JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Sainte Cécile - uitzichtpunten op de Semois

Sainte-Cécile - Uitzichtpunten Semois - Oeverweg Semois - Sainte-Cécile

starstar_borderstar_borderstar_borderstar_border 8 Km 200 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Gaume)

(Ontdek hier je ANWB camping in België)


(Laatste melding route OK: 03-2018 Ingrid en Henk A. Heerenveen)


Wandelkaart Sainte Cécile

Geen lange, maar wel een hele mooie wandeling is deze bij Sainte-Cécile. Een route door prachtige bossen met zelfs een mooi rotspad en een steile afdaling. Daarna heerlijk wandelen langs de oever van de altijd schitterende Semois.

(Deze route is eenvoudig te verlengen met onze rondwandeling Sainte-Cecile Herbeumont. In de teksten is opgenomen waar je op de andere route overstapt)

Dicht bij de grens met Frankrijk, iets ten noorden van Florenville aan de N83, ligt Sainte-Cécile. Het dorp inrijdend valt het grote dorpsplein in het centrum direct op, waaraan ook een mooie kerk staat.

We parkeren links achter de kerk en blijven in de auto wachten op enige weersverbetering. Het regent al de hele morgen.

Onderweg hadden we al een glimp blauw opgevangen en zowaar na 10 minuten wordt het droger en besluiten we de wandelschoenen maar aan te trekken en het er maar op te wagen.

De ingang van de kerk links houdend steken we het grote plein over langs een mooi klein watertje en gaan we aan het eind rechtsaf een brede dorpsstraat in.

Een stukje verderop in deze straat is er links een klein wandelpaadje, steil omhoog tussen twee huizen door. (foto)

Na de korte maar steile klim komen we op een bredere weg uit die we rechtdoor blijven volgen. Ook het volgende kruispunt steken we recht over.

steil paadje het dorp uit

Al snel zien we nog wat laatste huizen voor we omlaag tegen het bos aanlopen. Op de eerste Y-splitsing in het bos nemen we de linker aftakking. Het is een brede bosweg en na de regen van vanmorgen één modderpoel.

Iets verderop stijgt het licht en wordt het droger onder onze voeten. Het is een afwisselend stuk bos met steeds verschillende boomsoorten en ....het wordt steeds droger!

We negeren alle zijwegen en blijven rechtdoor gaan tot we op een bredere weg uitkomen. Rechts zien we een met hekken en gaas omheind gebied. In de weg ligt daar een veerooster. Daar gaan we overheen en dan nemen we direct het volgende bospad weer links. Het wordt ook als GR-pad aangegeven (rood/wit markeringen).

(Voor de combinatie met rondwandeling Sainte-Cecile Herbeumont kun je hier overstappen op de beschrijving van die route. Op die route kom je van de andere zijde op het vee- wildrooster aflopen en slaat dan dus rechtsaf).

wildrooster in het bos

Nu wordt de weg al snel smaller en wordt het bos nog mooier. Hier en daar zien we tussen de bomen de Semois al rechts onder ons liggen. Als het pad tussen de rotsen door kronkelt, daalt het op een bepaald stuk aardig steil omlaag en komen we aan bij het eerste uitzichtpunt. En het uitzicht is mooi!!! Een heerlijk plekje boven een bocht in de Semois.

Daar de bomen met Pasen nog kaal zijn en het nog wat nevelig is, zien we alles in hele mooie pastelkleuren voor ons. We zijn nog niet lang onderweg maar gaan er toch even bij zitten voor een korte pauze. En natuurlijk kan pa, bijnaam inmiddels zakjapanner, dan nog wat plaatjes schieten.

Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois
Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois Een prachtig uitzicht hoog boven de Semois
klik op een kleine foto voor een vergroting

Dan trekken we weer verder en is er weer een steile afdaling. Maar deze keer is het een pad van boomwortels en dus erg glad na de regen. Zonder ongelukken komen we bij een splitsing waarvan het rechterpad eindigt bij het volgende uitzichtpunt, nu voorzien van een bankje en relingen. Ook hier is weer een schitterend panoramisch uitzicht over het Semois-dal te bewonderen.

Picknickbankjes aan de oever van de
toch maar even bij het water kijken

Het pad verder vervolgend blijft het sterk dalen, tot we bij een betonweg uitkomen die door een nauwe kloof loopt.

Deze nemen we rechtsaf waar het, dan vlakker, tot aan de Semois afdaalt.

Voor de rivier gaan we opnieuw rechtsaf over een brug en lopen dan langs de oever van de Semois. Hier en daar golft het pad wat op en neer, verder is het een vrij vlakke weg tot we het dal weer verlaten.

(Na het lopen van de verlengingroute kun je deze beschrijving hier bij de brug weer oppakken voor de terugweg naar Sainte-Cécile).

Een rustig stukje wandelen dus, met links de rivier, rechts de rotsen en het bos.

Na een stukje lopen komen we langs een prachtig aangelegde picknickplaats. Er is zelfs een soort strandje van beton in de beek aangelegd waar we wellicht op een warmere dag hadden kunnen pootjebaden. Het wordt tevens gebruikt als landingplaats voor kano's.

we pauzeren bij een zijstroompje

We negeren alle zijwegen naar rechts en nemen op de Y-splitsingen steeds de linker afslag. Zo blijven we steeds langs de oever lopen van deze prachtige rivier de Semois.

Bij de laatste Y-splitsing wordt het linker pad smaller en komen we weer langs een picknickplaats. Hier komt ook een stroompje uit de heuvels omlaag die vlak langs het bankje stroomt.

Het pad gaat voorbij deze rustplaats weer stijgen en we komen boven bij een huis langs, dat links onder ons aan de oever staat.

Het pad lijkt dood te lopen tegen een bosje aan, maar er zit een hek in waar we doorheen kunnen.

Er volgt een heel smal pad met aan twee zijden draad afrasteringen en loopt zo tussen enkele tuinen door.

en dan is Sainte-Cécile weer in zicht

Aan het einde van het paadje staan we weer op asfalt en volgen we deze weg licht omhoog. Zo lopen we Sainte-Cécile weer in en komen daarbij langs een camping.

In het dorp kunnen we rechtdoor blijven lopen tot op het grote plein. Een andere mogelijkheid terug te keren is, na het speeltuintje linksaf het voetpad op.

Dit leuke weggetje gaat weer over de beek. Vanaf de brug is er een leuk doorkijkje in het dorp.

Daarna rechtdoor blijven lopen tot we rechtsaf de kerk zien staan en weer bij de auto terug zijn na een lichte maar erg leuke wandeling bovenlangs en onder door het Semoisdal.

Een boerderij met mesthoop midden in het dorp

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Gaume)

(Ontdek hier je ANWB camping in België)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.