JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Wandelroute van Pirna naar Stadt Wehlen (Malerweg 1)

Pirna - Liebethal - Wesenitztal - Richard Wagner Denkmal - Mühlsdorf - Lohmen - Uttewalder Grund - Uttewalder Felsentor - Teufelsschlüchte - Teufelskammer - Stadt Wehlen

starstarstar_borderstar_borderstar_border 14 Km +220 / -250 Hm 4,5 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: september 2021 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Deze eenvoudige maar deels spectaculaire wandelroute geeft een goed beeld van wat de Sächsische Schweiz voor wandelaars te bieden heeft. We lopen door prachtige diepen kloven met steile rotswanden maar ook hoog over het Elbe plateau met mooie vergezichten over het Elbetal en de unieke tafelbergen.

Naast de bijzondere natuurmonumenten die verwondering oproepen bevat deze tocht nog veel meer bezienswaardigheden. Het Richard Wagner Denkmal waar we naar muziek kunnen luisteren tijdens een pauze in het bos, de leuke oude Mühlen die we passeren tot aan een waterval. En we eindigen in Stadt Wehlen aan de Elbe, en dat is een hele leuke afsluiting van de wandeldag.

routekaart van Pirna naar Stadt Wehlen

De route bevat hoofdzakelijk onverharde en halfverharde wegen en paden, in en rond de dorpjes is het vooral asfalt. Steile hellingen zijn er niet en de route is dus voor iedere wandelaar goed te doen. Alleen de optionele extra lus door de Teufelsgrund met de Teufelskammer en Teufelsschlüchte is een echte uitdaging. Deze kan eenvoudig over worden geslagen voor wie liever niet onder rotsblokken door wil kruipen of een grot wil verkennen.

hoogteprofiel van Pirna naar Stadt Wehlen

De wandeltocht van Liebethal naar Stadt Wehlen is de eerste etappe van de LAW (Lange Afstand Wandelroute) Malerweg maar kan als zelfstandige route worden gelopen. Voor uitgebreide informatie over de Sächsische Schweiz als bestemming voor een wandelvakantie, de gratis openbaar vervoer mogelijkheden, en waarom wij de Malerweg etappes deels hebben aangepast, zie deze informatie pagina.

S-Bahn Bahnhof Königstein

Deze wandelroute gaat van 'A naar B' en is dus geen rondwandeling zoals nagenoeg alle routes op onze site. In de Sächsische Schweiz is het openbaar vervoer zo dichtbij en goed geregeld dat we daar optimaal gebruik van hebben gemaakt en de auto de hele vakantie hebben kunnen laten staan. Dit maakt het aantrekkelijk om een wandeling te combineren met het OV. En het is ook nog eens sneller, en gratis voor alle gasten van deze gemeente.

Wil je toch met eigen vervoer komen dan kan er bij het S-Bahn Station Pirna worden geparkeerd. Vanuit het eindpunt Stadt Wehlen is het dan maar enkele minuten per trein terug naar Pirna. Parkeren bij het eindpunt Stadt Wehlen op de grote parkeerplaats kan ook om dan de S-Bahn naar Pirna te nemen en aan de wandeling te beginnen.

wachten op de bus in Pirna

Ook de combinatie auto-fiets is aantrekkelijk. Tussen Pirna en Stadt Wehlen loopt een mooie fietsroute pal langs de Elbe tussen deze steden.

De Malerweg loopt in 8 dag etappes van Pirna terug naar Pirna, maar deze stad is meer te zien als knooppunt voor aansluiting bij het openbaar vervoer. De eigenlijke startplaats is Liebethal aan de rand van Pirna en het natuurgebied Sächsische Schweiz. Er is wel een gemarkeerde aanlooproute vanaf het S-Bahn station in Pirna naar Liebethal, maar dit gaat door een afzichtelijke woonwijk bergop. Het kan, maar is niet aantrekkelijk om de dag mee te beginnen.

Wij verblijven in Königstein centraal in het Elbetal, maar aan de oostzijde van de Elbe zodat we bijna elke morgen beginnen met het oversteken van de rivier. Het pontje is maar een kort stukje lopen en zet ons enkele minuten later af aan de overzijde waar we links zo de trap naar het S-Bahn perron op kunnen klimmen.

Pirna is voor ons de verste bestemming als startplek deze wandelvakantie, en zelfs hier doet de S-Bahn maar 17 minuten over! Voor de ingang van het station kijken we tegen het talud van een spoorbaan aan, de bushalte ligt daar gelijk achter. Door hier links naar de parkeerplaats te lopen en daar onder de spoorbaan door en gelijk weer rechtsaf te slaan, lopen we recht op het tamelijk grote busstation af.

Het startpunt van de Malerweg in Liebethal

Gelijk rechts achter het stationsgebouw vinden we lijn G/L 246 naar Liebethal maar moeten wel een kwartiertje wachten voor de aansluiting.

Als we eenmaal door Pirna rijden zien we waarom het wordt afgeraden dit te voet te doen. Het is een aaneenschakeling van oude Oost-Duitse woonflats. Vaak wel van een nieuw fris kleurtje voorzien, maar nog steeds een troosteloze aanblik.

Bij de halte Liebethaler Grund stappen we uit, samen met twee vrouwen uit Dresden waar we later vandaag gezellige momenten mee gaan beleven, en maken de wandeluitrusting in orde. Vanaf de bushalte moeten we een klein stukje teruglopen tot aan de scherpe bocht naar rechts, daar gaat links een bospad de Liebethaler Grund in.

Dit is de officiële startplaats van de Malerweg, links in de bosrand staat een Malerweg informatiebord en we zien er ook de eerste Malerweg markeringen. Een sierlijk geschreven letter 'M' op een witte achtergrond.

Nadat we eerst links van het bord nog even bij de daar zichtbare loodrechte rotswand hebben gekeken beginnen we aan onze eerste meters van de Malerweg door het zandpad langs Wesenitz het smalle dal in te volgen.

in het mooie Wesenitztal
in het smalle deel van de kloof

Het dal wordt al snel nog smaller met steile berghellingen links en rechts. Het pad loopt er steeds links van de prachtige Wesenitz.

Na enkele minuten stappen is er rechts een oude watermolen en kunstmatig gebouwde waterkanalen om het water om te kunnen leiden. Het water van dit riviertje is in het verleden veel gebruik voor aandrijving van molens en zelfs een waterkracht centrale. Daar gaan we dadelijk nog meer van zien.

Het pad langs het riviertje is een oude natuurstenen weg en het loopt nagenoeg vlak door het smalle vochtige dal. Dieper in het dal wordt het soms nog smaller en is er niet voldoende ruimte meer voor het brede pad. Daar wordt het een smal paadje langs een rotswand en zijn er soms zelfs loopbruggen boven het wild stromende water.

Midden in het dal komen we dan bij een groot gebouw. Het is de ruïne van het oude Wasserkraftwerk Wesenitztal. Daarna wordt het pad weer breder.

ruïne Wasserkraftwerk Wesenitztal

We zijn nog maar kort onderweg op de Malerweg en genieten vanaf het eerste moment van elke stap. Wat is het hier mooi en ontspannen lopen met het geruis van het water in het dal. Wij zijn er begin september en zien ook de eerste herfstkleuren al verschijnen wat het plaatje nog leuker maakt.

het snelstromende water van de Wesenitz

Plots komen we het bos uit en zien voor ons een poortgebouw, maar nog voor we daar zijn is er een open gedeelte met de volgende verrassing. Rechts aan het water een leuk hoekje met bankjes, met zicht op het Richard Wagner monument links tegen de berghelling. Dit is het grootste Wagner monument ter wereld. Gebouwd in 1918 en 12,5m hoog! We besluiten om hier maar onze koffiepauze te beleggen op een van de bankjes, net als de twee vrouwen uit Dresden die ook net aan komen lopen.

Rechts van de bankjes staat een metalen paal met daarop een drukknop gemonteerd. Tja, ik ben een mannetje, dus wat doe je als je een knop ziet? Indrukken natuurlijk en kijken wat er gebeurd zonder eerst de informatie tot je te nemen. Na het indrukken begint een groot orkest de bekendste muziek van Wagner te spelen, een deel van zijn prelude 'Lohengrin'. Lohengrin heeft Wagner deels geschreven in de Lochmühle, het gebouw dat daar verderop staat. Het begint heel zacht en rustig, heerlijk om te horen zo midden in de bossen, maar het bouwt steeds meer op. Voller, harder tot zelfs zeer luid. En het klinkt echt geweldig op deze plaats. Het duurt niet lang of de Dresdner dames beginnen op de muziek te dansen, zij zijn er mee opgegroeid en kennen het goed.

Het wordt een gezellig koffieconcert waarbij we met deze vrouwen van onze generatie in gesprek komen over hoe zij de tijd achter het ijzeren gordijn hebben beleefd.

  • koffieconcert Lohengrin van Richard Wagner
  • koffieconcert Lohengrin van Richard Wagner

We trekken weer verder richting de Lochmühle en lopen daar onder de poort door. (Hier is de Malerweg slecht aangegeven met een sticker op het hekwerk die we eerst over het hoofd zien en waardoor we rechtdoor de steile klinkerweg omhoog lopen en daarna weer terug moeten keren). Gelijk na deze poort moeten we hier rechts aanhouden, pal langs de gevel van het gebouw en er achter dan rechts op de brug over de Wesenitz af.

het poortgebouw Lochmühle
de waterval Lochmühle

Vanaf de fraaie stenen boogbrug is links de Lochmühle Wasserfall mooi te zien, we komen er dadelijk ook aan langs. Aan de overzijde van de brug staat weer een duidelijke handwijzer, hier gaat het gelijk linksaf via het smalle paadje parallel aan het water.

Het gaat dadelijk wat omhoog en bij de waterval wordt het pad ook weer breder. We blijven dit nu door het bos volgen tot we opnieuw op gebouwen aflopen. Daar komen we bij de Daubemühle en lopen langs het eerste gebouw onder de overkapping door.

Deze Mühle is ooit gebouwd als graanmolen maar is nu een waterkracht centrale. Dit is te zien als we de Malerweg markering na het eerste gebouw naar links volgen en zo tussen de gebouwen door lopen. Aan de achterzijde vanaf de brug is te zien hoe het water wordt omgeleid om stroom op te wekken.

Ook deze brug steken we over en beginnen dan aan de klim omhoog naar het dorpje Mühlsdorf.

  • bij de Daubemühle
  • bij de Daubemühle

We houden het weggetje aan achter de huizen langs en daarna naar links tot aan de hoofdweg. Deze weg heet verassend Richard Wagner Strasse. De markeringen wijzen ons naar rechts waarna we deze weg door Mühlsdorf 600m gaan volgen. Verderop links komen we langs een klein parkje met informatiebord en enkele oude molenstenen. Dan in de tweede lichte bocht naar rechts slaan we linksaf. Hier staat weer een duidelijke Malerweg handwijzer.

door de heuvels boven Mühlsdorf
heerlijk wandelen door de velden

Het rechte weggetje gaat tussen landerijen door met een mooi uitzicht over de glooiende hellingen en de daken van de verderop gelegen dorpjes.

Net voor de volgende kruising bij het bos wordt het een stenen pad, daar slaan we linksaf en gaan het karrenspoor op richting het hoger gelegen bosje. In het bos blijven we rechtdoor gaan langs de bosrand en dan verder over het open veld. Ligt omhoog tot aan een bosrand.

Hier gaat het rechtsaf verder met links het bos en rechts een mooi uitzicht over de omgeving.

Links in het bos staan twee bankjes met een monument, hier 56,8m naar rechts ligt het officiële coördinatenpunt 51 graden noord en 14 graden oost. Iets verderop in het bos komen we dadelijk nog een Koördinatenstein tegen, dat is de officiële met GPS bepaalde positie. Bijzonder hoe dicht dit bij elkaar ligt, gemeten op de oude manier in vergelijking met de moderne GPS methoden.

Koördinatenstein monument

Bij de splitsing na de bankjes gaan we links het bos in en daarna gelijk weer rechtsaf. We lopen door het dichte bos tot we een kruising met een bosweg bereiken. Die steken we recht over en dan begint een hele leuke afdaling.

Het begint met enkele stenen traptreden omlaag over de steile berghelling en stukjes met boomwortels die het afdalen eenvoudiger maken. Dan draait het pad naar rechts langs een rotswand en dalen we daarna de stenen treden helemaal af tot onder in het dal bij het water van de Wesenitz.

steile afdaling naar de Wesenitz

We komen uit bij een brug over het riviertje en steken deze over naar een breed wandelpad aan de overzijde. Hierop gaan we rechtsaf, een prachtige route langs een steile rotswand.

wandelpad langs een rotswand
spoorwegtunnel Stolpener Strasse

Het is maar een kort stukje voor we weer bij een splitsing komen, deze keer gaat het linksaf naar de tunnel onder de spoorweg door. Daarna blijven we het pad aanhouden tot het aansluit bij de Stolpener Strasse.

Deze asfaltweg moeten we een stukje naar links volgen, er is daar voldoende ruimte in de berm, tot we bij een driesprong komen. In het driehoekje tussen de asfaltwegen staan een boom en een grote handwijzer.

We moeten er de weg schuin rechts aanhouden en al na enkele meters langs de bosrand rechtsaf het halfverharde pad op.

Het karrenspoor met rechts het bos en links de akkers heet de Querweg. Aan het einde lopen we een bosstrookje door en komen weer bij een splitsing. Hier blijven we rechtdoor gaan over het graspad, kronkelend door het golvende landschap van het Elbe plateau met soms prachtige vergezichten. De enkele afslagen naar links en rechts kunnen we negeren.

hoog over het Elbe plateau

Het leuke wandelpad loopt op het einde omhoog en komt uit op een T-splitsing met een brede halfverharde weg. Daar op het randje is het uitzicht naar het zuiden prachtig en er staat een bankje bij de splitsing.

Mooie timing, we zijn aan de lunch toe! Dus gaan de rugzakken even af en beginnen we aan de meegebrachte Duitse broodjes met zicht op de bergtoppen rond het Elbetal. Nog even lekker in de zon eten voor de voor vanmiddag aangekondigde regen er aan gaat komen.

we vinden een mooi lunchplekje

Na de onderbreking gaan we op de brede weg linksaf, een lange rechte weg over de bergrug tot aan Lohmen. De lucht ziet er dreigend uit als we het lange rechte stuk aflopen, maar het uitzicht is nog altijd erg mooi. Net voor de eerste woningen van Lohmen gaan we schuin rechts het graslaantje in en lopen dan rechtdoor langs de boerderij tot aan de asfaltweg.

dreigende luchten onderweg
de splitsing in Lohmen

Op het asfalt linksaf en daarna gelijk weer rechtsaf tot we de hoofdweg Basteistrasse vinden. Hier in Lohmen ontbreken weer wat Malerweg markeringen maar de route is niet moeilijk. Op de Basteistrasse gaat het linksaf waarna we deze weg aanhouden tot het een bocht naar links maakt.

In die bocht ligt rechts een klein parkje met traptreden naar een boom en enkele grote rotsblokken. Voor dit parkje gaan we schuin rechts de Uttewalder Strasse in en blijven deze daarna rechtdoor aanhouden.

Als we bijna het dorp weer verlaten buigt de Uttewalder Strasse iets naar links, de weg scherp rechts hier negeren, en komen we daarna bij een kruising met een asfaltweg en rechtdoor een bosweg. Nu steken we recht over en volgen het zandpad langs de bosrand.

Links staan op regelmatige afstanden bankjes onder de bomen, daar maken we even gebruik van omdat de aangekondigde regen ons heeft bereikt. Onder de beschutting van de bomen kunnen we de regenkleding uit de rugzakken halen en aantrekken.

uitzicht over de velden

We blijven nu het golvende grasland zoveel mogelijk rechts houden en negeren de zijweg naar links. Door langs de afrastering te blijven lopen waar het bos begint gaat het verder over een smal paadje door een stukje dichte begroeiing. Ook hier ontbreken Malerweg markeringen, maar het paadje blijven aanhouden langs de bosrand en daarna het bos in dan gaat het goed.

Eenmaal in het bos wordt het pad breder en blijven we dit rechtdoor aanhouden tot we bij een kruising weer een grote handwijzer tegenkomen. Dit is de kruising Brücke Schleifgrund. Hier staan we boven de Uttewalder Grund, de ingang tot weer een schitterende kloof, en tevens de toegang tot het Nationalpark Sächsische Schweiz.

leuk paadje langs het weiland

We volgen de Malerweg markeringen rechts omlaag de Uttewalder Grund in. Deze kloof wordt gezien als een van de mooiste kloven van de Sächsische Schweiz en ondanks de gestage regen is dit echt genieten. De zijwegen, soms met trappen de steile berghelling op, kunnen we negeren, we blijven dit wandelpad aanhouden. Bij de grotere splitsingen en kruisingen staat de Malerweg hier overal goed aangegeven.

Soms is het een breed pad, dan weer wat smaller en overal zijn bruggen om allerlei watertjes over te kunnen steken. De route blijft de beek die beneden in de Elbe uitkomt volgen door dit schitterende stukje erosie natuur.

klik op een kleine foto voor een vergroting
door de schitterende Utterwalder Grund door de schitterende Utterwalder Grund door de schitterende Utterwalder Grund door de schitterende Utterwalder Grund
door de schitterende Utterwalder Grund door de schitterende Utterwalder Grund door de schitterende Utterwalder Grund door de schitterende Utterwalder Grund

Na een tijdlang het pad te hebben gevolgd komen we bij het Uttewalder Felsentor. Hier wordt het dal heel erg smal en rotsblokken die omlaag zijn gekomen zijn tussen de wanden van de kloof blijven hangen om zo een 'tunnel' te vormen. Met een beetje bukken is er prima onderdoor te komen. Na de onderdoorgang blijft het even smal, daar is een ontzettend leuk wandelpad aangelegd, en nadat we de beek weer over zijn gestoken wordt het pad weer breder.

  • het Utterwalder Felsentor
  • het Utterwalder Felsentor

Het is dan niet ver meer voor we de Waldidylle bereiken, een mooi Gasthof met terras in de kloof en tevens informatiepunt. Helaas is deze vanwege de Corona maatregelen vandaag gesloten, onder andere omstandigheden is dit een perfecte plek om even te pauzeren.

het Gasthof Waldidylle

Na een korte onderbreking lopen we het pad verder af, deze wordt hier breder en de ondergrond bestaat vaker uit natuurstenen die met de nattigheid van vanmiddag behoorlijk glad zijn.

We blijven de weg nu volgen tot aan een T-splitsing met een breder pad waarop we rechtsaf slaan. Deze weg is deels geasfalteerd en er zijn stukken sintelpad. Het gaat nu veel geleidelijker omlaag. Na 300m op deze weg komen we bij een knooppunt met verschillende wegen en paden, en aan de overzijde ligt een brug over een watertje.

Hier kunnen we uit verschillende opties kiezen. De Malerweg gaat er links waarmee de asfaltweg wordt aangehouden, maar de brug oversteken en daar linksaf het smalle paadje langs het watertje is een andere mogelijkheid. Verderop ligt dan weer een brug en komen we alsnog weer op de brede weg terug.

knooppunt Teufelsgrund

Maar voor we deze keuze maken gaan we eerst nog een extra leuke lus aan de wandelroute toevoegen om daarna hier weer terug te keren. Deze schitterende korte lus gaat door de Teufelsgrund waarbij we de Teufelsschlüchte en Teufelskammer bezoeken. Dit gaat deels door stukjes smalle kloof, we moeten wat op de hurken onder rotsen door, en optioneel kunnen we een stukje grot verkennen.

Voor het extra stukje steken we de brug over en houden dan rechts aan. De Teufelsgrund staat er aangegeven. Het gaat al snel een mooie kloof in via een smal paadje. Dit wordt een stenig pad, dan weer boomwortel pad, en komen we langs de eerste steile rotswanden. Even later zijn we bij een splitsing met handwijzer. Rechtdoor gaat naar de Teufelskammer en links de Teufelsschlüchte in.

Hier is een prachtig rondje te maken waarbij we beide attracties bezoeken. Het beste is om met de Klamm te beginnen en via de Teufelskammer hier weer terug te komen. Het wordt heel smal en zo lopen we niet tegen het wandelverkeer in.

Linksaf steken we het houten bruggetje over en zijn na enkele passen al in de kloof. Het wordt snel smaller en we moeten al over de eerste rotsblokken stappen, daarna wordt het nog leuker als we zelfs onder een rotsblok door moeten zien te komen. Op de hurken lukt het net met de rugzakken nog om.

Wat dieper in de kloof is een trap en daarna rechts de ingang naar een grot. Hier kunnen we door de grot heen en komen dan links van de ingang weer boven op het paadje dat daar loopt. Een zaklantaarn of mobieltje is hier handig.

Daarna pakken we de route weer op en volgt er gelijk weer een kruipgat. Deze is nog lager dan de eerste zodat we nu de rugzakken maar even in de hand meenemen en aan elkaar doorgeven. Dan hebben we het moeilijkste ook al weer gehad, want we gaan een lange trap omhoog die naar rechts draait en ons op het plateau boven de kloof brengt.

klik op een kleine foto voor een vergroting
in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer
in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer in de Teufelsgrund, Teufelsschlüchte en Teufelskammer

Dit plateau steken we rechtdoor over en houden iets rechts aan tot we weer een handwijzer zien staan. Daar gaat het rechtsaf via een bospad waarbij we weer gaan dalen. Dit komt uit bij een trap die we afdalen en daarna zigzag via nog meer trappen omlaag gaan tot we beneden in de indrukwekkende Teufelskammer staan.

Het pad om weer uit deze diepe kloof te komen is eenvoudig te volgen. Dit wordt even later een vlonderpad en dan staan we weer bij de splitsing naar de kloof. Door nu rechtdoor aan te blijven houden lopen we hetzelfde mooie stukje terug tot aan het knooppunt bij de brug.

rustbankje langs de beek

Wij kiezen voor het smalle wandelpad voor de brug rechtsaf in plaats van de asfaltweg aan de overzijde naar rechts. Dit is wel een leuker paadje, maar met de regen wel heel erg drassig. Bij slecht weer is de andere optie aan te bevelen. We komen nog wel langs een leuk hoekje met bankjes, maar al snel gaat het pad weer over een brug en staan we alsnog op de brede weg.

aankomst in Stadt Wehlen
onderlangs de Burg Ruïne Stadt Wehlen

Vanaf nu hoeven alleen nog maar deze asfaltweg te volgen tot we uiteindelijk bij de eerste huizen van Stadt Wehlen aankomen.

Net voor we deze woningen bereiken gaat er nog een paadje rechtsaf, dit gaat via trappen steil omhoog naar de Burg Ruïne. Deze route wordt aanbevolen voor wie nog even een mooi uitzicht over het Elbetal mee wel nemen alvorens af te dalen naar het centrum.

We dalen verder af in het Elbetal en blijven de weg aanhouden waarbij we onder de Burg Ruïne Stadt Wehlen langs lopen. We blijven op deze weg tot we de hoofdweg bereiken waarop we linksaf gaan en daarna het centrum van de stad inlopen.

Dit komt uit op het mooie toeristische markplein van Stadt Wehlen bij de grote kerk. Als we dit plein oplopen komen we gelijk de vrouwen uit Dresden weer tegen. We maken nog even een praatje en helpen ze een foto's van ze te maken.

Het is een ontzettend gezellig centrum en nu ook de zon weer mee is gaan doen, zoeken we maar even een terrasje op om daar na te genieten van deze zeer geslaagde eerste Malerweg wandeldag.

  • het gezellige centrum van Stadt Wehlen
  • het gezellige centrum van Stadt Wehlen
  • het gezellige centrum van Stadt Wehlen

Als het tijd is om aan de terugreis te beginnen lopen we op de kerk af en gaan er rechts aan langs. De weg die daar naar rechts loopt gaat recht op de Elbe en de aanlegsteiger van het pontje af. Morgen gaat onze wandeldag hier weer van start met de volgende etappe.

uitzicht vanaf het parkje langs de Elbe

Het pontje komt net aanvaren en brengt ons in enkele minuten naar de overzijde van de Elbe. Vanaf daar wordt het S-Bahn station aangegeven, we moeten rechts aanhouden en dan de weg naar links omhoog volgen tot aan de spoorbaan. Hier slaan we rechtsaf en lopen de laatste meters tot aan het stationsgebouw.

het Elbe pontje komt ons ophalen
S-Bahn station Stad Wehlen

Wie de auto in Pirna heeft staan moet het perron aan deze zijde hebben, terug het Elbetal in richting Bad Schandau vertrekt van de andere zijde waarvoor we vooraan in het stationsgebouw links de trap omlaag kunnen om onder het spoor door te komen.

De S-Bahn rijdt elk half uur dus lang hoeven we nooit te wachten voor we terug naar Königstein worden gebracht.

Vandaag gaan we in Königstein niet gelijk voor de oversteek met het pontje, maar nu we toch aan deze zijde van de stad zijn doen we eerst de boodschappen in de grote Edeka. Die gaan in de rugzakken mee voor we het pontje weer opzoeken en de oversteek naar ons vakantieadres maken.

Het is vandaag onze eerste ervaring geweest met het openbaar vervoer in de Sächsische Schweiz, en gelijk al hebben we twee Elbe pontjes moeten gebruiken, de S-Bahn en de busverbinding naar Liebethal. Wij vonden het perfect, snel, en heel relaxed reizen. De auto kan wat ons betreft de komende weken rust houden.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.