JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Reisach rondwandeling


starstarstar_borderstar_borderstar_border 5 Km 200 Hm 2:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Optie Deel II:  2 uur - 3.5 Km - 300Hm
Wandelkaart Reisach.

Een gemakkelijke route om op een morgen of middag te wandelen is deze rond het dorpje Reisach. Je kunt veel afwisseling verwachten, van mooie alpenweiden tot een leuk dorpje. Asfalt, brede bospaden en smalle bergpaadjes wisselen elkaar af. Onderweg zijn er verschillende stroompjes en watervallen te vinden. Als de Alm niet net gemaaid is komt de floraliefhebber helemaal aan zijn trekken. Camera mee!

Wie liever een langere wandeling maakt, kan deze uitbreiden met Reisach deel 2. Beide routes zijn complete rondwandelingen, en dus los van elkaar danwel als één route te lopen.

Vlak bij Kirchbach ligt het dorpje Reisach. Parkeren kan zowel in het dorpje zelf als achter de camping van Reisach bij Schönboden. Ik beschrijf de route vanaf de camping.

In het centrum van het dorp loopt een beek omlaag. Rijd rechts van de beek het dorp omhoog en ga verderop links over de brug. Deze weg het dorp uit blijven volgen tot hij lijkt dood te lopen in het bos. Daar gaat een asfaltweg rechts omhoog tot aan de camping. De camping is ook overal rond het dorp goed aangegeven.

Vooraan bij de parkeerplaats loopt een bospad omlaag naar een beek. Een ander pad aan het eind van de parkeerplaats loopt met een bocht naar rechts omhoog.

De houten planken midden op de dam zijn erg glibberig.

Deze laatste nemen we en we lopen gelijk in het bos. Dit brede pad volgend gaan we steeds geleidelijk omhoog, waarbij we twee keer een beek oversteken. Na nog een stuk lopen staat er net voor een bocht naar links, een bordje. Rechtsaf gaat hier een smal pad omlaag naar Reisach.

Dit smalle bergpaadje komt al na enkele tientallen meters uit bij een dam over de Ortner Bach die we over moeten steken. (Foto links)

Hoog in de bomen hangt een zwarte rubberen slang. Deze brengt water van een bron boven in de bergen naar het dorpje Reisach. Heel Reisach ontvangt zijn water via deze dunne slang. Het dorp is één van de weinige in Oostenrijk dat nog een volledige eigen watervoorziening heeft, onafhankelijk van het openbare net. De camping zit hier niet op, maar heeft een eigen bron.

Een langskomende boer verteld dat er 60 soorten bloemen in te vinden zijn. Als er niet net is gemaaid

Over de dam houden we rechts aan en komen na een klein stukje bos uit op een met gras begroeit pad dat door een alpenweide loopt. Een stukje verderop aan de rand van het bos staat een bankje vanwaar het uitzicht over het dorp Reisach en het Oberer Gailtal te bewonderen is. Een heerlijk uitzicht.

Als de Alm niet pas is gemaaid, is het één grote bloemenzee. Een dergelijke weide kan volgens een boer die we er tegenkwamen wel uit 60 soorten bloemen bestaan. Liefhebbers als wijzelf kunnen het niet laten om hier even tussen de bloemen te gaan zitten en te genieten van die bloeiende pracht. En natuurlijk komt de camera tevoorschijn om een enkele mooie close-up opnamen te maken. Ondertussen vindt Reni meer genot in het achterna jagen van de krekels en sprinkhanen. Hij komt nauwelijks boven het gras uit. (Ergens midden op de foto hieronder nog net zichtbaar)

Reni jaagt op krekels
Reisach van boven gezien

Het pad over de weide komt via een klein stukje bos opnieuw op een alpenweide uit. Ook hier vinden we aan het eind weer een bankje nabij enkele huizen. Daar is ook een asfaltweg die we rechtsaf omlaag volgen.

Het gaat met verschillende haarspeldbochten omlaag, steeds weer afwisselend door het bos of tussen de in bloei staande weiden door.

Op diverse plekken zien we de weg onder ons verder lopen en we kunnen de verleiding niet weerstaan om hier en daar via de wei een afkorting omlaag te nemen door het hoge gras.

De mooie hooischuren die overal in Oostenrijk op de Almen te vinden zijn, komen we hier ook weer tegen.

Mooi tegen de steile helling gelegen kan ik zo op de bovenste etage binnenlopen om de foto hieronder te maken. Uit ervaring weten we dat ze ook heel geschikt zijn als toevluchtsoord bij plotselinge regenval.

zolder van een hooischuur
bij een waterval in Reisach

Door de weg omlaag te blijven volgen lopen we langs nog meer alpenweiden, en uiteindelijk komen we weer in een stuk bos aan. Als het bos eindigt staan we aan de rand van Reisach tussen de eerste huizen van het dorp, (foto rechts) en tevens bij een waterval van de Ortner Bach. Ook dit is weer een mooi plekje met schaduwrijke bomen en ....een bankje.

We gaan verder het asfalt omlaag tot we rechtsaf het dorp in kunnen.

Wij kiezen er voor om zigzag de straatjes van het dorpje door te lopen, steeds ongeveer richting de kerk waarvan we weten dat deze ons weer boven het dorp en in de richting van de camping zal brengen.

In het dorp zijn leuke boerderijtjes te vinden waar volop maïskolven te drogen hangen. Ook zijn er veel van de bekende Oostenrijkse waterbakken opgesteld. Vers drinkwater voor de grote dorst of heerlijk om ons bij warm weer even mee op te frissen. Hieronder een aantal foto's van Reisach.

het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach
het dorpje Reisach het dorpje Reisach het dorpje Reisach
klik op een kleine foto voor een vergroting

Vlak voor de kerk zijn er een aantal mogelijkheden voor de terugweg:

A: Rechts van de beek blijvend en daarmee ook rechts van de kerk, loopt achter in het dorp een leuk bospaadje omhoog. Net voorbij een geel huis. (zie laatste foto hierboven) In het bos bij een splitsing is rechtsaf de kortste, maar steilste weg omhoog, deels langs een kloof. Als we op een brede Forstweg uitkomen gaan we links en zijn na 100m terug bij de camping. Op de splitsing linksaf kan ook. Deze eindigt verderop op de asfaltweg, omhoog naar de camping.

B: De langste, maar gemakkelijkste route: Voor de kerk gaan we linksaf over de brug en volgen de asfaltweg het dorp uit, de berg omhoog. De weg brengt ons door een prachtig alpenweide gebied, eerst nog vrij vlak, en later in het bos haaks rechtsaf de dan steile asfaltweg omhoog naar de camping. Dit stuk was eerder met de auto al afgelegd.

C: Wie nog niet genoeg heeft en verder wil met deel 2, kiest voor optie B. Bij de haakse bocht naar rechts gaat het dan echter niet omhoog, maar rechtdoor verder het sintelpad op. Dit deel van de route is in deel 2 beschreven. Klik hieronder op 'volgende' om er naar toe te gaan.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.