JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Rondwandeling Sainte-Cécile en Herbeumont

Prieuré de Conques - Semois - Roche de Chat - Uitzichtpunt Castelain - Prieuré de Conques

starstarstar_borderstar_borderstar_border 11 Km 300 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Gaume)

(Ontdek hier je ANWB camping in België)


(Laatste melding route OK: 04-2017 Nico, Hilde, Yoshi en Shadow L.)


routekaart Sainte-Cécile - Herbeumont

Deze route is eenvoudig te combineren met onze routes Sainte-Cécile (deels overlap) of Herbeumont (aansluiting bij de Semoisbrug in Herbeumont) om er een volledige dagtocht van te maken.

Wat is er leuker dan een rustige wandeling langs de oever van een schitterende rivier dwars door een natuurgebied. Wel, dat zou de terugweg kunnen zijn bovenlangs met mooie uitzichten op de kronkelende rivier.

De kans om in het Bois de Conques een groep edelherten, wilde zwijnen of misschien zelfs een kudde Moeflons tegen te komen is niet denkbeeldig. Daar kunnen we na deze route te hebben gelopen van meepraten!

De grootste helft van deze rondwandeling volgt, na een mooie afdaling, de oever van de Semois over een breed onverhard pad. Terug zijn het vooral goed begaanbare bospaden, wat asfalt, maar ook een leuk stukje bergpad. Een lichte wandeling dus.

Voor het parkeren hebben we iets gezocht bij de Prieuré de Conques. Deze priorij uit de 17e eeuw is nu in gebruik als hotel en ligt aan de N884. Dit is de weg tussen Sainte-Cécile en Herbeumont.

Komend vanaf Florenville slaan we voorbij Sainte-Cécile rechtsaf op de kruising met de N884. Deze volgen we ongeveer 5 kilometer kronkelend door de bossen tot we in een bocht naar links aan de rechterzijde het opvallende hotelcomplex zien liggen.

Direct voorbij de hoteltoegang ligt rechts een parkeerhaven. Ook in de bocht net vóór het hotel kunnen we parkeren. Links in het bos op een brede zandweg is voldoende plaats en mooi in de schaduw.

Vanuit de richting Herbeumont naar Sainte-Cécile ligt het hotel ongeveer 1 kilometer na de brug over de Semois aan de linkerzijde. Dan dus voorbij het hotel rechts in het bos parkeren.

hoogteprofiel rondwandeling
keurige relingen langs het wandelpaadje

Het belooft een zonnige dag te worden, dus maken we snel de wandeluitrusting in orde om aan een heerlijke wandeling door het Semoisdal te beginnen.

Vanaf de bosweg waar wij de auto hebben neergezet steken we de N884 recht over. Er loopt een smal pad de helling omhoog, aangegeven door rood/wit markeringen van een GR pad. (Grote Route paden)

Een klein stukje klimmen en dan staan we op een bredere bosweg waarop we linksaf slaan; bergop.

Met een bocht gaat het dan naar rechts en nog maar net op hoogte gekomen zien we een splitsing waar de rood/wit markeringen linksaf een smal paadje aanwijzen. Deze moeten we hebben.

Nog maar net onderweg en het wordt al schitterend. Het bergpaadje loopt langs de steile helling even omhoog, dan geleidelijk steeds meer omlaag. Al snel krijgen we voor het eerst de Semois te zien, nu nog beneden in de diepte.

aangekomen bij de Roche de Lourdes

Verderop staan een paar bankjes waarvan het van veraf opvalt dat ze met de rugleuning naar het dal zijn geplaatst. Dat lijkt niet logisch gezien het uitzicht, maar dichterbij komend begint het te dagen. Ze zijn niet op het dal gericht maar op een prachtige rotswand waarin Mariabeelden zijn geplaatst. Dit is de Roche de Lourdes.

de prachtige Semois komt dichterbij
aan de oever genieten van een lunch in de zon

Voorbij deze rotswand blijft het geleidelijk afdalen via het smalle pad. Op sommige plaatsen zijn relingen aangebracht om veilig te kunnen passeren. Dit maakt het pad prima geschikt voor kleine kinderen.

Natuurlijk kunnen we ook op regelmatige afstanden van een bijzonder mooi uitzicht genieten terwijl we het water van de rivier steeds dichter naderen.

Eenmaal op waterniveau aangekomen wordt het pad breed en loopt het vlak langs het water.

Daar we laat van start zijn gegaan wordt het al tijd om de broodjes uit de rugzakken te halen. Daarvoor zoeken we een plekje bij de waterkant uit en gaan er lekker in het zonnetje zitten.

De stilte hier onder in het dal, de prachtige Semois en de langsvarende kano's zijn zo rustgevend, dat we bijna met tegenzin weer opbreken om de wandeling te vervolgen.

op Paaszondag wordt de Semois druk bevaren

Er volgt een lekker stukje wandelen, steeds dicht bij het water, met slechts nu en dan een beetje hoogteverschil. Verderop loopt het pad dan bij het water vandaan om even later op een splitsing uit te komen. Een asfaltweg. We houden er links aan en zijn dan even later terug bij de Semois waar de ondergrond weer wijzigt zodat we opnieuw over een halfverharde weg lopen.

over het brede pad langs de oever is het een lichte wandeling

Nu kunnen we lange tijd de weg gewoon blijven volgen, zijwegen zijn er in het eerste deel niet en verderop slechts enkele.

de Roche du Chat is en teleurstelling

Soms wordt het zicht op de Semois belemmerd door bomen langs de waterkant, maar steeds weer zijn er open gedeelten waar we keer op keer in de verleiding worden gebracht nog een foto te maken.

Op deze zonnige Paaszondag is het ook tamelijk druk op het water met kano's waarvan sommigen roeiers vrolijk zwaaiend of roepend langsvaren en anderen zich in stilte door het water mee laten voeren zonder zich aan ons te storen.

Dan gaat de Semois een scherpe bocht naar rechts maken en komen we bij de Roche du Chat volgens de wandelkaart.

Aan de overzijde zou hier een zeer steile en bijzonder mooie groen uitgeslagen rotswand zichtbaar moeten zijn, maar we zijn een beetje teleurgesteld als we aan de overkant wel een steile helling zien, maar deze nu zo dicht bebost is dat er van een 'rotswand' geen sprake meer is.

De bocht heeft tot gevolg dat we na de ronding even volop in de zon lopen. Een reden om even stevig tempo te maken tot waar het weer naar links draait en er opnieuw schaduw op het pad valt.

een mooier plekje voor een pauze is niet snel te vinden

Daar zien we een mooie rotspartij in het water wat een perfecte plaats voor een korte pauze zou kunnen zijn. En mooi is het zeker. Een stroomversnelling iets verderop, rondom ons zwemmen honderden jonge forellen, en ook hier die stilte. Een heerlijk stukje natuur.

kano's en kajaks worden over de dam gedragen

En weer gaat het verder over het oeverpad waarbij we na enkele minuten langs een V-vormige dam in de rivier komen. Een plaats waar veel kano's en kajaks even aanleggen. Sommigen zetten hun vaartuig over de dam om niet de heftige stroomversnelling achter de dam langs af te moeten varen.

we volgen de kronkels van de rivier

Hier komen we wel enkele zijwegen naar rechts tegen, maar die kunnen we negeren tot we bij een T-splitsing aankomen bij een brug.

Rechts gaat een asfaltweg omhoog langs een beekje, de Ry de Relongne, en wij steken dit beekje over via de brug door scherp links te houden.

Nog even blijven we zo de Semois volgen tot we weldra bovenlangs teruggaan.

Rechts komen we langs een tweetal betonvloeren bedoeld om er picknickbankjes op te plaatsten. Op de ene staan nog zulke bankjes met tafel, van de andere is de zitmogelijkheid verdwenen.

De volgende picknickplaats ligt links van de weg. Een tweetal bankjes met tafeltjes en in de beek een groot betonnen platvorm waarop kano's kunnen landen.

Net voor deze picknickplaats splits rechts een pad af, de berg omhoog. Dat wordt het vervolg van onze wandelroute. Een wit bordje met twee groene vlakken en de letter 'H' wijst de juiste weg omhoog.

(Wie deze route wil verlengen met de onze Sainte-Cécile route gaat hier rechtdoor verder langs de Semois)

een fraaie picknickplaats met landingplaats voor kano's

Over vrij korte afstand winnen we veel aan hoogte, dus is het even pittig klimmen na de lichte wandeling tot hier. Al voorbij de eerste bocht naar rechts wordt het echter weer vlakker en staan we kort erna op een kruispunt vanwaar we een prachtig uitzicht hebben.

een pittige klim uit het dal

We steken recht over en lopen de prachtige bossen van het Bois de Conques in.

Een lang recht sintelpad boven over de bergtop, iets stijgend en met hier en daar wat uitzicht waar de bossen zijn gekapt.

De enkele zijpaden kunnen we weer negeren tot we bij een afrastering aankomen en het pad wordt onderbroken door een veerooster.

(Met de verlengingroute Sainte-Cécile kom je hier vanaf de andere zijde van het veerooster aanlopen en kun je weer overstappen op het vervolg van deze wandeling)

Voor dit hekwerk slaan we rechtsaf de brede en met gras begroeide laan in. Deze blijven we dan ook weer volgen, steeds maar rechtdoor.

Dan gaat het pad vanzelf versmallen. Er is nog een vaag paadje naar links, maar ook hier lopen we rechtdoor waarbij het eerste deel wat minder goed zichtbaar is. Er is onlangs flink wat onderhoud gepleegd in het bos. Vanaf de plek waar het smaller wordt krijgen we aan de rechterzijde de eerste mooie uitzichten in het Semoisdal weer in beeld.

nu zien we de picknickplaats eens van bovenaf

Bij ons eerste wandeling hier bovenlangs, jaren geleden, waren de hellingen nog dicht bebost. Er waren slechts enkele plekjes vanwaar je op het dal uit kon kijken. Nu alles is gekapt komt dat het uitzicht zeer ten goede. We zien zelfs van bovenaf de grote picknickplaats met het betonnen platvorm in het water liggen.

  • we naderen het uitzichtpunt Castelain
  • we naderen het uitzichtpunt Castelain
  • we naderen het uitzichtpunt Castelain
  • we naderen het uitzichtpunt Castelain

Na nog een stukje langs de rand doorlopen, gaat het nog meer versmallen. Er zit zelfs een leuk stukje afdaling in rond enkele rotspartijen. Dan volgt een splitsing. Linksaf afdalen naar de betonweg in het zijdal, of rechts aanhouden naar het uitzichtpunt Castelain.

leuke afdaling naar de betonweg

Natuurlijk gaan we eerst het uitzicht bewonderen en nemen dan ook even plaats op het bankje. Deze uitstekende rotspunt is ook weer keurig voorzien van relingen om het veilig te houden.

Daarna keren we terug naar de splitsing en beginnen aan de afdaling naar de betonweg. Op deze weg slaan we linksaf en lopen daarmee weer bergop, tot aan de iets verderop gelegen asfaltweg.

Nu volgt er even een minder leuk stukje van deze rondwandeling. We moeten rechtsaf een tijdje het asfalt bergop gaan volgen. Het is een brede weg maar niet druk bereden.

In de schaduw van de dichte bossen gaat het wel, maar de delen in de volle zon is het even afzien. Flink doorstappen dus.

We volgen de weg tot deze aansluit bij de hoofdweg N884, maar net voor we daar zijn is er links nog een grote parkeerplaats met schuilhut en picknickbankjes voor wie nog even wil pauzeren.

Van veraf lijkt het er op dat we de N884 moeten oversteken om aan de overzijde het bos weer in te kunnen lopen, maar eenmaal aangekomen zien we dat de N884 hier een scherpe draai naar links maakt en we dus gewoon aan de rechterzijde van de weg kunnen blijven om voorbij de bocht de brede rechte zandlaan in te gaan.

het lange zandpad zullen we later van de andere zijde nog eens te zien krijgen

Al na enkele meters een volgende splitsing. De brede zandweg loopt rechtdoor, en rechts gaat een met gras begroeid pad een dennenbos in.

eerst dicht bos, dan een meer open gedeelte

Wij kiezen de rechter tak en passeren de slagboom waarna een prachtige boslaan zich voor ons uitstrekt.

Na enkele meters gaat het weer iets stijgen en buigt het verderop steeds meer naar rechts af. De eerste zijweg naar links negeren, dan verder mee naar rechts afbuigend, komen we bij een volgende splitsing.

Hier gaat route '8', een rode driehoek op witte achtergrond, zowel naar links als naar rechts. Ook 'H' gaat rechtsaf.

Op deze splitsing gaan we linksaf een smaller bospad in. Even nog dichte begroeiing, daarna steeds opener en een opvallend mooi stukje natuurschoon laat zich aan ons zien.

We blijven links aanhouden tot we weer langs een donker bosje komen en dan voorbij de bocht iets zien bewegen...

Zoals we al jaren doen steekt degene die wild ontdekt een hand omhoog om dit kenbaar te maken en dus niet het wild met geluiden te verstoren. Eerst denken we een hert te zien, dan zijn het al snel een heleboel herten. Tot Sabina opmerkt dat de beesten meer op schapen lijken, de vacht lijkt 'meer wollig' zegt ze zacht. En ja hoor, de mannetjesdieren hebben geen gewei maar horens!

een kudde Moeflons kruist onze route!!!

Qua grootte en kleur lijken het op afstand grote reeën of kleine herten, het zijn echter Moeflons. En nog wel een kudde van minstens 40 dieren die aan ons voorbij trekt!

Ondertussen op middelbare leeftijd en een leven van veel wandelen, maar nog nooit hebben we een Moeflon in het wild gezien. Je ziet ze wel eens in een wildpark met lokale dieren zoals ik me herinner van het Gondorf Eifelpark bij Bittburg, maar dit maakt toch wel wat meer indruk!

een kudde Moeflons kruist onze route!!!

Uit gebrek aan ervaring met een kudde Moeflons en niet wetende hoe schrikachtig ze reageren, blijven we op gepaste afstand en gebruiken de maximale zoom van de camera om foto na foto te maken. Eerst lijken ze zich niet erg aan ons te storen ook al is soms duidelijk te zien dat we niet ongemerkt zijn gebleven. Maar uiteindelijk trekt de hele groep toch verder. Een schier eindeloze rij prachtige dieren.

een kudde Moeflons kruist onze route!!!

De Moeflon is de voorvader van onze huidige schapen, maar veel groter. Ze worden 1.10 tot 1.30 meter lang en de grootste beesten, de rammen, kunnen een schofthoogte van 75 centimeter bereiken. De indrukwekkend gekrulde hoorns kunnen wel 85 centimeter lang zijn.

een kudde Moeflons kruist onze route!!!

Ooit kwam de Moeflon alleen in kleine aantallen voor op Corsica en Sardinië, in de 17e eeuw. In de 18e eeuw zijn ze voor de jacht uitgezet in verschillende delen van Europa. Erg lang is de populatie sterk toegenomen, maar daarna volgde een veel mindere tijd voor de Moeflon kuddes. (Op de Veluwe komen nog een 300-tal dieren voor in omheinde gebieden).

een kudde Moeflons kruist onze route!!!

Dat wij deze kudde hier nu kunnen bewonderen komt omdat er in 1954 Moeflons in België zijn ingevoerd en uitgezet in de uitgestrekte bossen van de Ardennen en Gaume steek. Natuurlijk hadden wij al deze kennis onder het wandelen nog niet paraat, pas thuis met toegang tot een internetverbinding hebben we ons er in verdiept wat we nu eigenlijk hebben gezien.

Na dit bijzondere schouwspel trekken we verder, nog steeds het bospad volgend zonder ons iets van zijwegen of paden aan te trekken, tot we na enkele tientallen meters nog een groepje Moeflons zien staan. Midden op het pad waar we langs moeten. Een grote ram neemt een mooie pose aan voor een foto terwijl zijn soortgenoten de benen al hebben genomen. Op de foto is linksonder achter het boompje nog net een achterpoot van een tweede Moeflon zichtbaar die er snel vandoor gaat.

een Moeflon ram poseert voor de camera

Druk pratend en alle vier zwaar onder de indruk, lopen we het pad af tot we links voor en iets boven ons een schuur zien. Dichterbij gekomen zien we meer gebouwen staan en we lopen er recht op af. Ter hoogte van de eerste schuur is het even stijl, daarna gaat het linksaf tussen de schuren/loodsen door en zien we voor ons een lange en rechte zandweg met in de verte het verkeer op een asfaltweg.

Gelijk realiseren we ons dat we druk babbelend over de Moeflons fout zijn gelopen. Deze brede zandweg met de autoweg in de verte... dat is de weg waar we net vandaan zijn gekomen en waarbij we de brede zandweg hebben gemeden door er rechtsaf het bos in te gaan.

even verdwaald maar toch het juiste pad gevonden

In de schaduw van een kapschuur hurken we neer om eerst de kaart nog eens goed te bestuderen. Gelukkig blijkt het mee te vallen, maar we moeten terug tot onder aan de helling bij de eerste schuur.

Zodra de eerste schuur in zicht komt, net voor de helling omhoog, moeten we rechtsaf. Dat doen we alsnog en lopen er weer een bosweg in.

Nu blijven we deze volgen tot aan een slagboom over het pad. Achter de slagboom loopt een asfaltweggetje die we daarna recht oversteken.

Hier lijkt het op een soort parkeerhaven en er staan wat bankjes en een informatiebord aan de bosrand. Eenmaal overgestoken wandelen we op het pad dat ons rechtstreeks naar de auto terug zal brengen.

Na de volgende bocht naar links zijn er eerst weer een paar mooie uitzichten en zien we nogmaals de Semois onder ons liggen, daarna komen we langs een splitsing waar een smal paadje scherp naar rechts het dal in loopt. Dit is hetzelfde paadje waar we vanmorgen aan de afdaling naar de Semois begonnen. We moeten hier dus bovenop de Roche de Lourdes zijn aangekomen.

We dalen het brede pad verder af en gaan dan in de bocht naar links rechtsaf het smalle paadje omlaag naar de al zichtbare asfaltweg. Deze alleen nog oversteken en we zijn terug bij de wagen die nog heerlijk in de schaduw staat.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in de Belgische Gaume)

(Ontdek hier je ANWB camping in België)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.