JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelroute van Hohnstein naar Bad Schandau (Malerweg 3)

Hohnstein - Gautschgrotte - Brand Baude - Tiefer Grund - Waitzdorf - Kohlmühle - Sebnitztal - Pinsenberg - Adamsberg - Altendorf - Panoramaweg - Schlossruïne - Bad Schandau

starstarstarstar_borderstar_border 17,8 Km +525 / -655 Hm 6:30 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze wandelroute van Hohnstein naar Bad Schandau is op zich een hele gemoedelijke wandeling, veelal door bossen met leuke rotswanden en rotsformaties en maar geleidelijk op en neer. Alleen de afdaling in de Tiefer Grund, 867 treden omlaag en daarna weer een flink stuk omhoog, en de klim vanuit Kohlmühle naar de Pinsenberg, dat zijn twee pittige stukjes in dit traject.

routekaart wandeltocht Hohnstein Bad Schandau

Maar het is weer een schitterende wandeltocht met ontzettend mooie uitzichtpunten, een leuke kloof in de route, wat kleine dorpjes, en regelmatig horeca gelegenheden onderweg. Alleen al de Brand Baude, daar móet je wel even op het terras gaan zitten.

De route gaat over onverharde en stenige wegen en paden, rotspaadjes en trappen, maar asfalt krijgen we maar heel weinig onder de wandelschoenen.

De wandeling van Hohnstein tot aan Altendorf is gebaseerd op de derde etappe van de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Malerweg, maar kan als zelfstandige route worden gelopen. Deze Malerweg etappe is 14Km en dat is niet heel lang voor een dagtocht. Daarna moeten we met de bus terugkeren naar Bad Schandau, maar er is ook een mooie wandelroute vanuit Altendorf omlaag naar Bad Schandau. Kijkend naar de eventuele wachttijd en reistijd voor de busverbinding, kiezen wij voor verlenging van de route waarmee we op 17,8Km zijn gekomen en de terugweg nauwelijks extra tijd gaat kosten.

(Altendorf is niet erg aantrekkelijk om de route te laten eindigen en er morgen weer te starten, het is ook mogelijk om de Malerweg nog iets langer te volgen en door de Dorfbachklamm af te dalen in het Kirnitzschtal bij Ostrau. Vanuit dit dal kan de weg eenvoudig omlaag worden gevolgd tot in Bad Schandau. Maar er rijdt ook elk half uur een oud trammetje over deze route die je zou kunnen nemen. En om deze morgen te gebruiken om aan etappe 4 te beginnen in plaats van met de bus op en neer naar Altendorf).

Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

hoogteprofiel wandeltocht Hohnstein Bad Schandau

Deze wandelroute gaat van 'A naar B' en is dus geen rondwandeling zoals nagenoeg alle routes op onze site. In de Sächsische Schweiz is het openbaar vervoer zo dicht en goed geregeld dat we daar optimaal gebruik van hebben gemaakt en de auto de hele vakantie hebben kunnen laten staan. Dit maakt het aantrekkelijk om een wandeling te combineren met het OV. En het is ook nog eens sneller, en gratis voor alle gasten van deze gemeente.

de Elbe boulevard in Bad Schandau

De beste optie is om te reizen vanuit Bad Schandau waar alle vormen van openbaar vervoer bij elkaar komen. Treinstation, busstation, pontjes en veren tussen de Elbe stadjes.

Met ons voornemen om zoveel mogelijk via het gratis openbaar vervoer te reizen zouden we vanuit Königstein met het pontje de Elbe oversteken en dan met de S-Bahn naar Bad Schandau. Om daar dan de bus naar Hohnstein te pakken. Maar net vandaag en morgen vindt er een staking plaats bij de Duitse spoorwegen zodat we toch de auto moeten nemen.

We kunnen parkeren op de grote parkeerplaats op de Elbe kade bij het busstation of aan de overzijde bij het treinstation. (Het is hier in de Elbe stadjes overal betaald parkeren, doorgaans € 8,- voor een dagkaart). Wanderbus-Linie 254 naar Hohnstein doet beide parkeerplaatsen aan maar nu we met de auto zijn is parkeren op de kade handiger omdat we daar aan het einde van de dag ook in de stad omlaag komen. De bus rijdt op weekdagen om het uur, in de weekeinden en op feestdagen elk uur.

start van de route in Hohnstein
Malerweg in Hohnstein

Een half uur later zet de bus ons af bij de halte Hohnstein Eiche en maken we ons weer klaar voor een nieuw wandelavontuur. De wandelstokken nog even op lengte maken, de rugzakken om en de GPS logger opstarten, en we zijn op pad.

Vanaf het busstation lopen we een klein stukje terug tot aan de parkeerplaats en slaan ervoor linksaf omhoog de Max Jacob Strasse in en dan gelijk weer rechtsaf om de parkeerplaats heen naar de Rathausstrasse.

We blijven de Rathausstrasse aanhouden waarna deze omlaag loopt naar het centrum van Hohnstein net onder de burcht. We komen op een pleintje met een grote boom waar een handwijzer bij staat. Hier gaan we om deze boom heen naar links de Bärengarten in, daar zien we ook de eerste markering van de Malerweg van vandaag.

Dit gaat langs de laatste woningen van Hohnstein steil omlaag met links een prachtige rotsformatie en rechts hoog op een loodrechte rotswand de Burg Hohnstein.

Burg Hohnstein boven het wandelpad
breed wandelpad door het bos

In het bos wordt het een breed wandelpad die we langere tijd gaan volgen. Soms is het een zandpad, er zijn stukken met veel boomwortels en soms is het meer rots ondergrond, maar het verloopt tamelijk vlak zodat we lekker door kunnen stappen op het eerste deel van de route. Dit gaat dan wel alsmaar door de bossen, maar overal zijn prachtige rotswanden en rotsformaties vlak langs het pad en we kijken onze ogen uit bij de soms bizarre vormen van gatenkaas rotsen en diepere holen en spleten.

In het eerste deel is het tevens het Lehrpfad Hohnstein en we komen dan ook regelmatig informatiebordjes tegen. Links gaat ergens ook nog een stenen trap omhoog voor wie het leuk vindt om ook even tussen de rotsformaties rond te lopen.

In een bocht naar rechts staat weer een handwijzer, hier is de Gautschgrotte op aangegeven die daar een klein stukje naar links te bezoeken is. Het is een 40m brede overhang waar bovenaan bronwater uit komt dat er grillige sporen in de rotsen achter heeft gelaten.

  • prachtige rotsformaties langs de route
  • prachtige rotsformaties langs de route

Het mooie wandelpad blijft maar door de bossen en langs de rotswanden kronkelen waarbij we steeds het brede pad aan blijven houden. Dan komen we bij een T-splitsing met een bredere bosweg bij een bankje. Hier slaan we rechtsaf en na 100m nog eens rechtsaf. (Hier rechtdoor blijven lopen kan ook, het komt op hetzelfde punt uit).

Met het voor de tweede keer rechtsaf slaan lopen we een lus om de Räumigtwiese. Hier even geen indrukwekkende rotsformaties maar een zand- en boomwortel pad door een meer open stuk bos.

vlak stappen op het Elbe plateau

Waar er later van links een pad bij komt is dat de route waar we vandaan zouden zijn gekomen als we op de vorige splitsing rechtdoor waren gelopen.

We blijven op het pad tot we bij een T-splitsing uitkomen waar de Malerweg weer is aangegeven. Het gaat linksaf en gelijk daarna weer naar rechts. Bij de volgende splitsing met een bankje houden we rechts aan over een bruggetje en lopen door tot we een brede boslaan bereiken. Deze brede laan gaan we nu een kilometer lang volgen door het bos.

splitsing voor Brand

In een lange bocht naar rechts kunnen we links nog even een smal paadje omhoog naar een uitzichtpunt. Deze is leuk maar in vergelijking met wat we dadelijk te zien gaan krijgen stelt het niet zo veel voor.

Voor een gebouw buigen we naar rechts en lopen dan door tot we de Brand Baude bereiken. Het is een horeca gelegenheid met een grote Biergarten, maar het mooiste hier is het fabelachtige uitzicht vanaf het terras over het grillige Elbsandsteingebirge van het Nationalpark Sächsische Schweiz. Vanaf dit uitzichtpunt is de hele lijn van de Bastei tot aan de Schrammsteinen te zien, en als het helder is zelfs het Erzgebirge en het Böhmische Mittelgebirge.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Biergarten en uitzichtpunt Brand Baude Biergarten en uitzichtpunt Brand Baude
Biergarten en uitzichtpunt Brand Baude Biergarten en uitzichtpunt Brand Baude

Na ons bezoekje aan het prachtige terras gaan we voor de volgende uitdaging door vanaf de aanlooproute gezien voor de Brand Baude linksaf te slaan. Het is een kort stukje zandpad voor we aan de rand van de berg komen en daar links de eerste traptreden zien.

zandpad boven de rotswand

Hier begint de afdaling in de Tiefer Grund waarbij we langs de steile berghelling omlaag gaan via 867 traptreden! Houten treden, rotsblokken, stalen trappen en roosters, we komen alle soorten tegen als we de lange route omlaag afleggen. Het is dan wel steil, maar het is wel een veilige wandelroute omlaag.

klik op een kleine foto voor een vergroting
veel traptreden omlaag in de Tiefer Grund veel traptreden omlaag in de Tiefer Grund veel traptreden omlaag in de Tiefer Grund veel traptreden omlaag in de Tiefer Grund
veel traptreden omlaag in de Tiefer Grund veel traptreden omlaag in de Tiefer Grund veel traptreden omlaag in de Tiefer Grund

Beneden in de Tiefer Grund komen we bij een asfaltweg uit. Deze weg moeten we naar links volgen. Links van de tamelijk drukke weg kan via het bermpaadje gelopen worden, en gaat het licht omhoog tot we in een bocht naar links de weg over kunnen steken waar weer een smal paadje de berghelling op gaat. De Malerweg wordt er aan de overzijde van de weg weer aangegeven. Al na enkele meters zien we de eerste traptreden in het bos, deze keer gaan we via de vele traptreden weer omhoog klauteren.

traptreden omhoog naar Waitzdorf
horeca in Waitzdorf

Het hoogteverschil is aan deze zijde minder groot, maar toch een hele klim voor we het bos uit komen en de eerste woningen van Waitzdorf te zien krijgen.

Tussen de eerste huizen door is het nog even een stukje steil klinkerpad, maar eenmaal boven staat er rechts om het hoekje een bankje om even bij te kunnen komen. Het is een warme dag vandaag en zeker na een dergelijke klim is dit een prima plek om de waterflessen maar weer eens aan te spreken.

We volgen het pad tot we de hoofdweg van Waitzdorf bereiken en gaan deze naar rechts volgen. Na 50m houden we voor het parkje de hoofdweg naar rechts aan en komen nog eens 150m verder bij een parkeerplaats en bushalte aan de rand van het dorp. We steken de parkeerplaats over en gaan voor de bosrand rechtsaf het smalle paadje in met rechts het grasveld.

parkeerplaats aan de rand van Waitzdorf
naar de Kleiner Waitzdorfer Aussicht

De volgende kruising steken we recht over en blijven de bosrand volgen. Aan het einde van het grasland gaat het paadje het bos in en buigt dan naar links. Daar in de bocht is een uitstapje naar rechts te maken naar weer een prachtig uitzichtpunt, de "Kleiner Waitzdorfer Aussicht' hoog boven het Polenztal.

Na dit bezoekje keren we terug naar het pad en volgen deze tot we daarna rechts nog eens naar een uitzichtpunt kunnen. Dit is de 'Waitzdorfer Aussicht' en deze is nog mooier dan de laatste.

En er staan twee bankjes op de rotsen, een prachtig plekje om een appelpauze te houden en zo nog wat langer van het formidabele uitzicht op het Elbtal en de daar achter liggende tafelbergen te genieten.

klik op een kleine foto voor een vergroting
het Waitzdorfer Aussicht het Waitzdorfer Aussicht
het Waitzdorfer Aussicht het Waitzdorfer Aussicht
bospad langs een steile zandsteen rotswand

We zoeken het wandelpad weer op volgen deze nog een stukje voor het pad haaks linksaf gaat. Daar in die bocht kan nog een derde uitzichtpunt worden bezocht, de Ochelscheibe.

Bij de splitsing met de brede bosweg gaat het dan weer rechtsaf. Er volgt een kruising waarop we rechtdoor gaan en we merken dat we heel geleidelijk steeds meer gaan afdalen. Links soms weer mooie steile rotswanden, maar vooral ook weer een prachtig stukje natuurgebied waar we doorheen trekken.

200m voorbij de zandsteen rotsen volgen we de Malerweg markeringen naar links en dalen verder af. Op de volgende kruising steken we nog eens rechtdoor over en houden dit aan tot we bij een splitsing komen waar een paadje scherp rechtsaf gaat.

afdalen richting Kohlmüle

Daar moeten we nu in en komen zo in de steeds smaller wordende kloof waar de Kohlichtgraben doorheen stroomt. Het is een leuk smal wandelpad en via houten bruggetjes steken we het water meerdere keren over. We blijven licht afdalen door de donkere vochtige Klamm.

  • langs de Kohlichtgraben door de smalle kloof
  • langs de Kohlichtgraben door de smalle kloof
  • langs de Kohlichtgraben door de smalle kloof

Het leuke paadje eindigt bij een knooppunt in het bos met een asfaltweg. Op het asfalt gaan we rechts en volgen de weg licht dalend tot we even later het dorpje Kohlmühle in het Sebnitztal bereiken. Bij de splitsing met een weg naar rechts houden we rechtdoor aan en volgen de weg daarna naar rechts. Kohlmühle is maar een piepklein gehucht van enkele huizen en een groot vervallen fabriekscomplex waar we met een boog omheen lopen. We zijn er dan ook snel al weer uit door daarna het spoor over te steken en gelijk linksaf te slaan.

  • fabriekscomplex in Kohlmühle
  • fabriekscomplex in Kohlmühle

Hier volgen we het smalle paadje parallel aan de spoorweg het Sebnitztal in. Dan steken we de Sebnitz via een smal bruggetje over, en na het paadje nog een stukje gevolgd te hebben wordt het weer een wat breder wandelpad en gaan we steeds meer het bos in. Op de Y-splitsing houden we rechts aan en beginnen we aan de volgende klim.

Het gaat tamelijk steil omhoog langs de hellingen van de Pinsenberg richting Altendorf. (Deze route klopt niet met de omschrijvingen in de Malerweg gidsen, dat gaat verder langs het spoor en pas later echt omhoog. Waarschijnlijk is dit gewijzigd aangezien de Malerweg markeringen hier wel gelijk de berg op wijzen).

langs het spoor in het Sebnitztal

Na een stukje stevig recht omhoog klauteren wordt het even vlakker waarbij we nog steeds bijna parallel aan de spoorbaan beneden lopen. Daarna wordt het pad weer smaller en bereiken we een zijdal. Daar houden we rechts aan en lopen zo met een lange bocht om de achterzijde van de Pinsenberg heen. Net onder het topje langs, opnieuw behoorlijk omhoog.

Naast af en toe een Malerweg markering is dit tevens de route aangegeven met een rode balk waar we ons indien nodig op kunnen richten. Na weer een lange rechte klim gaat het meer kronkelen en zijn er meerdere splitsingen waar de rode balk route aanhouden het eenvoudigst is. Na nog een laatste bocht naar links en gelijk weer met een boog naar rechts komen we dan het bos uit voor een prachtige groene berghelling. Hier staan we nagenoeg op de top van de 295m hoge Adamsberg.

aankomst op de Adamsberg

Hier nemen we het graspad naar links tot aan de volgende Y-splitsing met een pad scherp naar rechts. Er staan een bankje en een handwijzer. We lopen er rechtdoor en zien dan al snel Altendorf voor ons liggen en links de mooie rotswanden van het Elbsandsteingebirge. Het pad wordt een bredere sintelweg en bij de eerste gebouwen en parkeerplaats wordt het asfalt.

uitzicht boven Altendorf

Deze asfaltweg blijven we volgen tot deze al snel bij de hoofdweg van Altendorf aansluit, de Sebnitzer Strasse. Op de hoofdweg gaat het linksaf tot aan de verderop gelegen bushalte, dit is het eindpunt van deze Malerweg etappe 3.

de hoofdweg van Altendorf

Dit is niet echt een leuk einde van deze tocht en daarnaast is het ook nog vroeg in de middag als we er aankomen. Dit hadden we voorzien en al een tweetal alternatieven voor de busreis terug naar Bad Schandau bedacht.

Een hele leuke optie is het om hier gelijk het eerste stukje van de Malerweg etappe 4 aan vast te knopen door vanuit Altendorf de markeringen te volgen die ons daarna af laten dalen door de prachtige Dorfbachklamm tot in het Kirnitzschtal bij Ostrauer Mühle. Slechts een korte route, en vanuit het Kirnitzschtal kunnen we dan de weg naar Bad Schandau afdalen. Of, nog leuker, daar bij de camping Ostrauer Mühle de antieke tram die elk half uur rijdt terug gaan nemen. Dan zouden we morgen weer met de tram terug kunnen om de route te vervolgen.

Maar helaas wordt in Altendorf al aangegeven dat de Dorfbachklamm is afgesloten waarmee die optie vandaag niet kan. (Deze Klamm is heel vaak slecht begaanbaar en afgesloten. Vanuit Altendorf wordt er dan een omweg aangegeven via de route met een gele punt over Mittelndorf naar het Kirnitzschtal. Maar dat is een behoorlijk stuk om).

Onze keuze wordt dus de andere optie, we gaan vanuit hier terug lopen naar Bad Schandau. Op onze kaart is een wandelpad aangegeven, een rechtstreekse verbinding tussen Altendorf en Bad Schandau, en deze wordt de Panoramaweg genoemd. Dat lijkt aantrekkelijk en het is slechts 3,5 Km tot aan het Elbe stadje.

uitzicht over het dorp naar het Elbsandsteingebirge

Deze Panoramaweg naar Bad Schandau is net als de omleiding via Mittelndorf met een gele punt gemarkeerd, maar deze markeringen moeten we nu de andere kant op volgen. Dit kan door de Malerweg om Altendorf heen nog even aan te houden tot we de gele route kruisen en dan rechtsaf te slaan. Eenvoudiger is het om waar we de hoofdweg Sebnitzer Strasse op zijn gekomen linksaf te slaan en dan gelijk de volgende weg rechts te kiezen. De Wiesenweg in. (Vanaf de bushalte weer een stukje terug).

onderweg op de Panoramaweg

De Wiesenweg loopt wat kronkelend tussen de woningen door en na 300m maakt het een scherpe bocht naar links. Daar in die bocht zien we voor ons een open landschap waar rechtdoor een graslaan/karrenspoor doorheen loopt. Dat wordt nu onze route, hier sluiten we aan bij de met de gele punt gemarkeerde Panoramaweg.

Als we door het open veld stappen is het uitzicht inderdaad bijzonder mooi. Tussen akkers en grasland door lopen we verder tot we een splitsing met een bankje en handwijzer bereiken. Hier wordt de gele route rechtsaf aangegeven en lopen we recht op de bosrand af.

Eenmaal in het bos begint weer een stevige afdaling over een deels zeer modderig pad, er zijn echter traptreden aangelegd om de afdaling te vergemakkelijken. Beneden in het dal steken we de Goldgründel over en gaan weer schuin links de berghelling op tot we bij de bosrand komen.

Het wandelpad volgt daarna de bosrand tot we weer bij de Sebnitzer Strasse tussen Altendorf en Bad Schandau zijn. Hier links ligt de parkeerplaats van het Feriënpark Kiefricht. Nu gaan we links de parkeerplaats op en volgen de gele markeringen dit vakantiepark in. Een lange rechte weg over het park tussen de huisjes door.

Verderop gaat het pad rechtdoor het bos in en loopt het verder op de steeds smaller wordende bergkam recht op Bad Schandau af. Het is vanaf dat we het bos in lopen dan nog 450m rechtdoor, waarbij we alle zijwegen negeren, tot we de Schlossruïne Bad Schandau bereiken. Deze ligt pal boven de stad.

bij de Schlossruïne Bad Schandau

Natuurlijk moet deze kunstmatige ruïne nog even beklommen worden, maar dan wordt het tijd om verder af te dalen naar Bad Schandau. Dit doen we door achter de ruïne nog enkele meters rechtdoor te gaan en dan het pad omlaag te nemen. Het kronkelt stevig omlaag langs de berghelling tot we bij een knooppunt van paden komen.

Op de brede bosweg moeten we rechtsaf, maar niet voordat we even rechtdoor de trap zijn afgelopen om daar bij het uitzichtpunt over de stad te kijken. De brede weg naar rechts volgen we een tijdje tot we links omlaag kunnen via een smal pad en een reeks metalen trappen.

de Marktstrasse in Bad Schandau

Deze trap komt uit aan de rand van het centrum Bad Schandau, recht tegenover de Markstrasse. Door deze straat rechtdoor in te lopen komen we uit op de kop van de Marktplatz tegenover de kerk in het centrum.

Bad Schandau is niet heel groot maar het is wel toeristisch. Er zijn een paar leuke winkelstraatjes rond het centrale plein bij de kerk en daar vindt je ook meerdere horeca gelegenheden en (soms piepkleine) terrasjes. Ook aan de boulevard langs de Elbe zijn meerdere hotels, restaurants en mooie terrassen met uitzicht over de rivier.

Door ook voor de marktplaats langs recht over te steken naar de Königsteiner Strasse is het maar een kort stukje meer tot aan de Elbe oever. We komen er uit recht tegenover de aanlegsteiger van het pontje waarmee we over kunnen steken naar het treinstation. Wij zijn vandaag met de wagen en hoeven maar een klein stukje naar rechts naar de parkeerplaats waar ook het busstation te vinden is.

Het was opnieuw weer een prachtige wandeldag en met de afsluiting in Bad Schandau kunnen we hier nog mooi even langs de supermarkt bij de markt voor we terug rijden naar ons verblijf bij Königstein. Morgen starten we hier weer en gaan dan met de oude tram naar het startpunt bij de Ostrauer Mühle.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.