JavaScript aanzetten
U heeft JavaScript uit, zet JavaScript aan om de website te gebruiken.
menu

Steinkreise en Mottakopf

Landal Tschengla - Dunza - Steinkreise - Vilschene - Mottakopf - Ronaalpe - Landal Tschengla

starstarstar_borderstar_borderstar_border 7 Km 350 Hm 3:00 uur GPS-track Print PDF Kaart Reisgids
Afstand

De afstand van deze wandelroute is met een Curvimeter nagemeten op een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000.

Bij wandelroutes met een GPS-track is de afstand bepaald op basis van de GPS-log gegevens.

Alle gemeten afstanden zijn afgerond naar een halve kilometer.

Google Earth

Van deze rondwandeling is helaas nog geen Google Earth link beschikbaar.

Een Google map zal op een later moment alsnog worden toegevoegd

GPS

Van deze route is nog geen gps-track als download beschikbaar. Op een later moment zullen een .gpx en .kml in een zip-file worden toegevoegd.

Hebt jij deze route gelopen en wel een GPS-bestand beschikbaar, dan is deze zeer welkom als aanvulling op de site. (Email)

Hoogtemeters

De weergegeven hoogtemeters (stijgen/dalen) zijn onderweg afgelezen op een hoogtemeter en achteraf nagerekend vanaf een gedetailleerde wandelkaart met schaal 1:25.000 tot 1:50.000. Hierbij zijn de verschillen opgeteld tussen alle 'laagste punten' van de route en de daarop volgende 'hoogste punten' op basis van de hoogtelijnen van de kaart.

Dit is geen erg nauwkeurige methode. In de praktijk kunnen de opgegeven hoogtemeters dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Bij rondwandelingen voorzien van een GPS-track zijn de hoogtemeters afgelezen uit het GPS logbestand. Deze berekeningen zijn veel betrouwbaarder.

Alle aangegeven waarden zijn afgerond op 10 hoogtemeters. Bij lastiger na te rekenen situaties op 50 hoogtemeters.

Hoogtemeters

Deze rondwandeling verloopt geheel vlak of bij deze route zijn de (mogelijke) hoogteverschillen zo gering dat deze niet relevant zijn voor de wandelaar.

Kaart

Van deze omgeving is helaas nog geen goede wandel- of fietskaart verkrijgbaar.

Moeilijkheidsgraat

star star_border star_border star_border star_border = zeer eenvoudige wandelroute

Korte tot middellange route over halfverharde of verharde wegen en paden zonder hoogtemeters van betekenis

star star star_border star_border star_border = eenvoudige wandelroute

Route over halfverharde of verharde paden met delen smalle goed begaanbare berg- of bospaadjes. Geen tot weinig hoogtemeters

star star star star_border star_border = middelzware wandelroute

Een langere tocht en/of veel hoogtemeters. Route kan smalle berg- of bospaadjes bevatten en natuurlijke hindernissen. (Trap/ladder/beek oversteek) Voor iedereen met redelijke conditie goed/veilig toegankelijk. Advies minimaal wandelschoen A/B of B

star star star star star_border = pittige wandelroute

Lange tocht en mogelijk veel hoogtemeters. Route kan 'avontuurlijke stukjes' en smalle, soms steile paden bevatten. In de bergen Trittsicherheit nodig en goede wandeluitrusting met B of B/C schoenen, wandelstokken en nooduitrusting. (Zie 'Uitrusting')

star star star star star = zware wandelroute

Lange tocht met veel hoogtemeters. Kan delen van een 'Steig' bevatten. Alleen voor geoefende wandelaars met Trittsicherheit en de juiste bergwandeluitrusting. Geen klimtouw of gordels nodig.

Deze kwalificatie toekenning berust op onze eigen ervaring. Voor meer gedetailleerde informatie over de begaanbaarheid en veiligheid van een route lees het uitgebreide routeverslag.

Tijd

De benodigde tijd voor een rondwandeling kan zeer persoonlijk zijn. De weergegeven tijd zijn de werkelijk door ons gelopen uren, afgerond naar boven op een half uur. Wij lopen om te genieten en niet speciaal voor de conditie. We nemen onze pauzes, lopen harder wanneer het een stukje saai is, en langzamer wanneer de omgeving interessant is. De aangegeven looptijd zal dan ook meestal ruim haalbaar zijn.

Tip:

In het vlakke Nederland zal de af te leggen afstand tussen 3 en 5 Km per uur liggen. Bij een cultuur wandeling kan dit zelfs minder dan 3 Km zijn, bij een sportieve wandeling misschien wel meer dan 5 Km. Een goed gemiddelde om mee te rekenen is 4 kilometer per uur exclusief pauzes. Na meerdere wandelingen kan dit naar eigen ervaring worden bijgesteld.

Hou rekening met 10 minuten pauze per uur, zodat er voor een route van 16 Km 4,5 uur uitgetrokken moet worden. (16Km : 4 Km/u = 4 uur wandelen en 3 x 10min pauze). Bij langere (dag-) tochten ook een langere lunchpauze meenemen. (Een half uur als de broodjes in de rugzak worden meegenomen, een uur als er wordt geluncht bij een horeca gelegenheid onderweg).

(zie ook Routes plannen)

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


Deze korte rondwandeling in het Brandnertal rond de Tschengla Alm heeft veel aantrekkelijks te bieden, op het ene moment staan we tussen ruim 5000 jaar oude geschiedenis van 'de Megalithen von Bürserberg' en even later komen we op een van de mooist denkbare uitzichtpunten terug in het heden.

routekaart rondwandeling Steinkreise en Mottakopf

De route bevat historie, prachtige natuur en uitzichtpunten, en nodigt uit voor activiteiten bij de Naturkneippstelle.

Het is een eenvoudige wandeling met relatief weinig hoogtemeters en verloopt over goed begaanbare Almwegen en wandelpaden.

We beginnen aan de wandeling bij het Landal Greenpark boven Bürserberg, onze verblijfplaats in deze najaarsvakantie.

In het centrum van Bürserberg worden het park en Tschengla goed aangegeven, via een schitterende route omhoog naar 1200m met onderweg geweldige uitzichten op Bludenz en het Klostertal. (Camera paraat!)

(Navigatiesysteem: Bürserberg, Tschengla 3 invoeren)

hoogteprofiel rondwandeling Steinkreise en Mottakopf

De weg loopt pal langs het Landalpark en achter de appartementen ligt een ruime parkeerplaats. Na de wandeling is het mogelijk om op het mooie terras bij het restaurant wat te eten of te drinken en daarbij van het enorme uitzicht op onder andere de Zimba te genieten.

een nevelig begin bij Dunza

Iets verderop starten bij de 'Wanderparkplatz Dunza' kan ook, daar zijn echter minder plaatsen beschikbaar. Vanaf deze parkeerplaats dan terug lopen naar de splitsing bij het Dunza hotel en vanaf daar deze beschrijving volgen.

Vanaf de Landal parkeerplaats vervolgen we de asfaltweg. Verderop buigt de weg naar rechts en steken we via de brug de Mühlebach over.

Bij de volgende splitsing houden we links aan en staan dan na enkele meters bij een volgende splitsing bij het hotel Dunza. Bij deze splitsing staat een groot informatiebord.

Hier gaan we rechtsaf en houden dan gelijk weer rechts aan omhoog naar Vilschena en Mottakopf. Nu gaan we recht op een woning af, de weg buigt er voorlangs naar links en gaat verder omhoog. Bij een houten schuur aan de rechterzijde is een splitsing waarop we rechtdoor aanhouden.

een onverharde weg naar het bos

Wij zijn vertrokken met een lichte ochtendmist, maar nu trekt dit steeds meer op en zien we vaker stukjes blauwe lucht. Hier en daar trekken nog mistbanken voorbij, een spookachtig gezicht in het berglandschap.

Deze weg kunnen we blijven aanhouden waarbij we verderop het Bergheim Zimba passeren.

Daarna daalt het weer een beetje en zien we een grote boerderij bij een volgende splitsing.

Ook nu blijven we rechtdoor gaan richting de Mottakopf en lopen dan een stukje bos in waar het een onverharde weg wordt.

Waar we het bos weer verlaten en in open gebied komen, staat rechts een houten schuurtje met ervoor een veerooster in de weg. Daar kunnen we echter omheen lopen. Nog een stukje doorgelopen gaat het iets naar rechts en zien we om de bocht iets heel bijzonders voor ons uit... De Steinkreise!

weer in open gebied, om de bocht zijn de Steinkreise

Die Steinkreise, Die Megalithen von Bürserberg, zijn een aantal grote cirkels van stenen uit de periode 3400 tot 2200 v. Chr. Een steencirkel is een megalithisch bouwwerk van rechtopstaande stenen waarvan de bekendste Stonehenge in Engeland en Carnac in Bretagne Frankrijk zijn.

de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg
de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg de Steinkreise, die Megalithen von Bürserberg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Het doel van steencirkels is niet helemaal duidelijk, maar de cirkels hebben waarschijnlijk een religieuze functie gehad en er is in dit geval ook een duidelijke relatie met astronomische verschijnselen. Deze voor Europa unieke steencirkels bij Bürserberg zouden voor de astronomen uit de steentijd een observatieplaats voor de sterrenhemel kunnen zijn geweest.

achter de boog een Ruheplatz

Tussen de Steinkreise door blijven we rechtdoor gaan over het brede pad dat verderop het bos in loopt. Net voor het bos zien we links een van boomstammen gemaakte poort, een Kraftfeldtunnel, en deze geeft toegang tot een Ruheplatz. Natuurlijk gaan we dat nog even bekijken voor we verder lopen.

leefregels bij de Ruheplatz

Na het bezoekje aan de Ruheplatz zoeken we het pad weer op en trekken verder het bos in. Het volgende pad naar links kunnen we negeren, we blijven op deze route naar de Mottakopf aanhouden.

Het pad buigt later naar links en daalt dan af om daar een beek over te steken. Na dit watertje volgt nog een klein stukje bos alvorens we links weer een open vlakte krijgen.

Dit is Vilschena, waar verspreid wat zomerhuisjes en schuurtjes op een heel mooi stukje Alm staan.

Halverwege deze Alm volgt een kruising waarop we rechtdoor gaan, het is dan nog 10 minuten tot aan de Mottakopf.

De weg gaat weer het bos in en we blijven op het pad tot deze naar links buigt en er aan de rechterkant een met gras begroeide helling ligt.

een hele rustige Alm bij Vilschena

Het pad eindigt daarna bij een huis met een schuur, vlak voor het hek kunnen we rechts omhoog naar de richtingaanwijzer die daar bovenaan de helling staat. Bij deze richtingaanwijzer gaan we rechts het paadje verder omhoog boven de groene Alm langs naar het bankje.

Dit is de Mottakopf, een prachtig uitzichtpunt, maar om het uitzicht goed te kunnen bekijken moeten we wel het paadje wat op en neer lopen om tussen de bomen door van bovenaf op Bludenz uit te kijken.

Voorbij het eerste bankje kunnen we nog via een bosje verder omhoog naar een tweede rustbankje, daar bovenaan is het uitzicht nog beter. Niet alleen het uitzicht is aantrekkelijk, maar ook de Mottakopf zelf is een heerlijk plekje om er een pauze te houden.

uitzichtberg Mottakopf uitzichtberg Mottakopf uitzichtberg Mottakopf uitzichtberg Mottakopf
uitzichtberg Mottakopf uitzichtberg Mottakopf uitzichtberg Mottakopf
klik op een kleine foto voor een vergroting
bij Vilschena een smal paadje omhoog

Voor het vervolg van de rondwandeling moeten we nu eerst terug naar Vilschena over het zelfde pad, en we lopen dan weer onderlangs deze Alm met zijn huisjes terug naar het bos.

Daar waar na de afrastering rechts de eerste naaldbomen weer staan, gaat een paadje schuin rechts omhoog. Erg onopvallend, je zou er zo aan voorbij lopen wat wij dan ook deden.

Dit paadje gaan we nu omhoog, slechts een kort stukje door het bos dicht langs de Alm.

Aan de bovenzijde van de Alm aangekomen moeten we links aanhouden en eenmaal in het bos weer rechts omhoog bij een Y-splitsing. Het pad is op de Y-splitsing niet erg duidelijk, vooral de linker tak omlaag kan nogal overwoekert zijn. Het pad rechts is echter redelijk te volgen en al na enkele meters is deze weer heel goed herkenbaar.

Vilschena van bovenaf gezien
toegang tot de mooie Ronaalpe

Iets verderop zien we dat we een stroompje links van het pad volgen. Het paadje kronkelt een beetje door het bos en het gaat steeds verder omhoog.

Hogerop sluit het weer aan bij een breed pad in een scherpe bocht. Op deze weg slaan we linksaf, steken het beekje over, en volgen het pad tot we bij een hek komen.

Dit is de afrastering om de Ronaalpe die we hier op gaan, er is nu weer kans dat we koeien en paarden op onze weg tegen gaan komen.

Deze Alm is weer een van die prachtige stukjes natuur hier boven Bürserberg, een mooi glooiend landschap waarin het een genot is om rond te wandelen.

Eerst lopen we nog een stukje tussen de verspreid staande bomen door, daarna gaat het iets omhoog en wordt het meer open. Daar zien we dan ook links de Alm zelf liggen met ervoor een terras waar dorstige wandelaars een verfrissing kunnen krijgen.

door een schitterend landschap bij Bürserberg Tschengla

Voor een bezoek aan het terras moeten we dan wel even van de route afwijken, want net voor we de boerderij bereiken is er weer een Y-splitsing waarop we scherp rechtsaf slaan.

Langs deze weg omhoog zien we na enkele meters aan de linkerzijde een houten hek, deze afrastering staat om de Naturkneippstelle. Bij dit Wassertrittbad worden we uitgenodigd om de wandelschoenen uit te trekken en onze voeten te verwennen in het koude water. Ook een voetmassage is hier mogelijk door de 'Trocken-Kneipweg' instructies op te volgen.

  • bij de Ronaalpe, met terras en speeltuintje en Naturkneippstelle
  • bij de Ronaalpe, met terras en speeltuintje en Naturkneippstelle
  • bij de Ronaalpe, met terras en speeltuintje en Naturkneippstelle
  • bij de Ronaalpe, met terras en speeltuintje en Naturkneippstelle

Voorbij de Kneippstelle maakt de weg een scherpe bocht naar links. In deze bocht slaan we rechtsaf om daar het smalle paadje over de alpenwei omhoog te volgen, waarbij we na enkele meters een klein waterloopje over moeten steken.

er moet een watertje over worden gestoken

Daarna volgen we het stroompje stroomopwaarts tot we terug zijn op een brede weg bij een richtingaanwijzer. We gaan er linksaf over de Höhenrundweg Rona. Dit is tevens de Winterwanderweg boven Bürserberg.

de Winterwanderweg boven Bürserberg

Deze winter wandelweg hoog boven de Alpe langs heeft nog meer mooie vergezichten voor ons in petto, en omdat de weg tamelijk vlak verloopt kunnen we daar ook optimaal van genieten. Hier en daar staan ook rustbankjes langs het pad, dus even langer het uitzicht bewonderen wordt eenvoudig gemaakt.

Na een tijdje licht bergop te hebben gelopen komen we langs een volgende richtingaanwijzer. Een smal paadje gaat links omlaag naar de Tschengla Parkplatz en Bürserberg. Hier zouden we linksaf kunnen gaan om de route te bekorten, wij lopen echter nog een stukje rechtdoor.

De volgende afslag naar links vinden we waar het brede pad in een scherpe bocht naar rechts een dichter bos in gaat. Hier in deze bocht gaan we omlaag over een smal paadje waar het nog eens richting de Tschengla Parkplatz gaat, maar nu met aansluiting op de Alte Stattweg.

uitzicht over de Ronaalpe

De eerste meters gaat het een beetje steil omlaag, daarna wordt het eenvoudiger en kronkelen we door het bos. Slechts een kort stukje, want het pad draait terug naar links richting de Alm waar we zoeven bovenlangs liepen.

Eenmaal op de Alm wordt het een geweldig leuk paadje, kronkelend en geleidelijk steeds meer afdalend over de fraaie alpenweide begroeit met tientallen soorten Alpenbloemen. Het is hier zo mooi, en daarbij doet de zon ook nog even mee, dat we besluiten nog even een korte pauze op de Alm te nemen. Het is vandaag een korte wandeling dus we hebben alle tijd om het er van te nemen.

over de mooie Alpe boven Bürserberg over de mooie Alpe boven Bürserberg over de mooie Alpe boven Bürserberg over de mooie Alpe boven Bürserberg
over de mooie Alpe boven Bürserberg over de mooie Alpe boven Bürserberg over de mooie Alpe boven Bürserberg
klik op een kleine foto voor een vergroting

Na de pauze dalen we het pad verder af naar de splitsing van brede paden die we dan beneden ons zien liggen. Het laatste stukje tot de splitsing kan tamelijk modderig zijn, het is dan beter om al iets eerder meer rechts aan te houden op de weg die daar loopt en deze dan linksaf naar de splitsing te volgen.

via een smal paadje over de Alpenwei

Eenmaal op de brede weg moeten we bij de splitsing linksaf of rechtdoor, afhankelijk van waar we de weg hebben bereikt, we moeten hier de licht omlaag lopende geasfalteerde weg hebben.

De weg komt uit bij de Wanderparkplatz Dunza. Wandelaars die hier hun auto hebben geparkeerd zijn daarmee aan het eind gekomen van deze route.

afdalen naar Dunza

Wij moeten nog even door blijven lopen terug naar het Landal Park, de asfaltweg omlaag tot aan de splitsing bij het Hotel Dunza waar we eerder zijn gestart. Daarna via de zelfde route als op de heenweg terug naar ons appartement op het park of naar het mooie uitzichtterras om deze heerlijke wandeling mee af te sluiten.

(Ontdek hier je favoriete vakantie in Oostenrijk)

(Ontdek hier je ANWB camping Oostenrijk)


arrow_backVorige route arrow_backTerug route overzicht arrow_forwardVolgende route

De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt.