. De eerste kilometers lopen we langs de berghellingen van het Kirnitzschtal in de buurt van de weg door dit dal. Daarna gaan we het bosrijke natuurgebied in, het Nationalpark Sächsische Schweiz.

De route loopt vaak hoog over de bergruggen door deze bossen, maar met regelmatig prachtige uitzichtpunten langs of dicht bij de route. Het Kleines Pohlshorn, Grosses Pohlshorn en Kipphornaussicht zijn hele mooie, maar vandaag wordt ook de hoogste berg van de Sächsische Schweiz beklommen. De 556m hoge Grosser Winterberg. Afgesloten wordt de wandelroute met een bijzondere afdaling naar Schmilka via het Bergsteigpfad.

routekaart wandelroute Neumannmühle Schmilka

Deze wandeltocht bevat niet meer dan een paar honderd meter asfalt, we krijgen vooral te maken met brede boswegen en paden en veel smalle wandelpaadjes met boomwortels en stenige ondergrond. Ladders zoals op het vorige traject zijn er niet, maar een portie traptreden krijgen we wel onder de wandelschoenen. Vooral in de afdaling naar het eindpunt Schmilka. Vandaag gaat het veel meer geleidelijk op en neer waarmee de route ervaring weer heel anders is dan de eerdere trajecten, precies volgens de belofte van de Malerweg; 'Elke etappe weer anders en minimaal 10 verrassingen per dag'.

Horeca is er vandaag voldoende. Bij het beginpunt, en ook onderweg komen regelmatig langs een Mühle, Gasthaus of Biergarten. En we eindigen in Schmilka waar ook verschillende leuke gelegenheden te vinden zijn.

hoogteprofiel wandelroute Neumannmühle Schmilka

De wandeling vanaf de Neumannmühle naar Schmilka is gebaseerd op de vijfde etappe van de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Malerweg, maar kan als zelfstandige route worden gelopen. Van alle Malerweg etappen is deze het slechts gemarkeerd, maar omdat het traject vaak samenvalt met andere lokale rondwandelingen die wel goed zijn aangegeven kunnen we ons daar eenvoudig op oriënteren. Waar nodig vermelden we deze routemarkeringen in onze beschrijving.

Deze wandelroute gaat van 'A naar B' en is dus geen rondwandeling zoals nagenoeg alle routes op onze site. In de Sächsische Schweiz is het openbaar vervoer zo dicht en goed geregeld dat we daar optimaal gebruik van hebben gemaakt en de auto de hele vakantie hebben kunnen laten staan. Dit maakt het aantrekkelijk om een wandeling te combineren met het OV. En het is ook nog eens sneller, en gratis voor alle gasten van deze gemeente.

Wanderbus station Bad Schandau

De start in het Kirnitzschtal bij Neumannmühle is eenvoudig per bus te bereiken vanuit Bad Schandau, in dit toeristische stadje komen alle vormen van het openbaar vervoer bij elkaar. Treinstation, busstation, pontjes, en veren tussen de Elbe stadjes. Vanaf het eindpunt in Schmilka staan ons ook al deze vormen van vervoer ter beschikking. We gaan vandaag bij aankomt daar wel bepalen hoe we terug gaan reizen.

Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

Vanaf ons verblijf in Königstein reizen we per S-Bahn in slechts enkele minuten naar Bad Schandau. De Wanderbus lijn 241 naar Neumannmühle kunnen we vanaf het station pakken of aan de overzijde bij het busstation op de Elbe kade waarvoor we dan eerst met het pontje over moeten steken. Dat laatste lijkt ons leuk dus steken we de Elbe over.

Tja, wat wij niet wisten, lijn 241 vertrekt van dit busstation en rijdt dan eerst de Elbe brug over naar het treinstation, en dan pas terug de brug over het Kirnitzschtal in. Het pontje hadden we ons kunnen besparen. Maar ach, het was leuk en het OV is toch gratis.

De busreis duurt slechts 20min. Bij de Neumannmühle aangekomen lopen we eerst even een kort stukje terug naar de brug over de Kirnitzsch om er even bij de prachtige watermolen te kijken. Daar staan ook informatieborden over de Mühle en Malerweg voor wie er iets meer over te weten wil komen.

 • aankomst bij de Neumannmühle
 • aankomst bij de Neumannmühle

We beginnen aan de wandeldag door de Kirnitzschtalstrasse dieper het dal in te volgen langs de bushalte en met het water rechts. Rechts van de weg is voldoende ruimte om te lopen in het hier smalle dal. Na 250m komen we langs de Buschmühle en na nog een 150m de weg gevolgd te hebben zijn we bij een splitsing met een asfaltweg naar links richting Sebnitz.

langs de Buschmühle
via een rotspaadje omhoog

Hier gaan wij ook linksaf, maar niet op de asfaltweg maar aan de overzijde van de splitsing links het smalle paadje omhoog. Dit begint met enkele traptreden en daarna een stenig pad waarop het even stevig omhoog gaat.

Dan buigt het pad scherp naar rechts en komen we bij een T-splitsing. Nu slaan we rechtsaf en volgen het wandelpaadje licht op en neer langs de berghelling door het bos.

Vanaf deze splitsing naar links is een extra uitstapje te maken naar Felsenburg Arnstein. Deze burcht is gesloopt maar er zijn nog resten van de oude vesting terug te vinden. Heen en terug naar de Burg is het 500m extra lopen.

Het wordt nu een afwisseling van beboste stukken en delen met kalere berghellingen waar we soms een mooi uitzicht op de hoofdweg door het Kirnitzschtal en de bergtoppen eromheen hebben. Links van het pad zijn er regelmatig prachtige steile rotswanden te zien in de typische kleuren van het Sandsteingebirge Sächsische Schweiz.

uitzicht in het Kirnitzschtal

Het paadje blijft maar langs de berghelling kronkelen tot we weer een bosje inlopen en bij een groot opvallend rotsblok zijn. Hier gaat het pad links omheen en dan naar rechts verder. Het paadje naar links dus negeren. Dan wordt de berghelling rechts even zeer steil en het pad nog smaller, waarbij we soms wat door de struiken moeten lopen.

 • het wandelpad langs de berghelling
 • het wandelpad langs de berghelling

Als we even later het steile gedeelte al weer hebben gehad wordt het pad weer breder en stappen we verder op het dan beter begaanbare wandelpad.

bospad boven het Kirnitzschtal

Vanaf hier zijn er vaker kruisingen en splitsingen waar niet overal Malerweg handwijzers bij staan. Daar kunnen we ons richten op de route met een rode balk. Even later dalen we af in een diepere kloof en is er kruising waar de rode markeringen ons rechtdoor weer omhoog wijzen.

Het wordt een breder bospad geleidelijk omhoog. Na een lange bocht naar links gaat het pad scherp naar rechts, het pad naar links negerend, gaat het even later weer met een lange bocht naar links en dalen we af in het Goldbach Tal. Beneden gaat het weer rechts omhoog en even later op de splitsing nog eens rechts.

We komen in een heel mooi open bos en zien dat we al behoorlijk op hoogte zijn aangekomen. Een stukje verderop gaat een smal paadje links naar een opvallende rotswand met ervoor enkele trappen. Hier kunnen we de brede weg aan blijven houden of het paadje linksaf kiezen dat daar langs de Kleinsteinhöhle gaat.

De Kleinsteinhöhle wordt gerekend tot een van de mooiste rotsholen van de Sächsische Schweiz. Voor de route langs de Kleinsteinhöhle kies het paadje naar de rotswand. Op de Y-splitsing naar links brengt je bij de Höhle, daarna terugkeren en de aftakking naar rechts nemen die onder de rotswand doorloopt naar een uitzichtpunt. Dan weer rechts omlaag tot aan een bredere bosweg, deze bosweg sluit enkele meters naar rechts weer aan bij het brede bospad die we eerder hebben verlaten.

bij de Kleinsteinhöhle

Gelijk na de rotswand blijven we het pad naar rechts aanhouden en ronden een klein topje waar we een mooi uitzicht krijgen. Dan gaat het nu stenige pad meer links en dan met een grote boog naar rechts afdalen tot we bij de Kirnitzschtalstrasse aansluiten. Links staan weer informatieborden en aan de overkant van de weg ligt een grote Wanderparkplatz.

heerlijk wandelen in de zon
langs de Saupsdorfer Bach

Op het asfalt slaan we linksaf voor de parkeerplaats langs. Het eenvoudigst is het hier om links van de weg via het bermpaadje te lopen. We blijven 460m lang het asfalt volgen. Daarbij komen we langs een paadje links omhoog naar het uitzichtpunt Sturmbauers Eck, een leuke extra optie, maar wel een stevige klim en dan dezelfde weg terug.

Voor de weg een lange bocht naar rechts maakt kunnen we schuin links een bosweg in. Daar wordt de Malerweg weer aangegeven. Deze gaat daarna met een boog naar rechts en blijft het verloop van de hoofdweg volgen.

Dit pad aanhouden zal ons bij de Gaststätte Zur Räumichtmühle brengen, deze zien we even later ook, maar er gaat ook een smal paadje rechts omlaag waar wij voor kiezen die afdaalt naar de Saupsdorfer Bach en deze dan volgt tot we daarna een bruggetje naar de hoofdweg over kunnen steken.

Op het asfalt gaan we dan een klein stukje rechtsaf en bij de volgende afslag links omhoog de Mühlschluchte in. Bij deze splitsing staan weer een informatiebord en een handwijzer. De Malerweg is aangegeven, maar ook de route met een groene balk die we voorlopig aan kunnen houden.

op de Malerweg de Mühlschluchte in
boomwortelpad over de bergrug

Het gaat over een stuk van 400m weer behoorlijk omhoog over het stenige pad, daarna gaat het bij de kruising rechtdoor op de vlakke bosweg. Bij de kruising met een schuilhut, rechts in de bosrand, stappen we over op het smalle paadje voor deze schuilhut langs rechtdoor.

Hier blijven we de groene route aanhouden door het dichte bos richting de Kleines en Grosses Pohlshorn. Eerst gaat het nog licht omhoog maar daarna wordt het steiler en lopen we over een boomwortelpad. Deze gaat steeds meer omhoog waarna we over de steeds smaller wordende bergrug stappen.

Even later wordt het een echte Kammweg, hier vaak Gratweg genoemd, alleen de mooie uitzichten ontbreken nog op deze beboste bergrug.

Wie goed oplet ziet de mogelijkheid om rechts van het paadje nog even het Kleines Pohlshorn te bezoeken. Dit topje van 417m is hoger dan straks de Grosses Pohlshorn met 379m hoogte, maar de laatste is een veel mooier uitzichtplateau.

langs het Kleines Pohlshorn

Het paadje gaat dan een tijdje licht dalen en wordt dan vlakker als we op het Grosses Pohlshorn afstappen. Er volgt een splitsing met een paadje naar links, daar gaat de Malerweg omlaag, maar voor we afdalen lopen we er nog even rechtdoor om de Pohlshorn te kunnen bezoeken.

Dit is maar een klein eindje verder via een ontzettend leuk rotspaadje voor het pad eindigt op het uitzichtpunt Grosses Pohlshorn. We hebben de timing weer goed voor elkaar, het is net lunchtijd en hier zijn volop mogelijkheden om even lekker op de rotsblokken te gaan zitten en tijdens het eten het uitzicht te bewonderen. Zelfs de toren op de Grosser Winterberg waar we vanmiddag overheen zullen gaan is in de verte te zien!

klik op een kleine foto voor een vergroting
uitzichtpunt Grosses Pohlshorn uitzichtpunt Grosses Pohlshorn
uitzichtpunt Grosses Pohlshorn

Vanaf het fraaie uitzichtpunt lopen we terug tot we de afslag rechts omlaag bereiken. Hier zijn de Malerweg en groene balk route weer goed aangegeven. Het wordt een tamelijk steile afdaling tot onder in het dal waar de Kirnitzsch stroomt, dit wordt vergemakkelijkt door de regelmatig aangelegde traptreden. Ook op de delen met veel boomwortels is de afdaling goed te doen.

 • afdaling vanaf de Pohlshorn
 • afdaling vanaf de Pohlshorn
bij de Kirnitzsch Brücke

Bij de splitsing gaat het rechtdoor de trappen omlaag en waar de trappen eindigen bij de splitsing gaat het rechtsaf en gelijk bij de volgende splitsing weer linksaf. Opnieuw gaat het via houten traptreden de berghelling af.

Onder in het dal sluit het paadje aan bij de brede Forstweg door het Kirnitzschtal. We gaan er enkele meters naar rechts en dan linksaf de brug over de Kirnitzsch oversteken. Aan de overzijde gaat het rechts weer verder, we gaan het dal uit klimmen over een pad met een ondergrond van afwisselend boomwortels en stenen. Het gaat een tijdlang weer behoorlijk steil omhoog.

Verderop gaat het weer met traptreden omhoog en aan het einde van de trap staan we op een bredere weg met daarbij weer een handwijzer. Deze gaan we enkele meters naar links volgen en waar de weg een bocht naar links maakt verlaten we de weg door er rechtdoor de traptreden af te dalen.

een stenig pad de berg op

Het gaat weer omlaag via een bredere bosweg. Deze gaan we langere tijd aanhouden en negeren de zijwegen in het mooie bos waar we doorheen trekken. Ergens onderweg versmalt het pad en kort daarna lopen we voor een Forsthaus langs. Dan is het nog maar een kort stukje tot we bij een splitsing met een brede sintelweg komen.

Forsthaus bij het Altes Zeughaus

We slaan er rechtsaf op de brede weg en houden daarna rechts aan tot we dadelijk het Gastwirtschaft Altes Zeughaus in zicht krijgen. Deze horeca gelegenheid met ervoor een ruime Biergarten, ooit een Koninklijk jachthuis, ligt op een knooppunt van heel veel wandelroutes.

Het is een mooi plekje om nog even te pauzeren, maar omdat we vanaf hier eerst weer flink gaan klimmen lijkt het ons beter om later op de Grosser Winterberg of op het eindpunt in Schmilka terrasje mee te pakken.

wandelknooppunt Gastwirtschaft Altes Zeughaus
omhoog via de Rosssteig

Nog voor het Altes Zeughaus gaat het linksaf en beginnen we aan de volgende klim. Hiermee zijn we aan de Rosssteig begonnen waarop het alsmaar verder omhoog gaat naar 556m, het hoogste topje van de Sächsische Schweiz. De Rosssteig bevat nog wat langere vlakkere stukken, maar het gaat overwegend alleen nog maar bergop. Op de Rosssteig kunnen we ons waar Malerweg markeringen ontbreken houden aan de route aangegeven met een blauwe balk, dit is tevens de gele balk route.

Bij de vage afsplitsing naar het Goldsteinbergpfad houden we rechtdoor aan, en blijven maar doorklimmen tot we bij een kruising weer een handwijzer zien staan. Rechtsaf gaat de wandeltocht verder, maar niet voordat we eerst nog even links zijn gelopen naar het hier aangegeven Goldsteinaussicht.

Het is maar een kort stukje heen en terug naar dit uitzichtpunt maar deze is wel echt een aanrader. Na de lange klim is het een uitgelezen plek om de route nog even mee te onderbreken door er van de prachtige vergezichten over het Sandsteingebirge te genieten.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij het Goldsteinaussicht bij het Goldsteinaussicht
bij het Goldsteinaussicht bij het Goldsteinaussicht

Terug bij de kruising gaan we rechtdoor op de Malerweg en het met een gele balk gemarkeerde wandelpad. Vanaf hier wordt het een tijdlang vlakker. Deze brede weg moeten we nu 1,2Km aan blijven houden met mooie open gedeelten en soms door dichter beboste stukken tussen de berghellingen.

de Katzenstein in het bos
kruising onder de Grosser Winterberg

Nadat we de Katzenstein passeren, een groot rotsblok links van de weg, gaan we op de splitsing linksaf. De Malerweg en Grosser Winterstein zijn er weer goed aangegeven.

Snel volgt een Y-splitsing waarop we rechts aanhouden en na een Wegstein wordt het pad smaller en slechter begaanbaar. Het kan hier zo modderig zijn op het smalle paadje dat het soms nauwelijks begaanbaar is. Dan kan er het beste op de verhoging tussen de bomen worden gelopen.

Regelmatig zijn er stukjes met een houten vlonderpad waarmee de natste gebieden overbrugt kunnen worden en het gaat voortdurend licht bergop. Het is een zwaar stukje lopen.

In het laatste deel is het alleen nog een lang plankenpad en het blijft omhoog gaan. (Slechts 100m links van dit pad in het bos ligt de grens met Tsjechië). Aan het einde van dit vlonderpad komen we bij een splitsing met een handwijzer. Hier slaan we rechtsaf op de Malerweg en blauwe balk route.

vlonderpad door het natte gebied

Na een recht stuk geleidelijk omhoog is er een Y-splitsing. Beide paden gaan het laatste stuk nog omhoog tot op de Grosser Winterberg, maar via de linker aftakking is de eenvoudigste route. Dit draait dan met een boog naar rechts tot we het bos uit komen bij een brede weg met rechts de gebouwen op deze bergtop. Dadelijk gaan we hier de brede weg links omlaag, maar natuurlijk gaan we eerst even rechtsaf.

De Grosser Winterberg heeft veel te bieden, maar een ding is er niet. En dat is een mooi uitzicht vanaf deze 556m hoge top. Het is een bebost plateau met meerdere bouwwerken. Een gedateerd Gasthaus/hotel, vooraan links een Biergarten, en rechts het informatiepunt Naturpark Sächsische Schweiz in een prachtig gerestaureerd gebouw. Voor de liefhebbers van mooie uitzichtpunten is er achter het hoofdgebouw een oude toren te beklimmen. Een paar muntjes in een automaat en je mag omhoog naar waar je wel boven de boomkruinen uitkomt. (Dit hebben we in de winter van 2013 al eens beklommen en zien er vandaag na de vele al gemaakte hoogtemeters maar van af. Overigens krijgen we straks op de route nog een prachtige kans op een bijzonder uitzicht, en mooier nog dan vanaf deze toren).

 • op de top van de Grosser Winterberg
 • op de top van de Grosser Winterberg

Na het bezoekje aan deze bergtop lopen we terug en houden dan de brede weg omlaag aan richting Schmilka. Eenmaal in het bos gaat de weg scherp rechts en dan weer links omlaag, daarna wordt het vlakker en daalt het nog slechts heel geleidelijk.

Om de Malerweg omlaag naar Schmilka te volgen moeten we de het volgende pad rechtsaf hebben, daar staat weer een handwijzer bij. Dat is het begin van het Bergsteigpfad, een prachtige steile afdaling tot onder in het Elbetal.

toegang tot het Bergsteigpfad

Voor wie nog voldoende energie heeft is er hier de optie om het 500m verderop gelegen Kipphornaussicht nog te bezoeken. Blijf dan de weg rechtdoor aanhouden en verderop wordt dit bijzondere uitzichtpunt schuin naar rechts aangegeven. Vanaf de Kipphornaussicht is uit te kijken over het Elbetal en is een mooie indruk te krijgen van de unieke tafelbergen aan de overzijde van de Elbe, het gebied waar we vanaf morgen doorheen gaan trekken! (Wij bezochten deze in de winter van 2013, zie onze route Schmilka Grosser Winterberg rondwandeling).

Tijdens slechte omstandigheden kan de Steig omlaag moeilijk toegankelijk zijn, zo was dit met sneeuw en ijs in 2013 ook niet toegankelijk en hebben we onze route 'Schmilka Grosser Winterberg rondwandeling' als alternatief bedacht. Deze route is vanaf hier ook als alternatieve route te gebruiken om de Steig te vermijden. Dat gaat alleen geleidelijk omlaag over brede boswegen, maar natuurlijk is het wel een veel langere route.

Vandaag kunnen we wel rechtsaf het Bergsteigpfad in. Eerste even een stukje door het bos, maar al snel komen we bij de eerste traptreden omlaag. Deze Steig gaat in een keer ruim 400m omlaag via heel veel trappen, het is een behoorlijke aanslag op de knie- en heupgewrichten zodat we het maar heel rustig aan doen. Dat geeft ons tevens de mogelijkheid om goed om ons heen te kijken, want de kloof waarin we afdalen biedt om elk hoekje wel weer een nieuwe verrassing.

Bij een grote rotspiek rechts van het pad moeten we links aanhouden en gaat het via trappen verder omlaag. Er zijn enkele stukjes die wat vlakker verlopen, soms een mooi paadje langs de rotsen, maar steeds zijn er weer nieuwe trappen om af te dalen. Houten traptreden, betonnen treden, trappen van rotsblokken en stukjes houten vlonderbruggen, alles komt onder de wandelschoenen langs.

klik op een kleine foto voor een vergroting
via het Bergsteigpfad naar Schmilka via het Bergsteigpfad naar Schmilka via het Bergsteigpfad naar Schmilka via het Bergsteigpfad naar Schmilka
via het Bergsteigpfad naar Schmilka via het Bergsteigpfad naar Schmilka via het Bergsteigpfad naar Schmilka via het Bergsteigpfad naar Schmilka

Dan wordt de berghelling ineens vlakker en wordt het een breder zandpad waarop het nog slechts licht afdaalt. We komen bij een kruising met een brede Forstweg die we recht over moeten steken.

afdalen over een gladde stenige weg

Hier kruisen we onze alternatieve route via uitsluitend brede boswegen die hier van links naar rechts loopt. Optioneel kunnen we hier van de Steig op de andere optie of omgekeerd overstappen.

Aan de overzijde blijven we de Bergsteigpfad route volgen, eerst weer een licht dalend bospad, maar opnieuw gevolgd door een traject met nog meer traptreden omlaag met tussen de hier soms brede traptreden een stenen verharding.

Dit gaat over in een met rotsstenen verharde weg die we schuin rechts en omlaag aan blijven houden door een schitterend dal. Ook dit gaat regelmatig behoorlijk omlaag, een lastig stukje afdalen omdat deze stenen ondergrond soms spiegelglad is. We zoeken maar zo veel mogelijk de zijkanten op waar veel bladeren op de grond liggen, dat geeft meer grip onder de wandelschoenen.

De zijwegen die hier zijn kunnen we negeren, steeds licht omlaag aan blijven houden is de juiste koers.

Dan komen we bij de bosrand en zien onder ons de daken van de huizen van Schmilka. We sluiten aan bij een sintelpad met aan de overzijde een hek op een natuurstenen muur. Via een opening in het hek gaan we de betonnen trap omlaag en volgen het pad verder omlaag tot aan de bredere bosweg.

aankomst boven Schmilka

Dan houden we rechts aan en lopen achter de woningen langs tot aan een knooppunt van wandelpaden achter het laatste huis. Door hier nu scherp links te houden komen we op het asfaltweggetje het stadje in. Wij zijn in Schmilka!

Schmilka is maar klein, maar ontzettend toeristisch. Gelijk links is al een leuke Biergarten waar we ons een mooi plekje in de schaduw opzoeken. Onze drankjes moeten we zelf aan de overzijde van de weg bij de kiosk halen. Ook verderop in het dorp bij de ambachtelijke bakkerij 'Schmilk'sche Mühle' is links een schitterende binnenhof met allerlei terrasjes en buffetten. We kennen dit van ons eerdere bezoek en kunnen het niet nalaten om nog even wat van die heerlijke broodjes mee te nemen in de rugzakken.

klik op een kleine foto voor een vergroting
in het toeristische Schmilka in het toeristische Schmilka in het toeristische Schmilka in het toeristische Schmilka
in het toeristische Schmilka in het toeristische Schmilka in het toeristische Schmilka

Om bij de Elbe oever te komen waar het openbaar vervoer bij elkaar komt hoeven we alleen nog maar de weg door het kleurrijke stadje omlaag te volgen. Het komt uit bij de hoofdweg met iets verderop links het douanekantoor bij de grensovergang met Tsjechië. Als we deze weg schuin rechts oversteken zijn we gelijk al bij de aanlegsteiger van het Elbe pontje.

wachten op de veerpont

Bij de waterkant oriënteren we ons op de opties die we voor de terugweg hebben. We zien dat de bus nog een dik uur op zich laat wachten, dus ligt het voor de hand om met het pontje over te steken om daar dan de S-Bahn terug te nemen.

Maar er is nog een mogelijkheid. Links bij de steiger zien we meerdere mensen zitten te wachten, een teken dat het veer tussen de Elbe stadjes vanuit Tsjechië er zo aan gaat komen. We hoeven maar 15min. te wachten om de boot terug te kunnen nemen. Die Elbefahrt duurt natuurlijk langer, maar het is nog redelijk vroeg en een boottochtje terug spreekt ons wel aan. Overigens zijn ook deze bootverbindingen gratis op vertoon van de Sächsische Schweiz OV Gästekarte.

Vanuit Schmilka hebben we de stroom mee, een dik half uur later worden we keurig afgezet op onze bestemming. In Köningstein doen we gelijk nog maar even de boodschappen bij de Edeka en steken dan met het pontje nog eens de Elbe over naar ons vakantieverblijf. We kijken terug op weer een bijzonder mooie wandeldag, en morgen staan er weer nieuwe verrassingen op ons te wachten. We gaan de tafelbergen beklimmen!

 • een leuke Elbefahrt terug
 • een leuke Elbefahrt terug
 • een leuke Elbefahrt terug

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.