JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelroute van Bad Schandau Ostrauer Mühle naar Felsenmühle (Malerweg 4)

Bad Schandau - Kirnitzschtalbahn - Ostrauer Mühle - Holzbohlensteg - Grosses Schrammsteintor - Schrammsteine - Gratweg Schrammsteine - Breite Kluft - Affensteine - Kirnitzschtal Beuthenfall - Lichtenhainer Wasserfall - Kuhstall - Felsenmühle

starstarstarstarstar_border 18,1 Km +530 / -620 Hm 6 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


De wandelroute van Bad Schandau Ostrauer Mühle naar de Felsenmühle is een pittige tocht door een van de mooiste gedeelten van het Sandsteingebirge in de Sächsische Schweiz. De wandeling gaat tussen de grilligste rotsformatie van de Schrammsteine door, over een prachtige Gratweg/Kammweg, en rond de Affensteine. In het laatste deel bezoeken we de spectaculaire Felsentor Kuhstall. Ook doen we een aantal bijzondere uitzichtpunten aan die echt indrukwekkend zijn.

De route gaat veel op en neer via boswegen en paden, en er zijn heel veel smalle rotspaadjes die een groot aantal trappen en ladders bevatten en de hele wandeldag vol prachtige verrassingen zitten. Soms is het een smal paadje hoog langs een rotswand met diepe afgronden, maar de route is op die plaatsen voorzien van voldoende veiligheidsmaatregelen in de vorm van relingen en kettingen. Het wordt dan ook nooit eng.

routekaart wandeltocht Ostrauer Mühle Felsenmühle

Nog geen 5% van de route gaat over verharde ondergrond, dus met stevige wandelschoenen kom je hier het beste uit de voeten. Wel moet er voldoende proviand mee in de rugzakken, behalve bij het start- en eindpunt is er onderweg door dit gedeelte van het Nationalpark geen horeca te vinden behalve bij de Lichtenhainer Wasserfall.

De wandeling vanaf de Ostrauer Mühle naar de Felsenmühle is gebaseerd op de vierde etappe van de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Malerweg, maar kan als zelfstandige route worden gelopen. De officiële Malerweg etappe start vanuit Altendorf en daalt dan gelijk af door de Dorfbachklamm naar de Ostrauer Mühle in het Kirnitzschtal. Dit eerste stukje slaan wij over omdat we gisteren al hebben gemerkt dat deze Klamm, zoals vaker ook nu, is afgesloten. Vanuit Altendorf moet dan een aangegeven omleiding worden gelopen die veel minder leuk is.

hoogteprofiel wandeltocht Ostrauer Mühle Felsenmühle

Door nu in het Kirnitzschtal te starten kunnen we dit mooi combineren met een heerlijk ritje via de Kirnitzschtalbahn vanuit Bad Schandau in de antieke trammetjes die daar elk half uur rijden en ons precies bij het startpunt af kunnen zetten. Vanaf het eindpunt bij de Felsenmühle kunnen we dan de regelmatig rijdende Wanderbus terug nemen naar Bad Schandau.

Deze wandelroute gaat van 'A naar B' en is dus geen rondwandeling zoals nagenoeg alle routes op onze site. In de Sächsische Schweiz is het openbaar vervoer zo dicht en goed geregeld dat we daar optimaal gebruik van hebben gemaakt en de auto de hele vakantie hebben kunnen laten staan. Dit maakt het aantrekkelijk om een wandeling te combineren met het OV. En het is ook nog eens sneller, en gratis voor alle gasten van deze gemeente.

antieke tram van de Kirnitzschtalbahn

De beste optie is om te reizen vanuit Bad Schandau waar alle vormen van openbaar vervoer bij elkaar komen. Treinstation, busstation, pontjes, en veren tussen de Elbe stadjes.

Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

Met ons voornemen om zoveel mogelijk via het gratis openbaar vervoer te reizen zouden we vanuit Königstein met het pontje de Elbe oversteken en dan met de S-Bahn naar Bad Schandau. Om daar dan de tram naar de Ostrauer Mühle nemen, maar net als gisteren hebben we ook vandaag nog hinder van een staking bij de Duitse spoorwegen zodat we, vandaag voor het laatst, toch de auto moeten nemen.

We kunnen parkeren op de grote parkeerplaats op de Elbe kade bij het busstation of aan de overzijde bij het treinstation. Vanaf het station moet dan per pontje over worden gestoken naar de Elbe kade in Bad Schandau. (Het is hier in de Elbe stadjes overal betaald parkeren, doorgaans € 8,- voor een dagkaart).

Vanaf de Elbe kade starten we met een korte wandeling van nog geen kilometer naar het tramstation in het Kirnitzschtal door met de Elbe rechts van ons langs de aanlegsteiger van het pontje te lopen en dan nog een stukje verder over de wandelpromenade tot aan een parkje. Daar gaan we linksaf de Dampfschiffstrasse in. Dit straatje buigt dan naar links en staan we bij de Marktplatz voor de kerk. Daar kunnen we de drukke weg door Bad Schandau recht oversteken en dan door stappen in de Kirchstrasse.

Aan het einde van deze weg gaat het naar rechts en staan we enkele meters verder voor het verkeersplein Basteiplatz. De hoofdweg naar links gaat het Kirnitzschtal in naar het tramstation. Deze kunnen we rechts van de weg volgen, of we gaan op het verkeersplein eerst nog even enkele meters naar rechts om daarna het wandelpad linksaf te nemen. Deze loopt aan de overzijde van de Kirnitzsch en gaat door het parkje naar het tramstation.

brug over de Kirnitzsch

De Kirnitzschtalbahn is al sinds 1898 in gebruik tussen Bad Schandau en de Lichtenhainer Wasserfall. Een traject van 7,8Km. De oude trambaan is nu een toeristische attractie en wordt veel gebuikt om de mooie wandelbestemmingen zoals de Schrammsteine en Kuhstall vanaf de waterval op te zoeken. Een ritje met deze antieke trams valt niet onder het gratis OV voor toeristen.

We zijn precies op tijd om op de eerste rit van de morgen te stappen en genieten na zoveel jaren opnieuw van het ritje door het Kirnitzschtal. Bij de halte Camping Ostrauer Mühle stappen we weer uit.

Precies tegenover deze halte zaten wij in 2013 met een dik pak sneeuw in onze caravan en zagen daar de trammetjes elk half uur stoppen. Leuk om dit nu terug te zien na al die jaren.

Als de rugzakken om zijn gehangen gaan we op zoek naar de Malerweg route door een klein stukje terug te lopen waar aan het einde van de camping links een oude boogbrug over de Kirnitzsch ligt. Deze steken we over naar de informatieborden en zien de eerste Malerweg handwijzer al weer staan.

Links van de informatieborden langs volgen we het pad langs de camping tot aan het toiletgebouw. Daar gaan we het pad scherp rechts de berghelling op volgen en zijn dan op de Holzbohlensteg. In het volgende deel is de Malerweg slecht of niet gemarkeerd, maar we kunnen ons er richten op de route aangeduid met een groene balk.

op de Holzbohlensteg omhoog

Er volgt een scherpe bocht naar links en dan is het pad afwisselend eens breed en dan weer smal. Veel stukken met boomwortels en dan weer stenige ondergrond. Maar het gaat voortdurend omhoog. Op de volgende kruising gaat de groene balk route rechtdoor en bij de volgende splitsing houden we rechts aan een holle weg in.

de bossen boven het Kirnitzschtal

Bij de volgende Y-splitsing gaat de groene route links en volgen we het smalle paadje tot aan een brede bosweg. Daarop slaan we linksaf richting Ostrauer Mühle. Verderop gaat het dan rechtsaf en lopen we een parkeerplaats op, steken deze over, en gaat het daarna als breder bospad het dichte bos in. We zijn dan in het Nationalpark Sächsische Schweiz.

Mocht het eerder bij de vage Y-splitsing in het bos fout zijn gegaan dan kom je ook op de brede sintelweg uit, dan moet je daarop enkele meters rechtsaf en daarna gelijk weer links om de parkeerplaats op te kunnen lopen.

De brede bosweg wordt na 500m smaller als we langs leuke rotsformaties stappen. Op de volgende splitsing houden we rechts/rechtdoor aan en volgen de hier weer aanwezige Malerweg markeringen tot we opnieuw bij een brede weg zijn. Dit is de Wenzelweg. Deze steken we recht over en zijn dan op de Elbleitenweg richting de Schrammsteintor aangekomen. (Ook op deze kruising ontbreekt een Malerweg bord).

Deze brede rechte weg gaat eerst weer heel geleidelijk omhoog waarbij we de zijwegen negeren. Daarna wordt het smaller en steiler ter hoogte van de steile rotswanden van de Schrammsteine en klimmen we verder via brede traptreden tot we bovenaan weer bij een splitsing zijn.

De Elbleitenweg gaat hier links en even verderop bij de splitsing met de brede weg weer rechtsaf. Tussen de bomen door krijgen we soms al een mooi uitzicht op de bijzondere rotsformaties van de Schrammsteine waar we nu vlak aan langs lopen.

de Elbleitenweg

De weg wordt almaar breder en rond de Schrammsteine naar links. Na een langer recht gedeelte komen we bij informatieborden rechts van de weg. Hier zijn we bij het Grosses Schrammsteintor. Nu gaan we het smalle paadje links in en lopen dan recht op het Grosses Schrammsteintor af. Onze route gaat er zelfs doorheen.

De Schrammsteine is een langgerekte rotsmassief waar miljoenen jaren van erosie het zandsteen tot een uniek gebied heeft gevormd met hoge vingervormige rotspunten, loodrechte rotswanden, en ontelbare spleten en holen. Bovenop ligt het uitzichtpunt Schrammsteinaussicht op 417m hoogte.

 • bij het Grosses Schrammsteintor
 • bij het Grosses Schrammsteintor

Tussen de steile rotswanden door die het Schrammsteintor vormen gaan we de enkele traptreden op en komen op een klein 'pleintje'. We kijken nog eens goed om ons heen naar dit bijzondere natuurverschijnsel en gaan dan schuin rechts de volgende traptreden op.

omhoog naar de Schrammsteine

Het leuke paadje, de Schrammsteinweg, buigt dan naar links en wordt vlakker. Nu gaan we langere tijd langs de berghellingen van de Schrammsteine lopen. Het gaat nog maar licht op en neer door het bos met links de soms prachtige rotsformaties en rechts het beboste dal.

Bij de volgende kruising gaan we links de Malerweg verder volgen en lopen dan door tot er in een scherpe bocht naar rechts weer een handwijzer staat tussen twee trappen in. Rechts gaat het naar Schmilka, de linker trap naar het Schrammsteinaussicht, en de Malerweg gaat verder de rechter trap omhoog.

De route links naar het uitzichtpunt gaat via een Steig met trappen en ladders. Straks komen we nog eens bij een splitsing waarop het links naar het Schrammsteinaussicht gaat. Die route zou ook pittig maar wel eenvoudiger moeten zijn volgens onze reisgids. Maar omdat we vandaag toch al een hele zware tocht met veel klimwerk hebben zijn wij dit uitzichtpunt als extra Malerweg optie niet meer gaan bezoeken.

We gaan voor de traptreden rechts en beginnen aan de klim naar de bergrug van de Schrammsteine. Eerst met houten traptreden omhoog en daarna een afwisseling van nog meer houten en stalen trappen. Een prachtige klim! Ook hierin zitten pittige stukjes maar het is goed en veilig te doen. Soms is het zo smal dat we even onderaan een trap moeten wachten om dalers voor te laten, andere keren krijgen wij een seintje om maar omhoog te komen terwijl er boven even op ons wordt gewacht. De Schrammsteine worden heel veel bezocht dus is het er even tamelijk druk.

 • klauteren naar de Gratweg Schrammsteine
 • klauteren naar de Gratweg Schrammsteine
 • klauteren naar de Gratweg Schrammsteine

Bijna boven op de bergrug is er weer een splitsing met linksaf de tweede mogelijkheid om de Schrammsteinaussicht via een Gratweg te bezoeken. Wij gaan er rechtsaf om zo de Malerweg aan te houden, dit begint met een kort maar erg lastig stukje klimmen over rotsblokken. Hier zijn echt de handjes ook even bij nodig om ons omhoog te trekken met behulp van de daar aangebrachte metalen beugels en relingen in de rotswanden.

leuk stukje Malerweg Schrammsteine

Na enkele meters klimmen komen we dan boven op de bergrug aan met gelijk een schitterend uitzichtpunt. Naar rechts is de prachtige rotswand van de Schrammsteine te bewonderen, scherp links een mooi kijkje op de trappen van de Gratweg naar de Schrammsteinaussicht, en rechts daarvan een prachtig vergezicht over de Affensteine waar we later vandaag aan langs gaan trekken.

 • uitzichten vanaf de Kammweg Schrammsteine
 • uitzichten vanaf de Kammweg Schrammsteine
 • uitzichten vanaf de Kammweg Schrammsteine

De Kammweg gaan we nu langere tijd volgen met een afwisseling van stukjes dichter bos, dan weer prachtige rotsformaties om tussendoor te laveren, en enkele leuke uitzicht mogelijkheden. Het pad is over het algemeen tamelijk breed en prima om even lekker op door te stappen. De Malerweg is er verder niet meer aangegeven, we kunnen ons echter houden aan de route met de blauwe balk.

brede pad over de bergrug

Bijna aan het einde volgt nog een Y-splitsing waarop we rechts aan moeten houden, dan dalen we nog wat af via trappen en blijven dit wandelpad dan volgen. Bij de volgende kruising steken we recht over. Na nog een stukje kronkelend pad komen we plots het bos uit en staan op een enorm rotsplateau. Dit is het uitzichtpunt Breite Kluft, en het uitzicht is er formidabel! Wat een mooie plek, zelfs de Elbe onder in het dal is er te zien. En het is precies rond de middag, dus hier gaan we maar eens een mooi plekje opzoeken voor de rugzaklunch.

klik op een kleine foto voor een vergroting
lunchen op de Breite Kluft uitzicht lunchen op de Breite Kluft uitzicht lunchen op de Breite Kluft uitzicht
lunchen op de Breite Kluft uitzicht lunchen op de Breite Kluft uitzicht lunchen op de Breite Kluft uitzicht

Na de fijne lunchpauze lopen we vanuit de richting waar we vandaan zijn gekomen het rotsplateau over en slaan dan linksaf het bos in. Voorlopig staan hier overal weer Malerweg handwijzers die eenvoudig te volgen zijn, bij splitsingen waar de Malerweg niet is aangegeven betekent het dat we de weg moeten vervolgen. Als het even helemaal onduidelijk is dan kunnen we ons nog steeds aan de blauwe balk route houden.

mooie bospaadjes tussen de rotsformaties

Een van links komend pad kunnen we negeren, daarna wordt het weer deels een boomwortelpad en stukjes stenige ondergrond. Snel bereiken we dan weer een T-splitsing en gaan er rechtsaf.

Hier lopen we vlak langs het rotsgebied Starke Stiege en zijn er langs ons pad ook weer mooie rotsformaties. Dan komen we door een korte maar leuke kloof en gaan we via trappen weer afdalen.

Op het laagste punt negeren we het eerste pad links en volgen gelijk daarna het pad alsnog naar links. Het gaat weer omhoog. Dit buigt scherp naar rechts en wordt dan een heel leuk smal paadje omzoomt met bosbessen struiken.

Dan is er weer een splitsing met een handwijzer, de blauwe route en Malerweg gaan er rechtsaf de traptreden op. (Rechtdoor gaat via de Affensteinweg naar de Kleiner Dom).

de volgende klim dient zich aan

Er volgt weer een schitterend stukje als we na de houten traptreden tussen de rotsformaties komen en weer stalen trappen op gaan klimmen. Door een smalle kloof omhoog en dan scherp links met nog meer trappen tot we over een smal rotsricheltje met rechts een reling lopen. Dan is er nog een laatste trapje naar rechts om af te dalen.

rotspartijen bij het uitzichtpunt
paadje over bergrug

Als we vanaf hier naar links tussen de rotswanden door lopen komen we na enkele meters op het volgende mooie uitzichtpunt en kijken daar even rond voor we het wandelpaadje die vanaf het trapje naar rechts gaat weer oppakken.

We lopen even wat vlakker over de bergrug maar al snel gaat het weer afdalen. Nog meer rotsblokken en trappen en dan is er weer een lange trap met houten traptreden omhoog.

Hier houden we ons weer aan de blauwe route en blijven het paadje aanhouden waar het daarna via stenen traptreden nog verder omhoog gaat. Even een heel smal stukje tussen de rotsen door, en dan komen we weer op een prachtig topje bezaait met enorme rotsblokken waar we tussendoor moeten manoeuvreren.

In het laatste stukje omhoog, en ook boven op de rotsen, lopen heel veel paadjes. Ze zijn allemaal goed en komen achter het open stukje weer bij elkaar.

klik op een kleine foto voor een vergroting
klimmen en dalen, trappen en ladders klimmen en dalen, trappen en ladders
klimmen en dalen, trappen en ladders klimmen en dalen, trappen en ladders

Na een klim volgt natuurlijk weer een afdaling, en was het naar boven klimmen al ontzettend mooi, ook de route omlaag is geweldig leuk. Weer trappen, rotsblokken, en zelfs een steil stukje omlaag waar we ons vast kunnen houden aan een aan de rotswand bevestigde ketting.

Het komt dan uit bij een driesprong met een handwijzer. Hier moeten we linksaf omlaag en verlaten daarmee de blauwe balk route die hier naar rechts gaat.

driesprong in een dalletje
modderpad rond de bergtop

Even dalen we nog af via een smal paadje door een kloof, daarna wordt het een breder wandelpad waarop we rechtdoor af blijven dalen door een dicht stuk bos.

Bij de volgende splitsing met een pad naar rechts stappen we rechtdoor en volgt een behoorlijk modderig gedeelte. Deels voorzien van planken om de diepste moddergaten te kunnen omzeilen. Snel wordt dit weer beter en is het een fraai wandelpad met links weer steile rotswanden tussen de bomen.

Dit blijven we alsmaar volgen tot het uiteindelijk met een lange bocht links om de rotswand heen draait en we aan het einde van deze bocht bij een heel bijzondere rotsformatie uitkomen.

Niet alleen deze opvallende rotsformatie is leuk, daar in de bocht gaat ook een paadje enkele meters naar rechts met nog eens een bijzonder mooi vergezicht over de wijde omgeving.

 • bijzondere rotsformatie en vergezichten
 • bijzondere rotsformatie en vergezichten

Het pad gaat weer licht dalen met rechts een diepe afgrond. Aan het einde van dit dal volgt weer een splitsing waarop we rechtsaf slaan en daarmee aan de andere zijde van dit dal weer terug gaan. De Malerweg loopt hier gelijk op met de gele balk route.

In het bos staat dan een handwijzer waarop de gele en Malerweg route rechtsaf worden gewezen, daar gaat een heel smal paadje naar rechts waar je zonder duidelijke wegwijzer zo maar aan voorbij zou zijn gelopen. Dit begint gelijk weer af te dalen over traptreden en buigt dan scherp naar rechts. Hier begint het spannendste stukje van vandaag. We volgen er een smal richeltje hoog langs de rotswand!

klik op een kleine foto voor een vergroting
over een richel langs de rotswand over een richel langs de rotswand over een richel langs de rotswand
over een richel langs de rotswand over een richel langs de rotswand
even weer een stukje vlak stappen

Er zijn wat traptreden, houten bruggen en gelukkig ook voldoende mogelijkheden aangebracht om je even aan vast te kunnen houden op de smalste en steilste stukjes.

Links van het paadje wordt het met elke stap mooier, hier kijken we uit op de Affensteine! Er is daarna nog een uitstekende rotspunt links van het pad waar even gepauzeerd kan worden, dit is de 'Panorama Affensteine' volgens onze kaart.

Dan gaat het weer het bos in en volgen we het stenige pad verder omlaag. Even een tamelijk steil recht gedeelte, maar als het vlakker wordt gaat het over in een breder zandpad waarop we rechtdoor lopen. Het mulle zand loopt zwaar maar het is niet zo'n lang stuk.

Bij de volgende kruising kiezen we de meest rechtse weg, deze gaat licht omhoog en we lopen dan aan de voet van de Affensteine langs. We blijven nu de route rechtstreeks naar het Kirnitzschtal aanhouden door waar het is aangegeven de Malerweg borden te volgen en waar deze niet staan ons op de route met de groene punt te richten.

onderlangs de Affensteine

In een bocht naar links bij twee bankjes gaan we rechtdoor en op de daaropvolgende kruising steken we ook recht over. Dan krijgen we nog meer mooie uitzichten op de Affensteine. Er volgt een Y-splitsing waarop het rechtdoor gaat over de brede weg tot we dan bij een kruising met een brede sintelweg komen. Nu slaan we linksaf.

onderlangs de Affensteine

De weg gaat gelijk met een bocht naar rechts, daarna is het een rechte weg terug het Kirnitzschtal in. Voor de brug over de Kirnitzsch staan links heel veel informatieborden, daar vinden we de Beuthenfall waar we natuurlijk even bij gaan kijken. Dan steken we de brug over en volgen de hoofdweg rechtsaf. Rechts van de weg naast de tramrails loopt een smal paadje waar we prima kunnen lopen.

informatiepunt Beuthenfall

Na 600m deze weg gevolgd te hebben bereiken we de Lichtenhainer Wasserfall. Dit is het eindstation van de tramverbinding en een druk plekje. Leuke terrasjes langs de weg, links een kiosk waar ze lekkere ijsjes verkopen, en met daar achter de eigenlijke waterval. De waterval is leuk maar niet heel bijzonder, het is meer de gezellige toeristische plek rond het tramstation wat het hier aantrekkelijk maakt.

 • bij de Lichtenhainer Wasserfall
 • bij de Lichtenhainer Wasserfall
 • bij de Lichtenhainer Wasserfall
het Kirnitzsch oeverpad

Even een korte onderbreking voor het ijsje, maar dan gaan we verder. We hebben nog een leuk stukje wandelroute te gaan...

Rechts van de weg lopen we langs het rangeerterrein tot aan de parkeerplaats. Rechts van de parkeerplaats steken we dan het boogbruggetje over de Kirnitzsch over en slaan aan de overzijde linksaf.

Dit begint als een oeverpad maar al snel gaan we weer omhoog. Soms met houten traptreden. Op de volgende kruising steken we recht over en wordt het een breed pad met opnieuw van houten palen gemaakte traptreden.

Na de laatste trap gaan we schuin rechts de brede bosweg volgen en komen dan bij de hoge rotswand van de Neuer Wildenstein. Gelijk na het grote rotsblok rechts van de weg gaan we linksaf en beginnen we opnieuw flink aan hoogte te winnen.

Eenmaal boven komen we bij een T-splitsing met een brede weg, hier gaat het rechtsaf en lopen even later op het Gasthof am Kuhstall af. De route gaat er links om het gebouw heen en dan gelijk rechtsaf, recht op de enorme grot af.

(Net voor we deze grot inlopen staan rechts informatieborden en links een handwijzer waar een smal paadje via een trap omlaag gaat. Dat wordt straks het vervolg van de wandeltocht).

De Kuhstall is een 11m hoge grot, 17m breed en 24m diep. In de 14e eeuw was er bovenop nog een burcht in gebruik op wat toen nog de Neuer Wildenstein heette. Vanaf dat het toerisme steeds meer op gang is gekomen is de Kuhstall een veel bezochte attractie geweest. Al in 1824 stond hier het eerste, toen nog kleine, Gasthaus met een paardenstal voor de vele bezoekers.

Aan de andere zijde van de grot is een mooi uitzichtpunt te vinden met een bijzonder leuk uitzicht over de Affensteine. Daar links om het hoekje is het mogelijk om zelfs bovenop de bergtop te klimmen. Dit gaat via een steile trap, de Himmelsleiter, in een keer omhoog door een zeer smalle kloof. (Rugzakken af!) Vanaf de zijde bij het Gasthof gaat een toegankelijker trap de bergtop op.

klik op een kleine foto voor een vergroting
het Felsentor Kuhstall het Felsentor Kuhstall het Felsentor Kuhstall het Felsentor Kuhstall
het Felsentor Kuhstall het Felsentor Kuhstall het Felsentor Kuhstall

Voor het vervolg van onze wandeltocht lopen we terug de grot door en gaan bij de ingang gelijk rechts de traptreden omlaag. Een smal kloofje in met steile rotswanden. Dit paadje is niet minder indrukwekkend dan de grot, een ontzettend leuk stukje met trappen en metalen roosters waarbij het alsmaar smaller wordt.

afdaling door een smalle kloof
heerlijke wandelroute omlaag

Verderop buigt het paadje naar rechts en dalen we de laatste traptreden af om dan op een beboste berghelling uit te komen. Het gaat dan nog enkele meters omlaag tot we bij een brede zandweg staan. Hier slaan we linksaf.

Dan gaat het rechtdoor over de mooie weg door de bossen, en het wordt weer eens tamelijk vlak. Er kan weer tempo worden gemaakt. We steken nog een kruising recht over, negeren de overige zijwegen, tot we bij een T-splitsing komen. Hierop gaat het rechtsaf omlaag en lopen we dadelijk weer kronkelend omlaag tussen hoge rotswanden door. Opnieuw een erg mooi stukje natuur.

Dit eindigt bij een brede sintelweg die we dan naar links volgen. We lopen deze weg helemaal ligt dalend af tot we weer in het Kirnitzschtal terug zijn. Daar aan de overzijde van de brug over de Kirnitzsch ligt de Felsenmühle. Ons eindpunt van vandaag.

het Kirnitzschtal bij de Felsenmühle

De officiële Malerweg etappe eindigt pas bij de Neumannmühle, 700m naar rechts via de hoofdweg of net voor de brug rechtsaf via een steile trap omhoog over een wandelpaadje.

Felsenmühle, nagenieten van de prachtige wandeldag

Het terras bij de Felsenmühle is open! Gezien de situatie rond Corona moeten we dat steeds maar afwachten, en omdat de kans bestaat dat als we de laatste 700m nog door gaan lopen dat daar de horeca wel gesloten zou kunnen zijn, besluiten we het hier maar bij te houden.

Voor de Wanderbus verbinding terug maakt het niet uit, er is een bushalte bij beide Mühlen met slechts 2min. verschil in opstaptijd. Dus kunnen we net zo goed hier blijven en straks de bus terug naar Bad Schandau nemen.

Net als we plaatsnemen op het terras komt er al een bus langs. Die laten we maar lopen, over een half uur komt de volgende al. We vinden dat we wel even een drankje op dit leuke plekje verdient hebben na de zware maar bijzonder mooie wandeltocht van vandaag.

De busreis terug door het Kirnitzschtal naar Bad Schandau is maar 20min, en dan worden we afgezet bij het busstation op de kade waar ook de wagen geparkeerd staat. Voor een treinreis terug kan daar het pontje naar het station aan de overzijde worden genomen. Morgen vertrekken we vanaf hier weer met dezelfde bus, alleen gaan we dan iets verderop bij de Neumannmühle pas uitstappen om aan de volgende etappe te beginnen.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.