JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Ilsenburg watervallen, Schindelstieg en Klippen

Ilsenburg - Heinrich Heine Wanderweg - Ilsetal - Untere Ilsefälle - Obere Ilsefälle - Bremer Hütte - Schindelstieg - Ferdinands Stein - Plessenburg - Paternosterklippe - Adlerklippe Ilsestein - Ilsenburg

starstarstarstar_borderstar_border 15,7 Km 828 Hm 5:45 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


(Laatste melding route OK: augustus 2020 - Janny en Bert S. Ter Apel)


routekaart rondwandeling Ilsetal en Schindelstieg

Het Ilsetal mag je niet missen als je in de Harz bent! De lokale VVV rondwandeling gaat vanuit Ilsenburg door het Ilsetal naar de Bremer Hütte omhoog en via Plessenburg en de beroemde Klippen weer terug. Ontzettend mooi voor een middagje wandelen, maar voor ons een te kort rondje.

Met de lokale rondwandeling als basis hebben we deze weten te verlengen tot een schitterende dagtocht met nog veel meer hoogtepunten door de Schindelstieg en Ferdinands Stein in de route op te nemen.

Niet de afstand maar de vele hoogtemeters maken het een stevige wandeltocht. De paden bestaan uit heerlijke wandelpaden door het Ilsetal en op de Schindelstieg, de rest is hoofdzakelijk smallere of bredere boswegen. Zware klimmen zijn er niet, alles gaat geleidelijk op en neer. Deze route is dan ook voor elk type wandelaar prima te doen.

De aantrekkelijkheid van deze rondwandeling is natuurlijk het Ilsetal met de Untere- en Obere Ilsefälle, maar eenmaal boven ook het bijzondere landschap rond de Brocken en de vele Klippen die we aan gaan doen. Vanaf en bij deze Klippen zijn er steeds ongelofelijk mooie vergezichten naar het laaggelegen noorden en aan de andere zijde de prachtige bergtoppen rond de Brocken waar we vlak aan langs zullen lopen.

Vanuit ons vakantiehuis in Güntersberge is het via Thale drie kwartier rijden voor we in het centrum van Ilsenburg zijn. Daar zoeken we dan vanuit deze stad de overal aangegeven toegang naar het Ilsetal op aan de Mühlenstrasse. Rond het Nationalparkhaus Ilsetal zijn een aantal parkeerplaatsen beschikbaar in de buurt van het Erlebniswald en de Städtischer Spielplatz.

hoogteprofiel rondwandeling Ilsetal en Schindelstieg
we vinden nog een plekje

Wij vinden nog een plekje op de kleine parkeerplaats tegenover huisnummer 21, nog iets verderop ligt een grotere parkeerplaats waar ook campers kunnen staan.

Navigatie: Mühlenstrasse 21, Ilsenburg Harz

Op de parkeerplaats halen we de geschikte wandeluitrusting uit de kofferbak voor een heerlijke zonnige dag, maar ook de regenkleding gaat mee want vanmiddag is er kans op korte pittige buien.

Vanaf de parkeerplaats starten we linksaf terug in de richting van Ilsenburg tot we iets verderop na het fraaie restaurant Nagelschmiede rechts een parkje in kunnen naar het water van de Ilse. Daar ligt een brede houten brug over de beek met ervoor een route informatiebord.

Hier gaan we voor het water rechtsaf en volgen het oeverpad.

het stadspark bij de Ilse

Hier in het park rond de Ilse lopen heel veel wandelpaden, maar wij gaan naar de Ilsefälle via de 'Heinrich Heine Wanderweg' en die is voldoende aangegeven om onze weg te vinden tussen al die paden. Eigenlijk volgen we zoveel mogelijk de kronkelende Ilse als we even niet gelijk een markering zien.

De Heinrich Heine Wanderweg waar we vandaag een deel van lopen is een route vanuit Ilsenburg naar de top van de Brocken. Vanuit verschillende stadjes rond de Brocken zijn beklimmingen van de Brocken mogelijk, deze hoort bij de zwaarste van die opties.

Waterloopjes zijn er ook in grote aantallen, over te steken via bruggen, zodat we al met de eerste stappen door een prachtige parkachtige omgeving in het diepe dal lopen.

een van de vele bruggen

We blijven de Ilse links houden, maar soms is dat verwarrend als we ook rechts water hebben zoals een lange vijver achter het mooie Restaurant. Bij een van de bruggen links over de Ilse kunnen we oversteken en dan rechts naar de Oscherslebener Platz. Dat is een doodlopend pad tot bij een prachtige picknickplek die we uit nieuwsgierigheid wel even verkennen, maar we kunnen daarna alleen hier terugkeren om daarna het oeverpad te vervolgen.

Dan komen we op een open plek in het bos met een grote speeltuin. Hier houden we links om de Spielplatz aan achter een bijzonder mooi Wassertrettbad langs met meerdere diepte niveaus.

  • de waterspeelplaats met Wassertrettbad
  • de waterspeelplaats met Wassertrettbad
een oude mijngang, nu vleermuisgrot

Achter de speelplaats gaan we even rechtdoor het brede bospad in en dan weer links aanhoudend via de Heinrich Heine Weg terug naar de Ilse via een smaller bospad.

Dan is er links weer een brug over de Ilse die we deze keer wel oversteken waarna de route langere tijd links van het water blijft lopen. Gelijk na de brug is er links een oude mijningang, dit is nu een vleermuisgrot.

Hier is het een heerlijk wandelpad waarop het soms wel druk kan zijn. Maar zo diep onderin het dal met links de rotswanden rechts het water van de Ilse is het echt genieten van de omgeving. Links bovenop de hoge rotswanden zijn bijzondere uitzicht Klippen die we vanaf hier niet kunnen zien, maar waar we vanmiddag nog overheen gaan trekken.

We blijven dit pad nu alsmaar volgen, steeds geleidelijk omhoog, tot aan een opvallend natuurstenen bouwwerk. De Prinzess Ilse-Quelle

wandelpad langs de Ilse

Bij de Prinzess Ilse-Quelle lopen we naar de klinkerweg en gaan langs de straatweg linksaf. Rechts staat hier nog een hotel, daarna is er links een parkeerplaats. Aan het einde van deze parkeerplaats staan links informatieborden, daar moeten we weer links het bospaadje in terug naar het water.

bij de Prinzess Ilse Quelle

Al snel steken we via een brug weer de beek over en vervolgen de route aan de overzijde tot we al snel weer via een volgende brug teruggaan naar de rechter oever. Daar gaan we op de brede halfverharde weg links.

brug voor de Zanthierplatz

Er volgt een open plek rechts van de weg met een schuilhut en bankjes, we zijn aangekomen bij de Zanthierplatz wat wordt bevestigd door de inscripties op een platte steen. Hier gaan we de brede weg al weer verlaten door er na het open veld rechtsaf te slaan en dan links langs het water aan te houden.

een veld Steinmännchen

Dit wordt nog eens een heerlijk wandelpad met wat vlakke delen maar soms ook wat steviger omhoog. Er zijn nog wat mogelijkheden om links een brug over te steken naar de daar lopende brede bosweg, die kunnen we negeren en de Heinrich Heine Weg aanhouden met het water links.

Ergens onderweg is er een kleine aftakking van de beek waar een soort eilandje is ontstaan. Het pad gaat er met een boog omheen. We zien echter twee oudere Duitse stellen die over het smalle watertje stappen om via het eilandje af te snijden, en wij doen dat ook. Dat gaat prima, maar aan de andere zijde is het een veel grotere uitdaging om weer op het pad te kunnen komen. De laatste man komt op de gladde rotsblokken in het water ten val. Als we te hulp schieten blijkt het goed met hem afgelopen te zijn, maar wel verlies hij tijdens zijn val zijn plastic waterfles. Janny bedenkt zich niet en daalt af over de rotsen om nog net de waterfles te kunnen grijpen voor het in de hoofdstroom wegdrijft.

De fles heeft het overleefd, maar het laat ons nog eens beseffen waarom wij een grote voorkeur voor aluminium flessen hebben. Daarvoor hoeven we alleen maar naar de vele butsen in onze flessen te kijken. Je zou op een lange tocht met warm weer maar door een ongevalletje zonder water komen te zitten. De Duitser is ons zo dankbaar, we zien hem meerdere keren terug vandaag en hij blijft ons maar aanspreken en biedt zelfs een biertje aan op het terras van de Plessenburg als we elkaar daar mochten tegenkomen vanmiddag.

steeds hoger boven de beek

Weer een stuk verder gaat de route links via een smalle houten brug naar de brede bosweg. Daar steken we over bij het routebord, terug op een smal pad waarop de Heinrich Heine Weg weer is aangegeven. Het dal wordt hier smaller en we gaan weer lekker omhoog waarbij we ook hoger boven het water gaan lopen.

veel doorkijkjes op de Ilse

Na dit leuke stukje zien we twee bruggen voor ons opdoemen. Bij de eerste gaan we linksaf naar de overkant en daar via de brede weg rechts naar de volgende brug waar deze Forstweg overheen gaat. Links voor de brug zijn bankjes, een schuilhut en informatieborden te vinden. We zijn hier bij het begin van de Untere Ilsefälle.

  • kruising voor de Untere Ilsefälle
  • kruising voor de Untere Ilsefälle
  • kruising voor de Untere Ilsefälle
het paadje wordt spannender

Hier nemen we gelijk maar een korte pauze voor we verder trekken, het is er een mooi plekje voor en ook duidelijk een verzamelpunt gezien de vele aanwezige wandelaars.

Voor het vervolg van de tocht gaan we het smalle pad omhoog links van de beek, dit is de Bremer Weg. Ook weer gemarkeerd als Heinrich Heine Weg.

Het pad is er deels een stuk smaller en is soms meer een boomwortelpad en dan weer een stenig pad met veel rotsblokken. En het gaat nog steeds alsmaar geleidelijk omhoog. Rechts zijn er regelmatig mooie doorkijkjes op de Ilse met kleine watervallen en stroomversnellingen. Dicht bij het water komen is hier niet echt mogelijk, dat komt straks nog wel.

Ergens langs het pad bij de Untere Ilsefälle komen we langs een rotsblok waarop een koperen plaat is aangebracht. Het is het Heine Denkmal, ter ere van de ontwikkelaar van deze mooie wandelroute via het Ilsetal naar de Brocken.

Weer wat verder doorgelopen wordt het vlakker, we hebben duidelijk bijna het hoogste punt bereikt, en zijn dan bij de Obere Ilsefälle aangekomen. De lange reeks van kleine watervallen is hier nog mooier, en omdat het veel vlakker is kunnen we nu ook eenvoudig even pal aan het water zitten.

klik op een kleine foto voor een vergroting
rond de Obere Ilsefälle rond de Obere Ilsefälle rond de Obere Ilsefälle
rond de Obere Ilsefälle rond de Obere Ilsefälle

We gaan weer verder op het wandelpaadje en komen langs een informatiebord, daarna sluit het pad aan bij een bredere weg waarop we links aanhouden naar de grote kruising met aan de overzijde een schuilhut. De Bremer Hütte.

de Bremer Hütte komt in zicht

Nu we op de open vlakte bovenop het bergplateau zijn aangekomen zien we voor ons nu goed hoe dichtbij we al tot de Brocken zijn gekomen. Die beklimming naar 1142m staat voor morgen op het programma, maar vanaf de andere zijde via een echte Stieg! (Stieg is in de Alpen een Steig).

bij de Bremer Hütte

De picknickbank voor de hut is vrij. Dat komt goed uit want we zijn toe aan de middagpauze en het houden van afstand tot elkaar is helaas aan de orde dit jaar. We gaan er even lekker bij zitten voor de broodjes en ons oriënteren op hoe we nu verder gaan. Gisteravond hadden we al enkele opties onderzocht op de kaarten, en omdat we eerder boven zijn dan verwacht kunnen we de langste optie overwegen. Ook het weer lijkt mee te vallen, dus de keuze is gemaakt. Op naar de Schindelstieg.

Voor wie de route eerder af wil breken is hier een eenvoudige afkorting mogelijk via een lokale route. Ga dan op de kruising linksaf, dat is de Jagdweg via de route met het de rode driehoek. Na het oversteken van een kruising rechtdoor tot een T-splitsing, daar rechtsaf en daarna weer links. Dat is dan weer rode driehoek en groen kruis, de route terug van de Paternoster- en Adlerklippe. Na de eerste kruising kun je ook rechts het smalle pad van de Jagdweg aanhouden met de rode driehoek tot aan het Waldgasthaus Plessenburg, en daar onze routebeschrijving weer oppakken.

donkere wolken rond de Brocken

Voor ons gaat de route vanaf de kruising rechtdoor, de schuilhut rechts houdend. De lucht ziet er ineens dreigend uit, maar vooralsnog kunnen we nog lekker doorstappen op de brede en nu nagenoeg vlak lopende weg.

afslag voor de brug over de Schlüsiebach

Het uitzicht voor ons uit is echt schitterend naar de Gr. Zeterklippe en rechts daarvan de Brocken, en wordt nog beter als we daarna bij een splitsing staan waar van links de Schlüsiebach erbij komt en in de Ilse uitmond. Bij deze splitsing gaan we voor de brug linksaf via de route gemarkeerd met een rode rechthoek richting de Gr. Zeterklippe.

Daar gaat het weer wat omhoog waarbij we de loop van de Schlüsiebach volgen die op het moment maar weinig water bevat. Als het daarna weer vlak wordt is er op een recht stuk weg nog een routebord rechts van de weg. Hier gaat de Schindelstieg naar links die we willen volgen.

Net als we het bospaadje de berg op gaan begint het plots alsnog flink te regenen. Snel zoeken we beschutting onder de nog groene dennen om de regenkleding aan te trekken. De regenjassen een beetje los over de schouders en rugzakken, want eigenlijk is het veel te warm om de kleding aan te trekken en de bui zal wel niet zo lang duren.

dode bossen op de berghelling van de Brocken

Het eerste deel omhoog is niet echt bijzonder, het bospaadje gaat door het dode bos, maar al snel zijn we boven en zien we een open vlakte in het bos met prachtige grassen en andere begroeiing. Het pad gaat rechtdoor over deze vlakte tot een kruising bij de bosrand aan de overzijde. (Let op, het pad naar rechts is nauwelijks zichtbaar en daarom lijkt het een splitsing in plaats van kruising). Daar gaan we rechtdoor/schuin rechts bij de handwijzer het bos in.

het plateau in de Schindelstieg

Dit is echt een leuk wandelpaadje met heerlijke doorkijkjes op de omgeving en soms bijzondere ondergroei onder de bomen. En ook de Brocken is regelmatig weer te zien. Er volgt nog eens een vage afsplitsing naar rechts die we voorbij gaan, daarna komen we weer bij een kruising met een brede bosweg.

regematig mooie uitzichten

Nu steken we recht over en gaan langs de handwijzer het smalle paadje de berghelling weer op. Deze keer is het soms even een rotspad en links zijn ook al de eerste mooie rotsformaties in een bosje zichtbaar.

klauteren over de Stieg

Het gaat dan verder als een smal graspaadje en na een bosje is er ineens dat schitterende uitzicht naar links. Wat is het hier mooi, we zijn nu al blij dat we de wandeling met dit routedeel hebben verlengt. In de verte voor ons zien we ook weer een hoger topje en als we even later weer gaan klimmen over een rotspaadje kronkelend langs de berghelling wordt duidelijk dat we daar ook naar toe gaan.

en dan is er dat fantastische uitzicht

Als we de laatste hoogtemeters hebben overwonnen staan we bij een prachtige rotsformatie, de Ferdinands Stein zoals duidelijk in de rotsen is ingegraveerd. Het is tevens weer een stempelplaats voor de wandelaars die opgaan voor een Harzer Wandernadel in brons, zilver of goud. Ook hier is het uitzicht natuurlijk mooi, we besluiten er nog even kort te pauzeren.

klik op een kleine foto voor een vergroting
bij de Ferdinands Stein bij de Ferdinands Stein
bij de Ferdinands Stein bij de Ferdinands Stein

Als we het pad weer een stukje verder zijn afgelopen zien we links nog een prachtig rotstopje, dat is de Pfortenberg. Daar loopt op dit moment geen paadje naar toe, deze is tijdelijk afgesloten.

afslag naar de Plessenburg

Dan gaat het weer het bos in en komt het paadje uit bij een T-splitsing met een karrenspoor. Links om de hoek staat een handwijzer, we gaan linksaf en volgen de route naar de Plessenburg. De markering met een groen kruis.

Het stenige karrenspoor gaat even behoorlijk omlaag, dit is echter maar een kort stukje waarna het weer een vlak pad wordt.

Bij de volgende splitsing gaat het rechtsaf, het is dan nog 1Km via het groene kruis route tot aan het Waldgasthof Plessenburg. Het eerste pad links gelijk na de splitsing kunnen we negeren, daarna wordt het weer bijzonder mooi als we nog eens een mooi bergtopje voor ons op zien duiken.

Het pad gaat rechts om dit topje heen en draait dan naar links waar het uitzicht opnieuw verrassend is.

verrassend vergezicht om de bocht

Eenmaal om de bocht beginnen we aan de afdaling naar de Plessenburg en iets lager op de berghelling zien we dan rechts ook de eerste rode dakpannen van het Forsthaus Plessenburg vlak bij het bergrestaurant. Het pad draait naar rechts voor het Forsthaus langs waarna we op de splitsing linksaf slaan.

afdaling naar Waldgasthaus Plessenburg

We lopen dan recht op het uit 1776 daterende Waldgasthaus af met daarbij een groot terras waar het op dat moment ontzettend druk is. We zien er ook de twee Duitse stellen terug die we vanmorgen hebben geholpen met het redden van de waterfles. Zij hebben de korte route via de Jagdweg afgelegd. Gezien de Corona situatie lijkt het ons beter om niet mee aan te schuiven ondanks het aanbod van een drankje.

  • terras bij het Waldgasthaus Plessenburg
  • terras bij het Waldgasthaus Plessenburg
terug bij een brede Forstweg

Nadat we er wat rond hebben gekeken moeten we nog eens goed de wandelkaart bestuderen, die is hier niet heel duidelijk en er komen heel veel wegen en paden bij elkaar. Als we denken te weten hoe we moeten lopen komt er net een ober langs, zij bevestigd dat we de goede kant op gaan.

Onze route loopt over dit terras waar we rechtsaf slaan voor de grote eik langs met rechts om het hoekje weer een informatiebord. Dit pad komt iets verderop uit bij een brede halfverharde weg die we linksaf inslaan.

Na een stukje afdalen is er een groot kruispunt waar we recht over gaan steken, links van de twee bankjes langs, en de routes met rode stip en groene kruis aanhouden.

Wandelaars die de korte versie lopen via de Jagdweg en dan na de kruising rechtdoor zijn gegaan in plaats van rechts naar de Plessenburg, die komen hier van links naar deze kruising lopen.

Na de kruising wordt het een prachtig breed wandelpad dat heel geleidelijk omhoog blijft gaan met al snel naar links vrij zicht in het diepe Ilsetal en de bergtoppen er omheen. Op het hoogste punt aangekomen buigt het pad naar rechts om een rotswand heen, daar kunnen we links naar de Paternosterklippe.

heerlijk wandelen boven het Ilsetal

Deze bijzondere rotsformatie steekt uit boven het Ilsetal en door er vooraan het smalle paadje rechts omlaag en daarna weer omhoog te klimmen krijgen we een nog veel mooier uitzicht over het dal naar Ilsenburg.

We zijn sinds de lunch al weer ononderbroken onderweg, dit lijkt ons een prima plekje om nog even te pauzeren met een stukje fruit. Straks wordt het nog veel mooier maar dat weten we bij aankomst op de Paternosterklippe nog niet...

klik op een kleine foto voor een vergroting
rond klauteren op de Paternosterklippe rond klauteren op de Paternosterklippe rond klauteren op de Paternosterklippe rond klauteren op de Paternosterklippe
rond klauteren op de Paternosterklippe rond klauteren op de Paternosterklippe rond klauteren op de Paternosterklippe rond klauteren op de Paternosterklippe
even weer een smal paadje

Als we de route weer oppakken en de bocht naar recht om de rotswand volgen, gaat het daarna weer flink afdalen via een weg pal langs de steile berghelling. Links blijft het uitzicht vrij. Beneden draait het weer naar links, daarna blijven we het pad aanhouden tot we een kruising bereiken met een handwijzer.

Hier slaan we linksaf in de aangegeven richting van het Ilsetal. Het wordt een smaller wandelpad met veel boomwortels, tot we daarna opnieuw bij een splitsing met een bredere Forstweg staan.

En weer gaat het linksaf, en opnieuw dalen we af langs de berghellingen tot we voor ons uit een kiosk zien staan in een bocht naar rechts. Dit is de Raststätte Ilsestein. Links van deze kiosk langs gaat een smal paadje de fantastische Ilsestein Adlerklippe op met meerdere uitzichtpunten en aan het einde op het puntje hoog boven het Ilsetal een topkruis.

Na het bezoekje aan de Adlerklippe komen we terug bij de Raststätte. Er zitten vele mensen op de bankjes te eten of iets te drinken, en ook veel met een ijsje in de hand. We hebben pas nog een pauze gehad, maar laten ons verleiden en sluiten in de rij aan om ook even een ijsje te halen. We hebben nog alle tijd en het zit er heerlijk in het zonnetje.

klik op een kleine foto voor een vergroting
Raststätte Ilsestein bij de Adlerklippe Raststätte Ilsestein bij de Adlerklippe Raststätte Ilsestein bij de Adlerklippe
Raststätte Ilsestein bij de Adlerklippe Raststätte Ilsestein bij de Adlerklippe Raststätte Ilsestein bij de Adlerklippe

Het wandelpad gaat na het bezoek aan de Ilsestein verder afdalen met rechts nog meer fraaie rotsformaties tegen de berghelling aan. Daarna wordt het bos dichter en dalen we verder tot aan een splitsing met een schuilhut.

laatste schuilhut afdaling Ilsetal

We lopen er om de schuilhut heen met de bocht naar links en daarna houden we scherp links aan naar het pad dat omlaag gaat in het Ilsetal. Dit gaat behoorlijk steil omlaag over een stenig pad dat daarna naar rechts draait en we terug zijn op de klinkerweg iets voor de Zanthierplatz.

Vanmorgen zijn we hier van rechts aan komen lopen, nu gaan we ook rechts en kunnen dan kiezen om rechts hetzelfde pad langs de Ilse terug te nemen of rechtdoor te gaan op de klinkerweg.

Wij kiezen voor de laatste en blijven de weg helemaal aflopen tot we eerst de grote parkeerplaats vol campers passeren en daarna de parkeerplaats vinden waar wij de auto neer hebben gezet.

Door nu voor deze terugweg te kiezen lopen we langs de vele attracties die het Ilsetal te bieden heeft met diverse horeca gelegenheden, de Kneip Wasserspielplatz, het Erlebniswald en de Städtischer Spielplatz.

We sluiten de rondwandeling af door de wandelschoenen uit te trekken en de rugzakken weer op te bergen, en kijken daarbij terug op een perfect mooie dag rond het Ilsetal met de watervallen, de prachtige Schindelstieg en unieke Klippen aan de rand van de Harz. En, we hebben slechts één bui gehad!

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Duitsland)

(Ontdek hier je ANWB camping Duitsland)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.