JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelroute van Stadt Wehlen naar Kurort Rathen (Malerweg 2)

Stadt Wehlen - Stenerner Tisch - Die Bastei - Basteibrücke - Schwedenlöcher - Amselfall en Amselfallbaude - Rathewalde - Hohnstein - Amselgrund - Amselsee - Kurort Rathen

starstarstarstar_borderstar_border 14,5 Km +530 / -520 Hm 6:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze wandelroute van Stadt Wehlen naar Kurort Rathen bevat een aantal spectaculaire bezienswaardigheden zoals de meest bekende attractie van de Sächsische Schweiz, de Bastei en Bastei Brücke. Maar ook andere bijzonder plekjes zitten in de route. Wat te denken van de unieke Schwedenlöcher, Amselgrund en de prachtige kloof onderweg naar Rathewalde. En de prachtige vergezichten vanaf het Elbe plateau bij Hohnstein. Ook de afsluiting in het kleine en gezellig drukke Kurort Rathen met de vele terrasjes aan het water is erg leuk.

De route gaat vooral over onverharde en stenige halfverharde wegen en paden. Er zijn delen met rotspaadjes, en in de Schwedenlöcher afdaling zijn er veel traptreden en bruggetjes. Lopen over asfalt doen we vandaag maar heel minimaal.

Bij de Bastei is het later op de morgen en de rest van de dag ontzettend druk. Deze wandelroute en ook onze winterse tocht via de Bastei beginnen dan ook eerst met een bezoek aan de Bastei om de grootste drukte te kunnen ontlopen. Het advies is dan ook om 's morgens niet te laat van start te gaan.

routekaart wandeltocht Stadt Wehlen - Kurort Rathen

De wandeling van Stadt Wehlen tot aan Hohnstein is gebaseerd op de tweede etappe van de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Malerweg, maar kan als zelfstandige route worden gelopen. Deze Malerweg etappe is echter maar 10,2Km en dat vonden wij wat kort, daarnaast zouden we dan in Hohnstein de bus terug moeten nemen. Mogelijk een half uurtje wachten, dan terugreizen naar een stad in het Elbetal, terwijl er vanaf Hohnstein een schitterend wandelpad het Elbetal in omlaag gaat naar Kurort Rathen. Dit extra stuk wandelen zal niet veel langer in beslag nemen dan de terugweg per bus is onze inschatting. Dus tenzij het later vandaag tegen blijkt te vallen gaan we voor dit alternatief.

De Malerweg volgt vanaf de Bastei de route langs de prachtige Amselsee, de Schwedenlöcher zijn een optionele afkorting. De wandelaar moet dus tussen deze twee hoogtepunten kiezen. Door nu eerst via de Schwedenlöcher te lopen en de route te verlengen met Hohnstein - Kurort Rathen, komen we alsnog langs de Amselsee want die wandelroute omlaag gaat daar dan aan langs. Zo nemen we beide hoogtepunten mee en kunnen we dan mooi even wat langer rondkijken bij de Amselsee voor we de laatste meters naar het gezellige Kurort Rathen afdalen.

hoogteprofiel wandeltocht Stadt Wehlen - Kurort Rathen

Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

Deze wandelroute gaat van 'A naar B' en is dus geen rondwandeling zoals nagenoeg alle routes op onze site. In de Sächsische Schweiz is het openbaar vervoer zo dicht en goed geregeld dat we daar optimaal gebruik van hebben gemaakt en de auto de hele vakantie hebben kunnen laten staan. Dit maakt het aantrekkelijk om een wandeling te combineren met het OV. En het is ook nog eens sneller, en gratis voor alle gasten van deze gemeente.

het pontje bij Königstein

Wil je toch met eigen vervoer komen dan kun je gebruik maken van de grote parkeerplaats aan de Elbe aan de rand van Stadt Wehlen. Terug naar de startplaats vanuit Kurort Rathen kan door daar met het pontje over te steken, enkele minuten met de S-Bahn, en dan weer het pontje pakken die vlak bij de parkeerplaats aanlegt.

Parkeren bij het eindpunt in Kurort Rathen is ook mogelijk, maar dan aan de overzijde van de Elbe bij Pötzcha op de grote parkeerplaats. Deze ligt vlak bij het S-Bahn station. Bij Stadt Wehlen moet dan het pontje worden genomen om bij het startpunt van de route te komen en na het einde van de wandeltocht in Kurort Rathen weer de Elbe over naar de parkeerplaats.

Ook de combinatie auto-fiets is aantrekkelijk. Tussen Stadt Wehlen en Kurort Rathen loopt een mooie fietsroute langs de Elbe tussen deze plaatsen. Het is slechts 3,5Km, het zou dus ook lopend afgelegd kunnen worden.

Wij verblijven in Königstein centraal in het Elbetal, maar aan de oostzijde van de Elbe zodat we bijna elke morgen beginnen met het oversteken van de rivier. Het pontje is maar een kort stukje lopen en zet ons enkele minuten later af aan de overzijde waar we links zo de trap naar het S-Bahn perron op kunnen klimmen.

Daarna doet de S-Bahn er 9 minuten over om ons naar Stadt Wehlen te brengen, met de auto zou het een rit van 41 minuten zijn geweest! Natuurlijk moeten we vanaf het station de waterkant nog opzoeken en dan met het pontje naar de overkant. Daar zijn we dan gelijk in het parkje waar we gisteren met de eerste Malerweg etappe zijn geëindigd.

start van de wandeldag bij Stadt Wehlen

We zijn er weer klaar voor om aan een heerlijke wandeldag te beginnen en lopen achter de bankjes rechtsaf over het voetpad langs de muur, en blijven zo de Elbe volgen.

lekker inlopen over het oeverpad
begin van de klim naar de Bastei

Waar het voetpad eindigt stappen we over op het asfalt van de Mennickestrasse en blijven er rechtdoor gaan. Links eerst nog een leuk terrasje, daarna is er rechts een piepklein parkje dat op de wandelkaarten wordt aangegeven als uitzichtpunt.

Dit blijven we rechtdoor aanhouden tot we tussen de huisnummers 33 en 35 links een pad schuin omhoog vinden. Een Malerweg handwijzer staat er achter een hek verborgen.

Nu gaat het echte klimmen beginnen, we gaan het Nationalpark Sächsische Schweiz in. Eerst stevig omhoog als recht pad achter de woningen langs, daarna gaat het naar rechts over een stenen dam en dan verder als kronkelend bergpaadje omhoog. Soms zelfs behoorlijk stijgend via boomwortels en traptreden.

Bijna boven aangekomen is er rechts een hekwerk zichtbaar, daar vinden we het eerste uitzichtpunt over de Elbe. Het zwaarste klimmen hebben we dan gehad en het pad wordt een breder zandpad links het bos in.

 • pittige klim uit het Elbetal
 • pittige klim uit het Elbetal
bij de Steinerner Tisch

In het bos zijn de markeringen weer goed aangebracht en houden we de borden naar de Steinerner Tisch en de Bastei via de Malerweg aan. Deels zijn de soms holle boswegen behoorlijk modderig, dan is er achter de bomen vaak wel goed door te stappen.

Als we bij een knooppunt komen achter een houten gebouw met ervoor een handwijzer met heel veel routeborden, is daar schuin links de Steinerner Tisch al te zien.

De Steinerner Tisch, een tafel met bankjes van rotsblokken, is in 1710 opgericht na het vaststellen van nieuwe grenzen. Het is daarna in gebruik genomen als rustplaats en om tijdens de jacht hier te kunnen eten.

Op de kruising gaan we rechtsaf richting de Bastei en blijven het zandpad, met deels een houten hek rechts van het pad, aanhouden tot we achter de grote souvenirwinkel/kiosk aankomen. Achter deze kiosk ligt de grote Bastei parkeerplaats. Hier kunnen we gelijk na het gebouw rechts aanhouden en komen dan uit op de asfaltweg tussen de parkeerplaats en de Bastei. We gaan er rechtsaf het asfalt op.

Daar waar we op het asfalt uitkomen staat aan de overzijde een handwijzer richting de Schwedenlöcher. Na het Bastei bezoek gaan we die kant op maar komen dan van de Bastei terug via het bospaadje dat daar links achter de bomenrij langs loopt.

souvenirwinkel Bastei

Via de asfaltweg komen we bij een plein met daaraan restaurants, Imbiss en terrasjes, en aan de overkant nog een souvenirwinkel. Hier links van de souvenirwinkel langs lopend komt uit bij een uitzichtpunt achter de gebouwen. Daar op het pleintje gaat links een trap omlaag naar de Basteibrücke.

Op het grote plein al meer links aanhouden en daar de brede trap af te dalen is een andere mogelijkheid om bij de Basteibrücke te komen, maar voor we dan de Basteibrücke bereiken kunnen we ook nog eens linksaf naar een mooi uitzichtpunt met vanaf een afstandje uitzicht op deze bijzondere brug.

rotsformaties in de Sächsische Schweiz

Wij kennen dit al en gaan voor de tweede optie, naar het uitzichtpunt, om daar eerst eens een plekje te zoeken voor een koffiepauze. Daarna kunnen we vanaf dit plekje alsnog even de brug bezoeken en deze oversteken.

De Basteibrücke is al vanaf 1768 bekent in de literatuur. Het is een 76 meter lange brug, 190m boven de Elbe, bestaande uit meerdere bogen waarmee het een diepe kloof overspant. De brug en de uitzichtpunten er omheen bieden een prachtige blik op de grillige rotsformaties van de Sächsische Schweiz, een aantal van deze vingervormige rotspieken kunnen ook bezocht worden.

 • pauze met zicht op de Basteibrücke
 • pauze met zicht op de Basteibrücke

Na de koffie en broodjes zoeken we de brug op en lopen deze op en neer terwijl we van de uitzichten op de rotsformaties genieten en de doorkijkjes naar het westen over het Elbetal en de prachtige tafelbergen aan de andere zijde van de Elbe. We waren opzettelijk vroeg naar boven geklommen nadat we de vorige keer met Pasen en een dik pak sneeuw al over de koppen konden lopen van bussen vol aangevoerde Aziaten, maar zelfs nu die er niet zijn vanwege de reisbeperkingen is het toch al behoorlijk druk. Maar druk of niet, dit is de meest bezochte attractie van de Sächsische Schweiz en die moet je natuurlijk wel gezien hebben.

klik op een kleine foto voor een vergroting
de Bastei en Basteibrücke de Bastei en Basteibrücke de Bastei en Basteibrücke de Bastei en Basteibrücke
de Bastei en Basteibrücke de Bastei en Basteibrücke de Bastei en Basteibrücke de Bastei en Basteibrücke

Wil je de Malerweg etappe 2 lopen zonder de Schwedenlöcher afkorting en onze alternatieve terugweg van Hohnstein naar Kurort Rathen, dan moet je hier de Basteibrücke oversteken en aan de andere zijde afdalen. Via de Amselsee ga je dan omhoog richting Hohnstein. Deze route is overal goed aangegeven.

Na even rondgekeken te hebben lopen we terug en zoeken het grote plein weer op. We volgen dan nog een klein stukje de asfaltweg terug maar gaan er verderop bij de trap rechts omlaag.

toegang tot de Schwedenlöcher

Beneden aan deze trap gaan we linksaf het bospaadje parallel aan het asfalt volgen, maar niet voordat we nog even rechtdoor stappen naar het uitzichtpunt. Ook daar is nog eens goed te zien hoe grillig de rotsformaties er zijn, en daar gaan we dadelijk in afdalen!

Het bospaadje volgt de weg tot aan de parkeerplaats en gaat dan schuin rechts achter de parkeerplaats langs. Dit blijven we volgen en negeren daarbij de afslagen, tot we bij een T-splitsing in het bos komen.

Op de T-splitsing gaan we rechtsaf en lopen dit pad helemaal rechtdoor uit tot aan een open plek in het bos met rechts een schuilhut met bankjes, en links een betonnen trap omlaag.

De route gaat nu via deze trap omlaag de Schwedenlöcher in. Fout lopen kan hier niet, er loopt maar een route door dit doolhof van unieke rotsformaties en het gaat nagenoeg alleen omlaag. Vaak behoorlijk steil omlaag via ontelbaar veel traptreden. Maar er zijn ook vlakkere stukjes, smalle rotsspleten om doorheen te lopen waarbij we regelmatig op tegenliggers moeten wachten, en er zijn leuke grotere open stukken waar juist veel ruimte is.

Bij ons laatste bezoek met Pasen 2013 lag er zo veel sneeuw en ijs dat deze schitterende Canyon helaas om veiligheid redenen was afgesloten. Nu laten we het ons niet ontnemen om het alsnog te bekijken en nemen we de tijd om er rustig doorheen af te dalen.

Deze 'Klettersteig' tussen de Bastei en de Amselgrund gaat door een aaneenschakeling van kloven, holen en rotsformaties omlaag tot onder in het dal net onder de Amselfallbaude. Deze kloven werden tijdens de 30-jarige oorlog door de lokale bevolking gebruikt om zich te verbergen voor de Zweedse soldaten. Daar heeft het de naam Schwedenlöcher aan te danken.

klik op een kleine foto voor een vergroting
afdaling in de unieke Schwedenlöcher afdaling in de unieke Schwedenlöcher afdaling in de unieke Schwedenlöcher afdaling in de unieke Schwedenlöcher
afdaling in de unieke Schwedenlöcher afdaling in de unieke Schwedenlöcher afdaling in de unieke Schwedenlöcher afdaling in de unieke Schwedenlöcher
omhoog door de Amselgrund

In het laatste deel wordt de kloof breder en volgen we de lange trap verder omlaag tot we in het mooie Amselgrund uitkomen, weer een smal en diep dal. Hier steken we de brug over de Amselgrundbach over en nemen dan de trap omhoog naar de natuurstenen weg.

(Wandelaars die vanaf de Bastei de Malerweg route hebben gevolgd komen er hier van rechts weer bij).

Nu gaat het linksaf omhoog. Het is niet ver tot aan de volgende bestemming, maar het is wel een pittige klim. En met name het laatste stukje omhoog voor we de Amselfallbaude bereiken.

De Amselfallbaude is een informatiepunt en horeca gelegenheid met een terras pal aan de Amselfall tussen steile rotswanden.

Vanwege Corona is het vandaag helaas gesloten en is het terras voor de prachtige waterval leeg. Pasen 2013 was het terras druk bezet, ondanks koude, sneeuw en ijs. Met de toen bevroren waterval was het indrukwekkend om te zien. Zie ook onze rondwandeling Bastei en de Rauenstein.

 • bij de Amselfallbaude en Amselfall
 • bij de Amselfallbaude en Amselfall

Eenmaal op het terras gaat de route links de trap omhoog, langs het informatiepunt annex schuilhut, en daarna via een smal maar goed afgeschermd paadje rechtsaf langs een hele mooie rotswand. Daar staat ook weer een bankje voor wie er geen genoeg van krijgt. Via traptreden gaat het nog iets hoger door dit zeer smalle stukje dal waar naast het pad de Amselgrundbach klatert.

een smalle kloof met trappen

Na nog wat meer klimmen wordt het pad alsmaar breder en vlakker. We zijn opnieuw in een bijzonder mooie diepe kloof aangekomen waarin we de loop van de Amselgrundbach gaan volgen tot aan Rathewalde.

Bij een splitsing met een pad naar links blijven we rechtdoor stappen, daar wordt het pad nog breder en is het weer verhard met natuursteen klinkers. Hier zijn op regelmatige afstanden bankjes geplaatst, maar we zijn nog niet aan een pauze toe en stappen lekker stevig door nu het een tijdlang vlak blijft.

 • door de kloof naar Rathewalde
 • door de kloof naar Rathewalde

Pas als we de eerste gebouwen van Rathewalde bereiken zijn er weer splitsingen met andere wandelpaden, maar ook daar kunnen we het brede pad aan blijven houden en lopen dan op de Rathewalder Mühle af. Ook dit terras bij de oude watermolen is vandaag gesloten, maar eenmaal in het dorpscentrum zijn wel horeca gelegenheden open.

aankomst bij de Rathewalder Mühle
naar het centrum van het stadje

Langs de Mühle gaat het nog even verder omhoog en wordt dan vlakker als we het dorpje inlopen met links het water.

Bij het naderen van de kerk is er rechts nog een terras, daarna komen we ter hoogte van de kerk uit op een asfaltweg en ligt er rechts een parkeerplaats. Op de kruising na de parkeerplaats slaan we rechtsaf in de Teichstrasse, links van de weg ligt de grote vijver waar de straat zijn naam aan dankt.

Al snel is er weer een kruising, hier gaan we weer linksaf op de Querweg en laten het dorp al weer achter ons. Links zien we nog de huizen van Rathewalde maar rechts krijgen we een toenemend mooi uitzicht over de omgeving nu we weer hoog op het Elbe plateau lopen. Deze weg lopen we helemaal af tot aan de hoofdweg Hohnsteiner Strasse.

Nog voor we de hoofdweg bereiken buigt het smalle asfaltweggetje meer naar rechts en is er verderop links tussen de struiken een opening waar een bankje staat. We zijn toe aan onze lunchpauze en gezien het geweldig mooie uitzicht hier besluiten we dat dit een geschikte plek is om een half uurtje te pauzeren.

uitzicht vanaf het Elbe plateau

Dan stappen we verder tot we de hoofdweg bereiken waar rechts bij de aansluiting een picknickplek is gebouwd. Niet echt een mooi gekozen plaats gezien het drukke verkeer, maar het uitzicht maakt veel goed. Er loopt een smal zandpaadje naar rechts parallel aan de hoofdweg, dit wordt het vervolg van de route terwijl we rechts in de verte naar de spectaculaire tafelbergen blijven kijken.

asfaltweggetje naar Hohnstein

We lopen het smalle paadje af tot we bij een bosje komen, daar sluit het aan bij de asfaltweg en gaan we in de berm de laatste meters afleggen tot aan de grote kruising. De hoofdweg gaat verderop bij de driesprong met een bocht naar rechts, maar wij kunnen er in het volgende bosje al vanaf door daar rechtsaf te slaan op de smallere asfaltweg die parallel met de hoofdweg loopt.

alternatieve route naar Kurort Rathen

Bij de volgende splitsing gaan we weer links en lopen dan weer naar de hoofdweg toe. Door de berm lopen we dan rechtsaf tot in de volgende bocht naar links waar we dan al een grote parkeerplaats zien liggen. Deze parkeerplaats moeten we op en daarna parallel aan de hoofdweg oversteken.

Achter de parkeerplaats loopt een stenig wandelpad waarop we verder gaan, dadelijk staat er ook weer een handwijzer waarop de Malerweg is aangegeven.

Voorlopig houden we de Malerweg nog aan en volgen we het pad het bos in richting Hohnstein. Na een kleine 500m komen we bij een splitsing met een breed pad naar rechts. De Malerweg wordt er rechtdoor aangeven en de Amselsee-Kurort Rathen naar rechts.

Wie zich aan de Malerweg etappe 2 houdt moet hier rechtdoor de Malerweg markeringen blijven aanhouden tot in Hohnstein, nog drie kwartier lopen tot het centrum. Net voor Burg Hohnstein en de Parkplatz Markt is een bushalte, en voorbij de Burg aan de Obere Strasse na de parkeerplaats Eiche is het kleine busstation te vinden.

Wij gaan voor ons al eerder bedachte alternatieve terugweg en slaan op deze splitsing rechtsaf. Vanaf hier tot aan de Amselsee richten we ons op de markeringen van de Knotenweg, aangegeven met een groene horizontale balk op een witte achtergrond. De Knotenweg is een belangrijke wandelverbinding tussen Hohnstein en het Elbetal, het pad is breed, goed onderhouden en ook de markeringen zijn er prima in orde. Het loopt tamelijk vlak door de bossen waarbij we bij een Y-splitsing naar links worden verwezen. (Rechtdoor komt later op hetzelfde punt uit).

oude wegwijzers in het bos

Na een tijdje doorstappen komen we op de parkeerplaats Knotenweg uit aan de Ziegenrückenstrasse. Deze weg moeten we schuin naar links oversteken waar het brede bospad Knotenweg weer het bos in gaat. Hier bij deze kruising, en ook verderop in het bos, komen we nu hele mooie oude wegwijzers tegen. Betonnen palen zoals ze vroeger veel werden gebruik worden hier nog steeds regelmatig onderhouden.

afdaling in de Amselgrund
de brug bij de Amselsee

Een tijdlang blijft het nog vlak lopen maar dan daalt het geleidelijk meer af. Na een haarspeldbocht dalen we dan verder af en sluiten we aan bij de Amselgrund. Daar lopen we links van de Amselgrundbach en zijn even later bij de brug aan de kop van de Amselsee.

De brug wordt overgestoken en aan de overzijde gaan we linksaf, een klinkerweg langs de Amselsee waar we de eerste trap- en roeiboten op het langgerekte en hier nog smalle meer al zien.

Het is nog vroeg in de middag als we er aankomen en we zoeken er maar even een plekje op een van de vele bankjes langs het meer om kort te pauzeren en even naar de drukte op het water en het wandelpad te kijken.

De Amselsee is 500m lang en waar deze het breedst is, bij de stenen afsluitdam, daar is een botenverhuur. Het is een geliefd uitstapje en het is er in het zomerseizoen altijd druk met wandelaars, fietsers en natuurlijk met veel toeristen die er komen om een trapboot of roeiboot te huren.

 • bootjes op de Amselsee
 • bootjes op de Amselsee
 • bootjes op de Amselsee

Vanaf hier is het nog maar een klein eindje tot aan het centrum van Kurort Rathen. We blijven hiervoor het pad voorbij de Amselsee aanhouden.

Als de eerste woningen zich laten zien wordt de ondergrond asfalt, daar zijn links enkele forellenvijvers. Achter deze vijvers tegen de berghelling aan zijn een aantal prachtige terrassen te vinden. Ook iets verderop bij het Amselgrundschlösschen ligt een erg mooi terras voor wie de wandeldag nog even af wil sluiten met een hapje of drankje.

terrasjes bij de forellenvijvers

In het kleine maar gezellig drukke stadje zijn naast de vele terrasjes natuurlijk ook de nodige souvenirwinkels te vinden en ook enkele andere leuke winkeltjes die uitnodigen om even rond te kijken. Deze zijn te vinden in de straat waarin we aan komen lopen en bij de T-splitsing voor de Amselgrundbach nog wat meer links en rechts langs het leuke watertje. Ook de bakkerij in de Dorfladen op de hoek kunnen we van harte aanbevelen.

 • gezellig druk in Kurort Rathen
 • gezellig druk in Kurort Rathen
 • gezellig druk in Kurort Rathen

Door op de T-splitsing voor de Amselgrundbach rechtsaf te slaan lopen we recht op de Elbe oever af. De weg komt precies uit bij de aanlegsteiger van de veerpont.

Het veer van Kurort Rathen is de enige oversteek die niet valt onder het gratis openbaar vervoer. Deze keer moeten we wel voor de oversteek betalen. In 2013 was dat nog € 0,80, nu in de nazomer betalen we € 1,50. Het is een motorloze veerpont, verankert aan een stalen tros maakt het gebruik van de stroming van de Elbe om van de ene naar de andere kant te komen.

het Kurort Rathen pontje is niet gratis
S-Bahn station Pötzcha Korort Rathen

Aan de overzijde zoeken we het S-Bahn station weer op door er rechtsaf te slaan en de asfaltweg links omhoog te volgen tot aan dit station. Even later komt de trein al aan en brengt ons in enkele minuten weer terug naar Königstein. Daar nemen we gelijk de boodschappen weer mee voor we er het pontje nemen naar de overzijde en naar onze vakantiewoning.

Vanuit Kurort Rathen is het mogelijk om eenvoudig terug te lopen naar Stadt Wehlen, hiervoor hoeft de Elbe niet over te worden gestoken maar is het wandelpad aan deze zijde langs de rivier te volgen.

Staat de auto in Stadt Wehlen, dan ben je met de S-Bahn in slecht enkele minuten weer terug maar moet je daar nog eens met het pontje oversteken naar de parkeerplaats Stadt Wehlen. Dat pontje is echter wel weer gratis.

Wie de wagen hier in Kurort Rathen heeft staan kan aan de overzijde linksaf het oeverpad nemen, het is dan maar een paar meter tot aan de grote parkeerplaats.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.