JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Reisach rondwandeling


starstarstar_borderstar_borderstar_border 3,5 Km 300 Hm 2:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


Optie Deel I:  2 uur - 5 Km - 200Hm

Deze lichte rondwandeling begint met een leuke afdaling over asfalt en gaat daarna het bos in over onverharde wegen en paden. Omhoog via een smal paadje bij een geweldig mooie Alm en tenslotte weer over asfalt langs mooie alpenweiden terug naar het startpunt.

routekaart

Wie liever een langere wandeling maakt, kan deze uitbreiden met Reisach deel 1. Beide routes zijn complete rondwandelingen, en dus ook los van elkaar te doen.

Vlak bij Kirchbach ligt het dorpje Reisach. Parkeren kan zowel in het dorpje zelf als achter de camping van Reisach bij Schönboden. Ik beschrijf de route vanaf de camping.

In het centrum van het dorp loopt een beek omlaag. Rijd rechts van de beek het dorp omhoog en ga verderop links over de brug. Deze weg het dorp uit blijven volgen tot hij lijkt dood te lopen in het bos. Daar gaat een asfaltweg rechts omhoog tot aan de camping. De camping is ook overal rond het dorp goed aangegeven.

Vanaf de campingparkeerplaats gaan we de asfaltweg omlaag die we net omhoog gereden zijn. Al snel zijn we het met elkaar eens. Dit deel lopend doen is veel leuker dan met de auto.

we gaan het bos in

Heerlijk in de schaduw wandelend, genieten we van het mooie bos met enkele doorkijkjes, de bloeiende planten.... Vanuit de auto hebben we dat zeker niet gezien.

Beneden bij de scherpe bocht naar links aangekomen, gaan we na het bord van de foto hiernaast rechtsaf de sintelweg in.

Wie deel 1 heeft gelopen en deel 2 nog wil doen, komt hier van links en gaat bij het campingbord niet rechts omhoog, maar rechtdoor.

We volgen wegnummer 35, aangegeven op een geel bordje, en lopen het bos in dat al snel dichter wordt. De eerste zijweg rechts laten we voor wat het is. Het gaat naar een hut of huis.

Verderop komen we nogmaals bij een splitsing en gaan we al keuvelend linksaf. Helaas, jammer dan, we hadden rechtsaf gemoeten. Pas veel verder loopt het linkerpad dood en bemerken we onze vergissing.

Terug op de splitsing moeten we heel goed kijken om zekerheid te krijgen. Er is inderdaad een richting aanduiding bij het rechter pad, maar 20 tot 30 meter na de splitsing op een boom links van de weg. Gemakkelijk over het hoofd te zien. Maar daarna weten we dan ook zeker dat we met het rechter pad wél goed zitten.

Nordic walking route

Langzaam stijgt het pad verder het bos in en eindigt bij een parkeerplaatsje in het bos met een bankje. Tegenover het bankje hangt een kruisbeeld aan een boom en eronder brandt een kaarsje.

We lopen de parkeerplaats over en staan dan op een asfaltweg die rechts omhooggaat naar de Reisskofelbad, een soort kuuroord. Wij gaan hier rechts en het volgende smalle pad weer links het bos in. Dit pad is een deel van een Nordic Walking route.

Al snel eindigt het weer bij een bredere Forstweg, (foto rechts) waar we weer linksaf slaan. Het bos is hier meer open en we zien nu rechts van ons de imposante Reisskofel, maar helaas voor het grootste deel in de wolken. Op een heldere dag levert het ongetwijfeld een 'plaatje van een foto' op. Voor mij vandaag niet.

We passeren een omhoog staande slagboom en na een lange bocht naar rechts gaat de weg linksaf over een brug. We moeten hier de brug niet over, maar rechts van de beek een smal pad in. De eerste twintig meter kunnen dicht begroeit en slecht zichtbaar zijn, maar daarna wordt het beter. Voor we dit pad echter opgaan, lopen we toch eerst even de brug over om daar even een kijkje te nemen.

een verrassende alpenwei

We staan er een geweldig mooi glooiende alpenwei, waar we nu pas zien dat er zelfs twee hutjes staan. De onderste is een schuur met zomerhuisje, de bovenste een hooischuur. Wie tot aan het tweede hutje doorloopt, wordt daarvoor beloond met een fraai uitzicht op de Reisskofel en kan in de tegenovergestelde richting diep in het Gailtal omlaag kijken.

Deze bijzondere plek is gelijk in het geheugen opgeslagen. Drie dagen later willen we een rustige middag doorbrengen, bij voorkeur uit de stevig waaiende wind. We hebben deze alpenwei toen nogmaals opgezocht. Badminton rackets, frisbee en wat eten en drinken mee. Het is een aangename middag geworden (foto onder). Aan de achterzijde van de bovenste hut ligt bovenop het zoldertje een voetbal. Niet meer in topconditie, maar prima om in een kringetje wat rond te trappen. Het veld is toch niet vlak genoeg om als voetbalveld te dienen. We hebben de bal voor jullie op dezelfde plaats teruggelegd.

Frisbee, voetbal en badminton ruimte
even door dicht struikgewas

We lopen terug naar de brug, gaan nu linksaf, en trotseren de dichte begroeiing op het eerste stuk van het pad.

Daarna vinden we een prima bospad dat verder langs de beek licht stijgend doorloopt. Links komen we een primitieve brug tegen over de beek. Via deze brug kunnen we opnieuw op de fraaie alpenwei uitkomen, nu aan bovenkant.

Nog een stukje verder komen we bij een kruising. We gaan er rechtdoor en volgen verder het Nordic Walking pad. Hier begint het nu wat steiler te worden en links verschijnt een rotswand in zicht. Het pad volgt verderop de kromming van deze helling in een bocht naar rechts tot aan een volgende splitsing bij een leuk beekje.

Op de kaart is niet duidelijk waar het pad rechtdoor naar toe gaat, dus kiezen we rechts richting Reisskofelbad die we al snel daarna ook vinden. Jammer van de bewolking vandaag. Nu zien we achter het gebouw slechts het onderste deel van de Reisskofel (foto onder). We komen weer uit op de asfaltweg.

Reisskofelbad met Reisskofel
aardbeien op de rotswand

Wie nog wat verder wil gaan, kan hier naar links om daar wegnummer 235 op te pakken richting de Jochalm op 1554m. Vanaf hier nog ± 1½ uur lopen. Maar wel stevig bergop.

Wij gaan het asfalt op naar rechts en dalen een stukje af tot aan een brede brug over de Rinsenbach. We steken daarna de brug over en dalen nu verder af, terug richting de Alpenferienpark camping.

Na het eerste lange rechte stuk komen we om een bocht bij een steile rotswand en staan we even stil bij wat er zoal nog kan groeien en bloeien op een dergelijke ondergrond. Altijd weer verbijsterend. Een klimmende wilde aardbei valt ons speciaal op. De helderrode vruchten zien er zeer aanlokkelijk uit (foto).

fraaie alpenweiden

In het laatste deel van deze wandeling worden we nog getrakteerd op weer enkele mooie alpenweiden. We lopen langs een zee van bloemen en kunnen het niet laten de weg even te verlaten om er doorheen te banjeren. Reni huppelt vrolijk achter ons aan en verdwijnt soms volledig uit het zicht waar het gras hoger is dan een 'asbak Cairn terriër'. Die zal vannacht weer prima slapen.

Nog een laatste stuk door het bos en dan komt rechts de camping in beeld. Bovenaan de parkeerplaats waar onze auto staat, is links een bospad omhoog. Hier start het rondje Reisach deel 1. Als je nog niet moe bent en wel twee uurtjes over hebt, klik hieronder dan op 'vorige route' om met die wandeling verder te gaan.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Kärnten Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Karinthië Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.