JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Schierke Harz via de Leistenklippe

Schierke - Mönchsstein - Am Brockenbett - Höllenstieg - Pferdekopf - Hohneklippen - Leistenklippe - Bärenklippe - Glashüttenweg - Spinne - Erdbeerkopf - Brockenbahn Bahnhof - Schierke

starstarstarstar_borderstar_border 16,6 Km 846 Hm 6:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: augustus 2020 - Janny en Bert S. Ter Apel)


Na een eerste kennismaking met de omgeving rond Schierke tijdens onze tocht naar de Brocken, lag het voor de hand om daar nog meer te gaan zien. Deze keer aan de andere kant van Schierke waar veel bijzondere rotsformaties en prachtige uitzichtpunten te vinden zijn. Deze zijn te bereiken via vaak leuke smalle bergpaadjes, precies waar wij zo van houden.

Routekaart rondwandeling Schierke Harz

Deze rondwandeling is niet bijzonder lang maar bevat veel hoogtemeters die via smalle paadjes de bergruggen op en weer omlaag worden afgelegd. Daar zitten een aantal pittige klimmetjes en afdalingen tussen die extra tijd kosten. Ook bij de verrassende uitzichtpunten nemen we de tijd zodat het met deze 16,6Km lange tocht best een lange wandeldag wordt.

Hoogeteprofiel rondwandeling Schierke Harz

De foto's op deze pagina kunnen een wat verkeerde indruk van de route geven omdat wij dit onder speciale omstandigheden hebben gelopen. Gisteren trok er een zware storm vanuit Nederland over Duitsland en werd het te gevaarlijk om de bossen in te trekken. Vandaag hebben we te maken met veel schade van die storm en massa's omgevallen bomen die nog niet zijn opgeruimd en soms een bijna onoverkomelijke hindernis bleken. Het was tijdelijk extra avontuurlijk.

vanuit Schierke de berghelling op

Vanuit Güntersberge in het zuiden rijden we over het Harzplateau via een leuke autoroute naar Schierke. Daar moeten we het hele langgerekte dorp doorrijden om bij de 'Parkplatz des Brockenwirts' te komen ten noorden van het toeristische stadje. Als het er vol is dan zijn er rond het centrum van Schierke nog meerdere parkeerplaatsen, dat kan dan wel een flink stuk extra op en neer lopen betekenen.

Navigatie: Parkeerplaats Brockenstrasse 56, Schierke Wenigerode. (Betaald parkeren)

Het is nog lekker rustig op de parkeerplaats als we ons opmaken voor een bijzondere wandeldag in de Harz, en terwijl we de wandelschoenen aantrekken spreken we de hoop uit dat de geplande route überhaupt begaanbaar is na de storm van gisteren. Zo niet dan zullen we vandaag extra creatief moeten worden en ons naar de omstandigheden aanpassen.

We lopen de parkeerplaats af langs de slagboom en slaan rechtsaf richting het centrum van Schierke. Na 125m verlaten we de weg al weer en gaan scherp links de zijweg in. Eerst nog een verharde weg, daarna rechtdoor als bosweg waar het na een informatiebord links van de weg gelijk de berghelling omhoog het bos in gaat.

Nog maar net in het bos zien we al dat er veel bomen om zijn gegaan terwijl we door blijven klimmen tot we op een T-splitsing aankomen. Op deze splitsing slaan we linksaf, een vlak verlopende bosweg waar we al snel de eerste omgevallen bomen tegenkomen waar we soms overheen kunnen stappen en soms onderdoor moeten kruipen.

  • hindernissen op de wandelroute
  • hindernissen op de wandelroute

Deze weg en de route die we straks gaan aanhouden is het traject van de Alte Bobbahn, dit is soms ook op de handwijzers aangegeven. Bij de volgende splitsing gaan we rechts het stenen pad omhoog een dicht stukje bos in.

De Alte Bobbahn omhoog
stenig pad en watertjes

En dan wordt het al erg leuk. Het stenige pad gaat de berghelling op waarbij we een watertje over moeten steken via een vlonderbrug in het dichte dennenbos.

Na een lekker stukje klimmen steken we nog eens een houten brug over en komen we bij een open stuk in het bos vlak voor de Brockenbahn die we hier over moeten steken. We zijn nog te vroeg voor de eerste stoomtrein naar de Brocken top, straks gaan we de stoomfluit tussen de berghellingen wel weer horen als de Bahn weer is opgestart.

Na de oversteek staan we op een brede bosweg bij een schuilhut. Hier moeten we de weg recht oversteken naar een smal paadje het bos in.

Deze gaat na enkele meters naar rechts en verder de berghelling op. Het pad is onlangs opgeknapt met grove stenen tussen de keien, het ziet er prachtig uit maar de steentjes zijn nog niet vastgelopen en dat maakt het even zwaar trappen.

oversteek van de Brockenbahn

De natuur maakt de extra inspanning de moeite waard, het is een bijzonder mooi stukje bos met overal watertjes en bronnen. Als het pad vlakker begint te lopen komen we daarna weer het bos uit en staan we bij een asfaltweg met aan de overzijde de volgende schuilhut.

  • nieuw pad en mooie vergezichten
  • nieuw pad en mooie vergezichten

Op het asfalt gaan we rechtsaf en passeren even later de Mönchsstein links in het bos, ook wel Venedigerstein genoemd. Om deze te bezoeken moeten we het paadje links kort volgen en daarna hier terugkeren. Op de volgende splitsing met daarbij weer een handwijzer gaan we linksaf.

Ook dit is een onlangs vernieuwd grindpad wat nog even wat vlak verloopt maar daarna alsmaar door blijft stijgen tussen de dode bomen door. Als we hogerop komen is vooral het uitzicht naar achteren erg mooi richting Schierke.

tussen de afgestorven bomen

Na weer een lange klim komen we op dezelfde asfaltweg uit die rond de bergtop loopt richting de Brocken en waarvan wij nu een afkorting hebben gedaan. We slaan er rechtsaf en gaan deze weg een tijdje aanhouden met verderop naar links mooie vergezichten.

op weg naar de Urwaldstieg
bij knooppunt Am Brockenbett

Ergens links langs de weg staat op een bepaald moment een handwijzer dat daar linksaf de Urwaldstieg begint. Dit wordt op alle wandelkaarten aangegeven als een stukje doodlopend wandelpad door een prachtig moeras en oerwoud omgeving. Dat wilden we natuurlijk gaan bekijken, maar onderweg stond overal al aangegeven dat deze Urwaldstieg tijdelijk is afgesloten. Helaas voor ons, maar het blijft natuurlijk een tip om dit stukje op en neer te lopen zodra dit weer kan.

Wij gaan verder op de asfaltweg die daarna naar rechts draait en wat af gaat dalen tot we bij een kruispunt komen met een informatiebord en picknickbank. Dit is het knooppunt Am Brockenbett. Hier zijn we op 901m aangekomen, het hoogste punt van deze rondwandeling. Voorlopig gaan we dan ook eerst geleidelijk en daarna steil afdalen.

Hier houden we het asfalt nog even naar rechts aan tot aan de schuilhut die we om de bocht al zien staan.

Gelijk achter deze schuilhut gaat het linksaf het smallere wandelpad in. Dit is de met wit-rood-wit en een driehoek met een rode punt gemarkeerde route. Het is de Glashüttenweg en het maakt ook deel uit van de lange afstand wandelroute Hexenstieg, maar die gaan we bij de volgende splitsing al weer verlaten. Het leuke wandelpad gaat wat op en neer langs de berghellingen met soms mooie stukjes natuur.

prachtig wandelpad Glashüttenweg

Verderop gaat het afdalen en met een lange bocht naar rechts, daar komen we bij een volgende splitsing met opnieuw een handwijzer. Hier gaan we de Hexenstieg en daarmee ook de Glashüttenweg al weer verlaten door er linksaf te slaan.

beginnen aan de Höllenstieg
smal pad in het dichte bos

Nu wordt het een heel smal paadje door een afwisselend natuurgebied hoog op de bergrug. Soms is het zelfs een beetje zoeken tussen het hoge gras naar wat de beste route is om te volgen, maar dat geldt alleen voor het eerste nog vlakke stukje.

Daarna gaat het afdalen en lopen we een dicht dennenbos in. Het gaat dan steeds steiler omlaag over het grappige paadje met veel boomwortels, stenen en modderpoelen. En hoe verder we afdalen des te groter worden de afstappen.

Het paadje komt uit bij een T-splitsing met een ander wandelpad, daar volgen we de aanwijzing op het bord richting Wenigerode enkele meters naar rechts.

Daar staat rechts achter een boom al de volgende handwijzer waar we weer links afslaan. De driehoek met rode punt route volgend.

Hier hebben we even moeten puzzelen omdat dit op de wandelkaarten een kruising lijkt waarop we recht over moeten steken, we zien echter geen pad rechtdoor omlaag. Nadat we even een stukje naar links en rechts hebben verkend blijkt dat het hier niet precies rechtdoor gaat maar iets rechts en daarna gelijk weer links omlaag.

kruising op de berghelling

Vonden we de afdaling van zoeven al leuk, nu wordt het nog mooier. Dit is de Höllenstieg en het wordt nog smaller, nog veel steiler, en deze keer is de berghelling bebost met vrij ver uit elkaar staande naaldbomen zodat we tussen de bomen door tot heel ver in het dal kunnen kijken richting Wenigerode.

steile afdaling Höllenstieg

In het laatste deel is er bijna geen sprake meer van wandelen maar lijkt het meer op omlaag klauteren vanaf de steile berghelling. Maar lang duurt het niet, want het paadje komt al snel weer uit op een karrenspoor. Dit mooie pad gaan we nu naar rechts volgen, weer licht omhoog. Iets verderop staat rechts een informatiebordje langs de weg, dat is de bron van de Holtemme.

het karrenspoor naar de Pferdekopf

We blijven de fraaie weg omhoog volgen waar we ook weer regelmatig over de gisteren omgevallen bomen moeten klauteren, tot we naar rechts buigen en dan verderop een schuilhut zien staan. Deze schuilhut staat net voor een splitsing op de 824m hoge Pferdekopf. Op deze splitsing houden we links/rechtdoor aan, de rode route richting Bahnhof Drei Annen Hohne.

schuilhut op de Pferdekopf
route naar de Leistenklippe

200m verder staat links de volgende handwijzer bij een afslag. Daar gaan we het brede pad weer verlaten en beginnen we links omhoog te klauteren op weg naar de Leistenklippe. Volgens het bord weer de wit-rood-wit markering die we tot aan de Leistenklippe aan kunnen houden..

En nog eens krijgen we te maken met een prachtig wandelpaadje, maar deze keer omhoog in plaats van omlaag. Dit is op zich heel goed te doen, natuurlijk zijn er weer veel boomwortels en stukjes stenig pad, maar veel minder steil dan bij de Höllenstieg afdaling.

Hier komen we bij een deel waar zo veel bomen om zijn gegaan en de weg versperren dat we soms zelfs moeten kruipen. En waar ook dat niet kan zoeken we een weg om de gevallen bomen heen, maar dat blijkt heel lastig in dit dichte bos. Na een tijdje zien we het niet meer zitten als het over een langer traject zo blijft. Maar dan komen we alsnog in een deel waar geen bomen meer liggen en besluiten we het nog een tijdje aan te zien. Gelukkig maar, want achteraf bleek dit het ergste deel te zijn geweest.

  • de schade aan de bomen is hier groot
  • de schade aan de bomen is hier groot

Bijna bovenop de bergrug Hohnekamm komen we bij een splitsing, hier moeten we rechts de wit-rood-wit markering aanhouden. Vanaf hier wordt het weer een nagenoeg vlakke route, een heel mooi kronkelpaadje over de berg. Al snel zien we links de eerste rotsformaties van de Hohneklippen aan de rand van de berg. Het zijn de eerste van de vele rotspartijen langs de route.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij de Hohneklippen bij de Hohneklippen
bij de Hohneklippen bij de Hohneklippen
wandelpaadje over de Hohnekamm

Nu blijven we langere tijd het smalle paadje volgen langs de vele Klippen boven op de schitterende bergrug.

Soms zijn er wat onduidelijke paadjes naar links die mogelijk tot aan deze Klippen lopen, maar deze laten we aan ons voorbij gaan en richten ons op het uitzichtpunt Leistenklippe om die straks wel te bezoeken.

Het rotsige pad is prima te volgen door soms meer open stukken afgewisseld met delen bos, tot we weer een bosje uitkomen en bij een splitsing met een handwijzer staan. Hier staan we vlak onder de Leistenklippe, maar deze hoge rots is vanaf hier niet te beklimmen. Daarvoor moeten we aan de andere zijde zijn.

We volgen op de splitsing de aanwijzingen naar de Aufstieg door er rechtsaf aan een afdaling het bos in te beginnen. In het dichte bos komen we dan weer een splitsing tegen waar de Aufstieg naar links is aangegeven.

Na de beklimming van de Leistenklippe komen we hier weer terug en gaan dan rechtdoor, nu beginnen we aan het paadje links omhoog. Het is maar een kort stukje tot we de eerste metalen trappen zien, en klauteren dan verder tot boven op dit prachtige uitzichtpunt. Bovenop hebben we 360 graden vrij zicht, alleen jammer dat het nu nog zo bewolkt is.

Wij zijn hier net rond de lunchtijd en hadden er graag aan de broodjes willen beginnen. De wind is echter zo sterk dat dit niet aangenaam zou zijn. We hebben echter net voor de laatste lange trap omhoog rechts nog een paar mooie rotsblokken gezien net achter de top. Daar zitten we wel uit de wind en nog steeds met een mooi uitzicht.

klik op een kleine foto voor een vergroting
uitzichtpunt Leistenklippe uitzichtpunt Leistenklippe uitzichtpunt Leistenklippe
uitzichtpunt Leistenklippe uitzichtpunt Leistenklippe uitzichtpunt Leistenklippe

Dan wordt het weer tijd om af te dalen naar de splitsing met het bredere wandelpad waar we de wit-rood-wit route naar links volgen. Op de wandelkaarten is dit ook aangegeven als route 25C, dit wordt nu ook vaker op de wegwijzers vermeld zoals iets verderop bij de volgende splitsing. Hier gaat het rechtsaf omlaag, rechtdoor is 'Kein Wanderweg' volgens het bord.

verder over de Hohnekamm

Het wordt een lekkere afdaling door het dichte bos waarop we nog eens een splitsing tegenkomen. Wij moeten rechtdoor omlaag de rode 25c aanhouden, rechtsaf is de Moorstieg terug naar Schierke voor wie de route in wil korten.

meer rotsformaties onderweg

Na deze splitsing gaat het pad steeds meer naar links en wordt het vlakker, daar verlaten we ook meer het dichte bosgebied en wordt het opnieuw een prachtig kronkelend en rotsachtig wandelpaadje. Verder over de Hohnekamm. Ook hier zijn er weer fraaie Klippen, mooie rotsblokken omringt door heide, bosbessenstruiken, grassen en stukjes bos.

We negeren de enkele andere paadjes en blijven rechtdoor stappen tot aan ons volgende doel de Bärenklippe. Deze hebben we bereikt als we bij een kruising komen. In de verwachting dat de Bärenklippe wel weer een mooie rotspartij zal zijn worden we teleurgesteld, op de handwijzer staat dat we bij deze Klippe op 850m hoogte zijn aangekomen maar we zien alleen maar dichte bossen om ons heen.

Op de kruising steken we recht over en volgen de 25c weer het bos in richting de 'Drei Annen Hohne über Skihang'.

Al snel komen we dan het bos uit en staan we daadwerkelijk bovenaan een skihelling met voor ons een vrij uitzicht op het dal. Het wordt dan een graspad over deze al lang niet meer gebruikte skihelling.

boven de oude skihelling

Na een stukje afdalen gaat het pad iets rechts weer het bos in, daar wordt het weer breder en gaan we behoorlijk afdalen tussen dicht opeen staande afgestorven bomen door. Even later wordt het weer open en lopen we recht op een schuilhut af met daar achter weer vrij zicht in het dal.

  • uitzichtpunt achter de schuilhut
  • uitzichtpunt achter de schuilhut
kruising met de Hexenstieg

Bij de schuilhut gaat het naar rechts verder als een karrenspoor en dalen we nog wat af tot we even later aansluiten bij een Y-splitsing met een brede Forstweg. Dit is de Oberster Hangweg die we naar rechts gaan volgen.

We blijven nu op deze weg en negeren de volgende afslag naar links tot we bij een kruising aankomen met voor ons een handwijzer bij een informatiebord en rechts om het hoekje nog eens een handwijzer. Hier komen we weer op de lange afstand wandelroute Hexenstieg uit die we nu langere tijd gaan volgen. (Het witte silhouet van een heks met bezemsteel op een groene achtergrond).

Het gaat nu rechtsaf over de Hexenstieg, dit is tevens weer de Glashüttenweg waar we al eerder een stukje van hebben gelopen.

Voorlopig gaan we verder over brede boswegen en loopt het weer wat eenvoudiger, en we zitten weer op de Hexenstieg dus zijn er regelmatig bankjes of picknickplekken langs de route.

Op de volgende splitsing houden we rechts aan en komen dan bij het volgende uitzichtpunt links van de weg. De Trudenstein. Deze gaan we maar weer eens beklimmen via de leuke trappen om nog eens het uitzicht te bewonderen.

klik op een kleine foto voor een vergroting
uitzichtrots Trudenstein uitzichtrots Trudenstein uitzichtrots Trudenstein
uitzichtrots Trudenstein uitzichtrots Trudenstein uitzichtrots Trudenstein
vlak lopen door het bos

Ons volgende doel is een bijzonder knooppunt met de naam 'Spinne'. Daar moet volgens de wandelkaart ook een schuilhut staan en we hopen er nog een pauze te kunnen beleggen.

Hiervoor blijven we de brede bosweg over een afstand van 700m volgen. Het is nu vooral dicht bosgebied en uitzichten zijn er dan ook niet meer, maar wel hebben we nu links van het pad een heel mooi beekje dat door het bos kronkelt.

Dan lopen we recht op het knooppunt Spinne af met een schuilhut. Net voor deze kruising waar veel paden bij elkaar komen steken we nog een beek over, de Wormke, en strijken dan neer in de Hütte die nog vrij is.

Buiten staan ook picknickbanken maar het is druk op dit knooppunt en deze zijn net bezet door een groep fietsers. Het is Cornatijd, dus daar bij gaan zitten om ons appeltje te eten kan even niet.

  • wandelknooppunt Spinne
  • wandelknooppunt Spinne
  • wandelknooppunt Spinne

Voor het vervolg van de rondwandeling gaan we voor de schuilhut het tweede pad schuin rechtsaf, het smalle paadje waarbij de Hexenstieg weer is aangegeven net rechts van de picknickbank langs.

Dit is de rondweg om de 848m hoge Erdbeerkopf heen en het gaat nagenoeg vlak met een hele lange boog naar links om deze top heen. Het is weer een stenig pad en ook hier liggen vandaag veel bomen over de weg waar we overheen moeten en soms met een boog omheen door het hoge gras tussen de bomen door.

  • uitwijken voor omgevallen bomen
  • uitwijken voor omgevallen bomen

Bij de volgende kruising met een handwijzer gaat het linksaf richting Bahnhof Schierke en de Erdbeerkopf. Dit bospad gaat daarna heel geleidelijk afdalen door een afwisselend stuk bos. Rechts van het pad passeren we de Lindenburgsruh, een rotsblok in de vorm van een stoel.

kruising achter de Erdbeerkopf

Waar we weer een donkerder stuk bosgebied inlopen staat nog een schuilhut langs het pad, daarna wordt het mooier als er wat watertjes door het bos kronkelen en we bij een gedenksteen komen ter herinnering aan een voormalige Skihütte die hier ooit heeft gestaan. Dan gaat het nog wat meer omlaag tot we bij een brede bosweg aankomen. We gaan er rechtsaf.

afdaling naar het station Schierke

Er zijn nu meerdere opties om het laatste stukje tot aan het treinstation Schierke af te dalen. Wij kiezen ervoor om bij de handwijzer op de volgende splitsing nog eens rechtsaf en iets verderop bij de splitsing weer linksaf te gaan. Hier wordt links weer Bahnhof Schierke en de Feuersteinklippe aangegeven. Er volgt weer een steilere leuke afdaling tot we vlak achter het stoomtrein station het bos uit komen. Daar links op de berghelling is dan de imposante rotsblok Feuersteinklippe te zien.

  • bij de Feuersteinklippe
  • bij de Feuersteinklippe

Op het zandpad boven het spoor gaan we linksaf en lopen dan parallel van de Brockenbahn naar het station. Voorbij de perrons kunnen we naar rechts het spoor oversteken om bij het station te komen. Rond het toeristische stationnetje zijn eet- en drinkmogelijkheden en er is zelfs een souvenirwinkel, maar... Corona. Vandaag gesloten.

Brockenbahn Bahnhof Schierke

Aan de overzijde van het spoor kunnen we de asfaltweg aanhouden die dan naar rechts onder het station langs gaat, of we houden aan op het stationsgebouw en gaan er net voor linksaf waar achter dit gebouw een smal paadje omlaag loopt dat daarna ook weer bij de asfaltweg aansluit. Op het asfalt slaan we dan rechtsaf.

Bergkirche Schierke

Enkele meters verderop kunnen we links weer voor een smal wandelpad omlaag naar Schierke kiezen, maar deze komt aan de zuidzijde van het stadje uit terwijl wij de wagen aan de noordelijke rand van Schierke hebben staan. Daarom blijven we de asfaltweg aanhouden die eerst nog boven de bebouwing langs de berghelling blijft lopen en daarna een scherpe bocht naar links maakt om dan af te dalen tot vlak bij het centrum van het stadje.

We steken de kruising met een wandelpad recht over, en gaan daarna nog eens rechtdoor om bij de hoofdweg uit te komen precies voor de grote parkeerplaats behorend bij de Sommerrodelbahn. Daar gaan we rechtsaf via het paadje achter een hek langs.

Vanaf hier kunnen we de hoofdweg helemaal terug naar de parkeerplaats volgen, of nog even een stukje door het centrum van Schierke kuieren.

We kiezen voor het laatste en steken gelijk om de hoek de hoofdweg over naar de Bergkirche Schierke, daar gaat een paadje links om het kerkgebouw heen. Achter de kerk kunnen we dan links omlaag tot op de klinkerstraat Kirchberg.

horeca langs de hoofdweg

Voor een bezoek aan het centrum moeten we hier een stukje links en dan later hier terugkeren om de klinkerweg weer te volgen tot het aansluit bij de hoofdweg. Vanuit het centrum links kan er ook een bezoekje worden gebracht aan de Schierke Feuerstein Arena om vanaf daar via het Kurpark weer omhoog te klimmen naar de hoofdweg.

ter hoogte van het Kurpark Schierke

Wij gaan zelf gelijk op de klinkerweg rechts omhoog terug naar de hoofdweg, gezien de Corona situatie zijn de meeste winkels, horeca en ook de Arena gesloten, dus is het zinloos nu die kant op te gaan. We komen nog wel langs wat horeca gelegenheden die open zijn, maar het is er een drukte van belang zodat we daar ook maar van afzien vandaag.

hoofdweg terug naar de parkeerplaats

Bij de hoofdweg kunnen we links het voetpad aanhouden, daar zijn links ook nog meer mogelijkheden om in het Kurpark Schierke bij de Kalte Bode af te dalen en er rond te kijken.

de wandelbroek kan in de was.

Om terug te keren naar de parkeerplaats is het simpelweg nog een kwestie van de hoofdweg over 1,3Km volgen en onderweg nog even rond te kijken bij de vele mooie gebouwen langs deze weg. En als alles weer open is zal het er ook weer gezellig druk zijn bij de vele eettentjes, en op de terrasjes rond het Kurpark.

Weer terug bij onze vakantiewoning zitten we nog even op het terras na te praten en pas dan realiseren we ons hoe de wandeltocht van vandaag met de vele omgewaaide bomen sporen op de wandelkleding heeft achtergelaten. Het was vandaag onze laatste wandeldag van twee weken vakantie in de Harz, die broek kan mooi mee naar huis en dan maar gelijk in de was.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.